forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Mister No-Mister no fanovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 183

lwood
Advanced MemberColombia
39775 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/09/2019 :  11:19:43  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

quote:
Originally posted by Jozzinelli
Naravno, kasper dosta posmatra epizode kroz prizmu Disovog crteža, pa mu to predstavlja smetnju kod ovih kasnijih epizoda.svasta, mogao je bolje da nacrta i umreti na kapriju pa je epizoda odlicna. a miltonu nema spasa, strip jeste citljiv, al nikad ne dodjem do kraja

Umreti na kapriju ? Osta mi u sjećanju ka jedan od lošijih. Kraj je loš.

La libertad sublime derrama las auroras de su invencible luz. La humanidad entera,que entre cadenas gime,comprende las palabras del que murió en la cruz

Las ambiciones pérfidas no tienen diques,soñadas libertades yacen deshechas.


Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10159 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 05/09/2019 :  11:36:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock
MN LIB 62: Etrurski demon


Nolitta je ovdje atipičan. Priča i ideja su odlične, ali scenarij šteka. Stavljanje američkih osloboditelja u poziciju bahatih pljačkaša (što i jesu), a tome suprostaviti potpuno neočekivanog lika u poziciju branitelja talijanskog kulturnog blaga je genijalno. Njegovi saveznici su očekivani, a to je već scenaristički problem.
Mister No se ponovno nalazi na teškim mukama u donošenju ispravnih odluka. U biti, bilo koja odluka našeg junak je kriva s nekog stajališta. Tu Nolitta ne griješi, pa Mister No donosi odluku u skladu s likom kojeg poznajemo.
Problem je prerazvučen zaplet, dok na kulminaciju, a pogotovo rasplet otpada tek manji dio epizode. Zbog toga nakon čitanja ostaje dojam nedorečenosti iako to nije tako.
Cjelina je lijepo zaokružena i Nolitta je rekao sve što je trebao, ali moj dojam je da epizoda ima manje stranica nego je trebalo biti. Zašto je tome tako, sigurno nećemo saznati, ali ostaje žal za efektnijim scenama na kraju epizode, koje bi dale onaj završni pečat i uzdigle priču na višu razinu.Dakle, svi sastojci potrebni za vrhunsku epizodu su tu! Samo je li vrhunska?
Pa baš i ne!

(priča: 10, scenarij: 7, crtež: 10, naslovnice: 10) - 91%"Nolitta je ovdje atipičan. Priča i ideja su odlične, ali scenarij šteka. Stavljanje američkih osloboditelja u poziciju bahatih pljačkaša (što i jesu), a tome suprostaviti potpuno neočekivanog lika u poziciju branitelja talijanskog kulturnog blaga je genijalno."

Ponovo si odlično uhvatio srž ove priče i upravo je tako kako kažeš: ima nečeg neobičnog u tome kako nam je ova priča ispripovijedana. U tome se opet savršeno slažemo, ali se ne slažemo u ocjeni te činjenice. Naime, meni je ETRURSKI DEMON još jedna epizoda iz reda najboljih, dajem najmanje 9/10 (možda 9,5).

Jozzinelli kaže
quote:
Ako ćemo tako, baš je Etrurski demon smor na početku, dok ne dođe do glavne razrade, ali se i ona nakon toga nekako prebrzo završava.


, međutim ja mislim da nije tako. Priču možemo podijeliti na 3 dijela, koji su spojeni u jednu cjelinu, ali ujedno i svaki može stajati za sebe. Prvi dio je klasični nolitijanski uvod, ovoga puta sa keramikom i Patricijom. Taj dio zaokružuje cijelu priču, jer otvara mogućnost Mister Nou da ispriča svoju priču iz Italije. Taj je dio okej, dobar, ali ni blizu savršenog uvoda u Riu Negru, recimo. Spada u standardna Nolittina uvođenja u priču, koja gotovo odreda imaju visoku kvalitetu, znaju biti i najbolji dijelovi epizoda. Ovaj uvod spada u tu postignutu kvalitetu, ali se ničim ne odlikuje posebno; već smo navikli na te uvode i očekujemo nešto dobro. Ovdje smo na toj razini ispunjenih očekivanja i ništa više.

