forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1210

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/06/2014 : 01:24:28  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
MORSKA STRAVA

Boselli/Andrucci

Prvo da kažem kako mi je ovo prvi put da čitam ovu legendarnu epizodu, čisto iz razloga jer sam rođen nakon njenog obajvljivanja u Slobodnoj Dalmaciji, a u periodu kad sam stripove kupovao neredovito i nasumično, po izgledu naslovnice jednostavno nisam naletio na nj. Sad sam ju nabavio radi kontinuiteta JA sage u Odabranim pričama VČ-a. I dobro da jesam. Rijetko koji Zagor u zadnje vrijeme me je ovako oduševio. Jest da je to Bosellijev najbolji period, ali nisam očekivao baš ovkav bum od priče, pogotovo jer mi se ideja ljudi-riba nije sviđala kad sam prvi put čuo za nju. Moram priznati da sam čitajući ovu epizodu obratio pažnju na dvije stvari. Prvo na nagorovu konstataciju s foruma da najbolje epske Zagorove priče imaju dugačak prolog od 30-ak stranica bez Zagora, i u ovom slučaju je bio u pravu, odnosno ovaj strip je dio tog pravila. Prolog je odličan, upoznajemo Cainov misteriozan lik (možda najbolji koji se u Zagoru pojavio!), Krakena i njegov plan za put u Ameriku. Druga stvar na koju sam obratio pažnju je bila Patkova konstatacija na forumu kako Bosellijev Chico u ovom stripu ima puno veću ulogu od one uobičajene glupoga šeprtlje. I on je bio u pravu. Chico u ovoj epizodi više puta spašava vlastitu ili tušu kožu i pokazuje odlučnost i iskustvo u ovakvim opasnim situacijama. Mauro je uveo zamamnu plejadu likova (Zagor, Chico, Cain, Golden Baby crew, Woolfingam, Oktavije...) i niti jednog nije ostavio bez karaktera. Dvije stvari su me ipak odvukle od potpunog uživanja u stripu. Prva važnija su mjestimični glupavi dijalozi, to jest neprirodne rečenice (Fishleg Zagoru o Virginiji: "Da...vas dvoje ste očijukali"). Druga stvar je što me kraj nije zapanjio s obzirom da sam znao da je Cain dobio svoj povratak. Atmosfera u ovom stripu me je doslovno zapanjila, Buđenja ili drugi Ferrijev vampir su apsolutna ništica naspram ovoga. Djelom zbog Bosellija, a većim djelom zbog Andreuccija. Scena s diližansom na kiši je fantastična, tučnjava Zagora i Caina također. Ferri prosječan, ali po meni je VČ odabrao najgoru naslovnicu.

Priča 9
Scenarij 8
Crtež 8-9
Naslovnice 6-7

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22339 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 21/06/2014 : 02:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Ostavljate li komenatre i na recenzijama?
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/06/2014 : 11:14:59  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Ostavljate li komenatre i na recenzijama?

Oću, nije mi se dalo.

p.s. hvala na persiranju

Go to Top of Page

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 21/06/2014 : 11:51:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
Naslovnice 6-7???

Svetogrđe!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/06/2014 : 12:10:10  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Windwalker

Naslovnice 6-7???

Svetogrđe!

Moram priznati da je zadnja naslovnica vrlo dobra, pa i prva je solidna, ali ova druga je slaba (precrtan kadar iz stripa).

Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 21/06/2014 : 13:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

quote:

Naslovnice 6-7???

Svetogrđe!

Moram priznati da je zadnja naslovnica vrlo dobra, pa i prva je solidna, ali ova druga je slaba (precrtan kadar iz stripa).

Sinko otiđi u crkvu i zatraži egzorcizam jer ako daješ tako niske ocjene Ferriju to je sramota Inače priča jedna od najboljih iz SD perioda, a i šire.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/06/2014 : 14:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bjelolasica

quote:
Originally posted by tinton

quote:

Naslovnice 6-7???

Svetogrđe!

Sinko otiđi u crkvu i zatraži egzorcizam jer ako daješ tako niske ocjene Ferriju to je sramota Inače priča jedna od najboljih iz SD perioda, a i šire.

