Author |
Topic  |
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 07/02/2011 : 22:38:12
|
Zemljaci, uhvatiste li koju knjigu Radovana Bećirovića? Ja sam na jedvite jade uspio da pronađem jedini neprodati primjerak "Gorskog prestola", a došao sam na trafiku u oko osam sati izjutra! Zaista se brzo prodaju... Nadam se da "Carev laz" nije potpuno rasprodat ili da će barem ovaj četvrtak stići reprint. |
 |
|
REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 14/02/2011 : 20:51:10
|
Ovih dana sam, zbog školskih obaveza, bio primoran da pročitam "Anu Karenjinu" za tri dana. Završio sam prije nekih pola sata. Glava me boli kao da će prsnuti. Sve mi se muti... 
A ipak mi se knjiga dopala...  |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 14/02/2011 : 21:07:00
|
Ljdui, ne rekoh da sam procitao Hiperion. MOram vas odmah pitati - zasto bre meni nista nije jasno!??!!?!?!     struktura romana je vrlo zanimljiva, razlicite price koje konvergiraju u jednu, ali taman kada nesto treba da se desi, ne desi se nista? jesam li ja to nesto pogresno iscekivao, a nije mi dat povod? ili treba da cekam nastavak? (ali opet, dzaba sve, ako ova knjiga ne moze da sluzi kao celina za sebe)
plus, sto mi izuzetno ide na zivce to kada autor ulazi u celu pricu sa pretpostavkom da se sve zna o svetu koji je stvorio - kakvo je drustveno uredjenje, kakva se tehnologija koristi, sta cemu sluzi, ko je ko, sta je sta....OK, nesto se vremenom razjasni, al nesto ostane tako da visi u vazduhu.... evo, jedan banalni primer - sta je vremenski dug!?!? 
jbm li ga....mozda sam previse ocekivao, s obzirom da svi hvale. na knjizi pise najveca SF saga, ali na to sam vec oguglao, jer to pise i na Zaduzbini, i na Odiseji, i na Dini.... (a sve tri su mi tri puta vece nego Hiperion, mada videcemo sta ce da pokazu nastavci)
mozda su me uljuljkali i razmazili Klark i Asimov sa njihovom jednostavnom preciznoscu i konciznoscu? mozda sa mnom nesto nije u redu?!?!    
sta da radim, kako da se ponasam?
sta vi mislite o toj knjizi, i ima li iko da se osecao poput mene, ili barem slicno, kada je procitao knjigu? |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 14/02/2011 : 21:39:41
|
Pročitao si samo 1/4 sage. Samo čitaj. A ovo gdje se pretpostavlja da je sve jasno je meni, npr. prejebeno:))
Uglavnom, sada na Pad Hyperiona. Ne znaš još ništa, vjeruj mi. Sve je ovo samo početak.
I ništa još nije razjašnjeno. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 14/02/2011 : 21:47:26
|
To je odlika tog romana. Hrpa stvari koje izgleda svi znaju što su, jedino čitalac pizdi u neznanju:)) Npr. "Otvaraju se vremenske grobnice." Što su Vremenske grobnice? I na koji se to točno način otvaraju?
Saznat ćee se sve, ne brini... |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 14/02/2011 : 22:41:15
|
dobro je onda, da ne gubim nadu, samo sad treba da nabavim ostale nastavke :) (plus vremenska odiseja, plus dina, plus roboti/carstvo/zaduzbina, ubijte me....)
e sad, ipak moram ostati pri stavu - jebes celinu koja nije zaokruzena!!!!!! OK, dobijes ostatak u nastavku, ali ono....koje god serijale sam do sada citao, nigde bas nije bilo takvih repova :/ to mi je minus ko kuca.... (a i jedini, vala)
inace, crtez na naslovnoj koju si postavio mladjo, je mnogo dobar!!!!! |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5550 Posts
Member since 28/10/2008 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 16/02/2011 : 22:18:48
|
quote: Originally posted by Bruce Springsteen
Večita borba dobra i zla u samom čoveku, odlična atmosfera, lako čitljivo...

