Author |
Topic  |
Deers
Advanced Member

Croatia
9563 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 24/03/2016 : 19:51:14
|
Ne bih se složio oko redosljeda, iako tvoj prati kronologiju događanja ja bih preporuču redosljed objavljivanja. Ili barem da se priča iz drugog kolorfesta pročita prva jer je ona pisana (silom prilika) i kao uvod u taj svijet. Toga su se držali i talijani u svojoj zbirci. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
emirem
Advanced Member

10859 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 24/03/2016 : 22:45:35
|
Ok ol'Boys! Thxalot! Imam oba kolorca,gigant nemam,ali i to cu negdje iskopati, hmm...mozda sam prokopa iz zemlje u stilu. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 25/03/2016 : 17:33:27
|
Retrospektiva:Dylan Doč Veseli Četvrtak, epizode 1 - 100
Što se tiče Bonnelijeve produkcije u kompletu već sam nekoliko puta iznio svoje mišljenje i ono se dosad nije promijenilo, a ono kaže da je riječ o, s obzirom na kvantitetu, vrlo kvalitetnim ostvarenjima. Uvijek se povlače paralele između Bonellijevih junaka i junaka drugih škola zaboravljajući da upravo kvantiteta sprečava da se određeni junaci sagledaju isključivo kroz cjelokupni opus. Usporedimo npr. dva junaka koji su mi izrazito dragi: Zagora i Blueberryja. Kako utvrditi koji je bolji? Netko sada može reći da jednostavno treba usporediti prosječne ocjene epizoda i donijeti odluku. E nije tako. Jer Blueberry ima 40-ak epizoda, a Zagor više od 700. I kada imate 700 epizoda sigurno je da sve neće imati isti kvalitet i da će dolaziti do, u najmanju ruku, periodičnih oscilacija između epizoda, oscilacija koje mogu trajati i podosta vremena. Zašto je to bitno? Uzmite da Blueberry ima 700 epizoda kao Zagor. Da li bi sve one bile jednako dobre kao i ove koje sad imamo? Jasno da ne! I tu bi bilo oscilacija, uspona i padova, kvaliteta bi svakako varirala, baš kao što varira na Zagoru, odnosno na svim serijalima sa velikim brojem epizoda. Ali hajmo obrnuti priču - zamislite da Zagor ima 40-ak epizoda. Zamislite da od Zagora imamo samo najbolje epizode - Divove, Nestalog istraživača, Cibolu, Smrtonosnu potragu...Što bi onda mislili o serijalu? Da li bi se mogao mjeriti sa ponajboljim BD serijalima? Ja mislim da bi. Ali nemojmo stati samo na junacima, pogledajmo i cijelokupne nacionalne produkcije. Ok, mnogi će reći da je francuski strip bolji od talijanskog. Ali koliko ste realno i upoznati sa francuskim stripom? Koliko ste BD produkcije pročitali? 5% ili manje? U tome je stvar - mi čitamo samo relativno najbolje od te produkcije, dok nam od talijana (odnosno Bonellija) skoro sve na ovaj ili onaj način padne pod ruku.I da li onda možemo objektivno ocijeniti tko je bolji? Čemu ovoliki uvod? Zato što u gornju priču umjesto Zagora možete staviti bilo kojeg junaka.Pa i Dylana Doga. To je junak kojega sam upoznao odmah čim je izašao i iako mi nije bio među najomiljenijim junacima (tu su ipak na prvom i drugom mjestu Zagor i DSSM, a i kao klincu su mi još dosta njih bili bolji od DD-a) ipak sam ga uvijek imao pri ruci, a što sam bivao stariji to sam ga više volio. Danas kada sam pročitao ovih stotinu DD VČ epizoda, a kao što se može vidjeti iz mojih ocjena, davao sam ocjene koje bi se mogle okarakterizirati kao dobre i prosječne. Ali to nije niša loše, i tu se vraćam na uvod - pa bilo bi iluzorno očekivati da sve te epizode budu remek - djela, da baš sva oduzimaju dah i da baš sva ostaju upamćena kao masterpeace ostvarenja. Ne, to nije moguće, ni uz sve promjene scenarista. Ali to nisam ni očekivao. Ono što sam tražio je da većina njih bude dobra, da bude što manje ispodprosječnih i da bude nekoliko odličnih. I to sam i dobio. Samo je nekoliko epizoda (4-5) bilo ispod razine ocjene 6, a nekoliko ih je bilo istinski odličnih, dok su mi ostale bila čist ok. Nisam bio totalno oduševljen ali nisam bio ni razočaran.Vidi se da scenaristi pokušavaju uvesti nove elemente, traže se različiti izvori horrora, i dalje se koketira sa nadrealnim, Dylan ponekad prolazi kroz ozbiljne krize...Sve u svemu strip jekroz sve ove epizode bio dosta dobro koncipiran i iako te epizode nisu ni blizu remek - djelima s početka serijala, ipak odišu kvalitetom i kreativnom energijom, naravno koliko je to moguće za dugovječni serijal, tako da sam na kraju poprilično zadovoljan sa pročitanime.
Stotinu noćnih mora vrijednih čitanja - bravo Dylane Dog. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29656 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 25/03/2016 : 17:45:11
|
Gleda se prosječna ocijena nekog serijala Koliko serijal ima epizoda je potpuno nevažno
Kvaliteta će možda padati sa kvantitetom, a možda i neće. Meni je Smrtonosno oružje br 4 najdrazi nastavak iz serijala. |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 25/03/2016 : 18:10:20
|
Kvaliteta će uvijek padati sa kvantitetom, bilo da se radi o stripovima ili nečem drugom. Ja sam više muzički nego filmski tip i mogu reći da je svaki meni poznati bend koji je snimio veći broj albuma doživio pad kvalitete istih... ali baš sve i jedan. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29656 Posts
Posted - 25/03/2016 : 18:18:58
|
Nitko ih nije tjerao da pisu/snimaju/skladaju toliko Ali kao sto rekoh, nitko to ne garantira, Bob Dylan snima kvalitetno i poslije 50 albuma |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 27/03/2016 : 00:53:36
|
quote: Originally posted by supermark
Gleda se prosječna ocijena nekog serijala Koliko serijal ima epizoda je potpuno nevažno
Kvaliteta će možda padati sa kvantitetom, a možda i neće. Meni je Smrtonosno oružje br 4 najdrazi nastavak iz serijala.
Po meni je to potpuno pogrešno. kada serijala x ima puno više nego serijala y ne možeš gledati uopćeno.
P.S. Veliki sam ljubitelj Smrtonosnog oružjai najbolja mi je dvojka |
|
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29656 Posts
Posted - 27/03/2016 : 09:32:28
|
po toj logici svi serijali su jednako užasni jer da Zagora ima milijardu epizoda i da Riđobradi ima milijardu epizoda oboje bi bili užasno loši stripovi, kao i bilo koji drugi strip koji bi imao milijardu nastavaka
ali nema ih milijardu, Zagora ima 700 epizoda i 50 je odlično, a Riđobradija ima 30, a od toga je 25 odlično |
 |
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
emirem
Advanced Member

