Author |
Topic  |
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2992 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 17/09/2012 : 01:44:09
|
quote: Originally posted by mladjo
Uzeo zadnjeg Milesa Vorkosigana u ruke, a prije toga se podsjetio malo sa Zimoslavnim darovima i Diplomatskim imunitetom. Ma izvrsno je to štivo. Inače, u Hrvatskoj je dosad prodano oko 50 000 primjeraka Vorkosigan sage. S obzirom da ima 15 knjiga, to je oko 3 500 prodanih primjeraka po knjizi!Odličan rezultat. Ne znam koliko još knjiga dostigne to "prolazno vrijeme".
Kako Vi stojite sa Milesom?
P.S. Čini mi se da je Bujold osvojila jednaki broj HUGA kao i Heinlein (4). a osvojila je još i NEBULA i (čini mi se) i LOCUSA. Sjajno, sjajno...
Da, ima 4 nagrade Hugo za romane i 2 Nebule. Mislim da nitko osim nje nema 5 nagradjenih romana (Paladin of Souls je dobio i Huga i Nebulu). Kod zadnjih Milesa primjecuje se pad, ali je zato Chalion trilogija izvrsna (fantasy). |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2992 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 17/09/2012 : 01:56:01
|
quote: Originally posted by vope
Dee: Monolith#6 je za mene najbolji od hrvatskih monolita, Benksov roman "Igrač igara" me je oduševio, a i ostalo iz izbora je jako dobro. Da nijesi primijetio Monolith#2, još mi on hvali od svih srpskih/hrvatskih monolita?
Pirgavi: Dobar je "Vječiti rat", preporučujem i "Vječiti mir" i "Mindbridge" od istog. Što se tiče upoređivanja sa "Svemirskim vojnicima" jedino im je tematika ista, Hajnlajnova knjiga mi je neuporedivo bolja i dublja (valjda sam je dosta lično shvatio i našao puno prihvatljivih stvari, profesionalna deformacija moguće).
Dobre preporuke. Sto se tice usporedbe s Heinleinom imam suprotno misljenje. Vjeciti rat je dobra antiratna knjiga, a Svemirski vojnici u velikom djelu pamflet. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 17/09/2012 : 09:39:27
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
quote: Originally posted by mladjo
Uzeo zadnjeg Milesa Vorkosigana u ruke, a prije toga se podsjetio malo sa Zimoslavnim darovima i Diplomatskim imunitetom. Ma izvrsno je to štivo. Inače, u Hrvatskoj je dosad prodano oko 50 000 primjeraka Vorkosigan sage. S obzirom da ima 15 knjiga, to je oko 3 500 prodanih primjeraka po knjizi!Odličan rezultat. Ne znam koliko još knjiga dostigne to "prolazno vrijeme".
Kako Vi stojite sa Milesom?
P.S. Čini mi se da je Bujold osvojila jednaki broj HUGA kao i Heinlein (4). a osvojila je još i NEBULA i (čini mi se) i LOCUSA. Sjajno, sjajno...
Da, ima 4 nagrade Hugo za romane i 2 Nebule. Mislim da nitko osim nje nema 5 nagradjenih romana (Paladin of Souls je dobio i Huga i Nebulu). Kod zadnjih Milesa primjecuje se pad, ali je zato Chalion trilogija izvrsna (fantasy).
