forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 vegetarijanci,vegani i prijatelji životinja!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 23

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 26/02/2016 : 09:53:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by GGG

quote:
Originally posted by Kruger

GGG, broj stanovništva se povećava u zemljama u kojima industrijske proizvodnje baš i nema, dok u ovim gdje je taj tip proizvodnje postao sveprisutan broj stanovnika pada.

Govorim o industrijskoj proizvodnji hrane. Postoji globalno tržište hrane i porast stanovništva u nerazvijenim zemljama je omogučen jeftinim rižem, kukurozom, palmovim uljem, ...

U nekim dijelovima Afrike, pokušaje proizvodnje hrane opstruiraju, zbog toga što velikim korporacijama odgovara da postoje siromašne zemlje, kako bi svoje viškove mogle prodati tim zemljama preko humanitarnih organizacija. U Indiji mi se čini kako nema baš nekakve industrijske proizvodnje, pa je kod njih porast stanovništva u napredovanju.

A što se tiče onih drugih tvojih tvrdnji, ono oko ishrane.
Nekad su svejedi/mesožderi vrlo malo koristili meso u svojoj ishrani, bilo je i pothranjenosti, umiralo se od gladi itd.. U današnje novije vrijeme se ima sveg u izobilju, uglavnom, naravno, opet, netko nema baš svega. Počelo se pretjerivati, ne pazi se što se i kad se jede, u kojim količinama čega. Gle ako za ručak pojedeš 100 g puretine, oko 200 g krumpira, oko 200 g salata za nekih tri sata si gladan. Ako pak pojedeš 300 g puretine, 100 g krumpira, 50 g i manje salate i 300 g kruha biti ćeš dosta dugo sit.
Go to Top of Page

TomDar
Junior Member

Slovenia
488 Posts

Member since 05/11/2003

Posted - 26/02/2016 : 15:50:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit TomDar's Homepage  Send TomDar an ICQ Message  Send TomDar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rahazlam

quote:
Originally posted by TomDar

quote:
Originally posted by KRAS

Ali zasto neko postane vegeterijanac.pitanje je...jel to opet iz pukog malogradjanskog komplexa il je stvar frojdovske dubine...

Svi ste culi da su slovenci opiceni na planine i uopste te neke extremne sportove..a zasto

Zasto svaki slovenac vikendom gazi na neku planincugu...

Zato sto se petkom ozdero od alkohola na smrt..pa ko veli.ako sam se ubijo od pica daj da to anuliram tako da se ubijem od pentranja na jelovicu planinu...

Dakle i vegeterijanstvo nije nista drugo do pokusaj da se malo produzi zivot...
ja ga jebem kome smrdi prasetina sa raznja...

Zanimljivo pitanje, zašto se postaje... Eto ja na primer, primerica mene prije 5-6 godina znam da nebi nikako shvatila mene sada. Bio sam mesožder i slično. Ali pošto sam počeo da trčim, počeo sam zapažati, da se osječam bolje, oporavak bolj, mogu dulje i više izdržati, ako sam na biljnoj ishrani. i onda sam naleteo na Scott Jurek, Rich Roll i slične dugoprugaše, koji su bili vegani. Počneš čitati literaturu i probavati sam na sebi i stvarno vidiš da djeluje. Jer kad trebaš puno "dobre" ishrane, za trčanje i izdržljivost, onda vidiš, da mi to bolje odgovara. To ja, osoba ispred 5-6 godina nebi shvatila, jer od stolice do kauča može i na staroj ishrani :)
Zato ne verujem, da je baš neka moda, možda je sada u modi da se sve više govori o tome, ali svi koji su ušli zbog mode, tako če i brzo odpasti... Ali ne osuđujem nikoga, jedi šta ti paše, tako ću i ja šta mi paše... Iako sam probao oboje i vidim, šta mi odgovara, tako da mogu dati mišljenje, šta meni paše...

Ti si svoj zivot promijenio jer si se poceo kretat,poceo si se bavit sportom i zato se osjecas bolje ne zato sto ne jedes meso!Ovo da se od biljne hrane osjecas bolje pripisi blagoj autosugestiji,isto bi ti bilo da jedes meso!Pa covjece kolko ljudi ima koji su zivjeli kao ti i onda se pocnu bavit sportom i osjecaju se bolje nego prije,nije nuzna nikakva veganska ishrana!Ali svakako iams potpuno pravo hranit se kako oces!

