Author |
Topic |
lwood
Advanced Member
Colombia
47232 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 29/04/2021 : 18:37:21
|
quote: Originally posted by BeaGea
quote: Originally posted by mladjo
quote: Originally posted by surfer
1683. godine, znaci 90 godina nakod Siska, su sa 120.000 vojnika zapoceli opsadu Beca koja je trajala 2 mjeseca. To isto spada u to povlacenje i zaustavljanje nadiranja u Evropu?
Bitka kod Siska 1593. je jedna od najvećih bitaka i pobjeda u hrvatskoj povijesti i bitka koja je na europskoj razini označila prekretnicu uspostavivši tzv. "Ravnotežu strana" između Osmanskog carstva i Europskih vojski. Zaustavljeno je Tursko nadiranje u Europu i od tada (iako još povremeno osvajaju područja) započinje Tursko povlačenje.
Da. Da nije bilo Siska, ne bi trebalo 90 godina da dođu 400 km dalje, bili bi tamo za desetak i Beč bi bio izgubljen. Bitka kod Siska je stoga bitna jer zahvaljujući njoj Zagreb nikada nije pao pod Tursku vlast (kao mnogi drugi gradovi) sjeverozapad Hrvatske je očuvan od Turske najezde, a i Turci su izgubili bitku kod Beča nakon koje počinje definitivno povlačenje i slabljenje Turske moći u Europi i na Balkanu.
Bitka kod Siska je bila prekretnica u ratovanju sa Turcima.
To je to, ukratko. E sad, vjerojatno recepcionar i strojar to znaju bolje pa nema smisla dalje raspravljati. Čitali su oni nekaj ali...mala djeca stalno gledaju u TV pa ne znače da kuže kako funkcionira TV uređaj ili tko se pravi TV program. Bezveze je s malom djecom raspravljati i ozbiljnim i velikim stvarima
nisan recepcionar niti san to ikad radija,a ti samo nastavi baljezgat i dokazivat kolika je kita hr obrazovni sistem. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3631 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 29/04/2021 : 18:47:28
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by lwood Jel ti dipl.pov.Antune uopće kontaš da kad bi pitali tvoje kolege dipl.pov. iz BiH, Srbije ,Turske i npr Italije da bi ste svi imali drukčije viđenje i interpretaciju istog događaja? Razumiš to jelda?
Za znanstvenika je samo istina važna, nema veze odakle dolazi. Povjesničari iz svih krajeva znaju značenje bitke kod Lepanta i Siska, osim onih revizionista i nacionalista, koji ionako nisu dio znastvene zajednice. Znam da ovo ne shvaćaš ali tek toliko da vidiš kako stvari stoje.
ajde ne lupetaj,jedva se u ičemu slažete. Jebote ,ima svak svoje viđenje o događajima od prije 25 godina a kamoli prije 500.
Ovo je točno, ako likove poput Sawitcha i sebe samtraš relevantnim.
...ne mogu se složiti ni sa susjedom kad tvrdi da ovdje nije bilo građanskog rata ili da vojska RH nije ratovala u BiH. Ili evo kao sad susjedi nisu stanju prihvatiti realitet po pitanju samostalnih i neovisnih država. Ali to je glupost pojedinca a ne struka. I ovo je naglasak zbog čega ti pišem razliku između amatera i znastvenika, znastvenik kad nešto pročita je svijestan kak to tek treba iostražiti a amater kad nešto pročita misli da je to naučio (nema dalje). |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47232 Posts
Posted - 29/04/2021 : 18:58:41
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by lwood Jel ti dipl.pov.Antune uopće kontaš da kad bi pitali tvoje kolege dipl.pov. iz BiH, Srbije ,Turske i npr Italije da bi ste svi imali drukčije viđenje i interpretaciju istog događaja? Razumiš to jelda?
