forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 26/02/2012 : 09:54:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mord

Sastanak s Ramom me potpuno razocarao. Osim nekih stvari oko gravitacije i sila unutar valjka nista mi nije bilo zanimljivo. Stil pisanja je katastrofa a prica dosadna.

Uh...iako se ne slažem s ama baš ničim što je Mord napisao, volim ljude koji opletu po SF Bogovima. Meni je Rama, uz Eden i Fijasko najbolje napisam "Prvi kontakt" roman ikada. I mislim da nema boljih...

2001 - e tu baš ne kontam što ti se nije svidjelo

A sada ocjene onih koje si spomenuo (1-10):

Rajski vodoskoci - 8
Kraj djetinjstva - 10
Grad i zvijezde - 11 :))

Mladjo - iz Slavonskog Broda sam...to ti je tamo istočno na kraju duge gdje samo najhrabriji zalaze, a vukovi se boje biti sami po noći. No, ima janjića i pečenkica i dobre ribe za pojest:)

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 26/02/2012 : 21:23:31  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi
Meni je Rama, uz Eden i Fijasko najbolje napisam "Prvi kontakt" roman ikada. I mislim da nema boljih...

Vidim da ti lezi Lem, kao i meni, zato probaj Nepobjedivog i dodaj ga na spisak najboljih prvih kontakata mada je tu Lem odrican - nikakav kontakt sa vanzemaljcima nije moguc osim fizickog.

...
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 26/02/2012 : 21:52:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

quote:
Meni je Rama, uz Eden i Fijasko najbolje napisam "Prvi kontakt" roman ikada. I mislim da nema boljih...

Vidim da ti lezi Lem, kao i meni, zato probaj Nepobjedivog i dodaj ga na spisak najboljih prvih kontakata mada je tu Lem odrican - nikakav kontakt sa vanzemaljcima nije moguc osim fizickog.

Ma čitao sam sve od Lema(i imam sve osim Ane sa zvijezda)...Nepobjedivi mi je jedan od najboljih knjiga koje sam pročitao...no, ipak mislim da se tu ne radi o prvom kontaktu već o evoluciji strojeva...Kondor, onaj brod po kojeg je Nepobjedivi došao je uspostavio prvi kontakt..što će reći da je Nepobjedivi Drugi kontakt :)))...a i mislim da negdje piše da su ljudi naselili dosta područja u galaksiji...U svakom slučaju odlična knjiga i baš mi drago da ti se sviđa... Moram pogledati jeli ima recenzija Nepobjedivog..pa ako nema napišem ju, dobro si me podsjetio...Živ bio

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/02/2012 : 22:07:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Sastanak s Ramom me potpuno razocarao. Osim nekih stvari oko gravitacije i sila unutar valjka nista mi nije bilo zanimljivo. Stil pisanja je katastrofa a prica dosadna.

Uh...iako se ne slažem s ama baš ničim što je Mord napisao, volim ljude koji opletu po SF Bogovima. Meni je Rama, uz Eden i Fijasko najbolje napisam "Prvi kontakt" roman ikada. I mislim da nema boljih...

2001 - e tu baš ne kontam što ti se nije svidjelo

A sada ocjene onih koje si spomenuo (1-10):

Rajski vodoskoci - 8
Kraj djetinjstva - 10
Grad i zvijezde - 11 :))

Mladjo - iz Slavonskog Broda sam...to ti je tamo istočno na kraju duge gdje samo najhrabriji zalaze, a vukovi se boje biti sami po noći. No, ima janjića i pečenkica i dobre ribe za pojest:)

ma često idem autoputom prema Novom Sadu, pa će se valjda jednom poklopiti da stanem u SB:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 28/02/2012 : 09:12:40  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Toole: Urota idiota

Kako znaš da se rodila velika duša? Kad vidiš, da su se svi urotili protiv nje.

Jonathan Swift

Uzmite knjigu u ruke i uđite u tragikomičan svijet jedne od teh velikih duša - Ignacija Reillyja, brda sala, koji živi kod svoje majke i koji uvijek nađe koji razlog, zašto ne bi radio. A kad je več primoran uzeti neki posao, on se (sa satom u obliku Mikija Mausa i kao velik štovatelj filozofa Boecija i Batmana) kao novodobni Don Kihot sa svojom neobičnom filozofijom života bori protiv ... pa u glavom protiv svih, koji se pojave u knjizi (čak i protiv svoje majke, koja ga želi strpati u ludnicu). Naravo, prije ili poslije, on posao i izgubi. Tako organizira pobunu u tvornici džinsa, a kao prodavač hot-doga več na prvom zadatku pojede sve hot-doge, koje bi morao prodati ...

Neki od tih likova mogli bi mirno nastupiti u nekoj maloj ulozi u Alanu Fordu (recimo njegova suradnica u birou sa amnezijom bi mogla biti prijateljica od Jeremije). Nekoliko puta sam se morao baš od srca nasmijati ...

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 28/02/2012 09:14:29
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 28/02/2012 : 09:56:36  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
https://www.smalldemons.com/

Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 28/02/2012 : 10:18:21  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message  Reply with Quote
quote:

300 strana Varte nad dubinom...vidim svjetlo na kraju tunela...ide ka vrlo dobar... no neću više u etapama javim se kad sašijem cijelu...svakako preporuka svima koji nisu čitali

Jao dosadne knjige, prvih 50 strana dobar zaplet, ostatak rasplet kojem nikad kraja...

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 28/02/2012 : 13:36:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alen

[quote]
Jao dosadne knjige, prvih 50 strana dobar zaplet, ostatak rasplet kojem nikad kraja...

Nemoj da te Mladjo čuje:)))

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/02/2012 : 16:45:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Razmišljam samo - doživtoni ban ili ipak mjesec dana:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 29/02/2012 : 11:13:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote

Nepobedivi - Stanislav Lem
Bibilioteka prosveta/ Kentaur 1989.

Razmišljajući o Lemu čovjek se zaista upita:“ Kako netko može tako dobro pisati? „ Još ni jedna knjiga koju sam pročitao nije imala zamjerke na izričaj i atmosferu te superiorne opise jedinstvene u cijelom svjetskom SF opusu. Tu ubrajam i navikane američke i britanske SF magove koji su marketinški uvijek bolje stajali od Stanislava.
Da je Nepobjedivog napisao, štajaznam, npr. Clarke ili Heinlein, već bi bilo nekoliko filmova na temu ove knjige,jer je po meni ovo knjiga s najviše akcije, što se naravno Lemovog opusa tiče. A da je kojim slučajem Lem pisao nešto drugo mimo znanstvene fantastike (iako je nakon Fijaska pod stare dane pisao čistu književnost i eseje), uz ovakve poruke i uz ovakvo shvaćanje ljudske psihe i kritike svega što je ljudski i nesavršeno - vjerojatno bi bio dobar kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

„Nepobjedivi“ je intergalaktička krstarica koja prati trag druge intergalaktičke krstarice „Kondor“, te ju dovodi na pješčani planet surovih vremenskih prilika - Regis III u zviježđu Lira, ako se dobro sjećam.
Zapovjednik Horpah (Astrogator) je neumoljiv i pravi vojnik starog kova kojemu je čast i služenje vojsci, te vjera u ispravne odluke jedino za čime žudi i jedino što ga zanima.
Njegov budući prvi časnik Rohan, koji je i glavni lik cijelog romana, predvodi skupinu do Kondora. Prolazeći kroz pješčani planet koriste razne uređaje i strojeve koji su i danas izvan svog vremena, pa tako i meni omiljeni Kiklop.
Kondor je devastiran a posade nema. Horor opis napuštenog broda od kojeg se i sada ježim kada se sjetim. Nalaze samo nepotpune podatke i nekoliko čudnih dokaza da su ljudi zapravo bili ovdje. Npr..najstrašnije što vide je sapun u kojemu se vide tragovi ljudskih zubi. Mislim, nije strašno, ali je jezovito.
Nešto kasnije kreću u potragu vođeni tragovima i nailaze na nekoliko „bića“ koja nisu prijateljski nastrojena. Rohan shvaća da su na ovom planetu strojevi u nekoj vrsti evolucijske promjene i da se bore za svoje preživljavanje. Evolucija strojeva kao nekoliko vrsta koje su zavladale planetom je nesvakidašnja i jedina takve vrste u cijelom opusu znanstvene fantastike. Strojevi su prikazani kao neinteligentni, hladni i instinktivni. S njima je komunikacija zapravo nemoguća. Horpah uvidjevši da ih ne može pobijediti, ni obuzdati naređuje Rohanu povratak sa ekspedicije iz koje se vraća potpuno sam jer su ostali njegovi suborci pobijeni u mističnoj potrazi za članovima Kondora. Na kraju ipak uspijeva doći do Nepobjedivog, ali gorak okus koji knjiga daje na samom kraju može se uopćiti s onom starom Einsteinovom:“Dvije su stvari beskonačne: Svemir i ljudska glupost, mada za ovo prvo nisam siguran.“ Nepobjedivi je tiho pobijeđen, a strojevi su nastavili svoj evolucijski razvoj.

