Otvaranje ovakve teme kasni jedno petnaestak godina, ali pošto je Čarobna uzela da radi reprinte Iliona & Olimpa cenim da će se mnogi ponovo zagrejati za sci-fi. Slobodno pišite o SF naslovima koje trenutno čitate, koje ste čitali u mlađim danima, i koje tek planirate da čitate.
Što se mene tiče, u mlađim danima sam gutao Asimova, ono što je Tolkin za svet epske fantastike to je za mene predstavljao Asimov za svet naučne fantastike. Kasnije sam se prebacio na Hiperion i Govornik za mrtve, i dan danas su mi te dve stvari sam vrh SF-a, pored nedodirljive Dine naravno. A besmisleno je pričati o SF-u, a ne spomenuti Dika - neverovatno inovativan, kreativan i plodan pisac, koga zanima sci-fi teško da se može naći bolja preporuka od njega. Ubik i Sanjaju li androidi električne ovce? mi se izdvajaju kao najbolje stvari od njega.
Nažalost poslednjih par knjiga koje sam iščitao su bile poprilično razočarenje (Deca vremena & Deca propasti od Čajkovskog, i Cena radosti od Eriksona), pa sam u poslednje vreme radije čitao SF stripove negoli knjige, ali slobodno preporučujte pa će se sigurno moći nešto valjano probrati
Ova tema može poslužiti kao opšta tema za naučnu fantastiku, kolege su tokom godina konkretne predloge i osvrte ostavljali na ovoj temi link
Koga zanima naučna fantastika u stripu, na ovoj temi redovno ažuriram rang listu sci-fi stripova koje pročitam link
Nastavci Rame su đubre, imaš utisak da je svesno pisano da se snimi neki film pa se ubacivale svakakve moguće gluposti među likovima jer valjda čitaoci/gledaoci hoće sapunjaru. Izdržao do trećeg dela i batalio četvrti.
Odiseja mi super prve dve, treća ima ok ideju ali mi Klark previše filozofira kako je već umeo i onda ti knjiga bude dosadna u globalu. Pročitaću i četvrtu svakako.
Bolje je sasvim sigurno od tolkinovih sporednih skrabanja i fantastike u 14 knjiga ide baja preko romanije trci baja preko romanije sprinta baja preko romanije I umre pajdo ne zavrsi