Author |
Topic  |
Macbeth
Junior Member

361 Posts
Member since 19/08/2022 |
Posted - 19/09/2023 : 19:53:44
|
quote: Originally posted by Ivan Liverpool
Evo od danas imamo prvih 25 avantura pokrivenih s recenzijama. Ispod stavljam popis prica te linkove na njih pa se mozete pridruziti u komentiranju i raspravi tih "prastarih" epizoda. Znam da su na losem glasu, dio njih opravdano, ali svakako bih preporucio da procitate makar ove s boljim ocjenama. Dobar dio Vas nema pojma kakvu zabavu propusta u pojedinim kultnim epizodama Sa strane stoje pak moje ocjene. Kao sto vidite opcenito ne volim bas epizode s kultovima, a volim one gradske u kojima je Tex sam protiv citavog grada, pure classic 
1. Tajanstveni totem (7,5,5,8)-59% 2. Crvena ruka (8,6,6,7)-67% 3. El Diablo (4,5,6,7)-52% 4. Jedan protiv dvadeset (9,8,7,8)-80% 5. Banda Kida Billyja (6,5,6,7)-58% 6. Tajna zlatnog idola (6,5,6,6)-57% 7. Napad na Santa Fe (8,6,6,7)-67% 8. Odmetnik (7,7,7,8)-81% 9. Montales, el Desperado (8,7,7,7,)-73% 10. Crvenokosceva banda (6,5,7,6)-60% 11. Tragicna noc (9,8,8,8)-83% 12. Satania! (7,8,7,6)-72% 13. Misija u Devil's Holeu (6,6,6,6)-60% 14. Lupe, Meksikanka (7,6,6,6)-63% 15. Vrazji skok (9,9,9,9)-90% 16. Banda Daltonovih (8,7,7,6)-72% 17. Bog puma (4,2,8,5)-47% 18. Avantura na Rio Grande (5,4,6,6)-61% 19. Tragovi straha (9,7,9,8)-83% 20. Banda medvjeda (8,7,9,7) - 79% 21. Vatreno krstenje Kita Willera (10,8,9,8) - 89% 22. Drama u Pecos Cityju (8,8,10,5) - 83% 23. Znak pantere (4,2,9,8) - 53% 24. Kruna sa sedam smaragda (7,7,9,7) - 76% 25. Tajanstveno brdo (4,3,9,8) - 56%
Ove epizode gdje je Kit glavni su mi najbolje. Definitivno se kod njih vidi najveći napredak u scenariju, crtežu i općenito umijeću pričanja priče.
Rekao bih da mi se prosječna ocjena ovih epizoda vrti oko 40%, što zvuči dosta loše, ali to je 40% za standarde Texa. Što je daleko bolje od 40% za Zagora ili Dylana, primjerice. I dalje su mi skroz korektne ove epizode, zabave me i baš mi je drago što je u boji.
Crtež mi i dalje ne paše toliko... jebiga, ta lica kod Galepa mi užasno dižu živce  |
 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2442 Posts
Member since 10/04/2021 |
Posted - 19/09/2023 : 20:31:18
|
Meni bi prosjecna ocjena bila nekih 70 i nesto posto vjerojatno, ali ja nekako standardno gotovo uvijek dajem vece ocjene od vecine. Evo, par izuzetaka bi imali jedino u ovim Texovim pricama koje sam nesto losije ocijenio. Zanimljivo mi je da se generalno gledajuci ljudima vise svida jedna neambiciozna epizoda na mesi u prici Tajanstveno brdo - prosjecna ocjena citatelja 68% (naspram mojih 56%), od jednog old school vesterna u prici Covjek s cetiri prsta - prosjecna ocjena citatelja 64% (naspram mojih 90%).
A crtez mi je bas super. Pase mi ambijentu tih starih epizoda. Jasno da to nije ni najbolji Galepov crtez, on dolazi kasnije (tamo oko broja 100 bih rekao da je na vrhuncu), niti je Galep najbolji crtac serijala, ali za ono vrijeme po meni sjajno. Boja takoder dodatno popravlja dojam, cak mi je ljepsa boja u klasiku nego u koloru. No, ima raznih misljenja, primijetio sam i kako su neki komentatori (par njih) naglasavali da im se vise svida cb izdanje.
