forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Mister No
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 278

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 23/01/2020 : 20:39:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

MN LIB 96: Kolumbijac (SR 216, SD 16)

Broj stranica: 94

Scenarij: Roberto Dal Pra`
Crtež: Lucca Dell`Uomo
Naslovnice: Roberto Diso

Komentar:
Ajme koji odron od epizode! To posebno dolazi do izražaja kad se, kao ja, prebaciš s čitanja početnog perioda na ove nedavno izdane od Libellusa i naletiš na ovako nešto. Katastrofa!

Glavna postavka priče glupa, a scenarij kao da je pisalo dijete od šest godina. Užas! Pa tu ništa ne štima! Sve se svelo na to da nas scenarist drži u neizvjesnosti tko je taj Pedro i koja je njegova tajna, kad ono - šok i nevjerica. Ma kakva ideja? I onda počneš razmišljati o postupcima likova vezano za njegovu ulogu u svemu. Pa još završetak! Ajme majko!

Prije ove epizode, a nakon afričkog ciklusa je uslijedio dosta dobar i kvalitetan niz epizoda, ali ovo nije ni sjena toga.

U jednom trenutku ovaj redikul od scenariste (srećom pa mu je ovo jedina epizoda) je pokušao stvoriti dojam kontinuiteta, spomenuvši Mister Noovo preživljavanje nakon avionske nesreće u Andama (MN LIB 93: Preživjeli), ali uzalud kad je sve drugo zabrljao. Meni se čini da je taj lik pročitao tek nekoliko zadnjih stripova ovog junaka prije nego je ovo nedjelo napisao. Da je bolje upoznat sa serijalom znao bi kako izgleda Mister Noova borba sa suparnicima. Kakve su to sada borilačke vještine? Pilot se ovdje u obračunima ponaša kao lik iz kretenskih superherojskih filmova (ili stripova).

Nadalje, nakon što je sletio u Bogotu, nije se začudio kako ne pada kiša, budući da svaki put kada tamo sleti počne kiša. Bogota je inače grad s ogromnom količinom kiše, pa su se prethodni scenaristi uvijek znali našaliti na taj način. Ukratko, nema šanse da Mister No ne bi prokomentirao kako ne pada kiša!

Mislim, ove situacije bih progutao da priča ima ikakva smisla, ali ovako...

Dell''Uomo nije neki majstor, ali mislim da je i njemu bilo jasno kakvo smeće crta, pa je odradio ovo uz minimalan trud. Naslovnica zanimljiva.

(priča: 1, scenarij: 1, crtež: 5, naslovnica: 7) - 28%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 23/01/2020 20:43:39
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 23/01/2020 : 20:42:41  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Originalno je trebalo biti 10 novih Mister No avantura ali zbog dobre reakcije publike bit će dodane još 4 nove avanture, znači ukupno 14 epizoda!
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 23/01/2020 : 20:44:21  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Evo što nas čeka od Mister Noa u 2020. godini, link:

https://www.sergiobonelli.it/news/2020/01/22/gallery/mister-no-2020-1007656/
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26835 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 23/01/2020 : 20:48:59  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
A moga si ga kupita za 5 kuna

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 23/01/2020 : 21:08:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

A moga si ga kupita za 5 kuna

I jesam!

Ne dupliram stripove i preferiram uvijek SC ispred HC (pod uslovom da je korektno odrađen, a to SD izdanja definitivno jesu).

Edited by - Spock on 23/01/2020 21:09:58
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 24/01/2020 : 15:55:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

MN LIB 97: Dvoje na nišanu (SR 217, SD 17)

Broj stranica: 94

Scenarij: Luigi Mignacco
Crtež: Stefano & Domenico Di Vitto
Naslovnica: Roberto Diso

Kratki sadržaj:
Mister No je u misiji pokazivanja ljepota Manausa zgodnoj turistkinji Penny Prescott. Navečer, na povratku iz krčme, u Penny se zaleti jedan lik, pri čemu dolazi do zamjene fotoaparata. Budući da određenim mutnim tipovima toliko smeta ono što se nalazi na filmu tog fotoaparata da ne prezaju od ubojstva bilo koga povezana s tim, Jerry i Penny se nađu u nevolji do grla.

