forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 243

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17846 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 02/01/2010 : 00:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ako ko ima duplikata da se mijenjamo...

imam zadužbinu i drugu zadužbinu od kentaura i antologiju francuske fantastike iz edicije znak sagite...
ako nekome treba neuromanser na engleskom ...

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 03/01/2010 : 19:36:41  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Priče:

Majkl Svonvik - JEDNOROGOVO JAJE
Nepotrebno predugačka priča o koloniji na Mjesecu gdje je pronađen način da se kontroliše mozak
i da se njegova funkcionalnost mnogostruko poboljša nauštrb emocija. Ode ljubav u zapećak...

Teri Bison - DVA MOMKA IZ BUDUĆNOSTI
Zajebancija o skupljačima umjetničkih djela iz budućnosti.

Keti Kodža - OGLEDALO MOJE MLADOSTI
Feministički nastrojena priča o kloniranju i muškoj bezosjećajnosti.

Tom Madoks - ANĐEO GRAVITACIJE
Naučnici su uspjeli da vještački stvore mikro crnu rupu kao neisplanirani nus-efekat eksperimenta
koji je imao za cilj nešto sasvim drugo. Takođe priča o neuvažavanju istraživana mladih naučnika
koji su uz to i žene. A fino im je pokazala šta će da ih snađe. Veoma poetčan naziv za crnu rupu -
anđeo gravitacije, sviđa mi se.

Robert Rid - ROĐENDAN
Vještačke inteligencije su postale samosvjesne i odlučile da se otrgnu od ljudske kontrole i prate
svoj put. Čovječanstvo u grču očekuje katastrofu, da bi saznali da ih one tretiraju kao roditelje i
da će, iz zahvalnosti što su ih stvorili, brinuti o ljudima. Konačno jedno pacifističko predviđanje
u odnosima čovjek-mašina u budućnosti.

Džoe Haldemen - GROBOVI
Vijetnamska priča sa elementima strave, nepotrebna u ovoj zbirci.

Bredli Denton - PODRUČJE
Priča iz američkog građanskog rata. Aspolutno sam bez ideje zašto je ova priča našla mjesto ođe.
Nije čak ni nešto originalna gledano generalno.

Stiven Kraus - IZA GRANICE
Molekularna hirurgija i nesrećna ljubav. Neki će ovu priču nazvati patetičnom.

Džek Mekdevit - OGRANAK FORT MOKSI
Priča o biblioteci u kojoj možete naći djela pisaca koja nikada nijesu objavljena jer društveni momenat
u kom su nastala nije bio pogodan za to. Interesantna priča.

Ukupna ocjena - slabo i uglavnom neinteresantno.

...
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40682 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 05/01/2010 : 12:22:21  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Procitao sam Tajnu veceru od Havijera Sijere

http://laguna.rs/index.php?m=naslov&id=385

Zanimljiva knjiga skroz.. Leonardo da Vinci, stvaranje njegove Tajne vecere, spletke po manastiru, ubistva.. Ima slicnosti sa Imenom ruze Umberta Eka... Vredi procitati... Preporuka

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 07/01/2010 : 17:26:40  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Treća verzija ove priče.
Prva verzija je bio prvi Klarkov roman "Spram spuštanja noći" iz 1946, koji je sedamdesetih
godina Klark ponovo "remasterizovao" da bi dobili "Grad i zvezde" i konačno, nakon ustupanja
prava Benfordu, 1990. godine bila napisana ova knjiga.
Knjiga je podijeljena u dva dijela, prvi je u osnovi "Grad i zvezde", ne znam da li postoje i
kolike su razlike (ne sjećam se a mrzi me da listam) dok u drugom dijelu Benford razrađuje priču
o univerzalnoj opasnosti koju predstavlja vantjelesni entitet zvani Ludi um i obračun na kraju sa
introspekcijom o greškama antropomorfizma života u univerzumu.
Za one kojima su ove knjige potpuno nepoznate radnja se odigrava bilionim godina u budućnosti u
odnosu na sadašnjost, Zemlja je jalova pustinja osim tehno-grada Diaspara i njegoe suprotnosti
grada-prirode Lisa. Prošlost čovječanstva je potpuno nejasna da bi tokom pletenja priče saznali
da su mnoge svemirske rase, zajedno sa čovjekom, u dalekoj prošlosti stvorile svoj usud - Ludi um,
ne znajući gdje će ih to odvesti...
Knjiga obiluje interesantnom svemirskim životnim formama uz poteškoće vizualizovanja svega što
je Benford zamislio pa na momente cijela priča zamara, ali uprkos svemu, uz malo banalan kraj, knjiga
nije loša.

