forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2010 : 12:55:59  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Razgovori, mišljenja:STEAMPUNK

steampunk je podvrsta SF-a koja se prvi put pojavljuje negdje paralelno sa pojavom cyberpunka, ali svoju "drugu mladost" doživljava upravo ovih dana. Osobno, nisam ljubitelj ove podvrste SF - a, ipak sam više za "moderno - tehničku" varijantu. Što mislite?
http://en.wikipedia.org/wiki/Steampunk

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Edited by - mladjo on 29/03/2010 12:56:23
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41160 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 29/03/2010 : 13:01:44  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ozbiljan sam.. Ne bacam kost... Stvarno postoje nacini za redjanje knjiga... Znam sigurno da se ne redjaju od najvise ka najnizoj... Ima neka fora, citao davno, ali zaboravio...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 29/03/2010 : 14:38:36  Show Profile Show Extended Profile  Send nolo contendre a Private Message  Reply with Quote
Steampunk je definitivno moj omiljeni žanr.Uživao sam "konzumirajući" ga u stripovima i filmovima .
U knjigama sam ga već ređe sretao.
Iz tog razloga molio bih za par preporuka.Samo bez Žil Verna molim,njega smo valjda svi već apsolvirali.
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 29/03/2010 : 15:24:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nolo contendre

Steampunk je definitivno moj omiljeni žanr.Uživao sam "konzumirajući" ga u stripovima i filmovima .
Iz tog razloga molio bih za par preporuka.Samo bez Žil Verna molim,njega smo valjda svi već apsolvirali.

Ha, meni je steampunk jedan od najkul zarnova/koncepata, nije sad da ga pratim i slicno, ali uvek volim odgledati/procitati nesto ako mi dodje pod ruku.

Inace, sta se dobije kad pomesas Stripove i Steampunk?

http://steampunkcostume.com/wp-content/uploads/2009/09/steampunk-x-men.jpg
http://keithrpotempa.com/wp-content/uploads/2009/09/090909_SteampunkXmen2.jpg

Steampunk X-MEN!
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 29/03/2010 : 16:03:52  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by profesor-inz

quote:
Originally posted by vope

Ma profa je malo problematičan, čega god se uhvati od toga odzvanja forum. Prvo je Zagor bio (i ostao) naj, pa Kafka... Šta će tek biti kad otkrije sex!!!???? Profo, malo zdrave šale...

kada sam pokušao sa sexom, odnosno izborom najbolje glumice, odmah sam bio zaključan, nema sexa nas su donele rode. Ako ta tema nije bila ne mestu ok, sada ni klasici nisu dozvoljene tema, ne znam šta je...

al nisi skužija da sterilizaraju forum? vidiš da je mene izbacilo zbog knjige,a ti se čudiš da ti je topic zatvorilo??

Ostaće na kraju moderatori da se dopisuju sami između sebe, ali nije ni bitno.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2010 : 17:05:54  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo jednog zanimljivog teksta kojeg sam našao na webu:

Pojam steampunk nastao je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, kao ironična izvedenica pojma cyberpunk. Na kraju je naziv ostao i proširio se, a sâm je književni smjer stekao mnogo poklonika. Riječ je o djelima koja se bave anakroničnim, tehnološki naprednijim viktorijanskim dobom, ili pak o djelima koja govore o alternativnim svjetovima ili dalekim planetima koji su “zapeli” u takvoj naprednoj viktorijani. Steampunk svoje svjetove gradi po uzoru na futurističke romane iz 19. stoljeća: predlošci su mu djela H. G. Wellsa, Julesa Vernea ili Mary Shelley – začetnika žanra znanstvene fantastike. Ima u njemu raketa na Mjesec, podvodnih baza, vremenskih strojeva, ali i više od toga: nezgrapnih mehaničkih ljudi, robota na parni pogon, cepelina, tajnih društava i teorija zavjere, podmuklih zlikovaca kovrčavih zulufa, visokih, bljedunjavih junaka s monoklima i cilindrima, kompjutora s uglačanim polugama, prekidačima i zupčanicima od mjedi … No, ideje za steampunk ne nastaju samo na predlošku viktorijanske Engleske. Polazištem za priču može poslužiti bilo koje razdoblje ili događaj iz 19. stoljeća – bilo to doba američkog divljeg zapada ili postignuća prve industrijske revolucije.

Pojedini teoretičari u steampunk svrstavaju i djela poput “Vremenskog stroja” ili “20 tisuća milja pod morem”, no tek se od sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća objavljuju prvi pravi steampunk romani. Steampunk je kroz godine evoluirao, pa sada razlikujemo povijesni steampunk – koji se više oslanja na znanstvenu fantastiku i alternativnu povijest baziranu na tehnološkom napretku – te fantastični steampunk – smješten u fantastične svjetove koji se oslanjaju na tehnologiju parnoga stroja. Elementi fantasyja i horora također su često prisutni u steampunku, a razni utjecaji i međusobna preklapanja žanrova i podžanrova dovela su i do stvaranja novih, sa sveprisutnom “punk” odrednicom…

Für immer Punk

Najpoznatiji pankerski književni i filmski žanr, iz kojeg su postepeno nastajali i ostali “punkovi”, jest, naravno, futuristički CYBERPUNK, koji se bavi svim čarima i strahotama koje nam donosi kompjutorska, nano, virtualna i slična tehnologija. BIOPUNK istražuje kakvi sve horori mogu proizaći iz prčkanja po genima, MYTHPUNK je urbani fantasy koji počiva na folkloru, mitovima i bajkama, dok je SPLATTERPUNK podžanr horora specifičan po grafičkom opisivanju nasilja.

Od “povijesnih” podžanrova koji su se razvili iz steampunka (uvelike i pod utjecajem računalnih igara), postoje, primjerice: STONEPUNK (koji se bazira na kamenom dobu – npr. roman “The Land that Time Forgot” Edgara Ricea Borroughsa), BRONZEPUNK (koji se bavi brončanim dobom) ili IRONPUNK (koji se bavi željeznim dobom). SANDALPUNK obrađuje neku od starih civilizacija, koja se, međutim, nije urušila niti su je uništile barbarske horde, već je doživjela brz i – moglo bi se reći – neprirodan tehnološki napredak (npr. roman “Inne pieśni” / “Druge pjesme” poljskog autora Jaceka Dukaja). CANDLEPUNK opisuje civilizaciju kasnoga srednjeg vijeka koja barata futurističkom tehnologijom (npr. “Doomsday Book” Connie Willis), dok CLOCKPUNK također istražuje kakav bi svijet bio da su se pojedini tehnološki pomaci dogodili znatno ranije nego što doista jesu, u ovom slučaju u vrijeme renesanse (npr. romani “Mainspring” Jaya Lakea i “Jack Faust” Michaela Swanwicka).

DIESELPUNK je, po istom principu, smješten u post-steampunkovsku eru, u vrijeme između 1920. i 1950. godine, u doba industrijalizacije i tehnologije bazirane na dizelu (npr. film “Gospodar neba i svijet sutrašnjice”), a prethodi ATOMICPUNKU i TRANSISTORPUNKU, koji se bave vremenom 2. svjetskog rata i hladnog rata (npr. alternativne povijesti “The Man in the High Castle” Philipa K. Dicka i “Fatherland” Roberta Harrisa – prema kojem je snimljen i istoimeni film).

Stvarni steampunkeri

Međutim, nijedan od navedenih povijesnih pankerskih žanrova nije stekao toliko sljedbenika i poklonika kao steampunk. Općeniti je konsenzus da je to zbog rastućeg nezadovoljstva pojedinaca modernom tehnologijom, koja je hladna, nepristupačna i bez osobnosti. Steampunkeri se žele vratiti tehnologiji koja je istovremeno bila funkcionalna i lijepa, gdje je svaki ukras, svaka sklopka, svaki pojedini komad imao svoju svrhu, a istovremeno su se isticale i njegove estetske kvalitete. Danas je tehnologija prolazna – ono što je hi-tech danas, već sutra može biti zastarjelo. Sve to stvara određenu zasićenost, ali i nostalgiju za vremenima kada su se stvari radile da bi trajale.

