forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Novi Zagor u Italiji...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 780

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 01/05/2008 : 06:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
naslovnica mi nije nesto posebno,ali nije ni losa.Srednja zalost
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29655 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 01/05/2008 : 08:22:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
naslovnica je dobro zamisljena ali katastrofa izvedena
zagor je u totalno neprirodnom polozaju tijela (lijeva i desna ruka), a lice sugerira da naš junak ima zatvor
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4362 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 01/05/2008 : 09:22:32  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
odlicna naslovnica
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 01/05/2008 : 10:43:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
Svaka Ferrijeva naslovnica je meni draga....jeste Ferri nekad bolje radio naslovnice, ali svejedno....a ko crta strip? Ehh moji snovi da je to Ferri....sigurno opet neka katastrofa od crteza..

Go to Top of Page

Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts

Member since 10/01/2004

Posted - 01/05/2008 : 11:39:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zeljko Ferri

Svaka Ferrijeva naslovnica je meni draga....jeste Ferri nekad bolje radio naslovnice, ali svejedno....a ko crta strip? Ehh moji snovi da je to Ferri....sigurno opet neka katastrofa od crteza..

Crta Alessandro Chiarolla, naravno meni najgori od svih,ali mora se istaci da je u zadnje vreme poboljsao mada opet je to lose. Evo stranica sa ovog broja (primecuje se da okolinu crta vrlo dobro ali likovi to jest zagor i ciko...propast,svako svoj ukus.

Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 01/05/2008 : 11:47:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
Hmmmm pa i nije toliko lose koliko sam mislio..to jest, priroda i okolina je stvarno super..a Zagor i Ciko bi mogli biti malo bolji..trebalo bi da se ugleda na Ferrija...

Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 01/05/2008 : 12:15:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ferri

quote:

Crta Alessandro Chiarolla, naravno meni najgori od svih,ali mora se istaci da je u zadnje vreme poboljsao mada opet je to lose. Evo stranica sa ovog broja (primecuje se da okolinu crta vrlo dobro ali likovi to jest zagor i ciko...propast,svako svoj ukus.

http://www.zagor.it/il-giornale/2008/maggio-giugno/zagor/tav515_2_g.jpg

Ma jel ovo moguće???? Chiarolla (koji mi je ionako drag crtač) se ponovno vrača na svoj stari stil koji ga je proslavio ("Sedam gradova Cibole", "Grenland", "Lažna optužba" - sve genijalno nacrtane eizode). Pa to je super vijest. Izgleda da su mu u Bonelliju očitali bukvicu. Mnogi ljudi pogrešno misle da Chiarolla ne zna crtati i da je sam po sebi slabašan crtač radi onih pustih mrlja i traljavih linija... Ali to je pogrešan zaključak. Stvar je u tome što je on jedna velika ljenčina, pa je zadnjih godina "namjerno" degradirao svoj crtež kako bi dobio na brzini i ugodno živio na bonellijevim jaslama. Izgleda da su ga sad skontali, ali ponovno kažem da mi je dobar (obožavam linije i sjenćenje) i kod ovih novih epizoda ("Vatra na nebu", "Tajanstveni izvor"), za koje ću isto tako priznati da su produkt Chiarollinog nemara i zbrzanosti i jasno je da se takav crtež ne može svidjeti svim onim pustim ljubiteljima jednostavnog figurativnog crteža. Sad gledam ovu tablu i ugodno sam iznenađen:
-snizio je prljavost na minimum
-počeo crtati noge kako treba
-počeo je spajati liniju s linijom; nema traljavosti
-dosta detalja i svi objekti su postali razlučljivi
-sjenćenje:superiška
-crtež je u cijelosti doživio renesansu; jednostavno je sve postalo lijepše i kvalitetnije
Naravno, postoji i posebna podvrsta tih ljubitelja hiperrealističnog i jednostavnog figurativnog crteža, a njovo ime je Ferrijevci & Donattelijevci. Njima, nažaslot, ni uz Chiarollino drastično poboljšanje, nema pomoći, hahahahahahahahha. A ko vam je kriv šta ste tradicionalisti, robovi prohujalih vremena i odbijate ljepotu opće razvojnosti? Činjenica je da u Italiji i ovdje ima puno obožavatelja Chiarolle ili barem onih kojima je njegov crtež solidan. Nikad nisam podnosio statičnost. A novi Zagorovi crtači su pravo osvježenje. Jednog dana će i ovi biti zamjenjeni, ali ne s ovim polovičnim copyjama Ferriyja & Donattellija (oni samo mogu zapečatiti Zagorovu sudbinu, što i čine s ovim ogavnim epizoda u starom stilu) (čast iznimkama: Piccinelli, Prisco, Maginantini...). Ipak na tronu (za mene) mogu biti samo Andreucci, Laurenti i Della Monica. A 4 Herclova stupa (za mene) su:
1) Nestali istraživač (Marcello) -Boselli (najbolje nacrtani Zagor ikad)
2) Kraken (Andreucci) - Boselli
3) Vampir (Della Monica) - Boselli
4) Sedam gradova Cibole (Chiarolla) - Boselli
Ovo nisu samo najbolji Zagori svih vremena nego i najbolji bonellijevi stripovi svih vremena. Još jedan dokaz da je crtež osnovna presumcija ukoliko neka epizoda želi postati kultna. Ferri je dobar, ali vidjeli smo kako je nacrtao ljude-ribe u ZAG 500: ko gumene bombončiće, lol. Crtež je jako bitan za priče koje pucaju na visoko. Zamislite d aje ove epizode crtao Donatelli!!!