Za znanstvenika je samo istina važna, nema veze odakle dolazi. Povjesničari iz svih krajeva znaju značenje bitke kod Lepanta i Siska, osim onih revizionista i nacionalista, koji ionako nisu dio znastvene zajednice. Znam da ovo ne shvaćaš ali tek toliko da vidiš kako stvari stoje.
ajde ne lupetaj,jedva se u ičemu slažete. Jebote ,ima svak svoje viđenje o događajima od prije 25 godina a kamoli prije 500.
Ovo je točno, ako likove poput Sawitcha i sebe samtraš relevantnim.
...ne mogu se složiti ni sa susjedom kad tvrdi da ovdje nije bilo građanskog rata ili da vojska RH nije ratovala u BiH. Ili evo kao sad susjedi nisu stanju prihvatiti realitet po pitanju samostalnih i neovisnih država. Ali to je glupost pojedinca a ne struka. I ovo je naglasak zbog čega ti pišem razliku između amatera i znastvenika, znastvenik kad nešto pročita je svijestan kak to tek treba iostražiti a amater kad nešto pročita misli da je to naučio (nema dalje).
i opet nisi svatija šta ti želin reč . al nema veze, uživaj u svojoj erekciji nad siskom |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
Edited by - lwood on 29/04/2021 18:59:17 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25366 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
BeaGea
Advanced Member
3631 Posts
Posted - 29/04/2021 : 19:05:52
|
Nije poanta u samoj pobjedi, ona je bila iznenađenje i samim pobjednicima. Poanta je o primjeni strategije u ratovanju koja se pokazala uspješnom.
|
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
Edited by - BeaGea on 29/04/2021 20:00:04 |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 29/04/2021 : 19:53:29
|
I prestani s tim pokušajima podjebavanja kako bi liječio svoje frustracije jer to nemam namjeru tolerirati. Zadnje što forumu treba su tvoje pizdarije. Prvo i posljednje upozorenje.
Nema razloga za uzrujavanje. Jasno je da svi maštamo da budemo kao ti, i zavidimo ti, pa i na historiografskom znanju. Eno te i Dosada, dipl. pov., hvali. |
Edited by - VALTER on 29/04/2021 19:54:24 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40383 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 29/04/2021 : 20:43:56
|
@Manhunter, ma pusti ga, ne ljutim se ja na njega.
@Dosada Covece, meni je istorija strast od kad znam za sebe. Jos u osnovnoj sam osvajao republicka takmicenja i jako dobro znam kako se tumaci, i proucavam svaku informaciju iz vise uglova. Ne znam samo kako ti dodjes do branjenja decjeg tumacenja istorije ako si istoricar. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
surfer
Average Member
Austria
967 Posts
Member since 09/05/2008 |
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17140 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 30/04/2021 : 10:54:27
|
Zanimljiva rasprava. No činjenica jest da su mladjo i dosada upravu što se tiče uloge Siska u tim borbama sa osmanlijama. Problem je što oni svoje objašnjavanje svode na znanje osnovnoškolca i zastaju pred napadima druge strane spominjanja bitke kod Beča. Za obranu Sisak svako važnu ulogu imaju konfiguracija trena, tri rijeke kad se razliju to postane pa skoro močvara, nesnalaženje Osmanlija i manjak manevarskog borbenog djelovanja, te pomoć drugih kršćanskih postrojbi braniteljima. Razlozi napada na Sisak i na Beč su totalno drugačije strategije pa druga strana pokazuje površno znanje a vjeruje nikakvo znanje vojnih strategija. Beč se spasio zahvaljujući Poljacima i njihovim saveznicima. Poljaci jesu bili dobri konjanici ali su uz pomoć kozački postrojbi bili jako opasani jer su lake konjice Kozaka imala veliki manevarski prostor za razliku od teških Poljski postrojbi. Uostalom Kozaci su već bili strah i trepet za Tatare i u ovom slučaju Osmanlije. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40383 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 30/04/2021 : 11:18:09
|
Krugeru, nema tu druge strane vec eamo kriticki posmatramo na decje tumacenje istorije. Svakako da Bitka za Sisak ima znacajnu ulogu u Dugom ratu koji je trajao bezmalo 15 godina. I to ratu koji je protiv Turaka vodila Austrija. Naravno, sa brdom saveznika. Ali tvrditi da su Hrvati zaustavili nalet Turaka u Evropi je ne samo odsustvo elementarnog znanja i tumacenja istorije vec odraz potpunog izostanka .......... da ne kazem nesto grubo. U tom ratu je bilo nebrojeno napada hriscanskih snaga na Turke gde god je to bilo moguce i po pravilu su se zavrsavali porazima.
