Author |
Topic  |
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14701 Posts
Member since 03/01/2018 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8201 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 31/08/2019 : 23:24:07
|
quote: Originally posted by ReemCP
@Spock - kako si ti to "skocio" tako daleko sa pricama 
Ma stinky je odlučio pročitati neke Nolittine epizode, pa ne želim propustiti priliku da raspravim s njim nešto o tim epizodama, a da i isforsiram koji njegov sočni komentar i raspravu. 
Bez brige, brzo se vraćam na kolosijek gdje smo i stali. |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26060 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 31/08/2019 : 23:43:47
|
Uništavaš sebi doživljaj hronološkog čitanja zbog nekog drugog?
Izvini, ja to ne razumem, pa i da zbog mene to radiš. Ali dobro, svakom svoje. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8201 Posts
Posted - 01/09/2019 : 00:05:45
|
quote: Originally posted by manhunter
Uništavaš sebi doživljaj hronološkog čitanja zbog nekog drugog?
Izvini, ja to ne razumem, pa i da zbog mene to radiš. Ali dobro, svakom svoje.
Nisam, čitam ja na preskok od davno. Samo neke epizode iz tog perioda još nikad nisam pročitao, pa to nije neki problem. Opet ću ih ja pročitat kad ja i Reem dođemo do njih. |
 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14701 Posts
Posted - 01/09/2019 : 00:14:39
|
Odlicno Spock, nadam se da cu i ja uskoro moci imat vise vremena sjecam se prije nego sto smo krenuli citati ispocetka, ti si bio citao neke price iz SD perioda i pisao osvrte. I ja sam prije dosta tih prica citao u LMS-u, nekako sve random citanje, neke su mi i ostale u sjecanju. Ali sad idemo redom, negdje ponovimo gradivo, nesto citamo po prvi put  |
Never leave it in the hands of the judges
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26060 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 01/09/2019 : 09:19:48
|
Spock: quote: Jedina mana priče mi je prenaivno oslobađanje i bijeg Mister Noa iz ruku Aguaruna, ali sami završetak poništava sve negativnosti.
Pročitao sam LOVCI NA GLAVE, još jednu klasičnu Nolittinu priču. Sve je vrhunsko, pa ipak, ima taj mali nedostatak koji je naveo Spock. Zato nije savršenstvo, i što čovjek više razmišlja o slučaju "Sangay", to jače zapinje. Lovcima na glave dajem (minus) -9/10.
(za mene postoje tu dva nedostatka: jedan baš sitni i taj sa Sangayem, veći, koji postavlja ili ostavlja neka pitanja. onaj sićušni detalj je to što Mister No ubije jaguara nožem; lijepa je borba sa jaguarom, ali bi bolje rješenje bilo da su drugi priskočili u pomoć i zajedničkim snagama dokrajčili jaguara)
Kako ova stvar sa Sangayem zapinje, prvo ću o tome par riječi.
Sangaya možemo svrstati u niz Nolittinih "studenata", ljudi koji pripadaju lokalnoj kulturi, ali su se uzdigli nad taj partikularitet i vide dalje i više od svojih "suplemenika" (kao Khorer u Tuarezima, Miro u Uskršnjem otoku, Miranda u Cangaceiru...) Jasno, Sangay nije doslovno student kao ovi nabrojani, ali u priči ima istu tu ulogu i to je njegova odlika: razlikuje se od ostalih Aguaruna. On je "naučio španjolski od misionara u Campoalegreu". Ali, prema žrtvi kakvu podnosi, izgleda kao da je osim španjolskog primio i kršćanske ideje. On zapravo daje svoj život za Mister Noa, nasljedujući Krista. Ali baš ova najveća ideja strši, zapinje u ovoj priči.
