forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Mister No
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 278

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14002 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 10/12/2020 : 15:04:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Meni izvrsna priča koju uvijek rado čitam:odlično izgrađeni likovi, stvaranje atmosfere u funkciji priče, sociološki prikaz društvene zbilje,sudar relikta prošlosti i izvjesne zbilje, nerazjašnjenje arheološke misterije... Podijelio sve 10-tke na recenziju. I danas bih opet.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 10/12/2020 : 15:10:29  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Da, definitivno je bitnije obrazložiti nego lupit ocjenu koja može bit bilo što. Npr, Shaner strogo ocjenjuje, a 10 ne da skoro nikad..

Što se Tangate tiče, ponovit ću je jednom opet pa vidjeti kako se drži. Za sad je u zlatnoj sredini.
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4032 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 10/12/2020 : 18:11:27  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Vezano za ocjene: Beren, ti misliš da je 10 za savršeno djelo, od kojeg nema boljeg. Znači scenarij za 10 bi bio scenarij od par najboljih priča u serijalu. Tako ponekad i ja razmišljam, ali nije svačiji kriterij takav. Dosta ekipe gleda na to kao na ocjene u školi: npr. 5 (ili 10) je odlična ocjena, ali ne i neka genijalnost. Vjerujem da tako ocjenjuje Spock ili Anto. Jer i Spock je naveo neke greške u scenariju, a svejedno dao 10 i ja po tom računam da on misli da je to odličan scenarij, al ne nužno i vrh vrhova.

Slično me iznnadila Reemova recenzija za Mr No - Zarobljeni na dnu gdje je on polijepio 10tke. Po nekom mom sustavu, tako bi ocijenio najbolju epizodu u cijelom serijalu, ali mislim da Reem nije mislio tako nego više kao - to je dobra epizoda. Ili se varam?

Ako dijelimo desetke šakom i kapom onda umanjimo vrijednost te ocijene. Ne može 20 epizoda Mister Noa imati ocjenu 10 jer to nema smisla. Ocjena i služi da bi se napravila nekakva gradacija, a ne da bi se častilo ocjenama. Desetkom tteba nagraditi jednu, dvije, maksimalno 3 epizode u cijelom serijalu i da se tom ocjenom pokaže da je ta epizoda vrh, ne može bolje... Devetku bi trebalo teško zaslužiti, a ne da 9 od 10 ispadne njaaah jer pola stripova dobije desetku.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21126 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/12/2020 : 18:15:22  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:

Vezano za ocjene: Beren, ti misliš da je 10 za savršeno djelo, od kojeg nema boljeg. Znači scenarij za 10 bi bio scenarij od par najboljih priča u serijalu. Tako ponekad i ja razmišljam, ali nije svačiji kriterij takav. Dosta ekipe gleda na to kao na ocjene u školi: npr. 5 (ili 10) je odlična ocjena, ali ne i neka genijalnost. Vjerujem da tako ocjenjuje Spock ili Anto. Jer i Spock je naveo neke greške u scenariju, a svejedno dao 10 i ja po tom računam da on misli da je to odličan scenarij, al ne nužno i vrh vrhova.

Slično me iznnadila Reemova recenzija za Mr No - Zarobljeni na dnu gdje je on polijepio 10tke. Po nekom mom sustavu, tako bi ocijenio najbolju epizodu u cijelom serijalu, ali mislim da Reem nije mislio tako nego više kao - to je dobra epizoda. Ili se varam?

Desetka je odlično djelo, normalno - i devetka također. Savršenstvo ne postoji, a desetki sam podijelio gomilu. U načelu, ocjene bez konteksta su nebitne. Puno je bitnije obrazlaganje ocjene.

takođe

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 10/12/2020 : 18:39:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
@pcoro

Upravo zbog različitog poimanja ocjena kod svakog od nas sam prestao da ih pišem uz komentar stripa. Nema smisla.
A desetka, kad bih navodio ocjene, bi bila baš za neko djelo koje me oduševilo, navelo na razmišljanje, emotivno uključilo, i slično. Ne bih ih dijelio šakom i kapom sigurno :) I da navedem primjer ocjene. Gore sam veoma pozitivno komentarisao epizodu Poglavica Bonampak, ali kad bih htio da dam ocjenu, to bi bil otprilike 7,5-8, što je visoka ocjena na skali 1-10.

@Spock
Odgovoriću ti kasnije ili sjutra, nemam kad sada.

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 10/12/2020 : 19:57:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beren

@pcoro

Upravo zbog različitog poimanja ocjena kod svakog od nas sam prestao da ih pišem uz komentar stripa. Nema smisla.
A desetka, kad bih navodio ocjene, bi bila baš za neko djelo koje me oduševilo, navelo na razmišljanje, emotivno uključilo, i slično. Ne bih ih dijelio šakom i kapom sigurno :) I da navedem primjer ocjene. Gore sam veoma pozitivno komentarisao epizodu Poglavica Bonampak, ali kad bih htio da dam ocjenu, to bi bil otprilike 7,5-8, što je visoka ocjena na skali 1-10.

7.5-8 je vrlo dobra ocjena, ali očekivao sam veću s obzirom na tvoj komentar.
Nekako iz poštovanja prema nečijem radu i trudu, ne volim davati ocjenu manju od 5 ako mi prevladavaju pozitivni dojmovi.
Konkretno, ocjena za crtež mi je iznimno rijetko manja od 5, a 5 mi je jako loše kad je crtež u pitanju. Ispod toga je groblje. Tako ocjenjujem i filmove. Nije to neka filozofija. Preko 5 je prolazno, ispod ne.

Kad ste se već uhvatili toga, bolji Mister Noi od Uskršnjeg otoka za sada, što znači podložno promjenama pri novom čitanju koje je u tijeku su mi:
1. Rio Negro (LIB 7) - apsolutni vrh 100%
2. Tuđinac (LIB 51) - Sclavi, originalno, duhovito i zanimljiv kratki strip - 100%
3. Grad zločina (LIB 41) - najbolji Castelli - 99%
4. Atlantik! (LIB 12) - scenarij 9,5 - 96%
5. Lovci na glave (LIB 16) - scenarij 9,5 - 96%
6. Mister No ide u rat (LIB 26) - - scenarij 9,5 - 95%
7. Krv na snijegu (LIB 35) - scenarij 10, crtež 8 - 93%
8. Etrurski demon (LIB 62) - scenarij 8,5, crtež 10 - 91%
9. Uskršnji otok (LIB 30) - 90%
10. Mau mau (LIB 80) - scenarij 9, crtež 9 - 89%
11. Mafija ne prašta (LIB 37) - scenarij 9, crtež 10, loše naslovnice ruše ocjenu - 89%
12. Hodnik za pakao (LIB 29) - Castelli, scenarij 9, crtež 9 - 89%
13. Prorok (LIB 56) - scenarij 9, crtež 9 - 89%
14. Čovjek iz Gvajane (LIB 4) - scenarij 9, crtež 9 - 88%
15. Yaoname (LIB 31) - scenarij 9, crtež 9 - 87%

Svejedno, te ocjene ovako malo znače jer se npr. Rio Negro i Tuđinac ne daju usporediti. Svaki je odličan u svojoj kategoriji.
Tehničko gledano, nekim odličnim scenarijima crtež ruši ocjenu, a nekima naslovnice.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 11/12/2020 14:14:05
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 10/12/2020 : 20:57:45  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Al šta nije 5 dobro? 5 je pola.. kao trica. 5 i 6 bi bila trica, znači dobar strip, dobar iz zemljopisa, dobar iz matematike.. Ali pošto je danas inflacija ocjena, trica je postala loša ocjena, a 5ica uobičajena. 3, 4 je podnošljiv. Današnji Bonelli je npr 4 u prosjeku (od 10).
Mislim, ne prigovaram, samo komentiram kako svak shvaća ocjene na svoj način.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 10/12/2020 : 21:13:09  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni je to isto visoka ocjena, ali bi Bonapaka, u kontekstu serijala ocijenio i više. Možda i 10, jer mi je od prvog do zadnjeg čitanja uvijek bio zakon. A i sjećam se onog ponosa u djetinjstvu kad sam imao tako dugu epizodu, ono, 4 nastavka Ali opet, nije najbolji Mister No pa možda ipak 9.
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2658 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 10/12/2020 : 21:19:18  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
mozda ulecem u diskusiju, ali sto se tice ocena, one bi trebalo da znace ovo

u rasponu od 1 do 5:
1 (1-29%)
2 (30-49%)
3 (50-69%)
4 (70-89%)
5 (90-100%)

u rasponu od 1 do 10:
1 (1-14%)
2 (15-29%)
3 (30-39%)
4 (40-49%)
5 (50-59%)
6 (60-69%)
7 (70-79%)
8 (80-89%)
9 (90-94%)
10 (95-100%)

