forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/03/2012 : 22:49:23  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Meni nije. Meni su prve ove "novije" generacije, a jace su mi one mnogo starije epizode. Tesko je samo biti objektivan...a i objektivnost je samo argumentovana subjektivnost

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 26/03/2012 : 23:55:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

quote:
Originally posted by Tonka24

Zagor je trebao napredovati, ne može uvijek ostati isti. Žao mi je kad vidim stariju " gardu " da ( nažalost ) pljuvaju po epizodama koje su van edicije " dnevnika ".

Meni su subjektivno puno bolje epizode iz edicije SD, a možda i JA saga.
To ne znači da ne poštivam epizode iz " dnevnika " , upravo suprotno, tamo ima sjajnih epizoda, fantastičnih.

Ti si kontra one generacije koja kaze da je prva trilogija "star warsa" prva i najbolja, a niko ne hvali drugu,tako je i sa ovim primjerom...

Prvi se pamte.

I ja sam poceo sa SD ( nakon ZS i LMS-a, revival se dogodio 1994 ),
sada i LUD-im(salim se,hvalim ih i za poduzetnistvo,usprkos sitnim-velikim propustima,ali i veliki grijese,ipak smo samo ljudi!)

Nitko ne moze knjigu suditi od sredine ili kraja ( mozda u ovom slucaju i pocetkom kraja jedne sage) tako niti ne znas da je misljenje moje "starije" generacije da je danas sve pomalo razvodnjeno i tesko ce se ukalupiti neki "Big ending" avanture Zagoriane na temelju ovih nekih prosjecnih prica.
Nismo ih doduse jos niti procitali,ali pisci su u Bonelliju vec predviljiviji od lokalne nogometne lige...

Svaka čast, cijenim tvoj stav. Voliš svoje poštuješ tuđe
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 26/03/2012 : 23:57:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Objektivno, moja prva epizoda je bila "Lovac na vestice", pa su mi starije epizode daleko jace i kavlitetnije...Pre svega mislim na scenaristicki kvalitet. Klasik je klasik, tu ne igra niti nostalgija ili nesto trece, nego jednostavno...Osveta Vudua je odlicna epizoda, kao i Kraken, Hellingen je ziv, Skiptar Tin Hinana itd. ali Hagotova moc, Nepoznati svet, Srebrni vodopad, Demoni ludila i sve ostale su vanvremenske i traju vecno i pamte se vecno. Objektivno da ne moze biti objektivnije.

Ma dobro DEMONI LUDILA, NEPOZNATI SVET, PEČINSKI LJUDI, HORDE ZLA, PROTIVOTROV, POTOP U DARKVUDU... to su sve vanseriske epizode.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 27/03/2012 : 00:03:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leonid

quote:

Objektivno, moja prva epizoda je bila "Lovac na vestice", pa su mi starije epizode daleko jace i kavlitetnije...Pre svega mislim na scenaristicki kvalitet. Klasik je klasik, tu ne igra niti nostalgija ili nesto trece, nego jednostavno...Osveta Vudua je odlicna epizoda, kao i Kraken, Hellingen je ziv, Skiptar Tin Hinana itd. ali Hagotova moc, Nepoznati svet, Srebrni vodopad, Demoni ludila i sve ostale su vanvremenske i traju vecno i pamte se vecno. Objektivno da ne moze biti objektivnije.

Zašto je Srebrni vodopad bolji od Krakena,svi imaju pravo na svoje mišljenje no meni nije bolji.
Samo se za Demone slažem da su bolji.
Primjetio bih da ljudi većinom daju prednost epizodi koju su čitali kao djeca.
Stariji čitatelji ZS/LMS epizodama,mi mlađi SD iako ja osobno obožavam dosta starih epizoda.

Evo još nisam pročitao SREBRENI VODOPAD, ali mogu reči da mi je KRAKEN bolji recimo od BRATIČ SIMON, PODVODNO ČUDOVIŠTE, pa čak i od ZIMSKE ZMIJE. Što ne znači da poštujem izarzito spomenute epizode.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 27/03/2012 : 00:04:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by guderian

Neki kažu da u nekim starim pričama ne razlikuju Zagora od drugih likova???

