forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 23/01/2012 : 14:36:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Lepa ti je kolekcija.. Lepe i te tri police.. Samo sto se knjige ne slazu po velicini... To sam bas gledao neku emisiju na TV-u jos ranije... Malo im izmesaj velicine, bice lepse.. I dobri su ti ovi drzaci za knjige :)

kako gdje, kako gdje....mi smo u knjiznici slagali po velicini, pa po temama, pa po autorima.....

ovdje bi se mogo slozit da se ne slazu od manje prema vecoj

Edit: Polica je stvarno dobra. To kupio il pravio? Ako prvo, gdje i kolko novaca?

http://matanovogumno.blogspot.com

Edited by - Mali_Mate on 23/01/2012 14:37:43
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41206 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 23/01/2012 : 14:42:14  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Sto se slaganja tice, ja govorim sa estetske strane..

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Simeon
New Member

Serbia
140 Posts

Member since 07/11/2011

Posted - 24/01/2012 : 02:42:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Simeon's Homepage  Send Simeon a Private Message  Reply with Quote
RARE & GOOD:
Isak Asimov - Šljunak na nebu
Original naslov: Pebble in the Sky
Lajka 7, Rad, Beograd, 1961.
238 strana, tvrd povez, latinica

Jedna lepa radnja na prolece nice, za sada jos u cyberspace:
http://www.limundo.com/Clan/SeeMeON/SpisakAukcija +--+ http://www.kupindo.com/Clan/SeeMeON/SpisakPredmeta
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 24/01/2012 : 08:21:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
hehehe, sljunak :D

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 24/01/2012 : 11:23:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:
Originally posted by sawitch

Lepa ti je kolekcija.. Lepe i te tri police.. Samo sto se knjige ne slazu po velicini... To sam bas gledao neku emisiju na TV-u jos ranije... Malo im izmesaj velicine, bice lepse.. I dobri su ti ovi drzaci za knjige :)

Nema stvarno pojma da se knjige "trebaju" slagati po nekom redu.[???] Inače sam fizičar, a to znači aljkav do jaja. Knjige slažem po izdanjima i serijalima te po jeziku na kojemu su napisane(engleski, naški - svejedno hrvatski ili srpski ili bosanski ili crnski ili gorski)... ne primjećujem estetiku već naslove(to je k`o ona da ne sudimo knjigu po koricama, a čovjeka po odijelu:))

Edit: Polica je stvarno dobra. To kupio il pravio? Ako prvo, gdje i kolko novaca?

POlicu sam pravio sam. Kupio daske u firmi Elgrad (Slavonski Brod), oni izrezali, i nalijepili zaštite na rubove, a one nosače za zid sam naručio iz IKEA-e (1 euro komad)...sve skupa oko 300 kn ili 40 eura. Kasnije sam utiplo i prišarafijo sam :)))

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 27/01/2012 : 23:50:17  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Sloboda u nastajanju, izazovi u ispraćaju