Imas istovremeno i ustanak Srba u Banatu nakon cega je Sinan Pasa spalio mosti Svetog Save na Vracaru 1595. (Srbi su na barjacima nosili njegov lik). Posle toga su Srbi imali uzasan polozaj pod Turcima.
Takodje imas napade Ugara, Vlaske, Moldavije, ustanak u Hercegovini itd. A i lepo rece covek iznad, manje od 100 godina kasnije su Turci zakucali na vrata Beca. A oterani iz ovog podrucja 300 gofina kasnije. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3631 Posts
Posted - 30/04/2021 : 11:18:23
|
quote: Originally posted by Kruger
Zanimljiva rasprava. No činjenica jest da su mladjo i dosada upravu što se tiče uloge Siska u tim borbama sa osmanlijama. Problem je što oni svoje objašnjavanje svode na znanje osnovnoškolca i zastaju pred napadima druge strane spominjanja bitke kod Beča. Za obranu Sisak svako važnu ulogu imaju konfiguracija trena, tri rijeke kad se razliju to postane pa skoro močvara, nesnalaženje Osmanlija i manjak manevarskog borbenog djelovanja, te pomoć drugih kršćanskih postrojbi braniteljima. Razlozi napada na Sisak i na Beč su totalno drugačije strategije pa druga strana pokazuje površno znanje a vjeruje nikakvo znanje vojnih strategija. Beč se spasio zahvaljujući Poljacima i njihovim saveznicima. Poljaci jesu bili dobri konjanici ali su uz pomoć kozački postrojbi bili jako opasani jer su lake konjice Kozaka imala veliki manevarski prostor za razliku od teških Poljski postrojbi. Uostalom Kozaci su već bili strah i trepet za Tatare i u ovom slučaju Osmanlije.
Ako ti je promaklo. Ne treba trabunjati litanije, dovoljna je jedna rečenica.
Nije poanta u samoj pobjedi, ona je bila iznenađenje i samim pobjednicima. Poanta je o primjeni strategije u ratovanju koja se pokazala uspješnom.
|
|
|
BeaGea
Advanced Member
3631 Posts
Posted - 30/04/2021 : 11:20:33
|
Evo pa pronadjite tu Sisak. I ja sam to ucio tako u skoli, najvaznija i presudna bitka, ali to je u biti fusnota u povijesti tih ratova.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_wars_in_Europe
Svjestan si da wiki uređuju ljudi koji nemaju veuze sa strukom!? Pogledaj samo našu wikipediju s informacijama o prošlosti Hrvatske, takve gluposti se tamo nalaze da je to žalosno. Slučajno mi je urednik rođak pa znamo o tome i malo više. Ukratko, jad i bijeda. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3631 Posts
Posted - 30/04/2021 : 11:28:14
|
quote: Originally posted by sawitch Ali tvrditi da su Hrvati zaustavili nalet Turaka u Evropi
A u tom grmu leži zec. Tebi nije jasno kaj znači značenje bitke (a i ne voliš kad Hrvatima treba priznati određene zasluge). Nitko ne tvrdi da su Hrvati zaustavili Osmanlije...barem ne ja, a mislim ni mladjo. Bitka kod Siska je prekretnica, ali nisu tamo zaustavljeni Turci. Ukupnoj pobjedi protiv Osmanlija doprinos su dali svi koji su im pružali otpor, pa čak i oni koji su im bili pod skutima su pomagali svojim informacijama.