Iduca epizoda je kultna jer tamo Tex postaje poglavica Navaja. Onda od 27-36. avanture ide famozni ratni period koji se bas i ne moze gledati kao dio cjeline jer se kasnije redefinira serijal. No, ima svakako jako dobrih prica i u njemu, tipa prve dvije "Zagonetka morskog konjica" i "Sakali iz Kanzasa" su mi jako dobre price.
|
"Losing is not my enemy. Fear of losing is my enemy." |
 |
|
Macbeth
Junior Member

361 Posts
Posted - 19/09/2023 : 21:31:27
|
Da, ti daješ veće ocjene u odnosu na moje (ovo što vidim Dylana i Texa komentare), ponekad se ja zapitam jesam li prestrog ili si ti preblag 
Te epizode kao Tajanstveno brdo su i meni teški treš... radije bih nešto neoriginalno, ali šarmantno (takvih epizoda Tex ima koliko hoćeš), nego neke gluposti o skrivenim plemenima, brdima, vračevima koji skrivaju čitave hramove... to mi i u Zagoru ide na živce. Al vidim da ljudi to iz nekog razloga vole, baš neobično 
Galep mi nije grozan, ima taj neki utilitaran crtež i to je okej. Čak mi je i fora vidjeti kako napreduje kroz epizode, npr. baš se vidi napredak i trud kod pozadina (npr. nekakva soba nekad zna biti samo obojana praznina, nekad ima detaljčića u pozadini, sjenčanje varira itd.), lokacije postupno postaju "življe" itd. Moj najveći problem su ta lica, izgledaju tako... lelujavo i tekuće, ne znam kako to opisati  Mislim da se to najbolje vidi u onoj sekvenci kod epizode o braći Dalton gdje im redom prikazuje portrete. Sve gadne njuške, sve slične face, na isti princip, i sve izgledaju kao da će se izliti iz stranice  A i nekad mu Tex izgleda bedasto, valjda kasnije to bude bolje. Nisam umjetnički potkovan u tom smislu pa baljezgam puno, to su samo moji dojmovi.
Neka još recenzija starih epizoda, i neka još klasika na kioscima  |
 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2442 Posts
Posted - 19/09/2023 : 22:18:08
|
Pa lako moguce da si i ti prestrog, a i ja preblag Ali nije to ni toliko vazno, svatko ima svoje kriterije pri ocjenjivanju. Meni, a tako i drugim recenzentima, puno vise znace tvoji komentari u kojima napises kontruktivan komentar pa makar se i za 50-60 posto razlikovala ukupna ocjena, od velike vecine njih koja samo dijeli ocjene bez i jednog jedinog slova. Ali vidim da imamo isto misljenje sto se tice Marija u Dylanu, tu gotovo uvijek damo istu ocjenu. Uvijek mi je bilo smijesno kako ga svi recenzenti dizu u nebesa, a onda se nade nas par u komentarima koji mu bez problema damo jedinicu. 
Zanimljivo, kasnije ima cak i meni super epizoda s indijanskim kultovima, poput npr ove https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-ts-zs-707-710-tajna-mumije/327/ gdje imamo potomke Azteka, no tu je i El Morisco koji daje dodatnu draz epizodi, prica ima i bogatiju pozadinu, nije sve ovako jednosmjerno kao u "Tajanstvenom brdu" ili "Znaku pantere". U tim pocetnim pricama na tu temu, svaka sadrzi kult posvecen nekoj zivotinji (puma, pantera, bizon) i sve su nekako na isti kalup s groznim scenarijem. Kasnije se i takve price puno poprave, vise je povijesne pozadine, manje gluposti sa zivotinjama, stvarno je Bonelli napredovao s godinama. A kroz sve te godine je sam pisao sto je pomalo i iznenadujuce, tek se negdje oko broja 200 pojavio Nolitta pa uskakao tu i tamo, a Nizzi dolazi tek malo prije broja 300.
