forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 243

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 16/10/2009 : 18:49:45  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Stari mračnjak nas baca u ralje užasa, opisujući događaje u jednoj klasičnoj porodici u Mejnu,
na ostrvu Tol Ajlend u Atlantiku. Šta sve može da natjera jednu normalnu ženu da digne ruku
na svog supruga, kako će to učiniti a da se izvuče iz svega toga bez zatvorske kazne, ovoga
puta bez monstruma sa grdnim zubima i kandžama ali svakako sa najvećim mosntrumom od svih - čovjekom.
Knjiga je pisana u obliku naracije glavne protagonistkinje priče, u jednom dahu, bez poglavlja i pauza.

Radnja: dvoje supružnika traže nove stvari koje će im osvježiti seksualni život i, igrom slučaja, dolaze
na njihovo omiljeno ljetovalište, kućicu na jezeru u divljini, oktobar mjesec. Policajske lisice su te koje
bi trebalo da daju ubrzanje uzbuđenju ali čine upravo suprotno - posle nekontrolisane reakcije žene, koja je
i glavni lik u knjizi, njen muž umire od srčanog udara a ona ostaje vezana lisicama za jako kvalitetni, nesalomivi
krevet, daleko od svih, u divljini. U sledećim satima, dok pokušava da se oslobodi na razne načine oživljava
demone prošlosti a i još ponešto se dovlači da zaledi već ojađenu dušu i tijelo.
Jako dobra knjiga.

Šta povezuje ove, naočigled, nepovezane knjige?
Povezuje ih pomračenje sunca, koje spaja mjesta radnje koja se nalaze na najistočnijoj i najzapadnijoj tački Mejna,
i koje simbolično obilježava pomračenje uma čovjeka jer u obje knjige se govori o nasilju očeva prema kćerima, pokušajima
incesta koji je u prvoj knjizi stub priče a u drugoj bolna evokacija iz djetinjstva koja je imala ozbiljne posledice u budućnosti
glavnog lika. U nekoliko momenata u knjizi, tokom pomračenja, otvara se prostorni portal u kome glavne junakinje vide jedna drugu,
suočene sa svojim užasima proisteklim od iste nevolje - uspaljenih očeva/supružnika prema svojim maloljetnim kćerima.
A sasvim slučajno sam dobio obje knjige na poklon ne znajući da su povezane - mračne sile na djelu!!!

...
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 16/10/2009 : 20:36:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Kakva nevjerovatna slučajnost!

U poruci iznad moje, zemljak Vope (pozdrav!) hvali neka od dijela Stivena Kinga. Nahvalio ih je upravo u trenutku kada sam završio prvi dio 'Onoga', kapitalnog dijela gorespomenutog pisca. Odmah treba reći da moje mišljenje nije dobro. Nimalo! Da, ne čudite se.

Prije nego što krenem sa daljim izlaganjem, uvešću vas u moje motive, u moj način razmišljanja. Zašto sam uzeo ovu knjigu? Zato što je horor žanr u književnosti potpuno nepoznat za mene, velika terra incognita. I tako sam pomislio jednog lijepog poslijepodneva:''Zašto malo ne proširim vidike? Probaću da čitam naučnu fantastiku i knjige strave i užasa!''. Samo, sa čime početi? DeeCay hvali Asimova. Neka bude Asimov! A što se tiče horora, hmmm... Najviše ste spominjali Stivena Kinga i Hauarda Loverkrafta. Uspjeh nije bio potpun- našao sam Asimova i Kinga, ali ne i Loverkrafta (lokalna biblioteka nije baš najbogatija naslovima, uglavnom se pozajmljuje beletristrika). Sjećam se da mi je jednom prilikom profesor Teorije književnosti rekao:''Ako ti se knjiga nekog nekog za tebe novog žanra ne dopadne, to je najvjerovatnije zbog toga što nisi navikao na takav stil pisanja. Probaj da pročitaš još par ostvarenja tog žanram pa će ti se mišljenje možda promijeniti.'' Bio je u pravu, makar djelimično. Asimov mi se izuzetno dopao (dosada sam pročitao 'Sabrane robote', 'Pod čeličnim nebom', 'Golo sunce' i 'Kraj večnosti'), dok je sa Kingom suprotno. Uzeo sam 'Ono' u izdanju Algoritma. Samo da kažem, impresivno izdanje. Veliki format, kvalitetne korice i ostatak opreme... Svaka čast! Bojao sam se da će mi hrvatski pravopis biti problem, ali to, na svu sreću, nije slučaj (da odstranim svaki nesporazum, nije u pitanju nacionalizam, već mi je teško da pamtim izvorna imena likova).

