forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Ja sam:
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 20

masni
Senior Member

Serbia
2240 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 27/03/2012 : 18:53:40  Show Profile Show Extended Profile  Send masni a Private Message
quote:

No, još mi nije najjasnije šta su konkretno Šokci. Koja je razlika izmedu Hrvata i Šokca?

Pre je postajala jasna razlika izmedju Sokaca i Hrvata, ali ona se izgubila i Sokci su se stopili u Hrvate. Kao sto postoji i jasna razlika izmedju Bunjevaca i Hrvata koja postaje sve tanja. Lale zive u Banatu, u Backoj Bacvani u sremu sremci tako da nisu svi ljudi koji zive u vojvodin Lale. Rusini su jedan narod koji je na prostore AP Vojvodine dosao iz Ukrajine. I nema veze sa ukrajincima , vec su zaseban narod.

Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens

Edited by - masni on 27/03/2012 18:59:19
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 19:54:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by masni

quote:

No, još mi nije najjasnije šta su konkretno Šokci. Koja je razlika izmedu Hrvata i Šokca?

Pre je postajala jasna razlika izmedju Sokaca i Hrvata, ali ona se izgubila i Sokci su se stopili u Hrvate. Kao sto postoji i jasna razlika izmedju Bunjevaca i Hrvata koja postaje sve tanja. Lale zive u Banatu, u Backoj Bacvani u sremu sremci tako da nisu svi ljudi koji zive u vojvodin Lale. Rusini su jedan narod koji je na prostore AP Vojvodine dosao iz Ukrajine. I nema veze sa ukrajincima , vec su zaseban narod.

sokci su hrvati koji su se u slavoniju doselili iz dalmatinske zagore preko hercegovine i bosne, neki prije osmanlijskih osvajanja, a neki za vrijeme prodiranja osmanlija
jednako kao i hrvati iz dalmatinske zagore govorili su ijekavicu, mada se to danas dosta gubi, ali jos stari ljudi tako govore
vjeruje se da je naziv sokci nastao od uskoci, skoci, sokci
posto je od tada proslo dosta godina i s vremenom ljudi neke nazive drugacije shvacaju i dozivljavaju, tako je danas poznato da sokce drugi ljudi shvacaju kao najtvrdokornije i najzesce slavonce i hrvate, kako je neko ovdje saljivo rekao hc slavonci ili hrvati, jer oni se zaista tako osjecaju, dosta su ponosni i osjetljivi na pitanje tko je veci hrvati ili slavonc, a ja koji sam i hrvati i slavonac nisam tako dobar kao oni, to je tako i izmedju nas nema neke ljutnje
bunjevci su hrvati iz lickog naselja bunja doseljeni u vojvodinu nakon sto su osmanlije prestale pljackati i pustositi taj kraj, inace austrougarske vlasti su razmjestali stanovnistva prema potrebi, i jos nakon tog vremena, dobili su naziv bunjevci po svom lickom naselju od kud su dosli
to nije nista cudno jer su austrougarske vlasti iz ceske, poljske, ukrajine i slovacke prema potrebi naselili po slavoniji pripadike tih naroda prema potrebi
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 19:57:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

quote:

sto se tice stapanja nisu se sokci utopili u hrvate vec obrnuto, iz kojeg god kraja hrvatske dosao i naselio se u sokacki kraj, prije ili poslje postaces sokac, vjerujmi jako su tvrdi
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 27/03/2012 : 19:58:10  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by Caleb
[green]Nije bas tako. Vlasi, kao nacionalna manjina danas: oni vode poreklo od romanizovanog stanovnistva koje je naseljavalo ove prostore jos u vreme poznog rima, kasnije vizantije... oni su ono sto je ostalo od tog romanizovanog stanovnistva.. kasnije se sve to izmesalo, dosli su sloveni, dza bu...
A ovo sto ti pominjes, Vlaski statuti... u otmanskom carstvu je postojao sloj stanovnistva koji se nazivao Vlasi, to su bili vojnici, koji su placali filuriju, sto je bio malo drugaciji porez od onog koji je placala ostala raja. Ti Srbi su naseljavani na granicama Tursek i Habzburske monarhije

Nisam baš shvatio ovo...kako su to Vlasi iznenada transformirani u Srbe?? Je li neka vradžbina u pitanju ili što? :))
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 19:59:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by KRAS

no, povijet kaže, da su na tu planinu turci naselili prave vlahe, one, koji ne razumiju naš jezik, no koliko je vjerovati narodnom predanju, njih su bespoštedno napadali 'ajduci, krali im stoku i otimali žene- naši su ih 'ajduci smatrali isto kao i osmanlije...