U zadnjih je par godina tako steampunk pronašao put i u stvarni svijet, zahvaljujući zanesenjacima, obrtnicima i umjetnicima koji su odlučili doslovno izvesti spoj novih tehnologija i viktorijanskog izgleda i izvedbe. Nazivaju ih steampunk hakerima, a pojedinci poput Jakea von Slatta (http://steampunkworkshop.com/) i Richarda Nagyja (www.datamancer.net) već uživaju kultni status među poklonicima steampunk uradi-to-sam sprava i spravica. Bilo da se radi o steampunk gitari – koja izgleda kao da se može vidjeti njezina “unutrašnjost” ispunjena zupčanicima i mehanizmima koji je “pokreću” – steampunk tipkovnici – izrađenoj od antikvitetnih dijelova – ili pravom pravcatom steampunk laptopu – od drveta, bakra i mjedi – nije riječ o igračkama sa samo ukrasnom namjenom, već o predmetima koje doista funkcioniraju i koje se mogu najnormalnije koristiti u svakodnevnom životu.

Tako danas steampunk hakeri diljem svijeta izrađuju kompjutorska kućišta s ložištem (http://skrati.net/sp1), steampunk kompjutorske miševe (http://skrati.net/sp2), steampunk kompjutore s hlađenjem na vodu (http://skrati.net/sp3), svjetiljke od bakrenih cijevi (http://skrati.net/sp4), steampunk robote (http://skrati.net/sp5) i slično, a sve uglavnom popraćeno detaljnim uputama drugim steampunk hakerima kako da to naprave u vlastitom domu.

Steampunk kao umjetnost

No, steampunku u stvarnome životu ovdje nije kraj. Pojedini su steampunkeri odlučili otići i korak dalje te stvarati istovremeno u fikciji i stvarnosti. Mnogo je umjetnika u ovome žanru pronašlo inspiraciju, pa se s punim pravom može govoriti o steampunk umjetnosti.

Jedno od najzanimljivijih takvih umjetničkih djela je steampunk kućica na stablu (http://steamtreehouse.com/), koju su dizajnirali Sean Orlando, Derick Gomez i Dan Hanck. Riječ je o metalnom stablu s kućicom od drva i čelika nad koju se nadvija “krošnja” s metalnim granama. Stablo i kućica dizajnirani su po uzoru na arhitekturu viktorijanskoga doba, a kućica ima sve što bi jedna steampunk kućica morala imati: skrivene prostorije iza pomičnih pregrada, podna vrata, promatračnicu, kamin, razne poluge i zupčanike koji pokreću okulare ili glazbala na parni pogon, komunikacijske cijevi itd. Stablo i kućica nastali su tako da su autori razmišljali o dalekoj budućnosti Zemlje, u kojoj je globalno zatopljenje uzrokovalo nestanak svih stabala na svijetu i kada se ljudi više ne sjećaju kako drvo izgleda, pa ga pokušavaju rekonstruirati iz priča i pradavnih opisa. Projekt je prvi put prikazan prošloga ljeta na umjetničkom festivalu Burning Man (www.burningman.com) u Nevadi.

Umjetnik AlexCF (http://alexcf.com/) specijalizirao se za kriptozoologiju i predmete iz prošlosti, kojih baš i nije bilo. U njegovom se ateljeu tako može pronaći steampunk mikroskop koji se nosi na glavi, rukavica za stereometrijsku manipulaciju ili, na primjer, sprava za putovanje kroz vrijeme. Pronaći ćete kod njega i spravu za konzerviranje marsovske flore, osušeni primjerak okota Cthulhua, bebu plesiosaura, vampirski relikvijar i mnoga druga umjetnička djela koja kao da su izašla iz nekog horor filma ili dokumentarca o ekspediciji na izgubljeni svijet u alternativnom svemiru.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2010 : 17:09:07  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

evo, našao sam ovdje ponešto:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=141839&highlight=steampunk

lik sa nickom "glupinickname2 je to lepo naveo

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2010 : 17:13:23  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Ozbiljan sam.. Ne bacam kost... Stvarno postoje nacini za redjanje knjiga... Znam sigurno da se ne redjaju od najvise ka najnizoj... Ima neka fora, citao davno, ali zaboravio...