Kako da obrazložim svoj stav?! Završio sam prvi dio, ali ne znam da li ću uzeti drugi. King ima jakih mjesta - izuzetno jakih. On uspjeva da prenese instiktivni ljudski strah od tame, leševa i nepoznatog, strah užasa i težak. Scena klanja i ubijanja nisu toliko izravno opisane, već su se još jednom potvrdile Lesingove pretpostavke. Koje pretpostavke? Dovoljno je naslikati užas, strah i ostala bolna osjećanja žrtve, pa da nam se neposredno prikaže izopačenost čudovišta. Izopačenost koja je na ovaj način daleko jače prikazana, nego kada bismo dobili jednostavan portret Onoga. A te scene su maestralne. Te scene su dovedene do ivice savršenstva. Te scene nas vrtoglavno uvlače u mračni splet ulica, travnjaka i kanala malog gradića Derija, na površini mirnog i tihog, ali koji se raspada od zla koje se skriva u njemu. I karakterizacija likova je prilično dobra - Bil, Riči (haha, moj favorit), Ben, Beverli i ostali imaju svoje spicifičnosti, koje su solidno prikazane i u njihovom djetinjstvu, i u odraslom dobu. Najbolji dijelovi knjige su mi dijelovi o istoriji Derija - iz njih takođe izvire zlo, ali ljudsko (rasizam, agresivnost, zlostavljanje).
To bi bile dobre strane ovog dijela. Ako zanemarimo strah... Ako zanemarimo atmosferu... Ako ne zanemarimo rasplet i logiku... Ako, ako... E, onda se stvari mijenjaju, barem za mene. Tempo radnje je spor, razvučen do nezdravog ekstrema (a ja sam se čudio što knjiga ima hiljadu stranica), to jest stranice protiču i protiču u tihoj besmislenosti. Početna ideja je, kada je sagledamo hladnim razumom, više nego smiješna: čudovište koje se krije u kanalizaciji, neotkriveno vijekovima, sa posebnim afinitetom prema mesu male dijece! Ha, ha, ha... Na granici smiješnog i tužnog. Sve je mutno, brljavo, neodređeno. Priroda Onoga. Njegove moći. Čitav izvitopereni svijet koji se napaja strahom i bolom, a koji je ovde stvoren. Ono desetak puta neuspješno pokušava da ubije dječake u ekipi pozitivaca - ja jakog mi čudovišta! Zaplet nejasan, takozvana 'amnezija' neuvjerljiva - kud ćete više?!

Žao mi je, ali sam se strašno razočarao u ovo dijelo.

Edited by - Mhejl on 16/10/2009 20:48:59
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 16/10/2009 : 21:18:12  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Pa "It" je jedna od Kingovih najboljih knjiga.
Jedan je od najboljih pripovjedača današnjice i, pored ostalog, karakterizaciju likova je doveo do savršenstva,
što je pokazao i dokazao puno puta do sad.
Šta reći o hororu i SF-u kao žanrovima koji su kao takvi u većini slučajeva puni nelogičnih stvari, naočigled
nerazumljivih besmislica, situacija koje ne možeš zamisliti u glavi, čudnih bića, mašina, filozofije i svjetova?
Moraš imati kompatibilnu maštu onome što je napisano tj. da nemaš previše kočnica i logičkih principa koji će ti smetati
u čitanju i uživanju u ovim žanrovima. Ljudima koji jako čvrsto stoje na zemlji u velikoj većini slučajeva se ništa od
navedenog neće svidjeti, zato i postoje druge knjige i drugi žanrovi i stilovi pisanja u kojima se svi mi manje ili više nalazimo.
Probaj još "Mračnu kulu" pa ako ti se ni to ne svidi batali Kinga.
Savjet za Asimova: potraži na netu hronologiju po kojoj se dešavaju radnje u njegovim knjigama jer je bitno kojim se redom knjige čitaju.
Od izuma robota na Zemlji, njihovog slanja u potragu za naseljivom planetom, rasijavanjem čovječanstva kroz svemir, Sage o Zadužbini itd.