Komentar:
Za razliku od prethodne katastrofe od epizode, omraženi Mignacco pokazuje kako se piše jedna kratka, lagana, nepretenciozna filler epizoda. Po pitanju priče upotrebljen je klasični klišeizirani model zamjene nečega za čime zločinci tragaju. Ovdje se radi o fotoaparatu. Unatoč tome što je teško povjerovati u takvu slučajnost da dvoje ljudi imaju potpuno iste aparate (što se i u stripu naglašava) to nikako nije nemoguće, pogotovo kada se stavi u kontekst pedesetih godina prošlog stoljeća. Sigurno su tada takvi aparati bili rijetkost, a posebno broj modela na tržištu. U stripu se spominje da je fotoaparat poznate marke Leica, a jednoj bogatašica i jednom novinaru koji živi od toga treba ista stvar - skup i kvalitetan fotoaparat.

Scenarij je odličan kada se uzme u obzir kratkoća i nepretencioznost glavne priče. Usudim se kazati da je Mignacco ovdje izvukao maksimum! Osjeti se pri kraju da se mučio s malim brojem stranica, posebno kod potjere čamcima kroz prašumske rukavce i naprasnog raspleta, ali to ne kvari puno dojam. Drago mi je da je potkupljivost i korumpiranost policije opet prikazana kao glavni kotačić razbojničkih skupina. To je jedina prava istina. Nije to samo u Amazoniji, već svugdje u svijetu. Policija je desna ruka svih kriminalnih organizacija i nije joj za vjerovati. Tu ne mislim da male, obične policajce, već velike zvjerke koji su prešli na tamnu stranu da bi napredovali, inače bi još patrolirali ulicom.
Unatoč tome, moram priznati da me taj preokret u priči iznenadio.
Posebno mi se svidjela miss Prescott. Čak ni Mister No nije ju uspio namamiti u krevet. Šteta što je nema u idućoj epizodi, jer je, čim su došli na Haiti, otišla natrag u SAD. Ovaj put nije bilo sreće.

Miss Penny Prescott:

Baš kao i scenaristički, ova epizoda je i vizualni odmor za oči i dušu nakon patnji u prethodnoj epizodi. Braća Di Vitro standardno dobri, a kod usporedbe s prethodnim "Kolumbijcem", i odlični. Naslovnica odlično obojena. Lijepo je dočarano kako se Mister Noovi progonitelji u pozadini stapaju s prašumskim zelenilom.

Da zaključim, ovo je priča koja se brzo i lako zaboravlja, ali koja svakim novim čitanjem iznenađuje uzbudljivim i pitkom scenarijem. Još se može iznova čitati svakih 5 - 6 godina. Provjereno se ničega nećete sjećati od prethodnog čitanja, pa je i dobra vrijednost za novac! ;-)) Ovo mi je treći ili četvrti put da je čitam, a kao da mi je prvi put. Nevjerojatno!

(priča: 7, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnica: 8) - 83%

Edited by - Spock on 24/01/2020 20:48:23
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 25/01/2020 : 03:24:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock
nehotice sam postao stručnjak za Missagliu.

Spock, pošto si već dosta ušao u srž Misaljinih scenarija, između ostalog pišući recenzije za njegove epizode,
da te priupitam šta misliš o mojoj teoriji da je epizoda sa Ksavantima po svemu nalik kao da je on pisao, a ne Kasteli?
Mogao bi i Reem dati svoje mišljenje, pošto je sveže pročitao tu epizodu...

Naravno, neko će reći da stoji na Boneli sajtu kako je scenarista Kasteli i da onda tu nema mesta sumnji,
ali to što stoji negde neki podatak ne mora da znači da je on i sto posto tačan...
Recimo, dok je bio stari izgled Boneli sajta, stajalo je da je Kasteli napisao i epizodu Strah na Karibima,
posle su ubacili (valjda ispravan) podatak da ju je Nici napisao.
A i dan-danas ima nekih pogrešnih i nepotpunih podataka na njihovom sajtu u vezi autora epizoda.

Uglavnom, za Ksavante je oduvek stajalo da je scenarista Kasteli,
ali ono što vidimo u datoj epizodi je u suštoj suprotnosti sa njegovim stilom pisanja i u više segmenata vuče Misaljin pečat.
Jedina sličnost je što se i Kasteli nekad bavi međunarodnom špijunažom, ilegalnom trgovinom, tajnim i onim manje tajnim agentima,
ali ni Misalji nije strano ubacivanje takvih elemenata u priču (Nestali zrakoplov, Argentina, Lov na mikrofilm, pa i Pobunjenici s Escuala,
a valjda i Ledeni pakao?)
Ostali elementi priče su potpuno u Misaljinom stilu - akcija od samog početka, nema nekog laganog uvoda, i skoro ceo strip se svodi samo na to,
bez mnogo pametovanja i komplikovanja, plus je prisutno i pijančenje u džungli.