Slažem se s konstatcijom. Mislim ovom drugom.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 21/06/2014 : 14:20:44  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Meni je i druga fantasticna! Nije prvi put da Ferri uzima kadrove iz stripa kao predlozak. Meni licno jedna od top 20 naslovnica. Sjajan crtez, kolor i atmosfera. Kraken! mi je ubedljivo najslabija od te tri

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/06/2014 : 14:36:21  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Meni je i druga fantasticna! Nije prvi put da Ferri uzima kadrove iz stripa kao predlozak. Meni licno jedna od top 20 naslovnica. Sjajan crtez, kolor i atmosfera. Kraken! mi je ubedljivo najslabija od te tri

Nisam ni mislio da je zbog toga loša.
Crtež, sam po sebi nema nekih većih grašaka i dobro predstavlja radnju stripa (slažem se da je kolor odličan, ali to ne pripisujem Ferriju).
Nešto mi tu ipak ne "šmeka", postavka mi se ne sviđa, a i ne vidim tu atmosferu o kojoj pričate. Na žalost.

Vidiš kako se ukusi razlikuju, meni ej "Kraken" najbolja naslovnica od ove tri, doslovno se osjeti strah i bezizlazna situacija. Sviđaju mi se uzbrkano more i što je Zarkoff prikazan na naslovnici.

Prva mi je solidna, tu stvarno vidim atmosferu, misteriju čudovišta koje izlazi, lik Ramatha, ali malo je pozerska i perspektiva ovako iz prve nije najbolja.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/06/2014 : 14:59:43  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Sad kad sam pogledao, vidim da VČ u biti ne bira najbolje naslovnice nego one koje najbolje predestavljaju radnju epizode. Osim u tri slučaja: Crni gospodar, Nulti čas i Senke nad Darkvudom. Iskreno, nije mi jasno zašto su promjenili kriterij upravo u te tri epizode.

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4473 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 21/06/2014 : 15:33:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Uf kad se sjetim najave za Morsku stravu... Sjećam se da sam bio na iglama od nestrpljenja jer je kasnio na kioske oko mjesec dana. Što bi značilo dva mjeseca vrtnje mogućih scenarija u glavi- povratak ljudi žaba? Vodenjak iz He-Mana? Jel crta Ferri??!
Blaženo vrijeme neznanja!
I onda kakav boom nakon pročitanog! Scenarij za filmski spektakl! Doduše kao klinac si nisam znao objasniti što je tu točno drugačije od onog Zagora na kojeg sam navikao ali zato danas znam da je Zagor Morskom stravom dosegnuo vrhunac tog novog ozbiljnijeg i slojevitijeg doba koje je započelo Nestalim istraživačem, preko Osvete vudu i Hellingena.

Prva naslovnica savršen primjer kako bi naslovnice trebale izgledati- daje naznake ali ne otkriva puno. Netipična perspektiva.
Druga je solidna ali meni isto kao i tintonu tu nešto fali. Malo je prazna a i zakrabuljeni likovi su malo zbrzano nacrtani.
Treća odlična! Kolorist obavio sjajan posao i pridonio atmosferi gotovo jednako koliko i Ferri.
Toga danas više nema.

@tinton: nije stvar u glupavim dijalozima nego u prijevodu.
Nabavi SD izdanje.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/06/2014 : 16:52:08  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Uf kad se sjetim najave za Morsku stravu... Sjećam se da sam bio na iglama od nestrpljenja jer je kasnio na kioske oko mjesec dana. Što bi značilo dva mjeseca vrtnje mogućih scenarija u glavi- povratak ljudi žaba? Vodenjak iz He-Mana? Jel crta Ferri??!
Blaženo vrijeme neznanja!
I onda kakav boom nakon pročitanog! Scenarij za filmski spektakl! Doduše kao klinac si nisam znao objasniti što je tu točno drugačije od onog Zagora na kojeg sam navikao ali zato danas znam da je Zagor Morskom stravom dosegnuo vrhunac tog novog ozbiljnijeg i slojevitijeg doba koje je započelo Nestalim istraživačem, preko Osvete vudu i Hellingena.

Prva naslovnica savršen primjer kako bi naslovnice trebale izgledati- daje naznake ali ne otkriva puno. Netipična perspektiva.
Druga je solidna ali meni isto kao i tintonu tu nešto fali. Malo je prazna a i zakrabuljeni likovi su malo zbrzano nacrtani.
Treća odlična! Kolorist obavio sjajan posao i pridonio atmosferi gotovo jednako koliko i Ferri.
Toga danas više nema.

@tinton: nije stvar u glupavim dijalozima nego u prijevodu.
Nabavi SD izdanje.