...
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 16/10/2009 : 21:20:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Pa "It" je jedna od Kingovih najboljih knjiga.
Jedan je od najboljih pripovjedača današnjice i, pored ostalog, karakterizaciju likova je doveo do savršenstva,
što je pokazao i dokazao puno puta do sad.
Šta reći o hororu i SF-u kao žanrovima koji su kao takvi u većini slučajeva puni nelogičnih stvari, naočigled
nerazumljivih besmislica, situacija koje ne možeš zamisliti u glavi, čudnih bića, mašina, filozofije i svjetova?
Moraš imati kompatibilnu maštu onome što je napisano tj. da nemaš previše kočnica i logičkih principa koji će ti smetati
u čitanju i uživanju u ovim žanrovima. Ljudima koji jako čvrsto stoje na zemlji u velikoj većini slučajeva se ništa od
navedenog neće svidjeti, zato i postoje druge knjige i drugi žanrovi i stilovi pisanja u kojima se svi mi manje ili više nalazimo.
Probaj još "Mračnu kulu" pa ako ti se ni to ne svidi batali Kinga.
Savjet za Asimova: potraži na netu hronologiju po kojoj se dešavaju radnje u njegovim knjigama jer je bitno kojim se redom knjige čitaju.
Od izuma robota na Zemlji, njihovog slanja u potragu za naseljivom planetom, rasijavanjem čovječanstva kroz svemir, Sage o Zadužbini itd.

Pa, volim epsku fantastiku, a valjda je ne bih čitao da nemam mašte, zar ne?
Ćitao bih ja Asimova redom, ali u biblioteci imaju samo ove knjige koje sam nabrojao, plus trilogija o Zadužbini, koju čuvam za kraj.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 16/10/2009 : 21:31:32  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Heh, Zadužbine što se tiče pored osnovne trilogije tu još ima i Preludijum pa onda, nakon Druge Zadužbine idu Na rubu Zadužbine i Zadužbina i Zemlja da bi se zaokružila cjelina. Ovu zadnu knjigu sam tražio oho-ho vremena ali na kraju se sama upecala.

...
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 16/10/2009 : 21:35:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Heh, Zadužbine što se tiče pored osnovne trilogije tu još ima i Preludijum pa onda, nakon Druge Zadužbine idu Na rubu Zadužbine i Zadužbina i Zemlja da bi se zaokružila cjelina. Ovu zadnu knjigu sam tražio oho-ho vremena ali na kraju se sama upecala.

A u kojim je sve eidicijama Asimov objavljivan kod nas? Ili si nabavio originale?
Knjige koje sam ja uzeo su iz edicije 'Kentaur', sivih korica, manjeg formata...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 16/10/2009 : 21:43:41  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Najviše u Polarisu, nešto u Kentauru, s tim što su te knjige jako rijetke zbog tiraža od 500 brojeva a izdavane su kriznih devedesetih.
A ako ti engleski nije problem vidio sam neki dan u Mamutu u Delti cio Zadužbinski komplet na engleskom, jako lijep.

...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 18/10/2009 : 17:07:53  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Priče:

Majkl Murkok - "Gle čoveka"
Interesantna priča o tome ko je Isus Hrist u stvari i kako je došao tu gdje jeste,
i dilema šta je postojalo prvo: ideja ili čovjek.

Pol Anderson - "Jarčeva pesma"
Varijacija mita o Orfeju i Euridici smještena u daleku budućnost kroz koju se bavimo pitanjem
da li je mašinski bog dovoljan i potreban čovjeku od krvi i mesa?

Volter Miler - "Velika glad"
Kratka priča o čovjekovoj ekspanziji širom galaksije gledanu kroz princip međuzvjezdanog putovanja
otjelovljenog u svemirskom brodu. Još jedan od Volterovih kružnih ciklusa razvoja čovječanstva...

Rodžer Zelazni - "Kjvalll*kje*k*kutajlll*kje*k"
U osnovi detektivska priča u kojoj srećemo interesantnu teoriju o religiji-igri koja postoji u socijalnoj
hijerarhiji delfina.