Ma baš naprotiv!
Danas kada neki od crtača nacrta Zagora ne može ga se razlikovati od granja u šumi!

hahahahaahha
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/03/2012 : 00:06:19  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Tonka zvani "quote"

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 27/03/2012 : 00:15:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
A što ja mogu kad se uvijek nađe netko sa kim se slažem, u onome što je napisao
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 27/03/2012 : 00:23:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
A i iskreno smaraju me ove priče koja je epizodsa bolja ili koji je crtač bolji. Mislim da to ne vodi nigdje. Dokazano je da tu vladaju subjektivna mišljenje i to je to.
Ne znam volio bi neku raspravu JA sage, možda o povratku Hellingena
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/03/2012 : 00:29:42  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Hellie je i dalje daaaleka prica, toliko da jos uvek nije ni glasina

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 27/03/2012 : 00:37:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Hellie je i dalje daaaleka prica, toliko da jos uvek nije ni glasina

Da samo čekam dan kad če se bar nešto čuti. Volio bi da crta Ferri.
Ali kad bi scenario pisao Bure bilo bi tu jednu 7-8 nastavaka
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/03/2012 : 00:48:50  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

quote:

Ma dobro DEMONI LUDILA, NEPOZNATI SVET, PEČINSKI LJUDI, HORDE ZLA, PROTIVOTROV, POTOP U DARKVUDU... to su sve vanseriske epizode.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/03/2012 : 00:49:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni nije. Meni su prve ove "novije" generacije, a jace su mi one mnogo starije epizode. Tesko je samo biti objektivan...a i objektivnost je samo argumentovana subjektivnost

E, jes ti vala objektivnost u misljenju da su stare price bolje :)
Sumnjam da je to objektivnost. Sto vise razmisljam, cini mi se da je sve u tome kakav ti pristup prici odgovara, i kakva je uopste tvoja ideja o tome ko je i sta Zagor, i sta predstavlja.
Ja ga gledam kao superheroja, sjajno mi je sto ga vezu sa Atlantidom i drevnim herojima, sto je potomak starih Kelta, te mi je, shodno tome, svaka prica takve tematike i odlicna, iako sam odrastao uz Toninelijeve i Nolitine epizode.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/03/2012 : 01:19:40  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Naprotiv! Tu sam objektivan da objektivniji ne mogu biti. Da pokusam da objasnim (verovatno cu da se ponavljam kao pokvarena ploca)

Iako je to sada smesno, Nolitta kao tvorac lika je dao njegovu psihicku, da kazemo ljudsku sliku. Njegovog Zagora je moguce da kazemo "psihoanalizirati". Videli smo u milionima didaskalija recenice tipa "veliki je njegov bes, njegovi misici napeli su se do krajnjih granica" i sl. gde imas tipicno nametanje njegove jedinstvenosti, snage, herojstva, plemenitosti i ostale plitke karekteristike. To je ono sta je neizbezno u stripu 60/70-ih, pa i 80-ih godina proslog veka. Ali, pored toga, sto preko crteza (u prvom planu Ferri, naravno ) imao si coveka koji dise, ponekad setnog, sjebanog, besnog u slicnim situacijama. Kada citas kako se radnja odvija Zagorova reakcija se lako moze naslutiti, a to nije zbog naivnosti fabule (vecin delom) vec zbog kristalno jasne psihicke karakterizacije junaka kojeg citamo. O njegovim manama da i ne govorimo. Da je Nolitta toliko tezio ka njegovom apsolutnom psihickom savrsenstvu ne bismo ga zatekli kako milje puta odbrusi Ciku bez valjanog razloga, niti bismo ga videli glupavo zbunjenog u susretu sa necim sto se razlikuje od njegovog sumskog sveta (pre svega, civilizacija) ili kako u nekim borbama izmedju vojnika i indijanaca pun muke odlucuje stati na jednu od tih strana...ma milioni primera! Da ne spominjemo ostale scenariste poput Sclavija (eto, sto se njega tice, zaboravi na Demona Ludila i seti se ostalih epizoda) i Caponea, a cak je i ozloglaseni Toninelli imao svojih blistavih momenata (ali necemo sad da preterujemo)

Zagor Nove Generacije (racunajmo od Nestalog istrazivaca) je scenaristicki i graficki daleko bogatiji ali kvalitet pada u minus zbog pretvaranja Zagora u viteza bez mane i straha, a sa svim mogucim kvalitetima jednog savrsenog heroja-spretan, jak, lep, nepogresiv, adaptivan u sve moguce ali totalno neutralan i nestvaran. Sve je super, ja navijam za ovu Atlantidsku verziju kao osvezenju serijala, ali sav "kvalitet" novijih prica je na pricama nabijenima akcionim sekvencama i propracenim sjajnim crtezima (da navedem one objektivno gledajuci najbolje: Andruecci (nekad), Rubini, Ferri, Toricelli,Verni, Bisi, Esposito Bros, Laurenti) ali tu nema mrvice emocije u Zagora (grimasa je postala dobrodosla) i neko ko ga cita a da pojma nema o prvih 200-ak epizoda ne bi o njemu imao nista posebno pametno da kaze.

