Author |
Topic |
C Celtic
Average Member
Serbia
892 Posts
Member since 20/05/2009 |
Posted - 07/12/2011 : 19:18:41
|
Predlažem da na ovom mestu popricamo o ovom interesantnom hobiju u izumiranju . Možemo razmenjivati informacije o novim izdanjima , postavljati slike svojih kolekcija ( sa informacijama koje su najskuplje , gde ih držimo i kad nismo kod kuce )ponešto i menjati itd,itd
|
What a long strange trip it's been |
|
osmo
Average Member
Bosnia and Herzegovina
651 Posts
Member since 12/11/2004 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 07/12/2011 : 19:47:02
|
Ja sam još kao klinac skupljao poštanske marke, možda imam jedno 2000 komada, možda više, nisam brojao, evo sad me podsetiste i na taj davno zaboravljeni hobi!
|
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
perque
Average Member
Serbia
724 Posts
Member since 28/09/2009 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40274 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 07/12/2011 : 19:55:10
|
Mnogo lep hobi... Ali mnogo lep... Samo na ovo se covek ne sme navuci...
E sad, nikad nisam znao jesu li vredne ove sa zigom ili bez? Mislim, koje su vrednije?
I Celticu, ako si iz NS-a, moj teco je predsednik udruzenja filatelista.. Djordje... Znas ga?
I znam da je najskuplja markica na svetu valjda Plavi Mauricijus... Ima oko 5 komada valjda a 3 ili 4 ima britanska kraljica... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13459 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 07/12/2011 : 20:33:16
|
Ja imam jedan album koji mi je ostao od Dede,,markice su ponistene skoro sve ali su sve iz hitlerovog vremena .Nemacka 42,43 godina...mrzi me da ga trazim i slikam ali hocu ovih dana. |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
Edited by - radulovic marko on 07/12/2011 20:33:47 |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 07/12/2011 : 21:33:21
|
Imam ja neke sa indijancima.Ajde ako ima neko neke sa indijancima neka stavi da vidimo. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
C Celtic
Average Member
Serbia
892 Posts
Posted - 07/12/2011 : 21:55:22
|
quote: Originally posted by sawitch
E sad, nikad nisam znao jesu li vredne ove sa zigom ili bez? Mislim, koje su vrednije?
I Celticu, ako si iz NS-a, moj teco je predsednik udruzenja filatelista.. Djordje... Znas ga?
I znam da je najskuplja markica na svetu valjda Plavi Mauricijus... Ima oko 5 komada valjda a 3 ili 4 ima britanska kraljica...
E super , ne znam coveka ali molim te ako možeš da pribaviš tecin telefon ili bar da seznaš kada i gde se sastaju . Vec mesecima bezuspešno pokušavam da se povežem sa nekim udruženjem kako bih obnovio pretplatu na nova izdanja , konkretno preferiram FDC koverte. Nekada je pri pošti na Spensu radila filatelija gde se moglo pretplatiti na godišnjem nivou , ali to je ukinuto a na netu ima jako malo informacija |
|
|
1Euro
Advanced Member
12486 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 07/12/2011 : 22:35:08
|
I znam da je najskuplja markica na svetu valjda Plavi Mauricijus... Ima oko 5 komada valjda a 3 ili 4 ima britanska kraljica...
u vecini primjera vrednije su one bez žiga, jer su rjetke, znaci i neizkorištene. Teže ceš npr pronaci neku marku iz 1860 godine a da je bez žiga (neponištena) nego takvu koja ima žig, pa je zbog toga više vrijedna.Ima naravno izuzetaka, gdje je marka sa žigom više vrijedna od marke bez žiga, ako se radi o nekoj marki, na kojoj su pronašli nekakvu grešku, i uzeli tu marku iz obtoka, ali su prije toga neke od njih vec pustili u "promet" pa su naravno one više vrijedne. Ali u 95 primjera bez žiga marke su vrijednije, a i ljepše jer marka bez žiga je kao slika, kao glancer,...žig može uništiti marku (pocepati je,...) a i zakloni sliku marke i time je "pokvari". Inace cena marke se može odrijediti na više nacina: -poništena / neponištena -tisak (kamno tisak / sitotisak) -broji se razmak izmedu zubica (nemaju svi jednaki razmak,postoje zubomeri ili zubomjetar) -posmatra se zubcanja (ima više vrsta zubcanja) -posmatra se ako marka ima vodni znak -itd....
