Author |
Topic |
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2631 Posts
Member since 02/03/2014 |
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
nellesky
Junior Member
411 Posts
Member since 25/08/2009 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Posted - 18/07/2018 : 16:35:00
|
SPOJLERI
NASLJEDSTVO FITZMAYEROVIH (Casanova, Pesce) 7,8,7,7 73%
Autor Casanova je padobranac na Zagoru i kao takav se nije osramotio. I Tajna Redstona i ova epizoda meni sasvim odgovaraju. Obje epizode obrađuju obiteljske odnose.
Razlika je u tome što se Redston bavi malo žešćom patologijom jer je ipak inspiriran Hitchcockovim Psihom. Ova epizodica nema težinu poput prethodne, ali ipak zadire u laganu dramicu. Ponajviše zato što prikazuje proces pomirenja dva brata, koji su se zakačili zbog žene, nekad djevojčice, s kojom su rasli. (Ovo djeluje čak malo incestuozno.)
Stari, koji ih je odgojio, im želi dati zadnju lekciju u kojoj će naučiti vrednovati obiteljsko zajedništvo. Tu lekciju im neće tugaljivo izbiflati na samrtničkoj postelji, nego će ih natjerati da skakuću preko zamki kao Lara Croft. Namjere starog su u svakom slučaju ispravne, on želi da ih nasljedstvo spoji, a ne razdvoji. (Kako to inače biva.)
Karakterno deda Fitzmayer svakako ide i u kategoriju ekscentrika, jer je skoro pa izgradio Atlantidu u podrumu.
Francuz je kvalitetan negativac. Scena po kojoj ga pamtim je ona kada baci nož i natjera dvojicu svojih ljudi da se pokolju.
Gospodarica Vjetra ili Riannon je poseban biser. Ona je svakako nadodala koji bod više za cjelokupan dojam. I osobnošću i izgledom. Odrasla u divljini, neprilagođena, slobodna... Neukrotiva divlja mačka, a sigurno je i prava divljakuša u krevetu. Šteta što se Casanova vodio onom 'suprotnosti se privlače', pa je Riannon spojio s Jamesom. S njim će ona postati sve ono zbog čega je čitavu epizodu podjebavala profinjenu damu Elizabeth. Gospodarica Vjetra će postati 'Gospodarica kućne promaje'. Zagor! E taj je pravi za nju! I šteta je što se nisu izrealizirali.
Pesce dobar na svom debiju, a Casanovi bi dala da napiše još kojeg Zagora. Ferri je možda najslabija karika. Na prvoj naslovnici Riannon nije ni sjena onoj u stripu. Druga naslovnica paše u 90% Zagijevih epizoda, ali mi je uvijek drago vidjeti Chica na naslovnici.
|
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14000 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
badseed
Junior Member
308 Posts
Member since 11/06/2009 |
Posted - 18/07/2018 : 17:25:07
|
Eto nevezano za page 1000 (na kojem vam čestitam), ali danas kupio svoje prve Zagore na kiosku valjda još od ranih devedesetih ;) |
Edited by - badseed on 18/07/2018 17:27:22 |
|
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 18/07/2018 : 18:13:20
|
quote: Originally posted by King Warrior
Evo za jubilej hiljadite stranice jedna originalna pjesma sa poznatim tonovima:
Kad se sjetim suza krene zamirisu uspomene svaka stranica omiljenog stripa i kralj Ferri da to sve naslika
Prepoznah ljepotu tvoju sto probudi ljubav moju kad sam s tobom, Zagore moj ponosan sam sam na imidz tvoj
Ref. Oj Zagore, lijep li si Supermajče, zlatan ti si grofice, srce moje jedna dusa a nas dvoje
Kakav pokušaj zavođenja. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Nebojša
Starting Member
Serbia
84 Posts
Member since 21/10/2015 |
|
emirem
Advanced Member
10816 Posts
Member since 18/01/2010 |
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
Nebojša
Starting Member
Serbia
84 Posts
Member since 21/10/2015 |
Posted - 18/07/2018 : 19:39:04
|
quote: Originally posted by solar
Šalim se, naravno, ali kako vreme prolazi ti sada kao urednik imaš oho-ho veći staž od mene. Želim ti da istraješ što duže možeš
|
the man without fear |
|
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Member since 22/10/2003 |
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 18/07/2018 : 21:04:50
|
quote: Originally posted by Nebojša
quote: Originally posted by solar
Šalim se, naravno, ali kako vreme prolazi ti sada kao urednik imaš oho-ho veći staž od mene. Želim ti da istraješ što duže možeš
Ne bi bilo loše da se i ti malo češće pojavljuješ! |
|
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Member since 22/10/2003 |
Posted - 19/07/2018 : 00:55:07
|
quote: Originally posted by grofica Varga
quote: Originally posted by Brdar
Moj skromni doprinos povodom jubileja.
Hvala!