Ovo nisam čitao ali samo da prokomentiram naslovnicu koja je prejebena:)) |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 16/02/2011 : 22:20:15
|
quote: Originally posted by Mhejl
Ovih dana sam, zbog školskih obaveza, bio primoran da pročitam "Anu Karenjinu" za tri dana. Završio sam prije nekih pola sata. Glava me boli kao da će prsnuti. Sve mi se muti... 
A ipak mi se knjiga dopala... 
Poznato je da Ana Karnjina ima nekakvih 600 strana viška:))
Ma to je klasični ljubić ali meni se sviđaju opisi ruskog sela i života. To mi je bolje od glavne radnje. |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 16/02/2011 : 22:24:28
|
upravo je i to poenta svega, velelepni opisi :) |
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5550 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 16/02/2011 : 22:26:37
|
@ mladjo
Da, naslovica je fantastična a i sama atmosfera u romanu, evo o čemu se radi:
Roman Đavo i gospođica Prim blistava je parabola o borbi koja se vodi u čoveku između tame i svetlosti, razmišljanje o slobodi (koju imamo u svakom trenutku) da izaberemo svoj put.
Izolovana u planinskoj oblasti, polunapuštena varoš Viskos broji 281 stanovnika, pretežno postarije ljude, pripadnike poslednje generacije zemljoradnika i pastira koji žive u pomalo vanvremenskom svetu. U varošicu jednog dana stiže zagonetni stranac, u pratnji đavola. U najmanju ruku, to je uverenje stare Berte, udovice koja komunicira sa duhom svog preminulog muža i od njega dobija nagoveštaje o budućim događajima.
Posredstvom gospođice Prim, kelnerice u jedinom varoškom hotelu, on upućuje meštanima stravičan izazov: ako ubiju jednog od njih, biće nagrađeni trezorom zlatnih poluga koje bi im omogućile da obnove minulu slavnu prošlost. Hoće li gospođica Prim, mlada žena gonjena željom da promeni svoj život, postati bezobzirni strančev saučesnik? Da li će meštani Viskosa podleći iskušenju i odrediti žrtveno jagnje? I, s druge strane, da li stranac zaista očekuje da će Zlo prevladati nad Dobrom? |
Edited by - Bruce Springsteen on 16/02/2011 22:27:15 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4690 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 17/02/2011 : 10:56:32
|
krenuo sa Tihim gradovima od Skrobonje. Moj prvi susret sa njim i prilicno sam zadovoljan. Od tri price koje sam procitao i dalje ne mogu da izbacim iz glave teskobu iz price Pak i ja, Tihi gradovi su takodje odlicna minijatura, jedino me je O vukovima i ljudima pomalo razocarala bazicnim zapletom i rapletom ali nema se sta prigovoriti nacinu na kojem autor lagano i tecno pripoveda. Sve u svemu atmosfericni horor/sf/palp. Jedva cekam da proverim preostale price. |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
 |
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 17/02/2011 : 13:15:21
|
Ja sam prije nekih dvadesetak dana završio Tihi Don. Prvi put sam ga čitao kao lektiru, negdje početkom srednje škole, ali niti sam tada bio dovoljno sazreo, niti sam dovoljno pažljivo čitao da bih mogao da sagledam svu veličinu ovog romana. A sad, ostao sam opčinjen svijetom kozaka, zadivljen životnošću likova i lakoćom pripovijedanja nesvojstvenom za ruske klasike koje sam dosad imao priliku da čitam. Apsulotno remek djelo i nešto što bih svakom preporučio da pročita, ako već nije. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 17/02/2011 : 13:17:18
|
zanimljivo je da je ono sto kazu za skolsku lektiru - "teramo vas da ih sada citate, jer ih najverovatnije nikada u zivotu ne biste pipnuli" :) |
 |
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 17/02/2011 : 13:21:17
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
zanimljivo je da je ono sto kazu za skolsku lektiru - "teramo vas da ih sada citate, jer ih najverovatnije nikada u zivotu ne biste pipnuli" :)
U većini slučajeva imaju pravo. Nažalost, malo ljudi danas čita. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 17/02/2011 : 14:54:53
|
