forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1210

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6240 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 04/02/2019 : 18:13:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

Da, zato su prvih 80 nastavaka Texa, Bleka, Marka, Mikija i Zagora remek djela
al', jeb'ga, ostalih šestotinjak brojeva je razvodnilo tu genijalnost

Dylan Dog bi, po mom mišljenju, bio u rangu Kena da je završen otprilike nakon 'Dok vas smrt ne rastavi'. Zagor iz perioda SD je jako dobro štivo. MM prije talijanskih misterija također.

Naravno da nije samo mali broj epizoda jamstvo kvalitete, ali svakako pomaže kad imaš talentiranog autora koji ima što za reći. Ken je svojevremeno bio nešto novo u Bonelliju, to nitko ne spori, ali da je imao 300 epizoda kvaliteta bi sigurno patila (vidi DD).

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

constantine
Starting Member

Croatia
43 Posts

Member since 22/05/2005

Posted - 04/02/2019 : 18:14:22  Show Profile Show Extended Profile  Send constantine a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav, Novi sam ovdje. Ionako me već trojica nagovaraju da se priključim stripovima. Sreća da imam već odavno nick. Već su se postrožili uvjeti otkad nisam bio godinama prisutan.

Vidim da se trenutačno raspravlja o Zagorovoj sjekiri i kako njime komada grane i slično. I to me dovodi do toga da mi je dvorište puno oblih teških kamenja. Morati ću si napraviti eksperiment i vidjeti da li bi se takvim kamenom moglo sasjeći granje. :D Nemam dovoljno iskustva osim davnog pokušaja kuckanja dva kamena da napravim iskre na hrpi lišća, pod utjecajem stripa Kazar. :D

Tek sam novi, pa ću pisati raznorazne gluposti dok se ne uhodam i vidim kako forum fukcionira.

Edited by - constantine on 04/02/2019 18:15:41
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 04/02/2019 : 18:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:

Varga, kako tom realističnom sjekirom i onesviješćuje neprijatelje i reže grane?
Koliko puta je zavitlao tu tupu sjekiru sa petnaestak metara udaljenosti pa ju zabio u vrh totema da pokaže kolika je faca?
Realistična sjekira, nema šta

Meni to nije ni bitno, jer mi takve stvari nisu ni važne u stripu kao što je Zagor
Ali braniti Zagorovu sjekiru kao realističnu je bez ikakve logike

Ajme brate i ti se isto praviš englez. Kopirat ću ti djelove koje nisi shvatio.
Nerealno je samo ono što Zagor s tom sjekirom može, ali to nije ništa više nerealno od onog što rade Ken, Tex ili Miki s puškama i pištoljima. Ili Blek s golim rukama.

Postoji li puška? Postoji! Može li Tex poubijati nenormalan broj ljudi, s nenormalnom preciznošću, s nenormalnom učinkovitošću? Može! Postoji li sjekira poput Zagorove? Postoji! Može li Zagor nenormalnom snagom baciti tupu sjekiru koja će se nenormalno zabiti u drvo? Može!

Moja logika o realističnosti njegove sjekire sasvim dobro štima. Tvoja je selektivna. Ti jednu nenormalnost smatraš normalnom nenormalnošću, a drugu nenormalnost smatraš nenormalnom nenormalnošću.

I tko je od nas sada normalniji?
Go to Top of Page

constantine
Starting Member

Croatia
43 Posts

Member since 22/05/2005

Posted - 04/02/2019 : 18:39:51  Show Profile Show Extended Profile  Send constantine a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by gerilac1

Ide li kome na zivce kad indijanci uhvate negativca i taman da mu daju sta zasluzuje umijesa se Zagor i u stilu Estwooda zaprijeti da ih niko ne smije dirnuti, jer idu pred bjelacki sud?
Citam upravo Tonkino proklestvo, sljam skalpirao indijanke, i zakuhalo se... kad se umijesa On, sa svojim istancanim sluhom za pravdu.

