forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 14/01/2014 : 17:35:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Kad smo kod krimića, nedavno sam pročitao sedmu knjigu (VII: The Tribune's Curse (55 BC)) u SPQR seriji Johna Maddoxa Robertsa. Krimić i još smješten u vrijeme kasne rimske republike, gušt za pročitati.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 14/01/2014 : 21:32:23  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Prve knjige koje sam procitao od Hamiltona i kako je samo taj izbor bio dobar!
Odlicna spejs opera koja nas vodi nekoliko stotina godina u buducnost pocevsi momentom kad smo po prvi put posjetili Mars i istovremeno otkrili crvotocine koje su omogucile covjeku da naseli mnoge planete u blizem a i daljem okruzenju. Ali avaj! Astronomi otkrivaju cudnu pojavu u udaljenom zvjezdanom sistemu: dvije zvijezde odjednom prestaju da budu vidljive zbog barijera koje su uspostavljene oko ta dva zvjezdana sistema sto je pobudilo urodjenu radoznalost nas zemljana. Sta se krije unutar barijera, ko ih je i sa kojim ciljem postavio? Ta ce pitanja dobiti odgovore kada zemaljska ekpedicija stigne do svog odredista i otvori... Pandorinu kutiju!
Lose: preeeeeeeeeobimne knjige - cca 2000 strana, narocito je pocetak naporan jer morate da uhvatite tokove vise radnji, ukrotite masu karaktera, izdrzite sve nepotrebne opise (klasicne nabijace broja stranica) i nepotrebne stvari (ko je sta obukao u jednom sudskom procesu, ma hajte molim vas!!) ali se sve to isplati jer Hamilton zna da plete radnju i svaka mu cast.
Preporuka ko Kilimandzaro velika!

Nosen ushicenjem narucih i Hamiltonovu Void trilogiju. Oj sreceeeeeeeeeeee!!!

...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/01/2014 : 23:18:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

Kad smo kod krimića, nedavno sam pročitao sedmu knjigu (VII: The Tribune's Curse (55 BC)) u SPQR seriji Johna Maddoxa Robertsa. Krimić i još smješten u vrijeme kasne rimske republike, gušt za pročitati.

Već dugo planiram krenuti sa SPQR serijalom, ali nikako da nabavim barem prvu knjigu.
Po ovome što pišeš zvuči jako dobro i za preporuku.
Isto tako mi se kisele sve 3 knjige o templaru Arnu Jana Gouilloua, kao i Žena u kavezu Jussija Adlera-Olsena, sve bi trebale biti gušti.
Trilogiju o Arnu je u Jutarnjem ne tako davno nahvalio Ante Tomić.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 15/01/2014 : 01:38:37  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
Tog Dzejmsa Patersona cita moja majka

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12790 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 15/01/2014 : 09:24:10  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

i još par romana C.J. Samsona o Matthewu Sheldrakeu, engleskom detektivu na dvoru Henrika VIII.
Izgleda itekako obećavajuće.

Meni su bili jako dobri (barem prva četiri koja sam čitao) ...

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/01/2014 : 12:19:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

quote:
Originally posted by Johnny Difool

i još par romana C.J. Samsona o Matthewu Sheldrakeu, engleskom detektivu na dvoru Henrika VIII.
Izgleda itekako obećavajuće.

Meni su bili jako dobri (barem prva četiri koja sam čitao) ...

Odlično! Razlog više da ih počnem što prije čitati.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12790 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 16/01/2014 : 11:14:50  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Vrlo dobra priča o devojci, kojoj ubica ubija sve, koji su joj blizu. Puno krvi, spolnog nasilja nad djecom, patnje, itd. Nije za one sa lošim želucem.

Zbirka kratkih, ali zbilja dobrih priča Karla Čapeka.

Edited by - panzer on 16/01/2014 11:15:38
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 20/01/2014 : 18:26:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote

Erlend Loe- Doppler, Jesenski i Turk

Jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao zadnjih godina. Govori o čovjeku koji je osjetio potrebu da odjebe u šumu, sprijatelji se s losom i još nekoliko osebujnih ljudskih likova. Također, stovremeno se odupire društveno nametnutim obavezama te kontemplira o nekritičnoj svijesti današnjih ljudi.
Knjiga je napisana prilično pitkim i nepretencioznim stilom tako da se čita zaista prebrzo.
Preporuka ko dvije kuće.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12790 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 22/01/2014 : 10:28:16  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Prvi dio knjige govori o nekolicini Poljaka, koji nikako ne mogu nači sreče u ljubavnom životu; u drugom dijelu nalazimo se u gradu svih gradova, gdje bogovi odluče napustiti ga i otiči na Zemlju (u Poljsku - jer je ta zbog akcije povoljnija nego ostale države).

Taj dio se naročito neče sviđati vjernicima, jer "smiješi više religija" jednu za drugu: tako su na primjer Isus i Nike par, Apolon uživa drogu, Afrodita je spavala sa Budom, a zaljubljena je u Lucifera; Oziris i Atena (koji su isto par) vole gledati Six feet under itd. Bogovi ne bi bili bogovi, ako se ne bi spetljali i sa našim junacima iz prvog dijela, ali kako znamo več iz grčkih mitova i legendi, ako ne znaš riješiti ni svoje probleme, nečeš moči riješiti ni probleme drugih ...

Smiješno. Provokativno. Poljsko.

Edited by - panzer on 22/01/2014 10:32:50
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 24/01/2014 : 14:23:22  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Ova knjiga me je kupila prvim poglavljem. Pisac je do maksimuma iskoristio svoje pripovjedacko umjece
i docarao nam kako je covjek organizovao zivot na uzarenom Merkuru, ne prikazujuci to kao borbu za susti opstanak, sto bismo svi pomislili obzirom na uslove koji tamo vladaju, vec kao nesto sto bismo jako rado voljeli da probamo i da budemo dio toga. Centar zivota se nalazi u na sinama pokretnom gradu Terminatoru (koncept mozda nija originalan jos od Pristovog Invertiranog svijeta i od Rajaniemijevog Kvantnog lopova,ali je ideja dobro razradjena), sine su postavljene cijelim obimom Merkura a grad pokrece dolazak zore - metal se na toploti siri i gura grad naprijed u beskonacno kruzenje planetom. Ali ono sto me je odusevilo jeste ekstremni sport na Merkuru (na znam kako drugacije da ga nazovem, filozofija zivota mozda), posmatranje izlaska Sunca - grupa avanturista trci ukorak sa zorom, bjezeci od punog Suncevog sjaja cekajuci momenat pomaljanja Sunca, momenat kada se suocavaju sa bogom koji daje zivot cijelom sistemu u velicini koju mogu vidjeti samo sa Merkura. Fantasticno!!!!!
Ostatak knjige nije toliko dobar kao pocetak - kao po svom starom obicaju Robinson voli puno politike i politickih igara u svojim knjigama mada nije toliko ugnjavio ovoga puta. Sjajno je osmislio raznorazne habitate po Sucevom sistemu, neizbjeznu simbiozu covjeka i vjestacke inteligencije, solidno osmislio zavjeru oko koje se vrti radnja te se opsti utisak o knjizi namece kao pozitivan, narocito kad nijesam ocekivao nesto ovako od starog gnjaveza.
Preporuka...

...
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12790 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 25/01/2014 : 09:36:07  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Glavni junak pronađe knjigu sa neobičnim slovima i tako počne njegova avantura (zbilja je otkačena - dobar prikaz toga je boj junaka sa morskim psom na vrhu crkvenog tornja!) traženja tajnovitog grada, koji eksistira na istom mjestu ali u drugoj dimenziji kao glavni grad Češke.

Ali to nije sci-fi knjiga o alternativnom svemiru. Autor nas u stvari želi uvjeriti, da je taj drugi svijet još bliže, nego si mi mislimo.

Da bi ga pronašli, ne trebamo se uputiti u recimo neku ulicu u gradu, u kojoj još nismo bili ili pak otputovati na drugu stran svijeta. Dovoljno je samo, da otvorimo oči (u stvari mozak) i on če se pojaviti ...

Knjiga o nekolicini Židova, koji se zbog sudbine (stoljetne poplave 2002. godine) nađu na istom mjestu i počnu si pričati priče o svom životu ...

Edited by - panzer on 25/01/2014 09:43:14
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 25/01/2014 : 10:25:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote

Koža boje masline - Darko Macan
Negdje sam pročitao da je Koža boje masline najbolja Hrvatska SF knjiga ikada, vjerojatno nisam dovoljno upućen, načitan i mjerodavan pa ću to ostaviti svima na sud kad pročitaju knjigu.
Macanov roman je zaista dobar, ali baš dobar, no, u usporedbi s stotinama romana koje sam čitao spada u klasičan prosjek. Romančić od svega stotinjak stranica i malom formatu govori o besmrtnosti te o tome kako genetski modificirani pripadnih visokog staleža pokušava uzeti tijelo vanzemaljcima koji imaju kožu boje masline i pri tome preseliti vlastiti bitak u to tijelo te živjeti tisućama godina. Da bi to napravio mora se dokopati tijela, a to je jedino moguće ubojstvom. Tu nastaju problemi i njega hapse te ga šalju na udaljeni kažnjenički planet Teslu gdje se njegova agonija nastavlja i gubi sve one blagodati raskošnog života kojim je ranije živio.
Tu saznaje pravu istinu o Maslinastim bićima.
Nakon podosta godina ipak odlazi natrag na Zemlju: promijenjen i psihički i fizički i napokon shvaća koliko su njegove mladenačke težnje bile isprazne... ili pak nisu.

Gospodar svjetlosti - Roger Zelazny
Pravi primjer kompleksnog romana za kojega je potrebno višegodišnje istraživanje da bi se napisao. Zelazny piše s takvom lakoćom o hinduističkoj mitologiji, povezujući pri tome i ostale, da jednostavno zastanete i pomislite:"E ja ovo nikada neću moći."
Slab sam na Zelaznija, gotovo sve što napiše obožavam, pa tako i ovu knjigu. Iako sam mu dao četvorku na goodreadsu, ali samo iz dva razloga - knjiga je bogata, raskošna, inteligentna, a ideja otresa o zemlju, no, nema one Rogerove duhovitosti koju strašno volim, i pregršt je likova pa sam se malo i gubio dok sam čitao.
Radnja: skupina svemirskih brodolomaca, kolonista, uz pomoć vrlo futurističke tehnologije, na udaljenom planetu, pokušavaju rekonstruirati hinduističku religiju, ali uz malu klauzulu pri tome; naime, oni se predstavljaju kao bogovi, njih ljudi obožavaju, njima se klanjaju... A sam završetak knjige je nešto najbolje što je SF ikada ponudio. Strašno djelo, zahtjevno djelo i baš ga vrijedi pročitati. Mnogi se slažu da je ovo Zelazny u najboljem izdanju te da je Gospodar svjetlosti njegova najbolja knjiga.

Vremenski Darovi - Zoran Živković
Mislim da nismo ni svjesni kakav pisac nam je na dohvat ruke i da smo suvremenici s ovim genijom. Bilo što da Zoran napiše je naprosto toliko dobro da ne možete naći riječi da to opišete. Vremenski darovi su jednostavni i pitki, a opet sablasni i duuuuboko filozofični. Oni koji su čitali Živkovića znaju da većinu svojih djela piše kao omnibus romane; ovaj se sastoji od četiri priče u kojima su glavni protagonisti vrijedni i radišni ljudi, no, zaboravljeni od javnosti te neprimjetni u okolini. Njih posjećuje Pisac i nudi im povratak u prošlost ili budućnost kao nagradu za njihovu skromnost, radišnost i umješnost.
Opet je roman između fantastike i alegorije; između magijskog realizma i apstrakcije. Roman je kratak, vrlo kratak, ali vraški napisan!

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 25/01/2014 : 11:23:58  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
dobar je živković
čitao sam te vremenske darove zanimljive ideje

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 25/01/2014 : 20:49:51  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
Od Roger Zelaznya sam procitao Hronike Ambera i odusvio se, sad jurim drugi deo.