od turaka nam je ostao turcizam, ali samih turaka u bosni nema...
a od vlaha nije se ocuvala ni jedna jedina rijec...

mislim da je pitanje vlaha drugacije
nisu njih turci naselili, prije ce biti da su im dali vlast koju nisu imali za vrijeme rima i dolaska slavena
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 27/03/2012 : 20:00:36  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

quote:

quote:
Originally posted by dosada

quote:
Originally posted by mladjo
Ali zanimljivo je i porijeklo Vlaha. To su zapravo narod koji vuce polu srpske a polu rumunjske korijene, jel' tako?

da...naselili su šire podrucje Balkana (ovo prema zapadu, RH i BiH) u vreme Turske najezde (16. i 17. st.). Na podrucju Habsburške Monarhije (koja od 1527. obuhvaca i ugarsko-hrvatsko kraljevstvo) dobili su i poseban status (Vlaški statuti), te naselili podrucje Vojne krajine gdje su imali poseban status razlicit od kmetskog. Dobil zemlju zauzvrat morali ratovati...

ja cu ti objasnim dosadni... katolicima bosne i krajine, naredeno je da srbe zovemo vlasima, nebil' se distancirali od njih tojes neko je htio prikazati da pravoslavci i katolici nisu istog roda... jer, da su precanski srbi zaista vlasi, ocuvao bi se vlaški jezik, a njega nema, nema vlaškog jezika u bosni i krajini... da su vlasi dolazili na ova podrucja sa osmanlijama niko i ne spori, medutim oni su se utoplili u narod jel'

ionako, nije važno kako neko sa strane naziva nekog, vec kako se ovaj izjašnjava...

evo americke crnce, zovu- crnje, camuge, nigeri, cadavi...

a oni sebi zovu afroamerikans....

ko je sad upravu, rasisti ili afromarikans...?

narod = jezik

a ko je to naredia? kaganat?

Avarski??
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 20:01:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:
Originally posted by Caleb
[green]Nije bas tako. Vlasi, kao nacionalna manjina danas: oni vode poreklo od romanizovanog stanovnistva koje je naseljavalo ove prostore jos u vreme poznog rima, kasnije vizantije... oni su ono sto je ostalo od tog romanizovanog stanovnistva.. kasnije se sve to izmesalo, dosli su sloveni, dza bu...
A ovo sto ti pominjes, Vlaski statuti... u otmanskom carstvu je postojao sloj stanovnistva koji se nazivao Vlasi, to su bili vojnici, koji su placali filuriju, sto je bio malo drugaciji porez od onog koji je placala ostala raja. Ti Srbi su naseljavani na granicama Tursek i Habzburske monarhije

Nisam baš shvatio ovo...kako su to Vlasi iznenada transformirani u Srbe?? Je li neka vradžbina u pitanju ili što? :))

mislim da se radi o njegovom lapsusu

Edited by - Kruger on 27/03/2012 20:02:39
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 27/03/2012 : 20:03:00  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:

od turaka nam je ostao turcizam, ali samih turaka u bosni nema...
a od vlaha nije se ocuvala ni jedna jedina rijec...

A što je bilo s njima? Asimilirali se ili su ih protjerali?
Go to Top of Page

masni
Senior Member

Serbia
2240 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 27/03/2012 : 20:19:27  Show Profile Show Extended Profile  Send masni a Private Message
Kruger gress u vezi Sokaca, kao sto ce narod gresiti i u vezi Bunjevaca za 50 godina. U Vojvodini su se Sokci do pre nekih 80-100 godina izjasnjavali kao zaseban narod,odvojen od Hrvata, ali bratski sa hrvatima. Kao sto se sada Bunjevci izjasnjavaju kao poseban narod. A sav vec polako postaju hrvatski Bunjevci.... za 50 godina vise nece biti Bunjevaca. Npr. Oliver Dulic je rodjen kao Bunjevac , a predstavlja se kao Hrvat.
??????? ?? ??????? ????? ???????? ???????? ? ??????, ??? ????????... Srpska vikipedia
Bunjevci su jedna od najbrojnijih grana hrvatskog naroda .... Hrvatska vikipedia. Da se dallje ne uplicem u raspravu , ali trenutno se vrsi veliki pritisak na Bunjevce da se izjasnjavaju drugacije.
A ovo Bunjevci kazu sami o sebi http://www.bunjevci.net/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=42

Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7780 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 27/03/2012 : 20:26:09  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:

A što je bilo s njima? Asimilirali se ili su ih protjerali?

kogha sad ? turke il vla'e...? od turske imeprije, mi, ponosni stanovnici dinarida, uzeli smo turcizam i taj jezik mnogo je obogatio naš- vec ionako BOGAT narodni- maternji jezik... ali turaka u bosni nema, ono što je bilo- protirano je ili asimilirano u naš dinarski korpus...

eto, kad turci nisu mogli, da pokore nesalomljive dinaride, teško da je to moglo trijes' iljada "vlaha"...