...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 10/01/2010 : 18:21:20  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Vampiri na kraljevski način.
Mali, letargični gradić (Jerusalomovo, oko 1500 stanovnika) na jugu Mejna zahvata pošast vampirizma.
Nekoliko ljudi je svjesno opasnosti koja prijeti i pokušavaju da se izbore. Ali još veća prepreka je
nevjerica ostalih građana šta im se sprema...
Knjiga visoke dinamike, uz skoro nimalo rasplinjavanja što je postalo karakteristično za Kingovo pisanje
u zadnjoj deceniji. Vrlo, vrlo dobra knjiga.

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 11/01/2010 : 19:55:14  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ovo čitate iz krivog razloga.
Ako ovo čitate kako bi proniknuli u um čovjeka koji je stvorio Schrodingerovu petlju – vjerujte mi, dijelim Vaše oduševljenje, ali neću je objašnjavati ovdje. "Filozofija fizike" tako gordo zvuči i daje trenutke duge kao vječnost potrebne za shvaćanje i kontemplaciju nakon toga. Tek ću iskoristiti mogućnosti modernog doba da Vas na kraju teksta uputim na članak o tome. Razmislite sami. Iako čovjek nikada sa svojim mislima nije sam.
Ako ovo čitate nadajući se sižeu jednog romana – morati ću Vas razočarati i ovdje. O, može ovdje biti riječi o radnji, tekstu, putovanjima i događajima u ovom djelu, ali sve je to minorno u odnosu na količinu teksta koju bi jedan običan siže morao imati za ovu knjigu. Natuknice – to da, samo da zaintrigiraju one koji nisu čitali i podsjete one koji jesu.
Ako ovo čitate jer se pitate zašto sam počeo ovaj osvrt istom rečenicom kao što počinje knjiga i to ne odobravate – pa, shvatite to kao osobni hommage jednom piscu i njegovoj mašti.
Ako ovo čitate da produbite svoju vjeru – zadatak će Vam otići u neželjenom smjeru. A ako ovo čitate da učvrstite stajališta suprotna vjeri – naići ćete na plodno tlo.
Ako ovo čitate da bi uživali u krajobrazima rijeke Tethys – onda se vratite na prethodnu knjigu. Rijeka je ovdje samo sjena onoga što je predstavljala prije
I na kraju, ako ovo čitate kako biste pročitali nešto što će Vas uznemiriti, navesti na razmišljanje i natjerati na letove mašte prema novim svijetovima sna – ha onda ovo i čitate iz pravog razloga.

Nastavlja se...

Schrodingerova petlja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger%27s_cat

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Edited by - mladjo on 13/01/2010 23:08:00
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 12/01/2010 : 09:27:15  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Poetika na djelu, bravo mlađoni.

...
Go to Top of Page

mezzano
Senior Member

Serbia
1241 Posts

Member since 26/06/2007

Posted - 12/01/2010 : 11:35:28  Show Profile Show Extended Profile  Send mezzano a Private Message  Reply with Quote
Vidim da ovde ima ljudi koji dosta citaju pa rekoh da pitam da mi neko predlozi dobru knjigu(e) sa tematikom teorije zavere/tajna drustva.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 12/01/2010 : 11:51:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mezzano

Vidim da ovde ima ljudi koji dosta citaju pa rekoh da pitam da mi neko predlozi dobru knjigu(e) sa tematikom teorije zavere/tajna drustva.

