Author |
Topic  |
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4903 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
GeneziS
Average Member

Western Sahara
702 Posts
Member since 14/03/2008 |
Posted - 01/05/2008 : 22:35:38
|
izgleda da ima i onih što im je svadno kakvo smeće kupuju. u čemu je fol? |
Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded
|
Edited by - GeneziS on 01/05/2008 22:37:02 |
 |
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4903 Posts
Member since 22/04/2008 |
Posted - 01/05/2008 : 22:43:13
|
quote: Originally posted by GeneziS
izgleda da ima i onih što im je svadno kakvo smeće kupuju. u čemu je fol?
ima se,moze se...  |
 |
|
Zeljko Ferri
Senior Member

.jpg)
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 01/05/2008 : 23:03:33
|
quote: Originally posted by ---dp---
ok Inferno, svako ima svoj ukus, ali si, kad je Zagor u pitanju, ipak u manjini i to znacajno. Razlog tome je verovatno cinjanica da vecina ljubitelja Zagora cita taj strip jos od 70-ih i 80-ih godina i zavoleli su ga upravo takvog kakav je inicijalno zamisljen. Taj neki novi Zagor jer verovatno radjen uz precutno prihvatanje i samog Bonellija, ali kao sto vidimo, stvari se vracaju ka tradicionalnom Zagoru, a verujem da su razlozi i u slaboj prodaji jer, pretpostavljam da vecima citalaca i u Italiji preferira klasicnog Zagora. Po meni, bolje da su smislili novog junaka kojeg ce crtati onako kako ga crtaju Chiarolla i Laurenti.
Neki od novih crtaca, Chiarolla i Laurenti u prvom redu, suvise su imali umetnicke slobode prilikom rada na Zagoru. Pri tome, ocito, nisu imali bas mnogo postovanja prema kreatorima i njihovoj izvornoj ideji kad su stvarali Zagora. Sta bi bilo da su Bonelli i Ferri kao autori (na sta imaju pravo) stavili razna ogracicenja kao sto to rade mnogi drugi (postoji masa ogranicenja kod mnogih strip junaka, znam za Asterixa da niko ne sme da ga crta uopste nako smrti glavnog crtaca, te za Tarzana o cemu je bas pricao Toza Obradovic i na sta su sve morali da paze dok su radili Yu Tarzana)?
Sto se tice Chiarolle, treba biti potpuni antitalenat za vizuelno izrazavanja pa za njega misliti da je los crtac. On je perfektac crtac, i ja ga obozavam, ali poludim kad vidim nacin na koji crta Zagora i Cika. U "Sedam gradova Cibole" je bio perfektan. Ne znam zasto nije nastavio da radi u tom stilu? Isto vazi i za Laurentija, u prve dve-tri price nacrtao je fantasticno i Zagora i Cika. Samo je trebalo sacuvati izvorne karakteristike lika. Laurentijev i Chiarollin Zagor zaista mnogo vise lice na Tarzana nego na Zagora. Pre svega, kostim ne lici uopste na kostim, pokusaj stavljanja u realne okvire je totalno odstupanje od izvorne ideje, da su hteli da ga crtaju u klasicnim pantalonama (sto inace posebno radi i Marcello) umesto u necemu sto ni mi citaoci ne znamo sta je (kostim od lastex tkanine kao kod Supermena kakve nisu ni postojale u to vreme ili pantalone koje postoje samo u Ferrijevoj i Nolittinoj masti), ali autori su to svesno uradili jer je bila jasna namera da Zagor kao glavni junak ima kostim nalik kostimu superheroja ili Fantoma (kod fantoma je taj kostim takodje u neskladu sa mestom i vremenom desavanja, posebno obzirom da je isti kostim imao i prvi Fantom pre 400 godina), te ne vidim zasto bi novi crtaci sebi davali takvu slobodu da menjaju taj kostim.
Da ne govorim o znaku na grudima koji svako crta kako mu se cefne i daje sebi pravo da on kreira Zagorov izgled kao da je u najmanju ruku on autor. Pored tofa, frizura Zagora je gora i neurednija cak i od Tarzanove. Da ne govorim o licu, Chiarollin Zagor ima sasvim druge crte lica, jedva mu na Zagora lice obrve i usi (sto, morate priznati, nije osobito tesko). Sekira ima sasvim drugi oblik, a ona je trebala da bude upravo sastavni Zagorovom imidza, kao i koza za opasacu na koju je prikacena sekira koja je takva da je potpuno nejasno kako se sekira ne vuce po zemlji. Sve su to neke slobode koje je Chiarolla dao sebi a koje su od Zagora napravile lik koji nema bas nista zajednicko sa likom za koji se citalac, prilikom stvaranja ljubavi prema citanju bas tog stripa, vezao. Vecina citalaca Zagora je i zavolela taj strip dok su bili deca i uvek ce u njemu videti neke osobine superheroja koje je tesko posmatrati odvojeno od fizickog izgleda.
Sta bi bilo kad bi drugi strip likovi dozivljavalil takve transformacije? Cini mi se da bi Chiarollin Zagor mogao da udje u Ginisovu knjigu rekorda kad je u pitanju odstupanje od izvornog lika.
U POTPUNOSTI SE SLAZEM. |
|
 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7929 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 01/05/2008 : 23:39:02
|
aha, ovo gore mi izgleda poznato. taj takozvani jači neprijatelj (u ovom slučaju Grey) ih uspije zatvoriti i onda se Zagor i Chico nekim čudom izvuku iz kaveza dok ovaj Grey nije prisutan tj. najedanput neobjašnjivo pođe popiti kavu, na zahod i sl. jer ga nije volja ubiti ih odmah. |
Edited by - mpavin on 01/05/2008 23:41:36 |
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 01/05/2008 : 23:42:59
|
kakvo cudo kad je sprijeda posve otvoren |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
 |
|
Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts
Member since 10/01/2004 |
Posted - 02/05/2008 : 07:50:06
|
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
ok Inferno, svako ima svoj ukus, ali si, kad je Zagor u pitanju, ipak u manjini i to znacajno. Razlog tome je verovatno cinjanica da vecina ljubitelja Zagora cita taj strip jos od 70-ih i 80-ih godina i zavoleli su ga upravo takvog kakav je inicijalno zamisljen. Taj neki novi Zagor jer verovatno radjen uz precutno prihvatanje i samog Bonellija, ali kao sto vidimo, stvari se vracaju ka tradicionalnom Zagoru, a verujem da su razlozi i u slaboj prodaji jer, pretpostavljam da vecima citalaca i u Italiji preferira klasicnog Zagora. Po meni, bolje da su smislili novog junaka kojeg ce crtati onako kako ga crtaju Chiarolla i Laurenti.
Neki od novih crtaca, Chiarolla i Laurenti u prvom redu, suvise su imali umetnicke slobode prilikom rada na Zagoru. Pri tome, ocito, nisu imali bas mnogo postovanja prema kreatorima i njihovoj izvornoj ideji kad su stvarali Zagora. Sta bi bilo da su Bonelli i Ferri kao autori (na sta imaju pravo) stavili razna ogracicenja kao sto to rade mnogi drugi (postoji masa ogranicenja kod mnogih strip junaka, znam za Asterixa da niko ne sme da ga crta uopste nako smrti glavnog crtaca, te za Tarzana o cemu je bas pricao Toza Obradovic i na sta su sve morali da paze dok su radili Yu Tarzana)?
Sto se tice Chiarolle, treba biti potpuni antitalenat za vizuelno izrazavanja pa za njega misliti da je los crtac. On je perfektac crtac, i ja ga obozavam, ali poludim kad vidim nacin na koji crta Zagora i Cika. U "Sedam gradova Cibole" je bio perfektan. Ne znam zasto nije nastavio da radi u tom stilu? Isto vazi i za Laurentija, u prve dve-tri price nacrtao je fantasticno i Zagora i Cika. Samo je trebalo sacuvati izvorne karakteristike lika. Laurentijev i Chiarollin Zagor zaista mnogo vise lice na Tarzana nego na Zagora. Pre svega, kostim ne lici uopste na kostim, pokusaj stavljanja u realne okvire je totalno odstupanje od izvorne ideje, da su hteli da ga crtaju u klasicnim pantalonama (sto inace posebno radi i Marcello) umesto u necemu sto ni mi citaoci ne znamo sta je (kostim od lastex tkanine kao kod Supermena kakve nisu ni postojale u to vreme ili pantalone koje postoje samo u Ferrijevoj i Nolittinoj masti), ali autori su to svesno uradili jer je bila jasna namera da Zagor kao glavni junak ima kostim nalik kostimu superheroja ili Fantoma (kod fantoma je taj kostim takodje u neskladu sa mestom i vremenom desavanja, posebno obzirom da je isti kostim imao i prvi Fantom pre 400 godina), te ne vidim zasto bi novi crtaci sebi davali takvu slobodu da menjaju taj kostim.
Da ne govorim o znaku na grudima koji svako crta kako mu se cefne i daje sebi pravo da on kreira Zagorov izgled kao da je u najmanju ruku on autor. Pored tofa, frizura Zagora je gora i neurednija cak i od Tarzanove. Da ne govorim o licu, Chiarollin Zagor ima sasvim druge crte lica, jedva mu na Zagora lice obrve i usi (sto, morate priznati, nije osobito tesko). Sekira ima sasvim drugi oblik, a ona je trebala da bude upravo sastavni Zagorovom imidza, kao i koza za opasacu na koju je prikacena sekira koja je takva da je potpuno nejasno kako se sekira ne vuce po zemlji. Sve su to neke slobode koje je Chiarolla dao sebi a koje su od Zagora napravile lik koji nema bas nista zajednicko sa likom za koji se citalac, prilikom stvaranja ljubavi prema citanju bas tog stripa, vezao. Vecina citalaca Zagora je i zavolela taj strip dok su bili deca i uvek ce u njemu videti neke osobine superheroja koje je tesko posmatrati odvojeno od fizickog izgleda.
Sta bi bilo kad bi drugi strip likovi dozivljavalil takve transformacije? Cini mi se da bi Chiarollin Zagor mogao da udje u Ginisovu knjigu rekorda kad je u pitanju odstupanje od izvornog lika.
U POTPUNOSTI SE SLAZEM.
POTPISUJEM |
 |
|
Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2457 Posts
Member since 03/05/2006 |
|
igorpb
Senior Member

Australia
1931 Posts
Member since 24/08/2003 |
Posted - 02/05/2008 : 10:56:08
|
Ma koliko da se trudim ne mogu da prihvatim Chiarollin crtez. Nema sumnje da je odlican crtac ali mu Zagor ne pristaje. |
I dok sjedim ovdije u hladu i kroz prozor posmatram njega kontam da je Frojd u pravu i da je Sex korijen svega.
|
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 02/05/2008 : 11:01:08
|
Meni takve promjene uopće ne smetaju... Kad čitam, prilagodim se crtaču...
Ako hoćete još drastičniji primjer, pogledajte kako Dylana Doga crtaju Villa, Stano i Freghieri... To nikako nisu ni iste crte lica ni ista osoba... I makar je meni Stanov Dylan originalni, ne smeta mi ni Villin ni Freghieriev... A kad vidiš takvu razliku u licu, Chiarollin Zagor i nije previše drukčiji od Ferrijevog...
   |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7884 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 02/05/2008 : 13:30:17
|
popravio se chiarolla u ovoj novoj epizodi. i bilo je krajnje vrijeme. |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29655 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 02/05/2008 : 17:02:09
|
ovi dylani medusobno uopce nisu slicni, ali meni to ne smeta, glavno mi je da lice na ruperetta sto se tice samih crteza, freghierijev mi je jos i najbolji, ali ja sam njegov fan, stano mi se uopce ne svida, njegov dylan je pun ravih crta- brada mu je cetvrtasta, a usi trokutaste...
p.s. i meni je, kao i infernu, chiarolla solidan iako zna biti ispod razine koje moze |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 02/05/2008 : 17:59:18
|
quote: Originally posted by Beva
Ako hoćete još drastičniji primjer, pogledajte kako Dylana Doga crtaju Villa, Stano i Freghieri... To nikako nisu ni iste crte lica ni ista osoba... I makar je meni Stanov Dylan originalni, ne smeta mi ni Villin ni Freghieriev... A kad vidiš takvu razliku u licu, Chiarollin Zagor i nije previše drukčiji od Ferrijevog...

Jasno sam naznacio zasto je kod Zagora taj izgled mnogim citaocima jako vazan - zato sto su se vezali za taj strip upravo zbog izgleda glavnog junaka, kao sto se vezuju za Supermena ili bilo kojeg drugog superheroja. Izvrsne Nolittine price su, uz to, naglasavale one osobine Zagora koje su od njega, uz taj spomenuti fizicki izgled (kostim, sekira, znak na grudima, crte lica kad je ljut), stvarale kompletan imidz dopunjen svim onim osobinama koje smo zavoleli kod njega (neustrasivost, beskrajna humanost, pozrtvovanost...). Neke (mnoge) epizode Zagora nakon Nolittinog perioda potpuno su razbile taj imidz, neke samo fizicki, neke samo u nefizickom pogledu a neke u potpunosti, ituzno je kad imate u rukama strip u kojem je od onog "pravog" Zagora imate samo naslovnicu |
 |
|
zveky
New Member

109 Posts
Member since 20/11/2004 |
Posted - 02/05/2008 : 18:29:44
|
quote: Originally posted by Ferri
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
ok Inferno, svako ima svoj ukus...