Sangay dobiva jedno istaknuto, gotovo najistaknutije mjesto --- a ulazi u priču tek tako, usputno, na dvadesetak stranica. Njegova uloga, njegovo mjesto u priči, možemo mi reći da funkcionira kao poruka (pogotovo u antitezi prema dekadenciji zapadnog svijeta Murdock & co); ipak ostaje veliki upitnik, pa i u odnosu na glavnog junaka serijala. Sangay je zasijenio Mister Noa, koji upravo u ovoj priči (a i u drugima) funkcionira po sangajevskim principima požrtvovnosti, plemenitosti, odanosti, časti. Ovako ispada da je Sangay gotovo kristovski lik, a Mister No ga zaboravi nakon par strana i razmišlja o Bleeker Streetu u Greenwich Villageu, o Just One of Those Things. Iako su ovakvi momenti vrhunci serijala, Mister Noova lirska strana, guštanje i opuštanje, i ma kako na kraju ove pustolovine upravo to i jest poruka (Mister No mora zaboraviti mumificirane glave, bolje misliti na lagani mjuz i cure), čovjek ne može ovoga puta samo tako prijeći sa najvećeg očitovanja ljudske veličine na one manje, uobičajene (cure, pjesme).
Ako Mister No uvijek poludi na nepravdu, ako se veže za ljude koji su s njime, pogotovo ako poginu ---- kako bi ovdje, u situaciji kada se jedan nepoznati čovjek žrtvovao za njega, kako bi to mogao zaboraviti??!!! Ta bi ga slika, prema njegovom karakteru, prema stremljenju idealima (koji su, osim toga, više puta i pokazani i čak izrečeni u ovoj priči) morala proganjati tako da se ne može pomiriti čitavog života, a ne na par stranica. Ako Mister No prihvaća i prepoznaje ljudsku veličinu, onda bi ovo što je ovdje doživio bilo nešto nezaboravno, nešto što se usječe, ureže u kamen. I on bi praktički hodočastio, svako malo se sjećao Sangaya. Sangay bi bio dio njegovog života, zauvijek.
Ali Sangay je tek usputni lik, zaboravljen nakon par stranica, i taj nesrazmjer prevelike ideje i redovnog odvijanja daljnjih pustolovina, ipak je po meni nešto što zapinje i čak ni maestralni završetak kada se zaokružuje Murdockova abnormalna želja za tsantzama, čak ni taj efektni završetak ne može poništiti tu raspuklinu u ovoj vrhunskoj priči.
Poruka je dobra, ali ne može se svaka poruka realizirati usput; ovdje imamo višak, višak poruke, višak veličine, pa i čitava priča izlazi iz okvira u kojemu je bila dobro vođena.
|
Edited by - stinky on 01/09/2019 09:22:44 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 01/09/2019 : 09:37:57
|
A sada jedan detalj koji mi je vrhunski sjeo.
Mister No dolazi u kuću Murdocku, s kojim je pio u baru, koji ga je počastio i MNo ga je prihvatio oduševljeno, kao simpatičnog tipa. Murdock ga provede kroz staretinarnicu, gledaju kipove, ogrlice, dragocjenosti. Mister No je u neku ruku oduševljen. A onda mu Murdock otkrije što se zapravo najviše traži, koja je to roba koju bogataši žele: tsantze! Objasni mu što želi od njega, da mu visoku financijsku ponudu.
I onda str. 27 (libellus). Mister No dolazi do eksponata, makne kutijicu, makne maramicu, pogleda tsantzu. Ovo su vrhunski kadrovi: dolje tsantza, s leđa, a Mister No en face okrenut nama; tsantza i Mister No se gledaju. Onda tsantza na postolju, glavna stvar u kadru, uokvirena, okrenuta frontalno prema nama. Zatvorene oči, šuti, nijema. Zaustavljeno vrijeme, Mister No i tsantza se gledaju.
Vrhunski je što se taj prizor nalazi na dnu stranice, zadnja stvar na stranici, kao zaustavljena vječnost.
Onda moramo okrenuti stranicu i vidimo kadar koji je najobičniji u crtačkom smislu, ali je fantastičan. Mister No je zatvorio kutiju, dlanom je poklopio i kaže: NE!
Kaže NE, odbija Murdocka i odlazi.