Ja sam se počeo kretat prije no sam počeo jesti vegansku ishranu. zapravo 4 godine mesne ishrane i sada 2 godine biljne. Tako, da sam probao. Autosugestija nema ništa s tim, jer sam i prije "želeo" poboljšati rezultate, ali nije išlo, sa biljnom ishranom sam ih sve prevazišao. Tako da na žalost autosugestija odpada :) I normalno i vi imate pravo hraniti se po vašoj volji, i nemojte dobiti dojam, da vas nagovaram, samo objašnjavam, da sam bio prije isti, istog mišljenja, čak i iste stavove, koje sam sada promenijo :)
Prijatno ;)

Moje aukcije: Pocetna od 1kn (brez rezerve)
TomDar official topic: Topic u vezi mojih aukcija

Edited by - TomDar on 26/02/2016 15:51:10
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 26/02/2016 : 19:49:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
A gle tesko mi je povjerovat u to(ne kazem da lazes)buduci da je vecina svjetskih sportasa na svejedskoj ishrani pogledaj recimo nogometase,Bale,Ronaldo...Sa njima rade vrhunski strucnjaci nutricionisti i ne izbacuju meso iz prehrane a zive totalno zdravo i puni su energije,bez problema odigraju 90 minuta i po 3 treninga dnevno.Reci da se od mesa osjecas slabo i bez enrgije je glupo!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/02/2016 : 19:56:38  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
meni pada napamet legendarni grafit s Mertojaka:

"Pijem,pušim,drogiram se čini mi se popravljam se"

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8615 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 26/02/2016 : 21:45:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo...

http://www.vecernji.hr/moje-zdravlje/opsjednutost-zdravom-prehranom-unistava-zdravlje-839263

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

ivi skoj
Senior Member

Croatia
2120 Posts

Member since 07/12/2015

Posted - 26/02/2016 : 23:07:42  Show Profile Show Extended Profile  Send ivi skoj a Private Message  Reply with Quote
Ima li života prije smrti?
Ako se svega moraš odreći i na sve paziti...

samo još vjeverice, Pola i Slatea cekam
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2559 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 27/02/2016 : 02:32:00  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by GGG

quote:

GGG, broj stanovništva se povećava u zemljama u kojima industrijske proizvodnje baš i nema, dok u ovim gdje je taj tip proizvodnje postao sveprisutan broj stanovnika pada.

Govorim o industrijskoj proizvodnji hrane. Postoji globalno tržište hrane i porast stanovništva u nerazvijenim zemljama je omogučen jeftinim rižem, kukurozom, palmovim uljem, ...

U nekim dijelovima Afrike, pokušaje proizvodnje hrane opstruiraju, zbog toga što velikim korporacijama odgovara da postoje siromašne zemlje, kako bi svoje viškove mogle prodati tim zemljama preko humanitarnih organizacija. U Indiji mi se čini kako nema baš nekakve industrijske proizvodnje, pa je kod njih porast stanovništva u napredovanju.

A što se tiče onih drugih tvojih tvrdnji, ono oko ishrane.
Nekad su svejedi/mesožderi vrlo malo koristili meso u svojoj ishrani, bilo je i pothranjenosti, umiralo se od gladi itd.. U današnje novije vrijeme se ima sveg u izobilju, uglavnom, naravno, opet, netko nema baš svega. Počelo se pretjerivati, ne pazi se što se i kad se jede, u kojim količinama čega. Gle ako za ručak pojedeš 100 g puretine, oko 200 g krumpira, oko 200 g salata za nekih tri sata si gladan. Ako pak pojedeš 300 g puretine, 100 g krumpira, 50 g i manje salate i 300 g kruha biti ćeš dosta dugo sit.

Moja tvrdnja je bila samo to, da je i u nerazvijenim zemljama na raspolaganju sve više hrane koja omogučuje ubrzano povečavanje stanovništva. To što ta hrana dolazi "izvana" i nije uzgajana u Africi sa tog stajališta nije važno.