Da skratim, stari Zagi ima dusu

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 27/03/2012 01:22:11
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/03/2012 : 01:27:44  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Naprotiv! Tu sam objektivan da objektivniji ne mogu biti. Da pokusam da objasnim (verovatno cu da se ponavljam kao pokvarena ploca)

Iako je to sada smesno, Nolitta kao tvorac lika je dao njegovu psihicku, da kazemo ljudsku sliku. Njegovog Zagora je moguce da kazemo "psihoanalizirati". Videli smo u milionima didaskalija recenice tipa "veliki je njegov bes, njegovi misici napeli su se do krajnjih granica" i sl. gde imas tipicno nametanje njegove jedinstvenosti, snage, herojstva, plemenitosti i ostale plitke karekteristike. To je ono sta je neizbezno u stripu 60/70-ih, pa i 80-ih godina proslog veka. Ali, pored toga, sto preko crteza (u prvom planu Ferri, naravno ) imao si coveka koji dise, ponekad setnog, sjebanog, besnog u slicnim situacijama. Kada citas kako se radnja odvija Zagorova reakcija se lako moze naslutiti, a to nije zbog naivnosti fabule (vecin delom) vec zbog kristalno jasne psihicke karakterizacije junaka kojeg citamo. O njegovim manama da i ne govorimo. Da je Nolitta toliko tezio ka njegovom apsolutnom psihickom savrsenstvu ne bismo ga zatekli kako milje puta odbrusi Ciku bez valjanog razloga, niti bismo ga videli glupavo zbunjenog u susretu sa necim sto se razlikuje od njegovog sumskog sveta (pre svega, civilizacija) ili kako u nekim borbama izmedju vojnika i indijanaca pun muke odlucuje stati na jednu od tih strana...ma milioni primera! Da ne spominjemo ostale scenariste poput Sclavija (eto, sto se njega tice, zaboravi na Demona Ludila i seti se ostalih epizoda) i Caponea, a cak je i ozloglaseni Toninelli imao svojih blistavih momenata (ali necemo sad da preterujemo)

Zagor Nove Generacije (racunajmo od Nestalog istrazivaca) je scenaristicki i graficki daleko bogatiji ali kvalitet pada u minus zbog pretvaranja Zagora u viteza bez mane i straha, a sa svim mogucim kvalitetima jednog savrsenog heroja-spretan, jak, lep, nepogresiv, adaptivan u sve moguce ali totalno neutralan i nestvaran. Sve je super, ja navijam za ovu Atlantidsku verziju kao osvezenju serijala, ali sav "kvalitet" novijih prica je na pricama nabijenima akcionim sekvencama i propracenim sjajnim crtezima (da navedem one objektivno gledajuci najbolje: Andruecci (nekad), Rubini, Ferri, Toricelli,Verni, Bisi, Esposito Bros, Laurenti) ali tu nema mrvice emocije u Zagora (grimasa je postala dobrodosla) i neko ko ga cita a da pojma nema o prvih 200-ak epizoda ne bi o njemu imao nista posebno pametno da kaze.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/03/2012 : 01:28:53  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
E jbg lwoode, da sam znao samo bih tu recenicu i napisao

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/03/2012 : 01:36:35  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

E jbg lwoode, da sam znao samo bih tu recenicu i napisao

kod spominjanja Laurentija gotovo san prista čitat

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/03/2012 : 01:50:15  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Nisam znao da si emotivac

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/03/2012 : 15:39:03  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 27/03/2012 : 15:49:23  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Evo kako bi to izgledalo da je Verni zadužen za naslovnice...

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/03/2012 : 16:00:00  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Novi kolorac

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/03/2012 : 16:01:25  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Valjda ce to nekim vernijevcima malo zacepiti usta

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 27/03/2012 : 16:28:48  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Već vidim sljedećih desetak stranica punih komentara o Chiarolli i Verniju...
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 27/03/2012 : 16:32:05  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Ježuš Krištuš!!! Šta je s Mortimerom

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/03/2012 : 17:11:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa, Sclavi je, osim Demona ludila, vecinom za zaborav. Dzba, radi se o ukusima, prosto, ne vodi rasprava nicemu.
Evo Burattini se trudi iz petnih zila da sve bude po starom, npr., ova nova prica sa Mortimerom, sto izlazi u VC. Sve je tu, dobra spletka, put na Haiti, stari prijatelj, stari neprijatelj, dugacak uvod sa Cikom, koji je opet zeznuo stvar, Verni crta, Zagor pokazuje 300 mana, pa opet ljudi popljuju epizodu. Da je izasla koju godinu poslije kapetana Zmije, danas bi se govorilo o vanvremenskom klasiku, "pravom Zagoru" i slicno. Ali, ne prolazi to vise. Verni kopira Ferija, ali je los, i dzaba mu kopiranje, a Bure bolje da se uhvati prica kao sto je uvod u JA sagu, iako, moram priznati, da meni za sad (na osnovu prva 3 dijela price), ovaj cetvrti susret sa Mortimerom uopste nije toliko los, kako vecina komentarise.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 27/03/2012 : 17:19:27  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84
Da je izasla koju godinu poslije kapetana Zmije, danas bi se govorilo o vanvremenskom klasiku, "pravom Zagoru" i slicno.

Kakvo lupetanje....
Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.5 seconds. Snitz Forums 2000