forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 224

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 31/01/2011 : 22:23:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by Mhejl

ˇ@Bushido
Hm... Nisam detaljnije upoznat sa budizmom.

Postoje mnoge teorije kako je kršćanstvo nastalo pod utjecajem budizma. Jedna od njih čak pretpostavlja kako je Isus Krist svoje mladenačke godine zapravo proveo tražeći istinu i prosvjetljenje u Indiji. Naravno, ovo je jedna od maštovitijih.

Ali da, osnovni principi kršćanstva poput nenasilja, patnje, ljubavi i suzdržavanja imaju dosta sličnosti sa budističkim.

Ali i istinitijih. Tamo je i pokopan.

A i tesko bi krscanstvo bilo prvo u necemu, postoji tek tih 2000 godina.

Cjela je ova tema skrenula u......

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 31/01/2011 : 22:26:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

nije problem zaci u temu, nego je problem explicitno pljuvanje. ja nisam primetio da je diskusija pocela zbog pomena reci "hriscanstvo/religija", nego zbog neceg drugog.

i da, odnosi se na tebe, eno, uneo sam i quote, da ne dodje do nesporazuma :D

dap, nisam znao jel misliš na mene ili mhejla
naravno, svakako ne da se pljuje bez ikakvog smisla ali se moj post odnosio na tellerovu konstataciju da se religija ne sme dirati
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 31/01/2011 : 22:30:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
nemoj mu zameriti, verovatno profesionalna deformacija :D :) (bese policajac, telleru?)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4948 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 31/01/2011 : 22:36:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Da se vratimo na temu

Northlanders #30

Pokusaj hriscana da pokrste Vikinge.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 31/01/2011 : 22:38:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sneaksie Thiefsie

Ovaj ko nabildani Kirk Douglas (u The Vikings).

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 01/02/2011 : 00:12:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
@Bushido
[/quote]
Postoje mnoge teorije kako je kršćanstvo nastalo pod utjecajem budizma. Jedna od njih čak pretpostavlja kako je Isus Krist svoje mladenačke godine zapravo proveo tražeći istinu i prosvjetljenje u Indiji. Naravno, ovo je jedna od maštovitijih.
[/quote]

Zapravo, istina je sasvim suprotna jer kršćanstvo u svojoj biti ima drugačiju ideju od budizma. Daleko od toga da o budizmu razvijam neku ekspertizu, ali osnovne stvari su mi poznate.

Naime, budizam stoji blisko onome što bi se moglo nazvati složenijim duhovnim vježbama i prosvjetljenje traži kroz vlastito uzdizanje na više razine svijesti. Dakle, stvar je usmjerenja na vjernika i njegove osobne napore k prosvjetljenju, koje će se postići kroz određeni način života, meditacije, odlazak u druge duhovne sfere itd.

Kršćanstvo, međutim započinje i završava s Božjom Objavom. Objava i cijela Povijest spasenja počinje u starozavjetnom judaističkom krugu s Adamom, Abrahamom, Mojsijem i slavnim Izlaskom iz Egipta, Davidom, Prorocima te konačno završava s Isusom koji je dovršio Objavu kao utjelovljeni Sin Božji. Za kršćanina osobni napor ne predstavlja nikakav faktor koji bi ga mogao dovesti do spoznaje Boga jer ga samo Božja milost može dovesti do toga. Samo Božja milost i ništa drugo! Naravno da su kršćani pozvani da uvijek žive u skladu s kršćanskim moralom i izbjegavanju grijeha te da pokazuju samilost prema drugim ljudima, ali i da žive načestitije i najčednije to ništa neće pomoći u spoznaji Boga, jer spoznaju može pružiti samo dar vjere koji dolazi odozgor. Naime, i pogani mogu živjeti vrlo čestito i pravedno, zar ne? Zbog toga proizlazi da je kršćanstvo zapravo jedina prava vjera, odnosno u potpunosti se obraća transcendenciji Svevišnjega i traži od čovjeka da vjeruje u nešto što ne može iskusiti svojim čulima i umom, a da istovremeno ne postoji ljudska ili materijalna metoda dosega te transcendencije.

