forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 241

Shaner
Advanced Member

Croatia
7268 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 22/02/2017 : 22:14:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mrkva

@ Shaner

Zaboravila sam ti jučer reći da mi je divna ova tvoja recenzija iznad.

A ja bas bio nekako nezadovoljan. Hvala.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 23/02/2017 : 04:03:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote

Samo ću c/p-at s Goodreadsa jer mi se ne da pisati drugi tekst Znam da kasnim na zabavu, al dugo mi je trebalo da uopće dođem do ove knjige (taman kad sam je prije mjesec dana posudio u SFeri, naletih na nju u Algoritmu). I jel sad da se gnjavim sa iživljavanjem nad ovim tekstom u nekoj 'ozbiljnijoj' recenziji? Ma jok, čekam drugi roman pa da vidimo šta će tamo da bidne.

quote:

Hahahahahahahahahahaha, oh my fucking God!

Dobro, a sad ozbiljno. Ajmo 'vako. Nije problem u tome što je ovo govno. Jebiga, roman je prvijenac, autor je mlad (24 godine po izlasku, ko zna koliko kad je započeo s pisanjem) i svakome se dogodi da napiše pizdariju (ja sam ih sam napisao priličan broj). Antičević je, dakle, 'kriv' samo za ego. Al' šta sad, pisci su načelno egotriperi. Ni prvi ni zadnji and all that jazz.

Problem leži drugdje. Problem leži u tome što su ovu pizdariju podržali dr.sc. -ovi i Davor Šišović. Lako za random dr.sc. - ove, al' Šišović bi trebao znati bolje. Problem je i u tome što pulski ogranak Matice očito ne mari za to što izdaje (pa još u pet tisuća primjeraka - para vrti di burgija neće, jel'). Može o Matici mislit šta god tko hoće, al Matica načelno izdaje dobre do vrhunske knjige, u najmanju ruku profesionalne. Zalomi se njima pokoja pizdarija (pogotovo u manjim ograncima koji briju na baštinu), al' tome načelno služi urednik. Filtriranju. No, kad urednik u pogovoru priziva Lukácsa ne bi li opravdao dvostruko kodiranje romana (kakvo dvostruko kodiranje, kakvog romana?) te uz to još naniže niz besmislica - onda pomoći nema.

Da ne govorimo o non sequitur naslovima poglavlja (što je isto urednička stvar i šta radi toliko poglavlja u ovako nevelikoj knjizi), tipografiji i lekturi.

U svemu tome proklinjem svoju nesposobnost da tresnem knjigu o zid prije no što je završim. A ovdje je bilo gadno, svakih desetak stranica sam morao ugasiti taj poriv.

K tome, sad me jebe što želim pročitati nešto novije Antičevićevo (ipak je momak bio pozvan u Frankfurt). Čisto da vidim je li ovo slučajni isprdak sa svim manama prvijenca ili je ovo rezultat čistog, nepromijenjenog uvjerenja da tako baš treba biti. Ako je ovo drugo pred nama su veseli dani za hrvatsku književnost. Nije da je frankfurtska delegacija ikad pomicala granice književnih svjetova, ali su neki selekcijski kriteriji postojali.

Uglavnom, ne dajte nikom deset kuna za ovo, odite na kafu, jeftine kurve ili ih spalite. Bit će vam bolje u životu.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

bisley
Senior Member

Croatia
1192 Posts

Member since 08/06/2005

Posted - 25/02/2017 : 11:40:50  Show Profile Show Extended Profile  Send bisley a Private Message  Reply with Quote
Ekstremno dobre i ekstremno loše recenzije pozivaju na čitanje...
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 25/02/2017 : 18:51:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote

Konačno sam i ja kupio neku knjigu. Grevs je bio jako poznat istoričar i veliki poznavalac drevnih religija; čitao sam njegov istorijski roman "Zlatno runo" i ostao prijatno iznenađen njegovim ogromnim poznavanjem antičke epohe, te rituala i simbolike njene religije. Istina, njegove knjige zahtijevaju jako dobro poznavanje istorije, pa i religije/mitologije/simbolike. Ali kada sam vidio naslov KRALJ ISUS nisam mogao da odolim.