Zanimljivo pitanje. Ali ne vidim zašto bi išlo na živce. Kako smo čitali u epizodi Zagor priča, koja je pretpostavljam, najpopularnija epizoda Zagora, zna se kako je to ostavilo traga na Zagoru. U nekoliko epizoda komentira kako ne voli ubijati ako nije potrebno. U epizodi Neman iz Lagune mu sigurno nije bilo lako ubiti starog i bespomoćnog čovjeka golim rukama. Što se može vidjeti po kadrovima kada baca biserje u more i komentira koliko je krvlju proliveno radi bisera.

A i sam je mnogo puta rekao da nije na ničijoj strani, da su svi za njega isti. Bilo indijanci ili bijelci. Bijelce dovodi na bjelački sud koliko god bio nepravedan kao u epizodi Zbogom, crveni brate. A kada je riječ o indijancima, sam je bio svjedok indijanskih presuda. Npr, u epizodi Rat gdje je poglavica pred njim ubio indijanca koji je izgubio u borbi i izdajnički ga napao s leđa.

Nama realistima djeluje naivno, ali Zagor ima svoj stav i ideale, jednostavno se čvrsto drži toga, s obzirom da ima iskustvo koje mu je promijenilo život, što smo vidjeli u epizodi Zagor priča. Svatko ima svoje viđenje kako bi rješavali takve zločince i slično. Batman ne ubija kriminalce, ali većina završi u bolnicama nakon susreta s njim dok Punisher ubija kriminalce kao gamad. Svatko od njih ima svoj stav i način razmišljanja i slijepo se drže toga. Tako i Zagor svoje, osim kada nije prisiljen.
Nije mu bilo svejedno žrtvovati pleme u epizodi Cvijet koji ubija samo da spasi svoje prijatelje i članove ekspedicije. Ipak je on taj koji je morao donijeti teške odluke da bi spasio život drugih.

A sad, da razmislim ovako... I vidjeli smo kakav je čovjek nakon onih događaja u zadnjoj Mortimerovoj sagi, gdje je morao donijeti teške odluke i umrli su mu bliski prijatelji. Ali koliko god je bio bijesan iznutra, nije dozvolio da ga gnjev uništi.
Što najbolje vidimo na kraju epizode Mortimer: zadnji čin.
Mortimer ga je pokušao uništiti i razgnjeviti, a Zagor je smireno argumentima uništio Mortimera kojega je nagrizao bijes prema njemu.
I na groblju omiljenog trapera, sam kaže: Nisam te mogao spasiti... A to što sam ubio tvog ubojicu, nije mi donijelo olakšanje koje sam očekivao.
Po mom mišljenju, lakše je ubiti čovjeka nego živjeti s time.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7839 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/02/2019 : 18:42:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by constantine

Pozdrav, Novi sam ovdje. Ionako me već trojica nagovaraju da se priključim stripovima. Sreća da imam već odavno nick. Već su se postrožili uvjeti otkad nisam bio godinama prisutan.

Vidim da se trenutačno raspravlja o Zagorovoj sjekiri i kako njime komada grane i slično. I to me dovodi do toga da mi je dvorište puno oblih teških kamenja. Morati ću si napraviti eksperiment i vidjeti da li bi se takvim kamenom moglo sasjeći granje. :D Nemam dovoljno iskustva osim davnog pokušaja kuckanja dva kamena da napravim iskre na hrpi lišća, pod utjecajem stripa Kazar. :D

Tek sam novi, pa ću pisati raznorazne gluposti dok se ne uhodam i vidim kako forum fukcionira.

Dobrodošao majstore!!
Ekipa, "constantine" je čovjek koji me stalno iznova zadivljuje svojim znanjem o Zagorovom serijalu. Bude li nastavio ovdje pisati i vi ćete se uvjeriti u to. Velik dobitak za forum, a pogotovo Zagorove fanove.

Imao sam na Libellusovom forumu s njim raspravu o Hellingenu i epizodi "Hellingen je živ" i čovjek me potpuno razoružao svojim odgovorima.

