Author |
Topic  |
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 10/07/2014 : 14:13:37
|
quote: Originally posted by dupli
To je OK. Stinky je u zadnjem postu upravo dokazao da svi koji vole stripove uživaju u njima na sličan način. Ti više uživaš u Brodolomcima, stinky valjda u Zagoru, moj sin u Tomu i Đeriju. Te razlike su samo pitanje ukusa i trenutnog raspoloženja. Ono što stinky naglašava je da to što ti uživaš u Brodolomcima tebe ne čini nekim profinjenim stripovskim sladokuscem u odnosu na nekog tko “prizemno” uživa u Zagoru ili naivno u Tomu i Đeriju. Kod svih čitatelja se radi o pobuđenju istog skupa utisaka i osjećaja. Ono o čemu bi se dalo diskutirati je da li ijedan od tih stripova sadrži nešto više od “zanatskih trikova iz rukava” za pobuđivanje konkretnih osjećaja kod svoje ciljane publike. Stinky tvrdi/želidokazati da Brodolomci, a i cjelokupna domaća scena od valjda Novog kvadrata naovamo ne sadrži ništa više od gorespomenutih trikova. Ako je to točno, onda je totalno promašeno da netko npr. Pljuje po Zagoru, a diže u nebesa Brodolomce jer su oni u svemu isti osim što im se ciljana publika razlikuje. Koliko god apsurdno zvučalo tvoj post s argumentacijom kako si je dao upravo potvrđuje stinkyevu teoriju. Ti i on se ustvari slažete. Ono što stinky traži (kako je u nekom prije topiku zvao “ultimativni domaći strip”) je strip koji bi sadržavao nešto više od “zanatskih trikova iz rukava” za pobuđivanje konkretnih osjećaja. E sad, što bi trebalo biti to nešto dodatno? Ja mislim da to nije nešto univerzalno, a stinky čini mi se želi točno reći što je to nešto. Moguće da ja stinky u pravu. Vidjet ćemo do kraja izlaganja. Uglavnom, sa nekog profinjenog i prosvještenog stajališta jedino ti stripovi sa, nazovimo to, “dodanom vrijednošću” bi bili vrijedni očuvanja i proučavanja. Ako stinky uspije dokazati da nemamo takvih stripova kristalno je jasno zašto se strip kod nas percipira kao štivo za djecu. Grubo rečeno, Tom i Đeri je za malu djecu, Zagor za srednju, a Brodolomci za veliku, s tim da se ovo mala, srednja i velika ne odnosi na intelektualnu veličinu.
i ja isto čekam kraj izlaganja jer je zasad bespredmetno raspravljati
vuče me da naskačem na elemente, no treba napasti cjelinu
za početak apriorno odbacujem bilo kakvu mogućnost takvog dokaza (ako ni zbog čega, a ono zbog toga što je ova rasprava preslik rasprave koje se zadnjih 2500 tisuće godina na Zapadu vodi povodom književnosti i platonistička estetika se kroz cijelo vrijeme nije uspjela maknuti s mrtve točke i nema razloga da se, primijenjena na strip, najednom transformira... osim ako stinky ne izvede kopernikanski obrat što ostaje da se vidi) |
http://matanovogumno.blogspot.com |
 |
|
mogorovic
Advanced Member

3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 10/07/2014 : 14:21:22
|
Dobro si ti to rekao Dupli. Samo, ja osobno znam uživati i u Brodolomnicima, i u Zagoru, a bogami, i u Tomu i Džeriju. Ovisno od raspoloženja sam, ili dijete, ili prokleti intelektualac, a, zamisli, čitam isti strip. Tako ti je to, kada imaš, praktično svakodnevni, kontakt sa stripom preko četrdeset godina, od svih stadija: početne dječje zanesenosti, opčinjenosti, želje za oponašanjem, pokušajima oponašanja, čitateljske nadgradnje, istraživanja, crtanja, dobrog crtanja, traženja nečeg više, pa i razočarenja, da ne