Građanska dužnost, po meni ima 300 strana previše ali mi je Diplomatski imunitet i više nego dobra knjiga, jedna od boljih u serijalu. Bum videl za ovu zadnju. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 17/09/2012 : 14:00:26
|
Nećete vjerovat, ali ja nisam ništa od Bujoldice pročitao...još na faksu su mi prolazile njezine knjige ispod ruke i uvijek sam se okretao nečemu drugom... jednostavno me nisu privlačile knjige sa 100 nastavaka...da, znam, predrasude su zajebana stvar, pa moram i to pomijeniti...eto sad me možete pljuvat:) |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 17/09/2012 : 14:37:55
|
quote: Originally posted by Pirgavi Vječni rat Joe Haldeman Knjiga se često uspoređuje s Troopersima, ali nema niti jednu dodirnu točku. Ako znamo da je u tih dvadesetak godina izašlo samo tri ratne SF knjige: spomenuti Troopersi, Bill- heroj galaksije (pokojnog H.H.) i Vječni rat, nije ni čudno što se vuku paralele. Vječni rat čita se u dahu - ja sam ga zdrobio za dan. Algoritam je otisnuo potpunu verziju koju su konačno izdavači odobrili, ako se ne varam, 1997. godine. Ono što meni malo nedostaje u knjizi je određena doza humora - možda je trebalo malo opustiti kočnicu jer ipak je rat, sam po sebi, tragikomičan.
Pročitao sam onu uvodnu novelu "Junak" iz Monolitha; e ako je ostatak kao i ovaj uvodni dio, onda bih svakako morao nabaviti cijeli roman od Algoritma. Vidim da je 69kn izdanje od 290 stranica, koji je to format uopće?
Besmisao rata, okrutnost vojničke stege, bjesomučno ubijanje u ratnim uvjetima; a ako imaš i trunke savjesti i premišljanja glede masakriranja neprijatelja (kojeg btw niti ne poznaješ, niti znaš kako izgleda), sve će to riješiti posthipnotička regresija (killswitch) u pravom trenutku. Poslije masakra toga par pilula protiv postregresijske navale osjećaja savjesti i povraćanja i sve će bit u redu... Dobrodošli u budućnost ratovanja.
Dosta je sumorna novela, da ne velim pesimistična, i glavni junak definitivno ima antiratni stav, točnije sve se više to primjećuje kako napreduje. Patriotizam je više osobina nadređenih koji se stalno na to pozivaju, dok se ovaj prašinar pita što ja uopće radim tu i zašto ubijati neprijatelja kojega niti ne poznajem... Pretpostavljam da se taj osjećaj još i dalje potencira kako ide roman. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 17/09/2012 : 20:24:18
|
quote: Originally posted by Pirgavi
Nećete vjerovat, ali ja nisam ništa od Bujoldice pročitao...još na faksu su mi prolazile njezine knjige ispod ruke i uvijek sam se okretao nečemu drugom... jednostavno me nisu privlačile knjige sa 100 nastavaka...da, znam, predrasude su zajebana stvar, pa moram i to pomijeniti...eto sad me možete pljuvat:)
Sve je to normlano, ljudi imaju različite prioritete... Ali savjetovao bih ti da pokušaš, nećeš se razočarati |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 17/09/2012 : 20:31:33
|
Evo i mape Barrayara (unofficial, od strane nekog od fanova, čini mi se)
 |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 17/09/2012 : 20:42:23
|
A evo i slike crvotočnog neksusa u kojem se dešava Vorkosigan saga. Ovako je lakše za pratiti. Stvarno impresivan svijet...
 |
|
 |
|
panzer
Advanced Member

12801 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 18/09/2012 : 09:25:20
|

Mendoza: Sukob mačaka Mladi Englez 1936. godine odlazi u Španjolsku zbog još tada nepoznate Velasquezove slike, a opasnost počne vrebati sa svih strana. Zanimljiv krimič za čitaoce, koje zanima španjolska povijest ili slikarstvo.
O'Brien: Otac Elija Oca Eliju pozovu u Vatikan, gdje ga nagovore, da ode na posebnu misiju - na sastanak sa personificiranim zlom. Apokaliptički roman, koji če se zbog svoje tematike posebice svidjeti hard-core i advanced class katolicima (znači, ne onima koji idu jedanput mjesečno k misi i onde spavaju), a ateistima baš i ne.