Poželite čovjeku dobrodošlicu za početak - bio bi red!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29625 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 04/02/2019 : 18:50:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:

Dylan Dog bi, po mom mišljenju, bio u rangu Kena da je završen otprilike nakon 'Dok vas smrt ne rastavi'. Zagor iz perioda SD je jako dobro štivo. MM prije talijanskih misterija također.

Naravno da nije samo mali broj epizoda jamstvo kvalitete, ali svakako pomaže kad imaš talentiranog autora koji ima što za reći. Ken je svojevremeno bio nešto novo u Bonelliju, to nitko ne spori, ali da je imao 300 epizoda kvaliteta bi sigurno patila (vidi DD).

Sad se već poprilično slazem s tobom
S jednom malom ispravkom, meni taj sami početak Dylana (prvih pedesetak epizoda) baš i nije nešto
Meni su bolje one kasnije epizode poslije stotice, do broja 200 (ukljucujući 200, naravno)
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7839 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/02/2019 : 18:50:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by gerilac1

Ide li kome na zivce kad indijanci uhvate negativca i taman da mu daju sta zasluzuje umijesa se Zagor i u stilu Estwooda zaprijeti da ih niko ne smije dirnuti, jer idu pred bjelacki sud?
Citam upravo Tonkino proklestvo, sljam skalpirao indijanke, i zakuhalo se... kad se umijesa On, sa svojim istancanim sluhom za pravdu.

Zanimljivo pitanje. Ali ne vidim zašto bi išlo na živce. Kako smo čitali u epizodi Zagor priča, koja je pretpostavljam, najpopularnija epizoda Zagora, zna se kako je to ostavilo traga na Zagoru. U nekoliko epizoda komentira kako ne voli ubijati ako nije potrebno. U epizodi Neman iz Lagune mu sigurno nije bilo lako ubiti starog i bespomoćnog čovjeka golim rukama. Što se može vidjeti po kadrovima kada baca biserje u more i komentira koliko je krvlju proliveno radi bisera.

A i sam je mnogo puta rekao da nije na ničijoj strani, da su svi za njega isti. Bilo indijanci ili bijelci. Bijelce dovodi na bjelački sud koliko god bio nepravedan kao u epizodi Zbogom, crveni brate. A kada je riječ o indijancima, sam je bio svjedok indijanskih presuda. Npr, u epizodi Rat gdje je poglavica pred njim ubio indijanca koji je izgubio u borbi i izdajnički ga napao s leđa.

Nama realistima djeluje naivno, ali Zagor ima svoj stav i ideale, jednostavno se čvrsto drži toga, s obzirom da ima iskustvo koje mu je promijenilo život, što smo vidjeli u epizodi Zagor priča. Svatko ima svoje viđenje kako bi rješavali takve zločince i slično. Batman ne ubija kriminalce, ali većina završi u bolnicama nakon susreta s njim dok Punisher ubija kriminalce kao gamad. Svatko od njih ima svoj stav i način razmišljanja i slijepo se drže toga. Tako i Zagor svoje, osim kada nije prisiljen.
Nije mu bilo svejedno žrtvovati pleme u epizodi Cvijet koji ubija samo da spasi svoje prijatelje i članove ekspedicije. Ipak je on taj koji je morao donijeti teške odluke da bi spasio život drugih.

A sad, da razmislim ovako... I vidjeli smo kakav je čovjek nakon onih događaja u zadnjoj Mortimerovoj sagi, gdje je morao donijeti teške odluke i umrli su mu bliski prijatelji. Ali koliko god je bio bijesan iznutra, nije dozvolio da ga gnjev uništi.
Što najbolje vidimo na kraju epizode Mortimer: zadnji čin.
Mortimer ga je pokušao uništiti i razgnjeviti, a Zagor je smireno argumentima uništio Mortimera kojega je nagrizao bijes prema njemu.
I na groblju omiljenog trapera, sam kaže: Nisam te mogao spasiti... A to što sam ubio tvog ubojicu, nije mi donijelo olakšanje koje sam očekivao.
Po mom mišljenju, lakše je ubiti čovjeka nego živjeti s time.

Evo, o tome sam pisao u prethodnom postu!

Another one bites the dust!!