A da, ta vinjeta s bracom Dalton je stvarno upecatljiva. To mi je bilo bas originalan pocetak s tim njihovim prikazom. Znao je Galep formirati likove koji su se pamtili, evo bas mi je drago sto je Koresh u ovoj svojoj recenziji stavio sliku par likova na prvoj slici https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-zs-721-723-zakletva/2169/ , medu kojima i onu zensku u drugom redu koju kad jednom vidis, vise je ne momzes zaboraviti. Kakvu njusku ima!  |
Edited by - Ivan Liverpool on 19/09/2023 22:18:45 |
 |
|
tex2
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
32820 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 19/09/2023 : 22:26:00
|
Meni je nevjerojatno da Zakletva ima samo 18 komentara, stvarno jedan Texov klasik, vrhunske kvalitete! |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2442 Posts
Posted - 19/09/2023 : 22:32:11
|
U najgorem slucaju bi krajem godine moglo biti 19 (kad ja uspijem konacno stici do te price). Ali stvarno je rijec o pravom dinamitu od price, steta sto nemamo vise komentara na njoj, obavezno stivo za svakog Texovog fana, preporuke i od mene!  |
Edited by - Ivan Liverpool on 19/09/2023 22:33:09 |
 |
|
Macbeth
Junior Member

361 Posts
Posted - 19/09/2023 : 22:56:54
|
Pa lako moguce da si i ti prestrog, a i ja preblag Ali nije to ni toliko vazno, svatko ima svoje kriterije pri ocjenjivanju. Meni, a tako i drugim recenzentima, puno vise znace tvoji komentari u kojima napises kontruktivan komentar pa makar se i za 50-60 posto razlikovala ukupna ocjena, od velike vecine njih koja samo dijeli ocjene bez i jednog jedinog slova. Ali vidim da imamo isto misljenje sto se tice Marija u Dylanu, tu gotovo uvijek damo istu ocjenu. Uvijek mi je bilo smijesno kako ga svi recenzenti dizu u nebesa, a onda se nade nas par u komentarima koji mu bez problema damo jedinicu. 
Zanimljivo, kasnije ima cak i meni super epizoda s indijanskim kultovima, poput npr ove https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-ts-zs-707-710-tajna-mumije/327/ gdje imamo potomke Azteka, no tu je i El Morisco koji daje dodatnu draz epizodi, prica ima i bogatiju pozadinu, nije sve ovako jednosmjerno kao u "Tajanstvenom brdu" ili "Znaku pantere". U tim pocetnim pricama na tu temu, svaka sadrzi kult posvecen nekoj zivotinji (puma, pantera, bizon) i sve su nekako na isti kalup s groznim scenarijem. Kasnije se i takve price puno poprave, vise je povijesne pozadine, manje gluposti sa zivotinjama, stvarno je Bonelli napredovao s godinama. A kroz sve te godine je sam pisao sto je pomalo i iznenadujuce, tek se negdje oko broja 200 pojavio Nolitta pa uskakao tu i tamo, a Nizzi dolazi tek malo prije broja 300.
A da, ta vinjeta s bracom Dalton je stvarno upecatljiva. To mi je bilo bas originalan pocetak s tim njihovim prikazom. Znao je Galep formirati likove koji su se pamtili, evo bas mi je drago sto je Koresh u ovoj svojoj recenziji stavio sliku par likova na prvoj slici https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-zs-721-723-zakletva/2169/ , medu kojima i onu zensku u drugom redu koju kad jednom vidis, vise je ne momzes zaboraviti. Kakvu njusku ima! 
Slažem se, ima komentara sasvim solidnih, ima nekih koji mi doslovno promijene mišljenje o pročitanom jer su inteligentno napisani, a ima onih pacijenata što stave 100% na svaku epizodu npr. Bleka i eto  Mari mi je užas samo takav  
Baš je zanimljiva ta slika iz te epizode (Zakletva), koliko je to godina/brojeva razmaka od ove braće Dalton? Recimo, baš se vidi po ovoj prvoj faci (gore lijevo) da to Galep crta, takvi su mu likovi i u ovih prvih 25, ali vidi se neki napredak. Možda čak pinku bolje izgledaju u c/b, možda boja pojede izražajnost? Ne znam, tu mi nekako izgledaju baš solidno. Pogotovo taj nježni cvjetić 
|
 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2442 Posts
Posted - 19/09/2023 : 23:11:39
|
A takvi se uvijek nadu na mojim recenzijama. Ja dajem isto iznimno visoke ocjene Bleku i Mikiju jer ih promatram i kroz drugaciju prizmu od, da tako kazem ozbiljnijih serijala, ali radim razliku od onih boljih i losijih epizoda (npr sad ceka na objavu Blek od 90-ak posto, a i Blek koji sam ocijenio s 40-ak posto), ali pojedincima je svaka epizoda za 100 posto. 