govorimo o intelektualnom promišljanju. Stoga, uživaš u stripu, jednostavno, kao u - stripu! Bez ograničenja, klasifikacija i nekakve određenosti. Jedino ti je mjerilo kvaliteta. Nema dobne ciljane skupine. Vidiš samo strip! To ti je, kao, predstavljati se gurmanom, ili gastronomom, a voljeti samo glavna jela. Ne obazirati se na jednostavno predjelo, juhu, desert, nekakve dosadne salate... Jedina filozofija u stripu postaje tvoja osobna filozofija. Nesputano i otvoreno uživanje u lakoći pripovijedanja i homogenosti crteža i priče, kako je rekao Tonto. A, ne Zaratustra. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 10/07/2014 : 14:31:01
|
Naravno dupli, u pravu si i ja sve to znam... i uopće mi nije apsurdno. Zaista mi ne pada na pamet pljunuti na zagora, pljunuo bih na samog sebe. Pa zagor je možda najvažniji strip koji sam uzeo u ruke bez obzira što ga ne čitam već 15 godina. Stinky se pak ima potrebu očešati o "profinjene stripove" što je nepotrebno jer svoje može dokazati i bez toga, no dobro to ga zabavlja i čini ljudskijim nego što bi htio biti... :) |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 10/07/2014 : 14:47:15
|
Jako dobro, dupli. Ušao si u srž, premda ti još ponešto izmiče: naime, već je pokazano da mi nemamo "takvih" stripova, izuzev Ponosa vragova koji ima nešto od hrvatskog oblika i možda se tu i tamo pronađe neki segment. Ali, ukupno uzevši!, mi nemamo ništa, jer naši autori nisu dali ništa. Zašto su oni toliko ništavni na hrvatskom planu (dok vani izgleda da sudjeluju u uspjehu, vremenu, bitku, kako već hoćeš)?
O tome je dana geneza, a tonto, ne shvativši kritiku upravo onoga što on stavlja kao poene (a što si ti solidno shvatio) ilustrativno pripomaže postavljenoj tezi svojim "crtam stripove jer to volim, slikam isto tako"...
Pa to je krasno što tonto nešto voli itd, možda je i duhovito, ali ako ovdje pričamo o problemu hrvatskog stripa naveliko, a taj se problem konstatira iz njegove očitosti (nit ima publike nit dobrih djela), onda to što tonto voli crtati - baš takve - stripove (naime, koji ne vrijede puno) samo perpetuira gacanje našeg stripa po plićaku.
A to što on voli baš takve rezultat je tromosti po kojoj se dan-danas, po tisućiti put varira jedna te ista papagajska fraza, čiji se izraz našao slučajno u Radićevom pogovoru Brodolomaca (a možda nije slučajno?).
Ali morat ću te razočarati! Premda ovo sve pomalo jest fundirano u mom intelektualnom i etičkom rigorizmu, uopće ne tražim stripove veće od života. Tek vrijedne. A vrijedni su oni koji "oblikovno oživotvore stanovito 'ovdje i sada'". To "ovdje i sada" donekle ima Ponos vragova, a Stranac nema. Stranac nema ništa, nema polazne točke koja je bitna 'za nas', ma koliko Kordeju značila. Ne sumnjam da on to voli crtati isto ko tonto, ali kako je to pustio van, u javnost, onda mu je pošteno odgovoriti: što će nama, što će meni to? Što će meni njegova intimna korespondencija sa samim sobom"? Ajde da je hrvatski vitez, ali francuski...
Ne, tu se dogodila čitava jedna zamjena teza, čitava ta naša generacija, sofisticirana, novokvadraška, je zbrkana pod uplivom meskalnih kaktusa, ali što je gore - po zakonu inercije djeluju i dalje pogubno po hrvatski strip. Tonto, kao mlada nada, je ilustrativan. Torghal također. Ne znam za tebe, ti si izgleda življi, samobitkujući više (da li dovoljno??).