Robert A. Heinlein:LUNA JE OKRUTNA LJUBAVNICA

Sama koncepcija "idealnog zatvora" dobiva na snazi kada se cijeli jedan planet (dobro, mjesec) pretvori u njega, te samim time čistim zakonima fizike odluči onemogućiti bilo kakav bijeg, što zbog strogo kontroliranih veza sa drugim planetama i nebeskim tijelima, a što zbog toga što nakon nekog vremena tijelo jednostavno više ne može napustiti taj, sada već matični, planet. Robert Heinlein je, ako se ne varam, prvi razvio ovu tezu, a mjesec kao zatvor zapravo stvarno ima smisla - dovoljno je blizu da se na njega bez problema(naravno, govorimo o budućnosti) prebace zatvorenici, ima dovoljno rude da bi se zatvorenici mogli okupirati korisnim radom, a usput sa svojom šestinom zemaljske sile teže nakon izvjesnog vremena povratak na zemlju čini teškim ili nemogućim (zavisi od vrema provedenog na njemu). Ali tu se pojavljuje jedna zanimljiva premisa - veliki broj ljudi na određenom izoliranom i udaljenom prostoru, iako su potekli iz različitih nacija i kultura, ima tendenciju melting - pota, tj. stvaranja nacije za sebe, a ako je usput matična vlada dovoljno daleka i nepristupačna da ne može reagirati trenutačno - e, onda tu imamo problem. Naravno, problem za tu vladu, a rješenje i cilj za naciju u nastajanju. Ima primjera u povijesti dovoljno, a primjer Australije (koja je u početku također bila kažnjenička kolonija) možda je ipak najbliži ovoj situaciji. Postavlja se pitanje imaju li stanovnici Lune pravo? Može se reći da imaju. Dovoljno su daleko, različiti i svoj na svome da mogu reći da to nadilazi oblike lokalne samouprave, odnosno nekog oblika autonomije i da se može govoriti o opravdanom postupku osamostaljenja. A kado uzmemo u obzir da Luniji nisu imali nikakav oblik samouprave - e, onda njihova želja za slobodmo postaje još jasnija i opravdanija. Samo, mjesec je okrutna ljubavnica. Kako osigurati dovoljno sredstava, ne samo za rat, nego i za poraće i daljni samostalni život? Kako natjerati Zemlju da prizna Lunu? Kako i dalje surađivati na ekonomskom planu ( i na sve druge načine) sa nekim tko je upravo poražen sa vaše strane? To su samo neka od pitanja. Heinlein se vrlo dobro snalazi u ovoj knjizi. Dobro daje odgovore na na pitanja, ali (isto tako bitno) postavlja prava pitanja koja jednostvano traže improvizaciju i mudrost istovremeno. Samo ustrojstvo Lune sa svojim poliandrijskim zajednicama i nedostatkom pisanih zakona (odnosno gotovo potpuni oslonac na običaje i uzance)dosta je dobro i intrigantno zamišljeno, a sam način stvaranja revolucionarnog tijela, ćelija i boraca je izgrađen na dosta visokom nivou. Sam Heinlein je sigurno dosta proučavao revolucije i rezultat je dosta dobro vidljiv u knjizi. Ipak, da nema Mikea, superkompjutora, cijelokupna ideja bi propala vrlo brzo. E sad, da li je to slabost u priči ili ne, o tome se može raspravljati. Naime, veliki dio priče se ipak oslanja na Mikea, ali opet, sam Mike ne bi mogao ništa bez izvrsnog plana koji su stvorili sami ljudi, tako da zapravo kompleksnost koju oni zajedno čine stvara sinergijski učinak koji na kraju dovodi do uspjeha plana. Uglavnom, junaci su dosta dobro okarakterizirani, sustav Lune je opisan na vrlo kvalitetan način, a sami tijek revolucije također je izveden na način da intrigira od početka do samog kraja. Sve u svemu, Heinlen je pružio vrlo dobro djelo koje, osim želje za slobodom (koja ima dodatnu težinu jer se radi o kažnjenicima, makar su mnogi samo potomci istih)daje i želju za stvaranjem, suživotom i mirom.

Mira koji su Luniji zaslužili.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/01/2012 : 11:47:48  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 03/02/2012 : 11:25:47  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Strip o Slovencu, največem svjetskom kradljivcu bicikla.