Na žalost, nemam novaca, niti mi to ima smisla, za davati za isti strip dva puta. Rađe ću za te pare kupiti neki drugi strip.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/06/2014 : 00:58:07  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
ZMAJEVI GUSARI

Burattini/Ferri

Ovo je ipak priča SD perioda (dapače SA turneja) kad Burattini još nije bio postao žrtva hiperprodukcije, stoga se očekuje mnogo više od ove epizode nego što smo dobili. Ideja zvuči dobro, kineski gusari koji haraju Pacifikom, avantura na otoku gubavaca kojim caruje anarhija. A na kraju smo od svega toga dobili poprilično prosječnu priču. Nije loša, ali ni ne obara s nogu. Svi likovi su mi previše jednodimenzionalni, a i rasplet se odvio suviše naivno. Da je Bure danas napisao ovu priču, vjerojatno bi bila jako hvaljena, ali u to vrijeme je ispala prosjek. Ferrijeva kvaliteta je već tu počela opadat tako da crtež nije najbolji, ali ima svakako jako dobrih kadrova. S druge strane naslovnica "Zmajevih gusara" je istinski odlična, jedna od najboljih u tom periodu. Druga je sasvim u redu.

Priča 6
Scenarij 6
Crtež 6-7
Naslovnice 8

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19112 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 23/06/2014 : 08:58:13  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
ZMAJEVI GUSARI je odlična epizoda, najbolja u dužem periodu!

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 23/06/2014 : 10:05:58  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Tintone, baš si strog s ocjenama. Zmajevi gusari su odlični. Zagorova borba sa gusarima na početku na brodu je jedna od najjačih u serijalu. Jedno 20ak stranice čiste borbe, a da ni u jednom kadru ne dosadi. Dodajmo još na to zgodne twistove i činjenicu da je to najbolja "kineska" priča u serijalu. Bravo Bure.
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 23/06/2014 : 12:16:22  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Nešta sam i razmišljao o ovoj "JA" sagi o Zagoru tkoja treba da počne za par mjeseci i kod nas. Pa me je to posjetilo na "SA" sagu o Zagoru tkoja je bila počela još u 70-tim prošloga vijeka. I bilo je isto ovako i sa "LMS" tkoji je započeo sa njime, a evo sada i naš Ludens počinje dok je VČ već započeo. Pa samo zamislite gdje će nas Zagor odvesti ovaj put, i koliko novih neprijatelja ćemo upoznati. Ovo je jedan od najvećih preokreta u historiji Zagora tkoji se ne smije propustiti. A kada Zagor obiđe cijelu Južnu Ameriku, i kada se vrati u Darkwood, ali ne imaju tu i one epizode u sniježnim predjelim tkoji su dodatak "JA" sagi. Onda u povratku u Darkwood ide nam 600 jubilarac Duha Sa Sjekirom, i onda povratak Hellingena tkojeg tako dugo očekujemo.

Šta da kažem osim da je posljednjo veliko putovanje Zagora i Chica bilo prije 40 godina kada su obišli cijelu Sjevernu Ameriku, i možemo da se prisjetimo kakve smo super neprijatelje upoznali: Molok, Indijanci pobunejnici, povratak Manetole, putovanje po New Orleansu, sukob sa plemićima, pa kasnije i drugi sukobi sa Engleskim vojnicima na onome otoku iz "Sloboda ili smrt." Bile su to sjajne godine za Zagora, a sada se vraća u punome dahu sa "JA" sagom tkoju ćemo prelaziti 2-3 godine na našim prostorima. A "JA" sada nam i vraća neke stare neprijatelje poput "Plavokose opasnost" i onih plemića iz epizode "Pobunejnici iz Lousiane." Ma biće to sjajno!!!

Samo mogu reći da mi je drago kako je Zagor ovakvo napredovao i jedva čekam šta će se sve dogašai poslije 7 povratka sa Hellingenom. Možda bude "EU" saga gdje Zagor putuje po Europi i dere neprijatelje, možda se i vrata Grofica Varga tkoja je otputovala u Europu. Možda se ponovo vrati Eskim, ili Devil Mask, a možemo i očekivati povratak Moloka i Samuraja. Ili će biti kambek za Čudovište iz Crne Lagune i Guitar Jima. Možda budemo nešta više saznali o Zagoru i Chici u nekom specijalcu epizode. A možemo i očekivati u hrpu novih protivnika. A već je u Italiji startovani epizode sa sniježnim predjelima gdje je izašla nova epizoda bazirana na fil "Thing" od Kubricka ako se ko sječa...

