forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1209

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 01/06/2015 : 10:14:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by WOLF-HUNTER

Nije valjda toliko teško pronaći talentovanog scenaristu? Da malo otvore oči, vidili bi ih...

Naravno da nije Ali je mnogo bolje za scenariste u SBE koji dobijaju na stotine e mailova sa pricama od scenarista iz celog sveta koji hoce da pisu za SBE da kupe ideje iz tih scenarije i neke delove pa ih onda uklope u svoj sopstveni scenario.
Imaju tako materijala za narednih 100 godina. Sto bi primali nove scenariste kad mogu tako da rade?

Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 01/06/2015 : 10:39:53  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zeljko Ferri

quote:

Nije valjda toliko teško pronaći talentovanog scenaristu? Da malo otvore oči, vidili bi ih...

Naravno da nije Ali je mnogo bolje za scenariste u SBE koji dobijaju na stotine e mailova sa pricama od scenarista iz celog sveta koji hoce da pisu za SBE da kupe ideje iz tih scenarije i neke delove pa ih onda uklope u svoj sopstveni scenario.
Imaju tako materijala za narednih 100 godina. Sto bi primali nove scenariste kad mogu tako da rade?

Vidi, vidi, ima tu dosta logike. Zasto traziti scenariste kada mogu krasti od obozavatelja koji im salju svoje ideje? Ali sam i dalje misljenja da trebaju nekoga svjezijeg da angazuju.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 01/06/2015 : 10:46:57  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Nisam se sjetio takvih stvari ali ne bih se čudio da prakticiraju takav sistem, teško je odbiti nešto što je besplatno.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 01/06/2015 : 10:48:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Vidi, vidi, ima tu dosta logike. Zasto traziti scenariste kada mogu krasti od obozavatelja koji im salju svoje ideje? Ali sam i dalje misljenja da trebaju nekoga svjezijeg da angazuju.

Nije to nikakva tajna. Oni dobijaju na stotine mejlova mesecno od scenarista sirom sveta i ideje samo nicu
Arhiviraju ih i onda koriste delove ili neke detalje za svoje scenarije. Hajte molim vas, pa nismo naivna deca pa da mislimo da se to ne radi Zato je uvek veci rizik za scenaristu da bude pokraden i odbijen nego za crtaca koji konkurise.
A da im trebaju noviji i sveziji scenaristi, to je sigurno. Ali zasto bi oni primali nove scenariste kad mogu ovako da rade?
Ima li Bure nekog kolegu scenaristu pored sebe, ali nekog autsajdera da nije njegov poznanik/kum/brat sta li vec?

Edited by - Zeljko Ferri on 01/06/2015 11:13:06
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4343 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 01/06/2015 : 13:22:40  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
i buratini je svojevremeno slao svoje ideje kako decak....to je sasvim ok...zato se i salju ideje sa nadom da ce biti prihvacene....pa cak i da me ne prime bilo bi mi drago ako je bas moja ideja prosla...tako zeljko i ti treba da razmisljas
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 01/06/2015 : 14:28:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dzoni

i buratini je svojevremeno slao svoje ideje kako decak....to je sasvim ok...zato se i salju ideje sa nadom da ce biti prihvacene....pa cak i da me ne prime bilo bi mi drago ako je bas moja ideja prosla...tako zeljko i ti treba da razmisljas

Mene kao crtaca ne mogu da pokradu ako im posaljem svoje crteze. Ali scenaristi...to je vec druga prica.
Mogu da im uzimaju ideje od njihovih prica i da ih uklapaju u svoje price kako zele i umeju i niko im ne moze nista. A i tesko je dokazivo da su pokradeni na tako indirektan nacin.
Moze im se, i jeste legitimno.
Zato kazem da je scenaristima mnogo teze da konkurisu nego crtacima.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19707 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/06/2015 : 15:51:15  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Željko, ajde daj neke dokaze, lako je ovako laprdati bez konkretnih činjenica.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 01/06/2015 : 16:11:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Kao sto rekoh to je tesko dokazivo. Ali nije nemoguce da se to radi, cak je vrlo, vrlo moguce.
Skoro sam u nekoj debati ovde procitao kako je jedan forumas poslao svoj scenario, da bi potom u jednoj izdatoj prici video velike slicnosti sa svojim scenarijom.

Takodje poznajem scenaristu koji je slao svoja scenarija u SBE i koji je odbijen iz razloga da to razdoblje ne pripada Zagoru i da te teme ne pasu Zagoru, da bi posle par godina bas to izaslo u stampu.
Ovo je diskutabilna tema.
Ali ne moze se reci da je nemoguce da scenaristi SBE to i rade.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 01/06/2015 : 18:35:18  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Ne samo da je moguće nego se ne kosi ni sa kakvim principima.

Šta ako je ideja iznesena u sinopsisu veoma dobra, pa i odlična, ali obrada iste već u sinopsisu smrdi na diletantski uradak, samim tim i (ne)mogućnosti "kandidata" za realizaciju scenarija ( prema kojem je sinopsis mačji kašalj, iako i on ima svoja tehnička i strukturalna pravila koje kandidat može lako da ne zna )? Šta ako su videvši neke mane u sinopsisu (koji pri apliciranju za posao scenariste mora da bude besprekoran u svojih par redova) uvideli da kandidat ne zadovoljava njihove kriterijume? Kako primiti nekoga ko neku solidnu ideju nije znao izneti u par redaka?

I, u tom slučaju, po čemu bi moralno ili legalno bio problem da od ideje koja je putem maila/poruke postala vlasništvo SBE kuće ista ne pokuša odraditi priču po svom ukusu, kad je već "idejni" autor bio toliko ljubazan da pošalje tu ideju bez da je ranije zaštitio autorska prava na nju?

Čemu ta priča? I čemu potreba da se išta tu dokazuje? Zašto niko ne uperi prst u kandidata i kaže mu se "zašto na vreme nisi mislio o tome?". Najlakše je reći "prevaren sam" i okriviti svet za to.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 01/06/2015 18:37:22
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 01/06/2015 : 19:10:36  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Takodje poznajem scenaristu koji je slao svoja scenarija u SBE i koji je odbijen iz razloga da to razdoblje ne pripada Zagoru i da te teme ne pasu Zagoru, da bi posle par godina bas to izasl

O kojoj priči se radi?
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19707 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/06/2015 : 19:17:31  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Šta ako je ideja iznesena u sinopsisu veoma dobra, pa i odlična, ali obrada iste već u sinopsisu smrdi na diletantski uradak, samim tim i (ne)mogućnosti "kandidata" za realizaciju scenarija ( prema kojem je sinopsis mačji kašalj, iako i on ima svoja tehnička i strukturalna pravila koje kandidat može lako da ne zna )? Šta ako su videvši neke mane u sinopsisu (koji pri apliciranju za posao scenariste mora da bude besprekoran u svojih par redova) uvideli da kandidat ne zadovoljava njihove kriterijume? Kako primiti nekoga ko neku solidnu ideju nije znao izneti u par redaka?

I, u tom slučaju, po čemu bi moralno ili legalno bio problem da od ideje koja je putem maila/poruke postala vlasništvo SBE kuće ista ne pokuša odraditi priču po svom ukusu, kad je već "idejni" autor bio toliko ljubazan da pošalje tu ideju bez da je ranije zaštitio autorska prava na nju?

Čemu ta priča? I čemu potreba da se išta tu dokazuje? Zašto niko ne uperi prst u kandidata i kaže mu se "zašto na vreme nisi mislio o tome?". Najlakše je reći "prevaren sam" i okriviti svet za to.

Da, slažem se.

Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 01/06/2015 : 20:15:49  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
Ali zaboravljate i drugu opciju, koju je Burattini pomenuo a koja se isto par puta desila. A to je da on gomilu mailova i ne pročita, već slučajno dođe na istu ideju kao i neko ko mu je pisao (naravno ako mu verujete na reč).

Pa i logično je da za Zagora ne postoji više toliko ideja koje nisu isprobane.
Go to Top of Page

PaoloRivera
Average Member

Croatia
520 Posts

Member since 09/09/2014

Posted - 01/06/2015 : 20:53:20  Show Profile Show Extended Profile  Send PaoloRivera a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da, slažem se.

Ne znam zašto uopće imate potrebu donositi ovakve zaključke. Mogu razumjeti da Bonellijevi scenaristi, kao i svi drugi na svijetu, nakon nekog vremena zapadnu u određenu vrstu zamora koja ih onemogućuje da kreativno stvaraju pa onda, pritisnuti rokovima, posegnu za očajničkim rješenjima. Ljudski je, ali objašnjavati kako je legitimno pomalo prelazi granice. Ogorčenje i protest su sasvim normalne i zdrave individualne reakcije osobe koja prijavi svoj autorski scenarij s nadom da će možda dobiti posao, a zatim vidi da je nisko i bezobrazno pokradena.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 01/06/2015 : 21:02:31  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Pri apliciranju se ne šalje scenario. Pošalje se SINOPSIS. Ko uradi drugačije, to je uradio na svoju ruku i odgovornost.

Zaključak nisam doneo na osnovu neke svoje dedukcije, već iz viđenog i pročitanog.

Pokraden? U savršenom pravednom svetu ne postoji nikakva tačka u zakonu na osnovu koje se u ovom slučaju može govoriti o krađi

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 01/06/2015 : 21:51:35  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Jest da ne moraju zaposljavati nikoga ali nije to to ako imaju samo 3 scenariste koji rade. Ti koji im salju scenarije sigurno posalju samo dio u nadi da ce biti primljeni. Puno bolje bi bilo da dodu kod njih direktno nego ovako sa emaila.

Za ovu kradu bi neko trebao da pita Bureta licno. Bas bi me zanimalo kakvu bi facu napravio :D
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 01/06/2015 : 22:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pri apliciranju se ne šalje scenario. Pošalje se SINOPSIS. Ko uradi drugačije, to je uradio na svoju ruku i odgovornost.

Zaključak nisam doneo na osnovu neke svoje dedukcije, već iz viđenog i pročitanog.