Što bi rekli Teks i Karson, mogao bih se opkladiti da je ovu priču napisao Misalja, bez obzira na zvanične podatke.
Bilo bi dobro kad bi neko ko zna italijanski pitao Kastelija, ako bude ponovo gostovao u Hrvatskoj ili bilo gde na ovim prostorima,
da potvrdi da li je stvarno on napisao ovu epizodu ili mu je možda Misalja poklonio...

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/01/2020 : 07:43:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli

quote:
nehotice sam postao stručnjak za Missagliu.

Spock, pošto si već dosta ušao u srž Misaljinih scenarija, između ostalog pišući recenzije za njegove epizode,
da te priupitam šta misliš o mojoj teoriji da je epizoda sa Ksavantima po svemu nalik kao da je on pisao, a ne Kasteli?

Naravno, neko će reći da stoji na Boneli sajtu kako je scenarista Kasteli i da onda tu nema mesta sumnji,
ali to što stoji negde neki podatak ne mora da znači da je on i sto posto tačan...
Recimo, dok je bio stari izgled Boneli sajta, stajalo je da je Kasteli napisao i epizodu Strah na Karibima,
A i dan-danas ima nekih pogrešnih i nepotpunih podataka na njihovom sajtu u vezi autora epizoda.

Uglavnom, za Ksavante je oduvek stajalo da je scenarista Kasteli,
ali ono što vidimo u datoj epizodi je u suštoj suprotnosti sa njegovim stilom pisanja i u više segmenata vuče Misaljin pečat.
Jedina sličnost je što se i Kasteli nekad bavi međunarodnom špijunažom, ilegalnom trgovinom, tajnim i onim manje tajnim agentima,
ali ni Misalji nije strano ubacivanje takvih elemenata u priču (Nestali zrakoplov, Argentina, Lov na mikrofilm, pa i Pobunjenici s Escuala,
a valjda i Ledeni pakao?)
Ostali elementi priče su potpuno u Misaljinom stilu - akcija od samog početka, nema nekog laganog uvoda, i skoro ceo strip se svodi samo na to,
bez mnogo pametovanja i komplikovanja, plus je prisutno i pijančenje u džungli.

Što bi rekli Teks i Karson, mogao bih se opkladiti da je ovu priču napisao Misalja, bez obzira na zvanične podatke.
Bilo bi dobro kad bi neko ko zna italijanski pitao Kastelija, ako bude ponovo gostovao u Hrvatskoj ili bilo gde na ovim prostorima,
da potvrdi da li je stvarno on napisao ovu epizodu ili mu je možda Misalja poklonio...

Joj, nisam još pročitao tu epizodu , ali sada si mi dao poticaja da ubrzam s kronološkim čitanjem. Došao sam do "MN LIB 26: Mister No ide u rat" i stao. Slijedeće tri epizode nemam u Libellusovom izdanju i mrzi me ponovno čitati VČ debeljucu (pa lijepiti stranice nakon) i sve nekako podsvjesno odgađam da krenem i muški riješim te tri priče.

Ukratko, imam na umu tvoju zanimljivu opservaciju i veselim se čitanju te epizode. Kad pročitam, odgovorim ovdje.

Ja sam već primijetio sličnu situaciju u:

MN LIB 21: Neumoljivi (U zemlji Morosa) - ulomak iz moje recenzije
"Cijeli ovaj uvod u priču tipičan je za Nolittu i tu ga Missaglia oponaša do u detalje, koristeći čak i istu vrstu humora, a i prisjećanje na događaje iz prethodnih epizoda. Kao da je Nolitta osobno uvod napisao!"

i potvrdio to u mojoj zadnjoj MN recenziji:

MN LIB 23: Pobunjenici s "Escuala":
"Ova epizoda je još jedan dokaz da je Missagli na njegovoj prvoj priči u ovom serijalu veliku pomoć pružao veliki Nolitta (MN LIB 21: U zemlji Morosa). Ovdje nema ni traga tog "nolitijanskog" pripovijedanja i uvođenja čitatelja u priču s raznim samo naoko nezanimljivim temama."

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13077 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/01/2020 : 10:56:22  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jozzinelli, evo da ne citiram sve, svaka čast na opservaciji

Spock, mogući spoileri u nastavku za Xavanti pa nemoj čitati

-
-
-
-
-

Jozzinelli, friško sam to čitao prije koji dan i nećeš vjerovati. Mislio sam dopisati u svom komentaru (ali zaboravio) da sumnjam u to da je lako moguće da je Missaglia imao ovdje svoje prste. Prvi hint mi je bio količina alkohola koja se popila u toj priči. Mister No i Kruger nisu bili "normalni" po tom pitanju, ali i oni vladini agenti također. Alkohol je taj koji Missaglia kod Mister Noa voli često koristiti, kao neki njegov autorski pečat.

Jako slična tematika, ako usporedimo sa "Nestalim zrakoplovom" i tom epizodom "Xavanti". Tamo se avion "izgubio", ovdje isto. Tamo je prevozio uranij, ovdje bojeve glave. I svi su to na neki način (zločesti dečki) nastojali iskoristiti i dalje preprodati nekim drugim zemljama. Isto tako, ako se prisjetim Castellijeve priče "Okrutni filmaš", tamo Castelli potanko objašnjava u detalje životni lifestyle onih Indiosa i kako se djevojka pretvara u ženu. Ovdje kod "Xavanta" nema toga, nekako je to više suhoparno i znamo samo da kod tog njihovog rituala nitko ne smije izaći i gledati ih. Što je onaj tajni agent upravo to napravio budući da se napio ko majka (opet taj alkohol).

Kako započinje priča "Nestali zrakoplov"? Izuzev onog prologa, Mister No i Kruger se tuku. Kako počinje epizoda u "Xavanta"? Mister No i Kruger se isto potuku. Nekako previše tih sličnih karakteristika gdje možemo sa razlogom posumnjati u tvoju pretpostavku Jozzinelli

"Xavanti" su priča objavljena početkom 80-ih godina. Ako se dobro sjećam što sam pročitao na ovom forumu, u tom razdoblju negdje je i Sclavi radio priče na Zagoru kojeg su potpisivali drugi(Nolitta). Čini mi se da se tek kasnije saznalo da je Sclavi autor nakon što je krenuo reprint Zenitha, odnosno Tutto serija sa Sclavijem kao pravim autorom tih i tih epizoda. Kad pogledamo Kit Tellera, Spock je tamo točno izdvojio koje je epizode pisao Nolitta, dok u Ludensu posvuda stoji Lavezzolo. Ako isto gledamo na crtače, isto je Spock napravio kod Kit Tellera kad je došao do saznanja da je Balzano radio neke epizode (iako stoji ono - Gamba).

Kad smo kod Gambe, upravo saznajem od Manhuntera na njegovoj recenziji Xavanta da u LMS-u stoji Gamba kao autor crteža Tako da zaista ima svega i lako je moguća ova tvoja teorija Jozzinelli

Strike first. Strike hard. No mercy.

Edited by - ReemCP on 25/01/2020 10:57:41
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 26/01/2020 : 06:44:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

Kako počinje epizoda u "Xavanta"? Mister No i Kruger se isto potuku.

Da, a sad izvini što ću da ti spojlujem i kako počinje epizoda "Lov na mikrofilm" - Mister No i Kruger se isto potuku.
Odnosno, baš kao i u Ksavantima, budu isprebijani kako bi ih uvukli da odrade posao za njih.
To jest, tamo su nakon toga samo Mister Noa uvukli da radi za njih; Kruger im nije bio potreban, pa su ga pustili.

A i ovaj deo priče u selu Karaja i njihovim ritualnim plesom me podsetio na segment u epizodi Kralj džungle,
kada se nađu pored sela onih Lakandonesa, po tome što su ti delovi nebitni za glavni tok radnje,
ubačeni čisto da se dopuni broj stranica u priči i da se čitaoci malo edukuju
i makar površno upoznaju sa tim malo poznatim i malobrojnim narodima.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 26/01/2020 : 08:38:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

MN LIB 98: Štovatelji zla (SR 218/219a, SD 18/19a)

Broj stranica: 136

Scenarij: Maurizio Colombo & Luigi Mignacco
Crtež: Marco Bianchini
Naslovnice: Roberto Diso

Kratki sadržaj:
Nakon što ga je iz neutvrđenog razloga ostavila junakinja prošle priče - zgodna i hirovita Miss Prescott i otišla u SAD prvim avionom odmah čim su došli na Haiti, naš junak tumara sam po glavnom gradu te mistične države - Port-au-Princeu. U potrazi za mušterijom upoznaje američkog novinara koji se bavi raskrinkavanjem vudu šarlatana, što ga je koštalo da mu je suprugu iz osvete mračni bokor pretvorio praktički u lutku lišenu svoje volje - zombija. Sada naš junak mora pomoći tom novinaru na nađe djevojčicu, kćer moćne mambo, koja pomože ljudima začaranim od strane vudu crne magije. Slijedi borba dobra protiv zla, a naš junak (kojeg netko moćan vodi i štiti) je u prvim redovima.

Komentar
Više nego solidan Colombov debi (uz Mignaccovu pripomoć) na serijalu.
Uzbudljivi akcijski horor u glavnom gradu Haitija. Gdje ćeš bolje?

Znam da je sve to već viđeno nebrojeno puta, da ne pričamo da je u pitanju svojevrsna reciklaža dvije Nolittine epizode: antologijske Zagorove epizode "Vudu" i Mister Noovog ne baš uspjelog specijala "Crna magija", ali ne smeta mi to. U biti, ovakve priče samo potvrđuju ono što su Nolitta i Boselli (Osveta Vudu) uveli. Znači, kontinuitet je tu, a Colombo se, kao pravi svestrani Bonellijevac (uz to i Zagorov scenarist) lijepo nadovezao na dva velikana i napisao jednu uzbudljivu epizodu kojoj ja ne mogu naći zamjerke.

Stoga, to što je ovo već viđeno ranije u serijalu, a posebno u Zagoru je samo prednost, nikako mana. Tamo Guede Danceur, ovdje tajanstveni Leon koji je Barun Samedi osobno! Obje već spomenute Zagorove epizode na koje se Columbo nadovezuje sam ocijenio s deset, pa nema razloga da ovom svojevrsnom nastavku dam loše ocjene.

Likovi su dobro okarakterizirani, posebno novinar Davis koji riskira sve u pokušaju da izliječi suprugu prokletstva koje joj je priuštio bokor - vudu svećenik crne magije. Gdje zlo vlada, mora biti i opozicija dobra u vidu sljedbenika hungan svećenika bijele vudu magije. Zanimljivo je da su i jedne i druge snage našle utočište pod okriljem crkve, baš kao što je i vudu poganska religija se spojila s katoličkom na tom misterioznom otoku. S druge strane, vladajući organi, a pogotovo policija su potpuno na strani crne magije - zla - vraga. Svi Mister Noovi scenaristi pokazuju realno nepovjerenje prema organima reda, a to je jedan od razloga što se toliko cijeni ovaj vrhunski serijal!

Preokreta ima dosta, niti malo nisu predvidljivi ni usiljeni. Akcijske scene su napete i prezentirane u duhu serijala. Priča se čita u jednom dahu od prve do zadnje stranice. Nema onog čestog osjećaja zbrzanosti, nedorečenosti ili prerazvučenosti kao kod dosta stripova koji su limitirani brojem stranica, pa scenarist mora sve tempirati najčešće na 94, 128, 158 ili 188 stranica. Ovdje su scenaristi dobili slobodne ruke po broju stranica, pa je logično da već spomenutih osjećaja neće biti. Veliki sam pobornik toga da autori trebaju imati slobodu po pitanju stranica, a ova epizoda je još jedan dokaz tome.

Volim Bianchinijev čisti crtež. Iako naizgled sterilan, smatram da mu horor odlično odgovara. Sjenčanjem stvara dojam tjeskobe i jeze, kao i kod prikaza uznemirujućih scena s uvjerljivim prikazom mističnog Haitija. Dinamika i prikaz likova su na zavidnoj razini, iako iscerene facijalne ekspersije likova izgledaju umjetno. Primjetna je veća upotreba računalnih pomagala u vidu sjenčanja okoliša, ali čitajući Nathana, već sam odavno navikao na to. Eh, da je više ovakvih crtača! Naslovnice, iako su dobro zamišljene, me nisu impresionirale. Lica aktera su prilično neuvjerljiva, a i kolor je mogao biti bolji.

(priča: 8, scenarij: 10, crtež: 9, naslovnice: 5) - 86%

Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 27/01/2020 : 01:14:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
Spock, moram da uputim primedbu u vezi ovih nelogičnosti koje si naveo u recenziji Pobunjenika s Escuala:

- 22. str. - zadnja vinjeta: Kapetan Vargas naređuje dvojici mornara da veslaju prema obali, iako brod ima motor,
a nakon te naredbe mornari nisu ni pomislili koristiti vesla.

- 85. str. - treća vinjeta: Izgleda da su pobunjenici uspjeli popraviti kotao jer iz dimnjaka opet ide dim,
a i na sljedećim stranicama ponovno vidimo brod u pokretu. Da su popravili prvi kotao umjesto da su upotrijebili drugi
se vidi po zaključku Mister Noa na središnjoj vinjeti 135. str.
Zbog čega su išli u popravak kotla kad su samo mogli isprazniti i upaliti rezervni kotao, ne bih znao?!

Ne znam kako je u Libellusovom izdanju, ali u izdanju Veselog četvrtka, koje sam sad pročitao, pa ni u Dnevnikovom, ovih nelogičnosti nema.

Scena sa čamcem
VČ - Embora! Pravo ka ostrvu, i pazite na grebene!
LMS - Embora! Pravo prema ostrvu! Pazite samo na podvodne stene!

Scena u kotlarnici

- Tovar mora da je prebačen u pokvareni kotao...
- I ja mislim da jeste!
- Kao što smo i mislili... Evo ga!
LMS
- Roba je sigurno smeštena u kazanu koji se ne koristi.
- I ja tako mislim!
- Evo, našao sam!

U Dnevnikovoj verziji je to nejasno sročeno, ali je u VČ prevodu jasno naglašeno da oružje jeste prebačeno u pokvareni kotao.
Uostalom, kapetan Vargas je i naredio "pozovite nekoliko ljudi da založe drugi kotao" pre nego što su otkrili sadržaj u njemu
(mada opet, nakon scene sukoba sa nostromom i mornarima u kotlarnici, nije jasno prikazano ili rečima nagovešteno
da li je oružje izvađeno iz njega i da li su drugi mornari dobili zaduženje da ga pokrenu, zbog toga može doći do zabune)

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 27/01/2020 : 07:43:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Spock, moram da uputim primedbu u vezi ovih nelogičnosti koje si naveo u recenziji Pobunjenika s Escuala:

- 22. str. - zadnja vinjeta: Kapetan Vargas naređuje dvojici mornara da veslaju prema obali, iako brod ima motor,
a nakon te naredbe mornari nisu ni pomislili koristiti vesla.

- 85. str. - treća vinjeta: Izgleda da su pobunjenici uspjeli popraviti kotao jer iz dimnjaka opet ide dim,
a i na sljedećim stranicama ponovno vidimo brod u pokretu. Da su popravili prvi kotao umjesto da su upotrijebili drugi
se vidi po zaključku Mister Noa na središnjoj vinjeti 135. str.
Zbog čega su išli u popravak kotla kad su samo mogli isprazniti i upaliti rezervni kotao, ne bih znao?!

Ne znam kako je u Libellusovom izdanju, ali u izdanju Veselog četvrtka, koje sam sad pročitao, pa ni u Dnevnikovom, ovih nelogičnosti nema.

Scena sa čamcem
VČ - Embora! Pravo ka ostrvu, i pazite na grebene!
LMS - Embora! Pravo prema ostrvu! Pazite samo na podvodne stene!

Scena u kotlarnici

- Tovar mora da je prebačen u pokvareni kotao...
- I ja mislim da jeste!
- Kao što smo i mislili... Evo ga!
LMS
- Roba je sigurno smeštena u kazanu koji se ne koristi.
- I ja tako mislim!
- Evo, našao sam!

U Dnevnikovoj verziji je to nejasno sročeno, ali je u VČ prevodu jasno naglašeno da oružje jeste prebačeno u pokvareni kotao.
Uostalom, kapetan Vargas je i naredio "pozovite nekoliko ljudi da založe drugi kotao" pre nego što su otkrili sadržaj u njemu
(mada opet, nakon scene sukoba sa nostromom i mornarima u kotlarnici, nije jasno prikazano ili rečima nagovešteno
da li je oružje izvađeno iz njega i da li su drugi mornari dobili zaduženje da ga pokrenu, zbog toga može doći do zabune)

Odlična primjedba Jozzinelli.
Sad bi bilo odlično kada bi to zalijepio kao svoj komentar na recenziju, tako da i drugi čitatelji znaju.
Ja sam recenzirao Libellusovo izdanje i tamo te nelogičnosti definitivno postoje jer sam baš pažljivo pregledavao.

Možeš samo staviti svoje ocjene s ovim komentarom ili dodati nešto o ukupnom dojmu i crtežu.

Edited by - Spock on 27/01/2020 07:45:05
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12494 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 27/01/2020 : 13:01:52  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Originalno je trebalo biti 10 novih Mister No avantura ali zbog dobre reakcije publike bit će dodane još 4 nove avanture, znači ukupno 14 epizoda!

ovo je vijest godine!!!!

Nadam se, da če ih dobra prodaja natjerati na još više od tih 14!
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13077 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 27/01/2020 : 13:14:27  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Imaš li možda još kakav detaljniji info o ovome? Pitam jer sam se odlučio pisati o toj priči (nema recenziju ta priča na sajtu).
quote:

Da, a sad izvini što ću da ti spojlujem i kako počinje epizoda "Lov na mikrofilm" - Mister No i Kruger se isto potuku.
Odnosno, baš kao i u Ksavantima, budu isprebijani kako bi ih uvukli da odrade posao za njih.
To jest, tamo su nakon toga samo Mister Noa uvukli da radi za njih; Kruger im nije bio potreban, pa su ga pustili.

A i ovaj deo priče u selu Karaja i njihovim ritualnim plesom me podsetio na segment u epizodi Kralj džungle,
kada se nađu pored sela onih Lakandonesa, po tome što su ti delovi nebitni za glavni tok radnje,
ubačeni čisto da se dopuni broj stranica u priči i da se čitaoci malo edukuju
i makar površno upoznaju sa tim malo poznatim i malobrojnim narodima.

Nema uopće problema, dok ja stignem do toga sa čitanjem, pola ću toga zaboraviti

Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 27/01/2020 : 16:05:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
@Spock

Ali ja sam već ocenio tu epizodu i ispisao svoje dojmove pre nego što sam ostavio komentar ovde na topiku.
Nisam hteo da zatrpavam tamo komentar dodatnim pisanjem, a i hteo sam najpre da čujem potvrdu od tebe
da je to Libellusova greška u prevodu (ne znamo, u stvari, kako stoji u originalu).
Mislio sam da će svakako onaj koga bude interesovalo videti to na ovom topiku,
ali mogao bih i da dodam još jednu-dve rečenice kao napomenu tamo u svom komentaru na epizodu.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 27/01/2020 : 17:15:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
@ReemCP

Ne znam kakav detaljniji info, misliš neku potvrdu da je to sigurno Nicijeva epizoda?
Čini mi se da sam negde pročitao podatak da je napisao 2 epizode Mister Noa, ne sećam se na kom sajtu.
Evo, ima i tekst o njemu na ubc, stoji da je napisao tu epizodu 1981. godine:
https://www.ubcfumetti.com/data/nizzi.htm

Ali, kao što vidite, ispod teksta, gde su navedeni brojevi na kojima je radio, kod Mister Noa stoje samo brojevi 80-84,
kojima je obuhvaćena samo epizoda Dečak Santjago. E, takvi su podaci sa brojevima epizoda stajali i na starom Boneli sajtu,
na ubc se podaci ne ažuriraju izgleda poslednjih 15 godina...
U svakom slučaju, mislim da je tačan podatak da je Nici pisao Strah na Karibima,
bilo bi možda previše da je Kasteli, pošto se on već bavio misterijom đavoljeg ambisa u Nevidljivoj prijetnji.

Na kraju, kao zanimljivost, evo imam sačuvanu stranicu sa autorima sa starog Boneli sajta.
Meni se ovaj stari izgled mnogo više dopada, daleko je preglednije nego na novom sajtu.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 27/01/2020 : 17:50:48  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

Na kraju, kao zanimljivost, evo imam sačuvanu stranicu sa autorima sa starog Boneli sajta.
Meni se ovaj stari izgled mnogo više dopada, daleko je preglednije nego na novom sajtu.

Jaoo koja me je sad nostalgija pukla kada sam ovo video! I meni je mnogo bolji bio stari sajt. Ranije sam svaki dan ulazio na sajt i gledao autore, sad mi je to mrsko da radim. Daleko je pregledniji i bolji bio stari dizajn!
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13077 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 27/01/2020 : 18:20:05  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
@Jozzinelli - hvala ti na ovim zanimljivostima Mislio sam kao u smislu, je li se smatralo možda prije, neko vrijeme da je to Castelli radio, pa je kasnije to isplivalo na površinu da je Nizzi ipak taj autor. Recimo, nešto u stilu kako se kasnije kod Zagora saznalo da je Sclavi radio te i te epizode, iako nije bio potpisan u početku. Jer čini mi se da je i kod Mister Noa išla Tutto serija koja je ispravljala "nedostatke", pa možda su onda upisivali naknadno te prave autore epizoda. Mislio sam to spomenuti u tekstu ili kao zanimljivost neku, vidjet ću još.

I da zaista piše Castelli, ne bih posve vjerovao u taj podatak (kad pričamo o toj priči "Strah na Karibima") jer se kroz priču prožima dosta tog detektivskog opusa kojeg je Nizzi njegovao u svom Nick Raideru, barem ako gledamo prvu trećinu ili čak prvu polovicu priče "Strah na Karibima". Drugačiji je način pripovijedanja, nema šanse da je to Castelli Kao da je veći naglasak na akciju u toj epizodi, imamo i jurnjave automobilima kao što je čest slučaj u Nick Raider epizodama, dva partnera u istraživanju (Mister No & Phil) koji si stalno nešto dobacuju. Vidio sam na početku Igorove recenzije "Dječak Santiago" gdje je potvrdio da je Nizzi radio samo te dvije priče u čitavom serijalu.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7522 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 27/01/2020 : 19:02:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

@Spock

Ali ja sam već ocenio tu epizodu i ispisao svoje dojmove pre nego što sam ostavio komentar ovde na topiku.
Nisam hteo da zatrpavam tamo komentar dodatnim pisanjem, a i hteo sam najpre da čujem potvrdu od tebe
da je to Libellusova greška u prevodu (ne znamo, u stvari, kako stoji u originalu).
Mislio sam da će svakako onaj koga bude interesovalo videti to na ovom topiku,
ali mogao bih i da dodam još jednu-dve rečenice kao napomenu tamo u svom komentaru na epizodu.

Vidio sam i odličan komentar.
Eh, da je više ovakvih detaljno obrazloženih komentara.
Lijepo si i ubacio napomenu s nepostojanjem nelogičnosti navedenih u recenziji u VČ i LMS izdanju.
Mislim da sam čak provjeravao ovo s kotlovima na LMS skenu, ali, kao što si napisao da u LMS nije precizirano - nije mi bilo od neke koristi.

Nego, mogao si ono "NAPOMENA" boldirati i staviti još jedan razmak prije tog odlomka da se bolje vidi i da bude o pomoći članovima koji čitaju recenzije i komentare nakon stripa.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13077 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/01/2020 : 18:03:25  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Veliki Nolitta Kako me ova scena nasmijala Promatrao sam je neko vrijeme, a mali me podsjeća na mlađu verziju Mister Noa po karakteru!

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 28/01/2020 : 18:49:17  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Iz koje je ovo epizode?
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2536 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 28/01/2020 : 19:01:23  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Iz koje je ovo epizode?

Mafija ne oprašta.

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 28/01/2020 : 21:39:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nego, mogao si ono "NAPOMENA" boldirati i staviti još jedan razmak prije tog odlomka da se bolje vidi i da bude o pomoći članovima koji čitaju recenzije i komentare nakon stripa.

Okej, Spock, odradio sam i to.

Inače, što se tiče Libellusovog prevoda, još pre par godina smo utvrdili na DW forumu da imaju običaj sami da ubacuju neke detalje u tekstu,
kad smo na primeru iz epizode Martija Misterije "Gospodari rata" videli da su Gavrila Principa označili kao teroristu,
iako u italijanskom originalu ne stoji tako (osim ako nisu i Italijani menjali tekst kasnije u "tutto" verziji):
http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=34821.msg562212#msg562212

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13077 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/01/2020 : 22:37:26  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by corto33

Mafija ne oprašta.

Tako je Corto, odlična talijanska avantura Mnogi kažu da je Diso tu u naponu snage, zaista je super dočarao ta primorska mjesta na jugu Italije.

Go to Top of Page
Page: of 278 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.72 seconds. Snitz Forums 2000