Problem je u raspravama s tobom što ti ne vidiš poantu vec se vodiš osjecajima. Znanstvenik mora biti operiran od osjećaja, za ubuduće kad kreneš proućavat neku temu. |
Edited by - BeaGea on 30/04/2021 11:44:45 |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17140 Posts
Posted - 30/04/2021 : 12:07:26
|
quote: Originally posted by Kruger
Zanimljiva rasprava. No činjenica jest da su mladjo i dosada upravu što se tiče uloge Siska u tim borbama sa osmanlijama. Problem je što oni svoje objašnjavanje svode na znanje osnovnoškolca i zastaju pred napadima druge strane spominjanja bitke kod Beča. Za obranu Sisak svako važnu ulogu imaju konfiguracija trena, tri rijeke kad se razliju to postane pa skoro močvara, nesnalaženje Osmanlija i manjak manevarskog borbenog djelovanja, te pomoć drugih kršćanskih postrojbi braniteljima. Razlozi napada na Sisak i na Beč su totalno drugačije strategije pa druga strana pokazuje površno znanje a vjeruje nikakvo znanje vojnih strategija. Beč se spasio zahvaljujući Poljacima i njihovim saveznicima. Poljaci jesu bili dobri konjanici ali su uz pomoć kozački postrojbi bili jako opasani jer su lake konjice Kozaka imala veliki manevarski prostor za razliku od teških Poljski postrojbi. Uostalom Kozaci su već bili strah i trepet za Tatare i u ovom slučaju Osmanlije.
Ako ti je promaklo. Ne treba trabunjati litanije, dovoljna je jedna rečenica.
Nakon napada ne tebe i mladje si zastao, ne objašnjavaš koja je strategijska razliku između napada na Beč i Sisak. Možda mi je promaklo ali je ne vidim tvoje objašnjavanje te razlike. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17140 Posts
Posted - 30/04/2021 : 12:13:42
|
quote: Originally posted by sawitch
Krugeru, nema tu druge strane vec eamo kriticki posmatramo na decje tumacenje istorije. Svakako da Bitka za Sisak ima znacajnu ulogu u Dugom ratu koji je trajao bezmalo 15 godina. I to ratu koji je protiv Turaka vodila Austrija. Naravno, sa brdom saveznika. Ali tvrditi da su Hrvati zaustavili nalet Turaka u Evropi je ne samo odsustvo elementarnog znanja i tumacenja istorije vec odraz potpunog izostanka .......... da ne kazem nesto grubo. U tom ratu je bilo nebrojeno napada hriscanskih snaga na Turke gde god je to bilo moguce i po pravilu su se zavrsavali porazima.
Imas istovremeno i ustanak Srba u Banatu nakon cega je Sinan Pasa spalio mosti Svetog Save na Vracaru 1595. (Srbi su na barjacima nosili njegov lik). Posle toga su Srbi imali uzasan polozaj pod Turcima.
Takodje imas napade Ugara, Vlaske, Moldavije, ustanak u Hercegovini itd. A i lepo rece covek iznad, manje od 100 godina kasnije su Turci zakucali na vrata Beca. A oterani iz ovog podrucja 300 gofina kasnije.
Nisi baš dobro objasnio. Nek ti dosada objasni koja je razlika između napada na Sisak i napada na Beč. A što se tiče pojma " ovih prostora " to je malo škakljivo i svatko to drugačije gleda. Netko je osmanlije otjerao prije a netko kasnije, dosta u tome ima i uloga savezništva sa njima. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3631 Posts
Posted - 30/04/2021 : 12:21:54
|
quote: Originally posted by Kruger Nakon napada ne tebe i mladje si zastao, ne objašnjavaš koja je strategijska razliku između napada na Beč i Sisak.