Jedna od najboljih situacija u čitavom serijalu.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14701 Posts
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 01/09/2019 : 13:53:25
|
Originalni Tonka predlaže zamjensku verziju Mister Noa, da čovjek ne povjeruje. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 01/09/2019 : 14:42:00
|
RAZMIŠLJANJA O ANAKONDI
Padala je tropska kiša i naši su drugari sjedili pokisli u skloništu. A onda je zasjalo toplo sunce te su izašli da se ugriju. "Sunce, sunce, sunce..."
Mister No je sjedio na obali i pušio guštajući na suncu, tada: "Hej! Daniele, pogledajte tamo."
Mno je oduševljen, vesli se kao dijete, jer je vidio anakondu koja je ispuzala iz rijeke i zalegla omamljena na suncu. "Prekrasan primjerak. Baš imate sreće, Daniele, jer čak ni ovdje u Amazoniji ne može se često vidjeti ovakva životinja!"
No, Daniel nije Mister No. Daniel nema lirske momente, poetsku dušu, nego instrumentalno-kalkulatorski razum kojim izračunava da 8 metara uredskog zida = 8 metara anakondine kože. Ova kvantificiranja hladnog ratia su moguća, ali daleko da bi to bilo bogatstvo, zapravo je osiromašenje života. 8 metara anakonde ili uredskog zida, to je isto, apstrahirane su bitne odredbe, a ostaje samo kalkul, ostaje 8 metara. Priroda pretumačena u materijal za kalkule pretvara se u totalitarni zahvat, stav s kojim se Nolitta zapravo često obračunava. Vječna Magija (Zagor) je jedan vrhunski obračun, Zombiji također, Crna magija (specijal) itd. Male poante i poruke (Spock je spominjao ekološku poruku u vezi sa jaguarom i Posljednjim samurajom) konstantno su prisutne, praktički u svim epizodama.
Ovdje bih htio skrenuti pažnju da ova epizoda s anakondom ima i dublju dimenziju, dimenziju koju sam povezao sa Crnom magijom itd. Sa Spockom sam jednom pričao o DD Na granici vremena, gdje je isto prisutna ta dimenzija i kod Sclavija (kod Nolitte je bolje, odmjerenije shvaćena).
Anakonda nije samo lijep primjerak životinje. Ona je i TAJNA PRIRODE. Velika ljepota, čarobnost, začarani svijet bez veberovske superbirokracije i totalitarne racionalizacije (koja postaje iracionalna). Mister No želi reći: "Gledaj, Daniele, kako je divan svijet! Čaroban, uživaj dok možeš, dok si ovdje, u čarobnoj džungli, a ne u suhoparnom uredu!"
Daniel od toga ne kuži ni slovca. Daniel uzima pušku, preračunava metre i kalibre i misli da potpuno može svladati prirodu, anakondu. To je kao onaj tip koji dolazi u Brazil dokazati da je sve to šarlatanstvo i da on zna sve, sve može izračunati, premjeriti i ispostaviti u prepariranom obliku koji se zove znanstveni dokaz.
Nolitta na tom mjestu uvijek umeće jedan "pa ipak". Sve se to čini kao da je tako, kao da se može sve izmjeriti, kao da Daniel može upucati anakondu i objesiti 8 metara na zid. Pa ipak ne ide tako glatko. Anakonda pokazuje drugo lice, razorno, strašno, bijesno, divlje. I Daniel gubi sa svojim kalkulima, srozan je na nemoćnog, depotenciranog, zamuckuje. Anakonda se ne da do kraja shvatiti, anakonda je velika tajna, čarobno, i kad se u to dirne - ruši se svijet kalkula, uredskih zidova, pisaćih strojeva i mašina.
U tom smislu treba shvatiti i Jivarose. Oni žive u tajnovitom, divljem, čarobnom, arhajskom, u jednom smislu nadljudskom. Tko se u to dirne - bude mu smanjena glava. Murdock je dobio tsantzu za koju ne može izračunati novčani ekvivalent. Koliko mu vrijedi Danielova smanjena glava? 5 tisuća dolara ili 50 tisuća?
Na tom planu je to još jedna briljantna Nolittina priča protiv superaparata. Samo majstor može tako povezati anakondu i staretinarnicu, tsantze i uredski pribor.