Nema na cemu. I drugi put.
|
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4342 Posts
Member since 11/09/2006 |
Posted - 19/07/2018 : 09:30:50
|
procitao sam specijal broj 30...nesto najgore od zagora sto je izaslo u zadnjih 25 godina..jedino je dobar crtez barisona |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17016 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 19/07/2018 : 15:32:42
|
quote: Originally posted by dzoni
procitao sam specijal broj 30...nesto najgore od zagora sto je izaslo u zadnjih 25 godina..jedino je dobar crtez barisona
Toga sam se i bojao, šteta lijepe naslovnice i Barisona... |
|
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Posted - 20/07/2018 : 00:23:43
|
SPOJLERI
MORSKA STRAVA (Boselli, Andreucci)10,10,10,10 100%
Možda je najbolje s pohvalama krenuti od autora Bosellija koji je u svojoj najboljoj fazi uvijek pokazivao kako u glavi ima širu sliku. Viziju kako Zagorov univerzum prikazati povezanim i cjelovitim. Morska Strava je počela još u epizodi „Osveta Vudu“, nagovijestila se u „Hellingen je živ“, a kroz prolog koji se odvija u Kushu već su stvoreni temelji za pustolovinu u Africi. To cijenim. Volim takvu vrstu konstruktivnosti, u kojoj autor sam sebi i drugima ostavlja prostor za inspiraciju i stvaranje.
Takav je bio i Nolitta, što se dobro kuži i u ovoj epizodi. On nam je kroz mnoge pustolovine, kroz godine koje su prolazile, ugradio simpatije prema Golden Baby, Fishlegu, njegovoj posadi, Virginiji i Porth Whaleu. Vjerujem da u ime tog njegovog nasljeđa svi ovi događaji još više tangiraju čitaoce. Lakše se uživjeti i shvatiti ozbiljnost situacije kada su stari dobri frendovi u pitanju. Tu dramatičnost nam odmah na početku demonstrira Chico. Tek je smjestio svoju debeljuškastu guzu u udobnost kolibice i otpjevao koji stih kako je super biti doma u miru Božjem, eto ti Ramatha koji šalje poziv u pomoć. I što Chico napravi? On koji vječito prigovara Zagoru, spakira stvari za put prije nego što je i sam Zagor saznao da oluja dolazi. E pa ako tada nije frka, kad će biti?
Ova epizoda je velika ne samo zbog toga što je ugodan spoj Nolttine ostavštine i Bosellijeve novotarije nego i zbog toga što je iznjedrila najkontroverznijeg lika kojeg sam imala prilike vidjeti u Zagoru – Andrew Cain. On meni nije kontroverzan zbog vjerskog fanatizma, svoje tvrdoće i nepokolebljivosti nego zbog toga koliko je dominantan i koliko je zasjenio Zagora. Do sada je tu ulogu nosio Supermike, ali on je samo jedan egomanijak, zaigran dječarac željan izazova i zadirkivanja. Cain ima sve odlike junačine, što dokazuje njegovo požrtvovno bacanje u ralje Krakena s ciljem oslobađanja svijeta od barem jednog zla. Uz to je i jako teatralan i duhovit u nastupu, kada vitla mačem i izbacuje prigodne biblijske citate.
Andereucci je odličan. Gnjilež i smrad vrišti iz svake stranice. Majstorski je nacrtao devastirani i sablasni Port Whale. Brodove zarobljene u algama. Nevrijeme na putu u Porth Whale. Ljudi koji su na pola puta transformacije u ljude-ribe izgledaju impresivnije i strašnije od samih ljudi – riba. Ponajviše zbog onih buljavih očiju. Točno vidiš da ih napušta duša. Cain je također fantastično nacrtan. Stalno namrgođen i kao da grize usnicu iznutra.
Pravo remek djelo. I po crtežu i priči, likovima, humoru, dijalogu. Svemu. Krema Zagora.
P.S. Jaka mi je misa Ljudi - Riba. Mora se priznati da im jezik nije baš melodičan i pjevan. Kako su oni uspjeli uglazbiti ovoliko suglasnika? Ajde, probajte ovo pročitati, a zatim probajte otpjevati.
|
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4342 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
StripBÐ
Starting Member
9 Posts
Member since 17/07/2018 |
Posted - 20/07/2018 : 13:17:46
|
morska strava....fenomenalna epizoda..dugo je nisam citao....cekace jos neko vreme
Morska strava, jedna od boljih priča Zagora. Čitao sam je u izdanju VČ. Ko zna, kad budem imao vremena možda "ponovim gradivo". Ova priča (uz još neke) spada u epizode kojima se često vraćam. |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17016 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 20/07/2018 : 23:44:38
|
morska strava....fenomenalna epizoda..dugo je nisam citao....cekace jos neko vreme
Ja nedavno ponovio, ma vrh vrhova i dalje |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Gris
Starting Member
76 Posts
Member since 28/09/2015 |
Posted - 21/07/2018 : 10:03:35
|
Zagor Maxi: Spasilačka ekspedicija
Priča: 7 (mada skoro pa već viđeno) Scenario: 7 (kao i za priču, malo veća ocena kao nostalgičan poklon zbog povratka u "Zemlju bez povratka") Crtež: 6,5 (Sedioli bez Vernija....) Nasovnica: 6 (najniža ocena koju sam dosada dao za Ferija, iako je radio u svojoj 9toj deceniji života više mu zameram na nemaštovitosti) |
Edited by - Gris on 21/07/2018 10:04:25 |
|
|
Topic |
|