Da, Kralj Isus zahtijeva jako, jako obrazovanje, naročito iz jevrejske istorije i Starog zavjeta, ali i okolnih paganskih religija, sirijskih, grčkih, hetitskih, itd. Grevs piše ovaj istorijski roman skoro potpuno saživljen sa vremenom, iz perspektive aleksandrijskog filozofa iz 98 AD, i pruža nam jako detaljan prikaz Izrailja u doba vladavine Iroda, političku situaciju, mentalitet, religiozne stavove, vizije, način razmišljanja, posvećenost YHVH i slično. Zadnja trećina knjige sa bavi samim Hristovim životom. Ili, kako bi Grevs rekao - Isusovim ili Ješuinim. Jer to je i njegova namjera: da prikaže Hrista kao plod njegove sredine i vremena, izuzetnu ličnost, ali za čije je razumijevanje nužan istorijski koncept. Hrist je u ovoj knjizi čvrsto ukorijenjen u judaizmu, i religiozno i politički: on JESTE, ili barem vidi sebe, kao jevrejskog Mesiju, a njegovo porijeklo nije božansko, već predstavlja poslednji iznadak kraljevske dinastije Izrailja (makabejci; a preko njih i solomon i david, itd.). Dakle, Grevs nam pruža skoro pa anti-hrišćansku verziju Hrista; njegove podrugljive opaske na račun apostola Pavla nam govore o tome kako pripovjedač ove knjige (možda i sam Grevs) gleda na širenje vjere u Hrista među ne-jevrejima i formiranje hrišćanstva. Iako se radi o gledištu sa kojim se ne mogu nikako složiti, svejedno je fascinantno prikazano. Grevsovo jeretičko tumačenje Hrista jeste potkrepljeno, pogotovo u (nažalost, kratkom) istorijskom komentaru na kraju knjige. Ipak... složena je ovo knjiga, kroz koju se prepliću autorove simpatije prema Boginji Majci i uzdizanju žena i preispitivanje monoteizma Jevreja i različitih koncepta Boga (racionalni bog. u savezu sa čovjekom, spram arhaičnih paganskih bogova - sila prirode)... kao i religija kao oruđe politike...

ali sve ove teme su iznesene u gustom istorijskom narativu koji nije nimalo lako pratiti; na više mjesta sam osjetio koliko mi obrazovanja nedostaje da bih ovo sasvim ispravio. ipak, KRALJ ISUS je izazovna, ali itekako zahvalna knjiga - vrijedna iznovnog i iznovnog iščitavanja. makar se ne slagali sa njenim polazištem: interpretacija Hrista je različita, ali i dalje srećemo njegovu nevjerovatnu posvećenost gospodu, ljubav i samilost, mudrost i poštenje, te nadu u vječni život i duhovno savršenstvo Čovjeka, koja prožima i "klasično" hrišćanstvo.
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 25/02/2017 : 19:55:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bisley

Upozoren si

Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 25/02/2017 : 19:59:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:
Originally posted by bisley

Upozoren si

Ja kupila danas u Kauflandu. Inače me naslov odbijao, a sad kad znam o čemu je, moram to dozivjeti i sama :)
Go to Top of Page

ivi skoj
Senior Member

Croatia
2120 Posts

Member since 07/12/2015

Posted - 25/02/2017 : 20:24:59  Show Profile Show Extended Profile  Send ivi skoj a Private Message  Reply with Quote
Nemerem reči da nisam zavidan na pročitanim knjigama.
Valjda je prošla već godina dana od zadnje osvojene.
Sestra mi nabacila par komada i još mi je samo Uspavanka od Palahniuka ostala, ali stalo na najjače.
Obično se po zimi nađe potrebitog vremena, ali ni zima nije kao što je nekad bila.

samo još vjeverice, Pola i Slatea cekam
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 25/02/2017 : 21:04:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja kupila danas u Kauflandu. Inače me naslov odbijao, a sad kad znam o čemu je, moram to dozivjeti i sama :)

Štajaznam...Gluščić (http://inverzija.net/?p=13077#.WLHiW385mcw) i ja smo možda jalnuši, al' eto baš će me zanimat mišljenje nekoga ko nije tolko u SF-u (wild guess)...možda smo mi izgubili kompas

Iako je najmanji problem te knjige to što je loš SF, al dobro sad

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12627 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 28/02/2017 : 13:48:06  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Odbačene:

Sci-fi bez ijednog muškarca. Same žene.