U POTPUNOSTI SE SLAZEM.
POTPISUJEM
Jos jedan potpis za cijeli tekst. |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 02/05/2008 : 20:28:57
|

Ne moze se to porediti.Kod Dylana smo navikli od samog pocetka na vise lica.Pa samo u prvih deset stripova ga je crtalo 6-7 razlicitih crtaca.Dobar primjer gdje to ne funkcinise je kako rece --dp-- Asterix.Na tu stranu pripada i Zagor |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
Posted - 02/05/2008 : 20:55:13
|
Zašto se to ne može uspoređivati? Pa meni Ferrijev i Donatellijev Zagor nisu baš isti, pogotovo tjelesna figura... A i Donatelli mu je crtao drukčiji pištolj nego Ferri... I Donatellijev Chico je malo viši i vitkije figure... Da ne govorimo da su u raznim razdobljima i njih dvojica drukčije crtali Zagorovu frizuru... U početku je bila kraća, danas je puno bujnija... O Bignottiju neću jer je na Zagoru bio čista kopija Ferrija pa s te strane čak više cijenim Donatellija...
A i Donatelli je nekad bio novi crtač, i vjerojatno je bilo ljudi kojima se nije sviđao jer njegov Zagor nije Ferrijev... Ali ljudi su se vremenom navikli na njega... Stoga mislim da nije pošteno osuđivati nove crtače jer malo mijenjaju Zagorov lik, dajte im vremena i navići ćete se... Pa pobogu, da je Chiarolla počeo crtati Zagoru drugi model pištolja, svi bi na njega drvljem i kamenjem, a Donatelli je upravo to radio pa nitko ništa... Da ne govorim kako je Chiarolla daleko bolji crtač, pa bi samim time trebali biti sretni što radi na Zagoru... |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
Posted - 02/05/2008 : 21:02:07
|
quote: Originally posted by supermark stano mi se uopce ne svida, njegov dylan je pun ravih crta- brada mu je cetvrtasta, a usi trokutaste...
Primijetio si dakle da mu realizam nije najbitniji? :)
Ne znam, Stano je veliki umjetnik i neizmjerno mi je drago što Dylan ima tako dobrog crtača... Nije realizam mjera svega... Netko je rekao, čini mi se DeeCay, da njegov stil nije mainstream i da ga zato ljudi ne vole... Totalno se slažem... Strip bi bio dosadan kad bi svi crtači radili realističnim stilom... Za to lijepo postoji fotoaparat i slikaj... |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 02/05/2008 : 22:22:48
|
Zašto se to ne može uspoređivati? Pa meni Ferrijev i Donatellijev Zagor nisu baš isti, pogotovo tjelesna figura... A i Donatelli mu je crtao drukčiji pištolj nego Ferri... I Donatellijev Chico je malo viši i vitkije figure... Da ne govorimo da su u raznim razdobljima i njih dvojica drukčije crtali Zagorovu frizuru... U početku je bila kraća, danas je puno bujnija... O Bignottiju neću jer je na Zagoru bio čista kopija Ferrija pa s te strane čak više cijenim Donatellija...
A i Donatelli je nekad bio novi crtač, i vjerojatno je bilo ljudi kojima se nije sviđao jer njegov Zagor nije Ferrijev... Ali ljudi su se vremenom navikli na njega... Stoga mislim da nije pošteno osuđivati nove crtače jer malo mijenjaju Zagorov lik, dajte im vremena i navići ćete se... Pa pobogu, da je Chiarolla počeo crtati Zagoru drugi model pištolja, svi bi na njega drvljem i kamenjem, a Donatelli je upravo to radio pa nitko ništa... Da ne govorim kako je Chiarolla daleko bolji crtač, pa bi samim time trebali biti sretni što radi na Zagoru...
Ne radi se o modelu pistolja vec o kompletnom dozivljaju. Donatelli je uspeo da taj imidz u potpunosti sacuva, njegov Zagor ima vecinu onoga sto ima i Ferrijev. Da ne spominjem da kao klinac nisam ni primecivao da su u pitanju dva crtaca i dva razlicita Zagora. Eto najboljeg dokaza da je moguce sacuvati originalnost a opet sacuvati i bitne karakteristike glavnog lika.