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
Go to Top of Page

Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts

Member since 10/01/2004

Posted - 01/05/2008 : 12:38:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Ferri a Private Message  Reply with Quote
Evo i druge stranice sa istog broja

Edited by - Ferri on 01/05/2008 12:39:26
Go to Top of Page

sonor
stripovi.com suradnik

Vatican City
3950 Posts

Member since 18/02/2006

Posted - 01/05/2008 : 12:46:48  Show Profile Show Extended Profile  Send sonor a Private Message  Reply with Quote
napušeni rudnik

There's a time to live and a time to die
When it's time to meet the maker!
There's a time to live but isn't it strange
That as soon as you're born you're dying!
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 01/05/2008 : 12:53:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
napušteni rudnik.

A t je ispalo? he-he... živila, živila trava.
Go to Top of Page

bacho
Junior Member

Croatia
439 Posts

Member since 19/08/2007

Posted - 01/05/2008 : 13:12:30  Show Profile Show Extended Profile  Send bacho a Private Message  Reply with Quote
Iako se smatram Ferrijevcem i Donattelijevcem, sve mi manje i manje i manje smeta Chiarolla. Svetogrđe?

I´m too old for this shit.
Go to Top of Page

Džedson
Average Member

536 Posts

Member since 29/04/2008

Posted - 01/05/2008 : 14:03:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Džedson a Private Message  Reply with Quote
Inferno, od ova tvoja 4 stupa Andreucci je prešao u Dampyr, a Marcello je umro.Ako su ostala samo dva stupa bojim se da će se sve srušiti...

Inače, Chiarolla mi je ok, samo što se ponekad ne može razlikovati čovjek od stabla
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 01/05/2008 : 14:08:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Marcello umro?!??!?! Kad?
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 01/05/2008 : 14:34:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Džedson

Inferno, od ova tvoja 4 stupa Andreucci je prešao u Dampyr, a Marcello je umro.Ako su ostala samo dva stupa bojim se da će se sve srušiti...

Inače, Chiarolla mi je ok, samo što se ponekad ne može razlikovati čovjek od stabla

Pa kažem...
Zlatno doba Zagora je od "Nestalog Istraživača" do Kandraxa. Naravno bez onih preskočenih epizoda. Eto, čak i ja tvrdim da nije sve od "novog" Zagora dobro. Od Kandraxa na ovamo imamo samo usrane epizode s tek 2 ili 3 (pazi sad) tek solidne epizodice. I nema više dobre crtačke ekipe. Govnasto doba!!! ...na čelu s Burattinijem koji je pokušao pisati po uzoru na Bosellija (vidi Zlatno doba: "Tajnstveni samostan", "Zmajevi gusari", "Krv Apača", "Lažna optužba", "Grenland"... sasvim solidno...), ali nikako nije mogao pobjeći od starog nollitijanskog Zagora što vidimo u zadnjih 10-tak njegovih priča koje vrijeđaju inteligenciju ili se zaborave u tren oka. (Nolitti nije ni do koljena). Plus ima bezvezne ideje; plus priče mu redovito imaju blesav završetak, ne zna se šta je htio s idejom. Ako i ima dobrih priča to je reciklaža ili plagijat. Do sad je napisa 50 priča od kojih mu je 30-ak čisti drek. Jako loš prosjek; sigurno neće njegovo ime biti upisano u anale Zagorove povijesti, ma koliko god naš Bure bija simpatičan. Možete se vi tješiti da baš nije tako strašno. Al ja ću iznova i iznova bez straha reći da je baš tako. Zagora ipak čitam jedino kao ozbiljniji strip (Boselli koji je modernizirajuči Zagora, tog junaka približio po kvaliteti ostalima iz bonellijeve škole) dok nikad nisam preferira neozbiljni i veseljački pristup u duhu trash doba 60-tih i 70-tih. To je za djecu. Sad se nakon 2 godine vrača Boselli, pa ćemo vidjeti hoće li se slika popraviti. A tu je "Močvara robijaša". Slijede ambicioznije epizode u više svezaka. Optimist sam.

Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 01/05/2008 : 14:37:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

Marcello umro?!??!?! Kad?

Umro je nedavno.
Bio je slijep zadnjih godina pa nije crtao.

Go to Top of Page

Džedson
Average Member

536 Posts

Member since 29/04/2008

Posted - 01/05/2008 : 15:08:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Džedson a Private Message  Reply with Quote
Evo malo za ljubitelje statistike.

Počevši od Močvare robijaša pa sve do priče Kameni div, nedavno objavljene u Italiji, je razdoblje koje obuhvaća 15 priča.Ako izbacimo br.500 Indijanska magija, koja je već objavljena kod nas, ostaje nam 14 priča prosječne dužine 295 stranica!

Ako gledamo na tako velikom uzorku, ima samo jedno razdoblje u Zagorovoj povijesti sa u prosjeku dužim pričama od ovog.Pogađate već, to je Nolittino razdoblje, ipak je on kralj maratonskih priča.Dakle, počevši od Tragedije na karnevalu pa sve do Šake i zlatno grumenje je razdoblje od 15 priča prosječne dužine 297 stranica.Najkraća priča u tom razdoblju je Tajanstvene vode sa 229 stranica

Uglavnom, nadajmo se da će kvalitet biti proporcionalan dužini...
Go to Top of Page

Džedson
Average Member

536 Posts

Member since 29/04/2008

Posted - 01/05/2008 : 15:11:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Džedson a Private Message  Reply with Quote
Inače, ovo su najveći prosjeci u Bonelliju uopće( na uzorku od 15-ak priča zaredom).Čak ni kod Texa nisam našao dulje
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 01/05/2008 : 16:23:15  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
@Inferno: Ti izgleda ne shvatas i cini mi se da nikad neces shvatiti! Ne radi se o tome koliko je neko dobar crtac,vec koliko moze da napravi atmosferu svojim crtezom,te da uspije da citaoca uzivi u strip.
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 01/05/2008 : 18:16:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

@Inferno: Ti izgleda ne shvatas i cini mi se da nikad neces shvatiti! Ne radi se o tome koliko je neko dobar crtac,vec koliko moze da napravi atmosferu svojim crtezom,te da uspije da citaoca uzivi u strip.

E vidiš, novi crtači ZA MENE bolje dočaravaju atmosferu i samo mi njihov crtež omogućava da se uživim u strip. Aj dobro + Ferri. Ja se nikako ne mogu uživiti u Donattelijev crtež i priču na 300-400 stranica u kojoj se ništa spektakularnog ne događa(*) i u kojoj je 1/3 stranica posvečena Chickovim ludorijama!
(*) = ponekad treba cijela stranica za onaj "zip"; ili 30 stranica s prikazom hodanja kroz šumu, a na svakoj vinjeti jedna identična (negenerična) pozadina.
Kako vidiš, mogao bi i ja tebi postaviti slično pitanje o shvačanju i neshvačanju. Ukusi su različiti i mišljenja su oprečna. Valja saslušat argumente. Ja sam čak saslušao "Vaše" u vezi Ferrija koji mi je nedavno zbog vaših argumenata postao dobar crtač.

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/05/2008 : 20:29:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
ok Inferno, svako ima svoj ukus, ali si, kad je Zagor u pitanju, ipak u manjini i to znacajno. Razlog tome je verovatno cinjanica da vecina ljubitelja Zagora cita taj strip jos od 70-ih i 80-ih godina i zavoleli su ga upravo takvog kakav je inicijalno zamisljen. Taj neki novi Zagor jer verovatno radjen uz precutno prihvatanje i samog Bonellija, ali kao sto vidimo, stvari se vracaju ka tradicionalnom Zagoru, a verujem da su razlozi i u slaboj prodaji jer, pretpostavljam da vecima citalaca i u Italiji preferira klasicnog Zagora. Po meni, bolje da su smislili novog junaka kojeg ce crtati onako kako ga crtaju Chiarolla i Laurenti.

Neki od novih crtaca, Chiarolla i Laurenti u prvom redu, suvise su imali umetnicke slobode prilikom rada na Zagoru. Pri tome, ocito, nisu imali bas mnogo postovanja prema kreatorima i njihovoj izvornoj ideji kad su stvarali Zagora. Sta bi bilo da su Bonelli i Ferri kao autori (na sta imaju pravo) stavili razna ogracicenja kao sto to rade mnogi drugi (postoji masa ogranicenja kod mnogih strip junaka, znam za Asterixa da niko ne sme da ga crta uopste nako smrti glavnog crtaca, te za Tarzana o cemu je bas pricao Toza Obradovic i na sta su sve morali da paze dok su radili Yu Tarzana)?