Kome da objašnjavaš kad ni jednostavnije stvari ne kuže. Uostalom ja se držal samo bitaka za Lepant i Sisak, i objašnjaval (vrlo kratko da bude jasnije) njihov značaj. |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
|
BeaGea
Advanced Member
3631 Posts
Posted - 30/04/2021 : 12:45:16
|
quote: Originally posted by VALTER
Dosado, dipl. pov., jeste li Vi znanstvenik?
Kakav lik!
Diplomirani povjesničar (jednopredmetni studij i dvopredmetni nenastavnički studij) svladava opširniji program struke, osobito metoda stručnog i znanstvenog istraživačkog rada. Kvalificiran je zaposliti se u ustanovama gdje se čuva i/ili obrađuje povijesna građa (arhivi, muzeji, te povijesni zavodi i instituti). |
Edited by - BeaGea on 30/04/2021 12:48:08 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47232 Posts
Posted - 30/04/2021 : 12:50:28
|
Evo pa pronadjite tu Sisak. I ja sam to ucio tako u skoli, najvaznija i presudna bitka, ali to je u biti fusnota u povijesti tih ratova.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_wars_in_Europe
Pa normalno,sve je to indoktrinacija. Valjda svi iz povijesti uče da su najbolji, najhrabriji, naj ovo,naj ono... |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Posted - 30/04/2021 : 13:15:49
|
Kakav lik!
Diplomirani povjesničar (jednopredmetni studij i dvopredmetni nenastavnički studij) svladava opširniji program struke, osobito metoda stručnog i znanstvenog istraživačkog rada. Kvalificiran je zaposliti se u ustanovama gdje se čuva i/ili obrađuje povijesna građa (arhivi, muzeji, te povijesni zavodi i instituti).
Pa ako predajete djeci, to ne znači da se bavite znanstvenim radom, pa da se možete titulirati znanstvenikom.
|
|
|
emirem
Advanced Member
10816 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 30/04/2021 : 13:19:03
|
Ovo sve zbog figurica!😳
Ja sam dvije godine radio u sisackoj bolnici i ostao mi grad u lijepom sjecanju, imam jos poznanstava tamo,ali godine cine svoje i kontakti ostaju na nula bodova.
Euro, zakuhao si topik sa izmjenom naziva,ti to kao ovi non-paperi likovi.😁 I da Milan Trenc je zagrepcanec,nemam njegovu biografiju,zvucalo mi slovenski. I tetak mi je Slovenac,Trampuš.
|
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47232 Posts
Posted - 30/04/2021 : 13:21:20
|
Kakav lik!
Diplomirani povjesničar (jednopredmetni studij i dvopredmetni nenastavnički studij) svladava opširniji program struke, osobito metoda stručnog i znanstvenog istraživačkog rada. Kvalificiran je zaposliti se u ustanovama gdje se čuva i/ili obrađuje povijesna građa (arhivi, muzeji, te povijesni zavodi i instituti).
Pa ako predajete djeci, to ne znači da se bavite znanstvenim radom, pa da se možete titulirati znanstvenikom.
Njemu je najbolje da radi ka izložak u muzeju. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 30/04/2021 : 13:51:34
|
quote: Originally posted by emirem
Ovo sve zbog figurica!😳
Rekoh ja da je Ojro kriv!!
To je ta fama njegovih topica, ni tok energija na ovoj planeti mu se ne moze oduprijeti!
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
BeaGea
Advanced Member
3631 Posts
Posted - 30/04/2021 : 14:50:51
|
Bit predavac i pisati radove nije moguce u isto vrijeme? Prije nego se pocelo predavati u skoli nije se moglo pisati radove? Gdje sam se titulirao znanstvenikom (u onom smislu kako ga ti shvacas) ako sam naveo svoje zvanje? I zasto sam ja odjednom tebi tema, a ne bitke s Turcima? Ajde vjezbaj psihologiju na drugim primjerima. Kak bi rekli Slovenci, lep pozdrav. |
Edited by - BeaGea on 30/04/2021 16:41:11 |
|
|
Topic |
|