forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 MARTIN MYSTERE - GIGANTI!!!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 32

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 17:48:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:
Originally posted by Spartacus

A tek Djed Božičnjak (roll eyes smiley) u Svetom Nikoli :)

Što s Djedom Božićnjakom?

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy

Ma gdje nam je dobar stari Djed Mraz!
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/12/2005 : 18:02:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
Pa ti ga zamisljaj kao Djeda Mraza
Kako se u HR koriste oba izraza mi urednici smo odabrali onaj koji je po nama pravilniji i bolji.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/12/2005 : 18:07:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Djeda Mraz je komunisticka izmisljotina koja nema nikakve veze sa krscanskom tradicijom i povijesnim nasljeđem lika.

Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 20/12/2005 : 18:24:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message  Reply with Quote
quote:

Djeda Mraz je komunisticka izmisljotina koja nema nikakve veze sa krscanskom tradicijom i povijesnim nasljeđem lika.

ali kojeg lika???
Father Christmasa ili Santa Clausa?

Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/12/2005 : 18:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Santa Clausa, naravno. U hrvatskoj tradiciji se on prije rata zvao Mali Isus, a nakon pada komunizma smo preuzeli talijanski/njemacki/koji vec naziv.

Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8257 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 20/12/2005 : 18:30:25  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message  Reply with Quote
Da je marlowe citao redovno martija, ovakva pitanja ne bi postavljao;)

Doduse, ne mogu da se setim kako je Dnevnik prevodio Santa Clausa/Sant Niklaasa/Bozic Batu...

Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio.
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 20/12/2005 : 18:30:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message  Reply with Quote
quote:

Santa Clausa, naravno. U hrvatskoj tradiciji se on prije rata zvao Mali Isus, a nakon pada komunizma smo preuzeli talijanski/njemacki/koji vec naziv.

Njemački sigurno niste jer bi bukvalni prevod sa njemačkog bio "Božićni čovjek".

Ase ležit vojnik Gorčin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noć i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/12/2005 : 18:31:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Dobro, onda talijanski, "Babo natale".

Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 18:37:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ajme Markose! Ignorantnost!
Mala lekcija
Djed Mraz, ili Deda Mraz, panslavenski je "proizvod" a ne komunistički, LOL
Santa Claus je ovakav oblik i izgled dobio 1931. godine, kada ga je crtač po imenu Huddon Sundblom odradio za Coca Colu. Ostalo znamo i to je povijest.
Djed Božičnjak je izmišljotina onih koji su kod nas htjeli kreirati poseban identitet, sa naglaskom da se razlikujemo od Srba, no taj naziv datira još iz kasnih tridesetih a POSEBICE tijekom 40ih.
U hrvatskoj smo od davnina imali Babu Zimu i Mrazića koji je bio poznat i kao Morozko! Da, da, slavenska mitologija i tradicija. Rusi su oduvijek tog djedicu nazivali Vojvoda Mraz a pred kraj 19st. dobija naziv Djed Moroz.
Najpravilnije, tj. najuniverzalnije, bi ga bilo zvati Sveti Nikola!

Čitajte malo i knjige a ne samo stripove. I na internetu ima podosta zanimljivih tekstova i studija.
ccc...
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6371 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 20/12/2005 : 18:38:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by prozirna senka

Doduse, ne mogu da se setim kako je Dnevnik prevodio Santa Clausa/Sant Niklaasa/Bozic Batu...

U legendarnoj epizodi Santa klaus 9000,pojavljuje se Deda mraz.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 18:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
Ma ne baljezgajte više o tome! :) Mi komunisti ionako ne prihvaćamo bilo kakvog dedu mraza već samo komade koje nose tange! :)
Father Christmas je angleski naziv, Santa Claus primarno američki, itd.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/12/2005 : 18:46:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
To kako su ga Rusi zvali nije imalo nikakve veze s nama, sve do 1945-te, kad nam je taj naziv nametnut. Baba Zima i Mrazić su pojmovi za koje sam čuo, ali sumnjam da su se koristili u ovom kontekstu. Prema onome sto sam ja pronasao, uvriježen naziv je bio Mali Isus (što je logično, jer se lik veže za blagdan Božića, tj. malog Boga, tj. Isusa).
No slazem se da bi najpravilnije bilo Sveti Nikola, no mi ionako vec imamo svetog Nikolu, 6.12., ne možemo slaviti dva u 15 dana:-) tako da je Djed Božićnjak sasvim ok rješenje, puno prihvatljivije od meni osobno odbojnog Djeda Mraza.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/12/2005 : 18:49:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Ono što je smiješno je što bi covjek , čitajući moj post, rekao da sam neki ultradesničar, a ja ustvari ljevičar:-)

Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 20/12/2005 : 18:54:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message  Reply with Quote
ma, cela ta stvar je dosta komplikovana. deda moroz jeste iz rusije, ali jos iz 19. veka. taj mali isus koji je bio u hrvatskoj jeste iz nemackog jesus kind, ili tako nesto. ne znam nemacki. u engleskoj se jos do 50-ih drzao father christmas, ali ga je na kraju istisnuo americki santa. uglavnom, svi oni donose poklone za bozic. jesu danas aktivni i za novu godinu, ali to im nije primarna funkcija.
u srbiji je tradicionalno bio bozic bata. i on ovde pokusava come back, ali mu ne ide bas dobro kao djedu bozicnjaku. ne znam od kada u hrvatskoj postoji djed bozicnjak, znam da je bio baby jesus.
deda mraz, koji jeste stariji, u obe nase zemlje ipak je dosao posle 1945. kada je bozic stavljen ad akta, a nije bilo pametno deci ukinuti poklone, pa je uveden agent deda mraz koji ce to raditi za novu godinu, uz stari izgled.
tako nekako.

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8257 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 20/12/2005 : 18:56:25  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message  Reply with Quote
@Spartacus

A ti smiri hormone. U epizodi koju je Aco naveo (hvala!), data je geneza kako je Sveti Nikola postao Santa Klaus. Pozajmi je i procitaj.

Deda Mraz jeste komunisticka izmisljotina, kao sto je markos i kazao. Nit Srbi niti Hrvati nisu znali za pojam Deda Mraza sve do jednoJajcanog "osobodjenja" '44te. Izmislili su ga Rusi cisto da bi zamenio Bozic Batu, a Juzni Sloveni oberucke prihvatili posle rata.-(

Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio.
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8257 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 20/12/2005 : 18:59:39  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message  Reply with Quote
markose, sta se pravdas, znas da si dobrodosao medju nas desnicare...:) Samo udri po Deda Mrazu, mamu mu crvenu:)

Go to Top of Page

Ned Mace
stripovi.com suradnik

Croatia
638 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 20/12/2005 : 19:10:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Ned Mace a Private Message  Reply with Quote
quote:
]

Nego Nede, jesil voljan da napises recenziju Svetoga Nikole?

Sumnjam, kako stvari stoje mislim da ću praznike morati posvetiti Općoj povijesti prava i države
Uostalom mislim da si ti to u stanju puno detaljnije razraditi nego ja

"There's no such thing as a free lunch!"
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8257 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 20/12/2005 : 19:14:05  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message  Reply with Quote
Bas ti hvala...

Ja bih radije pre samog Nikole da obradim epizode koje su mu prethodile, a ima ih nekoliko. Onda, do kraja godine (2006, naravno) imacete i Nikolu recenziranog. I Ostrvo leda i vatre, kao nagradu za strpljenje;)

Go to Top of Page

Ned Mace
stripovi.com suradnik

Croatia
638 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 20/12/2005 : 19:16:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Ned Mace a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bas ti hvala...

Ja bih radije pre samog Nikole da obradim epizode koje su mu prethodile, a ima ih nekoliko. Onda, do kraja godine (2006, naravno) imacete i Nikolu recenziranog. I Ostrvo leda i vatre, kao nagradu za strpljenje;)

S obzirom da se radi o Bariju i svetom Nikoli možda da ipak to prepustiš nekom zvezdašu?

"There's no such thing as a free lunch!"
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8257 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 20/12/2005 : 19:17:57  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message  Reply with Quote
Pa ja pokusavam marlowea da navucem (na martija, ne na mene), ali mi ne ide od ruke;)

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 20/12/2005 : 19:18:10  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Djed Bozicnjak je svakako primjereniji naziv za nas. "Mraz" nam je, kao sto je ovdje vec spomenuto, uvezen 1945.
Ali nije vazno kako ga tko zove, svi mislimo na istog lika...obucenog u crveno.

Edited by - dsormaz1 on 20/12/2005 19:20:13
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/12/2005 : 20:13:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čitajte malo i knjige a ne samo stripove. I na internetu ima podosta zanimljivih tekstova i studija.
ccc...

Pa mi i citamo knjige ali se ne furamo na njih kao doticni.
Kad vec citas, procitaj malo bolje povijest lika Svetog Nikole i Djeda Bozicnjaka,
pa onda pocmi suditi sto je izmisljotina i tko ju je izmislio.
I kao sto smo naveli HR se koriste oba izraza mi smo odabrali onaj koji nam je bolje i tocnije zvucao.
Tocnije, jer se svugdje taj "Djed" vezivao za Bozic a znamo zasto se kod nas od 45te
nije mogao zvati nikako sto bi imalo veze sa tamo nekim Bozicem.
Ali ako ti smeta uzmi flomaster i prekrizi ga te upisi mraz...
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/12/2005 : 20:15:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ono što je smiješno je što bi covjek , čitajući moj post, rekao da sam neki ultradesničar, a ja ustvari ljevičar:-)

Hajde ne lazi ljudima, kao da bih se ja druzio sa tobom da nisi desnicar!
I moras podhitno promjeniti ove tvoje crvene petokrake.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/12/2005 : 21:34:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa ja pokusavam marlowea da navucem (na martija, ne na mene), ali mi ne ide od ruke;)

Marlowu ocito smeta cinjenica da je to bonelli, ma koliko on dobar bio. Vjerojatno je i njemu, kao i npr. Duhu_koji_hoda Hellboy bolje napisan

Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 22:07:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dado

quote:

ccc...

Pa mi i citamo knjige ali se ne furamo na njih kao doticni.
Kad vec citas, procitaj malo bolje povijest lika Svetog Nikole i Djeda Bozicnjaka,
pa onda pocmi suditi sto je izmisljotina i tko ju je izmislio.
I kao sto smo naveli HR se koriste oba izraza mi smo odabrali onaj koji nam je bolje i tocnije zvucao.
Tocnije, jer se svugdje taj "Djed" vezivao za Bozic a znamo zasto se kod nas od 45te
nije mogao zvati nikako sto bi imalo veze sa tamo nekim Bozicem.
Ali ako ti smeta uzmi flomaster i prekrizi ga te upisi mraz...

He, he, evo prekriženo
Da si ti pročitao i shvatio ovo što mi sugeriraš kao štivo ne bi mi ni odgovarao na ovaj način! Izuzev možda ako smo čitali različite "činjenice" o istoj tematici što i nije nemoguće na ovim prostorima i u ovim vremenima
Go to Top of Page
Page: of 32 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000