No, ima ta jedna stvar. Ta mlađa generacija, koja se stidljivo promalja tu na scomu, bolje zahvaća mimezis. Zahvaćaju polazne točke (Papak, Mirakul, Vojna), sada još treba savladati "umjetnički manir i stil". Treba, znači, dati jedan pravi oblik umjesto do dosade variranih Thorgalovih naricanja i defetizma. Kritizerstvo je također fraza, isprazna, a "uvođenje negativnih veličina u svjetsku mudrost" je nešto pak drugo. Npr. baš ovo obaranje SSK (svetih sofisticiranih krava), to stavljanje u zagradu i negiranje čitave naše odnovokvadraškedofibrinske scene, e to je plodonosna negativna veličina.
Ali sad si me ubrzao, a nisam još rekao zašto Đukanović promašuje glede Groba u prašumi i braće Seljan. |
Edited by - stinky on 10/07/2014 14:49:56 |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5055 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 10/07/2014 : 15:07:29
|
Naravno, Watchmeni također ne vrijede puno jer su ih napravila dva Engleza za američkog izdavača, smjestivši pritom radnju u Sjedinjene Američke Države.
Ispričavam se na padobranstvu, nastavite. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 10/07/2014 : 15:14:56
|
watchmeni su skroz bezveze, ali imaju jednu olakotnu okolnost: postigli su uspjeh (tako da su negirali konkurenciju). to se već može priznati kao nešto. a ne ništa. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1143 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 10/07/2014 : 15:50:42
|
quote: Originally posted by vukozec
Naravno, Watchmeni također ne vrijede puno jer su ih napravila dva Engleza za američkog izdavača, smjestivši pritom radnju u Sjedinjene Američke Države.
Ispričavam se na padobranstvu, nastavite.
Ne radi se o tome. Pitanje za domaću publiku. (Ne očekujem odgovor jer ćemo zaspamati topic ) S kojim likom iz Watchmena ste se najviše saživjeli? Rorschach, je li tako? Watchmeni su se sasvim fino mogli napraviti i bez njega. Cijela njegova rola je mogla biti raspoređena na druge likove. Prilično sam siguran da to ne bi nimalo umanjilo uspjeh Watchmena u Americi i Britaniji ali za domaću publiku Watchmeni bi izgubili priličnu količinu draži. Što mislite s kojim likovima se najviše poistovjećuju neke druge nacije? Možete li uopće zamisliti da Alan Ford postane kultni strip u npr. Americi? O tome priča stinky.
|
 |
|
xilrion
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3028 Posts
Member since 16/12/2010 |
|
henry
Senior Member

Serbia
1657 Posts
Member since 20/09/2005 |
|
D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7143 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 10/07/2014 : 23:19:31
|
@henry, Stinky se ipak ovdje konrolirao da ne ode pre duboko u filozofiju.
Inace, kad sam citao predavanje rezoniralo je sa mnom, kao nesto sto sam oduvijek znao, kao istina, ali je nisam tako dobro srocio i sklopio zajedno. Djelove toga sam i sam skuzio kroz muziku i godinama govorim da je najteze, ali i najbolje stvoriti umjetnost koja ima osobnog pecata autora, ali se drugi ljudi mogu poistovjetiti s njome, znaci ne "art for arts sake", nego nesto aktualno i nesto sto hoda tanku liniju pop-a i umjetnosti. Zato su Beatlesi bili Beatlesi i Nirvana, Nirvana (ma koliko zvukom limitirana bila). Rezonirali su generacijom i jos uvijek rezoniraju. |
https://www.kickstarter.com/projects/epicentercomics/three-new-zagor-graphic-novels |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1143 Posts
Posted - 10/07/2014 : 23:25:49
|
@xilrion - Ne kuzim sto bi muzika trebala predstavljati u kontekstu gornje diskusije (kvalitetu, izvedbu,...)?