Filatelija je znanost! Postoji puno kataloga, ali nekako nenapisano pravilo izmedu filatelista je da svaka marka vrijedi 30% cijene u katalogu. To je tržna cijena, ako se prodaje ili kupuje marke. Ako se mjenja marke za marke onda se uzme cijena koja je u katalogu (100% cijena).
INACE MARKE KOJE SU UNIŠTENE NE VRIJEDE NIŠTA. ZNACI MARKA KOJOJ FALE PO NEKI ZUBIC, MARKA KOJA JE POCEPANA, MARKA KOJA IMA NEKU MRLJU OD SOKA NPR, NEKU RUPICU (AKO SE NE RADI O PERFORACIJI!),....TAKVE MARKE SU BEZ VRIJEDNOSTI I SLOBODNO IH BACITE JER VAM IH NITKO NECE UZETI! |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 07/12/2011 : 23:40:45
|
euro ovo za cijenu jako ovisi o kojoj se drzavi radi, o kojem vremenskom razdoblju, jel ponistena ili ne ...itd |
Mrzim mrznju! |
|
|
Ciko Strašni
New Member
Argentina
144 Posts
Member since 01/05/2011 |
Posted - 08/12/2011 : 08:25:30
|
quote: Originally posted by 1Euro
u vecini primjera vrednije su one bez žiga, jer su rjetke, znaci i neizkorištene. Teže ceš npr pronaci neku marku iz 1860 godine a da je bez žiga (neponištena) nego takvu koja ima žig, pa je zbog toga više vrijedna.Ima naravno izuzetaka, gdje je marka sa žigom više vrijedna od marke bez žiga, ako se radi o nekoj marki, na kojoj su pronašli nekakvu grešku, i uzeli tu marku iz obtoka, ali su prije toga neke od njih vec pustili u "promet" pa su naravno one više vrijedne. Ali u 95 primjera bez žiga marke su vrijednije, a i ljepše jer marka bez žiga je kao slika, kao glancer,...žig može uništiti marku (pocepati je,...) a i zakloni sliku marke i time je "pokvari". Inace cena marke se može odrijediti na više nacina: -poništena / neponištena -tisak (kamno tisak / sitotisak) -broji se razmak izmedu zubica (nemaju svi jednaki razmak,postoje zubomeri ili zubomjetar) -posmatra se zubcanja (ima više vrsta zubcanja) -posmatra se ako marka ima vodni znak -itd....
Filatelija je znanost! Postoji puno kataloga, ali nekako nenapisano pravilo izmedu filatelista je da svaka marka vrijedi 30% cijene u katalogu. To je tržna cijena, ako se prodaje ili kupuje marke. Ako se mjenja marke za marke onda se uzme cijena koja je u katalogu (100% cijena).
INACE MARKE KOJE SU UNIŠTENE NE VRIJEDE NIŠTA. ZNACI MARKA KOJOJ FALE PO NEKI ZUBIC, MARKA KOJA JE POCEPANA, MARKA KOJA IMA NEKU MRLJU OD SOKA NPR, NEKU RUPICU (AKO SE NE RADI O PERFORACIJI!),....TAKVE MARKE SU BEZ VRIJEDNOSTI I SLOBODNO IH BACITE JER VAM IH NITKO NECE UZETI!
Kod starih serija maraka mnogo su vrednije marke na nekoj celini(pismu,razglednici,novinama),nego da ih pokušate skinuti...Ja imam nekoliko markica lepljenih na novine s kraja 19.veka. |
Najkracim putem do pobede po svaku cenu! |
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 08/12/2011 : 09:21:47
|
Nekada sam se bavio sakupljenjem maraka, ali sam onda skužio da je to debilan hobi i prodao sve marke i albume. Problem je u tome što sam mislio da imam neku vrijednost, a frajer u filatelistickoj trgovini mi je rekao da strane marke koje imam ne vrijede ništa, a za hrvatske mi može dati love koliko vrijede u nominali, odnosno dobio sam oko 250 kuna. Vjerujem da su sve ukupno vrijedile bar malo više, ali sve je to obicni šit od par sto kuna. Iznimno, druga je stvar ako se covjek misli time baviti ozbiljno i ulagati neku lovu..