''Misterija sedam brojčanika''- Agata Kristi
Ali dobro, to su tajan društva i zavjere predstavljene na jedan simpatičan, staromodan način...
Barem je bolje od Dena Brauna!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 12/01/2010 : 11:55:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Sveta krv, Sveti gral
Mesijansko zavestanje
Hram i loza....

od Svetog grala ti je sve pocelo, ovo ostalo su napisali isti autori kad su videli da se dobro prodaju....

inace, dovoljno ti je da odes u lokalnu knjizaru, sada se to toliko rasprostranilo da imas citave police i policice sa tom tematikom. otprilike ti je sve istog kvaliteta, tako da ti ne treba neka posebna preporuka osim jedne - uzmi one koje su najjeftinije

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47475 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/01/2010 : 21:34:09  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Jared Diamond - Slom (Collapse)

odlične konstatacije.
šteta da je nisu podilili onoj bandi na Konferenciji o klimi u Kopenhagenu

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala

Edited by - lwood on 12/01/2010 21:34:51
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 12/01/2010 : 23:03:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote

Uzeo sam knjigu ''Ja sam legenda''. Kratka (samo 147 stranica), zastrašujuća i odlična knjiga. Stranice su se okretale kao kakvom čarolijom, dok sam ja halapljivo gutao poglavlja. A sa svakom sledećom rečenicom, sa svakim sledećim događajem, rastao je mučni utisak kakav može ostaviti samo Apokalipsa, maestralno dočarana. Imamo krah jednog života, tačkice među milijardama. Ipak, kroz jedan slom, jedan pad, nam je više nego uspješno prikazano odumiranje našeg svijeta, bez pribjegavanja široj slici. Savršeno. Čitalac ima osjećaj da je stavljen u kožu glavnog junaka, da prolazi kroz njegove uspone i padove, sve do samog kraja, do njegove konačne spoznaje. Upravo sam kraj knjige predstavlja njen najbolji dio, kratak, ali blistav trenutak inspiracije, koji daje istinski smisao i novu vrijednost čitavoj knjizi. Agonija poslednjeg čovjeka na zemlji je nemilosrdno prikazana, agonije koja ne uspijeva da uguši vječitu želju za životom, bilo kakvim životom. Robert stvara svoj svijet, svijet beskonačnog mučenja, ubijanja i užasa, u kome je jedini cilj doživjeti sledeću zoru. A opet, slom tog svijeta, prekid vječnog statusa kvo duboko slama junaka, do tačke gdje nema povratka. Kraj, koji ga oslobađa tereta usamljenosti i borbe. Robert Nevil, zaštićen u tvrđavi vječnosti ljudskog roda. Robert Nevil, poslednji čovjek. Legenda.
9/10

Edited by - Mhejl on 12/01/2010 23:18:20
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40682 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2010 : 01:26:13  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mezzano

Ja sam upravo zavrsio knjigu Izgubljeni simbol od Dena Brauna... Citiracu sebe: "VRH"

Ako nisi citao, obavezno: Da Vincijev kod, Andjeli i Demoni i potom Izgubljeni simbol... Sve tri knjige sam progutao...

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 13/01/2010 : 07:38:17  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Procitao sam Tajnu veceru od Havijera Sijere

http://laguna.rs/index.php?m=naslov&id=385

Zanimljiva knjiga skroz.. Leonardo da Vinci, stvaranje njegove Tajne vecere, spletke po manastiru, ubistva.. Ima slicnosti sa Imenom ruze Umberta Eka... Vredi procitati... Preporuka

Ako se ne varam,to je knjiga u kojoj treba resiti zagonetku koju krije sama slika...Jos jedno delo cija inspiracija je bila tvrdnja da je Da Vinci bio Veliki majstror i da je na slici "Tajna vecera" prikazana Marija Magdalena a ne Sveti Jovan...Slicna je tema i knjige "Da Vincijev kod"...a svi autori su inspiraciju nasli u vanserijskom delu koje su napisala tri autora Bejdzent,Li i Linkoln - "Sveta krv,sveti gral". Ovu knjigu zaista vredi procitati,da se vidi sta je bila inspiracija za dasnasnju poplavu slicnih tema u knjizevnosti...
Veliki pozdrav svim ljubiteljima knjizevnosti!!!
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 13/01/2010 : 07:45:47  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
Den Braun je dobar pisac,ali i odlican plagijator...Doslovno je preuzeo pojedine teze iz knjige "Sveta krv,sveti gral" bez navodjenja izvora ,sto nije u redu...Sve navode o Mariji Magdaleni kao nosiocu Svetog grala cete naci u gore pomenutoj knjizi. Tu se jos govori o sudbini Templara,Katarima u Francuskoj,Kapeli Roslin ,Leonardu kao jednom od Velikih majstora i mnostvu drugih tema. Ko ovo nije citao,toplo preporucujem!
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 13/01/2010 : 07:59:37  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Mhejl:
Vidiš li sad koliko je poslednji film po ovoj knjizi potpuno promašio suštinu?

...
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40682 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2010 : 10:25:48  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
@Pravedni

Jeste, u pravu si, to je knjiga o toj tematici.. Ali koliko sam se ja informisao Havijer Sijera se bas bavi tom tematikom i proucava covek vec godinama te stvari, tako da verujem da je dosta upucen u to... A sto se same knjige tice, pojavljuje se Leonardo, nije samo deskripcija njega i njegovog dela u pitanju... Upleten je dosta u radnju koja se i desava u tom manastiru... Pribliznija mi je radnja Ekovom Imenu ruze nego Da Vincijevom kodu...

Sto se Brauna tice, stvarno mi nije bitno da li je plagijator ili ne... Sva tri trilera su mu za 10 po meni... Kad ja procitam knjigu od preko 400 stranica za 2 dana, nemam sta vise da dodam... Osim da je greh gledati filmove Da Vincijev kod i Andjeli i demoni pored knjiga... Em se ne vidi nacin kako se dodje do resenja zagonetki, em Tom Henks nikako ne ide za lik Roberta Lengdona... Ali dobro.. Svakako moja preporuka za citanje...

Ja danas pocinjem Slika Dorijana Greja...

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 13/01/2010 : 11:00:26  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
Sawitchu "Slika Dorijana Greja" ti je odlican izbor,nadam se da ces uzivati...U pravu si za film "Da Vincijev kod",film je mnogo slabiji od knjige. Pozdrav iz Beceja!!!
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 13/01/2010 : 11:04:17  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
Kada bi svako od nas imao po jedan portret da stari umesto njega...A opet se pitam,koliku cenu bi i mi morali da platimo za to?
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 13/01/2010 : 11:16:24  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Ja danas pocinjem Slika Dorijana Greja...

Bravo Sale, odličan izbor. Nećeš je brzo pročitati kao Brauna ali je kvalitetom puno iznad tih istorijski-crkveno-političkih trilerčića.

...
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4790 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 13/01/2010 : 11:20:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message  Reply with Quote
Nakon odlicnog Konstantinovog raskrsca, krecem na Poslednjeg Srbina, koji je po mom misljenju, knjiga sa najzanimljivijom tematikom od svih knjiga u ovogodisnjoj poplavi domacih pisaca.

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway

Edited by - kreŠa on 13/01/2010 11:21:02
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40682 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2010 : 11:25:50  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Sliku Dorijana Greja sam kupio na sajmu pre 2 meseca i to za neku smejuriju od para, 200 dinara ako se ne varam.. I to je HC.. Smanjujem broj knjiga koji mi se natalozio... Uhvatila me manija za citanjem ovih dana..

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40682 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2010 : 11:26:52  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kreŠa

Nakon odlicnog Konstantinovog raskrsca,

Znaci zadovoljan si Konstantinovim raskrscem?!?! I ja sam cuo da je dobra knjiga, i mislio da li da je narucim ili ne, i ipak sam se opredelio za nesto drugo...

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 13/01/2010 : 11:28:32  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
Preporucio bih vam knjigu "Dubina slave" od Irvinga Stonea. To je biografija cuvenog slikara Kamija Pisaroa i citavog impresionistickog pokreta u Francuskoj. Govori se o sazrevanju citave generacije umetnika - pominju se Mone,Berta Moriso,Mane,Dega,Sezan,Sisli,Van Gog,Gogen,Tuluz Lotrek,Sera,Sinjak. Roman predstavlja na veran nacin zivot u Parizu druge polovine XIX veka.
Divno napisano,na osnovu arhivske gradje,verno uhvacen duh tog vremena. Vredi citati!!!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 13/01/2010 : 12:29:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Mhejl:
Vidiš li sad koliko je poslednji film po ovoj knjizi potpuno promašio suštinu?

A vidim, bogami. Onakvo samovoljno prekrajanje i uništavanje kraja knjige je nedopustivo.
Go to Top of Page
Page: of 243  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.72 seconds. Snitz Forums 2000