Afrika je po glavi stanovnika največi uvoznik hrane i taj udio raste, a sa druge strane ima največi porast stanovništva - znači uvozna hrana podpaljuje rast stanovništva. Najmnogoljudnija zemlja Afrike - Nigerija, največi je svjetski uvoznik pšenice i drugi največi riže.

Ne znam kakve veze ima s tim obstruiranje proizvodnje hrane.Proizvodnja hrane se može obstruirati jedino uvozom još jeftinije hrane, pa poljoprivrednici umjesto toga uzgajaju industrijske biljke za tržište (npr kavu, kakao, palmovo ulje, pamuk) jer je hrane dovoljno na tržištu.

Što se Indije tiče....mislim, ako nemaš pojma bar ne piši gluposti. Indiju je na početku 60-ih od gladi spasilo baš uvođenje industrijske proizvodnje hrane (umjetna gnojiva, pesticidi, navodnjavanje, mehanizacija...)

"Moje tvrdnje" su prenesene fiziološke i povjestne činjenice. Kad pišeš "Nekad su svejedi/mesožderi vrlo malo koristili meso u svojoj ishrani" vjerojatno misliš na naš dio svjeta (uz to primjerima podhranjenosti i gladi potvrđuješ moje tvrdnje o stresu). Istina je, da se meso kao takvo relativno malo konzumiralo, ali su u prehrani bili prisutni mlječni proizvodi i jaja (koji su bili glavni i dovoljan izvor proteina), kuhale su se juhe, upotrebljavala svinjska mast, u primorskim krajevima se jela ribe...

Što se tiče onih prehrambenih kombinacija koje si nabrojao, ne razumijem šta si htio reči. Meni je prva varianta bolja, a ako ideš računati po kalorijama i dovoljna.

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/02/2016 : 10:59:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Što se Afrike tiče, proizvode oni i čaj, razna voća za europsko i svjetsko tržište. Tu su dijamanti i zlato. No, nekako tvoja tvrdnja ne stoji jer je još uvijek pothranjenih i gladnih u nekim dijelovima Afrike, rekao bih da se takvo stanje namjerno održava, upravo zbog velikih korporacija koje proizvode hranu. A što se tiče Indije, napisao sam “ čini mi se “, nisam siguran, a opet imaš suprotni slučaj Kinu, gdje se smanjio rast broja stanovnika, a općenito industrijski razvoj je u napredovanju. Dakle, baš suprotno, tamo gdje je velika ili dobra razvijenost broj stanovnika opada, tamo gdje je glad, pothranjenost broj stanovnika raste.

Što se tiče ishrane, ti si naveo primjer s ribom, ja sam s puretinom, ne mora biti riba, sličan je učinak. Drugi primjer je možda nezdrav način ishrane, možda sam malo pretjerao u količini kruha, no tako se otprilike hrani dobar dio Slavonaca. Nije ni čudo što se zdebljaju.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12922 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 27/02/2016 : 11:18:35  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivi skoj

Ima li života prije smrti?
Ako se svega moraš odreći i na sve paziti...

Pravo pitanje.

Mujo ima problema sa srcem i pita doktora:
- Doktore more li moje srce meni biti dok sam ja živ.
Kaže on: More!
Koga jebe onda

Have mercy
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2559 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 27/02/2016 : 20:04:54  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što se Afrike tiče, proizvode oni i čaj, razna voća za europsko i svjetsko tržište. Tu su dijamanti i zlato. No, nekako tvoja tvrdnja ne stoji jer je još uvijek pothranjenih i gladnih u nekim dijelovima Afrike, rekao bih da se takvo stanje namjerno održava, upravo zbog velikih korporacija koje proizvode hranu. A što se tiče Indije, napisao sam “ čini mi se “, nisam siguran, a opet imaš suprotni slučaj Kinu, gdje se smanjio rast broja stanovnika, a općenito industrijski razvoj je u napredovanju. Dakle, baš suprotno, tamo gdje je velika ili dobra razvijenost broj stanovnika opada, tamo gdje je glad, pothranjenost broj stanovnika raste.

