Author |
Topic |
don_draper
Advanced Member
4349 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 16/09/2020 : 21:35:55
|
Čitao sam nedavno Skeleton Crew pa sam naišao na jednu jako dojmljivu SF priču imena The Jaunt. Na 20ak stranica vrlo dobro osmišljeno s kingovskim potpisom, dobro je vidjeti Kinga u speculative fictionu |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Member since 09/10/2007 |
Posted - 17/09/2020 : 07:59:03
|
quote: Originally posted by zeljko
Preporuci top 5 sf king
Ma ja to ne kupujem ciljano... Kako naleti Imam ih 6 7
E, meni je King baš najbolji kad je sf u manjoj mjeri zastupljen. Mada "Trkač" (Šrafcinger glumio u filmu) ti je dosta zanimljiv po pitanju SF-a. I ima razlika u odnosu na film. Ništa duboko, ali dosta dinamično pisano. Dead Zone, Mrtva zona, također odličan po tom pitanju, čak su ga i Dylanu koristili kao podlogu u par navrata. Pod Kupolom je meni bio isto jako dobar roman, ali nisam siguran koliko bi ti taj odgovarao; mada u njemu ima i podosta SF-a, pogotovo prema kraju, ali za divno čudo nije me toliko zasmetalo, kao što to zna biti inače. Langolijeri su dio onih Četiri iza ponoći romana, također jako dobri.
|
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 17/09/2020 : 08:06:19
|
A, da, Snovolovka mi je inače, lako moguće, najslabiji Kingov roman. Kao neki inferironiji rođak IT, sve mi je to djelovalo previše poznato, samo se odvija u drugim okolnostima. Što ne znači da je loša knjiga, samo prosječna; sjećam se da me posljednja trećina poprilično razočarala, ostalo je bilo ok. Da, i Skeleton Crew (kod nas Gole kosti) je isto jako dobra zbirka (kratkih) priča, a otvara se s (filmski) poznatom The Mist. |
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 17/09/2020 : 16:47:00
|
Mene Snovolovka i nakon par citanja, 'vozi' samo tako. Odlicna prica. Puna sranja, ali i puna topline, tako svojstvenih Kralju... Krasan roman! |
Los cukar na fritulama! |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17818 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 17/09/2020 : 19:09:23
|
Ja nemam pisca da mi tako lezi Mozda simons, grevs... Nisam.kompletista ali volim.kad mi jedan pisac lezi Od klasika mi balzak lezi Zola slabo
Npr izbjegavao sam dugo kinga, bukovsk9g...ne lezi mi aldis brajan |
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 18/09/2020 : 07:49:22
|
quote: Originally posted by zeljko
Ja nemam pisca da mi tako lezi Mozda simons, grevs... Nisam.kompletista ali volim.kad mi jedan pisac lezi Od klasika mi balzak lezi Zola slabo
Npr izbjegavao sam dugo kinga, bukovsk9g...ne lezi mi aldis brajan
Ja sam Bukvu izbjegavao do negdje svoje 25. godine. I onda sam jedno ljeto smlavio sve što je od njega prevedeno u Hrv. Pa sam prešao na e-bay kupovinu. Smlavio sam i puno alkohola, pa sam nosio Bukvu uokolo, čitao ga, citirao, a bilo je i okolnosti kada bih u birtiji porazgovarao s njime. U 26 posmrtnih godina mislim da je dosad izdao 12 novih zbirki pjesama. Mada je on to i htio tako, da posmrtno ide dosta toga, a puno toga i njegova žena nađe posvuda naokolo. Svi smo mi potencijalni Bukva, ali većina taj potencijal ni ne pokuša osloboditi, kamoli ostvariti. Mamlazi vlastite neostvarivosti. King i Bukva, veliki Vođe.
|
|
|
fandango
Senior Member
1612 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 18/09/2020 : 08:01:16
|
Meni je King kao stari pouzdani prijatelj kojemu se uvijek lijepo vratiti, to sam vec jednom bio napisao.
Sto se Snovolovke tice, to mi je jedan od slabijih Kingovih romana, slazem se s bonjovijem. Miks Onoga i Tommyknockersa, s tim da je debelo inferioran Onome, ali je puno bolji od Tommyknockersa. Tommyknockersi su mi za sada Kingov uvjerljivo najslabiji roman koji sam citao. I zeljko, cisti su SF, ali ustedi vrijeme.