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 04/02/2019 : 18:53:11  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Dobrodošao Constantine. ;)

Par brzinskih za tebe, da te bolje upoznamo... :)

Zagor ili Ken Parker
Nollita ili Boselli
Demon Ludila ili Sedam gradova Cibole
Bonelli ili superheroji
Vino ili pivo
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7839 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/02/2019 : 18:55:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

S jednom malom ispravkom, meni taj sami početak Dylana (prvih pedesetak epizoda) baš i nije nešto
Meni su bolje one kasnije epizode poslije stotice, do broja 200 (ukljucujući 200, naravno)

Normalno da se slažeš kada si išao uspoređivati stripove iz pedesetih i šezdesetih s novijim serijalima.
To su bila druga vremena i početne epizode niti jednog od starijih junaka nisu usporedive s novijima.
Što nisi uzeo za primjer, npr. Mister Noa? On je izlazio u isto vrijeme kao Ken!

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 04/02/2019 : 19:03:45  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče ove Ken Parker vs Zagor debate, osvježavajuće je čitati kako se i Ken Parker mitomanija može dekonstruirati. Ništa loše u tome. Od početka sajta se spominje ta "naivnost" Zagorove sjekire i njegova svijeta. Rijetko tko se usudio komentirati naivnost Kenove filozofije. Ne znači to da je Ken loš, nego samo da je zanimljivo pročitati te komentare "iz drugog ugla".

Osobno, ne bih išao previše u dekonstrukcije Bonelli western junaka jer je jasno koja je ideologija u tim pričama. Potencira se ta romantika "plemenitog divljaka" ugroženog od strane "napredne (bijele) civilizacije". Nije loše odrastati na tome. U biti, mislim da je jako zdravo bilo odrastati na tome. I još zdravije je to prerasti odnosno shvatiti da nije baš toliko jednostavno okriviti bijelce za sve probleme ovog svijeta. U današnje vrijeme kad se internetom šire i odobravaju heštegovi #CancelWhitePeople, taj narativ o zlim bijelcima je teže gutati.

Edited by - nagor on 04/02/2019 19:11:35
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13753 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 04/02/2019 : 19:09:41  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

Morskim psima!

Htio sam malo ublažit brojku pa naveo tog jednog koji je stradao
quote:

Reem, postao si opasan!
Tako treba, argumentirano braniti svoj stav!

Hvala Spock Vjerujem da će bit lakše ponekad ući u rasprave kad se pročita određeni dio epizoda, ovako samo mogu sjest sastrane i gledat vas na djelu, tu i tamo nekad uskočit

quote:
Originally posted by nagor

Reem je fan borilačkih sportova. Ima on taj fajterski duh, samo ga dobro skriva. :)

quote:
Originally posted by Džedson

reem je nešto i trenirao, ne samo da je fan. čini mi se da sam takvo što uhvatio perifernim vidom negdje. ili mi se samo pričinilo.

Samo obična teretana, ništa nešto više

quote:

Neka si došao, baš mi drago Dobrodošao ili dobrodošao natrag I čim si došao, već imam nešto zanimljivo za pročitat. Jedan od budućih kandidata svakako za doktora Zagorologa
quote:

Što nisi uzeo za primjer, npr. Mister Noa? On je izlazio u isto vrijeme kao Ken!

Spock, čitaš mi misli Možda zato što se ne može usporedit sa Mister No-om jer je on ipak kategorija više za Kena Zato je čini se lakše usporedbu napravit kad se spomenu Blek-Mark-Miki.