@henry - E jbg, bez argumentacije tvoj stav spada u istu kategoriju. Svatko moze otici na bilo koji topik i napisati "Svi ste vi glupi." Ono sto ne kuzim je iz koje potrebe covjek ostavlja takve komentare. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 10/07/2014 : 23:29:46
|
edit: za D.J.-a
drago mi je da te pogađa, makar sam a priori znao da ćeš ti prepoznati "ono što već sam znaš";)
no, da ne budemo patetični, završit ćemo ovo "predavanje" haha ozbiljno, dostojanstveno i sa stilom. kao i uvijek;)
|
Edited by - stinky on 10/07/2014 23:33:14 |
 |
|
D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7143 Posts
|
D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7143 Posts
|
xilrion
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3028 Posts
Posted - 10/07/2014 : 23:55:11
|
@xilrion - Ne kuzim sto bi muzika trebala predstavljati u kontekstu gornje diskusije (kvalitetu, izvedbu,...)?
tako nešto, trud. pritom mislim na renomirane crtače i stanje na domaćoj strip sceni. da je strip općeprihvaćen i popularan kao što je nekad bio i da domaći crtači ili scenaristi mogu živjeti od stripa doma kao što su to mogli nekad, onda mislim da bi bilo i boljih domaćih stripova. ako sam uopće shvatio o čemu je riječ ovdje jer mi se neda sve čitati... |
https://xilrion.deviantart.com/ |
 |
|
xilrion
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3028 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 11/07/2014 : 11:12:02
|
Gospodo, kako to da bismo mi, nakon svega, dozvolili Tontu da crta i piše kako voli, Kordeju da bude poseban itsl.?
Sada ćemo pokušati objasniti. I to je rezime.
Može li Tonto-Kordej biti poseban?
Da. Ali ne prije nego se razumijemo.
...
Kordej je poseban, Tonto voli, Macan se igra s Misterom Mačkom... a hrvatska publika čita dalje Bleka Marka Mikija... i treba naprstak Kite (Tellera).
Mali_Mate je apriorno odbacio - mogućnost! - izlaska iz ove mrtvouzice, jer navodno nema - mogućnosti - dokaza.
Međutim:
"Individuuma i djelo valja shvaćati zajedno: njihovo zajedništvo je Geist (Čovjek). Čovjek je općenitiji od svog djela, može ga transcendirati. To stvarno i čini, stvarajući jedno drugo djelo. U tom slučaju sam sebe transcendira. Ali može da se zadovolji čisto subjektivnim, nedjelatnim, dakle, imaginarnim nadmašenjem: jednom "kritikom". On može da svoje djelo usporedi s nekim drugim djelom. Uspoređivanje djela - jednih s drugima: to je zanimanje Uzor-Intelektualca (Anto), literarnog kritičara (Schlegel-Mali_Mate). Konstatira da su sva rđava. Reći će: najmanje rđava su ona najiskrenija, najpoštenija, "najdezainteresiranija" (njihov sadržaj je, uostalom, malo važan: sve je dozvoljeno). (htio bih skrenuti pozornost Tontu-Mogorovicu da se ovdje prepoznaju) Ne može se, dakle, suditi individuima: apsolutni relativizam: svi "imaju pravo"; može da se kaže i da se učini ono što se hoće, samo ako je ja "u skladu sa samim sobom". Čovjek ima pravo "izraziti svoju prirodu" u svom djelu i njime, ma kakva bila ova "priroda". (Kordej u Strancu)
Dakle, čini se da Mali_Mate ima pravo: nema mogućnosti dokaza da su hrvatska djela Kordeja-Macana-Žeželja loša, jednako tako ni dobra... jednako tako da su Blek Mark Miki loši... jednako tako dobri. Sve je dozvoljeno! A najmanje loše je, na kraju krajeva, ako se piše "najiskrenije, najpoštenije, najdezainteresiranije" i kakvi god drugi epiteti nam pali na pamet. (ponavljam, tu se nalazi Tonto-Mogorovic, oni su tu na svojem, evo im potvrde 'odozgo', sa Nebesa Filozofije)
...
Kopernikanski obrat:
"Za Hegela: individuum sudi samom sebi kroz srećan uspjeh (svog djela). Da bi "imao pravo", on mora nametnuti svoju ideju drugima, tj. ostvariti je. Zato ima apsolutnih vrijednosti. Istinska "kritika" je djelovanje: sebe se kritizira stvarajući svoje djelo; druge se kritizira boreći se protiv njih na smrt."
...
Ja se pomalo ispričavam što sam i ovdje bio pseudointelektualan, kvazifilozofski, mlatio praznu slamu i ostali arsenal. Ipak je potrebno, tko se želi udubiti. Tko ne želi - za njega čekić!
Ne znam zadovoljava li ovaj kopernikanski obrat Malog_Matea, no isti je neporeciv. Ima apsoluta! Zove se uspjeh. Je li Stranac uspješan? Mister Mačak? Osmijeh Majakovskog? Jesu li ovi nametnuli svoju ideju drugima: meni, Malom_Mateu, krasnoj hrvatskoj publici? Doviđenja i hvala na pažnji.
Znači, ne da nisu, nego ispada da je obratno: uspješan je Blek Mark Miki, stoga u odnosu na Stranca ispadaju apsolut. Publika, brate, traži Bleka Marka Mikija... i Grob u prašumi (što je Grob nego perfektno nacrtani Blek??).
Drugim riječima, naša je hrvatska publika na visokoj razini: ona je, kako vidjesmo, 1. hegelijanska, a sada ćemo vidjeti da je 2. platonistička.
Platon:
"Ako ispituješ (Egipat, op. moja), naći ćeš da kod njih slike i kipovi napravljeni prije 10000 godina - ne kažem 10000 da označim neodređeno velik broj, već u pravom značenju - nisu ni ljepši ni ružniji od onih koji se sada izrađuju, već im je umjetnička obrada ista."
Platon kaže da su u 10000 godina umjetnička obrada u čitavom jednom svijetu nije promijenila ni za vlas. Da se razumijemo, on to govori kao pohvalu. Čitav svijet može postojati sa svojim usponima i padovima, a da njegova najdublja nastojanja izražena kao umjetnost ostanu do konca i kraja - ista.
Mi vidimo da Grob u prašumi, Trojica u mraku, Sedma žrtva ili Blek Mark Miki mogu postojati desetljećima, gotovo stoljeće i - još uvijek! - djelovati, Đukanović reče - živo!
Ha, kaže Mali_Mate, ali stoji. Nije se pomaklo sa mrtve točke.
Da li?
Ako je živo, onda nije mrtvo. Niti točkica mrtvila.
Međutim, u izvjesnom smislu Mali_Mate ima pravo. Samo!
Ovako je uklesano na Piramidi Vječnog Života: Ako ideš mijenjati ustaljene oblike, nemoj pasti ISPOD dosegnute razine!
Ako mijenjaš vrijednosti ("budi poseban"), imperativ je održati barem postignutu razinu. Radić kaže da ona nije zahtjevna, pače je banalna, pače industrijska, pače trećerazredna, pače gutalačka... Dakle, ne bi trebalo biti teško je održati, pa i nadmašiti.
Pa ipak!
...
Ono što ne razumiju Radić, Kordej, Macan, pa ni Đukanović da su "braća Seljan, gurnuta u prvi plan, arhetipske, pomalo porculanske figure, bez mnogo psiholoških valera i složenosti". Ergo, "razvoj karaktera izostaje".
Đukanović je sasvim dobro opisao braću Seljan, te arhetipove. I onda iz toga povukao pogrešan zaključak. Naravno da nema razvoja, kada razvoj nije potreban. Nečemu što je savršeno, a braća Seljan jesu, oni su arhetipovi, naši Savršeni, ne treba temporalni moment. Tu n-e-m-a strelice vremena. Savršeno nema potrebe za razvojem.
Braća Seljan, koji su upucali anakondu, nožem napali krokodila, organizirali crnce, kaznili indijanski zločin, ne trebaju ni za - vlas - mijenjati psihološki profil i dodavati karakterne nijanse. Njih valja uzeti kao takve, i "umjetničkim manirom i stilom" reinterpretirati. Gdje bi Kordeju bio kraj da je uzeo braću Seljan - baš takve, arhetipske - i oko njih posložio priču; sudjelovao bi u hrvatskoj stvarnosti i dao jedan hrvatski oblik. To bi bilo vrijedno.
Samo ne misaono eksperimentirati bez ikakve zbiljske podloge. Braća Seljan kao Stranci, možda bi nadišli samog Stranca, no u krajnjoj instanci vjerojatno bi doživjeli fijasko.
...
Ako me se razumjelo, ako me se dobro razumjelo:
Čitava jedna generacija, mahom reputiranih autora, potpuno je zamjenila teze i izgubila se u kvadratiranju kruga. U želji da budu posebni, najiskreniji, najpošetinji i najdezainteresiraniji, divnu hrvatsku platonističku (i hegelijansku) publiku maltretirali su desetljećima - bižuterijom. Ne samo da nisu ponudili bolje, nego su pali ispod Bleka Marka Mikija dok su istovremeno njihovo eksponenti proglašavali izmijenjena stanja svijesti, Aquariusa i sofisticirane lajfstajlove (ne shvativši da, u komičnom protuobratu, upravo ovi liberalni lajfstajlovi jesu štancani industrijski po nalogu Matrice Kvalitetnog Francuskog Stripa koju ti intelektualno orijentirani nisu, a niti mogu dovesti u pitanje).
Stoga smo ovdje morali zahvatiti radikalno - u korijenu.
Potreba da se bude poseban i da se crta, piše ono što se voli, što je privatna iluzija i čisto verbalna negacija svijeta, može I TREBA postojati jedino kao fusnota. Fusnota uz arhetipsku braću Seljan, hrvatskog Bleka Marka Mikija, jer samo iz i uz ovu produkciju može nastati nešto - bitno drugačije. Kao izuzetak. Kao parafraza.
Naši su autori svesrdno dali fusnotu, a fali polazna točka. To je možda duhovito i Majakovski se smije. Ipak:
UISTINU TA POZICIJA JEST MRTVA TOČKA i tu smo gdje smo: nema publike nema djela (al' ima Mistera Mačka).
Živi bili. |
Edited by - stinky on 11/07/2014 11:21:59 |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1143 Posts
Posted - 11/07/2014 : 13:47:19
|
quote: Originally posted by stinky
Potreba da se bude poseban i da se crta, piše ono što se voli, što je privatna iluzija i čisto verbalna negacija svijeta, može I TREBA postojati jedino kao fusnota. Fusnota uz arhetipsku braću Seljan, hrvatskog Bleka Marka Mikija, jer samo iz i uz ovu produkciju može nastati nešto - bitno drugačije. Kao izuzetak. Kao parafraza.
 Točno to, stinky! S tom namjerom je i bio pokrenut Stripgen. Krenulo je dobro, a onda je pokretač Ivica Marušić (Hammer of Hell) umro 2010.