Drugi dio, nazovimo ga pravi ratni dio, za mene je podizanje kvalitete. Nekada sam vapio za ovakvim ratnim pričama, te sam u davnim danima čak bio razočaran kada se ova priča preobrnula u nešto drugo, kada smo ostavili ratna djelovanja. Sada sam, međutim, očekivao da će mi taj ratni dio bio dosadan. To se nije dogodilo. Prilično je uzbudljivo dočarana atmosfera, pokušaj proboja, masakriranje Amerikanaca, Mister No u ratnom paklu. Taj dio traje od 45 do 114 i kad sada pogledam, savršeno je pogođen ritam. Niti je prekratko niti predugo, dobili smo ratnu priču (jer, u osnovi, ovo je priča iz 2. sv. rata) u pravom smislu i ujedno prijelaz za ono što je glavni dio ove epizode. Uvod je na nekih 40 str., onda rat i borbe na nekih 70.

Glavnom dijelu ostaje tako najviše prostora, preko 150 str. i on je veći od oba prethodna zajedno. Ali ne toliko da bi sve pojeo, pa otuda sva 3 dijela djeluju skladno, iako svaki može stajati sam i lako je zamislivo da između ovih dijelova nema neposredne veze. Organske veze i nema, iako je Nolitta napravio lijepe lagane prijelaze među njima i stavio povezujuće elemente. Tako uvod nagovješćuje glavni dio, sa krijumčarenjem, lažiranjem i preprodavanjem starina, a u pravom ratnom dijelu imamo razlog zašto je Mister No stavljen u pozadinu i u krug visokog društva.

Također je podjelom na dva ratna dijela, sada iz ove perspektive, dobijeno puno više nego da samo imamo borbe i akciju. Imamo pravi vojnički život, koji se sastoji od paklenih borbi, ali i lijepih trenutaka opuštanja u izlascima, plesu i svim sitnim detaljima koji čine život općenito, a koji ima obje strane: i tešku i lijepu.

Treći, glavni, dio donosi nešto neobično za jednu takvu ratnu priču, kakvu bismo očekivali iz MNoove ratne prošlosti. Igra se tenis i razgledavaju umjetnine, premješteni smo u neki drugi svijet od vođenja rata. Istovremeno se događaju misteriozna ubojstva, atmosfera je podzemnih grobnica i nalazimo se usred najuzbudljivijeg trilera. Filmovati ove grobnice i scenu kada Mister No baterijom osvjetli maskiranog, etrurskog demona, to bi bio najbolji hičkokovski film.

Slično kao u Bogu Jaguaru, drevna etrurska civilizacija je podloga za priču koja se događa u realnom vremenu, u MNoovoj sadašnjosti. Scenografija je, u tom smislu, maestralna, a kulminacija je u završnici, u Svetoj šumi! Kipovi, hramovi, Baukova usta, sve u raspadnutom zelenilu, to bi vrijedilo filmovati.

Rasplet, po meni, nije zbrzan. Naprotiv, upravo je ovdje (kao i u Bogu Jaguaru ili Hramu Maja) pokazana superiornost koju ima Nolittin pristup nad Castellijevim. Ono tajanstveno, mistično, nadnaravno, ono nerazumljeno drevne starine koristi se samo kao izvrsna scenografija i razvijanje napete, romantičko gotičke atmosfere u najboljem izdanju. Ne ulazi se u objašnjenja, ne otkriva se "tajna" te drevnosti, jer objašnjenja najčešće sve svađaju na neku banalnost i plitku racionalnost. Za Nolittu svijet ima dublju dimenziju, o čemu već jesmo.