Edited by - KRAS on 27/03/2012 20:30:30
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 27/03/2012 : 20:30:13  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
Mislio sam na Vlahe.
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7780 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 27/03/2012 : 20:36:13  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:
Originally posted by Kruger

nisu njih turci naselili, prije ce biti da su im dali vlast koju nisu imali za vrijeme rima i dolaska slavena

kako drugacije..?

vlasi su, u turskoj imperiji bili- isto što i današnji "saveznici" kapitalistickog totalitarnog sustava- u nekoj od muslimanskih zemalja....

bili su, samo obicni podizvodaci radova osmanlijske politicke strategije- da slome kralježnicu covjecansta i kristovog nauka ...

Edited by - KRAS on 27/03/2012 20:37:18
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7780 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 27/03/2012 : 20:43:22  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:

Mislio sam na Vlahe.

šta sa vlasima...? nekontam? vlasi su došli u bosnu, kao ekspozitura osmanlijske imperije, njihov zadatak bio je da cuvaju granice turske unije..!!! ???

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 27/03/2012 : 20:44:19  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
Ja sam Slavonac , roden i odrastao u najljepsoj zemlji koju zamisliti mozete .
Djetinjstvo sam proveo u skladu sa mogucnostima mojih staraca i privilegijama sistema koji mnogi danas nazivaju komunistickim..sto naravno nije istina .
U osnovnoj skoli je bio odlican program i odlican zivot u razredu koji je bio kako bi danas rekli nacionalno izmjesan.
Rado se sjecam tih vremena , jer su bila tako ispunjena ocekivanjima i pozitivnim razmisljanjem.
Rat sam odradio u dvijema uniformama ..i sram me je i jedne i druge .
Sada kada citam vase postove i vase licemjerje..jako me boli..moje licemjerje..cak i nakon svih tih godina .
Ja sam Slavonac ..granicar..ali ovaj put nema granice , osim one pod imenu oprost.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7780 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 27/03/2012 : 20:57:05  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:
Originally posted by mr murdoc

to cu povjerovati, kad napišeš u onoj svojoj temi- recept za cobanac...

i šta misliš...? dal je okusniji vaš slavonski cobanac ili naš bosanski corbanac...?

Edited by - KRAS on 27/03/2012 20:58:51
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 27/03/2012 : 21:04:38  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
quote:

quote:

to cu povjerovati, kad napišeš u onoj svojoj temi- recept za cobanac...

i šta misliš...? dal je okusniji vaš slavonski cobanac ili naš bosanski corbanac...?

Slavonski cobanac je nenadjebiv na teritoriju slavonije.., a Bosanski corbanac je zasigurno isto tako nenadjebiv na teritoriju na kojem se sprema .
Da bi utvrdili istinu moje izjave morat cemo organizirati corbanac party za stripofile ..ja sam Za

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 21:10:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

Kruger gress u vezi Sokaca, kao sto ce narod gresiti i u vezi Bunjevaca za 50 godina. U Vojvodini su se Sokci do pre nekih 80-100 godina izjasnjavali kao zaseban narod,odvojen od Hrvata, ali bratski sa hrvatima. Kao sto se sada Bunjevci izjasnjavaju kao poseban narod. A sav vec polako postaju hrvatski Bunjevci.... za 50 godina vise nece biti Bunjevaca. Npr. Oliver Dulic je rodjen kao Bunjevac , a predstavlja se kao Hrvat.
??????? ?? ??????? ????? ???????? ???????? ? ??????, ??? ????????... Srpska vikipedia
Bunjevci su jedna od najbrojnijih grana hrvatskog naroda .... Hrvatska vikipedia. Da se dallje ne uplicem u raspravu , ali trenutno se vrsi veliki pritisak na Bunjevce da se izjasnjavaju drugacije.
A ovo Bunjevci kazu sami o sebi http://www.bunjevci.net/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=42

dakle postoji regija koja se zove slavonija, sokci su skupina koja zivi u jednom djelu slavonije ( pa i vojvodine ), dakle oni su podregija kao posavci, zar nislis da neki posavski slavonac nije ponosan sto je posavski slavonac
mozda neki drugi ljudi to drugacije dozivljavaju
ne znam sto bi ti rekao, lako je od regionalnih naroda stvoriti narod, ako se to zeli
naprimjer prosle godine sam prvi put cuo da pripadnike srpske nacionalnosi iz vojvodine pripadnici srbijanskog naroda iz juznijih krajeva znaju nazivati svabe
kao prvo svabe su pripadnici austijskog ili njemackog porijkla
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 21:13:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