Što se tiče ishrane, ti si naveo primjer s ribom, ja sam s puretinom, ne mora biti riba, sličan je učinak. Drugi primjer je možda nezdrav način ishrane, možda sam malo pretjerao u količini kruha, no tako se otprilike hrani dobar dio Slavonaca. Nije ni čudo što se zdebljaju.

Pazi, nikad nisam osporavao tvrdnju, da je porast stanovništva največia u nerazvijenim i siromašnim zemljama. Tu se slažemo. Ja tvrdim samo to, da je ta rast još veča zbog relativno jeftine industrijski proizvedene hrane. Večina afričkog stanovništva živi u nerazvijenim i siromašnim državama, sa ratom i bolestima, ali večina nije gladna. Primjeri stradanja od gladi su razvikani po medijima ali radi se orelativno malom djelu populacije i takve situacije su posljedica ratova ili proganjanja.

Moja tvrdnja je bila, da je glavni uzrok zato, da je industrijska proizvodnja hrane nužna, 7 milijardno stanovništvo zemlje. Sa nekavom održivom, tradicionalnom poljoprivredom bi mogli preživjeti negdje 2 milijarde ljudi, a i tada bi svi morali raditi na proizvodnji hrane. Znači treba se rješiti bar dvije trečine svjetskog stanovništva, pa čemo svi ostali moči uživati u pravoj domačoj prehrani.

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/02/2016 : 23:42:39  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
pa to ja stalno govorin.
eko kurac palac a 7,3 milijarde ljudi prdi na planeti.
ne znan kako su to samo zamislili.

Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 28/02/2016 : 01:39:13  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

pa to ja stalno govorin.

Prokletnici...

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/02/2016 : 07:21:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by andjusticeforall

quote:

pa to ja stalno govorin.

Prokletnici...

očito si nešto krivo svatija
mislin na ove šta tupe kitu o eko prehrani i uroti korporacija.

Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 28/02/2016 : 13:41:52  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by andjusticeforall

quote:

pa to ja stalno govorin.

Prokletnici...

očito si nešto krivo svatija

Ma trolam, nemoj se obazirat uopće

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 28/02/2016 : 20:25:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mda, ajmo čim manje razmišljat o biločemu, jedištaoćeš samo čevapi kava i listić i kladionica na teletekstu. To je muški jebote!
Sve drugo je hipsterizam pederanakurcipalci. Velike korporacije se zapravo brinu da nam pruže najbolje, oni ne razmišljaju o zaradi i nemaju planove.

Presmiješno, lwood kao forumski najveći opresor i agresor na autoritete iz svih područja smatra da velike korporacije ne treba preispitivati.

Bok, kako si.

Edited by - Cromwell on 28/02/2016 20:27:09
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 28/02/2016 : 20:33:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
GGG, očito se nismo dobro shvatili, dakle donekle slično mislimo, ali na različit način prezentiramo.

Vezano uz smanjivanja broja stanovništva. Hm ... to doista grubo zvuči, ne znam što bi na to rekao, mislim da bi se broj stanovništva trebao smanjiti u jako siromašnim i nerazvijenim zemljama, ali kako to izvesti s vrlo neobrazovanim siromašnim stanovništvom.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/02/2016 : 20:35:23  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ovde se ne radi o preispitivanju nego o misionarenju.
boli me q šta če ko ist ili neče.
šta se mene tiče možete i past travu boli me q.
usput,ne iden u kladionice.

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 11/03/2016 : 20:03:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Poli i ostali vegići imam recept za preporučiti, upravo sam ispekla za probu jer sam baš bila skeptična i ostala sam u čudu kvalitetom izgleda, boje, okusa..

Nema mlijeka, jaja..nema skoro ničega a ispadne torta za par minuta posla. Uz čok.glazuru i voće, stvarno prekrasna i raskošna.
Samo sam shvatila da treba povećati za barem još pola svega iz recepta da bi bila dovoljno velika jer od ove količine je skromnija.

evo recept i video upute:

http://saznajte.org/bez-jaja-mleka-i-putera-i-prljavih-sudova-ovoj-cokoladnoj-bombi-niko-nije-odoleo/

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/03/2016 : 23:35:13  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
http://www.ip.gov.py/ip/?p=85783

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 14/03/2016 : 14:26:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Just_Charlie

Poli i ostali vegići imam recept za preporučiti, upravo sam ispekla za probu jer sam baš bila skeptična i ostala sam u čudu kvalitetom izgleda, boje, okusa..