Možda čitatelji baš ovu okolnost osjećaju kao neki nedostatak, kao da neki detalj izmiče. Ali upravo je suprotno i samo dodir tajne i drevnosti, postiže više, daje i bogatstvo i puninu. Što se nas tiče Tuchulucha? Bitna je misterioznost koja je postignuta uvađanjem Tuchuluche na scenu, a ne koja je njegova tajna.

Da Tuchulucha ostaje i dalje tajna, baš na tome Nolitta i gradi poantu ove priče. Claudia, iako obrazovana, iz visokog društva itd., pada u fanatizam, u pogrešan smjer koji smo imali prilike puno puta vidjeti u serijalu. Slično je to, ista linija spaja padanje u zanos Tangata-Manu urođenika na Uskršnjem otoku ili Tuarega u obožavanju "kamenih zmija", kao i Claudijino traženje identiteta u drevnoj talijanskoj prošlosti, u etrurskoj kulturi i demonima. Takva oživljavanja nečeg arhajskog, identificiranje sa primitivnim i razaračko-osloboditeljskim silama, Nolitta uvijek pokazuje kao promašaj u inače opravdanoj borbi ili traženju vlastitog identiteta.

Baš zbog ove složenosti njegovog sagledavanja, imamo ovu priču koju je Spock savršeno opisao da je genijalna, ali zbog nekih suprotnosti i nešto neobično.

Ovo je ključno: kako god, na razini stripske priče, imamo pobjedu dobrih nad lošima (Mister No i Amerikanci su pobijedili Ericha i Claudiju), istovremeno i kao u jednom dahu imamo i danu situaciju u kojoj 'dobri' Amerikanci pljačkaju grobove, a Nijemac se požrtvovno bori za ideju te je također u ulozi onoga koji spašava kulturno blago od novih barbara.

"... ali čak usred tolikog nasilja i očaja njegova svijest čovjeka od kulture navela ga je da premjesti na sigurno sva ona umjetnička blaga koja su se nalazila u muzeju one stoljetne opatije... opatije koju ste vi, neuki i cinični osvajači, sravnili sa zemljom bez imalo razmišljanja pretvorivši se potom u najobičnije grabežljivce, devastirajući i pljačkajući naše etrurske grobnice!"

Ova Claudijina jezgrovita osuda ostaje kao neki lajtmotiv i ne da se ukloniti ma kako nju na kraju upucali Amerikanci i ma kako se Mister No nominalno bori protiv nje i Ericha!

Time Etrurski demon ide u red onih složenih političko-socijalnih priča, čak još više zbunjujućih, u kojima nema jednostavnog rješenja. Na površini priče, dobri su pobijedili, ali u dubini ostaje neki prigovor, nešto zapinje i mi čak, kada se jednom odmaknemo od naivnih djetinsjkih praćenja fabule, ne možemo reći što je glavni smisao ove priče: je li to pobjeda junaka nad zlim nacistom ili...!??
Go to Top of Page

pcoro
Junior Member

Croatia
360 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 05/09/2019 :  13:29:12  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Dobro Kasper kaže, Nolittine epizode iz ovog perioda su dosadnjikave, pogotovo Makarakua i Pruga ukletih. Kasnije ima i Pobuna Masaija koja je također dosadna epizoda.
Ovo bi bili kao kasni albumi dobrih bendova, kad sve bude odlično tehnički odsvirano i odpjevano ali nema žara i ne zapamtiš ni jednu pjesmu. Tako i u Etrurskom demonu nema scene koja bi oduševila. Ni dobrih pošalica, ni lirskih momenata ni opakog negativca ni zavodljivih žena ni epskog fajta. Jednom davno sam uživao u ratnom dijelu, ali kad sam ponovio epizodu prije dvije tri godine, bio mi je za zijevanje.
Diso na autopilotu, sterilan.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27684 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 05/09/2019 :  14:54:27  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Pobuna Masaija je afrička verzija Makakaraue, u obje priče se prerano otkriva/naslućuje glavni negativac pa nema neke velike neizvjesnosti.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
2194 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 06/09/2019 :  00:02:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