Pokraden? U savršenom pravednom svetu ne postoji nikakva tačka u zakonu na osnovu koje se u ovom slučaju može govoriti o krađi

O krađi ne, ali nekorektnosti da.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 01/06/2015 : 22:09:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
A odgovornost za nes(p)retnu situaciju je na oboma.

Uvijek se sjetim onog Grlićevog filma "Bravo maestro".

Edited by - Willer on 01/06/2015 22:11:07
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19707 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/06/2015 : 22:19:08  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PaoloRivera

quote:

quote:

Da, slažem se.

Ne znam zašto uopće imate potrebu donositi ovakve zaključke. Mogu razumjeti da Bonellijevi scenaristi, kao i svi drugi na svijetu, nakon nekog vremena zapadnu u određenu vrstu zamora koja ih onemogućuje da kreativno stvaraju pa onda, pritisnuti rokovima, posegnu za očajničkim rješenjima. Ljudski je, ali objašnjavati kako je legitimno pomalo prelazi granice. Ogorčenje i protest su sasvim normalne i zdrave individualne reakcije osobe koja prijavi svoj autorski scenarij s nadom da će možda dobiti posao, a zatim vidi da je nisko i bezobrazno pokradena.

Pa nije krađa, ako mu je dao jednu ideju, ali ju je napravio nikako, a scenarist iz toga može napraviti daleko bolju priču. Krađa bi bila da se krade pravi scenarij.

Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 01/06/2015 : 22:27:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Ma je li zakonski krađa ili ne gotovo pa je uopće nebitno, jer kako god okreneš jednostavno nije u redu uzeti nečiju ideju bez da si ga pitao, pa bio autor u krizi ne znam kakvoj, a ovaj drugi naivčina ne znam kakva.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14720 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 01/06/2015 : 22:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Giuda Ballerino

Boselli se obrukao na finalu JA odiseje, "Antartica" je cisti promasaj i prijevara za vise od 2 godine kontinuirane price. Ponistio je mnogo dobrog sto je napravio i ja na njega na Zagoru vise ne racunam, a izgleda da je i on sam toga svijestan. Jednostavno, rekao je svoje i addio. Burattini ima jos koji povratak odraditi i onda ne slutim nista dobro.

Ako mozes napisati, zasto je tocno promasaj?
Jedva cekambas tu pricu, po naslovnicama i ono malo crteza ocekujem dosta od te price.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 01/06/2015 : 22:58:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Naslovnica i ugođaj te epizode naravno vuku inspiraciju od Lovecraftovih Planina Ludila.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14720 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 01/06/2015 : 23:07:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Citas ti knjige vidim, ja nista to. Samo zagora.
Internet je preuzeo kontrolu.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 01/06/2015 : 23:27:51  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

quote:

Boselli se obrukao na finalu JA odiseje, "Antartica" je cisti promasaj i prijevara za vise od 2 godine kontinuirane price. Ponistio je mnogo dobrog sto je napravio i ja na njega na Zagoru vise ne racunam, a izgleda da je i on sam toga svijestan. Jednostavno, rekao je svoje i addio. Burattini ima jos koji povratak odraditi i onda ne slutim nista dobro.

Jedva cekambas tu pricu, po naslovnicama i ono malo crteza ocekujem dosta od te price.

Ne želiš znati. Uostalom, to su spojleri.
Go to Top of Page

Giuda Ballerino
Senior Member

Japan
2632 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 01/06/2015 : 23:28:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

quote:

Ne mogu uobliciti nesto da ima smisla a da ne pokvarim radnju svima, bolje se strpiti i da dade svatko svoj sud. Kad bolje promislim pogrijesio sam sto sam ista komentirao, povuklo me sto se danima pricalo za i protiv Bosellija u prilicno intenzivnim tonovima.

Kaizoku ou ni ore wa naru!
Go to Top of Page

PaoloRivera
Average Member

Croatia
520 Posts

Member since 09/09/2014

Posted - 02/06/2015 : 00:08:46  Show Profile Show Extended Profile  Send PaoloRivera a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer

Ma je li zakonski krađa ili ne gotovo pa je uopće nebitno, jer kako god okreneš jednostavno nije u redu uzeti nečiju ideju bez da si ga pitao, pa bio autor u krizi ne znam kakvoj, a ovaj drugi naivčina ne znam kakva.

Ni sam to ne bih ljepše rekao.

quote:

Pa nije krađa, ako mu je dao jednu ideju, ali ju je napravio nikako, a scenarist iz toga može napraviti daleko bolju priču. Krađa bi bila da se krade pravi scenarij.

Mislim da se to nikako ne može shvatiti kao nekakvo poklanjanje ideja, a svakako nije ni slobodna razmjena ideja jer aplikant nije suradnik. Na studiju sam slušao kolegij scenaristike i doslovno najvažnija stvar koju te nauče je da je ideja najvažniji dio scenarija. Dakle, posuditi ideju nije baš mala stvar
Go to Top of Page
Page: of 1209 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.37 seconds. Snitz Forums 2000