Puno su mi draži stripovi. |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
C Celtic
Average Member
Serbia
892 Posts
Posted - 08/12/2011 : 09:53:52
|
E u tome je razlika , ako sakupljaš nešto iz cistog zadovoljstva onda je to hobi , a ako gledaš koliko ceš dobiti novaca za nešto onda je to trgovina , biznis ... |
|
|
1Euro
Advanced Member
12486 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 08/12/2011 : 10:01:46
|
quote: Originally posted by Amos
Nekada sam se bavio sakupljenjem maraka, ali sam onda skužio da je to debilan hobi i prodao sve marke i albume. Problem je u tome što sam mislio da imam neku vrijednost, a frajer u filatelistickoj trgovini mi je rekao da strane marke koje imam ne vrijede ništa, a za hrvatske mi može dati love koliko vrijede u nominali, odnosno dobio sam oko 250 kuna. Vjerujem da su sve ukupno vrijedile bar malo više, ali sve je to obicni šit od par sto kuna. Iznimno, druga je stvar ako se covjek misli time baviti ozbiljno i ulagati neku lovu..
Puno su mi draži stripovi.
pa ovo je odlican primjer pocetnika, gdje svatko tko ima dvije-tri marke kod kuce, koje je skinuo sa pisma, gdje mu je tetka pisala iz mora, prije 20 godina, misli kako to vrijedi nešto. Pa ne ide to tako. Ja imam kod kuce marke italijanskih gradskih država iz 1850 godine, koje prakticno ne vrijede ništa, iako je prva marka bila 1840 godine (crni penny), znaci moje marke su od skoro samog pocetka ali ne vrijede puno. Ne odreduje se cijena koliko je marka stara, nego koliko je rijetka. Isto tako marka može vecu cijenu postici ako je u kompletu (kompletna serija). Inace ove marke koje imate i vi i ja i svi ovdje i 98% posto kolekcionara po svijetu, ove marke ne vrijede puno, ovakve marke, skinute sa pisama i slicno, ili kupljene n afilatelija.net, filatelija.com, putem foruma, limundo,....ovo je onako za zabavu i sakupljanje, ali to n evrijedi prakticno ništa, niti se to dobro prodaje.
SKUPE I VRIJEDNE MARKE MOŽE SE JEDINO KUPITI NA AUKCIJAMA TIPA CHRISTIE I SLICNO. RECIMO NEKAKVE NJEMACKE LIVE AUKCIJE, ŠVICARSKE,....TAMO SE PRODAVAJU MARKE KOJE SU PREGLEDANE SA STRANE STRUKE, SUDSKIH IZVEDENIKA, MARKE KOJE IMAJU CERTIFIKATE POVLAŠTENIH LJUDI, ORGANIZACIJA,....a ne tamo nekog xy filatelista....
Inace ako se želite baviti skupljanjem maraka, neobhodni su vam katalozi (bez toga jednostavno ne ide), udružite se u klubove, posjecujte forume, posjetite skupove, postoje cak i natjecanja i slicno.
Trenutacno se vrlo dobro prodavaju KINESKE MARKE ( ovo je buducnost!!! i moguca investicija ako kupite neku rijetku kinesku marku!), Engleske classic stamps od 1840-1950 ( ali ne sve naravno), možda neke africke kolonije do 1950 godine. Inace postoje i "sveti gralovi": -Plavi mauricius -žuta marka iz švedske -crvena marka iz Gvajane -inverted jenny -itd....
Ali ove marke jednostavno necete moci pronaci. Crvenu marku iz Gvajane, navodno postoji samo jedan primjerak, vlasnik ove marke je trenutacno u zatvoru zbog ubojstva, marka se nalazi vjerovatno u nekom sefu i pitanje je kako ili gdje ce to završiti,..... |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
Topic |
|
|
|