MN LIB 62: Etrurski demon

Ponovo si odlično uhvatio srž ove priče i upravo je tako kako kažeš: ima nečeg neobičnog u tome kako nam je ova priča ispripovijedana. U tome se opet savršeno slažemo, ali se ne slažemo u ocjeni te činjenice. Naime, meni je ETRURSKI DEMON još jedna epizoda iz reda najboljih, dajem najmanje 9/10 (možda 9,5).
Stoji sve što kažeš, ali meni i dalje fali onaj "nolittijevski" završetak - epilog koji začinja cijelu priču. Npr. kao u "Posljednjem samuraju" ili u "Misteriju Selva Prete" - također odličnoj epizodi, iako vidim da se neki članovi ne slažu s tom tvrdnjom.

Sve nekako naglo završava, bez drame, bez osjećaja. Ostao mi je dojam da je završnih desetak stranica čisto odrađivanje posla u stisci s vremenom.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Jozzinelli
Average Member645 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 06/09/2019 :  01:04:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Bog Jaguar je vrhunska priča, meni bolja od Grada zločina. Također i Carlos Gomez mi je bolji od Grada zločina.


A dobro, ti si pravi fan Nolite, ako ti je Bog jaguar vrhunska priča i bolja od Grada zločina, koji bi bio u top 5 Kastelijevih priča.

Ali me iznenađuje ovoliki broj ljudi kojima je Pruga prokletih dosadna priča.
Za Makakarauu se može reći da je prilično usporena, plus nema ženskih likova, ali Pruga prokletih?!
Razumeo bih da kažu da im nije vrhunska priča ili da im smeta što Disov crtež nije na nivou (ruku na srce,
stvarno deluje kao da je malo na brzinu crtao tu epizodu, ako je uporedimo sa Etrurskim demonom, na primer)
ali da je dosadna?!
Pa baš je ta epizoda puna zanimljivih scena i likova, i baš zbog toga je meni top priča,
ako je uporedim sa nekim epizodama za koje se može reći da su u suštini odlične, ali im fali tih poetskih delova, nema strasti, što kaže stinky.

Recimo, zbog toga mi afričke epizode ne spadaju u top Mister Noa, iako su skoro sve solidne ili već pomenute Mau-Mau i Tuarezi,
koje važe za odlične, ali mi dođu skoro dokumentarističke, previše se upliću politička pitanja.
Bolje mi leži avantura sa primesama više socijalnog, a manje političkog (iako možda nije uvek lako razlučiti ta dva).
Nekad mi jeste Mau-Mau bila najbolja priča afričkog ciklusa, ali danas je to početna epizoda sa ritualnim maskama.
Ili da kažem, ta prva možda nije objektivno najbolja, ali meni najviše prija zato što sada dajem prednost takvim
krimi-triler-misterija pričama nad ovim političkim-antikolonijalnim.

quote:
Originally posted by pcoro

Ni dobrih pošalica, ni lirskih momenata ni opakog negativca ni zavodljivih žena ni epskog fajta.


Ali dosta toga ima u Pruzi prokletih/ukletih, kako većina vas to ne primećuje?!
Go to Top of Page

Kruger
Advanced MemberCroatia
13716 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/09/2019 :  09:40:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli

quote:
Originally posted by stinky

Bog Jaguar je vrhunska priča, meni bolja od Grada zločina. Također i Carlos Gomez mi je bolji od Grada zločina.


A dobro, ti si pravi fan Nolite, ako ti je Bog jaguar vrhunska priča i bolja od Grada zločina, koji bi bio u top 5 Kastelijevih priča.