Kordvejner Smit - "Zločin i slava komandanta Suzala"
Kako su ljudi stigli na planetu koja je posle 22 godine počela da ubija sve ženske jedinke, kako su se prilagodili
tome i zamrzjeli "regularni" ljudski rod. I kakva je uloga komandanta Suzala u svemu tome. Trte-vrte.

Robert Šekli - "Zirn niko ne čuva, palata Jendžik u plameu, Džon Vesteli mrtav"
Jako kratka i jako nerazumljiva priča o apolakipsi. Ne znam šta bih vam o ovome više rekao...

...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 21/10/2009 : 21:52:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Za one koji ne furaju ćirilicu: Ilija Bakić - "Jesen skupljača"

Zbirka sledećih priča:
- Među dinama
- Svod
- Gnoj
- Više od 90 fragmenata povratka
- Jesen skupljača
- Nečije ruke
- Slikovnica
- Jato
- Košava
- Kolevka
- Dvojnik i sve oko njega
- Gledanje
- Osmeh gospodina V.Ž.
- Ram Tomasa Mora
- Poštovani Sak: 71 portret

Iskreno govoreći očekivao sam nešto drugačije od pročitanog ali
kad bi nam se sva očekivanja ispunjavala ne bi bilo ni inresantno
toliko, zar ne? Ima tu svega: naizgled običnih priča, onih interesantnih,
teško razumljivih ili potpuno nerazumljivih - svega. Izdvojio bih priče
Više od 90 fragmenata povratka i Ram Tomasa Mora, kao meni najinteresantnije.
Ukupno gledano nijesam nezadovoljan ali ni zadovoljan - nešto novo
i neobično se pročitalo.

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 21/10/2009 : 23:08:04  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Bravo Vope!
Huh, moram i ja nešto napisati uskoro.Slabo se vremena ima...

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8205 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 22/10/2009 : 00:23:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
što se tiče kinga, mene su oduševile njegove zatvorske priče: zelena milja, koju se isplati pročitat, čak i ako ste gledali film, koji je sjajan, ali knjiga je ipak još i doživljaj više, te iskupljenje u shawschanku, jedan od mojih najdražih filmova i kad naletim na knjigu, pročitat ću i nju

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8205 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 22/10/2009 : 00:31:12  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
trenutno čitam knjigu longituda, od dave sobel i preporučam je svima koga imalo zanimaju jedrenjaci, navigacija, povijest, astronomija, vrijeme, satovi... to je prekrasno napisana knjiga o problemu zemljopisne dužine, koji je ljudski rod mučio stolječima, a mi to sada uzimamo zdravo za gotovo, te o johnu harrisonu, izumitelju kronometra
e da, to vam nije roman, ali se čita lako kao krimić

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 22/10/2009 : 01:16:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Huh, moram i ja nešto napisati uskoro.

a citanje nista

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 22/10/2009 : 08:54:22  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

Huh, moram i ja nešto napisati uskoro.

a citanje nista

Ma čita se dosta, ne brini

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/10/2009 : 21:36:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Zavšio sam 'Kraj Večnosti'(Isak Asimov).
Gospode Bože, kakva knjiga! Koliko je toga rečeno na 184 stranice... Natjerao me je na razmišljanje, mnogo razmišljanja... Što više čitam Asimova, nalazim na stotine stvari ranije nezamislivih za mene: Tri zakona, budućnost Čovječanstva, psihoistorija... A sve to izgleda kao dio nekog velikog mozaika, moćnog i neuhvatljivog, koji se na kraju spaja u jednu priču, priču o nama, ljudima... U priču čiji će se dijelovi možda i dogoditi u našoj dalekoj budućnosti, koje možemo ugledati zahvaljujući jednoj ogromnoj i živoj mašti...

Najbolji citati:
Čovek ne bi bio samo jedan svet, već milion svetova, milijardu svetova. Imali bismo beskonačnost u rukama. Svaki svet posedoao bi vlastiti raspon stoleća, vlastite vrednosti, priliku da se da u potragu za srećom na sopstveni način, mnogo dobara, beskrajna raznovrsnost... To je Osnovno stanje čovečanstva.