Knjiga o filozofiji, umotana u priču male Sophie, koja počne dobivati tajanstvena pisma ...

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 28/02/2017 13:57:48
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 01/03/2017 : 09:26:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
@ panzer
Jedva čekam da pročitam taj "The stars are legion" :)

Što se tiče Evanđelja tame...
Imala sam pomalo predrasude prema romanu jer imam predrasude prema MH, pogotovo kad je riječ o njihovom izboru mladih autora. Ja ne znam odakle Mati ideja da oni izdaju dobre stvari, premda eto, mozda ne treba suditi pulski ogranak prema osječkom (no ja sam stekla dojam da MH osim kriterija kvalitete ima na listi prioriteta još mnoge, a ne potpuno opravdane kriterije). Svaki ogranak ima valjda svoje boljke, a ja nisam dovoljno u toj priči da bih mogla išta odrješito tvrditi - samo da naslućujem da tu ima puno ruku koje miju druge ruke.

Autor je mlad pa ne bih zeljela na forumu posrati roman bez imalo takta, pogotovo zato što mu u facu sigurno ne bih nastupila napadački i kao da sam popila svu pamet svijeta. Uostalom, volim ohrabrivati ljude da pišu.

Zato, bez emocijskog pristupa, čisto taksativno, nabrojat ću što mi je zasmetalo: suštinski je riječ o romanu koji je trebao biti napisan na 300tinjak stranica, ali je umjesto toga zgusnut na 147. Autor nije imao vremena opisati nam okolinu jer je bio previše zauzet akcijom (a bilo je relevantno da nam opiše setting jer ovako se mozak strašno napreze da izmisli neki smisleni setting, a da bi se taj setting pokazao krivim kroz neke dijelove radnje). Sve skupa kod čitatelja izaziva turbo psihozu.

Font. Kurziv za dijaloge djeluje kao dobra ideja ako nemaš već označen citat, ali ovo pleonastičko igranje s fontovima samo otezava čitanje jer se mozak mora fokusirati na previše stvari odjednom.

Pripovjedač. U pitanju je sveznajući pripovjedač s uskim fokusom na glavnog junaka, tako da se ni ne bavi previše osjećajima likova oko njega, ali onda nabaci po jednu ili dvije rečenice (Padajući, raširila je ruke kao raspeta, osjećajući kako leti u majčin zagrljaj.) koje nedosljedno zadiru u osjećaje ostalih likova, što čitatelju zazvuči kao falš ton...zapitaš se kako sad odjednom pripovjedač to zna (iako tehnički zna sve).

Nedorečenost kod započetih filozofskih trenutaka. Recimo, u dijelu kada Alejandra Rojas umire, a liječnica ju zeli eutanazirati, on kaze: Vidite, doktorice, ona ipak zivi, iako joj je lakše umrijeti. Zar imate pravo odlučiti? Sve pet (iako bih se zaklela da sam tu rečenicu već pročitala u LOTRU kad Gandalf i Frodo pričaju o Golumovom postojanju), ali ajmo nastaviti na to, a ne izliječiti Alejandru i kraj priče.