Nema mlijeka, jaja..nema skoro ničega a ispadne torta za par minuta posla. Uz čok.glazuru i voće, stvarno prekrasna i raskošna.
Samo sam shvatila da treba povećati za barem još pola svega iz recepta da bi bila dovoljno velika jer od ove količine je skromnija.

http://saznajte.org/bez-jaja-mleka-i-putera-i-prljavih-sudova-ovoj-cokoladnoj-bombi-niko-nije-odoleo/

Izgleda vrijedno pokusa/iti.

Drukcije mogu da kazem da sam ovdje jeo najbolju tortu u svom zivotu:
http://slascicarna.eu/slascicarna-ljubljana/slascice-mihalek

https://sl-si.facebook.com/Sla%C5%A1%C4%8Di%C4%8Darna-Mihalek-147081795365202/

http://www.dobertek.com/clanki/88-slascice-mihalek.html

Konkretno mislim na ovu tortu dole. Mada, mislim da ova ide van kategorija, prvo ova pa tek onda one standardne torte. A ionako mi vise pasu ili vocne ili neke manje "tradicionalne", poput ove.
Steta jedino da je toliko skupa, ali s druge strane cijenu mozda opravdava to sto je toliko "teska". Jedna obicna porcija i miran si za neko vrijeme, ovo je BOMBA.
U pocetku sam kupio par puta cjelu tortu, kasnije samo komade, a sada je vec neko vrijeme nisam jeo. Trebam ponoviti iskustvo!

http://slascicarna.eu/torte-za-rojstni-dan/torta-kati-mandljeva-z-datlji-bananami-skuto

izgled mozda i "nije nesto", ali zato ukus ... yummy yummy!

Sastojci: bademi, datulje, sir, grozđice, banane, cimet.

Posto si vec "domaca u Ljubljani", ova slascicarna ti je u Siski, kod "stare crkve", blizu Hale Tivoli, nije ni toliko daleko od centra.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 14/03/2016 : 21:46:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Poli kad vec ne jedes zivotinjsko meso zasto onda ne jest njihove proizvode kao sto su sir,mlijeko,vrhnje...Mislim ak si prijatelj zivotinja nema nista lose u tome da je to prijateljstvo obostrano!
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 15/03/2016 : 00:49:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

quote:

Konkretno mislim na ovu tortu dole. Mada, mislim da ova ide van kategorija, prvo ova pa tek onda one standardne torte. A ionako mi vise pasu ili vocne ili neke manje "tradicionalne", poput ove.
Steta jedino da je toliko skupa, ali s druge strane cijenu mozda opravdava to sto je toliko "teska". Jedna obicna porcija i miran si za neko vrijeme, ovo je BOMBA.
U pocetku sam kupio par puta cjelu tortu, kasnije samo komade, a sada je vec neko vrijeme nisam jeo. Trebam ponoviti iskustvo!

http://slascicarna.eu/torte-za-rojstni-dan/torta-kati-mandljeva-z-datlji-bananami-skuto

Posto si vec "domaca u Ljubljani", ova slascicarna ti je u Siski, kod "stare crkve", blizu Hale Tivoli, nije ni toliko daleko od centra.

Hvala ti. Pogledala sam na fejsu stranicu i sve djeluje neodoljivo primamljivo. Znam gdje je Šiška, samo ne znam kako se torta zove, pa mi moraš reći. I baš znam kojom prigodom ću se poći počastiti i onda ću u Monet na crno pivo i vjerojatno se napiti od jednog jer više ne pijem alkohol, ali baš ću se tako tada počastiti.

Ovih dana gledam recepte za poticu. Ima li neka hrvatska riječ za to ili je to naš kuglof? Ili se baš mora zvati potica?