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 25/01/2014 : 22:46:30  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
sjooo meni na redu treći dio ambera
nisam zadovoljan

tanko i zbunjujuće :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12790 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 27/01/2014 : 10:22:47  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Za ljubitelje e-knjiga:

"... With over 10 Million stories and millions more added every month, you'll never run out of things to read. Whether you love a great mystery, steamy romance or want to dive into a world of science fiction, Wattpad has a story just for you - all for free ...":
http://www.wattpad.com/

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12790 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/01/2014 : 10:49:21  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Antologija najnovijih priča (sve iz 2013. godine) više i manje poznatih autora. Prepoznao sam samo ove: Abercrombie (Some Desperado - Red Country), Martin (The Princess and the Queen - A Song of Ice and Fire), Grossman (The Girl in the Mirror - The Magicians), Hobb ... Knjiga je posvečena, kako i naslov kaže, opasnim žena (tako onim dobrim kao i lošim). Priče dolaze iz svih vjetrova književnosti (fantasy, sci-fi, itd.). Tako su naše junakinje aviatičarke, izvanzemaljke, serijske ubice, superjunakinje, femmes fatale, čarobnakinje, detektivke, sudkinje, kraljice, žene iz postapokaliptične budučnosti ...

Nije knjiga za kupiti jer možda koju priču nečete voljeti, ali je dobra za posuditi iz biblioteke. Čitaš ono šta se ti sviđa ...

Edited by - panzer on 30/01/2014 10:52:45
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 30/01/2014 : 17:41:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Broj pročitanih romana koji su dobili nagradu Hugo povećao sam sa 49/64 na 51/65.

Roger Zelazny: This Immortal

Ovo je knjiga koju sam dugo planirao nabaviti i pročitati, ali je zbog poteškoća s nabavom izdanja na engleskom došla na red tek sada.
Od romana sam puno očekivao, napisao ga je jedan od mojih omiljenih autora Roger Zelazny i podijelila je nagradu Hugo s Dinom, jednim od najcjenjenijih SF romana ikad. Očekivanja je tek djelomično ispunila. Radnja romana dešava se stoljećima nakon nuklearnog rata i Zemlju naseljava nekoliko milijuna ljudi i mnoštvo mutanata. Uprava je u rukama benevolentnih aliena. Glavni junak Conrad mora štiti jednog od tih aliena na proputovanju Zemljom.
Conrad je više od čovjeka, a manje od boga. Iako je to prilično često kod Zelaznya, mene je roman odmah podsjetio na Gospodara svjetlosti. To je možda i razlog mog malog razočaranja s ovim romanom, dobar je ali ni približno kao Gospodar svjetlosti. Zelazny je sam kriv, ljestvicu je visoko postavio :-)
Nakon što sam pročitao knjigu, pročitao sam i jednu analizu koja zastupa tezu da je Conrad zaista bog i smatra knjigu fantastikom, a ne SF-om. Ne slažem se s tom tezom, ali neću dalje obrazlagati da ne bih ubacio kakve "spoilere"

John Scalzi: Redshirts

John Scalzi je jako popularan među ekipom koja posta i čita ovaj topic pa ga ne treba posebno predstavljati. Silno je popularan i među SF fanovima u svijetu pa je tako njegov roman Old Man's war vrlo uvjerljivo izabran u Locusovoj anketi iz 2012 za najbolji roman u 21 stoljeću. Ta silna popularnost mu je pomogla da ovaj vrlo dobar, ali ne i odličan roman dobije Huga (doduše ni konkurencija osim 2312 od K.S. Robinsona nije ponudila nešto posebno).
Većina ljubitelja Star Trek serija zna za izraz "redshirts", to su epizodni likovi koji pogibaju na raznim zadacima kako bi naglasili opasnost u kojoj se nalaze glavni likovi.
Scalzi je kao glavne protagoniste romana stavio upravo te "redshirts". Oni brzo nakon dolaska na "flagship" Intrepid, shvaćaju da u misijama pogibaju samo oni, a ekipa na mostu sve preživi. Počinju se pitati zašto i tu počinje zabava. Razrješenje je iznenađujuće i otvara gomilu filozofskih pitanja o slobodnoj volji. Zakone fizike je Scalzi duhovito zaobišao.
Scalzi je napisao zabavan roman koji se brzo čita. Izbjegao je zamku da napuni roman šalama koje razumje samo SF fandom tako da je knjiga zabavna i onima koji nisu pogledali ni jednu epizodu Star Treka.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 31/01/2014 : 16:11:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Roman Čefuri raus! Gorana Vojnovića, zbog posla, ali itekako mi je drago da sam ga pročitao.
Živim i sočnim jezikom ulice u ich-formi ispripovijedana priča o Marku Đorđiću, 17-godišnjaku iz prigradskog ljubljanskog kvarta Fužine, u kojem predominantnom većinom žive čefuri.
Oni su izvorno ljudi iz nekadašnjih "južnih" jugoslavenskih republika, većinom Bošnjaci i Srbi, ali ima i Makedonaca, Crnogoraca i Hrvata.
Izraz čefur je pogrdan naziv za nekog takvog "južnjaka", a prema rječniku potječe od pogrdnog izraza za Židova - čifut ili čivut.
Markov tok svijesti koji pratimo ispunjen je psovkama, slengom i lokalizmima, a on je politički nekorektan što je vrlo efektno i u današnje vrijeme gotovo ljekovito.
Inače je dosta inteligentan makar i buntovan i neprilagođen momak, talentirani košarkaš koji če tijekom 10-ak dana koliko traju zbivanja u romanu biti otpisan s treninga, početi osvještavati svoje osjećaje prema lijepoj susjedi TV-voditeljici, tulumariti s trojicom najboljih prijatelja te naposljetku s jednim od njih, podrijetlom Srbinom Acom, pasivno sudjelovati u prebijanju drugog čefura, vozača autobusa koji je zbog njihova divljanja u busu jedne noći pozvao muriju.
Pa su Marko i Aco privedeni, no dok je Marko pretučen tako da mu se na tijelu ništa ne vidi, Aci je slomljena ruka i nekoliko rebara.
Pa se Aco odlučio osvetiti vozaču, manje zbog toga što je pozvao panduriju, a više jer je "izdao svoje", odnosno kao čefur policiji prijavio druge čefure.
Posljedice premlaćivanja mogle bi biti kobne, što će Marka suočiti s nekim detaljima njegova života i ponašanja, a kroz sve to će i pomalo sazreti.
Autor nikoga ne štedi, ni Slovence ni čefure, jezik mu je sirov i prljav, a pripovijedanje neposredno, dinamično i autentično.
Svi su likovi obilježeni ili sitnim manama ili ironijskim odmakom, a među odraslima dominiraju Markov otac Radovan i majka Ranka.
Kao i drugi čefuri, i oni su u određenoj mjeri "ljudi bez sdvojstava", jer su iskorijenjeni iz rodnog kraja za koje ih čitav život vežu uspomene i emocije, a shvaćaju da ih drugi kraj ne prihvaća i da ih nikad neće prihvatiti, jer su "bosančerosi" koje se automatski sumnjiči za šverc, drogiranje i koješta.
Autor se dotiče i "izbrisanih", osobito u liku oca jednog od Markovih prijatelja koji se zbog svega upropastio pićem.
Roman se brzo čita, koncipiran je kao niz gotovo anegdotalnih kratkih poglavlja koja funkcioniraju i kao dnevnički zapisi, a lako je nazrijeti utjecaje Kureishijevog Bude iz predgrađa, Ivančićevog Dnevnika Robija K. pa i Burgessove Paklene naranče.
Svakako preporuka.

Edited by - Johnny Difool on 31/01/2014 22:21:47
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 31/01/2014 : 17:05:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Johnny, je si li slušao Dubiozu dok si čitao knjigu :-)
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 31/01/2014 : 19:11:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
E vidiš, nisam se sjetio, a taman bi dobro leglo.
Sad mi je žao...

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 08/02/2014 : 20:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
John Scalzi: Redshirts

John Scalzi je jako popularan među ekipom koja posta i čita ovaj topic pa ga ne treba posebno predstavljati. Silno je popularan i među SF fanovima u svijetu pa je tako njegov roman Old Man's war vrlo uvjerljivo izabran u Locusovoj anketi iz 2012 za najbolji roman u 21 stoljeću. Ta silna popularnost mu je pomogla da ovaj vrlo dobar, ali ne i odličan roman dobije Huga (doduše ni konkurencija osim 2312 od K.S. Robinsona nije ponudila nešto posebno).
Većina ljubitelja Star Trek serija zna za izraz "redshirts", to su epizodni likovi koji pogibaju na raznim zadacima kako bi naglasili opasnost u kojoj se nalaze glavni likovi.
Scalzi je kao glavne protagoniste romana stavio upravo te "redshirts". Oni brzo nakon dolaska na "flagship" Intrepid, shvaćaju da u misijama pogibaju samo oni, a ekipa na mostu sve preživi. Počinju se pitati zašto i tu počinje zabava. Razrješenje je iznenađujuće i otvara gomilu filozofskih pitanja o slobodnoj volji. Zakone fizike je Scalzi duhovito zaobišao.
Scalzi je napisao zabavan roman koji se brzo čita. Izbjegao je zamku da napuni roman šalama koje razumje samo SF fandom tako da je knjiga zabavna i onima koji nisu pogledali ni jednu epizodu Star Treka.
[/quote]

Nije me kupio ovom knjigom, mogu cak reci i da sam poprilicno razocaran. Fina je ideja da se neko sjeti potrosnih likova iz SF serijala i da ubaci malo satire oko driblanja fizickih zakona, rupa u scenarijima i slicno ali meni ova knjiga izgleda kao jedna prosjecna epizoda Star trek-a i nista vise. Mislim da je KSR sa svojom 2312 vise zasluzio Huga nego Skalci sa ovim.
Zato zeljno iscekujem Human Division da ponovio uzivam u Skalcijevim bravurama, onako kako to on zna najbolje. Bar se nadam da ce biti tako...

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/02/2014 : 01:16:54  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Konačno završio i taj stoti SIRIUS
Nikak da to završim, čitam malo TITAN, pa malo Zagora, pa malo opet TITAN...I tak već neko vrijeme:))

Hajmo dovršiti prvu SF superrecenziju na ovom sajtu - sigurno ste ga i vi već ili pročitali ili vam je ostalo nešto sitno, tak da računajte da ću vas ovih dana bičem tjerati da to završimo

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 12/02/2014 : 09:43:51  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ja počinjem sirius broj 50 čitati
uu kad se sjetim kad sam pročitao prvi broj ima nekoliko godina :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 14/02/2014 : 13:26:55  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Fred Saberhagen - Berserkers: The Beginning

Jos od kada sam se prvi put sreo sa svijetom Bersekera u Monolithu#6, prijatno iznenadjen, odlucio sam da se malo vise posvetim ovom serijalu. Ali istrazivajuci sta je sve Saberhagen napisao na temu otkrih da se vecina knjiga ne moze tako lako nabaviti pa mi je moral bio slajtli uzdrman. Kako sve price treba od pocetka citati tako nas i ova knjiga uvodi u divlje i bespostedne price o Bersekerima. Berserkers: The Beginning je kompilacija kratkih prica, inace reprint dvije prve knjige u serijalu: "Berserkers" (1967) i "The ultimate enemy" (1979).
Knjiga je, tj. price su veoma dobre i svjeze obzirom kad su nastale. Dobar dio prica je povezan tako da sticete utisak da ne citate nezavisne price vec poglavlja iste knjige.
Ko su Beresekeri? Ljute masine, zaostatak eonima zavrsenog rata, koje su opstale i nastavile sa svojim programiranim zadatkom - unistiti sav zivot u Galaksiji pri cemu dolazi do neizbjeznog sukoba sa ljudima. Savrsena tema za savrsenu spejs operu i ma koliko materijala procitao na istu temu (npr. Benfordov centar galaksije serijal) ovoga mi nikad nece biti dosta. Jedini problem ce biti nabaviti sve ove bomboncice...

...
Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.7 seconds. Snitz Forums 2000