Btw, kad smo vec kod klasika, Ivo Bresan u intervjuu prije 20 godina rekao da su mu spisateljski uzori bili Gogolj, Poe i King: https://www.matica.hr/vijenac/174/uzori-su-mi-gogolj-poe-i-king-17256/ |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
Posted - 18/09/2020 : 10:28:17
|
Bas cudno da vam Snovolovka tako lose prolazi. Meni je sjajna. Ne vidim paralele s It-om, uopce. Vanzemaljci su sjajno uklopljeni u pricu, a s njima se pocesto moze imati problema kako ih postaviti u radnju. No Kralj to uklspa izvanredno u radnju. Druzina prijatelja je kao i uvjek kod Kinga sjajno ocrtana, a Duddits je genijalno interpretiran lik. Pa tek ona vojnicina, mislim da je pukovnik sto li... ma izvrsno. No dobro, ukusi su razliciti. I film mi je odlican, iako razlicit od knjige, no Morgan Freeman vjerovatno i ne moze biti los, pa onda zato. |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 23/09/2020 : 13:20:55
|
Najavljen Stephen King-Bachmanov Dugi hod (Long Walk) u izdanju Zagrebačke naklade. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 30/09/2020 : 20:00:00
|
A Lumen najavio Misery. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
Posted - 01/10/2020 : 18:11:46
|
quote: Originally posted by bonjovi4ever
A Lumen najavio Misery.
Imam od Vulkana. Nije mi namjera duplirati, ali drago mi je. Nek 'izbace' sto vise. I vrijeme je. |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 02/10/2020 : 07:50:58
|
Ma napokon da se netko prime starijih Kingovih radova. Još da The Stand, povodom skore serije, netko odradi... Može i Vorto Palabra, po onoj abnormalno skupoj cijeni: uncut verzija, 3 mekoukoričene knjige po 139 kn.
|
|
|
fandango
Senior Member
1612 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 02/10/2020 : 08:21:15
|
The Long Walk je dobar, meni osobno najbolji roman od onih Bachman Books. Mislim da su najavili i film. Razumijem da se veselite prijevodima, treba, moram priznati da ja Kinga na domacim jezicima nisam procitao vec sigurno desetak godina, nekako mi uopce ne lezi vise. A vidio sam u bratovoj biblioteci neka nova domaca izdanja, prijevodi su tako-tako. Tko prevodi Dugu hodnju? |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
Posted - 02/10/2020 : 10:31:37
|
Salemovo. To mene mami. Nikad ga nisam procitao. Ono susjedsko izdanje je rasprodano, a prodaje se po petorostrukoj cijeni na Njuskalu. Kad bi ga barem reprintirali, ili nasi 'izbacili' po prvi put. Ovako me mami ono izdanje koje tip u Imotskom prodaje kao da je omanja zlatna poluga. Dode mi da ga kupim, ali stvarno je nabio cijenu... |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 02/10/2020 : 14:12:36
|
quote: Originally posted by fandango
The Long Walk je dobar, meni osobno najbolji roman od onih Bachman Books. Mislim da su najavili i film. Razumijem da se veselite prijevodima, treba, moram priznati da ja Kinga na domacim jezicima nisam procitao vec sigurno desetak godina, nekako mi uopce ne lezi vise. A vidio sam u bratovoj biblioteci neka nova domaca izdanja, prijevodi su tako-tako. Tko prevodi Dugu hodnju?
Nisam još čitao Long Walk, mada sam ga taman bio razmišljao nabaviti u originalu. Srećom, po pitanju prevoditelja, King kod nas dobiva poprilično dobre, nakon Božice Jakovlev. Biličić je bio dobar u Pod kupolom i Ljepoticama, Zorić jako dobar u Groblju kućnih ljubimaca, a Jović standardno prevodi za Zagrebačku nakladu, pa i Dugi hod. On mi je ostao u također sasvim solidnom sjećanju. Dokle god ne prevodi netko poput Gordane V. Popović (vidi Croninov "Prijelaz", što ga je ova istrančirala, morao sam provjeravati što se događa čitajući istovremeno original jer prijevod nerijetko nije imao veze s mozgom), nije problem dati i koju kunu više. |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 02/10/2020 : 14:14:37
|
quote: Originally posted by ivanl
Salemovo. To mene mami. Nikad ga nisam procitao. Ono susjedsko izdanje je rasprodano, a prodaje se po petorostrukoj cijeni na Njuskalu. Kad bi ga barem reprintirali, ili nasi 'izbacili' po prvi put. Ovako me mami ono izdanje koje tip u Imotskom prodaje kao da je omanja zlatna poluga. Dode mi da ga kupim, ali stvarno je nabio cijenu...
Koliko sam popratio, Alnari bi trebao imati reprint Salemovog. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
Posted - 03/10/2020 : 03:19:02
|
To bi me zbilja obradovalo. Ovako me vrag zove na stazu grijeha prema Imotskom. A sto je puno, puno je. Sprijecava me ovaj mali komadicak zdravog razuma kojeg pokusavam sacuvati dugovjecnim. A vraski je tesko to, u ovom ostatku kolekcionarskog ludila. Dugo vremena vec zelim procitati taj roman, pa ce i nadoci valjda jednom... |
|
|
dante
Senior Member
Croatia
2478 Posts
Member since 16/01/2008 |
Posted - 04/10/2020 : 14:17:05
|
Još da The Stand, povodom skore serije, netko odradi... Može i Vorto Palabra, po onoj abnormalno skupoj cijeni: uncut verzija, 3 mekoukoričene knjige po 139 kn.
Ubo si u sridu, Vorto Palabra prevodi upravo The Stand, tako su barem rekli u kolovozu. |
These pretzels are making me thirsty... |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 04/10/2020 : 15:35:34
|
To bi me zbilja obradovalo. Ovako me vrag zove na stazu grijeha prema Imotskom. A sto je puno, puno je. Sprijecava me ovaj mali komadicak zdravog razuma kojeg pokusavam sacuvati dugovjecnim. A vraski je tesko to, u ovom ostatku kolekcionarskog ludila. Dugo vremena vec zelim procitati taj roman, pa ce i nadoci valjda jednom...
Imam ja Salemovo. Ne bih ga prodavao, ako se nekako uspijemo organizirati mogu ti posuditi? |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 05/10/2020 : 07:48:18
|
Nisam nigdje vidio nikakvu objavu. Mada jedini su mi izgledali mogući za tako nešto. Super |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
Posted - 05/10/2020 : 14:32:37
|
quote: Originally posted by selanne
To bi me zbilja obradovalo. Ovako me vrag zove na stazu grijeha prema Imotskom. A sto je puno, puno je. Sprijecava me ovaj mali komadicak zdravog razuma kojeg pokusavam sacuvati dugovjecnim. A vraski je tesko to, u ovom ostatku kolekcionarskog ludila. Dugo vremena vec zelim procitati taj roman, pa ce i nadoci valjda jednom...
Imam ja Salemovo. Ne bih ga prodavao, ako se nekako uspijemo organizirati mogu ti posuditi?
Puno hvala na ponudi. Cijenim zbilja. Ali komplicirano je to... a ako ga i ponovo reprintiraju, strpicu se jos malo, kad sam ovoliko dugo. Zbilja cijenim tvoju gestu, i kao da jesi. Hvala! |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
Posted - 05/10/2020 : 14:34:36
|
quote: Originally posted by dante
Još da The Stand, povodom skore serije, netko odradi... Može i Vorto Palabra, po onoj abnormalno skupoj cijeni: uncut verzija, 3 mekoukoričene knjige po 139 kn.
Ubo si u sridu, Vorto Palabra prevodi upravo The Stand, tako su barem rekli u kolovozu.
Znaci tocno je. Drago mi je da ide na hrvatskom. Ne bi imao nista protiv i da 'stisnu gas'. |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Member since 09/11/2010 |
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 06/10/2020 : 07:22:05
|
quote: Originally posted by Tonka24
A Lumen najavio Misery.
Gdje si vidio tu informaciju?
Ja ne koristim facebook i te komatozne "društvene" mreže. Tako da sve što napišem, većinom potiče iz NSK kataloga Često tamo provjeravam što je u planu, da ne kupujem eng. izdanja. |
|
|
Topic |
|