Da, stripovi imaju, više manje, dve - tri mjere, ali sa knjigama je drukčije. makar opet, nije ni tu to tako strašno. Ali, ja ih slažem od veće prema manjoj, a pokušavam određene police napuniti sa knjigama iste veličine, tj. različite veličine u različite police

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 29/03/2010 : 19:06:08  Show Profile Show Extended Profile  Send nolo contendre a Private Message  Reply with Quote
@mladjo

Prava riznica steampunka!Hvala.

Edited by - mladjo on 29/03/2010 23:57:21
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 29/03/2010 : 19:16:51  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

quote:
Originally posted by sawitch

Da, stripovi imaju, više manje, dve - tri mjere, ali sa knjigama je drukčije. makar opet, nije ni tu to tako strašno. Ali, ja ih slažem od veće prema manjoj, a pokušavam određene police napuniti sa knjigama iste veličine, tj. različite veličine u različite police

AJDE NASTAVI DA PROVOCIRAS, STAVI JOS NEKI POST O TIM GLUPOSTIMA, TO JE PRAVA STVAR ZA RAZLIKU OD KAFKE, TI SI MODERATOR I TI MOZES DA POSTUJES I 10 PUTA ZA REDOM, A JA NE!!!
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 29/03/2010 : 19:17:55  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
quote:

Evo jednog zanimljivog teksta kojeg sam našao na webu:

Pojam steampunk nastao je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, kao ironična izvedenica pojma cyberpunk. Na kraju je naziv ostao i proširio se, a sâm je književni smjer stekao mnogo poklonika. Riječ je o djelima koja se bave anakroničnim, tehnološki naprednijim viktorijanskim dobom, ili pak o djelima koja govore o alternativnim svjetovima ili dalekim planetima koji su “zapeli” u takvoj naprednoj viktorijani. Steampunk svoje svjetove gradi po uzoru na futurističke romane iz 19. stoljeća: predlošci su mu djela H. G. Wellsa, Julesa Vernea ili Mary Shelley – začetnika žanra znanstvene fantastike. Ima u njemu raketa na Mjesec, podvodnih baza, vremenskih strojeva, ali i više od toga: nezgrapnih mehaničkih ljudi, robota na parni pogon, cepelina, tajnih društava i teorija zavjere, podmuklih zlikovaca kovrčavih zulufa, visokih, bljedunjavih junaka s monoklima i cilindrima, kompjutora s uglačanim polugama, prekidačima i zupčanicima od mjedi … No, ideje za steampunk ne nastaju samo na predlošku viktorijanske Engleske. Polazištem za priču može poslužiti bilo koje razdoblje ili događaj iz 19. stoljeća – bilo to doba američkog divljeg zapada ili postignuća prve industrijske revolucije.

Pojedini teoretičari u steampunk svrstavaju i djela poput “Vremenskog stroja” ili “20 tisuća milja pod morem”, no tek se od sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća objavljuju prvi pravi steampunk romani. Steampunk je kroz godine evoluirao, pa sada razlikujemo povijesni steampunk – koji se više oslanja na znanstvenu fantastiku i alternativnu povijest baziranu na tehnološkom napretku – te fantastični steampunk – smješten u fantastične svjetove koji se oslanjaju na tehnologiju parnoga stroja. Elementi fantasyja i horora također su često prisutni u steampunku, a razni utjecaji i međusobna preklapanja žanrova i podžanrova dovela su i do stvaranja novih, sa sveprisutnom “punk” odrednicom…

Für immer Punk

Najpoznatiji pankerski književni i filmski žanr, iz kojeg su postepeno nastajali i ostali “punkovi”, jest, naravno, futuristički CYBERPUNK, koji se bavi svim čarima i strahotama koje nam donosi kompjutorska, nano, virtualna i slična tehnologija. BIOPUNK istražuje kakvi sve horori mogu proizaći iz prčkanja po genima, MYTHPUNK je urbani fantasy koji počiva na folkloru, mitovima i bajkama, dok je SPLATTERPUNK podžanr horora specifičan po grafičkom opisivanju nasilja.