"Banda Daltonovih" je s pocetka 1951. (16. avantura, SR: 8/9), a "Texova Zakletva" iz 1969. (112. avantura, SR: 103/104/105/106). 18 godina razlike. Prva iz "omrazenog" razdoblja, a druga iz "zlatnog".
Usput, kad vec spominjem taj termin, ako moze netko napisati, od koje do koje tocno epizode ide "zlatno" razdoblje? Znam otprilike, ali ne znam koja se tocno epizoda smatra pocetkom, a koja krajem tog perioda. |
Edited by - Ivan Liverpool on 19/09/2023 23:12:24 |
 |
|
tex2
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
32820 Posts
Posted - 19/09/2023 : 23:29:20
|
Baš pišem recenziju za prvo pojavljivanje Buffalo Billa i tu negdje počinje zreliji Bonelli (SR 82), iako mnogi navode još nešto kasnije početak. |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2442 Posts
Posted - 19/09/2023 : 23:48:37
|
Aha, i mislio sam da je tu negdje, oko Texove proslosti koja je par brojeva iza Buffala. A kraj? To uopce ne mogu odrediti gdje bi bio "pad" u pricama. Gledam naslove i one price koje prepoznam po naslovu su mi sve dobre  |
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7991 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
tex2
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
32820 Posts
Posted - 20/09/2023 : 08:28:19
|
Da, ja bi rekao oko broja 160, ali to je sve subjektivno
Aha, i mislio sam da je tu negdje, oko Texove proslosti koja je par brojeva iza Buffala. A kraj? To uopce ne mogu odrediti gdje bi bio "pad" u pricama. Gledam naslove i one price koje prepoznam po naslovu su mi sve dobre 
|
|
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7991 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2442 Posts
Posted - 22/09/2023 : 14:26:16
|
Bas mi je drago sto je vec 10 komentara na recenziji, a jos nisu prosla niti puna 24 sata. Dobro je sto su te kolor price u zadnjih par godina izasle u cak tri edicije (ova kao jedan od rijetkih izuzetaka u samo dvije) pa je dosta aktivnih forumasa imalo prilike procitati epizodu. Ja jedva cekam da izade recenzija broja 5, to mi je favorit u cijeloj ediciji! Bas cu je s gustom jos jednom procitati, mada sam i ovu s gustom sad procitao. Jos bolji dojmovi nego prosli put, vidim kod sebe u wordu da sam dao dvije osmice kad sam pocetkom godine citao "Bijelog vraca", a sad sam dignuo scenarij na devetku  |
Edited by - Ivan Liverpool on 22/09/2023 14:28:59 |
 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14455 Posts
Member since 03/01/2018 |
|
Kontrast 2
Senior Member

2320 Posts
Member since 12/09/2016 |
|
tex2
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
32820 Posts
Posted - 22/09/2023 : 15:42:23
|
U originalu se naziva Teror u savani/Tragedija u džungli |
|
 |
|
Kontrast 2
Senior Member

2320 Posts
Member since 12/09/2016 |
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik

Croatia
2307 Posts
Member since 26/03/2008 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2442 Posts
Posted - 22/09/2023 : 20:49:41
|
Hehe Villa je ovdje doslovce precrtao Galepovu naslovnicu. Ranije su bar likove mijenjali u tim obradama.
Ali kud do vraga opet Diso, kad ce vise u penziju taj covjek? Mozda sam to samo ja, ali jednostavno ne mogu podnijeti njegov stil na Texu. Nije mi bas nesto ni na Mister Nou, ali na Texu je blagi uzas, cim vidim onu Texovu "juznoamericku" facu.
Ono sto mi se svida je da je jedna cjelovita prica. Maxi nije maxi, ako nije cjelovita prica na 300-ak stranica.  |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27445 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia