forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Tex Willer
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 360

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 21/01/2021 : 23:23:12  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote

Poruka Dakota
Bonelli/Ticci

Villina impresivna snezna naslovna strana u Libellusovom izdanju obecava napetu, sneznu avanturu. Medjutim ova epizoda je ipak dosta slabasna. Ako i zanemarimo neuverljivo objasnjenje da Dakote gladuju iako je suma puna zivotinja, a kasnije u epizodi vidimo da imaju ratnike spremne za obracun sa razbojnicima , razlog njihovog gladovanja ostaje nejasan. Ali zanemarimo to i nastavimo s pricom, strasno je dosadno ispricana, tolika lavina nepotrebnih razgovora umesto da se dalo akcenta vise na akciju i jurnjavu po snegu mi je stvarno nejasno. Ocekivao sam vise jurnjava saonicama, neku lavinu tokom potrage za zlatom u planinama (na koje se kasnije zaboravi) itd. Jedina efektnija scena je kraj epizode i nacin na koji je skoncao zli poverenik za Indijanska pitanja Billing, iako ni to nije nesto nevidjeno.
Ticcijev crtez vrlo dobar, ali jos uvek se trazi.
Galepova snezna naslovna strana mi je i najbolji deo price, pored Villine naslovne strane koju ne ocenjujem jer ona nije ogirinalna (za nju bih dao ocenu 10.)

Prica: 5
Scenario: 5
Crtez: 7
Naslovna strana (Galep): 8

59%

Edited by - going going on 21/01/2021 23:23:26
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2274 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 22/01/2021 : 09:39:04  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Meni je Galepova naslovna genijalna! Sad kad se ponovno izdaju Tex klasici vidim da je Galep često znao pogodit i da je bio maštoviti naslovničar (ili maštoviti plagijator). Recimo, ovdje je Villa išao na pozu, a Galep na atmosferu i meni je to jače.

Koliko u zadnje vrijeme vidim, jedan i drugi su često imali pozerske naslovnice ali je Villa više išao baš na doslovno poziranje, kao npr. za selfi, Teks pozira čitateljima, a Galep na pozu u situacijama - tipa odmjeravanje pred dvoboj, pucanje, tako nešto. U naslovnama se vidi i razlika u statusu junaka, Villa sad crta ikonu talijanskog stripa gdje je Tex skoro Supermana, a Galep ga crta kao lika iz vesterna, znači lika koji može i dobiti šljagu, kao na meni genijalnoj naslovni Usijani meteor.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2274 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 22/01/2021 : 09:43:07  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Prva naslovna - Teks pozira na sanjkama, izvadio je čak i svoj lijepi sjajni revolver koji se doima malen u njegovoj golemoj šaci. Lice mu krasi nadmoćni osmijeh. Psi nabrijano voze svog gospodara u pobjedu dok pršti snijeg.

Druga naslovna - sniježna oluja, noć. Dva jahača se jedva probijaju kroz nju, prati ih izgladnjeli vuk koji se nada da će posrnuti. Tjeskoba. Zima.

Nažalost, znajući strip, vjerovatno ova prva puno bolje odgovara radnji iako bi ja možda radije pročitao strip kakav nagoviješta ova druga.
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2536 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 22/01/2021 : 10:10:48  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
Galepova naslovnica mi je puno bolja.
Villa nacrtao Texa ko nekog manekena a i poza mu je čudna.
A i prevelik je obzirom na perspektivu i na pse.

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik

Edited by - corto33 on 22/01/2021 10:12:25
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2274 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 22/01/2021 : 10:17:55  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ja mislim da je i Villina vrlo atraktivna, ali ovaj Galepov pristup koji je tad vjerovatno bio mainstream mi se sad doima izuzetno originalan, skoro avangardan i super mi paše.. Villu gledam već godinama pa je malo i dosadio. Nekad je bio revolucija, nakon onih loših poznih Galepovih radova.
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 22/01/2021 : 10:43:30  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
Galep sa svojom naslovnicom prica jednu cijelu pricu, docarava atmosferu, nemilosrdnu hladnocu i neizvjesnost koju donosi izbivanje u prirodi, Villa to onako zanatski bez emocija..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"

Edited by - brni on 22/01/2021 10:45:12
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 22/01/2021 : 10:54:12  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
mnogo je bolji galep, nema tu sta. al te su naslovnice od cville, koje koristi ll, uglavnom osrednje, nije se covek trudio oko toga. a i sto bi, kad je iste radio kao dodatak stripu
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 22/01/2021 : 10:55:35  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
a sto se tice naslovnica, uglavnom su mi galepove naslovnice mnogo bolje od stripova iz tog vremena
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/01/2021 : 17:25:26  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Meni je Galepova naslovna genijalna! Sad kad se ponovno izdaju Tex klasici vidim da je Galep često znao pogodit i da je bio maštoviti naslovničar (ili maštoviti plagijator). Recimo, ovdje je Villa išao na pozu, a Galep na atmosferu i meni je to jače.

Koliko u zadnje vrijeme vidim, jedan i drugi su često imali pozerske naslovnice ali je Villa više išao baš na doslovno poziranje, kao npr. za selfi, Teks pozira čitateljima, a Galep na pozu u situacijama - tipa odmjeravanje pred dvoboj, pucanje, tako nešto. U naslovnama se vidi i razlika u statusu junaka, Villa sad crta ikonu talijanskog stripa gdje je Tex skoro Supermana, a Galep ga crta kao lika iz vesterna, znači lika koji može i dobiti šljagu, kao na meni genijalnoj naslovni Usijani meteor.

U pravu si pcoro. Kad pogledam malo bolje i sagledam obe naslovne strane i ovo sto kazes, Galep je daleko atmosfericniji. Villina naslovna je jako dobra, ali ipak pozeraj, dok Galepova prica jednu strasno atmosfericnu pricu, drugo Teksu stvarno izgleda kao da je hladno, sibaju ga udari vertova, sneg toliko pada da mu se skuplja i zadrzava na ramenima i sesiru. Stvarno izgleda kao da se izgubio i da se smrzava, i onda ovi vukovi u prvom planu deluju jos opasnije.
Popravio sam ocenu za naslovnu stranu na recenziji.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2274 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 23/01/2021 : 14:39:22  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Svaka čast! Nek i Galep dobije koju dobru ocjenu, ipak je u ranim epizodama znao pogoditi sa lijepim, starinskim naslovnicama, sve dok se kasnije nije prestao truditi i počeo sa onim velikim glavama.
Go to Top of Page

koze123
Average Member

929 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 23/01/2021 : 21:02:50  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Uf kakve naslovne strane, posebno Galepova, Goinže uzimam ti ovo da čitam!
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
30978 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 23/01/2021 : 21:52:38  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message  Reply with Quote
Meni je ta priča baš legla, jako mi se svidjela!

"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati."
"The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38060 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 23/01/2021 : 23:55:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 24/01/2021 : 00:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:

Apsolutno se slazem,dobro si pogodio srz u usporedbi.

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/01/2021 : 00:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by koze123

Uf kakve naslovne strane, posebno Galepova, Goinže uzimam ti ovo da čitam!

Nije moja, ja pozajmio od Bokija odavno, kao i Urotu i #600 o kojima sam pisao letos ovde na topiku. Nema se para i za Libellus Teksa.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26823 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 26/01/2021 : 01:08:49  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
https://www.sergiobonelli.it/tex/2021/01/18/gallery/tex-2021-1009122/

TEX 2021!Here begins the usual overview of the near future of the Bonelli Heroes, and of course it could only start from Tex. The magnificent over seventy shows no sign of slowing down his run: get ready for an explosive year for our Ranger!
One of our few certainties in these difficult times: Tex Willer ! Not only as a ranger, but also as a young outlaw, since, since the end of 2018, there are two of his successful monthly series!

One of our few certainties in these difficult times: Tex Willer!

Starting from his youthful adventures, this year in the books of " Tex Willer " our hero will finally complete his hunt for the irreducible bandit John Coffin , with the participation of rangers Dan Bannion and Buck Barry . Another ranger, better known to our readers, the beloved Kit Carson , still with a very black mustache and goatee, will be the co-star of the next story, set in Montana, an unpredictable sequel to a recent colored hardcover, in which we will find again among the characters the childhood friend Birdy and - listen! - even Ray Clemmons and Lena Parker !

After other adventures in the Southwest and an episode in Mexico that will see the participation of a second childhood friend, Hutch , the year of the young Tex Willer will culminate with a truly special special: the encounter with another Bonellian legend ... armed with ax!

And the classic Tex, timeless executioner on newsstands for seventy-three years? He will not be outdone by his young alter ego and will have to do with a warrior monk from China, a witch and a gunslinger expert in dark voodoo magic, a legendary monster of Ute beliefs and the return of a never dormant flame of his son Kit: the arrogant young ranchera and all pepper Manuela Montoya !

The Texone will be by Giampiero Casertano , grappling with a Southern treasure, while in the color hardbacks Alfonso Font will take us back to the Great Invasion of the Comanche and Enrique Breccia will resurrect the Man of Death for us! And there will be other adventures of Tex and his pards, but we want to reserve some surprises for the newsstands ... We tell you one: we will find out how and when Tex became the Indian agent of the Nava

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

koze123
Average Member

929 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 26/01/2021 : 10:16:11  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Tex Kolor 2: Razbojnici iz magle

Scenario: Ruju
Crtež: Cossu

Prvi kolorac mi je bio skroz zabavan, a taj trend se nastavlja i u drugom broju ove edicije. Razbojnici iz magle je jedna sasvim solidna i zabavna priča, koja odiše odličnom atmosferom, koja je po mom skromnom mišljenju crtački mogla biti i bolje prikazana.

Teks i Kit na samom početku jure Džima Brendona, odmetnika koji je pobegao u Kanadu. Tamo im se priključuje i veliki Džin, no ubrzo priča odlazi u sasvim drugom smeru. Dok Teks i Kit pikušavaju da prenesu zatvorenika u kanuu odjednom ih napada banda razbojnika, koji u magli koja obavija jezero izgledaju kao utvare. Teks i Džim bivaju zarobljeni u podrumu zabačene kućice van grada, a na Kitu i velikom Džinu je da ih pronađu pre nego što ih banda razbojnika ubije. Sam zaplet je solidan, bez nekih većih devijacija i iznenađenja, ali od početka do kraja napet. Atmosfera na jezeru i podrumu kolibe daje poseban pečat jednoj prosečnoj priči, a uvođenje Indijanke robinje je lep dodatak koji se sasvim dobro uklopio u ovu priču. Porodica razbojnika je zastrašujuća, no pred kraj mi se jedan deo priče nije svideo. Naime, kad razbojnici napadaju indijansko selo, oni ga uništavaju i pale kao od šale, tako da se ispostavlja da razbojnika ima najmanje 50 (ako ne i više), a Indijanci kao da su nesposobni. Nekako bi mi bolje leglo da je u pitanju banda od desetak ljudi, "Porodični biznis" ako tako možemo da ga nazovemo.

Cossu je generalno... pa solidan. Nije me nešto posebno oduševio njegov crtež, iako su neki predeli sasvim lepo nacrtani. Ona scena na jezeru bi kod nekog boljeg crtača bila nezaboravna, mračna i klaustrofobična, dok je ovde samo dobra i ništa više. Moguće je da je stvar malo i u koloru, recimo vatra u selu Indijanaca mi je bila prilično loše kolorisana, posebno kad se upari sa maglom - nekako amaterski. No, sve u svemu, u pitanju je jedna sasvim dobra epizoda koja se proteže na 160 stranica, sa donekle već viđenim zapletom, ali napisana tako da je vrlo napeta od početka do kraja. Sama završnica sa odmetnikom malo je preterana i nerealistična, ali to ne kvari utisak o celokupnoj priči. Naslovnica je prosto fenomenalna, čista desetka! To se zove atmosfera!

P:5 S:5 C:6 N:10 - 58%

Edited by - koze123 on 26/01/2021 10:25:01
Go to Top of Page

koze123
Average Member

929 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 26/01/2021 : 21:45:43  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Sedmorica ubojica/Helltown/Neumoljivi Jack Thunder

Scenario: Bosseli
Crtež: Marcelo

Dvojac Boselli/Marcelo zadužen je za moju (do sada) omiljenu priču Teksa, a to je Oluja na stenovitim brdima, i jedino što mogu reći nakon pročitane ove trodelne priče, je da ona još kvalitetnija i da predstavlja pravi klasik kada je u pitanju Teks Viler; ovo je najbolja epizoda Teksa koju sam do sada čitao.

Priča počinje napetim susretom mladom revolveraša Kida Rodela i par kockara u zaboravljenom i zabačenom salunu. Kid počisti protivnike i tada na vrata dolazi enigmatični i zastrašujući Jack Thunder - slepi revolveraš sa sovom na ramenu. Ubrzo on poziva Kida u svoju bandu, takozvanu "porodicu", čiji je svaki član čudniji i opasniji od prethodnog; tako tu imamo crnca grmalja koji upravlja maljem, Indijanca koji voli da se igra sa vatrom, grbavca koji citira Šekspira, čoveka sa maskom koji ubija samo nožem irošavog kriminalca koji svuda vodi svoja dva krvoločna psa. Ovime Boselli uvodi sasvim atipične i originalne likove u žanr, pritom postavljajući teren za sve buduće susrete. Zato je ova uvodna scena toliko genijalna, napeta i pre svega izuzetno dobro napisana.

S druge strane imamo Teksa i Kita koji posećuju Lenu i Donu Parker u gradiću Havenu, i tu dobijamo suštu suprotnost prologu: Haven je prelep gradić, odnosi su puni optimizma i ljubavi te se u vazduhu oseća ljubav i poštovanje između različitih likova - posebno između Carsona i Lene. Tu je i mladi Kit koji je odmah bacio oko na Leninu ćerku, ali i Tiger koji ima komični susret sa starijom gospođom. Jedna toliko topla atmosfera nakon krvoločnog sukoba sa prethodnih stranica, odlična karakterizacija svih likova i postavljanje terena za buduće stvari koje nas čekaju. Bilo da pratimo Teksa i ekipu koji jure mladog odmetnika ili Jackovu krvoločnu i izopačenu bandu, svaka stranica je napisana i nacrtana sa toliko pažnje i detalja, nijedan lik nije dvodimenzionalan niti nepotreban, a humor i akcija su besprekorno isprepletani. Kada bih morao da se odlučim koji mi se broj od ova tri najviše svideo rekao bih da je to nemoguć posao: iako je možda drugi bio najviše nabijen akcijom, i iako smo tu imali najviše napredovanja priče, sva tri borja su tako dobro osmišljena, a trenuci u kojima Boselli seče priču su pravi pravcati cliffhangeri, što se nažalost ne viđa često u SBE. Odnosno ovako kvalitetni cliffhangeri koji vas teraju da odmah uzmete sledeću svesku u ruke su retki.

A Marcelo - pa tu tek ne moram trošiti puno reči. Njegov detaljan crtež i besprekorno kadriranje dolaze do posebnog izražaja kada razbija kaslične SBE rešetke, ali i kad crta ove atipične likove i njuške. Posebno je dobro nacrtao glavne junake, ali i Bronca i Jima, kao i sedmoricu ludaka Jackove bande. Ne znam kako bih drugačije opisao ovu priču sem izuzetna, napeta, zabavna, atipična a opet u domenu vestern žanra, sa odličnim dijalozima i prosto fenomenalnim crtežom. Od mene najviše ocene i velika preporuka - ako bi VČ ikad objavio Odabrane priče Teksa ovo bi mi bila prva preporuka; a za ZS definitivno Oluja na stenovitim brdima!

P:10 S:10 C:10 N:10 - 100%
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2274 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 26/01/2021 : 22:35:43  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
E ovo je baš vrhunska epizoda. Jedna od najboljih.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 27/01/2021 : 17:55:14  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

E ovo je baš vrhunska epizoda. Jedna od najboljih.

Apsolunto!
Vrhunska prica. Nema greske kad se upare Bosseli i Marcelo na Teksu. Koliko je Marcelu dobro lezao Teks, toliko mu Zagor nije lezao iako je na oba serijala nacrtao neke od najboljih prica.

Koze citaj obavezno i Nepobjedive! Isto Bosseli-Marcello na vrhunskom nivou.

I svi pricaju o Karsonovoj proslosti kao remek-delu (prvo uparivanje Marcella i Bosselija), ja jos nisam imao to zadovoljstvo da je citam, kad je nabavis moras da mi pozajmis.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 27/01/2021 : 18:00:21  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
tu su od tog dvojca jos i citaci tragova koji mi je u top 3, kao i odlicni junaci teksasa. na zalost, posle se boseli nije trudio da pise ovakve epske price, tj. ima ih al manje
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18873 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 27/01/2021 : 18:03:58  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Jack Thunder je prekrasna priča sa prekrasnim Marcelom.. Ko da su sve najbolje dali maestru crtat.. Carsonovu proslost, Thonga tiranin, Jack Thunder...

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

selanne
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
7655 Posts

Member since 11/09/2009

Posted - 27/01/2021 : 19:02:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit selanne's Homepage  Send selanne a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

tu su od tog dvojca jos i citaci tragova koji mi je u top 3, kao i odlicni junaci teksasa. na zalost, posle se boseli nije trudio da pise ovakve epske price, tj. ima ih al manje

Uh, Čitači tragova... Da sad opet recenziram, toj priči bih dao čiste desetke, a ovoj s Thunderom ipak malo nižu ocjenu. Čitači su najbolji proizvod dueta Boselli/Marcello i vjerojatno jedna od Top 5 Texovih priča općenito.

Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
30978 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 27/01/2021 : 19:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message  Reply with Quote
Meni je ipak Thunder za nijansu bolji od Čitača. U svakom slučaju obje priče za preporučiti, vrhunsko štivo!

"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati."
"The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
Go to Top of Page

koze123
Average Member

929 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 27/01/2021 : 20:48:05  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Uh prelepe preporuke, ako ih ima u SD/LU razdoblju, probaće se, kad tad!
Go to Top of Page
Page: of 360 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.61 seconds. Snitz Forums 2000