Uporaba jezika u svrhu govorne karakterizacije. Ona banda ljudozdera s početka romana ima vođu koji se doktorici najprije obraća s „Vi“ (Vi ste sigurno ukusniji.), da bi joj poslije ladno govorio „Ti“...kao i naš glavni junak koji jedan tren govori „Vi ste totalno u kurcu“, a drugi tren „Takva me pomisao i brine, Alejandra. Sto ako je taj proizvod bio pravi cilj postojanja ljudske vrste?“

No, ima potencijala. Kada bi se čitav roman mogao mjeriti s njegovim najboljim dijelom (ljubavničkim šaputanjem gdje Alejandra citira Baudelairea), imali bismo sasvim pristojan roman pred sobom. Autor ima još puno godina da ispeče zanat. Zasad, ne sviđa mi se.
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 01/03/2017 : 11:19:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

No, ima potencijala. Kada bi se čitav roman mogao mjeriti s njegovim najboljim dijelom (ljubavničkim šaputanjem gdje Alejandra citira Baudelairea), imali bismo sasvim pristojan roman pred sobom. Autor ima još puno godina da ispeče zanat. Zasad, ne sviđa mi se.

ah, Alejandrino ljubavničko šaputanje ne može se mjerit sa zavođenjem našega junaka koje ide otprilike ovako (parafraza):

- Pojebi se sa mnom - strasno će
- Neću - nujno će
- Ah, baš si nerazumna - uvrijeđeno će

i to je istina, roman ima potencijala (al tu smo zapravo jako benevolentni, potencijala za šta, za bit još jedan osrednji action fantasy?) al' treba najprije istesat zanat. I nać urednika koji će mu zapravo pročitat tekst.

Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 01/03/2017 : 12:16:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Al mene zapravo zanima pod kojim je okolnostima taj roman izdan u toliko velikom broju primjeraka. Mozda natjecaj za neobjavljeno prozno djelo ili nesto?
Samo Kauflandi u Osijeku i Vukovaru imaju zajedno preko sto primjeraka.
Da, benevolentni smo. Bilo bi mi lakse biti zlocesta da poznam decka i da znam da je pun sebe. Ovako sad i mene strasno zanima kakva su mu druga ostvarenja. Bilo mi je dirljivo sto je u zivotopis ukljucio svoju ljubav prema UFC-u :)
A sto se barenja tice, spasio joj je zivot, valjda je racunao da ga nece moci odbiti :)
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12627 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 01/03/2017 : 12:55:57  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ panzer
Jedva čekam da pročitam taj "The stars are legion" :)

https://arstechnica.com/the-multiverse/2017/02/the-stars-are-legion-is-bizarrely-original-space-opera/

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12627 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/03/2017 : 11:41:10  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Odbačena:

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2967 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 07/03/2017 : 12:33:22  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

THE THREE-BODY PROBLEM
Cixin Liu

https://www.worldswithoutend.com/covers_md/cl_threebod.jpg

Nakon dugog posta od SF-a koji sam proveo probijajući se kroz pustinje i prašume Malaške knjige palih, u vidu 10 poobimnih tomova vrhunske epike, sa astronomskim apetitom sam se bacio na ovaj slatko-slano-ljuti specijalitet iz Kine. Kao prvo moram reći da je ova knjiga apsolutno zasluženo dobila Huga 2015 (za razliku od izvikane i ispodprosječne ANCILLARY JUSTICE Ann Leckie), makar to bilo samo moje mišljenje...
Ono šta volim u SF-u se nalazi u ovoj knjizi: fantastične ideje, bliska razmišljanja o sadašnjem trenutku u kome se nalazi čovječanstvo, špekulativni dosezi nauke koji su dovoljno razumljivi da i načitaniji laik može da isprati piščev tok misli. Češljajući net vidim da dosta ljudi zamjera piscu jednodimenzionalnost i slabu razradu likova vjerovatno ne uzimajući u obzir da je pisac kinez i da su glavni likovi u radnji kinezi čiji se način ponašanja i razmišljanja fundamentalno razlikuje od uglavnom anglo-saksonskog SF miljea. Pa i da su u pravu - apsolutno mi ne smeta takva razrada likova kad je čovjek ponudio nešto novo i nesvakidašnje na planu fizike i vanzemljske inteligencije.
Najslabija karika u knjizi, za mene, je lakoća komunikacije između dva svijeta koja izgleda lakonski laka a po prirodi stvari bi trebala da bude praktično nerešiva.
U svakom slučaju, veoma dobra knjiga (nadam se da su i nastavci jednako kvalitetni) te pucam jaku preporuku.

Pročitao i Dark Forest i Death`s End i bez pretjerivanja mogu reći da je ovo jedna od najkvalitetnijih trilogija koje sam čitao u žanru. Ideje i koncepti koji se predstavljaju su apsolutno nesvakidašnji i originalni, što je rijedak slučaj u gotovo isušenom bunaru inspiracije današnje naučne fantastike. Veoma mi se sviđa teorija "Dark Forest" na kojoj počiva cijela trilogija a koja govori o generalnom odnosu koje bi imale razne civilizacije u kosmosu, a tek po čovječanstvo nepojmljive ideje vođenje kosmičkog sukoba ne fizičkim oružjem već samom promjenom načela fizike i njenih konstanti, da navedem samo jednu od sjajnih pomenutih ideja. Knjige svakako pate od određenih logičkih manjakavosti ali obzirom na epsku veličinu djela te manjkavosti su praktično nevažne. Dajem apsolutnu preporuku za čitanje.

...

Edited by - vope on 07/03/2017 12:34:36
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12627 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 07/03/2017 : 13:22:02  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
https://www.goodreads.com/choiceawards/best-fiction-books-2016

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 11/03/2017 : 14:26:34  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
http://io9.gizmodo.com/5849758/an-incredible-brilliant-short-story-told-from-the-perspective-of-the-aliens-in-john-carpenters-the-thing

http://clarkesworldmagazine.com/watts_01_10/
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12627 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 15/03/2017 : 21:32:12  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
čestitke svima za 200 stranica topika Knjige & co..

Edited by - panzer on 15/03/2017 21:32:23
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12627 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 15/03/2017 : 21:49:47  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Kratka znanstveno fantastična kriminalna priča o bliskoj budučnosti, u kojoj kriminalisti stvaraju t. i. "snapshotove" u točno određenom vremenu i prostoru, da bi tako mogli uloviti kriminalce. No, na jednoj od misija nalete na serijskog ubojicu, koji ubija žrtve i tek danima kasnije riješava se njihovih tijela. Tako kriminalisti ne znaju, kad točno jih je on ubio pa tako i ne znaju kad bi trebali napraviti snapshot, da ga uhvate ...

Premda je Sanderson puno poznatiji kao pisac fantazija (njegov The Stormlight Archive ima urnebesno visoke ocjene na Goodreadsu; verovatno najviše između najpoznatijim autorima tog žanra; a i ostale njegove knjige ne zapostaju puno), ovde se posvetio sci-fiju. Čitajuči knjigu, odmah sam se sjetio na Philip K. Dicka, priča sama ima zanimljiv zaokret na kraju, tako da ne mogu drugčije nego da je preporučim.

Edited by - panzer on 15/03/2017 21:51:44
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12627 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 21/03/2017 : 18:31:18  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Umro Colin Dexter, otac Morsa.

Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 07/04/2017 : 10:08:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote

Elena Ferrante se kod nas pojavila s romanom Dani zaborava, a taj me roman zaintrigirao samo zbog nepoznatog identiteta Elene Ferrante. Ona je jedna od rijetkih spisateljica koja nije otkrila svoj identitet (i koja je profitirala zbog te odluke). Sigurna sam da njena mitologizacija donekle ima veze i s njenom misterioznošću, pa se tako uz nju vezuje priča da su mama i kći prepolovile knjigu na pola jer nisu mogle dočekati jedna drugu da pročitaju. Sve u svemu, od tolike mitomanije, meni su ti Dani zaborava bili naporni i šizikasti.

S druge strane, ova knjiga je divna. Čini mi se da je riječ o osobnom iskustvu barem donekle, jer za razliku od prve, ova knjiga odiše autentičnim tonom. Kao što je moja sestra rekla, knjiga ima prođu i kod nazovi-intelektualne publike jer se iz nje dade iščitati mnogo psihologije, lijepih pjesničkih slika i politike, a s druge strane moze se čitati i kao sapunica jer je prepuna malih zivotnih drama. Što dalje - to je pitanje koje si čovjek postavlja poslije svakog poglavlja i knjigu doslovce guta.

Priča prati djevojčice koje postaju prijateljice u prilično pasivnoj sredini (a obje imaju i ambiciju i intelektualne sposobnosti za nešto više) - a ispričana je iz perspektive one koja se smatrala lošijom. Pratimo svojevrsno natjecanje nalik onome između Mozarta i Salierija, no priča nosi utješnu poruku onima prosječnima: genijalnost je teret, razvojni put je varljiv, zivot je nepredvidljiv. To je sve garnirano pričom o odrastanju, o patrijarhalnoj talijanskoj sredini gdje vlada zakon šaka (pa otac moze kćeri slomiti ruku ako ona previše zestoko zahtijeva da se nastavi školovati) i o politici zaborava nakon nekog rezima.

Mozda sam malo i osobno naklonjena priči jer sam do pune visine narasla s 12 godina, a u priči je naglašen osjećaj nezgrapnosti vlastitog tijela (a samim time i osobnosti) s kojim se mnogo nas moze sazivjeti.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 10/04/2017 : 17:30:08  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo mene nazad
U zadnje vrijeme sam čitao dosta krimića i moram istaknuti jedno ime - Chris Carter.
Carter je najbolji pisac krimića koji postoji.
Vjerujte mi ne pretjerujem.
Lee Child je odličan (naročito kao pripovjedač), Michael Cruz Smit također (na kraju krajeva dosta sam ga hvalio), CoMichael Conelly je isto izvrstan ali Carter je od svih njih puno bolji.
Ne samo da je ideja dobra nego je i naracija (pričljivost) toliko dobra da se jednostavno ne možete odlijepiti od knjige. U zadnjih nekoliko tjedana sam pročitao 4 njegove knjige i sve su remek - djela (dobro, osim jedne kojoj bi dao manju ocjenu zbog jedne stvari koja...Ma dobro, nije bitno). Uglavnom, riječ je o knjigama Ja sam smrt, Krvnik, Ubojica Krucifiks i Kipar. Fakat odlično štivo. I uvijek čitam njegove knjige sa tezom da ću probati sam zaključiti tko je ubojica i uvijek me iznenadi.
Uglavnom, sam vrh krimi štiva i beletristike općenito. Zanimljivo je kako uopće nije toliko razvikan. Na prvu njegovu knjigu sam nabasao slučajno u knjižnici, niti mi ga je netko preporučio, niti je on kao autor na bilo koji način bio posebno predstavljen u knjižnici. Ali veli mi frend koji je knjižničar da se dosta čita.

Uglavnom, dosad pročitano od Chrisa Cartera:

Jedan po jedan
Noćni vrebač
Ja sam smrt
Krvnik
Ubojica Krusifiks
Kipar

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25300 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 10/04/2017 : 19:17:44  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

S druge strane, ova knjiga je divna.

Mene su ubeđivali da:

1) je ovo dobra knjiga
2) ovo nije ženska knjiga

Pre neki dan sam je kupio (rekoh, ajd da podlegnem ton hype-u), pročitao 46 stranica i odbacio je defnitivno. Ferrante usiljeno piše, ne uspeva da napravi bilo kakvu atmosferu ili mali emotivni naboj. Izgledalo mi je da čitam kuvar ili pripučnik za instaliranje štampača.
Hvala lepo.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 20/04/2017 : 18:27:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote

Autor ove knjige je jedan ogromni govnar. Ali njemu je vaznije da bude dobar pisac (što jest), nego da ne bude govnar.
I nije onaj klasični govnar tipa Bukowski, koji je zapravo fragilna micica pa se s njim moze, o ne. Ovaj lik je baš nekako lišnji čelovjek...s tim da je mozda najtuznije od svega da sam se u nekim situacijama prepoznala do u slovo.
No, još me čekaju dvije knjige pa ćemo vidjeti.

EDIT: I mislim da je krajnji čas da zabranimo piscima da se slikaju za naslovnice svojih knjiga s cigaretama, jer svi to zlorabe do krajnjih granica (čak i kralj Kundera).

Edited by - Mrkva on 20/04/2017 18:29:59
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 20/04/2017 : 21:28:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Dosta krimića sam pročitao u zadnjih nekoliko godina, a čitam ih i ovih dana pa da napravim malu retrospektivu. Ovo su najzanimljiviji:

Martin Cruz Smith:PARK GORKOG
Martin Cruz Smith:VUKOVI JEDU PSE
Martin Cruz Smith:STALJINOV DUH
Martin Cruz Smith:ZVIJEZDA SJEVERNJAČA
Martin Cruz Smith:HAVANSKI ZALJEV
Michaell Connelly:CRNI ODJEK
Michael Connely:CRNI LED
Michael Connelly:POSLJEDNJI PRERIJSKI VUK
Michael Conelly:MRAČNIJE OD NOĆI
Lee Child:Afera
Lee Child:Čovjek sa dva lica
Lee Child:USIJANJE
Lee Child:ŽIVA META
Lee Child:ZLO I NAOPAKO
Lee Child: Cijena života
Chris Carter:JEDAN PO JEDAN
Chris Carter:NOĆNI VREBAČ
Chris Carter: Ja sam smrt
Chris Carter: Krvnik
Chris Carter: Ubojica Krusifiks
Chris Carter: Kipar
Joy Fielding:NA RUBU LUDILA
Joy Fiedling:OBITELJSKI ALBUM SMRTI
Joy Fielding: Mrtva priroda
Vikas Swarup:ŠESTERO OSUMNJIČENIH
John Case:MORBIDNOST
Mo Hayder:PTIČAR
Dan Simmons:OPAKI TIP
John Burdett:BANGKOK 8
Carl Hiaasen:LUDI SLUČAJ
Simon Beckett: Zapisano u kostima

Definitivno najbolji pisac krimića je Chris Carter. On je majka za sve. Toliko kvalitete nema nitko drugi. Zanimljivo je da ni blizu nije razvikan kao npr. Lee Child ili Jo Nesbo. Ako niste ništa njegovo pročitali - obavezno to ispravite. Na drugo mjesto bih stavio Michaela Connellyja ali baš sam prije tjedan dana pročitao fenomenalnog Simona Becketa - lik je car. Nije kao Carter ali brate mili, rastura. Čudno kako su samo dvije knjige prevedene kod nas. Ok, pročitao sam samo jednu njegovu knjigu pa bi se moglo reći da se ni ne može mjeriti sa mnogim drugima ali ja ga ipak moram staviti na drugo mjesto. Toliko preokreta i twistova nisam nikada pročitao. Na trećem mjestu je svevremenski Michael Cruz Smith sa Moskvom, Rusijom i inspektorom Renkom. Četvrti je Lee Child. Ono što bih prvenstveno istaknuo kod njih svih je način pripovjedanja. Ljudi fakat znaju pisati. A bolje ništa što je dobro napisano nego hrpa ideja koje su napisane loše (probali ste čitati Aragon? Onda znate što mislim). Stil pisanja odnosno kvaliteta je nešto najbitnije. To se vidi npr. kod Bukowskog. Nisam neki njegov veliki ljubitelj ali lik zna pisati. I samo jednom skužiš da se zapravo ništa posebno ne dešava ali da je jezik kojim je to ništa napisano odličan. Child odlično piše. I kada nema neke posebne radnje, on je tako dobro opiše da to izgleda vrhunski. Joy Fielding je dobra ali se ponavlja. Sve tri knjige su na sličnu (da ne kažem istu) šemu. Ovi ostali su isto fenomenalni (neki su i bolji od Fielding) ali o njima (možda) malo kasnije.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page
Page: of 241 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.67 seconds. Snitz Forums 2000