A što se tiče napada na Krista i Crkvu, nema frke, samo naprijed. Progonstvo je ionako znak autentičnosti.

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.

Edited by - Amos on 01/02/2011 00:13:28
Go to Top of Page

Andrej
Senior Member

Croatia
1601 Posts

Member since 15/03/2010

Posted - 01/02/2011 : 00:19:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Andrej a Private Message  Reply with Quote
@Sneaksie Thiefsie
Kad sam vidio sliku pomislio sam da je strip o Vargu Vikernesu :)

“All we have to decide is what to do with the time that is given us.”
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 01/02/2011 : 00:40:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Amos

Zapravo, istina je sasvim suprotna jer kršćanstvo u svojoj biti ima drugačiju ideju od budizma.

Mislim da si se krivo izrazio. Ideje su slične, ali je put do shvaćanja tih ideja drugačiji. Sada ne govorimo o različitim mitologijama.

Recimo to tako, budizam traži jednu bitno aktivniju ulogu od vjernika (kao što si i rekao, određeni način života, meditacije, odlazak u druge duhovne sfere itd.), dok je kršćanstvo nešto pasivnije. Od kršćana (ili onima kojima se propovijeda) se traži da bez preispitivanja prihvate radosnu objavu.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8229 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 01/02/2011 : 00:42:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
dogme nisu dobre i sve se treba mijenjati, po mogućnosti na bolje
'autori heretici' koje bi sadašnji papa dok je bio prvi inkvizitor crkve rado bacio na lomaču, samo da mu napredak civilizacije nije oduzeo tu zgodnu mogućnost, su napisali, snimili i nacrtali toliko novih priloga nauku krščanstva da bi ono prihvaćanjem tih djela u svoj službeni dio postalo bliže narodu, i obrazovanom i neobrazovanom; da recimo na nedjelnoj misi umjesto što vječno ponavljaju poslanice korinćanima, pročitaju dijelove džubranovog djela 'isus sin čovječji' onda bi ljudi izašli iz crkava ispunjeniji nego kad su ušli, vjerojatno bi na kavama poslije mise (koje su btw veći razlog odlaska na misu nego sama misa) možda malo i o tome popričali
napali su saramagov roman 'evanđelje po isusu kristu' samo zato što je čovjek komunist i što se usudio neke stvari propitivat, a zanemarili su tolike lijepe dijelove, pogotovo o grižnji savjesti koje je isusov zemaljski otac josip imao zbog toga što su pobijena nevina dječica
većina je gledala panov labirint: da li taj film kritizira katoličku crkvu ili kroz kritiku pokazuje kakva bi crkva trebala biti i po tome postaje ultimativni katolički film
ja nikako ne mogu pričera shvatit kao čisto pljuvanje kršćanstva ili religije uopće, jer ponavljam, glavni likovi su moralniji i odgovorniji od kardinalskog zbora kroz cijelu povijest
već pomenuti saramago je napisao da u procesijama uvijek idu zajedno po tri kipa svetaca, iz razloga što iz vrlina tri sveca možeš sklopiti jednog poštenog čovjeka
nemojte mislit da sam pijan, ali stvarno mislim da bi jesse custer mogao u procesiji ići sam

i ne, dok sam bio ministrant, nitko me nije pipao :-))