Odraslima Slovenije Odlična knjiga koja, kako piše u uvodniku, je knjiga o razmišljanju i knjiga za razmišljanje. To je knjiga, živa, iskrena, pametna, tako kako su djeca i tinejdžeri. Koja opominje, da moraju u svijetu, u kojemu odrasli očekuju, da jih njihovi potomci razumiju, i roditelji pokušati razumijeti njih.
To je knjiga nade ("Mama, uvjeri tatu, da se vrati živjeti kod nas"), žalosti ("Želio bi, da me otac više ne tuče"), veselja itd. A što je lijepo vidjeti, je to, da su neka djeca napisale takve poruke, koje se ne bi smio sramiti nijedan odrasli, a kamoli dijete. Znam puno ljudi, koji ne bi mogli nešto takvo staviti na papir, pa čak da jim platim. ovo su neke od njih (Neču prevoditi, jer če onda doči do onog Lost in translation):
"Otroci od staršev pričakujemo veliko. Računalnike, modne obleke, celo avte in hiše. Mnogi otroci dobijo, kar si želijo, da bi starši lahko opravičili dejstvo, da se s svojimi otroki nimajo časa ukvarjati, in mislijo, da jim z materialnimi dobrinami dajejo tudi ljubezen. Mogoče res, toda sama od njih pričakujem predvsem ljubezen in prijateljstvo. Veliko mi pomeni, če mi starši posvetijo vsaj delček svojega prostega časa. Mislim, da imamo vsi mladi rajši ljubezen svojih staršev kot pa denar." Špela, 16 let
"Želim si, da ko bom odrasel, in ko bom nekoč imel svoje otroke, da ne bom nikoli povsem pozabil, kako težko je biti včasih samo otrok." Timi, 9 let
"Naj odrasli tudi v resnici zaživijo takšni, kakršni so v otroških očeh; veliki, močni, nežni, prijazni, ljubeči, vsemogočni, popolni ... Nismo samo otroci upanje prihodnosti!" Nina, 14 let
" ... Podarite objem in toplo besedo otroku, kajti le to mu bo v življenju resnično ostalo v spominu." Maruša, 14 let
" ... Nekateri politiki vzpodbujajo vojne in sovraštva. Zakaj se vse to dogaja ...?" Sandra, 10 let "Iz vsega srca si želim, da bi bili vsi ljubeči očetje tega sveta, ki so zaradi nuje, dela ali vojne odtrgani od svojih družin, spet srečno doma. Kajti vem, kaj imeti takšnega očeta - kako zelo ga potrebujem pri drobnih vsakdanjostih - kako zelo me potrebuje on." Luka, 10 let
" ...Veliko družin ne sede skupaj in se ne pogovarjajo. Med njimi so odtujeni odnosi. Tujstvo. Bilo bi dovolj le deset minut. Za pogovor. Toplo besedo. Stisk roke. Lahko bi preprečilo težave. Starši pa se pogosto tega ne zavedajo. Kako veliko pomeni otroku, da mu nameniš deset minut. Lahko pomenijo večnost ... Starši! Pomagajte svojim otrokom, da se bodo razvili v imenitne može in žene. Prav takšne, kot ste vi zdaj. Let je še mnogo, a priložnost je lahko samo ena ..." Medeja, 15 let
Solze v očeh, na ustih pa smeh, to zmore le srečen otrok, ki brezskrbno igra se na tleh.
Spet drugič se v pesku igra, velike gradove gradi in jih podira, kar naenkrat na travniku pisanem prostrana otroka zamika zelena narava.
Vse naokrog njega je pisana livada, iz rožic nebroj pogleda njegova le skuštrana glava. Srečen otrok si cvetje nabira, za njim pa ponosno se sonce ozira.