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 11/12/2020 : 21:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
quote:

7.5-8 je vrlo dobra ocjena, ali očekivao sam veću s obzirom na tvoj komentar.

quote:

Meni je to isto visoka ocjena, ali bi Bonapaka, u kontekstu serijala ocijenio i više. Možda i 10, jer mi je od prvog do zadnjeg čitanja uvijek bio zakon. A i sjećam se onog ponosa u djetinjstvu kad sam imao tako dugu epizodu, ono, 4 nastavka Ali opet, nije najbolji Mister No pa možda ipak 9.

Veoma je važan i kontekst ocjenjivanja. Ocjenjuje li se u kontekstu serijala ili apsolutno. Kod ovako dugih serijala mislim da je logično ići sa sa prvom opcijom i najboljim pričama dati najviše ocjene i njih koristiti kao reper za ocjenjivanje drugih.

quote:

Većina scenarista ima problem s raspletom, npr. Castelli, Sclavi, Oesterheld. Znaš ono kad se pisac uvuče u probleme s prezanimljivim zapletom i ne može završiti priču na kvalitetan način.
Nolitta nema tih problema, a ovo je jedan od primjera. Početak tipično lagodan, zafrkantski, a onda počinje mlin koji se samo zahuktava završnim raspletom kojega nikada više ne možeš izbiti iz glave. Nema šanse da će netko zaboraviti ovu priču!
Likovi fenomenalno okarakterizirani, tako životni, jasni, realni i živopisni. Mjesto događaja idealno, mistično, mitsko. Tamo gdje Castelli fantazira, Nolitta donosi realne, ljudske priče u kojima opisuje svu problematiku kod sraza kultura i uništavanja one domorodačke od strane došljaka. To je itekako realno. Masa kada krene nema pameti niti logike.

Slučajnosti su svakodnevne svima, Nolitta ih ovdje stavlja kao sudbinske elemente, a te navodno nategnute postavke zapleta su potpuno abolirane kasnijom razradom ove upečatljive, šokantne, uzbudljive, poučne i ljudske priče.

Meni je ovo desetka kao kuća, iako nikako nije jedan od najboljih Nolittinih radova na ovom genijalnom serijalu.

Volio bih da me je priča oduševila kao tebe, ali nije bila ni blizu tome. Imala je potencijala i može na jednom nivou emotivno uvući čitaoca, što je svakako plus, ali čim se malo zagrebe ispod površine sve se sruši kao kula od karata. Od realnosti ne ostane ni r. Inače, uglavnom sam bio zaboravio skoro sve, osim onog dijela koji je motiv treće naslovnice.

Idemo dalje, do sledeće priče za komentarisanje

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 12/12/2020 : 00:03:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Idemo dalje, do sledeće priče za komentarisanje

Samo naprijed. Nadam se tvojim novim komentarima uskoro, a možda se slijedeći put i složimo.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13075 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 12/12/2020 : 11:49:21  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nešto tako