Ali me iznenađuje ovoliki broj ljudi kojima je Pruga prokletih dosadna priča.
Za Makakarauu se može reći da je prilično usporena, plus nema ženskih likova, ali Pruga prokletih?!
Razumeo bih da kažu da im nije vrhunska priča ili da im smeta što Disov crtež nije na nivou (ruku na srce,
stvarno deluje kao da je malo na brzinu crtao tu epizodu, ako je uporedimo sa Etrurskim demonom, na primer)
ali da je dosadna?!
Pa baš je ta epizoda puna zanimljivih scena i likova, i baš zbog toga je meni top priča,
ako je uporedim sa nekim epizodama za koje se može reći da su u suštini odlične, ali im fali tih poetskih delova, nema strasti, što kaže stinky.

Recimo, zbog toga mi afričke epizode ne spadaju u top Mister Noa, iako su skoro sve solidne ili već pomenute Mau-Mau i Tuarezi,
koje važe za odlične, ali mi dođu skoro dokumentarističke, previše se upliću politička pitanja.
Bolje mi leži avantura sa primesama više socijalnog, a manje političkog (iako možda nije uvek lako razlučiti ta dva).
Nekad mi jeste Mau-Mau bila najbolja priča afričkog ciklusa, ali danas je to početna epizoda sa ritualnim maskama.
Ili da kažem, ta prva možda nije objektivno najbolja, ali meni najviše prija zato što sada dajem prednost takvim
krimi-triler-misterija pričama nad ovim političkim-antikolonijalnim.

quote:
Originally posted by pcoro

Ni dobrih pošalica, ni lirskih momenata ni opakog negativca ni zavodljivih žena ni epskog fajta.


Ali dosta toga ima u Pruzi prokletih/ukletih, kako većina vas to ne primećuje?!Ja se s tvojim razmišljanjima dosta slažem. Nisi jedini.
Go to Top of Page

pcoro
Junior Member

Croatia
360 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 06/09/2019 :  10:06:01  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Pa, davno sam čitao Prugu prokletih i slabo je se sjećam, ali mi ne budi želju za ponavljanjem. Zapamtio sam je kao filler priču o još jednom ugnjetavanju indiosa od zlih bijelaca sa par sporednih likova ubačenih samo da bi bili "živopisni". Možda se varam..
Prva priča Afrike je i meni odlična. Čitao sam je pred par godina i ugodno se iznenadio jer nije na nekom glasu.. dinamična je, non stop se nešto dešava, a sviđa mi se i što ima krimi zaplet sa urođenicima bez pokolja i politiziranja. Plus, ima simpatičnih oniričkih sekvenci i vrača koji želi gledat sise. Fora!
Što se tiče Etrurskog demona, mislim da je Spock sve rekao
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Senior MemberCroatia
2389 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 06/09/2019 :  11:03:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by stinky

MN LIB 62: Etrurski demon

Ponovo si odlično uhvatio srž ove priče i upravo je tako kako kažeš: ima nečeg neobičnog u tome kako nam je ova priča ispripovijedana. U tome se opet savršeno slažemo, ali se ne slažemo u ocjeni te činjenice. Naime, meni je ETRURSKI DEMON još jedna epizoda iz reda najboljih, dajem najmanje 9/10 (možda 9,5).
Stoji sve što kažeš, ali meni i dalje fali onaj "nolittijevski" završetak - epilog koji začinja cijelu priču. Npr. kao u "Posljednjem samuraju" ili u "Misteriju Selva Prete" - također odličnoj epizodi, iako vidim da se neki članovi ne slažu s tom tvrdnjom.