"Idioti kupuju stvari. Pametni ljudi prodavaju stvari idiotima. Moj otac je to zaboravio. Ja nisam." Igor Kenk

Edited by - panzer on 03/02/2012 11:34:22
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 03/02/2012 : 11:29:25  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Beckett: Geneza

Budučnost. Nalazimo se na Aotearoi (Novm Zelandu). Pratimo dvije među sobom povezane priče. U prvoj mlada Anaximander polaže petsatni usmeni ispit pred komisijom Akademije, da bi postala povijesničarka. Tematika ispita: život i djelo Adama Forda, koji je junak naše druge priče. Pošto Adam na straži (Aotearoa je poslije svijetskog rata ostao izoliran od preostalog svijeta) ubije svoj drugara i spasi život izbeglici, uhapse ga i ponude mu dvije mogučnosti: ili če postati pratitelj jednog robota ili če umrijeti. Adam izabere prvo mogučnost i tako ga stave u čeliju sa robotom Artom. Art ga pokušava nagovoriti, da postanu prijatelji, ali Adam to neče, jer smatra, da umjetna inteligencija ne može da postoji. I tako dođemo do osrijednog dijela knjige, u kojem počne zanimljiva debata o tome, zašto je čovjek čovjek i šta ima on, a robot ne, da bi se ga smatralo višim bičem. Možda dušu?

Adam dugo traži odgovor na to pitanje, ali mu Art izvstno parira u dokazivanju, da nisu roboti ništa manje vrijedni od ljudi ... Naš junak na kraju ipak pronađe razliku između njega i robota: 'I am not a machine. I am curiosity, I am reason, I am love, and I am hatred. I am indifference. I am the reason my mother laughed and the reason my mother cried. I am wonder and I am wondrous. Yes, the world may push your buttons as it passes through your circuitry. But the world does not pass through me. It lingers. I am in it and it is in me. I am the means by which the universe has come to know itself. I am the thing no machine can ever make. I am meaning.'

U knjizi i saznamo, kako oficielna verzija povijesti govori o tome, da su nedugo poslije Art i Adam pokušavali pobiječi iz zatvora, ali je Art greškom ubio Adama ... Ali ništs nije takvo, kako se čini u ovoj neobičnoj priči, pa tako na kraju dođu na vidjelo stvari, o kojima nitko nije znao (jer povijesne knjige pišu pobijednici), a tu su i šokantan kraj, zbog kojeg su se ostali recenzenti sjetili na film The Sixth Sense, a ja na Planet majmuna (znat čete, zašto, kad vidite, što su zapravo naši junaci i na koga sliče) te tužan kraj glavne junakinje ... Priča (koja je poprilično kratka) na trenutke ispada vrlo sterilno, ali se u njoj nalazi mnogo zanimljivih filozofskih pitanja, koja če ipak više zadovoljiti ljubitelje filozofskih dijela nego sci-fi fanove.

Edited by - panzer on 04/02/2012 08:27:52
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 03/02/2012 : 21:11:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
E hvala Penzer, baš sam vidio ovu knjigu danas u knjižari i hoću je kupiti - neću...dobro da nisam:)))

A Beckettu neka netko preporuči Asimova ako hoće filozofirati o razlici između robota i ljudi :)

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 04/02/2012 : 08:22:41  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Beckett mi je več javio da če me tužiti zbog izgubljenih prihoda

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 09/02/2012 : 11:09:27  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 09/02/2012 : 14:57:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Patrik MekKejb - Snježna šuma

Uvijek sam, čitajući folklorne priče/legende/pjesme različitih naroda Evrope, a i šire, najviše volio one keltske. Njihova osobenost ostavila je trajan utisak na dječju psihu, pogotovo ako uzmemo u obzir da ih nikada nisam mogao naći onoliko koliko bih volio; a, sjećam se, srećan kraj nije bio zagarantovan. Njih se nije ni moglo "očistiti", kao što je urađeno sa bajkama koje su sakupili braća Grim, jer je tama i užas, pa makar i samo zaznačeni u njima, pa i "zakamuflirani" konvencionalnim pripovjedanjem roda bajki - zapravo previše duboko u srži ovih ljudi, i odražava se u svemu što stvaraju, ležeći poput mračne sijenke koja se često ignoriše zarad veselog "keltskog" sentimenta. Patrik MekKejb se vrlo uspješno bori protiv ove tendencije svojim perom, riječju i mišlju, bezobzirno suprotstavljajući tamu starog ubrzanom napretku novog, kao veliki sukob koji se nekad manje, a nekad više, prolama kroz psihu glavnog "junaka". I baš kao što je rezultat spoljnog već odlučen - i psiha, život antagoniste se kreće zacrtanim putem, odražavajući najdramatičniji oblik sukoba koji, ublažen, postoji i u mnogim drugim ljudima.

A možda je uzrok svega ludilo, jednostavno. Ono koje bjesni, nalazeći snagu u samoobmani, i "gradi", jer se ne može reći da doseže dalje od iluzija i samoobmana, bogato simboličko tkivo koje u sebi krije "šifru", pravi kod istine koja se pokušava sakriti. Identifikacija sa agresorom je ovdje u pitanju, udžbenički primjer (još jednom se pokazuje da su psihologija i književnost neizbježno povezani svojim težnjama i opsegom) - i stoga naš junak sebe pretače u kontekst jedinog svijeta koji počiva u njemu i kome osjeća da pripada: onoga gdje se mračni gorštaci nikada ne spuštaju sa brda, gdje se sve čini u strasti i u ime iste, gdje tajne teško leže na prevrtljivim, zatvorenim i mnogoličnim stanovnicima. To je svijet koji je osakatio ovoga čovjeka, i sve drugo, naspram ovoga - nije stvarno, barem ne dovoljno. Život teče, naizgled normalno, sve do jedne pukotine, teškom izazova: i tada, kada razum malo-pomalo poklekne, opet izranja strah, noćne more i potisnuta sjećanja.

Vrlo dobro napisana knjiga. Prvo, lice, tok svijesti - očekivano, sjajno uporebljeno. Suptilno, bez vulgarnog preobjašnjavanja zapleta (udžbenička definicija: "scena sa psihijatrom" u Hičkokovom "Psihu"). Zbog toga je nagla promjena naracije kojom se roman zaključuje još uznemirujuća, Đavo progovara, da bi poslednji put urinirao "junaka" i ukazao na "šupljikavost" njegove, od krivice i samosažaljenja pažljivo cenzurisane, verzije priče, i to na uznemirujuće crnohumoran način. Da li Zlo stvarno može poprimiti postojanje snagom naše misli i uma, ili je završna scena samo produkt svijesti koja ne može naći smiraj ni u grobu, koji opsesivno-kompulsivno ponavlja isti događaj, jedini koji ostaje u tami groba? Konačni izliv autorovog pesimizma i smisla za horor? Ili jednostavna činjenica: iza smrti ostaje Raj ili Pakao, a sve zavisi da li možemo provesti vječnost sa sobom, svojim sjećanjima i teretima ili ne.

Ehm, vrlo upečatljiva knjiga. Čuvajte se brđana i njihovih načina, i mračnih klanaca gdje leže leševi... utvara sjećanja.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17913 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 10/02/2012 : 00:22:37  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
da napravimo nešto za razmjene knjiga neki topik :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 10/02/2012 : 00:30:18  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ha napravi:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 10/02/2012 : 10:33:59  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 19/02/2012 : 18:16:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

SIC TRANSIT GLORIA UNIVERSUM

Vernor Vinge:Vatra nad dubinom
Fire upon deep
Žanr:SF
Hugo winner
Algoritam,2002.
591. str
Prijevod:Kristijan Vlašić
Lektura:Ljiljana Puljar Matić

Upravo sam na 150 stranici Vatre nad dubinom i moram priznati da još ne vidim zašto ju toliko hvale...Tek nedavno sam nabavio Jazbinu i Vatru, pa sam se odlučio prvo za Vatru iako je kronološki poslije.
ZA sada mi je najbolji opis djelovanja čopora kao jednog bića, ali mi je JAhač malo too much i previše(ukusi se razlikuju a ja baš ne volim neka polu-moguća bića)...eto kad pročitam cijelu možda mi se i svidi - za sada nije ni do koljena Gradu i zvijezdama(koju si naveo kao najbolju. Opet, pravim ražanj dok je zec u šumi, ali evo nakon 150 stranica Vatra nad dubinom, po meni , graniči s prosiječnošću...

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 19/02/2012 : 22:49:18  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ha eto, ukusi su različiti
Menij e knjiga izvsna, što zbog izuzetno kvalitetne naracije, što zbog poprilične inovativnosti, a što zbog zanimljivih likova. Kako ti se svidio Hyperion?

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 19/02/2012 : 22:49:44  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ali pročitaj do kraja, možda ti se i popravi ukupni utisak

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 19/02/2012 : 23:10:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kako ti se svidio Hyperion?

To kao da si me pitao da ti prepričam Bibliju:))

Cijeli Hyperion cantos mi je napisan odlično, inače Simmons piše fantastično, iako mi je Asimov prvi, Koontz drugi:)mislim na pripovijedanje.
Simmons je stilski superioran,jasan i glasan, ali prve dvije knjige se ne mogu usoprediti s Endymionom i Usponom Endymiona, mislim reći da su puno bolje, mističnije, atmosfera je odlična... iako mi se Raul svidio kao lik i cijela De Soyina uloga i opis Paxa je nesvakidašnji i odličan. Malo mi nije sjela ona teleportacija kroz Prazninu i Raulov bijeg iz Shredingerove kutije, a najviše me razočaralo objašnjenje Shrikea...malo je navučeno to s Kasadom...(iako tu alegoriju ljubavi kao sile u svemiru, ako tako gledam shvaćam i odlično je zamišljeno)sam kraj je odličan..onih 11 mjeseci i nekoliko dana i toliko sati...ostavlja te zamišljenog nakon čitanja...Cijelom Cantosu dajem čistu 5...iako kažem ima djelova koji su mi malo smješni kao da ih nije imao kako raspisati. U svakom slučaju uživancija od čitanja.

Da se vratim na Vatru...evo baš krećem u krevet i idem zdrobiti još 50-ak stranica... Ne znam...ili je stvar u prijevodu ili ja volim malo literalnije pisanje...da budem iskren još se ništa nije dogodilo osim što čukovi prčkaju po digitalnoj ploči i čude se :)))

Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 20/02/2012 : 15:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
http://www.laguna.rs/_img/korice/1133/putanja_bodeza_-_deo_drugi-robert_dzordan_v.jpg

Ova me malo smorila ali idemo dalje.

http://www.laguna.rs/_img/korice/1441/srce_zime-robert_dzordan_v.jpg

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 20/02/2012 : 19:58:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi

quote:

Kako ti se svidio Hyperion?

Cijeli Hyperion cantos mi je napisan odlično, inače Simmons piše fantastično, iako mi je Asimov prvi, Koontz drugi:)mislim na pripovijedanje.
Simmons je stilski superioran,jasan i glasan, ali prve dvije knjige se ne mogu usoprediti s Endymionom i Usponom Endymiona, mislim reći da su puno bolje, mističnije, atmosfera je odlična... iako mi se Raul svidio kao lik i cijela De Soyina uloga i opis Paxa je nesvakidašnji i odličan. Malo mi nije sjela ona teleportacija kroz Prazninu i Raulov bijeg iz Shredingerove kutije, a najviše me razočaralo objašnjenje Shrikea...malo je navučeno to s Kasadom...(iako tu alegoriju ljubavi kao sile u svemiru, ako tako gledam shvaćam i odlično je zamišljeno)sam kraj je odličan..onih 11 mjeseci i nekoliko dana i toliko sati...ostavlja te zamišljenog nakon čitanja...Cijelom Cantosu dajem čistu 5...iako kažem ima djelova koji su mi malo smješni kao da ih nije imao kako raspisati. U svakom slučaju uživancija od čitanja.

jasan i glasan?

kuku mene :D

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 20/02/2012 : 21:35:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

jasan i glasan?

kuku mene :D

A jooooj.... zar i ovdje ima takvih? Evo Lord pojasnim na brzinu..to ti znači: koncizan,lucidan i infinitezimalno precizan; jezgrovit, hrabar s difuzijom genijalnosti;sva naracija je u superlativima i ne libi razviti i najnesigurniju ideju; jezično moćan i zna što hoće...