Never leave it in the hands of the judges
Go to Top of Page

constantine
Starting Member

Croatia
43 Posts

Member since 22/05/2005

Posted - 04/02/2019 : 19:21:48  Show Profile Show Extended Profile  Send constantine a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zagor ili Ken Parker
Nollita ili Boselli
Bonelli ili superheroji
Vino ili pivo

Zagor. Opet sam prekasno doznao da je Ken Parker došao na kioske, ali ću to nadoknaditi preko SNK.
Koje glupo pitanje. Normalno da Boselli. Morska strava mi je nešto nagenijalnije što je napravio kao i Sjene nad Darkwoodom.
Težak izbor, ali odabirem Demone Ludila s obzirom koliko je kompleksno štivo za koje je potrebno znanje i otvoren um. A i o toj temi sam se dosta raspravljao na drugim forumima. 7 gradova cibole mi je fenomalan avanturistički serijal (šteta što je tema Atlantide na kraju zasjenjena solidnom epizodom ključem spoznajem), ali demoni ludila ipak.
Škakljivo pitanje. Volim superheroje s obadvije strane, DC i Marvel radi kompleksnog univerzuma. Ali s obzirom da mi je u planu više skupiti Best of marvel knjige nego Bonnelija, ipak superheroji.
Pivo. Pun mi je već kufer gemišta na poslu.
Go to Top of Page

constantine
Starting Member

Croatia
43 Posts

Member since 22/05/2005

Posted - 04/02/2019 : 19:36:18  Show Profile Show Extended Profile  Send constantine a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što se tiče ove Ken Parker vs Zagor debate, osvježavajuće je čitati kako se i Ken Parker mitomanija može dekonstruirati. Ništa loše u tome. Od početka sajta se spominje ta "naivnost" Zagorove sjekire i njegova svijeta. Rijetko tko se usudio komentirati naivnost Kenove filozofije. Ne znači to da je Ken loš, nego samo da je zanimljivo pročitati te komentare "iz drugog ugla".

Osobno, ne bih išao previše u dekonstrukcije Bonelli western junaka jer je jasno koja je ideologija u tim pričama. Potencira se ta romantika "plemenitog divljaka" ugroženog od strane "napredne (bijele) civilizacije". Nije loše odrastati na tome. U biti, mislim da je jako zdravo bilo odrastati na tome. I još zdravije je to prerasti odnosno shvatiti da nije baš toliko jednostavno okriviti bijelce za sve probleme ovog svijeta. U današnje vrijeme kad se internetom šire i odobravaju heštegovi #CancelWhitePeople, taj narativ o zlim bijelcima je teže gutati.

Po meni nema ništa loše u toj ideologiji koliko god bila "naivna".
Dok je pisao Nollita, bilo je to razdoblje romantike "plemenitog" divljaka, ali kasnije s novim autorima, lik Zagora se razvijao kroz razne brojeve. Čak je i sam svjestan što je više puta izjavio, kao u epizodi Pleme drvenih lica da je borba protiv bijelaca uzaludna, ali on ima tu nadu i vjerovanje da bijelci i indijanci mogu živjeti zajedno.
Ja sam teški realist i dovoljno sam čitao i promatrao povijest i svjestan toga da ljudi nisu ništa naučili. Bilo knjige, filmovi, povijest, događaji, danas svjedočim bezazlenim situacijama na poslu kada kolega donese češnjak za gablec, pa koliko je mržnje i ispada radi jedne zdrave biljke. A da ne spominjemo dramu oko scene iz Tjeskobe i Chicovog gega s češnjakom.
Na zadnjih par stranica ste izvukli scenu s predsjednikom i sukob s njim. A Zagor koliko god bio svjestan da je nemoćan, da nema smisla i da već zna rezultat, ne odustaje i drži do svojih ideala. Samo što to ima svoju cijenu.

Ali za razliku od fejs ratnika, Zagor se bar trudi napraviti uz skoro nikakvu ili slabu podršku kao što smo vidjeli u Maxi trilogiji o selidbi indijanaca. Bar pokušava iako svi znamo kako su završili indijanci na kraju.