Sve nekako naglo završava, bez drame, bez osjećaja. Ostao mi je dojam da je završnih desetak stranica čisto odrađivanje posla u stisci s vremenom.Čitao sam Misterij, simpatična epizoda, meni uspjelija od drugog Nolittina izleta u fantastiku sa nacistima i ljudima kajmanima.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
2194 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 06/09/2019 :  12:40:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by stinky

MN LIB 62: Etrurski demon

Ponovo si odlično uhvatio srž ove priče i upravo je tako kako kažeš: ima nečeg neobičnog u tome kako nam je ova priča ispripovijedana. U tome se opet savršeno slažemo, ali se ne slažemo u ocjeni te činjenice. Naime, meni je ETRURSKI DEMON još jedna epizoda iz reda najboljih, dajem najmanje 9/10 (možda 9,5).
Stoji sve što kažeš, ali meni i dalje fali onaj "nolittijevski" završetak - epilog koji začinja cijelu priču. Npr. kao u "Posljednjem samuraju" ili u "Misteriju Selva Prete" - također odličnoj epizodi, iako vidim da se neki članovi ne slažu s tom tvrdnjom.

Sve nekako naglo završava, bez drame, bez osjećaja. Ostao mi je dojam da je završnih desetak stranica čisto odrađivanje posla u stisci s vremenom.Čitao sam Misterij, simpatična epizoda, meni uspjelija od drugog Nolittina izleta u fantastiku sa nacistima i ljudima kajmanima.Puno uspjelija!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

dombac
Starting Member

22 Posts

Member since 17/11/2008

Posted - 06/09/2019 :  16:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send dombac a Private Message  Reply with Quote
Jesu li ove nove avanture svaki broj zasebna priča ili se nastavljaju???
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member10849 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 06/09/2019 :  17:41:50  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dombac

Jesu li ove nove avanture svaki broj zasebna priča ili se nastavljaju???+1

Odlično pitanje!
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member10849 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 06/09/2019 :  17:43:57  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
ako bi morao pogađati, rekao bi, da se nastavljaju....a nadam se da sam u krivu i da se radi o zasebnim pričama, više bi volio zasebne priče, umjesto jedne dugačke....

nadam se da če neki poznavatelj odgovoriti na pitanje od dombac-a
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10159 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/09/2019 :  14:23:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ponovio sam epizodu PROROK. Priča koju smo imali prilku čitati tek kad je libellus objavio, koja je zato 'nova'. Stoga ona ne važi kao legendarna, nema sjećanja na nju.
Meni je, svakim novim čitanjem, sve bolja. Bolja mi je od Cangaceira, daleko bolja od Posljednjeg samuraja, u rangu sa Etrurskim demonom, Carlosom Gomezom, Bogom Jaguarom itd. itd. Da skratimo, meni je sada vrhunska, najmanje 9/10.

Epizoda se neće svidjeti onima koji vole laganu cugicu, sitne prevarante, džunglu, onaj najklasičniji misternoovski početni ugođaj. To je još jedna izrazito političko-socijalna priča, bez likova a la Becerra (Lovci na glave), klasičnih pustolova koji daju onu posebnu draž. Ovdje su likovi na sasvim drugim osnovama i više su u službi ideje, bez kolorita koji dobar dio MNo fanova traži.

Najizrazitiji lik ove priče je Miranda. Samo kod nje imamo življi karakter, ocrtanije psihološke nijanse, dublje razrade. Miranda je cura koju smo sreli u Posljednjem cangaceiru i koja je, na kraju te priče, istaknuta kao određena nada u nalaženje rješenja za težak život u Sertau.
Ostali likovi,
blaženi Geraldo - mesijanski vođa
Ricardo - revolucionar
Ramos - novinar-trgovac oružjem
otac Otavio - svećenik
Jararaca - ološ
pukovnik Seixas - vojnik,
dobro su uklopljeni u priču, ali svaki od njih ima praktički samo jednu stranu, slijedi jedan cilj i oni su više dijelovi glavnog junaka ove priče.