Sto se tice Chiarolle, treba biti potpuni antitalenat za vizuelno izrazavanja pa za njega misliti da je los crtac. On je perfektac crtac, i ja ga obozavam, ali poludim kad vidim nacin na koji crta Zagora i Cika. U "Sedam gradova Cibole" je bio perfektan. Ne znam zasto nije nastavio da radi u tom stilu? Isto vazi i za Laurentija, u prve dve-tri price nacrtao je fantasticno i Zagora i Cika. Samo je trebalo sacuvati izvorne karakteristike lika. Laurentijev i Chiarollin Zagor zaista mnogo vise lice na Tarzana nego na Zagora. Pre svega, kostim ne lici uopste na kostim, pokusaj stavljanja u realne okvire je totalno odstupanje od izvorne ideje, da su hteli da ga crtaju u klasicnim pantalonama (sto inace posebno radi i Marcello) umesto u necemu sto ni mi citaoci ne znamo sta je (kostim od lastex tkanine kao kod Supermena kakve nisu ni postojale u to vreme ili pantalone koje postoje samo u Ferrijevoj i Nolittinoj masti), ali autori su to svesno uradili jer je bila jasna namera da Zagor kao glavni junak ima kostim nalik kostimu superheroja ili Fantoma (kod fantoma je taj kostim takodje u neskladu sa mestom i vremenom desavanja, posebno obzirom da je isti kostim imao i prvi Fantom pre 400 godina), te ne vidim zasto bi novi crtaci sebi davali takvu slobodu da menjaju taj kostim.

Da ne govorim o znaku na grudima koji svako crta kako mu se cefne i daje sebi pravo da on kreira Zagorov izgled kao da je u najmanju ruku on autor. Pored tofa, frizura Zagora je gora i neurednija cak i od Tarzanove. Da ne govorim o licu, Chiarollin Zagor ima sasvim druge crte lica, jedva mu na Zagora lice obrve i usi (sto, morate priznati, nije osobito tesko). Sekira ima sasvim drugi oblik, a ona je trebala da bude upravo sastavni Zagorovom imidza, kao i koza za opasacu na koju je prikacena sekira koja je takva da je potpuno nejasno kako se sekira ne vuce po zemlji. Sve su to neke slobode koje je Chiarolla dao sebi a koje su od Zagora napravile lik koji nema bas nista zajednicko sa likom za koji se citalac, prilikom stvaranja ljubavi prema citanju bas tog stripa, vezao. Vecina citalaca Zagora je i zavolela taj strip dok su bili deca i uvek ce u njemu videti neke osobine superheroja koje je tesko posmatrati odvojeno od fizickog izgleda.

Sta bi bilo kad bi drugi strip likovi dozivljavalil takve transformacije? Cini mi se da bi Chiarollin Zagor mogao da udje u Ginisovu knjigu rekorda kad je u pitanju odstupanje od izvornog lika.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/05/2008 : 20:36:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
Da se samo kratko isvrnema na ove isecke iz nove epizode. Vide se neka poboljsanja, ali jos uvek to nije onaj Zagor iz "Sedam gradova Cibole". Cini mi se dase sekira vise ne "vuce po zemlji", vidim da je znak na majici ok, ali samo na prvoj stranici. Kao da je ova prva stranica radjena nakon sto su mu skrenuli paznju na to, a ova druga je radjena u starom Chiarollinom stilu. Treba Burattini da mu malo vise ocita bukvicu.
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4903 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 01/05/2008 : 20:56:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Siguran sam da Bonelli rade kako najbolje mogu i da je situacija takva kakva mora da bude,svidjalo se to nama ili ne.Licno,voleo bih (da je) kada bi Ferri crtao sve epizode,a sto se tice novih,trudim se da mislim kako bolje i oni nego da Zagor ne izlazi.
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4903 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 01/05/2008 : 21:11:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dimi

Ljudi, dokle cete da se odusevljavate Zagorom i Ferrijevim naslovnicama koje prikazuju Zagora u istoj iznenadjenoj pozi po 100ti put?Ovakvu naslovnu bi mogao da nacrta i moj drug iz gimnazije!

pa neka nacrta

Edited by - Sneaksie Thiefsie on 25/09/2010 20:37:24
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 01/05/2008 : 21:18:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
ne ubacujuci se u raspravu, samo da primijetim izvanrednu riječ DAJGUZ

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7144 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 01/05/2008 : 21:58:12  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ferri

quote:

Ovaj crtez mi je fantastican!
Cak i u epizodi sa vanzemaljcem Chiarolla mi nije los. Neke scene pogotovo one sa vanzemaljcem i svemirskim brodom su odlicne. A sad je izgleda i samog Zagora i prirodu popravio. Super!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page
Page: of 780 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.43 seconds. Snitz Forums 2000