Marija, 14 let |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 18/09/2012 09:25:56 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 18/09/2012 : 11:07:22
|
quote: Originally posted by mladjo Inače, u Hrvatskoj je dosad prodano oko 50 000 primjeraka Vorkosigan sage. S obzirom da ima 15 knjiga, to je oko 3 500 prodanih primjeraka po knjizi! Kako Vi stojite sa Milesom?
Pa mislim da je štivo pristupačno, čitljivim načinom pisanja i oštroumnim humorom; a i cijena je povoljna. Pročitao sam samo prvu napisanu knjigu Pripravnik za ratnika (ne prequele), nabavio sve ostale , i sad čekaju u redu za čitanj. Zabavna je, no malo me strah početi čitati jer će mi trebati puno vremena da privedem serijal kraju... Sad mi više odgovoraju kraće priče. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 18/09/2012 : 11:38:21
|

Britanski autor Charles Stross u ovoj antologiji kratkih priča u integralnom obliku konačno se prikazuje hrvatskoj publici. Bio je dosad objavljivan u Monolithu, kao i Siriusu B (tu sam prvi put naišao na njega s pričom Bit Rot - Propadanje bitova). Pročitao sam ih par zasad, Missile Gap, Overtime i Bit rot. E pa kako sam autor priznaje ima "nezdravu sklonost Lovecraftu i egzistencijalnom užasu općenito"; a tu je i dašak kafkanijanizma (kukci, birokracija, egzistencijalni užas), te mješavina specifičnog tipa horora i SF-a.
U "Missile gap" ljudi otkrivaju da se nalaze u savršenoj kopiji njihove Zemlje, samo što je ona razvučena na ravnu plohu, a sve se to odigralo nakon kobnog dana kada je Gagarin stupio na Mjesec. Eh, da, jedan od likova je i sam Gagarin (istražuje ovu opscenu travestiju od ravne Zemlje), a Hladni rat i dalje traje. "Overtime" je međupriča iz njegovog serijala o Vešeraju (Laundry), mješavina humora, birokracije i Lovecrafta, luda priča (naime, iz dubina svemira vraća se gladno čudovište poznato kao Santa Claus, a samo se obični namještenik iz odjela za paranormalno tijekom noćne smjene može suočiti s njim).
"Bit rot" je kao "resident evil" u svemiru, gdje su gladni zombiji - strojevi! (također jedna od međupriča između njegovih romana Saturnova djeca i novog koji tek dolazi).
Charles Stross mi je zaista jedan od najomiljenijih SF autora novog milenija, uz Paola Bacigalupija i Coryja Doctorowa. |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 18/09/2012 : 18:25:57
|
Počinjem Helikonija trilogiju...Bacio izvještaj kako budem završavao....Ne znam, ja volim Aldissa...Hothouse mi je skroz ok iako ju većina ljudi pljuje...ali kako kaže ona stara: "Ako si usamljen u mišljenju ili si potpuno u krivu ili si potpuno u pravu" |
 |
|
panzer
Advanced Member

12801 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 18/09/2012 : 19:52:46
|
quote: Originally posted by Pirgavi
Hothouse mi je skroz ok iako ju većina ljudi pljuje
Ne daj se, Pirgavi!
Meni Hothouse nije baš nešto, koji drugi autor bi tematiku sigurno opisao puno, puno bolje. Bacio sam gotovo 10 eura u vjetar ...
|
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 18/09/2012 19:55:21 |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 18/09/2012 : 19:54:32
|
Meni je Helikonija jedno nesvakidašnje putovanje kroz milenijumska godišnja doba koje se smjenjuju na planeti. Odlično osmišljen svijet čije proučavanje bih preporučio svim ljubiteljima SF-a. |
... |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17912 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 18/09/2012 : 20:27:30
|
ja sam brko tu knjigu izgleda i martinov serijal :D kad ga nisam bio čitao... a i onu knjigu spuštanje noći
hihihiih |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 18/09/2012 : 21:58:09
|
Meni je Helikonija jedno nesvakidašnje putovanje kroz milenijumska godišnja doba koje se smjenjuju na planeti. Odlično osmišljen svijet čije proučavanje bih preporučio svim ljubiteljima SF-a.