A glavni junak ove priče je Bahia, u svim svojim suprotnostima i razdrtostima. U suprotnosti plaže Itapue i Sertaa, kršćanskog mesijanizma i revolucionarnih ideja, vojnika i seljaka, svećenika i fanatika, bogatih i siromašnih.
"Jesi li ikad bio u Bahiji?", tim pitanjem počinje ovaj strip, a onda nas Nolitta provede kroz razne aspekte (izražene u ovim gore likovima) te zemlje i Mister No i Miranda prožive dramatične trenutke.

"Bahiju ne treba posebno predstavljati budući da je čak i Jose Carioca, u crtanom filmu Walta Disneya "Saludos amigos", uporno ispitivao..."
Pomalo je ironičan ovaj uvod u kojemu Nolitta prividno upućuje na općepoznatost Bahije, uzima crtani film, a onda u oštroj suprotnosti radi obrat i daje jednu krvavu, dramatičnu priču, sa izuzetnim okrutnostima i surovostima netipičnim za Bonellijeve stripove (kamenovanje, kolumbijska kravata, silovanje). Veseli Jose Carioca i Donald Duck sa početne stranice izrazita su suprotnost zadnjem kadru stripa u kojemu Mister No smrknuto odlazi, a Miranda u prvom planu grca na koljenima i pokrila je lice rukama. Kupanje i loptanje na plaži Itapua smjenjuje se sa pojavom novog karizmatika, blaženog Silveira, a za taj krug više nema one poletne nade: Miranda više nije mladi student koji može donijeti rješenje, nego žena koja je i sama uvučena u krug nasilja, izdajstva, razočaranja, vapaja i plača.

U Cangaceiru, ona priča o obrazovanju, o studiranju, o procesu koji će podići svijest i izvući zemlju iz teškog stanja. Odlazi na studij, druži se sa istomišljenicima i oni maštaju o boljem sutra. Sentimentalna naivnost miješa se sa revolucionarnim marksizmom a la Crvene brigade. Nolitta nije propustio priliku da se pokaka po tim suludim sluđenim smušenjacima, što je ponovio također godinama kasnije, na odlasku, u onom čuvenom oproštaju koji traje 20 epizoda (kod nas izašlo u maxijima). Ricardo kao glavni zlikovac, želi podizati pobune i poput pravog partizanskog komesara šalje ljude u smrt da bi stvorio primjer. Takav neiskreni fanatizam pod krinkom istinoljubivosti i traženja boljeg svijeta samo je naličje idolatrije u koju zapada rulja koja traži obogotvorenje raznih neurotika. Ni blaženi Geraldo ni Ricardo nisu ni put ni rješenje za probleme koji razdiru Bahiju. Nolitta ovu priču priča stalno, kroz čitavi serijal Mister No, kroz bezbrojne epizode, u raznim varijacijama. I uvijek je zanimljivo, uvijek nađe nove načine da ispriča kako jednostranost, fanatizam, idolatrija, poganstvo, revolucije komesarskog tipa nisu rješenje, štoviše, pogrešan su put.

Miranda je, kao mlada idealistička cura iz Sertaa, upala u kružok tipova sa Subversive Film Festivala i u svojoj nevinosti i naivnosti oduševila se za frazere i hohštaplere žižekovske provenijencije. Otrežnjenje je bilo brutalno, u tobožnjem boljem društvenom uređenju po Ricardu.

- "Tjah... Kao što vidiš, ova moja čudna zemlja ne dopušta mi da zaboravim, MIster No..."
- "Da... Čudni, neshvatljivi, očaravajući i nepredvidljivi Brazil..."

Za Mirandu, ova je priča u neku ruku poraz. Ali za Mister Noa - ne! To je taj "čudni, neshvatljivi, očaravajući i nepredvidljivi Brazil" i krug u koji se vraćamo na kraju kada je rulja otkrila blaženog Silveira jest krug upravo te nepredvidivosti i očaranosti, koji se ne da shvatiti do kraja, ali nije zato osiromašenje, nego bogatstvo. Itapua, plaža, ocean, sunce, pijesak, palme skupa sa Slava blaženom Silveiru! SLAVA!, sve to čini bogatstvo i puninu jednog života, koji se ne da promijeniti u trenutku. Ne može se doći do najboljeg života ni obogotvorenjem čovjeka i čudima, a niti društvenim inženjeringom. Krug života ima svoje puteve, čudne, neshvatljive i očaravajuće.