"...Ali siguran sam da će vama vrijediti više od bilo koje druge... da ćete je znati cijeniti kako treba... Evo je!"
Daniel je postao tsantza, odgovor anakonde.
|
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 01/09/2019 : 19:49:01
|
Zagor i Mister No je u osnovi isto, u onome bitnome, makar su različiti pristupi junaku. Zagora sam prošao od A do Ž, i napisao dosta o njemu. Sada mi je više u fokusu Mister No, ali Zagora imam u vidu. S vremena na vrijeme ću opet i čitati one najbolje stvari, već me neko vrijeme opet doziva VJEČNA MAGIJA.
Uglavnom, dobro je da ti se sviđaju ova razmatranja, sad znaš što i kako moraš čitati Mister Noa (i Zagora), i da zapravo moraš ovo prenašati dalje. Kako ja dajem tebi, tako ti drugima u svojem krugu, to ti je ko širenje radosne vijesti;) |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 01/09/2019 : 21:58:08
|
quote: Originally posted by stinky
Spock: quote: Jedina mana priče mi je prenaivno oslobađanje i bijeg Mister Noa iz ruku Aguaruna, ali sami završetak poništava sve negativnosti.
Pročitao sam LOVCI NA GLAVE, još jednu klasičnu Nolittinu priču. Sve je vrhunsko, pa ipak, ima taj mali nedostatak koji je naveo Spock. Zato nije savršenstvo, i što čovjek više razmišlja o slučaju "Sangay", to jače zapinje. Lovcima na glave dajem (minus) -9/10.
(za mene postoje tu dva nedostatka: jedan baš sitni i taj sa Sangayem, veći, koji postavlja ili ostavlja neka pitanja. onaj sićušni detalj je to što Mister No ubije jaguara nožem; lijepa je borba sa jaguarom, ali bi bolje rješenje bilo da su drugi priskočili u pomoć i zajedničkim snagama dokrajčili jaguara)
Kako ova stvar sa Sangayem zapinje, prvo ću o tome par riječi.
Sangaya možemo svrstati u niz Nolittinih "studenata", ljudi koji pripadaju lokalnoj kulturi, ali su se uzdigli nad taj partikularitet i vide dalje i više od svojih "suplemenika" (kao Khorer u Tuarezima, Miro u Uskršnjem otoku, Miranda u Cangaceiru...) Jasno, Sangay nije doslovno student kao ovi nabrojani, ali u priči ima istu tu ulogu i to je njegova odlika: razlikuje se od ostalih Aguaruna. On je "naučio španjolski od misionara u Campoalegreu". Ali, prema žrtvi kakvu podnosi, izgleda kao da je osim španjolskog primio i kršćanske ideje. On zapravo daje svoj život za Mister Noa, nasljedujući Krista. Ali baš ova najveća ideja strši, zapinje u ovoj priči.
Sangay dobiva jedno istaknuto, gotovo najistaknutije mjesto --- a ulazi u priču tek tako, usputno, na dvadesetak stranica. Njegova uloga, njegovo mjesto u priči, možemo mi reći da funkcionira kao poruka (pogotovo u antitezi prema dekadenciji zapadnog svijeta Murdock & co); ipak ostaje veliki upitnik, pa i u odnosu na glavnog junaka serijala. Sangay je zasijenio Mister Noa, koji upravo u ovoj priči (a i u drugima) funkcionira po sangajevskim principima požrtvovnosti, plemenitosti, odanosti, časti. Ovako ispada da je Sangay gotovo kristovski lik, a Mister No ga zaboravi nakon par strana i razmišlja o Bleeker Streetu u Greenwich Villageu, o Just One of Those Things. Iako su ovakvi momenti vrhunci serijala, Mister Noova lirska strana, guštanje i opuštanje, i ma kako na kraju ove pustolovine upravo to i jest poruka (Mister No mora zaboraviti mumificirane glave, bolje misliti na lagani mjuz i cure), čovjek ne može ovoga puta samo tako prijeći sa najvećeg očitovanja ljudske veličine na one manje, uobičajene (cure, pjesme).
Ako Mister No uvijek poludi na nepravdu, ako se veže za ljude koji su s njime, pogotovo ako poginu ---- kako bi ovdje, u situaciji kada se jedan nepoznati čovjek žrtvovao za njega, kako bi to mogao zaboraviti??!!! Ta bi ga slika, prema njegovom karakteru, prema stremljenju idealima (koji su, osim toga, više puta i pokazani i čak izrečeni u ovoj priči) morala proganjati tako da se ne može pomiriti čitavog života, a ne na par stranica. Ako Mister No prihvaća i prepoznaje ljudsku veličinu, onda bi ovo što je ovdje doživio bilo nešto nezaboravno, nešto što se usječe, ureže u kamen. I on bi praktički hodočastio, svako malo se sjećao Sangaya. Sangay bi bio dio njegovog života, zauvijek.
Ali Sangay je tek usputni lik, zaboravljen nakon par stranica, i taj nesrazmjer prevelike ideje i redovnog odvijanja daljnjih pustolovina, ipak je po meni nešto što zapinje i čak ni maestralni završetak kada se zaokružuje Murdockova abnormalna želja za tsantzama, čak ni taj efektni završetak ne može poništiti tu raspuklinu u ovoj vrhunskoj priči.
Poruka je dobra, ali ne može se svaka poruka realizirati usput; ovdje imamo višak, višak poruke, višak veličine, pa i čitava priča izlazi iz okvira u kojemu je bila dobro vođena.
Kasno je, pa samo par riječi. Ta stvar sa Sargayem je u priču ubačena skoro preko reda, kako bi se Mr No mogao izvući, ali u samoj priči nema dovoljno prostora da se njoj posveti dovoljno pažnje. U tom smislu, žrtva indijanca, koliko god plemenita, je još uvijek tek u funkciji priče, kako bi radnja mogla dalje svojim tokom. Da li je Nolitta mogao naći bolje rješenje, moguće. Ali nije ni ovako tako loše. |
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8201 Posts
Posted - 01/09/2019 : 22:46:50
|
Kao što sam napisao u komentaru kojeg je stinky spomenuo, ta nelogičnost s Sangayem je velika, a stinky je detaljno objasnio i zašto.
Na sreću, sve ostalo u ovoj priči tu nelogičnost stavljaju u potpuno drugi plan.
Stinky je lijepo i rječito objasnio bit ove priče, kao i nit vodilju koja se proteže kroz Nolittina djela.
Suvišno je bilo što nadodavati na ovakvo izlaganje, osim da je to to. Poanta i bit priče je tu potpuno otkrivena, a čak i statističari, matematičari i analitičari, na uzorku od nekoliko Nolittinih djela, mogu pronaći poveznice koje potvrđuju stinkyeve tvrdnje.
Meni osobno možda i najupečatljivija Nolittina priča.
Svaka čast stinky!! |
 |
|
RAKOSI4
Advanced Member

.jpg)
5183 Posts
Member since 23/07/2016 |
Posted - 01/09/2019 : 23:19:29
|
quote: Originally posted by Spock
Kao što sam napisao u komentaru kojeg je stinky spomenuo, ta nelogičnost s Sangayem je velika, a stinky je detaljno objasnio i zašto.
Na sreću, sve ostalo u ovoj priči tu nelogičnost stavljaju u potpuno drugi plan.
Stinky je lijepo i rječito objasnio bit ove priče, kao i nit vodilju koja se proteže kroz Nolittina djela.
Suvišno je bilo što nadodavati na ovakvo izlaganje, osim da je to to. Poanta i bit priče je tu potpuno otkrivena, a čak i statističari, matematičari i analitičari, na uzorku od nekoliko Nolittinih djela, mogu pronaći poveznice koje potvrđuju stinkyeve tvrdnje.
Meni osobno možda i najupečatljivija Nolittina priča.
Svaka čast stinky!!
+ 1 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 02/09/2019 : 09:18:24
|
Da, tu su sad nijanse u pitanju, tako da može nekome ova priča biti i najbolja i najupečatljivija itd. Meni je također odlična, a neke druge možda još bolje. Ima jako puno stvari u njoj, mogli bismo još pričati (npr. Becerra je zanimljiv lik). Mene sad vuče POSLJEDNJI SAMURAJ, to baš dugo nisam čitao, praktički mi je nepoznat među svim ovim epizodama o kojima smo pričali. Može li on među ove veličine, vidjet ćemo. Kažem koju kasnije. |
 |
|
wesskowaz
Advanced Member

Serbia
12038 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 02/09/2019 : 14:04:17
|
Gleda u desno, puca u levo, sad ili je stvarno takav visestrani dasa ili tamani tamo neku tropsku travu ili tapire...
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 02/09/2019 : 16:55:10
|
quote: Originally posted by Spock MN LIB 61: Posljednji samuraj Ovako gledajući, teško mi je pokazati neke direktne zamjerke, ali kao da mi nešto fali što ni sam ne mogu objasniti. Definitivno fali ona uzbudljivost pri putovanju brodom kao u Rio Negru. I ovdje toga ima, ali Nolitta kao da se istrošio u tom segmentu. Ali...
Stari lukavac ovdje radi nešto potpuno neočekivano. Nešto što diže ljestvicu jedne klasične, već viđene pustolovine na viši nivo. To je poetski završetak s Oncom - kraljem džungle.
Ovdje se slažem potpuno s viđenjem ove epizode. Baš to: kao da nešto fali. Meni to nije u rangu najboljih, svakako razred ispod. Dobro je, ali vidljivo je da to nije pravi Nolitta. Militarija jako zanima Caponea, tako da je vjerojatno on pisao te scene borbe. Mislim da je ovo više Caponeova priča i da je upravo on uradio glavni zaplet, središnji dio. Ta radnja je korektna, ali ujedno je baš tako kako kažeš: kao da nešto fali. Fali pravih poetskih dijelova, pa i neki dublji smisao. Ovdje se ide na priču, na radnju, da se to učini zanimljivim. Zato mi do polovice stripa ne znamo što oni traže; znamo da je nešto posrijedi, da ovi nisu to za što se izdaju, ali ne znamo o čemu se radi. Ipak ni taj pokušaj misterija, tajanstvenosti, nije to to. Tamo znamo da idu po tsantze, sve je jednostavno i jasno, pa ipak je puno dublje.
Ako usporedim sa OPERACIJOM POSEJDON, recimo da su to isti tipovi priča, meni je Posejdon bolji. Ovdje je sve fino ušminkano, posloženo, vjerojatniji scenarij, gotovo uvjerljiva priča, trezvena --- ali ne vidim da se time puno dobilo, naprotiv. Nolittini suludi doktori nacisti koji planiraju zauzeti svijet ljudima-kajmanima, ma to mi je značajno bolje. Samuraj je presuhi, previše trezveno, ali one depotencirane trezvenosti, koja ne raspaljuje čovjeka, nema strasti, sve lijepo ide, pratiš to, ali te ne oduševljava. E to je to što fali, malo više ekstaze haha.
Završetak s jaguarom, dobo si primijetio, mislim da je to Nolittin dodir i tu onda imamo malo više smisla. U toj epizodi s jaguarom, s oncom kraljem džungle, ogleda se ta linija Japanac-Mister No-jaguar. Svi su ovi jedan svijet koji nestaje, koji slijede svoje zakone i kodekse, imaju visoke principe - možemo reći da su transparentni, za razliku od drugih, predstavnika novog svijeta, koji je svijet "kao da", gdje je sve sivo, dvosmisleno, prijetvorno, lažno. Kao što je Mishima & co lažan, srozan od samuraja na sitnog lopova.
Dajem 7/10 (možda i minus 7)
|
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8201 Posts
Posted - 02/09/2019 : 17:10:18
|
@Stinky: Drago mi je da se slažeš sa mnom, iako sam ja malo darežljiviji s ocjenama. To što si napisao još se više potvrđuje nakon nekoliko dana nakon čitanja. Komentar sam pisao nakon pročitane priče, a sada ("hladne glave"), samo mije upečatljiv ostao završni dio s jaguarom. Ovo ostalo je baš prosjek - lako zaboravljivo štivo. Daleko je to od nezaboravljivih Nolitinih majstorija kao što je Rio Negro ili Lovci na glave, koje s protekom vremena ti ostaju u sjećanju kao još bolje nego je to bio prvi dojam.
Sve sam ove priče prvi put čitao kao odrastao. Tako da kod mene nema faktora nostalgije! |
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8201 Posts
Posted - 02/09/2019 : 17:12:17
|
Nego, ja nastavio dalje: 

MN LIB 62: Etrurski demon (SR 131/132/133a, LMS 858/859/860)
Broj stranica: 259
Scenarij: Guido Nolitta Crtež: Roberto Diso Naslovnice: Roberto Diso
Zanimljivosti: - Mister No nekako sreće Patriciu Rowland u ekvadorskom gradiću imena Guayaquil, a koji se nalazi na obalama Pacifika. Svijet izgleda ponekad stvarno mali, ali ipak...
Komentar: Volim priče o Jerryjevoj prošlosti u kojoj nam scenaristi proširuju i obrazlažu formiranje osobnosti našeg omiljenog junaka. S druge strane tu ima puno edukativnih povijesnih činjenica koje su meni jako zanimljive. Još se pojavljuje Patricia, a po naslovu je očito da su i etruščanske misterije u igri, baš kao u dobrom starom Martiju. Nolitta scenarist, a još je i Diso crtač. Dakle, svi sastojci potrebni za vrhunsku epizodu su tu! Samo je li vrhunska? Pa baš i ne!

Nolitta je ovdje atipičan. Priča i ideja su odlične, ali scenarij šteka. Stavljanje američkih osloboditelja u poziciju bahatih pljačkaša (što i jesu), a tome suprostaviti potpuno neočekivanog lika u poziciju branitelja talijanskog kulturnog blaga je genijalno. Njegovi saveznici su očekivani, a to je već scenaristički problem. Mister No se ponovno nalazi na teškim mukama u donošenju ispravnih odluka. U biti, bilo koja odluka našeg junak je kriva s nekog stajališta. Tu Nolitta ne griješi, pa Mister No donosi odluku u skladu s likom kojeg poznajemo. Problem je prerazvučen zaplet, dok na kulminaciju, a pogotovo rasplet otpada tek manji dio epizode. Zbog toga nakon čitanja ostaje dojam nedorečenosti iako to nije tako. Cjelina je lijepo zaokružena i Nolitta je rekao sve što je trebao, ali moj dojam je da epizoda ima manje stranica nego je trebalo biti. Zašto je tome tako, sigurno nećemo saznati, ali ostaje žal za efektnijim scenama na kraju epizode, koje bi dale onaj završni pečat i uzdigle priču na višu razinu.
Diso briljira. Za razliku od Bignottijevog, Disov crtež je inače pozadinski prazan. Ovdje čak dosta često crta detaljne krajolike, na 4-5 vinjeta čak s životinjama, što je više Bignottijevo obilježje čiji je crtež po tom pitanju puno detaljniji. Posumnjao sam da je Diso možda ovdje imao pomoć pri docrtavanju, ali ne - ipak nije (mislim). Vjerovatno je po pitanju krajolika samo kopirao Bignottijev stil. ;-)

(priča: 10, scenarij: 7, crtež: 10, naslovnice: 10) - 91% |
Edited by - Spock on 02/09/2019 17:16:28 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47578 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 02/09/2019 : 17:56:51
|
quote: Originally posted by Poli
Gleda u desno, puca u levo, sad ili je stvarno takav visestrani dasa ili tamani tamo neku tropsku travu ili tapire...
katastrofa od naslovnice |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 02/09/2019 : 19:40:16
|
Ja se Eturskog demona sjećam kao odličnog, vidjet ćemo. Možda već sutra ponovim. Mislim da bi se tu mogli malo i razići. Posljednjeg samuraja praktički isto vidimo, baš si savršeno pogodio njegovu ocjenu "da nešto fali". Etrurski demon bi, pak, mogao lako ići u vrhunske, unaprijed imam taj osjećaj:) |
 |
|
Topic  |
|
|
|