A bijelci... Indijanci su živjeli u skladu s prirodom i imali ravnotežu. Ubijali bizone radi mesa, krzna i potrepština koliko treba. Onda dođu bijelci i pobiju sve bizone radi krzna što svjedoči slika ogromne hrpe kostiju bizona pod kojim su pozirali. Danas se ionako nije ništa promijenilo.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 04/02/2019 : 19:36:59  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Zagor ili Ken Parker
Nollita ili Boselli
Bonelli ili superheroji
Vino ili pivo

Zagor. Opet sam prekasno doznao da je Ken Parker došao na kioske, ali ću to nadoknaditi preko SNK.
Koje glupo pitanje. Normalno da Boselli. Morska strava mi je nešto nagenijalnije što je napravio kao i Sjene nad Darkwoodom.
Težak izbor, ali odabirem Demone Ludila s obzirom koliko je kompleksno štivo za koje je potrebno znanje i otvoren um. A i o toj temi sam se dosta raspravljao na drugim forumima. 7 gradova cibole mi je fenomalan avanturistički serijal (šteta što je tema Atlantide na kraju zasjenjena solidnom epizodom ključem spoznajem), ali demoni ludila ipak.
Škakljivo pitanje. Volim superheroje s obadvije strane, DC i Marvel radi kompleksnog univerzuma. Ali s obzirom da mi je u planu više skupiti Best of marvel knjige nego Bonnelija, ipak superheroji.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7839 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/02/2019 : 19:38:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Zagor ili Ken Parker
Nollita ili Boselli
Bonelli ili superheroji
Vino ili pivo

Meni je Nolitta broj jedan, a Boselli odmah do njega.
Nego, već smo raspravljali o "Sjenama nad Darkwoodom - Hellingen je živ", ali nisam dobio dojam da ti je ta epizoda toliko dobra.
Slažem se za "Morsku stravu" i za mene je to najbolja Zagorova epizoda ("Demoni" su van konkurencije), ali njegov Hellingen mi je najgora njegova epizoda. Čak mi je čudno da netko obožava "Demone", a istovremeno i "Hellingen je živ". Po meni je tu Boselli pretjerao u pokušaju da nadmaši prethodnika i opravda nepotreban i suvišan nastavak.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7839 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/02/2019 : 19:40:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Zagor ili Ken Parker
Nollita ili Boselli
Bonelli ili superheroji
Vino ili pivo

Čekaj da King to vidi!

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 04/02/2019 : 19:43:56  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Dok je pisao Nollita, bilo je to razdoblje romantike "plemenitog" divljaka, ali kasnije s novim autorima, lik Zagora se razvijao kroz razne brojeve. Čak je i sam svjestan što je više puta izjavio, kao u epizodi Pleme drvenih lica da je borba protiv bijelaca uzaludna, ali on ima tu nadu i vjerovanje da bijelci i indijanci mogu živjeti zajedno.
Ja sam teški realist i dovoljno sam čitao i promatrao povijest i svjestan toga da ljudi nisu ništa naučili. Bilo knjige, filmovi, povijest, događaji, danas svjedočim bezazlenim situacijama na poslu kada kolega donese češnjak za gablec, pa koliko je mržnje i ispada radi jedne zdrave biljke. A da ne spominjemo dramu oko scene iz Tjeskobe i Chicovog gega s češnjakom.
Na zadnjih par stranica ste izvukli scenu s predsjednikom i sukob s njim. A Zagor koliko god bio svjestan da je nemoćan, da nema smisla i da već zna rezultat, ne odustaje i drži do svojih ideala. Samo što to ima svoju cijenu.

Ali za razliku od fejs ratnika, Zagor se bar trudi napraviti uz skoro nikakvu ili slabu podršku kao što smo vidjeli u Maxi trilogiji o selidbi indijanaca. Bar pokušava iako svi znamo kako su završili indijanci na kraju.

A bijelci... Indijanci su živjeli u skladu s prirodom i imali ravnotežu. Ubijali bizone radi mesa, krzna i potrepština koliko treba. Onda dođu bijelci i pobiju sve bizone radi krzna što svjedoči slika ogromne hrpe kostiju bizona pod kojim su pozirali. Danas se ionako nije ništa promijenilo.

Iako me kod Zagora zna ponekad nervirati njegova pretjera plemenitost, mora mu se priznati da je principijelan i da kod njega to nije "tražim fejs lajkove" nego čisto nepokvareno dobro. Kao stripovski junak on može biti takav. Ne znam da li bi takav čovjek preživio u stvarnom svijetu odnosno postoji li netko toliko plemenit i nepokvaren u stvarnom životu. Sumnjam.

