forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Otkup knjiga 2017 Ministarstvo kulture RH
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19701 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 15/06/2017 : 00:32:56  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Markos je sam napisao da zapravo i ne dobiva mnogo novaca. Sto ce reci da mu ta potpora i nije kljucni element za financiranje izdanja.
S druge strane, u nekom potencijalnom slobodnijem trzistu bi i nameti bili manji, pa bi se time novci koje ne bi dobivao nadoknadili u startu.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

nedim__
New Member

Bosnia and Herzegovina
122 Posts

Member since 25/12/2014

Posted - 15/06/2017 : 00:37:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit nedim__'s Homepage  Send nedim__ a Private Message  Reply with Quote
Sa tirazima koje Fibra radi, cijene su besplatne za nas kupce. Neko je nedavno postirao Brodeckov izvjestaj u Spaniji, cijena sitnica 40 EUR. Fibra ga je izdala za 200 kuna (bez popusta), znaci oko 27 EUR, s popustom 22 EUR, tehnicki u pola cijene spanskog izdanja bez smanjenja kvalitete izdanja. Al nema veze, Markos je ovakav-onakav, dobije neki mizeran poticaj koji na kraju utice na manju cijenu i vise izdanja za sve nas. Macan je postirao nedavno, hvala Markosu sto nije ugasio forum. Tek sad mi je jasna ta izjava.

Comication & Comication fb

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29384 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 15/06/2017 : 00:45:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nedim__

Sa tirazima koje Fibra radi, cijene su besplatne za nas kupce. Neko je nedavno postirao Brodeckov izvjestaj u Spaniji, cijena sitnica 40 EUR. Fibra ga je izdala za 200 kuna (bez popusta), znaci oko 27 EUR, s popustom 22 EUR, tehnicki u pola cijene spanskog izdanja bez smanjenja kvalitete izdanja. Al nema veze, Markos je ovakav-onakav, dobije neki mizeran poticaj koji na kraju utice na manju cijenu i vise izdanja za sve nas. Macan je postirao nedavno, hvala Markosu sto nije ugasio forum. Tek sad mi je jasna ta izjava.

Fibrino je zapravo još kvalitetnije jer ima dodatnu kutiju/etui.

Trouble will find me
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8172 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 15/06/2017 : 01:24:01  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
pisao sam prvi post
pa sam odustao
pa počeo drugi
i opet odustao
ne znam što da napišem osim da je ovo sve skupa jadno i da ste me jako rastužili
ja ovom našem krimosu markosu želim svu sreću i da se nakrade još više naših para jebalevaspare iz proračuna

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8172 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 15/06/2017 : 01:39:01  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

quote:
Originally posted by Beva

quote:
Originally posted by tinton

Stvarno ne razumijem zašto sam "pljuvač", a pogotovo zašto sam te toliko rastužio i zbunio, s obzirom da sam samo napisao svoje mišljenje da nije u redu da država kupuje stripove.

Zašto, manje su vrijedni od knjiga? Ili smatraš da stripovi ne bi trebali biti besplatni u knjižnicama za one koji bi ih htjeli posuditi?

Danas sam računao, ukupno je svaka zaposlena osoba u Hrvatskoj izdvojila 44 lipe za poticaj stripovima, uključeni su i otkup i potpora.

Ako uzmemo ukupan broj stanovnika, izdvojeno je 14 lipa po stanovniku za potporu strip izdavaštvu. Smatraš li to prevelikim iznosom i koliko bi ti odvojio?

Samo ovo boldano: formalno ni knjige ni stripovi ni filmovi itd. u knjižnicama nisu besplatni, jer se plaća godišnja članarina od 50 odnosno 100 kn.

Ono što mene neugodno iznenađuje da je baš tinton na temi o stripovima i knjigama u knjižnicama žestoki zagovornik tržišta, u smislu da se knjižnice isključivo same trebaju brinuti o vlastitom opstanku, bez ikakvih potpora i državne / javne skrbi.

Kad bi tome bilo tako, u knjižnicama bi se mogli posuđivati samo bestseleri, 50 nijansi smeća, Dan Brown, Sidney Sheldon, ljubići i krimići, a od stripova valjda samo Zagor i Alan Ford.

Sve ostalo prepušteno tržištu, odnosno interesu članova knjižnica, bilo bi osuđeno na propast, odnosno ne bi bilo otkupljivano.

A u tome i jest dobrim dijelom smisao otkupa i potpora, da se pomogne izdavanje i distribucija vrijednih ali nekomercijalnih stvari, što je u Fibrinu slučaju otprilike 50 % izdavačkog programa.

kad bi tome tako bilo, onda knjižnice ne bi ni postojale
od članarina i zakasnina knjižnice mogu financirat samo tekuće troškove i eventualno kupit neke knjige koje nisu prošle u vrijeme otkupa i slično
knjižnice imaju prostore koje treba održavati, plaćati režije, treba knjige održavati, puniti fond
a gdje su plaće za ljude koji rade u njima, pa troškovi ovoga i onoga...
knjižnice su javno dobro i javno su financirane
ovo što tinton piše su gluposti i neznanje
glumi nekog ljevičara, a zatro bi čak i knjižnice
halucinirati o tome da bi knjižnice trebale živjeti od donacija i drugih vidova samoodržanja, a ne iz lokalnog i(ili) državnog proračuna - ne znam što bih na to rekao

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Otto Kraus
Average Member

Sweden
609 Posts

Member since 12/08/2010

Posted - 15/06/2017 : 06:19:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Otto Kraus a Private Message  Reply with Quote
I ja brisao post jucer,ali kad sam vec dobio link plus dosadna noc na poslu odlucio sam se malo baviti statistikom

Mozda je bolje da nisam citao one popise ,jer kakvog sam smeca nasao tamo medju otkupljenim knjigama, Fibru je bolje ni ne spominjati u takvom drustvu.

Molio bi da me zaobidju ovi drveni odvjetnici koji brane Fibru i sistem,nema potreba za njima,nitko ih ne napada ,samo par pitanja

Kriminal oko Algoritma(gdje je Fibra debelo prevarena) je stvar suda i policije ,a stvarno ne znam tko normalan moze biti sretan sto je netko prevaren za pola miliona kuna.Zalosno.

Jergoviceve nebuloze nisam ni trebao citati ,bilo bi mi bolje,ovako cu neke od njih morati i zapamtiti kao vic.

Kod Markosa(Fibra) mi se dosad prilicno svidjalo to sto kad god je bila neka situacija gdje se kritiziralo fibru(ne mislim na prijevod i sl.) ili njega izlazio sa konkretnim podacima,ciframa ili protuargumentima,bez okolisanja,te sam skoro na kraju svake rasprave imao dojam da je vecinom bio u pravu.
Pa ako uhvatis vremena,Markose,samo mi odgovori da li sam fulao sta u brojkama(de ne ispadne da sirim neke lazi tj.dezinformacije)

Prvo-rasprodana izdanja:ima ih 101 za sada.
Markos:
"Više od 2/3 ove liste Ministarstvo nije otkupilo, a rasprodalo se. A lista relativno brzo raste."
http://www.fibra.hr/rasprodano/

Hmm,od tih sto izdanja drzava je na ovaj ili onaj nacin pripomogla u rasprodaji 44 stripa,sto je ipak vise od trecine,skoro pola.
Dalje,tu imas 38 ken parkera (koji ni ne trebaju biti u kniznicama,vec po kioscima i striparnicama,skupa sa ostalom bonelli ergelom).
Znaci ostaje 19 samostalno rasprodanih komada od kojih su sest spageti brothers.
Tako da bi ova lista rasprodanih ipak bila duplo manja bez pomoci ministarstva.

Sto se tice samog otkupa,ministarstvo je od fibre u zadnjih sedam,osam godina otkupilo stripova za preko dva miliona kuna (ako nisam pogresno zbrojio ) , sto je vec fina cifra.

"Veće bi knjižnice trebale imate sve, jer one otkupljuju same, neovisno o Ministarstvu."- Markos
Ovo pretpostavljam da znaci da plus standardnog otkupa od ministarstva, vece knjiznice dodatno otkupljuju stripove ali to nije zavedeno u ovim podacima,te ona dva miliona nisu konacni zbroj stripova prodanih knjiznicama?

Sama politika otkupljivanja po 80 komada mi je bila deset puta bolja opcija nego ovih novih 310.Manji izbor,losiji stripovi umjesto veceg izbora dobrih stripova u manjim kolicinama.

Sto se tice bespovratnih potpora koje je Fibra dobila od drzave svih ovih godina ,one su stvarno smijesne,oko sto trideset tisuca u deset godina(ne znam da li bi sve skupa bile dovoljne za tiskanje jedne postene kolorke).

P.S. Koliko Fibra gubi ili zaradjuje me stvarno privatno ne zanima,lovu iz proracuna ionako necu vidjeti,ali kad smo vec na forumu,sto ne bi raspravili malo[}:)

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/06/2017 : 08:25:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

quote:

quote:

quote:

Stvarno ne razumijem zašto sam "pljuvač", a pogotovo zašto sam te toliko rastužio i zbunio, s obzirom da sam samo napisao svoje mišljenje da nije u redu da država kupuje stripove.

Zašto, manje su vrijedni od knjiga? Ili smatraš da stripovi ne bi trebali biti besplatni u knjižnicama za one koji bi ih htjeli posuditi?

Danas sam računao, ukupno je svaka zaposlena osoba u Hrvatskoj izdvojila 44 lipe za poticaj stripovima, uključeni su i otkup i potpora.

Ako uzmemo ukupan broj stanovnika, izdvojeno je 14 lipa po stanovniku za potporu strip izdavaštvu. Smatraš li to prevelikim iznosom i koliko bi ti odvojio?

Samo ovo boldano: formalno ni knjige ni stripovi ni filmovi itd. u knjižnicama nisu besplatni, jer se plaća godišnja članarina od 50 odnosno 100 kn.

Ono što mene neugodno iznenađuje da je baš tinton na temi o stripovima i knjigama u knjižnicama žestoki zagovornik tržišta, u smislu da se knjižnice isključivo same trebaju brinuti o vlastitom opstanku, bez ikakvih potpora i državne / javne skrbi.

Kad bi tome bilo tako, u knjižnicama bi se mogli posuđivati samo bestseleri, 50 nijansi smeća, Dan Brown, Sidney Sheldon, ljubići i krimići, a od stripova valjda samo Zagor i Alan Ford.

Sve ostalo prepušteno tržištu, odnosno interesu članova knjižnica, bilo bi osuđeno na propast, odnosno ne bi bilo otkupljivano.

A u tome i jest dobrim dijelom smisao otkupa i potpora, da se pomogne izdavanje i distribucija vrijednih ali nekomercijalnih stvari, što je u Fibrinu slučaju otprilike 50 % izdavačkog programa.

od članarina i zakasnina knjižnice mogu financirat samo tekuće troškove i eventualno kupit neke knjige koje nisu prošle u vrijeme otkupa i slično
knjižnice imaju prostore koje treba održavati, plaćati režije, treba knjige održavati, puniti fond
halucinirati o tome da bi knjižnice trebale živjeti od donacija i drugih vidova samoodržanja, a ne iz lokalnog i(ili) državnog proračuna - ne znam što bih na to rekao

Stvar je u tome sto je neoliberalnim apologetima tržista i isključivo zakona tržista pojam "javnog dobra" čini se potpuno stran i nepoznat, bojim se i neprihvatljiv.

Ili je nesto traženo ili nije, ili se prodaje ili ne, i kvit. Ili svaki subjekt na tržistu može sam opstati, ili je jedino logično i samorazumljivo da propadne.

Kakvo javno dobro, kakve potpore i dotacije, kakva kultura koja nije komercijalna.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29384 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 15/06/2017 : 09:54:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Otto Kraus
Prvo-rasprodana izdanja:ima ih 101 za sada.
Markos:
"Više od 2/3 ove liste Ministarstvo nije otkupilo, a rasprodalo se. A lista relativno brzo raste."
http://www.fibra.hr/rasprodano/

Hmm,od tih sto izdanja drzava je na ovaj ili onaj nacin pripomogla u rasprodaji 44 stripa,sto je ipak vise od trecine,skoro pola.
Dalje,tu imas 38 ken parkera (koji ni ne trebaju biti u kniznicama,vec po kioscima i striparnicama,skupa sa ostalom bonelli ergelom).
Znaci ostaje 19 samostalno rasprodanih komada od kojih su sest spageti brothers.
Tako da bi ova lista rasprodanih ipak bila duplo manja bez pomoci ministarstva.

Nisam, naravno, provjeravao naslov po naslov, nego sam odoka procijenio. Zaboravljaš pritom da je Fibra reprintala bar desetak naslova (opet, odoka govorim) koji su bili rasprodani. Ali bez obzira na to, da ne ulazimo je li 33% ili 43% poanta je sljedeća: svi ti naslovi bi se ionako prodali, sa ili bez otkupa ili pomoći, samo je pitanje vremena - za razliku od onoga što je jaki tvrdio. Mislim, Maus je otkupljen u 20 primjeraka, a sad je izašao treći reprint... I sad tvrditi da se on ne bi prodao nikad da nije bilo otkupa je smiješno.

quote:
Sto se tice samog otkupa,ministarstvo je od fibre u zadnjih sedam,osam godina otkupilo stripova za preko dva miliona kuna (ako nisam pogresno zbrojio ) , sto je vec fina cifra.

U zadnjih deset godina, tu negdje oko 2 milijuna kuna, da. Kad se pogleda na gomili, to je ogromna cifra, ali kad se uzme prosjek po godini, to je već nešto drugo. Osim toga, ja se nigdje i nikad nisam žalio na otkup, dapače, uvijek sam u javnim istupima spominjao podršku ministarstva. Ponavljam, za kritike na Jergovićev tekst se obratite njemu, a ne meni.

quote:
"Veće bi knjižnice trebale imate sve, jer one otkupljuju same, neovisno o Ministarstvu."- Markos
Ovo pretpostavljam da znaci da plus standardnog otkupa od ministarstva, vece knjiznice dodatno otkupljuju stripove ali to nije zavedeno u ovim podacima,te ona dva miliona nisu konacni zbroj stripova prodanih knjiznicama?

Otprilike još dodatnih 20-tak primjeraka, da.

quote:
Sama politika otkupljivanja po 80 komada mi je bila deset puta bolja opcija nego ovih novih 310.Manji izbor,losiji stripovi umjesto veceg izbora dobrih stripova u manjim kolicinama.

Slažem se, ali ja tu ne mogu ništa.

quote:
Sto se tice bespovratnih potpora koje je Fibra dobila od drzave svih ovih godina ,one su stvarno smijesne,oko sto trideset tisuca u deset godina(ne znam da li bi sve skupa bile dovoljne za tiskanje jedne postene kolorke).

U tome je velika razlika. Potpora znači da dobiješ novac unaprijed, prije nego se odlučiš za tisak nekog naslova. Znači unaprijed možeš računati na neka sredstva. Otkup, s druge strane, nitko ne garantira. Ti objaviš nešto, pa s otkupom što bude, bude. Prošle godine je Fibra objavila 57 naslova, mislim, a otkupljeno je, mislim, 14. Ne znam, govorim napamet, ali ako pogledaš naslove kojia je potpora odbijena (općenito, ne mislim na Fibru) - siguran sam da nemali broj tih naslova kojima je potpora odbijena na kraju uopće nije objavljen.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 15/06/2017 : 10:00:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
quote:

pisao sam prvi post
pa sam odustao
pa počeo drugi
i opet odustao
ne znam što da napišem osim da je ovo sve skupa jadno i da ste me jako rastužili
ja ovom našem krimosu markosu želim svu sreću i da se nakrade još više naših para jebalevaspare iz proračuna

A jesi li skužio? Problem je Markos koji je legalno dobio potporu ali ovi drugi ne (ne i ne mislim na izdavače).

Moj strip
Moje aukcije
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19701 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 15/06/2017 : 10:01:49  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znači, po tvojem mišljenju, knjižnice su apsolutno neodržive same po sebi, pa ih zato država treba održavati u interesu ljudi koji su očito ogromna manjina (s obzirom da privatne knjižnice ne bi mogle funkcionirati). Oprosti, ali za mene je to apsolutno nepošteno i ne mogu zauzeti takav stav. I to nema veze s glupostima ili neznanjem.

Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 15/06/2017 : 10:05:14  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message  Reply with Quote
neoliberalna igra u kojoj tržište i konkurencija sve reguliraju dokle svira samo u društvu gdje postoje jasna pravila igre i oštre kazne za one koji igraju nepošteno...u zemljama bivše juge to je čista utopija za sada a i za sledečih 50 godina neče biti ništa bolje.. ovo guzenje Fibre i ostalih manjih izdavača je tipična lopovščina i iskorištavanje monopola i političkih veza... za ispred zida i gotovo.
Slažem se da subvencije donekle iskrivljuju realnu sliku... mislim da je i zato slika izdavaštva u Sloveniji u banani, objavljaju su uglavnom samo stripovi sa potporom a to su za komisiju uglavnom underground stripovi iz okruženja Stripburgera. A sve ostale po njima je komercijalno i neka se financira prodajom...srečom za Francuski centar
ali po drugoj strani znate li vi koliko subvencija ima tek u poljuprivredi?!? i to u zemljama koje se kune na liberalizam, tržište, itd.... najviše subvencija u EU dobivala je britanska kraljica i princ Charles... svaka evropska krava subvencionirana je tolikim novcem da njime može preživjeti čovjek u africi ili indiji recimo

a sama razprava me zaista neugodno iznenadila. ipak nema frendova toliko koliko se čini kad čovjek pogleda slike sa raznih festivala..žalostno
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19701 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 15/06/2017 : 10:06:56  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spiderman

quote:

pisao sam prvi post
pa sam odustao
pa počeo drugi
i opet odustao

A jesi li skužio? Problem je Markos koji je legalno dobio potporu ali ovi drugi ne (ne i ne mislim na izdavače).

Odakle ti to?
Markos nije nikakav problem, njegovi potezi su sasvim logični. Ako postoji mogućnost potpore, naravno da ćeš istu tražiti.
Problem je što se ikoga podupire, odnosno, što se podupire selektivno. Jedan izdavač automatski ima prednost u odnosu na drugoga.

Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 15/06/2017 : 12:28:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Odakle ti to?
Markos nije nikakav problem, njegovi potezi su sasvim logični. Ako postoji mogućnost potpore, naravno da ćeš istu tražiti.
Problem je što se ikoga podupire, odnosno, što se podupire selektivno. Jedan izdavač automatski ima prednost u odnosu na drugoga.

A šta ti misliš da su se svi javili na natječaje za potpore? Sigurno nisu, a opet i pitanje je kako su sve napisali elaborat da bi baš on/oni zavrijedili potpore.

Po mojem mišljenju nije uopće problem što je Marko, Pero, Jure dobio potporu i sve. Na kraju krajeva knjiga, strip je kultura i to treba podržati u svakom smislu (naravno ne podržavati šund ali).

Opet nije to da je samo predao papir na kojem piše izdanje to i to i bla bla... Trebao je sigurno napisati zašto bi to izdanje trebalo podržati i sve.

Knjižnice svakako treba podupirati iz državnog proračuna jer eto nemaju svi mogućnosti kupovati knjige a čitati treba jer se time održava kultura ljudi i šire horizonti i nikako nemoj brkati "pa sve ima na internetu". Da ima na internetu puno toga samo što je istina a što ne? Što je promijenjeno a što ne? Eto i FB se bori protiv lažnih vijesti i svega. Lako je danas napisati "Marko je se obogatio na potporama države, EU,.." i na FB i forumima će masa ljudi to popušiti i pljuvati. Misliš da je samo tako lako imati firmu?

Lako je reći dobio je novce, a nitko ne razmišlja o trudu te što sve treba napraviti. Evo iz prve ruke ti mogu reći da nije samo tako napraviti grafički prijelom ima tu posla. Nije da je samo netko pustio tekst kroz program i završio. Ima se tu raditi. Znam o čemu pričam jer sam godinama radio grafičku pripremu. A ni sam strip nije lako prelomiti jer ima oblačiča, teksta, treba to sve smjestiti, provjeriti,...

Ne, nije me Marko platio da pišem ovo, ovo je moje mišljenje. Iako ne kupujem stripove jer eto ne radim svakako podržavam strip, knjigu.

Zato svi koji njorgate protiv toga što je Marko, Pero, Jure i netko treći iz strip branše dobio lovu mogu samo reći: pokrenite i vi pa ćete vidjeti kroz što ćete sve proći i što sve morate napraviti i bit ćete sretni k'o prase u blatu kada se napokon višegodišnji trud isplati i kada nećete imati dugove i kada će prihodi biti veći od rashoda.

Svi vide samo novce a trud 'ko jebe...

Možda sam i skrenuo s tebe ali Marko samo dalje nastavi i ne okreći se sine na provokacije :)

Moj strip
Moje aukcije
Go to Top of Page

fasnik
New Member

107 Posts

Member since 14/07/2010

Posted - 15/06/2017 : 12:37:40  Show Profile Show Extended Profile  Send fasnik a Private Message  Reply with Quote
Ovo od strane nekih već postaje lagano degutantno. Omalovažavati čovjeka i predbacivati mu jer, eto, drznuo se prijaviti na natječaj Ministarstva za otkup stripova je čisti pokazatelj zašto ova država u nekim sferama ne ide, ne može i neće ići naprijed još pedeset godina. Nije da je čovjek vukao za rukav i tražio milostinju (što ponovno ne bi bila nikakva sramota).
Ovo podsjeća na situaciju kada recimo EU raspiše razne potpore i nudi poticaje za modernizaciju opreme npr. i jedan susjed se javi, dobije xy tisuća/milijuna eura, počne proizvoditi kvalitetnije stvari i postane glavni baja u selu. Ovaj drugi naravno se ne prijavi (iako je imao mogućnost) i sada priča po selu kako je lako ovome jer ima bolju opremu, a ne bi sam sebi priznao kako se i on mogao prijaviti i pokušati dobiti sredstva za modernizaciju.
Prokleto je biti u ovoj državi sposoban i uspješan i to još na pošten način.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19701 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 15/06/2017 : 12:48:50  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Spider-mane,
pa nitko ni ne spori da je Marko pretrpio krv, znoj i suze da bi sve ovo postigao. I da je nakladništvo mukotrpan posao, i da je velik posao i prijaviti stripove za natječaj.
Ja Markosa podupirem kupovanjem stripova koliko god mogu. Općenito volim stripove koje izdaje i način na koji ih izdaje. Ali ne znam zašto bi tisuće ljudi koji ne čitaju Fibu plaćali kupnju iste za knjižnice da bi ju ja mogao čitati.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19701 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 15/06/2017 : 12:54:30  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by fasnik

Ovo od strane nekih već postaje lagano degutantno. Omalovažavati čovjeka i predbacivati mu jer, eto, drznuo se prijaviti na natječaj Ministarstva za otkup stripova je čisti pokazatelj zašto ova država u nekim sferama ne ide, ne može i neće ići naprijed još pedeset godina.

Ako si uspio iz iti jednog mojeg posta iščitati predbacivanje, a pogotovo omalovažavanje Markosa, svaka čast. Nadam se da trolaš.

Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 15/06/2017 : 12:57:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovo od strane nekih već postaje lagano degutantno. Omalovažavati čovjeka i predbacivati mu jer, eto, drznuo se prijaviti na natječaj Ministarstva za otkup stripova je čisti pokazatelj zašto ova država u nekim sferama ne ide, ne može i neće ići naprijed još pedeset godina. Nije da je čovjek vukao za rukav i tražio milostinju (što ponovno ne bi bila nikakva sramota).
Ovo podsjeća na situaciju kada recimo EU raspiše razne potpore i nudi poticaje za modernizaciju opreme npr. i jedan susjed se javi, dobije xy tisuća/milijuna eura, počne proizvoditi kvalitetnije stvari i postane glavni baja u selu. Ovaj drugi naravno se ne prijavi (iako je imao mogućnost) i sada priča po selu kako je lako ovome jer ima bolju opremu, a ne bi sam sebi priznao kako se i on mogao prijaviti i pokušati dobiti sredstva za modernizaciju.

Misliš da je u Srbiji ili bilo kojoj ex-ju republici drugačije?

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

fasnik
New Member

107 Posts

Member since 14/07/2010

Posted - 15/06/2017 : 13:01:10  Show Profile Show Extended Profile  Send fasnik a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovo od strane nekih već postaje lagano degutantno. Omalovažavati čovjeka i predbacivati mu jer, eto, drznuo se prijaviti na natječaj Ministarstva za otkup stripova je čisti pokazatelj zašto ova država u nekim sferama ne ide, ne može i neće ići naprijed još pedeset godina.

Ako si uspio iz iti jednog mojeg posta iščitati predbacivanje, a pogotovo omalovažavanje Markosa, svaka čast. Nadam se da trolaš.

Meni je iskreno problem u tome što si se ti nekako prepoznao u ovome.
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2849 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 15/06/2017 : 13:03:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Moderne knjižnice su krajem 18. i početkom 19. stoljeća nastale uglavnom privatnim donacijama, ali su relativno brzo prešle na javno financiranje. Modena društva su opravdano smatrala da su knjižnice važne za napredak. U zadnjih dvadesetak godina sam živio i radio u raznim državama, neke od njih su "super-kapitalističke" i knjižnice su svugdje javno financirane.
Kao poreznom obvezniku drago mi je da bar nekoliko lipa od svih onih tisuća koje platim poreza odu na knjigu i strip.
Volio bih više da je otkupljeno više naslova u manjim količinama, ali i ovo je bolje od ničega.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19701 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 15/06/2017 : 13:08:00  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Meni je iskreno problem u tome što si se ti nekako prepoznao u ovome.

Haha, ja se prepoznao, a nego na koga si mislio?

Go to Top of Page

fasnik
New Member

107 Posts

Member since 14/07/2010

Posted - 15/06/2017 : 13:08:47  Show Profile Show Extended Profile  Send fasnik a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlladimir

quote:

Naravno da nije. Ja vjerujem da je još i gore. No, da ne pišem ponovno, a da pokušam ovako razjasniti. Država "mora" vršiti otkupe knjiga, romana/stripova i sličnih možda u određenoj mjeri neprofitabilnih stvari jer se tako potiče i širi kultura čitanja/slušanja/promišljanja; tj. širi se znanje u mnogim sferama koje su usko povezane s onime što se može pročitati u ovakvim stvarima.
Godišnja članarina u knjižnicama je recimo 100kuna. Za tu cijenu ja mogu godišnje pročitati onoliko knjiga koliko mi vrijeme dozvoljava. Sa 100 kuna godišnje ja mogu kupiti pet Zagora ili kupiti dva meka izdanja knjiga (ok, mogu i više kada je Interliber, ali poanta je jasna). Ne znam na koji način bi se bez sufinanciranja, u situaciji u kakvoj se nalazimo, itko nailazio ekonomsku računicu za bavljenje ovim ili sličnim poslom. Najbolje da postanemo distopijsko društvo na razini Bradburyeve knjige.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 15/06/2017 : 13:11:39  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlladimir

quote:

pa na dw forumu jebemo mater ako drzava ne da para za stripove, oko toga smo saglasni. ovde imas neke uduvane kontra primere

Edited by - kasper on 15/06/2017 13:12:05
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 15/06/2017 : 13:55:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
Koja poenta jebati na redaljku kakvu milfaču il kuguarku, kad i pored toga država pare ne da.
U svakom slučaju, ishod za zahtev da se genge dadnu i poboljša život stripa preko države je...

dok kapetan sere, veslači govna jedu.

Il' da pojednostavim.

pobunjeni dw forumaši: dajte pare za strip, oćemo bolje sutra za stripove! ua država! nikad gore!

u prostoriju upada država: šta je pičke, stig'o zdravko čolić.

pobunjeni dw forumaši: AAA... ništa ja tu ne bi menj'o.

Ana Tomaskovic kraljica!

Edited by - Vlladimir on 15/06/2017 13:58:37
Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 15/06/2017 : 14:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
quote:

Spider-mane,
pa nitko ni ne spori da je Marko pretrpio krv, znoj i suze da bi sve ovo postigao. I da je nakladništvo mukotrpan posao, i da je velik posao i prijaviti stripove za natječaj.
Ja Markosa podupirem kupovanjem stripova koliko god mogu. Općenito volim stripove koje izdaje i način na koji ih izdaje. Ali ne znam zašto bi tisuće ljudi koji ne čitaju Fibu plaćali kupnju iste za knjižnice da bi ju ja mogao čitati.

Ne vjerujem što pišeš... A jel znaš da ima ljudi koji čitaju stripove nisu na ovom forumu, nemaju mogućnosti kupiti stripove koji nisu jeftini? Što onda s tim ljudima? Evo ne kupujem stripove jer nemam otkuda i meni su knjižnice izvor gdje mogu pročitati knjige i stripove koje si ne mogu priuštiti.

Dakle, zato što si ti i drugi možete priuštiti stripove nek ovi drugi trunu u ne čitanju stripova, knjiga?

Volim i film pa ne odem pogledati sve filmove u kino, zadovoljim se i s onime što ima na tv koju nažalost MORAM plaćati jer eto posjedujem TV...

Tintone još si zelen :)

@fasnik: u HR je članarina u knjižnice 50 kn godišnje i mogu posuditi na 3 tjedna pls produženje. Evo trenutno sam na Fibrinom Neznancu, prije sam uzeo Špageti braću a prije Riđobradog.

Moj strip
Moje aukcije

Edited by - Spiderman on 15/06/2017 14:02:34
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 15/06/2017 : 14:11:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
To je na neki način bila čar stare juge, možda stripovi nisu imali mega kvalitetnu opremu, ali bar su bili dostupni svima, i prodavali se u stotine hiljada primeraka.

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000