Mislim, ne može se radnja baš opisati ako želite biti što konkretniji. Svima koji nisu pročitali knjigu, a vole SF, obavezno preporučam jer ovakvo nešto je rijetkost na SF sceni. Meni je jedna od najboljih ikada pročitanih, a iako sam iz hrvatske, srpski prijevod je odličan. Prevodio je Petar Vujčić s poljskog, pa i u tome vidim razlog za odličnim prijevodom jer su nam jezici vrlo slični.

Moja ocjena +5

Edited by - Pirgavi on 29/02/2012 11:14:50
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 29/02/2012 : 11:52:47  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Kod nas je bila prevedena kao Nepobediva. Imam je doma - dobio badava.

Molim nadležnog moderatora da makne moju "recenziju" sa liste pošto to i nije recenzija, a ja je sam ne mogu obrisati.

Hvala.

Edited by - panzer on 29/02/2012 11:53:15
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 29/02/2012 : 12:31:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

Kod nas je bila prevedena kao Nepobediva. Imam je doma - dobio badava.

Molim nadležnog moderatora da makne moju "recenziju" sa liste pošto to i nije recenzija, a ja je sam ne mogu obrisati.

Hvala.

Tek sam sad skužio da je Nepremagljiva = Nepobjedivi. Sory penzer, nisam vidio, ja sam mislio da je to nešto drugo...

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/02/2012 : 21:06:38  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
http://inverzija.net/?p=1732

Hajmo, sastavite listu:))

hajde da ovdje napišemo naših top 10 (može i onako, iz glave, da ne mozgamo previše) pa da pošaljemo ljudima popis. Go! Go! Go!

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 29/02/2012 : 21:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

hajde da ovdje napišemo naših top 10 (može i onako, iz glave, da ne mozgamo previše) pa da pošaljemo ljudima popis. Go! Go! Go!

Evo iz glave, ali da ponovno pišem vjerojatno bi bio drugačiji, no prvih 5 bi ostavio :)))

1. Grad - Simak
2. Kraj djetinjstva - Clarke
3. Fondacija - Asimov
4. Nepobjedivi - Lem
5. Luna je okrutna ljubavnica - Heinlein
6. Vrli novi svijet - Huxley
7. Grad i zvijezde - Clarke
8. Amberske kronike - Zelazny
9. Dina - Herbert
10. Mi - Zamjatin

Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 01/03/2012 : 08:46:09  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message  Reply with Quote
quote:

Razmišljam samo - doživtoni ban ili ipak mjesec dana:))

Smatram čitanje te knjige dovoljnom kaznom, hehe...

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/03/2012 : 09:36:01  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Evo iz glave, ali da ponovno pišem vjerojatno bi bio drugačiji, no prvih 5 bi ostavio :)))

1. Grad - Simak
2. Kraj djetinjstva - Clarke
3. Fondacija - Asimov
4. Nepobjedivi - Lem
5. Luna je okrutna ljubavnica - Heinlein
6. Vrli novi svijet - Huxley
7. Grad i zvijezde - Clarke
8. Amberske kronike - Zelazny
9. Dina - Herbert
10. Mi - Zamjatin

Evo moje, onako napamet:

Den Simmons:Hyperion/Endimion saga
Greg Bear:Eon
Vernor Vinge:Vatra nad dubinom
Vernor Vinge:Jazbina na nebu
Arthur C. Clarke:Grad i zvijezde
Larry Niven:Inžinjeri Prstena
Larry Niven:Prsten
Isaac Asimov:Rub Fondacije
Arthur C. Clarke:Kraj djetinjstva
Douglas Adams:Vodič kroz galaksiju za autostopere

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 01/03/2012 : 14:55:49  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Simons - Hiperion saga
Asimov - Zadužbina saga
Klark - Grad i zvijezde
Dik - Klanovi alfinog mjeseca
Rajt - Zlatno doba saga
Klark - Kraj djetinjstva
Simak - Grad
Simak - Izbor bogova
Lem - Nepobjedivi
Dilejni - Vavilon 17
.
.
.