Nego, što je to bilo na poslu s češnjakom? :)
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 04/02/2019 : 19:45:00  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Čekaj da King to vidi!

Oprostit će mu jer je ipak izabrao Demone ludila, a to je najvažnije.
Go to Top of Page

constantine
Starting Member

Croatia
43 Posts

Member since 22/05/2005

Posted - 04/02/2019 : 19:51:07  Show Profile Show Extended Profile  Send constantine a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Zagor ili Ken Parker
Nollita ili Boselli
Bonelli ili superheroji
Vino ili pivo

Meni je Nolitta broj jedan, a Boselli odmah do njega.
Nego, već smo raspravljali o "Sjenama nad Darkwoodom - Hellingen je živ", ali nisam dobio dojam da ti je ta epizoda toliko dobra.
Slažem se za "Morsku stravu" i za mene je to najbolja Zagorova epizoda ("Demoni" su van konkurencije), ali njegov Hellingen mi je najgora njegova epizoda. Čak mi je čudno da netko obožava "Demone", a istovremeno i "Hellingen je živ". Po meni je tu Boselli pretjerao u pokušaju da nadmaši prethodnika i opravda nepotreban i suvišan nastavak.

Je, obožavam Sjene nad Darkwoodom. Jedini mi je bed bio što kad sam ga čitao, nisam znao za dosta detalja kao za Bena Stevensa i njegovu umjetnu nogu jer onda još nisam čitao priču o krilatom indijancu. Kasnije s izlaskom extra izdanja, popunio sam rupe. Zadnji put sam čitao te brojeve prošle godine i jednostavno uživam u toj količini detalja. Možda mi ne djeluje prenatrpano radi znanja u glavi, pa mi je sve poznato i nije mi problem pratiti toliko detalja za koje treba pročitati extra brojeve i specijal.

A i nisam pretjerano zahtjevan oko Zagora jer znam kakav je strip i što očekivati, pa mogu guštati. A i ozbiljno raspravljati što si se sam uvjerio.

A demoni ludila su naravno posebna priča. Inače nisam ljubitelj tog Sclavijevog stila miješanja stvarnosti i jave, ali jednostavno mi je fino leglo. Kako sam čitao dosta o univerzumu, obožavam knjigu Kula tmine i takvu tematiku, a čak ne čitam pretjerano ozbiljne knjige o svemiru i takve teme. Volim kako se može psihološki analizirati lik i kako je složio zahtjevnu temu i obradio kao indijansku mitologiju. I to kako šumski čovjek to može razumjeti. Puno je onako detalja o kojima se može raspravljati, a opet sve tako lijepo posloženo.

I kao u raspravi s onim forumašem o Rakosiju, dopada mi se vidjeti i čitati razlike između ranijih brojeva Zagora i novih brojeva. Ono vidjeti promjene u Zagorovom razdoblju, pa i kako na to gledaju čitatelji bilo novi ili stariji. Jednostavno volim te kompleksne tematike, meni je to laganica kada jedanput pohvatam.

Edited by - constantine on 04/02/2019 19:53:44
Go to Top of Page

constantine
Starting Member

Croatia
43 Posts

Member since 22/05/2005

Posted - 04/02/2019 : 19:58:03  Show Profile Show Extended Profile  Send constantine a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Iako me kod Zagora zna ponekad nervirati njegova pretjera plemenitost, mora mu se priznati da je principijelan i da kod njega to nije "tražim fejs lajkove" nego čisto nepokvareno dobro. Kao stripovski junak on može biti takav. Ne znam da li bi takav čovjek preživio u stvarnom svijetu odnosno postoji li netko toliko plemenit i nepokvaren u stvarnom životu. Sumnjam.

Nego, što je to bilo na poslu s češnjakom? :)

Kako ne? Ja sam još uvijek živ. Naravno, to ima i svoju cijenu.

