Zima je, lijepo vrijeme, a dva lika s kapama na glavama i škarama u rukama podrezuju lozu. Jedan radi samouvjereno, drugi, suzdržaniji, promatra prvoga i pokušava shvatiti što "povezuje tog tipa s njegovom lozom" i čudi se "jedinstvenom spoju pojedinca i komada stijene na udaru vjetra". Prvi je vinar, drugi je autor stripa.
Godinu je dana Étienne Davodeau uživao u radostima rezidbe, okopavanja, bačvarstva, a i preispitujući se o biodinamici. Richard Leroy je zauzvrat čitao stripove koje je odabrao Étienne, susretao autore, odlazio na festivale, posjetio tiskaru, visio nad Étienneovim crtaćim stolom…
Étienne i Richard razmjenjuju svoja znanja i vještine, pokazuju mjesta koja njihov rad (umjetnički i vinogradarski) mogu dijeliti, a ona su brojnija nego što se na prvi pogled moglo zamisliti...
Orka Specijal 19 • Neznalice: Priča o međusobnoj inicijaciji • 272 stranica • C/B • 170 x 240 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Étienne Davodeau • Crtež Étienne Davodeau • Prijevod Goran Marinić • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 11.7.2014. • Cijena 100 Kn
Ja preferiram pivo, crno ili pšenično, dok sam oko vina apsolutni neznalica. Oko loze nešto ipak malo znam. Moji imaju vinograd i kao dijete sam uvijek radio u njemu i to mi je bila uzasna gnjavaza. Jedne godine smo brat i ja trebali poviti lozu, a mi smo to odlučili riješiti puno jednostavnije - sve što je stršalo iznad žice, mi smo jednostavno odsjekli:) Ajme.
Što se tiče pive- to je to ;) A što se tiče vinogradarstva- haha slična stvar je bila i u mom slučaju S time da ja ni danas ne znam baš s obrezivanjem i povezivanjem dok moj brat zna. Ili se pretvara da zna. Pa mu uspije!!
Anyways, onda stavljam tekuću preporuku nakon čitanja. Pa tko bude voljan...
Pa i nije toliko komplicirano, samo treba logički razmišljat i malo poznavat lozu. Naravno, možeš sve pojednostaviti s ovim Markosovim rješenjem Doduše mi isto povijamo lozu a ne puštamo samo ove "špirune" s jednim okom kao na naslovnici.
Za razliku od Markosa, ja sam kao klinac svake godine uživao s djedom i u vinogradima u Donjem Polju i Rožicama, i poslije u pravljenju vina, od gaženja u karatelima do prodaje u njegovoj konobi dvaput godišnje. I ne samo zbog toga, već znam da će mi ovo savršeno leći.
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti...
U ovo suludo vreme, ovaj strip me je smirio. Mrzeo sam vinograd kao klinac i hladnoću po kojoj me je otac sa entuzijazmom terao da riljam meni tada ogromnih 7 ari. Ali sada ideje teranja svega u ..., kupovina vinograda i beg iz "civilizacije" deluje veoma primamljivo i sve više verovatno.
Kao sto se desava da covek moze povrsno da uziva u vinu, na isti nacin mislim da moze i da dozivi ovaj strip... da, na prvu loptu Neznalice mogu da ponude jednu sasvim obicnu (neki bi rekli i kvazi-filozofsku) pricu o dve razlicite stvari (vino i strip) i njihovoj medjusobnoj vezi u smislu truda, stvaranja, kreacije, unosenja licnog sebe, nadahnuca..., ali kao i kod vina, kada mu se prepustis i dozvolis svojim culima da "slobodno" i potpuno uzivaju u njemu, osetis i ono sto se na prvi pogled/ukus mozda nije moglo osetiti..., a kod Neznalica ima prilicno toga cemu se mozes prepustiti i uzivati... jer eto "neznanje je sloboda"...
Meni, jedan sasvim opusten i simpatican strip, koji cu (bas zbog toga) sigurno dati/preporuciti i prijateljima da procitaju... nije pretenciozan, ne pretenduje na neko ne znam ni ja kakvo graficko/umetnicko remek delo... jedan sasvim obican strip, ali ako ga ukacis moze i da ti prija...