I imam negdje recept za tiramisu bez jaja, još nisam probala ali hoću. Za pol toga doista je "kriva" Ljubljana što sam vegić postala i iz mene jednostavno pršti energija, gotovo mi nepoznata do sada, ovakva i na ovaj način. Totalna i pršteća i pozitiva i nekako sam si svakim danom nova i novija ja, premda na to još nemam ni pola odgovora ali je najbolja stvar što ih ni ne tražim..samo svoju zvijezdu slijedim.

Samo mi sad nakon ovih kolača ljubazno preporuči nekoliko lokacija teretana

Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 15/03/2016 : 01:37:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Poli

quote:

Hvala ti. Pogledala sam na fejsu stranicu i sve djeluje neodoljivo primamljivo. Znam gdje je Šiška, samo ne znam kako se torta zove, pa mi moraš reći. I baš znam kojom prigodom ću se poći počastiti i onda ću u Monet na crno pivo i vjerojatno se napiti od jednog jer više ne pijem alkohol, ali baš ću se tako tada počastiti.

Ovih dana gledam recepte za poticu. Ima li neka hrvatska riječ za to ili je to naš kuglof? Ili se baš mora zvati potica?

I imam negdje recept za tiramisu bez jaja, još nisam probala ali hoću. Za pol toga doista je "kriva" Ljubljana što sam vegić postala i iz mene jednostavno pršti energija, gotovo mi nepoznata do sada, ovakva i na ovaj način. Totalna i pršteća i pozitiva i nekako sam si svakim danom nova i novija ja, premda na to još nemam ni pola odgovora ali je najbolja stvar što ih ni ne tražim..samo svoju zvijezdu slijedim.

Samo mi sad nakon ovih kolača ljubazno preporuči nekoliko lokacija teretana

Od kad si postala vegan??
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 15/03/2016 : 10:22:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Vegic - ne vegan. Pa postala sam nedugo nakon sto sam postala lezbijka.

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 15/03/2016 : 11:00:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rahazlam

Poli kad vec ne jedes zivotinjsko meso zasto onda ne jest njihove proizvode kao sto su sir,mlijeko,vrhnje...Mislim ak si prijatelj zivotinja nema nista lose u tome da je to prijateljstvo obostrano!

Boze, pa citas li ti uopste sta ljudi pisu?? Gdje sam ja to napisao da ne jedem sir, mlijeko, vrhnje ...? Ja nisam vegan nego vegetarijanac, pa s toga jos jednom: sve sto ne jedem je meso (naravno, tu se ubrajaju i ribe posto to nisu biljke) i jaja.

@Just_Charlie
Pa, ime torte ti je u onom linku. Ali eto, imenuje se Kati, torta Kati (mada ju ponekad zovu i "presna torta" te jos jedno ime je imala povremeno ... ne kuzim ovih vise poimenovanja).

Koliko je meni poznato, i Stajerci (sjeverna Slovenija) kod nas imaju rijec kuglof, a nisam siguran je li to bas 100% jednako potici ili su nijanse u pitanju.

Kuglof: https://en.wikipedia.org/wiki/Gugelhupf

Ovdje pise nesto o kuglofu (http://www.mlinotest.si/okusi/mlinotest/sladki-program/trajni-izdelki/kuglof-800-g/):
Kuglof je že od nekdaj tradicionalna obredna sladica. Na Primorskem so jo pekle gospodinje za veliko noč, drugje po Sloveniji pa je kuglof poznan pod imenom šarkelj. V Posavlju so šarkelj pripravili nevesti za poroko. Kuglof je narejen iz kvašenega ali biskvitnega testa, dodane so mu lahko rozine, kakav ali pa druga polnila za popestritev okusa. Dobro poznan je marmorni kolač z značilnim rumenorjavim videzom prereza.

Mada "šarkelj" je na neki nacin "beracka potica", posto u njoj nema oraha i slicnoga nego samo skuta i rozine. Meni osobno je sarkelj bolji, socniji od obicne potice. Svekrva nam jedanput tjedno napravi pored rucka i nesto slatko/slano, pa je i potica i sarkelj cesto na meniju. Za sve prste obliznuti.

potica
http://www.potice.si/

https://sl.wikipedia.org/wiki/Potica

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 15/03/2016 11:00:24
Go to Top of Page
Page: of 23 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To: