forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1210

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13610 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/12/2018 : 23:05:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

Nijedna priča ne može nadmašiti jedan sedam gradova Cibole,Krakena ili sjene nad Darkwoodom.

Bijes ratnika Osaga, Zagor vs. SuperMike, Očajničko putovanje, Dobar i Loš..the list continues

Never leave it in the hands of the judges
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 23:10:49  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Dugo putovanje, sva 4 mortimera, kameni div, povratak Zagorovog dvojnika, demonska knjiga, sudnji dan,tajanstveni samostan,covjek s puskom....
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 23:17:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

quote:
Originally posted by Tonka24

Nijedna priča ne može nadmašiti jedan sedam gradova Cibole,Krakena ili sjene nad Darkwoodom.

Bijes ratnika Osaga, Zagor vs. SuperMike, Očajničko putovanje, Dobar i Loš..the list continues

Ma sve priče od "Američke odiseje" do "Plavokose opasnosti" su vrh i zlatno doba Zagora.
Meni je najbolji Zagor Bosellijeva "Morska strava", a i veliki sam fan Bosellija, ali skidam kapu pred majstorom Nolittom i njegovim kontinuitetom, ne odličnih, već vrhunskih priča!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 23:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

Dugo putovanje, sva 4 mortimera, kameni div, povratak Zagorovog dvojnika, demonska knjiga, sudnji dan,tajanstveni samostan,covjek s puskom....

Dugo putovanje, prva dva Mortimeru, Sudnji dan i Tajanstveni samostan su mi s ovog tvog popisa odlične priče, za ove ostale nisam baš siguran, osim za četvrtog Mortimeru koji je megalomansko sranje, baš kao i Bosellijev Hellingen.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 23:28:19  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Ma mozemo Mi tu sad nabrajat do beskraja, Ali trebamo pricekati vrhovni stinkikev sud
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 23:30:01  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Ipak nije Mi jasno kako ti je 4. Mortimer takva katastrofa. Sta ti tu toliko smeta. Meni je to najbolja epizoda u dugo vremena
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 23:31:11  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
A i bozelijev helingen Mi je ostao u dobrom sjecanju
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 23:31:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma mozemo Mi tu sad nabrajat do beskraja, Ali trebamo pricekati vrhovni stinkikev sud

Upravo tako!
On će nam reći što valja, a što ne valja, da ne živimo u zabludi.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13610 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/12/2018 : 23:36:08  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

Ma sve priče od "Američke odiseje" do "Plavokose opasnosti" su vrh i zlatno doba Zagora.
Meni je najbolji Zagor Bosellijeva "Morska strava", a i veliki sam fan Bosellija, ali skidam kapu pred majstorom Nolittom i njegovim kontinuitetom, ne odličnih, već vrhunskih priča!

Čak sam vidio da neki podvlače crtu kod "Tigra", ali zašto ne i "Plavokosa opasnost", onaj Don Kihot je bio baš simpatičan lik, smijao sam se koliko su on i Čiko naživcirali Zagora a i ta plavuša..

Ali kad pogledaš i period od "Zagor priča..." pa do "Indijanskog cirkusa" isto dosta dobar, nego od "Vampira" je sve to za brzinu više otišlo u smislu kvalitete i praktički nema slabe priče. Možda za nijansu nešto slabija ona "Sjekira i sablja", sa onim samurajima..

Edited by - ReemCP on 28/12/2018 23:37:35
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 23:36:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ipak nije Mi jasno kako ti je 4. Mortimer takva katastrofa. Sta ti tu toliko smeta. Meni je to najbolja epizoda u dugo vremena

Napisao sam u komentaru i naljutio Kinga.

Link: https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/zg-zg-lu-271-na-povratku-kuci/35417/0/

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 23:40:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Čak sam vidio da neki podvlače crtu kod "Tigra", ali zašto ne i "Plavokosa opasnost", onaj Don Kihot je bio baš simpatičan lik, smijao sam se koliko su on i Čiko naživcirali Zagora a i ta plavuša..

Ali kad pogledaš i period od "Zagor priča..." pa do "Indijanskog cirkusa" isto dosta dobar, nego od "Vampira" je sve to za brzinu više otišlo i praktički nema slabe priče. Možda za nijansu nešto slabija ona "Sjekira i sablja", sa onim samurajima..

Plavokosu opasnost ne ubrajam u taj period. Mislim da je to Canzieva priča, a i nije nešto. Nakon nje upada Castelli i počinje se sprdati sa Zagorom.
Iako mi je Castelli najomiljeniji Bonellijev scenarist (Nolitta je drugi), nije mu to bilo na čast.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13610 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/12/2018 : 23:43:52  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Aha, onda si mislio do Tigra (ali zaključno sa Tigrom). Ovo što smo dosad vidjeli od Castellija na "Pilotu" je bilo dosta dobro šteta što i na Zagoru si nije dao truda..

Edited by - ReemCP on 28/12/2018 23:44:10
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 23:45:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Aha, onda si mislio do Tigra (ali zaključno sa Tigrom). Ovo što smo dosad vidjeli od Castellija na "Pilotu" je bilo dosta dobro šteta što i na Zagoru si nije dao truda..

Je, dao si je, ali na način da se isprda s njim.
To je nešto što Toninelli radi kada želi napisati normalan scenarij.

Edited by - Spock on 28/12/2018 23:46:39
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13610 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/12/2018 : 23:48:04  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Čudi me Spock sad ovo što sam čitao, mislim da u zadnje dvije priče, Ludens uopće u onom podnaslovu nije stavio imena autora onaj podnaslov što se nalazi negdje na sredini stripa. I onda autore tek saznam na početku novog stripa. Ali ajde, bar Donatellija prepoznam.

Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2314 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 28/12/2018 : 23:59:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Link: https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/zg-zg-lu-271-na-povratku-kuci/35417/0/

Ja vidim da nešto ne štima...
Nije to četvrti - već peti Mortimer.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 29/12/2018 : 00:10:45  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Pa taj zadnji na povratku iz JA. taj je i najbolji
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 29/12/2018 : 00:18:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kontrast 2

quote:

Ja vidim da nešto ne štima...
Nije to četvrti - već peti Mortimer.

Lapsus, hvala na ispravci.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19826 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 29/12/2018 : 00:18:29  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Uvjerljivo najgori.
A nisam bio oduševljen sa prethodna dva.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - tinton on 29/12/2018 00:18:59
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 29/12/2018 : 00:19:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čudi me Spock sad ovo što sam čitao, mislim da u zadnje dvije priče, Ludens uopće u onom podnaslovu nije stavio imena autora onaj podnaslov što se nalazi negdje na sredini stripa. I onda autore tek saznam na početku novog stripa. Ali ajde, bar Donatellija prepoznam.

Barem kod Zagora je lako doći do tih podataka. Sve su epizode recenzirane!

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 29/12/2018 : 00:38:02  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Nije pobjedio samog sebe.
On je od pocetka ispravan lik, a u nekoj ranijoj epizodi Mu je ubrizgana rihterova osobnost i na kraju se dekster svodi na obicni medij preko kojeg funkcionira onaj atlantidski znanstvenik. Taj znanstvenik je izabrao dobro i unistio svoju civilizaciju. Jedina nekakva poanta moze biti da se znanost okrenula protiv svojih tvoraca. U svakom slucaju meni je ovo dobra prica.
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by nagor
Zaokruženost podrazumijeva neke konkretne odgovore i konkretan kraj.

I to imaš u Antarktici.
Konkretan odgovor: Dexter Green je pobijedio samoga sebe. Tašta želja koja ga je gonila preko konitnenata, tražeći "ključ spoznaje", prevladana je na pravi dobri stari nolitijanski zagorovski način: ključ spoznaje je u samom čovjeku, u njegovoj mogućnosti da izabere dobro i zlo. Dexter Green je izabrao dobro; agent je izabrao zlo.

Ovu poantu jedan adrianogor i jedan nagor nisu razumjeli. Ni za jednoga ni za drugoga me ne čudi, obzirom da imam skinut vaš otisak u mom sveprodirućem umu. Adriano je daleko od bilo kakvog kuženja, a ti si na nekakvom putu; iako i dalje ostaješ tipičan pripadnik sloja bijeli dobrostojeći nagori.

I dalje mi se sada ne da, idem gledati vestern, možda ti sutra dalje pojasnim il ibarem bacim par skica za napredniju publiku pa će oni bolji moći sami dalje. Možda i ti; adriano - ne; on je još predškolac.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13610 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 29/12/2018 : 00:56:26  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Barem kod Zagora je lako doći do tih podataka. Sve su epizode recenzirane!

To je super vijest, nadam se da će se lagano i ostali junaci "popunjavati" recenzijama

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 29/12/2018 : 10:38:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije pobjedio samog sebe.
On je od pocetka ispravan lik, a u nekoj ranijoj epizodi Mu je ubrizgana rihterova osobnost i na kraju se dekster svodi na obicni medij preko kojeg funkcionira onaj atlantidski znanstvenik. Taj znanstvenik je izabrao dobro i unistio svoju civilizaciju. Jedina nekakva poanta moze biti da se znanost okrenula protiv svojih tvoraca. U svakom slucaju meni je ovo dobra prica.

Ajde bravo, da dam jednom i za tebe.
A i čini se da si se otrijeznio, pa ovdje nadmašuješ samoga sebe, poijedio si samoga sebe ko i Dexter.

Da nastavimo.
E vidiš, u tome se sastoji zaokruženost ove priče (a i čitave te famozne JA sage).
Jučer sam malo oštro išao na nagora, ali on ne zamjera jer je tipični bijeli dobrostojeći nagor. Ipak je trebao ovu stvar sagledati, jer je to NAJVAŽNIJA stvar sage, a kako je ista razriješena - imamo zaokruženost. To što su otvoreni pravci za nove projekte, ne mijenja na zaokruženosti ove sage (a daje baš onu "fanovsku prednost" za buduće projekte: idemo dalje s Richterom, bazom Drugdje itd.)

Dexter Green je središnja ličnost i nipošto sporedan, kako si ti rekao.
Ako se hoće, on je poboljšana verzija Nata Murda. Boselli je izgleda shvatio da je uradio sumnjiv posao sa Murdom, iako je bio na pravom putu: iskupljenje, prevladavanje samoga sebe. Murdo se iskupljuje, ali uvijek ostaje problematično to što je ubijao bez kočnica. Takvo otpuštanje kočnica je nepovratno, ni nakazno lice ne može prebrisati ono dijabolično što je postao.
Sa Greenom je pazio da ne ode tako daleko. I zato tu nemamo zlodjela; imamo posrnuće. Dexter je posrnuo, iznevjerio. Počinio je izdaju: između vjernosti i taštine, izabrao je taštinu.

Taj njegov izbor pokreće ovu JA sagu.
Na razini izvedbe, to što sam nazvao "izborom taštine" ispričano je kao potraga za ključem spoznaje, tj. znanjem.
Sam izbor pak izveden je klasično: Zagor tone u živi pijesak, Dexter ima moć izabrati jedno ili drugo: vjernost (Zagora) ili taštinu (znanje).

I epilog u Antarktici: Zagor želi učiniti dobro, ništa manje nego spasiti svijet (to je "stripovski" dio, opće mjesto, i tu Antarktika ne nudi ništa novo ni bitno = to je klasično stripovsko odrađivanje sa poluuspjelim rješenjima, Terminator a la Atlantida), ali tu je sada Boselli uspio podići tu banalnu stripovsku priču na nolitijanstvo: Zagor želi također pogledati Dextera Greena u oči i pitati: "Zašto si izdao?". E na toj drugoj, višoj razini, Antarktika je odlična.

Boselli forsira liniju znanje-Dexter-Atlantida i povlači rješenje preko kojega će uspjeti izvući Greena. To je Amerika koja polako počinje biti problematična kroz znanstvene postaje kalkulatorsko-pragmatičnog tipa, tj. Amerika počinje postajati Atlantida.

Istovremeno, Amerika je i Zagor, te je u njemu osovina koja priječi da zaista postane Atlantida (Hellingen, tamna strana baze Drugdje itd.).

Dexter Green je na putu da postane zabludjeli, nakazni znanstvenik iz Atlantide.
Amerika je na putu da postane Atlantida.

Atlantida je ovdje metafora zastranjenja čovjeka, čovjeka koji je izabrao taštinu i sveo se na znanje ovladavanja (Akkronijanci). Taj i takav čovjek je zabludjela životinja u zaboravu: znanje nije samo to, nego postoje više vrste znanja - znanje obrazovanja i znanje spasa. Nolitta je majstorski sučelio znanje spasa znanju ovladavanja u Vječnoj magiji, premda vjerojatno nije znao ovu Schelerovu tipologiju znanja.
Boselli nije na toj razini izvedbe, ali je uspio držati ono što je bitno za ovu razinu priče:

Zagor prirodno zna da je bitnije znanje spasa, Dexter nije potonuo u dijaboličnost te se preispituje, sumnja u svoju odluku = bori se sa sobom i to znači da se obrazuje, prelazi na višu vrstu znanja. Dexter osjeća sram, te time pokazuje da nije postao izrod; jer onaj tko nema osjećaja časti i unutarnji sram zbog svojih postupaka, taj je izrod, premda može biti i inteligentna životinja. Agent Lambert postaje taj izrod, oslobodivši tako prostor za Greena da izađe preporođen iz ove priče.

I tako dalje.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 29/12/2018 : 10:59:24  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Da, stinky, lijepo si to ti spjesnio i da možemo o metaforama Amerike kao tehnološkog diva koji je na putu u samouništenje i Dexteru koji se na kraju odrekao svoje taštine i znanja. Ali ti zaključci su prije svega produkt tvoje "stinkijevske analize" nego dobre Bosellijeve priče. Ti bi takve zaključke izvukao i iz Američkog nindže 3. Ne možemo dati Boselliju propusnicu zbog toga što je sve to negdje u pozadini. Ovo je prije svega pustolovni strip, a ne filozofski traktat tako da je Boselli trebao neke stvari doslovno nacrtati za čitatelja. Pogotovo emocionalnije sučeljevanje Zagora i Dextera. To bi onda tek bilo dobro.

Kažeš:

quote:
Zagor želi također pogledati Dextera Greena u oči i pitati: "Zašto si izdao?". E na toj drugoj, višoj razini, Antarktika je odlična
.

Upravo toga nema ovdje. Dexter i Zagor se sučeljevaju tek na kraju u kojem je zgrogirani Dexter daje neku polusvijesnu ispriku u jednoj vinjetici. I to je to. Ispada da je ono sučeljavanje u "Ognjenoj zemlji" jače od ovog koje je moralo biti finale i katarza. Čitatelj je tu zaslužio više.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 29/12/2018 : 11:19:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Pa ima toga, nagore.
Cijela ta priča Antarktika je to. Na kraju nije bilo potrebe da Zagor doslovno pita Greena, kada je ovaj već prije nego je Zagor stigao, pogledao sam sebe u oči i ušao u kabinu sa Lambertom 1 na 1.

Kažem, po meni, jako dobar i uspjeli PUSTOLOVNI strip, čija je dodatna vrijednost da otvara pitanja koja sam "stinkijevski analizirao".
Hoćeš pustolovinu? Pa što ćeš više nego sjajan uvod u "ključ spoznaje"; u ledenim prostranstvima, gdje nije kročila ljudska noga, ekipe se probijaju mic po mic, gonjeni savki svojim razlozima dok oko njih misteriozna prijetnja; i onda drevni grad, zakopna pod ledom, sa kipovima sa kojih su otrgnute glave, a udovi i dijelovi ljudskoga tijela složeni na hrpu koja priziva dijabolične svetkovine.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 29/12/2018 : 12:03:20  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Hoćeš pustolovinu? Pa što ćeš više nego sjajan uvod u "ključ spoznaje"; u ledenim prostranstvima, gdje nije kročila ljudska noga, ekipe se probijaju mic po mic, gonjeni savki svojim razlozima dok oko njih misteriozna prijetnja; i onda drevni grad, zakopna pod ledom, sa kipovima sa kojih su otrgnute glave, a udovi i dijelovi ljudskoga tijela složeni na hrpu koja priziva dijabolične svetkovine.

Da, to je bilo odlično, napeto i jezovito. Da smo dobili i tog jakog Dextera na kraju to bi onda bila 90+ priča.
Go to Top of Page
Page: of 1210 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.7 seconds. Snitz Forums 2000