A znaš li tko je sve to što si ti iznio već prije napisao na mnogo pristupačniji i veseliji način? Macan. U onim kolumnama skupljenim u zbirci Stripocentrik. Da stvar bude ironičnija čak je i taj konačni obračun Blekova, Markova i Mikija sa raznim Strancima opisao u pripovjetci Texas Kid. Nakon X godina Kordej je sam odlučio da tu pripovjetku prebaci u strip, obračuna sam sa sobom i postavi stvari na svoje mjesto. Zato je projekt Texas Kid iznimno važan. Dobro je to napisao jurica na Texas Kid topiku (predzadnji komentar). Naravno, uvijek postoji šansa da Kordej zbrčka kraj (nadam se da neće) jer kraj neće i ne treba biti isti kao u pripovjetci. Sad je pitanje zašto Macan kad mu je već odprije sve bilo jasno nije pogurao domaći strip u pravom smjeru. Pokušao je. Točno je znao što je rješenje problema. Izdavači. Kako oni nisu mogli/željeli skužiti bit problema postao je sam izdavač i … zajebao stvar. Jer, postavši izdavač eutanazirao je najjačeg igrača na sceni. Sebe. Ne može čovjek sam sebe izdavati, sam sebe vrednovati. Iz tog razloga sam bio sretan kad se Mentor ugasio. Rješenje problema je na izdavačima. Samo oni mogu natjerati publiku i autore da počnu međusobno komunicirati kroz stripove. I zato je dobro što si komentirao predgovor Brodolomaca. Kao što bi bilo dobro napasti i uređivačku politiku Strip revije koja ide uz Večernjak ako nakon barem 11-og broja ne odškrine vrata novijem hrvatskom stripu koji nije copy-paste stranih stripovskih škola. I nisi baš potpuno pošten prema Fibri. Fibra je prvo trebala pripremiti teren i očvrsnuti. To je napravila. Sad predstoji vidjeti da li će zauzeti aktivan stav prema domaćoj strip produkciji i hoće/može li hrvatski strip kapitalizirati tu situaciju ako mu se pruži prilika. I onda na kraju ispadne da je xilrion dobro zaključio ali bez konteksta previše je mogućih interpretacija.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 11/07/2014 : 14:07:52
|
A znaš li tko je sve to što si ti iznio već prije napisao na mnogo pristupačniji i veseliji način? Macan.
?
ako ovo stoji, onda je arghhhhhhahahaha duhovito... sve skupa...
... ali to ne može biti, jer kada bi Macan OVO imao u sebi, onda bi on TO dao u stripu. bez obzira na produkciju, izdavače, resurse...
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 11/07/2014 : 14:51:24
|
dupli, pogledam sada taj topic Texas Kid. vidim da su ljudi oduševljeni, jurica mjeri vrijeme prije i poslije Texasa Kida... vidim da je i objavljeno?? u Strip Reviji? samo dio?
|
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Posted - 11/07/2014 : 15:07:00
|
quote: Originally posted by stinky "Za Hegela: individuum sudi samom sebi kroz srećan uspjeh (svog djela). Da bi "imao pravo", on mora nametnuti svoju ideju drugima, tj. ostvariti je. Zato ima apsolutnih vrijednosti. Istinska "kritika" je djelovanje: sebe se kritizira stvarajući svoje djelo; druge se kritizira boreći se protiv njih na smrt."
Ne znam zadovoljava li ovaj kopernikanski obrat Malog_Matea, no isti je neporeciv. Ima apsoluta! Zove se uspjeh. Je li Stranac uspješan? Mister Mačak? Osmijeh Majakovskog? Jesu li ovi nametnuli svoju ideju drugima: meni, Malom_Mateu, krasnoj hrvatskoj publici? Doviđenja i hvala na pažnji.
Ne zadovoljava, jer ovako definiran sud o biti djela nije ništa drugo doli statistika. Zato sam ti u PP-u i napisao da je po meni bitan budućnosni karakter kordejevske linije. Blek i Mark, ako i utjelovljavaju bit (sadržajem, a ne formom) čine to ovdje i sada. Sutra? Sutra će se pjevati neka druga pjesma. Pa ako djelo treba suditi po uspjehu, po tragu koje je ostavilo u široko shvaćenom ovdje-i-sada tek tada je svako djelo legitimno, od najintimnijih apstrakcija iz Komikaza do Krečevih stripova o Boduljku i Žbuniki. To je onaj fenomen koji se ne veže isključivo uz strip, ali funkcionira u svakom mediju na isti način. Djela (i autori) ostvaruju uspjeh (ili zaborav) nakon smrti jer djelo ostaje, a bit društva se mijenja. Šta misliš hoće li se za pedeset godina, kad odumre generacija koja se hranila Stripotekama, Plavim Vjesnikom pa čak i Bonnellijem, hrvatski strip pisati Maurovićevim ili Macan/Kordejevim imenom?
raspravu o umjetnosti kao mimezisu zasad ostavljam po strani jer mislim da malokoga ovdje to zanima...
quote:
...
da, treba postojati arhetipski hrvatski strip (iako se ne slažem da postoji išta što bi se dalo klasificirati kao arhetipsko hrvatsko, a da istovremeno ne bi bilo thompsonovski pop-nacionalizam) i - istovremeno - ne, ne treba postojati.