Naš zadatak je da izradimo projekat za sveukupno Vreme od početka Večnosti do časa kada se Zemlja opusti, i mi pokušavamo da predvidimo sve beskrajne mogućnosti svega, onoga što bi moglo biti, da razaberemo koje bi to ''što bi moglo biti'' bilo bolje od onoga što jeste, da odlučimo gde u Vremenu da napravimo neku sićušnu promenu kojom bismo ono što jeste preokrenuli u ''ono što bi moglo biti'', a kada to postane novo jeste, onda se dajemo u potragu za novim ''što bi moglo biti'', i to tako ide zauvek, zauvek, još od onog trena kada je Viktor Malanson otkrio Vremensko polje u 24. stoleću, duboko u prošlosti, u primitivnom 24. stoleću, čime je omogućeno počinjanje Večnosti u 27. veku, taj tajanstveni Malanson koga niko ne zna ali koji je utemeljio temelje Večnosti, stvarno, i novo ''što bi moglo biti'', zauvek, zauvek, zauvek...

S tim činom nestanka, znao je, dok mu je Noris lagano padala u zagrljaj, usledio je i kraj, konačni kraj Večnosti...
... i početak Beskonačnosti.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 22/10/2009 : 21:49:18  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
join the club Mhejl. Cijenim tvoje oduševljenje Asimovom.
Mali hint: cijeli Asimovljev univerzum je zapravo POvijest budućnosti. Sve se isprepliće, sve ima svrhu, sve se mijenja. Kojiput sve ovisi o nitima sudbine, a koji put o djelovanju cijelih svijetova. Inače, u ovoj knjizi ima naznaka koje su bitne za druge Asimovljeve serijale. Asimov je Putnik jedne moguće budućnosti. Prekrasno ispričane. Ugodno čitanje

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25831 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 22/10/2009 : 21:52:36  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

U poruci iznad moje, zemljak Vope (pozdrav!) hvali neka od dijela Stivena Kinga. Nahvalio ih je upravo u trenutku kada sam završio prvi dio 'Onoga', kapitalnog dijela gorespomenutog pisca. Odmah treba reći da moje mišljenje nije dobro. Nimalo! Da, ne čudite se.

He, he, he...
"IT" jedno od najpoznatijih Kingovih dela, ali je upitno koliko je dobro. Prvi put sam pročitao knjigu sa nekih 15-16 godina, i oduševio se, naravno. Uzeo sam kasnije još jednom da čitam, nekih desetak godina kasnije, ali sam imao mišljenje kao i ti sad.
Jenostavno, King je tipičan američki pisac, i ta njegova najizvikanija dela su možda i najplića iz njegovog opusa. Jednostavno, ima tu neku "Coca-Cola i burger" filozofiju, ne znam kako da drugačije objasnim.Od njegovih dela koja sam pročitao, meni su najbolje legli "Izmaglica", „The Shining“, „Misery“ i pogotovo

„The Girl Who Loved Tom Gordon“
.

Tu knjigu sam pročitao više puta, i uvek mi je bila isto dobra.
Preporuke.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/10/2009 : 21:56:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:

join the club Mhejl. Cijenim tvoje oduševljenje Asimovom.
Mali hint: cijeli Asimovljev univerzum je zapravo POvijest budućnosti. Sve se isprepliće, sve ima svrhu, sve se mijenja. Kojiput sve ovisi o nitima sudbine, a koji put o djelovanju cijelih svijetova. Inače, u ovoj knjizi ima naznaka koje su bitne za druge Asimovljeve serijale. Asimov je Putnik jedne moguće budućnosti. Prekrasno ispričane. Ugodno čitanje

Hvala!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/10/2009 : 22:00:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by Mhejl

Jenostavno, King je tipičan američki pisac, i ta njegova najizvikanija dela su možda i najplića iz njegovog opusa. Jednostavno, ima tu neku "Coca-Cola i burger" filozofiju, ne znam kako da drugačije objasnim.

Savršeno si osjetio suštinu mog posta. Zaista, mislim da King ima previše brz i žustar stil da bi mi bio drag. Ne, opet sam loše objasnio...
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25831 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 22/10/2009 : 22:07:33  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Inače, šta sam pročitao u poslednje vreme (sorry SF-fanovi, tako nešto ne čitam):

-Kristofer Prist, Prestiž

Pitko i nenaporno, valjda mi se svidelo zato što nisam ništa puno očekivao.