A onda u Acgustu dobijamo Zagor Color "Duhovi Kapetana Fishlega" tkoji se nadam da će se i na kiosku pojaviti u tvrdom ili mekom uvezu. A dotle se možemo fino lijepo odmarati, samo uživajte ;)
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 23/06/2014 : 12:33:56  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
WOLF-HUNTER, ovdje ispod imaš topic posvećen isključivo JA sagi... ;)
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45275

Jesi čitao najbolju američku sagu, onu iz 90-ih, počevši od Nestalog istraživača pa do zadnjeg Hellingena?
Postoji i afrička "mini saga". ;)

Dakle, zadnja Zagorova "saga" nije bila prije 40 godina. Dapače. Najbolje Zagorove odiseje su krenule nakon prestanka Zlatne serije.

Edited by - nagor on 23/06/2014 12:36:22
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11924 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 23/06/2014 : 13:26:14  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Tintone, baš si strog s ocjenama. Zmajevi gusari su odlični. Zagorova borba sa gusarima na početku na brodu je jedna od najjačih u serijalu. Jedno 20ak stranice čiste borbe, a da ni u jednom kadru ne dosadi. Dodajmo još na to zgodne twistove i činjenicu da je to najbolja "kineska" priča u serijalu. Bravo Bure.

Slazem se sa nagorom, bas si strogo ocenio epizodu.
Kada sam citao epizodu secam se da mi se bas bila svidela, dosta akcije, atraktivne lokacije i idalje odlican Ferrijev crtez!

Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9470 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 23/06/2014 : 13:33:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Kad čita u krivom redoslijedu. Trebao je Morsku stravu pustiti za zadnju pa bi bio manje strog prema Zmajevim gusarima.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/06/2014 : 13:43:51  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Kad čita u krivom redoslijedu. Trebao je Morsku stravu pustiti za zadnju pa bi bio manje strog prema Zmajevim gusarima.

Ne čitam ja ovo po prvi puta, ali sam čitao davno.
Samo malo, kakve biste vi ocjene dali?

Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 23/06/2014 : 14:14:49  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
Sada kada gledam malo s odmakom nekako mi je završetak Zmaja bio prebrz. Ipak je zaslužio malo bolju borbu, ali možda se i varam trebao bih ga još jednom pročitati. [zagot]

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9470 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 23/06/2014 : 14:22:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Pa za početak ne bih rekao da je priča za ono vrijeme prosjek. Ne obara s nogu ali ima jako dobrih stvari, stvari koje će se rijetko dešavati u Buretovim pričama. Likovi i nisu toliko jednodimenzionalni ali su dosta klišeizirani. Ali nema davljenja i non-stop se nešto događa, sada napad gusara, sada svirepo mučenje, sada misija na otoku gubavaca, .... materijal koji pokriva današnje 3-4 priče.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 23/06/2014 : 14:40:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zmajevi gusari su odlični.

Teško. U tom su nizu epizoda Burattinijeve pored Bosellijevih svojom nekvalitetom stršale kao šaka u oko.

Zmajevi gusari, Liberty Sam, Indijanska zemlja i Izgubljeni sin su ispodprosječne epizode. Jedino je Krv Apača solidna.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/06/2014 : 14:41:30  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Pa za početak ne bih rekao da je priča za ono vrijeme prosjek. Ne obara s nogu ali ima jako dobrih stvari, stvari koje će se rijetko dešavati u Buretovim pričama. Likovi i nisu toliko jednodimenzionalni ali su dosta klišeizirani. Ali nema davljenja i non-stop se nešto događa, sada napad gusara, sada svirepo mučenje, sada misija na otoku gubavaca, .... materijal koji pokriva današnje 3-4 priče.

Stoji, ali meni to nije dovoljno da bih priču okarakterizirao dobrom.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19812 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/06/2014 : 14:43:44  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Zmajevi gusari su odlični.

Teško. U tom su nizu epizoda Burattinijeve pored Bosellijevih svojom nekvalitetom stršale kao šaka u oko.

Zmajevi gusari, Liberty Sam, Indijanska zemlja i Izgubljeni sin su ispodprosječne epizode. Jedino je Krv Apača solidna.

Indijanska zemlja mi je vrlo dobra priča. Izgubljeni sin je dobar. Slažem se za Krv Apača.

Edited by - tinton on 23/06/2014 14:45:20
Go to Top of Page
Page: of 1210 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.66 seconds. Snitz Forums 2000