Miranda će o tome morati razmišljati na farmi svoga oca, pa neće više skrivati lice rukama i jecati, a Mister No... Mister No će popiti koju cachacu, otići na ples i provozati se pajperom iznad beskrajnog zelenila amazonske džungle.

Iako u prvom planu ova priča izgleda porazna i pesimistična, sa mučnim završnim kadrom, ipak je ona kroz životnu filozofiju Mister Noa (Nolitte) jedno zrelo, muževno sagledavanje razdrtosti svijeta, a u krajnjoj instanci optimističan pogled na život.

Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
17561 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 07/09/2019 :  14:41:18  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Nova Mister No recenzija:

https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-85-glazba-maestro/2271/

Edited by - solar on 07/09/2019 14:41:36
Go to Top of Page

corto33
Senior MemberSlovenia
1018 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 07/09/2019 :  16:40:48  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dombac

Jesu li ove nove avanture svaki broj zasebna priča ili se nastavljaju???

¸

Koliko sam čitao na talijanskom forumu poslije drugog broja priča se još uvijek nastavlja ali se još ne zna, da li se radi o jednoj priči, koja će biti duga tih 10 brojeva, koliko će navodno imati mini serija ili će biti više priča u tih 10 brojeva.


Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
2194 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 07/09/2019 :  17:21:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Nova Mister No recenzija:

https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-85-glazba-maestro/2271/
Odlična recenzija koja fino nadopunjuje ono o čemu već nekoliko stranica raspravljamo, a to je Nolittino majstorstvo na ovom serijalu u duhu poveznice s Zagorom.@stinky: Obavezno pročitaj!
Večeras pročitam tvoj komentar na "Proroka", pa bacim komentar. Žurim, nemam vremena sada.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10159 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/09/2019 :  18:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pročitao, dobra razmišljanja o Nolitti
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Senior MemberCroatia
2389 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 07/09/2019 :  19:56:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Koja vam je najbolja priča koju je napisao Castelli? Grad zločina?
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
5181 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 07/09/2019 :  20:13:16  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Meni zasad Asfaltna oštrica. Ali s tim da sam pročitao tek prvih 22 LL.

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Senior MemberCroatia
2389 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 07/09/2019 :  20:18:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

Meni zasad Asfaltna oštrica. Ali s tim da sam pročitao tek prvih 22 LL.Od tih početnih da. Ali i ovaj Eldorado, iako većim dijelom prosječna priča, ima i dobrih momenata.
Go to Top of Page

corto33
Senior MemberSlovenia
1018 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 07/09/2019 :  21:41:58  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Koja vam je najbolja priča koju je napisao Castelli? Grad zločina?Grad zločina verovatno. Vrlo dobre su mi i Okrutni filmaš i Mjesečeve planine.


Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27684 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 07/09/2019 :  21:47:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Onako iz glave 3 najbolje Castellijeve priče su mi Grad zločina, Hodnik za pakao i Okrutni filmaš.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
2194 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 07/09/2019 :  21:54:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
/@stinky:
Što reći osim da sve stoji što si napisao o"Proroku". Lijepa analiza i zaključak.
Svaka čast!

Meni je ta epizoda izvrsna, također 9/10. Nolitta se smjelo odvažio napisati ovako tešku i netipičnu priču koja samo potvrđuje ono što nam poručuje u svojim pričama.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
5181 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 07/09/2019 :  21:57:11  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
@Spock - "Prorok" je ona knjiga 56 koju smo spominjali, epizode koje nisu nikad objavljene u LMS-u, jel da?

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page
Page: of 183 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.12 seconds. Snitz Forums 2000