Tu se, jebiga, vraćamo na problem mimezisa (jer zaista jest ključan) - je li zadaća umjetnika (ili autora, da ne krenomo u romantiziranje i esencijalizam koji se nužno javljaju kod korištenja ove riječi) da reflektira ovdje-i-sada (mimezis) ili da istražuje sutra.
Mislim da je onaj tko želi živjeti od stripa (ha!) osuđen na mimezis, iako i to vrijeme, barem za naš strip, prolazi (ili je već prošlo). Ostalima preostaju drugi putevi, meni zanimljiviji.
|
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Posted - 11/07/2014 : 15:15:37
|
dupli, pogledam sada taj topic Texas Kid. vidim da su ljudi oduševljeni, jurica mjeri vrijeme prije i poslije Texasa Kida... vidim da je i objavljeno?? u Strip Reviji? samo dio?
imaš i na netu
ne znam sad link (zna Guglo) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 11/07/2014 : 15:29:41
|
Ha! Ali nije puka statistika - kada - nema nikakvog drugog načina ni kriterija da tvoj apsolut promalja u ovaj naš svijet. Negdje se mora presjeći, Mate, jer inače zaista jest sve legitimno, svako ima pravo, sve je dozvoljeno. Recimo, ti možeš od danas pa do svršetka vremena pokušavati dokazati da je Dostojevski bolji, veći, jači i ljepši od Gole istine Nives Celzijus. Ali, u krrajnjoj instanci, esencijalno to ne možeš dokazati!
Zato - uspjeh.
I tu je ta kvaka koja jbe tvoj "budućnosni karakter kordejevske linije". Taj se sastoji, u pravom smislu, od ničega. Nema ga, ovdje i sada; mračan je, taman, kaos. Tek se treba oblikovati te tako dati jednu vrijednost DA BISMO GA UOPĆE TVRDILI! Tvrditi možemo samo nešto pozitivno, u ovom slučaju - prošlo, a budućnost je neizvjesna i tamna, nešto čega nema.
Hoće li se sutra pjevati neka druga pjesma, to ostaje vidjeti. Danas - Maurović, a prema iskustvu, gotovo stoljetnom = sutra isto!
...
Thompsonovski pop-nacionalizam!!! Pa tome govorim. To nama treba. Drugi putevi nakon. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1143 Posts
Posted - 11/07/2014 : 15:37:22
|
A znaš li tko je sve to što si ti iznio već prije napisao na mnogo pristupačniji i veseliji način? Macan.
?
ako ovo stoji, onda je arghhhhhhahahaha duhovito... sve skupa...
Pa i je na neki morbidni način 
quote: Originally posted by stinky ... ali to ne može biti, jer kada bi Macan OVO imao u sebi, onda bi on TO dao u stripu. bez obzira na produkciju, izdavače, resurse...
On TO jako dobro zna i razumije. Druga stvar je da li TO ima u sebi i želi li TO na taj način prihvatiti. Meni se uvijek činilo da je on dugo vremena sam sebe uvjeravao da je iznad TOGA pa je to ostavilo malo posljedica. Osim toga, budimo iskreni, na ovim prostorima svo ovo vrijeme nije ni imao dostojnu konkurenciju, a onda je lako zabrazditi u neku fiks ideju. Ali bit će to dobro na kraju. Kad je zatvorio Mentor, rekao je da sad prestaje gurati. Pod tim gurati je mislio "biti guru". To je po meni prelomni trenutak domaće strip scene.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 11/07/2014 : 15:38:56
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
imaš i na netu
ne znam sad link (zna Guglo)
ma ne mogu pozorno pratiti skenove, to me ne zanima. samo u krajnjoj nuždi, a trenutno imam punu kutiju M.Noa i deset knjiga (sve papirnato!!) |
 |
|
Topic  |
|
|
|