Od “povijesnih” podžanrova koji su se razvili iz steampunka (uvelike i pod utjecajem računalnih igara), postoje, primjerice: STONEPUNK (koji se bazira na kamenom dobu – npr. roman “The Land that Time Forgot” Edgara Ricea Borroughsa), BRONZEPUNK (koji se bavi brončanim dobom) ili IRONPUNK (koji se bavi željeznim dobom). SANDALPUNK obrađuje neku od starih civilizacija, koja se, međutim, nije urušila niti su je uništile barbarske horde, već je doživjela brz i – moglo bi se reći – neprirodan tehnološki napredak (npr. roman “Inne pieśni” / “Druge pjesme” poljskog autora Jaceka Dukaja). CANDLEPUNK opisuje civilizaciju kasnoga srednjeg vijeka koja barata futurističkom tehnologijom (npr. “Doomsday Book” Connie Willis), dok CLOCKPUNK također istražuje kakav bi svijet bio da su se pojedini tehnološki pomaci dogodili znatno ranije nego što doista jesu, u ovom slučaju u vrijeme renesanse (npr. romani “Mainspring” Jaya Lakea i “Jack Faust” Michaela Swanwicka).

DIESELPUNK je, po istom principu, smješten u post-steampunkovsku eru, u vrijeme između 1920. i 1950. godine, u doba industrijalizacije i tehnologije bazirane na dizelu (npr. film “Gospodar neba i svijet sutrašnjice”), a prethodi ATOMICPUNKU i TRANSISTORPUNKU, koji se bave vremenom 2. svjetskog rata i hladnog rata (npr. alternativne povijesti “The Man in the High Castle” Philipa K. Dicka i “Fatherland” Roberta Harrisa – prema kojem je snimljen i istoimeni film).

Stvarni steampunkeri

Međutim, nijedan od navedenih povijesnih pankerskih žanrova nije stekao toliko sljedbenika i poklonika kao steampunk. Općeniti je konsenzus da je to zbog rastućeg nezadovoljstva pojedinaca modernom tehnologijom, koja je hladna, nepristupačna i bez osobnosti. Steampunkeri se žele vratiti tehnologiji koja je istovremeno bila funkcionalna i lijepa, gdje je svaki ukras, svaka sklopka, svaki pojedini komad imao svoju svrhu, a istovremeno su se isticale i njegove estetske kvalitete. Danas je tehnologija prolazna – ono što je hi-tech danas, već sutra može biti zastarjelo. Sve to stvara određenu zasićenost, ali i nostalgiju za vremenima kada su se stvari radile da bi trajale.

U zadnjih je par godina tako steampunk pronašao put i u stvarni svijet, zahvaljujući zanesenjacima, obrtnicima i umjetnicima koji su odlučili doslovno izvesti spoj novih tehnologija i viktorijanskog izgleda i izvedbe. Nazivaju ih steampunk hakerima, a pojedinci poput Jakea von Slatta (http://steampunkworkshop.com/) i Richarda Nagyja (www.datamancer.net) već uživaju kultni status među poklonicima steampunk uradi-to-sam sprava i spravica. Bilo da se radi o steampunk gitari – koja izgleda kao da se može vidjeti njezina “unutrašnjost” ispunjena zupčanicima i mehanizmima koji je “pokreću” – steampunk tipkovnici – izrađenoj od antikvitetnih dijelova – ili pravom pravcatom steampunk laptopu – od drveta, bakra i mjedi – nije riječ o igračkama sa samo ukrasnom namjenom, već o predmetima koje doista funkcioniraju i koje se mogu najnormalnije koristiti u svakodnevnom životu.

Tako danas steampunk hakeri diljem svijeta izrađuju kompjutorska kućišta s ložištem (http://skrati.net/sp1), steampunk kompjutorske miševe (http://skrati.net/sp2), steampunk kompjutore s hlađenjem na vodu (http://skrati.net/sp3), svjetiljke od bakrenih cijevi (http://skrati.net/sp4), steampunk robote (http://skrati.net/sp5) i slično, a sve uglavnom popraćeno detaljnim uputama drugim steampunk hakerima kako da to naprave u vlastitom domu.

Steampunk kao umjetnost

No, steampunku u stvarnome životu ovdje nije kraj. Pojedini su steampunkeri odlučili otići i korak dalje te stvarati istovremeno u fikciji i stvarnosti. Mnogo je umjetnika u ovome žanru pronašlo inspiraciju, pa se s punim pravom može govoriti o steampunk umjetnosti.