Mene je ta epizoda "Strah na Karibima" oduševila nakon prvog čitanja, isto tako je bilo i nakon ponavljanja te priče. Sviđa mi se kako je Nizzi "uletio" i kako se samo tako lako prilagodio Mister Noovom serijalu (iako je taj njegov opus kratko trajao kod Mister Noa, nažalost). Meni je išlo na ruku što sam do te epizode sa čitanjem došao tako što sam kronološki čitao Mister Noa otpočetka u LL izdanju sa svim stranicama i pravim prijevodom. Pa me iznenadilo (pozit.) kako je Nizzi kvalitetno nastavio tamo gdje su stali ostali autori u tom trenutku serijala, ali isto tako kako je odlično iskoristio lik Phila Mulligana koji je dotad imao jako kratke uloge, pojavljivanja. Vidio sam tu da je Nizzi dobro proučio prijašnje epizode i da je točno znao što radi. Glavnog negativca da ni ne spominjem kako ga je super okarakterizirao, stvorio je baš upečatljivog lika kojeg bi Zagorovi scenaristi vjerojatno iskoristili ponovno za nekakav njegov povratak. Negativac koji ti se istovremeno sviđa, a opet u određenim situacijama se zgražaš njegovim postupcima. Kod naslovnice sam dao lošiju ocjenu jer sam smatrao da je Ferri malo uništio onaj "suprise" koji je Nizzi skrivao do otkrivanja misterija, bolje bi bilo da je nacrtao nekakvo troglavo čudovište koje viri iz mora ili nasrće na brodice, bilo nešto da je povezano sa natprirodnim elementima kako bi zagolicalo našu maštu prije uzimanja stripa u ruke.

Teško je nečemu što ti ostavi onaj "wow" efekt nakon čitanja, nešto što te toliko oduševi dati neku manju ocjenu od 10. Iako su osmice i devetke isto super. Razmišljao sam ako dam 10-ku, da time možda stavljam tu priču u rang jednog "Rio Negra", "Atlantika" ili priče "Lovci na glave". Možda bi to objasnio ovako - imamo u istom razredu dva odlična učenika. Obojica zaslužuju petice. Prvi od njih je nešto više nadareniji, superiorniji i skroz mu malo truda treba da nešto shvati i nauči. Ali kako ovom drugom koji isto na sve točno odgovori, ulaže dosta više truda od ovog prvog, dati mu manje jer je ovaj prvi "pametniji".. sad ne znam koliko sam uspio objasniti, možda i nije neka usporedba

Mister No ima puno odličnih priča (bar meni), čak imam na listi neke Missaglijine radove koji su mi veoma dobri i simpatični. Ne znam kako kotira jedna priča "Misterij Selva Prete", a meni je to isto jedna od onih "wow" priča, oni trenuci kad su se bube približavale ogradi, pa kako je Diso to nacrtao, ja sam u tim trenucima se tako uživio da sam usporio u potpunosti disanje i iščekivao što će se dogoditi, osjećao sam se kao da sam bio tamo s tom ekipom.

Ako nečemu nekad i dam neku manju ocjenu, to ne znači da ja nisam uživao u čitanju, nego me možda nije toliko oduševilo kao neke "the priče" pročitane ranije, nisam osjetio ono nešto. Ali najvažnije je, mislim, ovo što je Spock komentirao, kad mi riječima objasnimo što nas se dojmilo u toj i toj priči, što po nama nije dobro itd., kad se tekstualno obrazlože ocjene. Jer ocjene same po sebi meni i nemaju baš smisla.

Strike first. Strike hard. No mercy.
Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 13/12/2020 : 11:14:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote

Mister No 24-26: Atlantik (Nolitta/Diso)

Nolitta priča priču o h/žangadeirosima, ribarima na tradicionalan način, koji žive od svog ulova, ali koji bivaju ugroženi dolaskom velike ribarske kompanije koja želi da ih potisne, ili bolje reći proguta, i time uništi njihov način života.

Na ovu priču gledam kao esenciju stripa Mister No, koji je jedna velika borba protiv nepravde, borba malih protiv velikih, borba naizgled slabijih protiv naizgled jakih, borba za pravo na svoje parče svijeta i život po svojim pravilima, a sve u skladu sa prirodom i tradicijom.

I idejno, ovaj strip jeste sve to. Nolita uspijeva da prenese atmosferu, emociju, na momente osjećaj nemoći, bijesa, ali i ponosa i prkosa koji definiše te ljude, ali više od svih Mister Noa, kojem je nepravda oduvijek bila trn u oku i pokretač.

Međutim, scenario nije do kraja ispratio kvalitet ideje i priče, ni taj zavodljivi ambijent brazilske provincije, miris života na moru i nekakve unutrašnje jednostavnosti i radosti koju, imam utisak, nose ti ljudi i krajevi.