...

Edited by - vope on 01/03/2012 14:56:49
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 01/03/2012 : 15:01:51  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
+
Brin - Uzdizanje serijal
Benford - Serijal o centru galaksije
Zelazni - Gospodar svjetlosti
Zelazni - Hronoke Ambera
Klark - Sve odiseje
Dik - Oko na nebu
Dik - Lavirint smrti
Hajnlajn - Svemirski vojnici
Oldis - Helikonija
Herbert - Dina
.
.
.

...

Edited by - vope on 01/03/2012 15:04:05
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 01/03/2012 : 15:13:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
1. Book of the new sun (1-4) - Wolfe
2. Neuromancer - Gibson
3. Perdido street station - Mieville
4. Wyrd sisters - Pratchett
5. Babel-17 - Delaney
6. The drowned world - Ballard
7. Cat's cradle - Vonnegut
8. Space merchants - Pohl & Kornbluth
9. The dispossessed - Le Guin
10. Stranger in a strange land - Heinlein

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 01/03/2012 : 19:32:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

2. Neuromancer - Gibson
5. Babel-17 - Delaney

Tu kvescns.

1) Jesu ove pod 6, 7 i 8 zato jer ti u biti citas malo sf-a a one su nedavno izasle u hr izdanju, ili se stvarno radi o vrhunskim knjigama?

2) Wolfe i novo sunce. Jel' to stvarno dobro?
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 01/03/2012 : 22:32:58  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Te pod 6, 7 i 8 su fenomenalne knjige ali je zato meni Novo sunce lose, uostalom generalno mi ne lezi Volf.
Vidim da je MMate izbacio i Mjevilovu Stanicu Perdido, nedavno je procitah, jako dobra za razliku osrednjeg Grada i Grada.

...
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 01/03/2012 : 22:35:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Mali_Mate

2. Neuromancer - Gibson
5. Babel-17 - Delaney

Tu kvescns.

1) Jesu ove pod 6, 7 i 8 zato jer ti u biti citas malo sf-a a one su nedavno izasle u hr izdanju, ili se stvarno radi o vrhunskim knjigama?

2) Wolfe i novo sunce. Jel' to stvarno dobro?

1) Heh, nisam bas puno promisljao oko liste, a istina je da su mi ove pod 6,7,8 bile relativno svjeze u glavi.....al, daleko od toga da nisu dobre knjige

2) Meni je izvrsno

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 01/03/2012 : 22:37:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

2) Meni je izvrsno

Potvrđujem Wolfa..jako dobro

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/03/2012 : 23:34:37  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo poruka od Davorina Horaka sa SIRIUS B facebook stranice:

Bok Danijele,
S obzirom da nisam član na forumu sajta stripovi.com, jel možeš postati info u vezi top-liste sf 10 najboljih knjiga. Naime, u ovoj fazi ne treba sastavljati listu po redu već samo predlagati romane - nije važno koliko 1, 5, 20 i nije važan redoslijed. Isto tako važno je predlagati romane, a ne čitave serijale - to je jedna druga lista. Nakon što sastavimo listu, e onda će biti glasanje da se odabere najboljih 10.
Hvala ti. Ja sam se prijavio registrirao na forumu, samo čekam potvrdu.

Odite na stranicu, Lajkajte ju i onda tamo prepišite ove liste, ako već niste. Ajmo, ajmo, hitro!:D:D

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 02/03/2012 : 08:36:39  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Bilo bi dobro kad bi objavljivali knjige koje do sada nijesu objavljivane na ovima prostorima, a koje knjige, pa, evo par linkova:

https://www.worldswithoutend.com/lists_sf_masterworks.asp

https://www.worldswithoutend.com/books_hugo_index.asp

Kakvih poslastica tu ima...

...
Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.77 seconds. Snitz Forums 2000