Note 1: Ko nije skapirao paralelu izmedju licnog dozivljaja/ukusa, vrhunskog vina i Mebijusa... neka cita ponovo... Note 2: Za sam ugodjaj u stripu, svakako da nije neophodno neko preterano predznanje o vinu i stripu, ali je mozda donekle i pozeljno, uzivanje je ipak vece ako su coveku bliske obe stvari... Note 3: Anto, nikada neces moci da kazes da si procitao celokupni Trondheimov opus ako ne procitas ovaj strip... jedna strana ce ti uvek faliti i to nece biti to...
Note 3: Anto, nikada neces moci da kazes da si procitao celokupni Trondheimov opus ako ne procitas ovaj strip... jedna strana ce ti uvek faliti i to nece biti to...
primljeno k znanju!
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Dobre su Neznalice, poučne baš kako bi i trebale biti. Kako je ovu priču ispričao stripaš mislim da je više namijenjena ljudima koji su upoznati s stripom nego nekome tko poput Richarda o stripu zna jako malo. Slažem se s stbojanom da strip daje najbolji efekt ako je čitatelj upoznat barem s djelomično sa stripom, vinogradarstvom i vinom. Pokušat ću dat ovaj strip nekim ljudima pa da vidim kakva će biti njihova reakcija, možda griješim o namjeni ovoga stripa.
Lijepo je kada od stripa dobiješ točno onoliko koliko i očekuješ. Neznalice su potpuno ispunile moja očekivanja. Pa čak i nešto više budući da nisam očekivao i insajderski prikaz stripovske industrije i pripadajućeg mu ljudstva. Dokumentarističko ergo poučno djelo koje je autor ispričao na vrlo frendovski način bez suvišnog kompliciranja. Čitatelj je tihi˝treći čovjek˝. Barem sam se ja tako osjećao. A ne fali niti humora. Majkemi. Etienne je skroz kul lik.
I za kraj, pio sam neki ziheraški low class Caubernet Sauvignion iz 2012. Sjelo je sve taman. Ipak, ak će netko ovih dana čitati ovaj strip nek proba s nekom Malvazijom jer mislim da bi i to moglo bit ok. Pa nebud' lijen nek javi ovdje.
Volim kad uzmem strip u ruke bez ikakvih očekivanja, a onda me uhvati i ne mogu stati. Uživao sam u svakoj stranici. Stripovi koji se spominju su nam uglavnom poznati, Davodeau kao da je koristio Fibrin katalog za odabir Richardove stripovske lektire.
Volim kad uzmem strip u ruke bez ikakvih očekivanja, a onda me uhvati i ne mogu stati. Uživao sam u svakoj stranici. Stripovi koji se spominju su nam uglavnom poznati, Davodeau kao da je koristio Fibrin katalog za odabir Richardove stripovske lektire.
da, ali u onom popisu na kraju popijeno / pročitano se vidi da ima fibra još toga za objavit a vidi se i da čuvari nisu pročitani
if you tolerate this, then your children will be next
Meni, jedan sasvim opusten i simpatican strip,... nije pretenciozan, ne pretenduje na neko ne znam ni ja kakvo graficko/umetnicko remek delo... jedan sasvim obican strip, ali ako ga ukacis moze i da ti prija...
Neznalice je strip o jednogodišnjem (a i nešto dužem) druženju jednog strip autora i jednog vinogradara, kroz koje svako od njih saznaje o profesiji onog drugog;Neznalice je strip o radu,pre svega vinogradarskom,poučan i smirijući.Smirujući verovatno jer rad,posebno onaj u prirodi,pa još kreativan na neki način,smiruje i opušta u ovo ludo vreme kada svi živimo dvesta na sat. Ima tu dosta toga i za naučiti;puno je i dijaloga,možda i kvazi-filozofskih,ali meni su baš prijali.
A posebnu draž daju i prikazi strip izdavaštva,festivala,detalja iz života pojedinih autora koji su nam poznati iz domaćih izdanja. Da ne pominjem Trondhajmovo gostovanje i izlaganje teorije o kljunu.
Etjenov crtež,isto kao i sama priča,je jako prijatan i opuštajući.Jedan od boljih na koje sam naišao u poslednje vreme.
Od stripova koji su nabrojani na kraju stripa (koje je Ričard,vinogradar, pročitao tokom tih godinu dana druženja),a kojih nema u domaćim izdanjima,voleo bih da vidim Lupus,Frederika Pitersa i Aproximativement,Luisa Trondhajma.
I svidelo mi se kad je Ričard, na Etjenovo pitanje kako mu se dopada Mebijus,rekao "nije dobro."
8/10
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!