Djetinjstvo sam proveo u skladu sa mogucnostima mojih staraca i privilegijama sistema koji mnogi danas nazivaju komunistickim..sto naravno nije istina .
U osnovnoj skoli je bio odlican program i odlican zivot u razredu koji je bio kako bi danas rekli nacionalno izmjesan.
Rado se sjecam tih vremena , jer su bila tako ispunjena ocekivanjima i pozitivnim razmisljanjem.
Rat sam odradio u dvijema uniformama ..i sram me je i jedne i druge .
Sada kada citam vase postove i vase licemjerje..jako me boli..moje licemjerje..cak i nakon svih tih godina .

Ja sam Slavonac ..granicar..ali ovaj put nema granice , osim one pod imenu oprost.

kud si ti to zabrio
ako ovako nastavis ode topic kvragu i pod kljuc

Edited by - Kruger on 27/03/2012 21:13:44
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7780 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 27/03/2012 : 21:14:15  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:

Slavonski cobanac je nenadjebiv na teritoriju slavonije.., a Bosanski corbanac je zasigurno isto tako nenadjebiv na teritoriju na kojem se sprema .
Da bi utvrdili istinu moje izjave morat cemo organizirati corbanac party za stripofile ..ja sam Za

pa ovako, mi smo na našoj bosanskoj planincugi culi za taj vaš cobanac...

ali naši bosanski cobani, kad bi gonili zimi marvu u slavoniju- malo su obogatili tu cuvenu slavonsku deliciju - i nazvali je CORBANAC...

dakle cobanac i corbanac isto znaci... samo što je naš corbanac bolji...

Edited by - KRAS on 27/03/2012 21:18:07
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 27/03/2012 : 21:16:26  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
Svi koji su pokusavali definirati slavoniju su zavrsili u corsokaku..
pustite granicare na miru , jer oni su umorni od vasih proseravanja .

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 21:20:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

quote:

kako drugacije..?

vlasi su, u turskoj imperiji bili- isto što i današnji "saveznici" kapitalistickog totalitarnog sustava- u nekoj od muslimanskih zemalja....

bili su, samo obicni podizvodaci radova osmanlijske politicke strategije- da slome kralježnicu covjecansta i kristovog nauka ...

zasto tako ostro
ja kao i caleb smatram da su vlasi ovdje puno prije, a ne da su stigli s osmanlijama
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 27/03/2012 : 21:22:57  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
quote:

quote:

pa ovako, mi smo na našoj bosanskoj planincugi culi za taj vaš cobanac...

ali naši bosanski cobani, kad bi gonili zimi marvu u slavoniju- malo su obgatili tu cuvenu slavonsku deliciju - i nazvali je CORBANAC...

dakle cobanac i corbanac isto znaci... samo što je naš corbanac bolji...

Kao sto rekoh , mi slavonci smo granicari stari...cuvali smo granicu na savi.
Iskreno mi reci , sto je poznatije u uhu gastronoma i uhu gurmana ...Slavonski Cobanac ili Bosanski Corbanac
Nisam prljav igrac , dapace

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 21:23:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

moguce je da neki zavrse u kutu
ali to je tako
ja sam pripadnik posavskih slavonaca i nikad se ne ljutim kad me sokci slavonci poklope
nije to nikakvo preseravanje, mi se postujemo, to sto ti mozda nas ne postujes to je tvoj problem
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 27/03/2012 : 21:24:32  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
quote:

quote:

ali to je tako
ja sam pripadnik posavskih slavonaca i nikad se ne ljutim kad me sokci slavonci poklope
nije to nikakvo preseravanje, mi se postujemo, to sto ti mozda nas ne postujes to je tvoj problem

Posavina ..odakle?

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17249 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 21:25:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

quote:

quote:

ali to je tako

Posavina ..odakle?

zapad, mnogi nas smatraju moslavcima, a zive 40 km od nas
Go to Top of Page
Page: of 20 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000