I meni se čini jako lijepo smišljeno...No, pričekajmo da završim sve tri pa napišem osvrt |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 18/09/2012 : 22:42:28
|
Jel bilo što osim Non-stopa objavljeno kod nas od Aldissa? |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 18/09/2012 : 23:06:00
|
quote: Originally posted by DeeCay
Jel bilo što osim Non-stopa objavljeno kod nas od Aldissa?
Objavljena je Prašuma (Hothouse), jedno dvadesetak priča u Futuri i Siriusu. Sve u svemu i nije baš puno. |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 18/09/2012 : 23:38:44
|

Nebeski Gospodari
John Brosnan
Naklada: Izvori
Ako postoji neka sf trilogija koja se brže i lakše čita od ove, onda je nisam pročitao dosta knjiga. Nebeski gospodari su avanturistička meka; idejno igralište; svemir kakav se samo poželjeti može i u kojem se lako možemo izgubiti. Radnja u trenutcima izgleda toliko jednostavna i logična da se pitamo: Kako se mi nismo sjetili napisati tako jednostavnu a dobru knjigu.
Ukratko radnja se događa u vrlo dalekoj budućnosti, a genetski ratovi opustošili su Zemlju. Razvile su se nove vrste, pretežno biljke ubojice i neke poznate životinje su evoluirale do te mjere da normalno koriste ljudski jezik. Na zemlji postoje male enklave koje su ograđene od smrtonosne plijesni koja se razvila po nezaštićenim dijelovima zemlje. Nažalost, kako to inače biva, enklave(mali gradovi) moraju davati harač Nebeskim gospodarima koji lebde u ogromnim, nazovimo ih, cepelinima i poprilično su oholi…. Neću više…
Oni koji nisu moraju obavezno pročitati ove knjige. Ja sam čitao dva puta i moram priznati da je drugi puta čak i zanimljivije. Radnja je napeta i ono što je najvažnije baš sve je moguće. Napomenuti ću i to,ako bih morao odabrati najgoreg negativca svih vremena u svim filmovima i knjigama, bio bi to definitivno Milo Haze. Lik koji vas progoni i mjesecima poslije čitanja - mene i godinama…a što je najbolje, malo-malo se sjetim njega i nekih njegovih rečenica ili gesti. Fantastičan lik!!!
Uglavnom, uživajte!
|
Edited by - Pirgavi on 18/09/2012 23:39:09 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 18/09/2012 : 23:59:14
|
hehe... Brosnan mi je jedan od prvih SF-ova koje sam pročitao (pred nekih 20 godina sigurno)... Pitko i na momente možda izazovno? štivo. Sjećam se da je bilo nekih kinky stvari, ili nije, onda sam to tako vidio s tinejdžerske perspektive. Morao bih ga definitivno ponovno pročitati. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 19/09/2012 : 14:20:41
|

Eh, kad mi je već tako dobro krenulo sa shoppingom, odlučio sam malo nadoknaditi zaostatke i uzeo i, ehm, četvrti Monolith. Ima zanimljivih stvari unutra.... |
Edited by - DeeCay on 20/09/2012 13:34:25 |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts
Member since 21/12/2006 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 19/09/2012 : 23:59:37
|
Za sada me Ledene opekline i ne oduševljavaju previše. Na 122. sam strani. Bumo vidli kak bu dalje...Mislim, ok je sve to ali u odnosu na Diplomatski imunitet za tri koplja lošije. |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 20/09/2012 : 17:24:35
|
Misliš četvrti?
Dobro je, popravio je Što strah radi  |
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 20/09/2012 : 17:49:01
|
A jel ti mladjo vidiš kakvu vope ima sablju u ruci? |
 |
|
Topic  |
|
|
|