Jedno od najzanimljivijih takvih umjetničkih djela je steampunk kućica na stablu (http://steamtreehouse.com/), koju su dizajnirali Sean Orlando, Derick Gomez i Dan Hanck. Riječ je o metalnom stablu s kućicom od drva i čelika nad koju se nadvija “krošnja” s metalnim granama. Stablo i kućica dizajnirani su po uzoru na arhitekturu viktorijanskoga doba, a kućica ima sve što bi jedna steampunk kućica morala imati: skrivene prostorije iza pomičnih pregrada, podna vrata, promatračnicu, kamin, razne poluge i zupčanike koji pokreću okulare ili glazbala na parni pogon, komunikacijske cijevi itd. Stablo i kućica nastali su tako da su autori razmišljali o dalekoj budućnosti Zemlje, u kojoj je globalno zatopljenje uzrokovalo nestanak svih stabala na svijetu i kada se ljudi više ne sjećaju kako drvo izgleda, pa ga pokušavaju rekonstruirati iz priča i pradavnih opisa. Projekt je prvi put prikazan prošloga ljeta na umjetničkom festivalu Burning Man (www.burningman.com) u Nevadi.

Umjetnik AlexCF (http://alexcf.com/) specijalizirao se za kriptozoologiju i predmete iz prošlosti, kojih baš i nije bilo. U njegovom se ateljeu tako može pronaći steampunk mikroskop koji se nosi na glavi, rukavica za stereometrijsku manipulaciju ili, na primjer, sprava za putovanje kroz vrijeme. Pronaći ćete kod njega i spravu za konzerviranje marsovske flore, osušeni primjerak okota Cthulhua, bebu plesiosaura, vampirski relikvijar i mnoga druga umjetnička djela koja kao da su izašla iz nekog horor filma ili dokumentarca o ekspediciji na izgubljeni svijet u alternativnom svemiru.

ZAISTA JE ZANIMLJIVIJI OD KAFKE....
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 29/03/2010 : 20:00:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

evo, našao sam ovdje ponešto:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=141839&highlight=steampunk

lik sa nickom "glupinickname2 je to lepo naveo

A sad, što je sve od toga prevedeno na hrvatski i lako dostupno?
Od romana dakako, i to ne Verne/Wells.

.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 29/03/2010 : 21:19:10  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Jedna od karakteristika Ursule Legvin kao pisca je izuzetna maštovitost i
osmišljenost priča i knjiga koje piše. Sve to kao da nije izmaštano već je
stvarno i postoji tamo negdje na rubu stvarnosti... I tako je teško svesti
opis njenih knjiga na par rečenica znajući da se o njenim idejama i zamislima
može danima razgovarati, ali neka, izvršiću i ovoga puta svoj pastirski rad i
upoznati vas sa novom, lijepom knjigom.
Tako je i sa ovom knjigom iz Hainskog ciklusa u kojoj mobil porijeklom sa
Zemlje odlazi na svijet koji liči na Bredberijev Farenhajt (knjige ne uništavaju
spaljivanjem već pravljenjem korisnog građevinskog materijala od njih, ipak su
pragmatični), gdje se potire svaki pomen i dokaz istorije, gdje je sve okrenuto
ka zvijezdama i budućnosti ali gdje prost narod u zabačenim i teško kontrolisanim
kutcima, uz sjaj i toplinu kućnog, kafanskog ili pećinskog ognjišta priča i prenosi
predanja o svom narodu. Da li će Ekumen svojim uticajem i svojom free superiornom
tehnologijom na pladnju uspjeti da spasi poslednje uporište pisane riječi, hram na
samom krovu svijeta u kome je sačuvano najveće od svih blaga – ono pisano na papiru...

...
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26021 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 29/03/2010 : 21:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by profesor-inz
AJDE NASTAVI DA PROVOCIRAS, STAVI JOS NEKI POST O TIM GLUPOSTIMA, TO JE PRAVA STVAR ZA RAZLIKU OD KAFKE, TI SI MODERATOR I TI MOZES DA POSTUJES I 10 PUTA ZA REDOM, A JA NE!!!

Pazi, imao si deset poslednjih upozorenja. I lepo sam te pitao da li želiš da učestvuješ na forumu ili ne.
Ukoliko se ne slažeš sa radom moderatora, pošalji mu privatnu poruku i pokušajte to da raspravite. Ukoliko ne ide, pošalješ pitanje Markosu. Nijedan moderator nije nedodirljiv, niti može da radi šta želi.

Međutim, ja posmatram kako poslednja dva-tri dana opet furaš onaj ego-trip, a toga više nema. I pogotovo ne posle silnih poslednjih upozorenja. Mnogi su leteli i bez ikakvog skretanja pažnje. U tom smislu, ili reši to sa mladjom privatno, ili reši taj svopj problem sam sa sobom, ili do viđenja. Ti biraš.

Ukoliko želiš nešto da mi kažeš, da me ispsuješ ili šta već, moj mail imaš.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 29/03/2010 21:30:24
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 29/03/2010 : 21:44:17  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
staaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nikad cuo za taj prevod ursule le gvin
ocuuuuuuuu i ja tu knjigu drag mi je hainski ciklus

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Billy_the_Kid
Senior Member

1523 Posts

Member since 02/06/2005

Posted - 29/03/2010 : 21:44:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Billy_the_Kid's Homepage  Send Billy_the_Kid a Private Message  Reply with Quote
Cell ili Mobilni Telefon od Stephena Kinga, knjiga koju sam procitao prije par mjeseci, mozda sam je cak i spominjao negdje na ovom forumu, govori o paranoji prouzrokovano mobilnim telefonima. Necu puno spoilati da vam ne bih upropastio dozivljaj samo kratak sadrzaj. Po cijelom svjetu desava se fenomen zvan ''impuls'' koji se manifestuje tako sto svim ljudima odjednom zazvoni mobilni telefon i nakon odgovora ljudi pocinju da gube razum. Svega par pojedinaca nema ili nije ponijelo sa sobom telefon na taj sudbonosni dan i time dobijamo nase junake u apokalipticnom svijetu. Kao i sa svakom Stephenovom knjigom imao sam dojam da gledam sf film a ne da citam knjigu, iako bi po mom ukusu mozda vise leglo da je ''impuls'' djelo terorista jer u danasnje vrijeme nikad ne znas (paranoik sam, sta ces) I takodje mi je zanimljiva cinjenica koju sam nasao na korici knjiga da i sam Stephen King ne posjeduje mobilni telefon u danasnje vrijeme

Seeing things differently can open new paths.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 29/03/2010 : 21:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

staaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nikad cuo za taj prevod ursule le gvin
ocuuuuuuuu i ja tu knjigu drag mi je hainski ciklus

Polaris rulz!!

...
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 29/03/2010 : 22:10:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
mora da je to izaslo poslije onog njihovog famoznog CDa sa svim izdanjima... jer mi nikako nije poznata naslovna

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13530 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 29/03/2010 : 23:15:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Ima ta knjiga od Ursule u knjizari Defli (SKC, Beograd), mislim da je oko 230 dinara , kao i jos neka izdanja od Polarisa
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 29/03/2010 : 23:29:41  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
zalosno to bi kod nas bilo 15 maraka :(

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 29/03/2010 : 23:42:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Ima ta knjiga od Ursule u knjizari Defli (SKC, Beograd), mislim da je oko 230 dinara , kao i jos neka izdanja od Polarisa

Polaris U Delfima
OK, ta knjizara mi se sve vise i vise dopada

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13530 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 29/03/2010 : 23:49:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Ima jedno 20-30 polarisovih izdanja

Zeljko, pa vidi ako imas nekog iz Beograda da ti uzme?
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2010 : 23:57:50  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

@mladjo

Prava riznica steampunka!Hvala.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 30/03/2010 : 09:20:56  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Ima jedno 20-30 polarisovih izdanja

Zeljko, pa vidi ako imas nekog iz Beograda da ti uzme?

Upravo sam tamo kupio nekih dvadesetak knjiga koje mi hvale, knjige su, kako cujem dobili direktno od Zivkovica iz zaliha.

...
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 30/03/2010 : 09:35:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
opako!

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.95 seconds. Snitz Forums 2000