Ne radi se o naklonosti jednom crtacu. Naprotiv, Ferrijev Zagor u prvim epizodama je toliko bezizrazajan da je losiji od prvih Donatellijevih radova. Tek kasnije se iskristalisao Ferrijev crtez na Zagoru, pri cemu je taj opsti utisak zavisio i od prica koje su u pocetku bile lose i nisu isticale one karakteristike Zagorovog lika koje smo kasnije zavoleli. Stavise, prve epizode Zagora (bez obzira ko ih crtao) su medju najgorim Zagorovim epizodama uopste.
Sto se tice Chiarolle i Laurentija, nije rec o navikavanju, oni su upravo prve price i nacrtali korektno vec je problem nastao kad su odstupili od toga, dakle, dok im se striktno ne zatrazi da se drze nekih karakteristika tesko da bi se ikada sami od sebe navikli (kao sto je to, izgleda, bio slucaj kod Chiarolle kod ove nove price iz kojih smo videli sken) |
 |
|
bubo
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1399 Posts
Member since 16/02/2008 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts
Posted - 03/05/2008 : 06:49:20
|
A i Donatelli je nekad bio novi crtač, i vjerojatno je bilo ljudi kojima se nije sviđao jer njegov Zagor nije Ferrijev... Ali ljudi su se vremenom navikli na njega... Stoga mislim da nije pošteno osuđivati nove crtače jer malo mijenjaju Zagorov lik, dajte im vremena i navići ćete se... Pa pobogu, da je Chiarolla počeo crtati Zagoru drugi model pištolja, svi bi na njega drvljem i kamenjem, a Donatelli je upravo to radio pa nitko ništa... Da ne govorim kako je Chiarolla daleko bolji crtač, pa bi samim time trebali biti sretni što radi na Zagoru...
Bicu srecan kad vise ne bude crtao zagora |
Edited by - Ferri on 03/05/2008 06:53:06 |
 |
|
Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts
Posted - 03/05/2008 : 06:51:56
|
Ne radi se o modelu pistolja vec o kompletnom dozivljaju. Donatelli je uspeo da taj imidz u potpunosti sacuva, njegov Zagor ima vecinu onoga sto ima i Ferrijev. Da ne spominjem da kao klinac nisam ni primecivao da su u pitanju dva crtaca i dva razlicita Zagora. Eto najboljeg dokaza da je moguce sacuvati originalnost a opet sacuvati i bitne karakteristike glavnog lika.
Ne radi se o naklonosti jednom crtacu. Naprotiv, Ferrijev Zagor u prvim epizodama je toliko bezizrazajan da je losiji od prvih Donatellijevih radova. Tek kasnije se iskristalisao Ferrijev crtez na Zagoru, pri cemu je taj opsti utisak zavisio i od prica koje su u pocetku bile lose i nisu isticale one karakteristike Zagorovog lika koje smo kasnije zavoleli. Stavise, prve epizode Zagora (bez obzira ko ih crtao) su medju najgorim Zagorovim epizodama uopste.
Sto se tice Chiarolle i Laurentija, nije rec o navikavanju, oni su upravo prve price i nacrtali korektno vec je problem nastao kad su odstupili od toga, dakle, dok im se striktno ne zatrazi da se drze nekih karakteristika tesko da bi se ikada sami od sebe navikli (kao sto je to, izgleda, bio slucaj kod Chiarolle kod ove nove price iz kojih smo videli sken)
Kako je ovo savrseno receno!! Tacno tako,bravo -dp- cestitam |
Edited by - Ferri on 03/05/2008 06:54:02 |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
Posted - 03/05/2008 : 10:47:51
|
Ako ćemo tako, onda je nekim novim klincima Andreuccijev, Chiarollin i Laurentijev Zagor onaj pravi, a vjerojatno im se ne bi svidio Donatellijev... Sve je to pitanje gledišta i navike... Da ste se vi rodili 20-ak godina kasnije, vjerojatno bi drukčije razmišljali... Ja sam odrastao na SD Zagoru, i dragi su mi i Ferri, i Andreucci, i Laurenti, i Chiarolla... Čak mi je najmanje drag Della Monica, njemu je ležao Gordon Link, Zagor mu ne leži... Donatellijev Zagor mi se nikad nije sviđao... Nema ni blizu Ferrijevu dinamiku i pokrete... |
 |
|
Topic  |
|
|
|