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7144 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 01/02/2011 : 06:51:48  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Lijepo si to objasnio Amos.
Meni je Preacher kad sam ga prvi put citao prije sedam-osam godina bio fenomenalan, definitivno jedan od najboljih stripova i nabavio sam cijeli serijal. Ali kad sam prije dvije godine ponovo uzeo u ruke prvu knjigu i poceo citati, totalno drugacije sam ga dozivio--bio mi je degutantan. Ta spika i ta perverznost mi vise nije bila zabavna nego nekako usiljena. Mislim da se humor i uzbudenje mogu postici i na manje prizeman nacin. Nacin koji koristi Ennis je "shortcut". Puno teze je biti urnebesan i zabavan bez prostacenja i sokantnosti.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5844 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 01/02/2011 : 07:54:48  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
mali offtopic ali faktografska ispravka:
Pagani su visebosci ili idolopoklonici, dakle isto neka vrsta verujucih.
Amos u svom postu verovatno misli na agnostike i ateiste.
Btw, cini mi se da hrvatska rec 'pogani' ima u sebi malo uvredljive konotacije jer se izvedeni glagol od te reci 'poganiti' upotrebljava za izvesnu necistu radnju.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 01/02/2011 : 09:02:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Gle, u načelu se pogani, ateisti i agnostici mogu svesti na više-manje isti nazivnik barem u jednom dijelu, a to je negacija Krista. Nisam znao da riječ "poganiti" ima značenje koju navodiš.
Što se tiče ovga dijela o nekoj vrsti vjerujućih, sjetim se jedne fore iz genijalnog Života na sjeveru. Doktor Fleischman priča s nekim od likova i ovaj mu kaže da ne vjeruje u Boga i da je ateist. Na to se doktor nasmije i kao pravi njujorški Židov, odgovori: "Divim se ateistima, jer je potrebno imati jako puno vjere da bi se moglo zanijekati postojanje Boga".

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21747 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 01/02/2011 : 09:02:56  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Još odavno sam shvatio da su rasprave između ljudi koji se drže hrišćanskih načela i trude da žive takvim životom i ateista samo čisto gubljenje vremena i energije i jednih i drugih i da tu niko ne dobija, samo gubi.
U mojoj porodici moja majka,sestra,žena i ja smo tako na jednoj strani, otac i brat na drugoj.Kao što imam prijatelja koji redovno poste, upražnjavaju molitvu i pričešćuju se, ali daleko više onih koji samo poste na Badnji dan i Veliki petak, pa čak možda ni tad;samo hoću da kažem da smo bezbroj puta raspravljali na ovu temu i često se i posvađali, a da ništa nismo postigli, tako da danas zaišta o ovoj temi samo pričam sa ljudima sličnih uverenja duboko poštujući stavove "druge" strane.

Iz ovoga razloga mislim da bi ovaj moj post trebao da stavi tačku na ovu temu, i da idemo dalje sa preporukama za pročitano.
Mhejl,Manhunter,Amos i ja ćemo zaobići ovaj strip u širokom luku, ostali neka uživaju u njemu i svi srećni.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 01/02/2011 09:03:52
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 01/02/2011 : 09:51:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Anto brate mili, svaka čast;)!!
Što se mene tiče, već po treći put završavam sudjelovanje u ovoj raspravi i neću više. Od sada samo stripovi.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/02/2011 : 09:58:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Mhejl,Manhunter,Amos i ja ćemo zaobići ovaj strip u širokom luku, ostali neka uživaju u njemu i svi srećni.

nemoj ti sad mhejla da trpas u svoje rabote, kad se covek izjasnio da oce da procita strip, tako li ti postujes tudja misljenja?

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21747 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 01/02/2011 : 10:16:31  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Kada je Miki bio mlad
Zlatne godine Mikija Mausa

Opet sinoć pročitah neke priče iz ove dve kultne knjige - e sad ne znam da li me to drma nostalgija, ili su ove priče zaista toliko dobre, ali ako ste u prilici nabaviti ili kupiti ih, učinite to odmah - ako ne zbog vas, onda zbog vaših klinaca!
ocena čista desetka!!!

Edited by - anto on 01/02/2011 10:17:23
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5844 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 01/02/2011 : 10:32:22  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Miki Maus je satanista.
Kada ste videli crnog misa?

jbga, ne mos se uzdrzati akonto onog iznad.