- Marko Vidojković, Sve crvenkape su iste

Ovo sam morao da pročitam još jednom! Što ovaj čovek psuje, to nije normalno! Odlično zamišljen roman, sa jedinim logičnim(i dobrim) krajem.

- Ken Follet, The Pillars of the Earth

Volim te romansirane istorijske romane..
A ovde je jedna tako jednostavna tema tako dobro napisana.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 22/10/2009 22:08:51
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21468 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 22/10/2009 : 22:51:06  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Društvo,evo da vam se pridružim i ja, mada nemam vremena kao nekad za čitanje knjiga( iako je knjiga najbolji vid zabave, samo treba više vremena nego za strip, film, muziku, video igru, ... ) ubodem ponekad nešto i ja.
Moja preporuka je od Dž.M.Kucija "Sramota"
Obavezno pročitati!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 23/10/2009 : 00:08:17  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Huh, nisam čitao. Kakva je knjiga, o čemu se radi?

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 23/10/2009 : 00:30:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

-Kristofer Prist, Prestiž

Standardno knjiga/film pitanje - kakva je u odnosu na film Mala digresija, meni se film bas dopao

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21468 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 23/10/2009 : 18:04:00  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Huh, nisam čitao. Kakva je knjiga, o čemu se radi?

Matori profesor na fakultetu u ( mislim ) Kejptaunu upada u aferu sa studentkinjom, onda ga nadređeni malo maltretiraju tražeći od njega izvinjenje, na šta on ne pristaje, već ih sve napušava, daje otkaz i odlazi neko vreme kod ćerke na njenu farmu.Ćerka opet ima neke svoje probleme, on upoznaje neke nove zanimljive likove, neke od njih "zvekne", ...
Knjiga je odlično napisana, u nekim delovima ima nešto što me je podsetilo na Kamijevog Stranca i Selindžerovog Lovca, u svakom slučaju knjiga koja se pročita za jedno popodne, tako da ako se nekom i ne svidi nije mnogo izgubio (vremena)

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 23/10/2009 : 18:25:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Nocas sam zavrsio "Kratku povest vremena" profesora Stivena Hokinga.

U nekoliko reci:

Kako je knjiga orijentisana prema citaocima koji nisu najbolje upoznati sa svetom teoretske fizike, ispisana je na veoma jednostavan nacin, sve je objasnjeno u opstim brojevima, na svakodnevnom jeziku, bez mnogo naucnog psovanja a jedina formula koja je upotrebljena u knjizi je cuvena E=mc^2.
Kako neke stvari nisam shvatio do kraja, dodjoh do zakljucka da je malo vise predznanja ipak neophodno da bi se tema upila do kraja, ali je i dalje materija koja je obradjena mnogo pristupacnija od one u "Svemiru u orahovoj ljusci", koji je zaista izuzetno konfuzan, uprkos cinjenici da je bogato ilustrovan.

Za razliku od "Crnih rupa i beba vaseljena", "Povest" je orijentisana iskljucivo na nauku ("Crne rupe" su ipak vise autobiografsko delo) i na razvoj nauke i covecije svesti o univerzumu, vremenu....(zivotu, vaseljeni, i svemu ostalom )

Ko voli da cita o teoretskoj fizici, bez da se sukobljava sa matematikom i slicnim prosecno obrazovanim ljudima komplikacijama - ova knjiga ce biti pun pogodak.
Kao sto rekoh, jezik je lagan i svakodnevan, brzo se cita, "radnja" je linearna i vremenski okvir o kojem se govori seze od stare Grcke i Aristotela, pa sve do vremena kada je knjiga napisana (kraj `80ih). Razumljivo, najveci opis se tice otkrica iz dvadesetog veka.

dakle, fizika na bestseller policama! navalite!

Usput, knjiga ima i nastavak pod naslovom "Kraca povest vremena", a "Kratka povest" je izdata i u obnovljenom i bolje opremljenom izdanju.

Go to Top of Page
Page: of 243  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.66 seconds. Snitz Forums 2000