Mislim, ima tu vrhunskih rješenja (vidi pod Miki Maus), ali i, rekao bih, nekakvih početničkih i banalnih propusta, koji su mi umanjili uživanje u priči. Navešću nekoliko:

- Stelio i ostali hangadeirosi netragom nestanu u drugom dijelu priče, kao da ih se sve to ni najmanje ne tiče;
- Postoji određena nespretnost u hronologiji dešavanja. Nakon što Mister No zapali brod, u sledećoj vinjeti se navodi da je prošlo nekoliko dana, a Stelio neuspješno ubjeđuje svoje sunarodnike da porinu svoje brodiće i krenu u ribolov. Onda se prelazi na Mister Noa sa rečenicom "Jedne noći, u hotelu u Fortalezi", koji nakon što preživi pokušaj ubistva završi u policiji objašnjavajući kapetanu kako je to sve posledica sinoćnjeg požara.
- Onda, samo dan nakon što ga je onaj kung fu Kinez umlatio, Mister No bez ijednog traga na licu ušeta na zabavu.
- Nema smisla da bi jedan nemislosrdni mafijaš ubica (nakon ukupno dva ispaljena metka, po jednog za svakog) ostavio svjedoke u onoj kolibi i u žurbi pobjegao bez i da ih provjeri, a onda kad mu Mister No dođe na vrata on bude iznenađen što je živ;
- nakon pucnjave na vratima i zaključavanja u kuću u koju provali Mister No, zatičemo Columbusa kako lagano iz sefa prebacuje novac u aktovku i šokira se od iznenađenja kad vidi Mister Noa na vratima, itd.

Bukvalno mi djeluje kao da se neko u uredništvu igrao sa hronologijom, ili da je neko napravio grešku u montaži kadrova, jer mi nema smisla da bi neke od ovih banalnosti promakle piscu.

Diso je odličan, prenosi i ambijent i atmosferu i emociju.

Sve u svemu ovo je idejno jedna od boljih Mister Noovih priča ali scenaristički je mogla i morala biti dosta bolja. Šteta zbog toga.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47169 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/12/2020 : 13:55:05  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
bah,priča nije toliko loša ali je vrime prigazilo. danas bi gotovo dali guze da in dođu veliki ulagači. ne mislin samo na brazilsku provinciju nego provinciju općenito. a i ne samo provinciju.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13152 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/12/2020 : 14:12:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
kakva glupost od komentara
vrijeme ne može pregaziti takve priče, jer su - za sva vremena. baš se o tome i radi, i onda i danas: sukob ekonomskog i možemo reći, religijskog čovjeka. a to je sukob u svakome, u čovjeku općenito. naravno, napušeni spliće to ne kuže, oni imaju svoje male bezvezne komentarčiće o davanju guze za par kuna.
Nolitta je pak razumio ovaj tragički sukob u čovjeku i maestralno to prenio u stripovsku priču, izrazito ilustrativno na jednom posebnom slučaju: slučaju jangadeirosa.

za mene je promašaj također stavljati neke trivijalne primjere navodnih nelogičnosti: čak i ako je tako, ne mijenja ništa na genijalnoj izvedbi.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25317 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 13/12/2020 : 14:18:41  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Rio Negro i Atlantic su vrh MNoa. Naravno da ima određenih mana, ali to je već cepidlačenje. :D

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 13/12/2020 : 16:06:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Meni je Atlantik uzbudljiva epizoda prepuna efektnih i duhovitih scena, koja najbolje prikazuje Mister Noov karakter i koja se čita u jednom dahu.

Genijalna scena gdje Mister No presreće kamion kompanije s maskom Miki Mausa na glavi je možda i najbolja u serijalu. Borba protiv američkog načina života s maskom jednog od njegovih simbola na glavi. Neponovljivo!! Način na koji izluđuje glavnog negativca, gospodina Columbusa, je jedan od najduhovitijih u cijelom Nolittinom opusu. Neke scene izgledaju nerealne i nelogične, ali Nolitta uspijeva uvjeriti čitatelja u mogućnosti lika i realnost te situacije.

@Beren:
Lijepo što si nastavio dalje s Mister Noom, ali trivijalni primjeri navodnih nelogičnosti su cjepidlačenje, a da nisi npr. niti spomenuo obračun s morskim psom koji je ipak najteže probavljiv. Mene su ranije isto mučile neke sitne nelogičnosti prilikom čitanja, ali shvatio sam da to nije toliko bitno koliko je bitno ovo što stinky ističe. Pravi svevremenski klasici kao Rio Negro i Atlantik to imaju i svakim novim čitanjem su sve bolji i bolji. Tek kad se nakon dugo vremena ponovno vratiš tim pričama i genijalcu kao što je Nolitta, shvatiš da to to - vrh.
Slična je situacija i s Uskršnjim otokom. Tek mi je nakon tri čitanja u razmaku od desetak godina postao odličan.

Edited by - Spock on 13/12/2020 16:08:16
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13152 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/12/2020 : 16:43:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Neke scene izgledaju nerealne i nelogične, ali Nolitta uspijeva uvjeriti čitatelja u mogućnosti lika i realnost te situacije.

Meni je izuzetno drago što si počeo čitati priče na taj način. To je sad jedan drugi pristup stripovima (i svemu), gdje se ne gleda primarno ta i ta scena (kako je napisana, nacrtana) nego što to sve skupa znači. I realnost se ne nalazi u doslovnim scenama (jer je i prepad sa maskom Mickey Mousa i sve u tom stilu bizarno i suludo i nevjerojatno - iako se i to može zamisliti), nego se REALNOST sastoji u tome što su te "mogućnosti i stuacije" smislene za čovjekov položaj u svijetu.

Konkretno, realnost epizode Atlantik nije u tom sukobu sa kung fu Japancem i talijanskim mafijaškim bosom (to su samo stripovski izrazi), nego u ovome što sam naveo: u sukobu stvarnih, djelatnih sila koje MOGU BITI u svakom čovjeku. Taj je sukob univerzalan i po mjestu (jangadeirosi su nama lijep i slikovit primjer) i po vremenu (događa se u Evanđeljima jednako kao i danas i kao što će se događati sutra).

Za plitke duše, tu i nema dubokog konflikta, ili je on rješiv tako da daju malo guze za par kuna. Ali za Nolittu je to pravi tragički sukob, kojega je on doduše na razini stripovske priče riješio onako kako se to mora (junak pobjeđuje loše dečke). No, ne počiva snaga Atlantika na tom rješenju, koje je konvencionalno i trivijalno, nego upravo na tome što je PODIGAO TEMU i stavio je u jedan popularni strip i to na zanimljiv način, preko jangadeirosa.

Znači, taj sukob djelatnih sila, ekonomske ili vanjske nužnosti i unutarnje slobode ili želim živjeti onako mi nalaže unutarnji glas, to je ono vrlo REALNO, iliti, realno u višem smislu od pukih doslovnih scena i kojekakvih zapleta u scenariju. To je univerzalna, vječna drama u svakom čovjeku kao čovjeku. I zato se voli epizoda Atlantik, i pravedno se presuđuje: berenovske trivije su beznačajne za postignuće visoke ozbiljnosti, bez da je narušena zabava, pustolovina i unutarmisternoovska konzistentnost.
Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 13/12/2020 : 17:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
Vi ljudi očigledno držite za sebe da čitate Mister Noa na jednom višem nivou, na kojem je ideja bitna a scenario samo eto nekakav usputni, nužni dio priče i sredstvo za razradu ideje, pa zbog te superiornosti svog pristupa, ne želite da se bavite nečim tako trivijalnim kao što je scenario i propusti u istom.

Ali ako vi takvi niste u stanju da pročitate jedan jedini komentar stripa (moj u ovom slučaju) sa razumijevanjem, onda počinjem da sumnjam da je superiornorst vašeg pristupa samo prazna priča i ništa više. Ne znam što bih vam drugo rekao, jer mi nema smisla objašnjavati objašnjeno.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 13/12/2020 : 17:38:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vi ljudi očigledno držite za sebe da čitate Mister Noa na jednom višem nivou, na kojem je ideja bitna a scenario samo eto nekakav usputni, nužni dio priče i sredstvo za razradu ideje, pa zbog te superiornosti svog pristupa, ne želite da se bavite nečim tako trivijalnim kao što je scenario i propusti u istom.

Ali ako vi takvi niste u stanju da pročitate jedan jedini komentar stripa (moj u ovom slučaju) sa razumijevanjem, onda počinjem da sumnjam da je superiornorst vašeg pristupa samo prazna priča i ništa više. Ne znam što bih vam drugo rekao, jer mi nema smisla objašnjavati objašnjeno.

Nema razloga da se ljutiš. Ja sam ti samo objasnio svoje stajalište, kao manhunter i stinky svoje.
Meni je kod prvog čitanja poprilično zasmetao obračun s morskim psom kojeg nisi spomenuo, a ove nelogičnosti koje si naveo nisu toliko bitne, već se možda neke i mogu anulirati. Na primjer, ljudski je griješiti, a mafijaški bosovi si često umisle da su nedodirljivi, a faktor ludog Amerikanca kojemu je bitna sam čast i osjećaj za pravdu je nemoguće predvidjeti.
Samo što ti sitni detalji nisu bitni u ukupnom kontekstu.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25317 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 13/12/2020 : 17:49:27  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Berner, opušteno, samo piši svoje mišljenje, nikakav problem! I da si rekao da je Atlantic sranje, nema veze, tvoje je mišljenje. Mister No ima barem desetak priča koje su za ocenu između 9 i 10, ova je jedna od njih. A svaka ima neku falinku, veruj. ;)

Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 13/12/2020 : 18:02:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
@Spock i manhunter

Ne znam zašto mislite da sam se ljutio. Samo konstatujem nešto.

Na tom, nazovimo ga idejnom nivou, na kojem insistirate, sam rekao isto što i vi. Da je ovaj strip esencija Mister Noa i jedan od najboljih na serijalu. Jesam li time dostigao taj vaš pogled na strip? Ne, jer sam se usudio da se spustim na drugi, za vas ili neke od vas ne toliko bitan nivo, i komentarisao određene nelogičnosti u scenariju.

@Spock Pošto već dva puta pominješ ajkulu, objasniću ti zašto je nisam spomenuo. Ajkula nije propust u scenariju, niti nedostatak istog jer je ta ajkula svjesna ideja scenariste i sredstvo koje služi priči, sredstvo da scenarista pokaže ko je kakav kad je teško, da pruži uvid u psihologiju likova, i kao takva je USPJELA ideja.

Ali, neka druga scenaristička rješenja, ili bolje reći banalnosti, koje sam gore pomenuo, su samo to, banalnosti i obične rupe koje ničim ne doprinose ideji. Banalnosti koje su nastale jer je neko loše složio kadrove, nije obratio pažnju na tajming, banalnosti koje štete jer skreću pažnju sa ideje.

Edited by - Beren on 13/12/2020 18:03:45
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2658 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 13/12/2020 : 18:27:28  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
quote:

e, upravo to
ako nije na tragu onoga što se želi čuti/pročitati onda je za potop/osudu/vređanje itd.
čista fašizacija

nema tu ni č od čitanja sa razumevanjem, ni stripa, a kamoli komentara
zato se i svelo na njih - istomišljenike
jer ostali brzo dignu ruke od uzaludnog trošenja tastature

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13152 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/12/2020 : 18:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
daj ne budi patetičan, morski
tvoji komentari su meni dosadni, ali hej - zar je to razlog da ti ne pišeš svoje dosadne doživljaje?? znači, tko tebi brani da se ti izražavaš. samo tvoja mimoznost, jer gospodičić doživljava živčani slom ako netko kaže da je dosadan. "budi muško i piši u svakakvom okruženju, pa i tamo gdje je to na nož" meksička poslovica iz stripa Carev pečat, Zagor.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25317 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 13/12/2020 : 19:07:26  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bukvalno sam potvrdio ono što si ti napisao, ne znam čemu onda nerazumevanje? Ne znam o kakvim nivoima pričaš, ne čitam Mister Noa kao što čitam Corta, zato su mi ovi manji propusti koje spominje manje važni. Ali ih ne negiram.

Go to Top of Page
Page: of 278 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.57 seconds. Snitz Forums 2000