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 20/02/2012 : 21:46:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
zaboga, ne moras mi "pojasnjavati"

ja ne osporavam nijednu vrednost hiperiona, evo ti izvod iz kratkog opisa kog sam igrom slucaja danas napisao:

"E sad, kao sto ste videli [u prethodnom delu teksta], procitao sam i Pad Hiperiona, dakle, ovih par [navedenih]"mana" nisu bile dovoljne da nadvladaju prednosti, naprotiv.
Ova Simonsova epopeja zaista jeste jedinstvena (meni, do sada), ako nista drugo, a ono po nevidjenoj mastovitosti, psihodelicnim motivima utkanim u prividno potpuno realan svet, i naravno....sve zajedno sa klasicnim motivima, poput dobrog (ovde vec uveliko starog) covecanstva koje je zapalo u apatiju, i ono malo pojedinaca koji i dalje cuvaju esencijalne vrednosti, te nadu da nije sve izgubljeno....

Preporucio bih svakome....ko voli da se rve sa nepreglednim univerzumima :D "

dakle, nema potrebe da ga branis od nepostojecih napada :P

ali da je vrhunski zakomplikovan, jeste, i treba ti dosta vremena da se uhodas i shvatis kakav je svet stvoren, jer barata sa trilion pojmova i imena kao da mu je polazna pretpostavka da mi znamo o cemu prica.
(dakle, ne govorim o samoj strukturi romana; struktura je vrhunska)
ali gomilu sitnica je pretesko na prvu loptu pohvatati, i to mi je jedini minus ovde; ergo - "nejasno" (dok se ne uhodas, al neko bi mozda odustao)

ima drugih pisaca koji su stvorili glomazne univerzume, nije Simons izmislio tako nesto
ali razlika izmedju nekih od njih, i Simonsa, je da strukturu njihovih sistema hvatas od samog pocetka, sto ti dozvoljava da energiju preusmeris na bitnije stvari dok citas knjigu

eto, nadam se da sam sad jasniji :P

PS
ako si ti shvatio sve iz prve, super, odlicno za tebe :D
ali ja nisam, i ustav mi garantuje da smem to da kazem :P

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 20/02/2012 : 23:14:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

zaboga, ne moras mi "pojasnjavati"

Ma ono gore je bio sarkazam...vidi, ja sam ti rock en roll tip, nisam baš liberalan kakav bi trebao biti, al jebi ga...nemš bit savršen...
Na ovom forumu sam zato što ima puno pametnih ljudi s kojima mogu podijeliti ono što mislim o nekom djelu..ili se pohvaliti s mojom kolekcijom knjiga..što je priznati ćeš, rijetkost u cyber prostoru na jeziku koji materinji pričam, ili natucam crnski, gorski, bosanski...znaš kako nadrealisti kažu...
I malo mi je ustvari žao što netko komentira neke sulude riječi koje sam napisao u brzini i to izrugava... ovdje su mi svi prijatelji i ne šiljim zob niti ga želim šiljiti, također niti komentiram druge komentare nego komentiram knjige na svoj način... to uvdje svi činimo i mislim da je i to poanta cijele Mladjine ideje...

Stoga, live end let live...give peace a chance...all you need is love i Sci-fi i uživaj u Simmonsu...ja ti to ovako gledam: ako podijelim dojmove o nekoj knjizi s nekim taj netko mi je već brat..a ako još čita i sf...e onda možemo i janje okreniti i pivo popiti i malo presijeći rakijicom i zajedno zamišljati kako bi izgledao kibrid Keatsa...sve pet...samo tejkid izi

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.5 seconds. Snitz Forums 2000