Elem, scenaristi u to vreme su bili ljudi koji su drzali do kvaliteta i nisu imali potrebe da sokiraju i iritiraju bilo koga. Dramaturski izvrsno, tematski za sve uzraste, nesto malo dosadnog moralisanja i zagovaranja (u pristojnoj meri) american way of life....
Zlobniji bi rekli zacetak ovog sto nam danas spremaju (radi, crkni, ne talasaj) ali mi se to cini odvec paranoicno.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/02/2011 : 10:52:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Miki Maus je satanista.
Kada ste videli crnog misa?

quote:
Elem, scenaristi u to vreme su bili ljudi koji su drzali do kvaliteta i nisu imali potrebe da sokiraju i iritiraju bilo koga. Dramaturski izvrsno, tematski za sve uzraste, nesto malo dosadnog moralisanja i zagovaranja (u pristojnoj meri) american way of life....
Zlobniji bi rekli zacetak ovog sto nam danas spremaju (radi, crkni, ne talasaj) ali mi se to cini odvec paranoicno.

slazem se, sjajne stvari!!!!

prisetimo se samo epizode sa Duhom iz lampe, prica za sva vremena

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 02/02/2011 : 13:25:40  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kada je Miki bio mlad

Jel to ovo iz 1981.? Otkud si to izvukao?

Bilo bi dobro izdavati kod nas te male debele Disneyeve knjižice... U Njemačkoj ima gomile tih džepnih knjiga (lustige taschenbucher) koje samo svojedobno znao prelistavati. Lijepi mali format, više priča! Nisam od Mikija ni Paje Patka ništa pročitao godinama.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21747 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/02/2011 : 20:41:19  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:

Kada je Miki bio mlad

Jel to ovo iz 1981.? Otkud si to izvukao?

Bilo bi dobro izdavati kod nas te male debele Disneyeve knjižice... U Njemačkoj ima gomile tih džepnih knjiga (lustige taschenbucher) koje samo svojedobno znao prelistavati. Lijepi mali format, više priča! Nisam od Mikija ni Paje Patka ništa pročitao godinama.

Ej, upravo sam se vratio od jednog prijatelja koji mi doteruje ova dva albuma.
Kao prvo, odakle ti tako lepo očuvan album ???
Kao drugo, to nisu male debele knjižice, već debele knjižurine veće od A4 formata.
Meni su oba albuma poklonjena; ovaj na slici sam dobio od koleginice sa posla, ali bez korica, pa sam ga ukoričio i danas sam kopirao naslovnicu od prijateljevog primerka pa smo nju nalepili na korice.
Drugi album (zlatne godine ...) mi je poklonio forumaš Mikado i to u odličnom stanju, i njemu se ovde duboko zahvaljujem, ali dobar ke fazon što je ovaj primerak na latinici, što koliko vidim niko nije znao da postoji (i to od velikih poznavalaca ovoih izdanja).

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 02/02/2011 : 20:47:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
ja od koleginice sa posla ne mogu da dobijem ni ono najosnovnije, a kamoli Miki Maus knjigu....

Inace, Dee, ta pocket izdanja, kao i Giant pocket, sakupljaju stripove krsh kvaliteta.... Naravno, te stripove ne bih uskracivao deci, jer su za njih mila majka! Ali kad malo porastes, kao sto si ti porastao u zadnjih 20ak godina onda vec moras biti probirljiv po pitanju Diznija....

Edited by - Lord Vader89 on 02/02/2011 20:55:57
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21747 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/02/2011 : 21:21:40  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

ja od koleginice sa posla ne mogu da dobijem ni ono najosnovnije, a kamoli Miki Maus knjigu....

Zato Elasar dobije na poklon Aldebarana i Belog lamu!!!

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21747 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/02/2011 : 21:24:33  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

ja od koleginice sa posla ne mogu da dobijem ni ono najosnovnije, a kamoli Miki Maus knjigu.... ]

ček,ček, a šta je to "najosnovnije"

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 02/02/2011 : 21:25:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 02/02/2011 : 21:28:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Inace, Dee, ta pocket izdanja, kao i Giant pocket, sakupljaju stripove krsh kvaliteta.... Naravno, te stripove ne bih uskracivao deci, jer su za njih mila majka! Ali kad malo porastes, kao sto si ti porastao u zadnjih 20ak godina onda vec moras biti probirljiv po pitanju Diznija....

Predobro

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page
Page: of 224 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.5 seconds. Snitz Forums 2000