A češnjak, poginuo u akciji pod okrutnim kolegom koji ju je proždro, ali su ostali tragovi koji su danima uznemiravali slučajne prolaznike kao moja šefica koja se skoro srušila u nesvijest. A detalji kako je češnjak našao svoj put do dna u WC - u, dovoljno je to što sam se ne svojom voljom "žrtvovao" da to čujem.
Go to Top of Page

constantine
Starting Member

Croatia
43 Posts

Member since 22/05/2005

Posted - 04/02/2019 : 20:07:01  Show Profile Show Extended Profile  Send constantine a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Zagor ili Ken Parker
Nollita ili Boselli
Bonelli ili superheroji
Vino ili pivo

Čekaj da King to vidi!

To onaj forumaš koji je napravio šećernu tablu kako bi trebalo završiti Zagora?
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7839 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/02/2019 : 20:36:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
@constantine: Evo ovdje imaš strip od kolege Brdara u kojoj su humoristične izvedbe nekih kolega Zagorologa!
Zanimljivo štivo, a dobiješ i dojam s kime imaš posla na ovom forumu.

Iskreno ti preporučujem ako voliš humor.

Link: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=48192&SearchTerms=Zagor

Samo listaš po stranicama jer je Brdar stavljao kako je završavao pojedinu tablu.

Edited by - Spock on 04/02/2019 20:38:47
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17258 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 04/02/2019 : 20:53:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Problem kritike Kena je u tome što se Kenu traži dlaka u jajetu a za Zagora se kaže pa dobro to je ionako zabava. Svi njegovi nemogući poduhvati su zabavni i to je uredu, a Ken bi nešto trebao uraditi ovako ili onako. Znači sami kritičari na neki način priznaju da je Ken bolji od Zagora.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29625 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 04/02/2019 : 22:38:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

quote:

Varga, kako tom realističnom sjekirom i onesviješćuje neprijatelje i reže grane?
Koliko puta je zavitlao tu tupu sjekiru sa petnaestak metara udaljenosti pa ju zabio u vrh totema da pokaže kolika je faca?
Realistična sjekira, nema šta

Meni to nije ni bitno, jer mi takve stvari nisu ni važne u stripu kao što je Zagor
Ali braniti Zagorovu sjekiru kao realističnu je bez ikakve logike

Ajme brate i ti se isto praviš englez. Kopirat ću ti djelove koje nisi shvatio.
Nerealno je samo ono što Zagor s tom sjekirom može, ali to nije ništa više nerealno od onog što rade Ken, Tex ili Miki s puškama i pištoljima. Ili Blek s golim rukama.

Postoji li puška? Postoji! Može li Tex poubijati nenormalan broj ljudi, s nenormalnom preciznošću, s nenormalnom učinkovitošću? Može! Postoji li sjekira poput Zagorove? Postoji! Može li Zagor nenormalnom snagom baciti tupu sjekiru koja će se nenormalno zabiti u drvo? Može!

Moja logika o realističnosti njegove sjekire sasvim dobro štima. Tvoja je selektivna. Ti jednu nenormalnost smatraš normalnom nenormalnošću, a drugu nenormalnost smatraš nenormalnom nenormalnošću.

I tko je od nas sada normalniji?

sad izvlačiš zaključke iz guzice
pa nigdje ja nisam tvrdio da su texove "nenormalnosti" normalne niti nigdje nije rečeno da ne bih reagirao kad bi netko drugi tvrdio da je milijun ubijenih po epizodi od Texove ruke realan broj

ti si tvrdila da je Zagorova sjekira koja je i oštra i tupa istovremeno realistično oružje i ja sam na to replicirao
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29625 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 04/02/2019 : 22:40:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Normalno da se slažeš kada si išao uspoređivati stripove iz pedesetih i šezdesetih s novijim serijalima.
To su bila druga vremena i početne epizode niti jednog od starijih junaka nisu usporedive s novijima.

pa možemo uspoređivati sve stripove do danas i opet imam isto mišljenje
Mister Noa nisam spominjao kad ga nisam toliko čitao
zapravo, jesam jedno 15ak epizoda i uvijek mi je bio dosadan pa je glupo da formiram mišljenje na temelju tako malo epizoda
Go to Top of Page
Page: of 1210 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.63 seconds. Snitz Forums 2000