Problem sa lektirama je što se ne mijenjaju po pedeset godina i samim time su uljuljane u svoju čahuru konzervativnosti, a ta konzervativnost je ogledalo onih koji su je stvorili i koji jednostavno nemaju potrebu bilo što mijenjati, jer cijeli sustav se jednostavno kreće inercijom, samo se bezvoljno kotrlja, postoji sam za sebe, tek toliko da se uhljebe "znanstvenici" koji godinama nisu napisali ni jedan rad/objavili knjigu/pokrenuli polemiku/unijeli neke promjene u srž čitalačkog izbora ili barem potaknuli druge na to. U lektirama ima knjiga koje jednostavno nisu zaslužile da budu tu (Madam Bovary), ima knjiga koje su izvrsni predstavnici žanra i vremena ali nisu za uzrast u kojem se moraju čitati (Zločin i kazna, Na rubu pameti...) ima čitavih žanrova koji još dugo neće biti zastupljeni a koji predstavljaju vrh svijetske književnosti ali zbog kratkovidnosti starih konzervativaca jednostavno ne mogu proći barijeru koja im je nametnuta (SF/horror, pisci poput Clarkea, Asimova...) ali ima i dobrih knjiga koje su se poklopile sa godinama čitaoca (Čiča Goriot...) Sve u svemu, lektira predstavlja ne samo (često ali, dakako ne uvijek) poprilično nekvalitetan izbor knjiga nego je i pokazatelj vremena u kojem se čitaju - vremena u kojem je bitan kontinuitet, i inercija bez imalo mašte i želje za promjenom. |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 17/02/2011 : 15:03:31
|
sta ti je za ime Boga skrivila Madam Bovari :D :D :D :D |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 17/02/2011 : 15:15:28
|
quote:
sta da radim, kako da se ponasam?
sta vi mislite o toj knjizi, i ima li iko da se osecao poput mene, ili barem slicno, kada je procitao knjigu?
Ja sam to citao ima bar deset godina...Otad nisam ni taknuo jer se nekim stvarima jednostavno ne zelim vracat da ih ne pokvarim sad kad sam postao picajzla ...ali, kolko se sjecam Hyperioni su bili sjajni (Endymioni bas i nisu)...Simmons se poigravao sa Chaucerom i zapravo je radio obradu Canterburyjskih priča u SF settingu...tak da je prva knjiga vise-manje to, zbirka kratkih priča u zajedničkom settingu koje povezuje hodočašće i potraga za Bogom (uvjetno rečeno)...Pad Hyperiona je već ekstrapolacija na temu, sa više worl-buildinga i akcije...morat cu to procitat ponovo da vidim jel proslo vremenski test  |
http://matanovogumno.blogspot.com |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 17/02/2011 : 20:13:21
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
sta ti je za ime Boga skrivila Madam Bovari :D :D :D :D
Ne volim ljubiće:)) |
|
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 17/02/2011 : 20:25:31
|
Ja se zaista ne mogu u potpunosti složiti sa Mlađom po osjetljivom pitanju lektira, premda imamo zajedničkih mišljenja.
Kao prvo, zašto bi se popularne, beletrističke ili među omladinom opšte poznate knjige uopšte stavljale u obavezno štivo? Te knjige će biti pročitane u većini slučajeva, od strane onih koje vole da čitaju i čitaće (mada takvih ima malo u mojoj generaciji, to be honest). Mislim da svako dijelo treba da prođe određen sud vremena, koji u konačnici i jeste najpouzdanije mjerilo koje imamo, ako u književnosti uopšte možemo govoriti o bilo kakvim "mjerilima". Naravno da svaki žanr treba imati svoje predstavnike - ali one koji su već odavno uspostavljeni kao neoborive veličine. Znači, za horor i fantaziju Lavkraft i Grin, dok na Kinga i ostale možemo još malo sačekati, kažem bez želje da potcjenjujem njegova dijela. Treba da proučavamo klasiku, jer je impuls koji nas može pokrenuti na to praktično nepostojeć u svakodnevnom životu. Mene je za klasiku ozbiljnije zainteresovao tek sjajni profesor teorije književnosti - i to upravo preko "Poslanice Pizonima", "Države", "Dekamerona"... Teško da bih se dotakao tih knjiga da me neko ne pogura, ne? A bila bi velika šteta ne pročitati ih. Sada su u osnovnoj školi uveli Harija Potera kao lektiru! Pa na šta to liči, molim vas? Možda, ustinu, neke knjige iz programa nisu na našem nivou, ali se mi trebamo oplemeniti i popeti što bliže njima, a ne da se one apsurdno nisko spuštaju radi nas!
Svakako, postoje određeni dijelovi gradiva koji su preopširni, ili meni lično nezanimljivi. Kod nas je, recimo, (pre)veliki prostor posvećen srpskim romantičarskim pjesnicima, ili je u program stavljen Stevan Mitrov Ljubiša, koji se uopšte ne izdvaja po literarnoj vrijednosti, već po predanosti kojom je krstario Paštrovićima i bilježio njihova predanja. Pa, može se reći i da je "Smrt Smail-age Čengića" prilično precijenjen i preobrađen ep.
I tako... Ja bih lično volio da postoji i neki izborni predmet, ili sekcija, koji se bave i filmovima. To bi bilo sjajno, jer je većina mojih vršnjaka tek površno upoznata sa kinematografijom, prateći samo najnovije hit filmove... Uopšte, filmovi su jako potcijenjen kulturni segment u našim školama. A nije da nemaju šta da ponude ili pouče.
"Krstarica Potemkin", "Veliki Diktator", "Ivan Grozni", "Boj na Kosovu" - eh, to su stvari koje ljudima približuju istoriju i od nje stvaraju toliko više "od mrtvog slova na papiru"... Kako bi lijepo bilo... |
Edited by - Mhejl on 17/02/2011 20:28:33 |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 17/02/2011 : 20:41:56
|
quote: Originally posted by Barker
krenuo sa Tihim gradovima od Skrobonje. Moj prvi susret sa njim i prilicno sam zadovoljan. Od tri price koje sam procitao i dalje ne mogu da izbacim iz glave teskobu iz price Pak i ja, Tihi gradovi su takodje odlicna minijatura, jedino me je O vukovima i ljudima pomalo razocarala bazicnim zapletom i rapletom ali nema se sta prigovoriti nacinu na kojem autor lagano i tecno pripoveda. Sve u svemu atmosfericni horor/sf/palp. Jedva cekam da proverim preostale price.
Skrobonja je odličan. Preporučujem da nađeš sve od njega - zbirke "Od šapata do vriska" i "Šilom u čelo" su mu reprezentativna djela a mogu se relativno lako naći u nekoliko BG knjižara a tu je i njegova zadnja, takođe neloša knjiga, "Čovek koji je ubio Teslu". Jedino što još uvijek nijesam pronašao i pročitao od njega, al još ne gubim nadu, je roman "Nakot". Nećeš se prevariti što se Skrobonje tiče ni u kom slučaju. |
... |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 17/02/2011 : 21:04:05
|
A ja sam na svojevrsnom "Asimovljevom hodočašću" - kako sam u svojoj burnoj čitalačkoj mladosti zbrda-zdola hodio Asimovljevim univerzumom odlučio sam kad skupim sve knjige po sledećem rasporedu da sve to natenane pročitam kako treba:
The Complete Robot (1982)or I, Robot (1950) Caves of Steel (1954) The Naked Sun (1957) The Robots of Dawn (1983) Robots and Empire (1985) The Stars, Like Dust (1951) The Currents of Space (1952) Pebble in the Sky (1950) Prelude to Foundation (1988) Foundations Fear (1997) - Gregory Benford Forward the Foundation (1993) Foundation and Chaos (1998) - Greg Bear Foundations Triumph (1999) - David Brin Foundation (1951) Foundation and Empire (1952) Second Foundation (1953) Foundation's Edge (1982) Foundation and Earth (1986)
Tako da je ovih dana "pala" cijela saga o robotima:

... i bilo je pravo zadovoljstvo vratiti se svemu ovome i guštati natenane znajući da ništa više ne možeš propuštiti. Suzan Kalvin, Elija Bejli, R. Denil Olivav, odvajanje od matice Zemlje, neminovna kolonizacija galaksije i osnivanje galaktičkog carstva - ma uživam, šta više da vam kažem! |
... |
 |
|
Topic  |
|