10859 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 29/03/2016 : 11:14:56
|
Dylan prije i poslije! 😉
 |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27632 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 29/03/2016 : 13:57:40
|
Evo još ocjena u zadnjih oko dva tjedna pročitanih Dylan Dogova. Prva ocjena je scenarij, a druga je crtež.
1)Priča o Dylanu Dogu:7,6 2)Medusa:8,6 3)Doktor Ksabaras:10,8 4)Ubice:10,10 5)Noći punog meseca:10,10 Prije nekih mjesec i pol dao sam manje ocjene ali sada mislim da zaslužuje najveće. Inače, ponovo vidim da Groucho vozi auto, a reklo se kasnije da nema vozačku. Ali dobro, ovdje spašava Dylana, pa hajde u nuždi mu se može oprostiti što je nema, sumnjam da bi ga murija kaznila:)) ( makar se postavlja pitanje kako je naučio voziti, možda je samouk a možda je išao na satove ali nikad nije položio.) 6)Oči zla:10,8 7)Emet:10,10 8)Šesto čulo:9,7 9)Džek Trbosjek:10,8 10)Pakao:9,9 11)Ispisano krvlju:9/9 Xexexe i ovdje, kao i u Morgani žene još ne briju pazuhe. Eh, osamdesete :D Inače, to se tek krajem osamdesetih počelo isfuravati. 12)Glas iz ništavila:10,10 1)Mora jedne ljetne noći:7,6 14)Osmijeh mračne dame:9,6 15)Morgana:8,9 16)Poslije ponoći:8,7 17)Treća strana medalje:7,6 18)Konjanici vremena:6,6 19)Titanic:6,6 20)Kolor fest:3,2 Majko mila i za ovo je tebalo dati 120 kuna? priznajem, digao sam ga u knjižnici ali s obzirom da skupljam sve od junaka koje čitam, morati ću u jednom trenutku i ovaj strip kupiti. Nadam se da ostali nisu ovakve kvalitete (barem ne svi). 21)Vještica iz Brentona:6,6 22)Superosjetilni podražaji:6,6 23)Druid:6,6 24)Bogomoljkini zločini:8,7 25)Sablast u noći:6,6 26)Šuma ubojica:6,4
|
|
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9563 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 29/03/2016 : 14:21:41
|
Koji kolorfest? Zar od 4 priče niti jedna ne valja? Niti crtežom? |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
Edited by - Deers on 29/03/2016 14:22:33 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29656 Posts
Posted - 29/03/2016 : 16:14:50
|
quote: Originally posted by mladjo
7)Emet:10,10
uf, uf ovdje si posebno darežljiv priča je loša, ali je bolja od tandema M&G moja ocjena: 4/3 |
 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 29/03/2016 : 17:41:17
|
Ako netko slovi za pojam ujednačenosti crteža, onda su to Montanari i Grassani, dok Mladjine ocijene za njih šaraju od 6 - 10. Usput, Trigo da bolje crta od Castellinia Dooobar |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 29/03/2016 : 19:32:40
|
quote: Originally posted by IGMAN2
Ako netko slovi za pojam ujednačenosti crteža, onda su to Montanari i Grassani, dok Mladjine ocijene za njih šaraju od 6 - 10. Usput, Trigo da bolje crta od Castellinia Dooobar
Meni su prve puno bolje ali tu je bitno i što crtaju. Npr. Mračna, šumska atmosfera u Noćima punog mjeseca je idealno pogođena. A što se tiče Triga - nije mi među najomiljenijima ali epizoda Džek Trbosjek mi je odlično nacrtana. Osim toga scena kad onaj lord umjesto svoje glave ima tigrovu, a njegova je na zidu probodena mačem mi je jedna od najboljih scena u DD-u |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 29/03/2016 : 19:34:14
|
A i ne sjećam se da sam im u ovim VČ epizodama dao šesticu Mislim da sam ipak tu davao ocjenu više. A ak' se i zalomila koja šestica - dešava se i M&G-u da je koji put zasluže |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 29/03/2016 : 19:42:32
|
quote: Originally posted by supermark
7)Emet:10,10
uf, uf ovdje si posebno darežljiv priča je loša, ali je bolja od tandema M&G moja ocjena: 4/3
Meni su D&G najbolji, bolji i od Stana Tak ti je to  |
|
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 29/03/2016 : 20:12:10
|
Ako netko slovi za pojam ujednačenosti crteža, onda su to Montanari i Grassani, dok Mladjine ocijene za njih šaraju od 6 - 10. Usput, Trigo da bolje crta od Castellinia Dooobar
Meni su prve puno bolje ali tu je bitno i što crtaju. Npr. Mračna, šumska atmosfera u Noćima punog mjeseca je idealno pogođena. A što se tiče Triga - nije mi među najomiljenijima ali epizoda Džek Trbosjek mi je odlično nacrtana. Osim toga scena kad onaj lord umjesto svoje glave ima tigrovu, a njegova je na zidu probodena mačem mi je jedna od najboljih scena u DD-u
Ta scena još dodatno dobiva na težini kada se uzme u obzir nježna pojava ubojice. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 29/03/2016 : 20:41:52
|
Nisam našao cijelu stranicu ali ovo je najbitniji dio:

A evo i još jedne:

Ta epizoda je fakat odlično nacrtana. Atmosfera je odlično dočarana. |
|
 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Posted - 29/03/2016 : 21:30:04
|
Meni su prve puno bolje ali tu je bitno i što crtaju. Npr. Mračna, šumska atmosfera u Noćima punog mjeseca je idealno pogođena. A što se tiče Triga - nije mi među najomiljenijima ali epizoda Džek Trbosjek mi je odlično nacrtana. Osim toga scena kad onaj lord umjesto svoje glave ima tigrovu, a njegova je na zidu probodena mačem mi je jedna od najboljih scena u DD-u
A i super je što su završni obračun stavili u muzej voštanih figura, pošto Trigu svi likovi izgledaju tako voštano |
 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Posted - 29/03/2016 : 21:33:29
|
A i ne sjećam se da sam im u ovim VČ epizodama dao šesticu Mislim da sam ipak tu davao ocjenu više. A ak' se i zalomila koja šestica - dešava se i M&G-u da je koji put zasluže
Mislio sam na ovaj tvoj popis gore - Strava ljetne noći |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
Topic  |
|