Author |
Topic |
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 23/06/2015 : 21:21:34
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
quote: Originally posted by Zagor12
Baš me sad zanimaju te promjene koje je Toninelli htio uvesti kad je spomenuta ta amerikanizacija.
Možda bi Zagor postao talijanski Punisher. Zagor bi nosio masku, imao bi pravu ubilačku sjekiru, bilo bi više eksplicitnog nasilja, tu i tamo bi napravio pravi masakr...
Na stranu to, mislio sam na amerikanizaciju u smislu načina pripovijedanja i iznošenja priče čitateljima. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Member since 17/02/2014 |
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
Posted - 23/06/2015 : 21:23:41
|
Zagor ne treba amerkanizaciju. Jer da netko želi čitati američke junake i takve priče... pa vjerojatno će kupiti američke stripove. Po meni jedna velika prednost SBE kuće je što ima neki svoj stil i način koji se razlikuje od američkog. |
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Posted - 23/06/2015 : 21:33:11
|
Ne znam, ali zanima me koja je najbitnija razlika između Bonellija i američkih stripova?
Ovisi na koje američke stripove misliš. Tržište im je enormno i neusporedivo je po veličini s talijanskim. Mainstream američke stripove današnjeg vremena krasi i razlikuje od talijanskih strogo izražen kontinuitet, dinamičniji način pripovijedanja (mnogo radnje na malo stranica), modernije kadriranje i crtež, otvorenost izdavača i scenarista prema promjenama u vidu likova, priče, čak i cjelokupnog stripa i tako dalje. Ali opet, njihova scena je ogromna (ne koliko i japanska, ali blizu), tako da je teško koncentrirati se na jednu stvar i naći nekakvu općenitu sredinu. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Posted - 23/06/2015 : 21:41:23
|
Ne znam, ali zanima me koja je najbitnija razlika između Bonellija i američkih stripova?
Ovisi na koje američke stripove misliš. Tržište im je enormno i neusporedivo je po veličini s talijanskim. Mainstream američke stripove današnjeg vremena krasi i razlikuje od talijanskih strogo izražen kontinuitet, dinamičniji način pripovijedanja (mnogo radnje na malo stranica), modernije kadriranje i crtež, otvorenost izdavača i scenarista prema promjenama u vidu likova, priče, čak i cjelokupnog stripa i tako dalje. Ali opet, njihova scena je ogromna (ne koliko i japanska, ali blizu), tako da je teško koncentrirati se na jednu stvar i naći nekakvu općenitu sredinu.
Mislio sam na mainstream, superheroje i slično. Uglavnom Bonelli je i dalje vjeran staroj školi stripa. |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9434 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 23/06/2015 : 21:43:35
|
Još jedan podatak, ne znam koliko je poznato ali nije susret s Hellingenom zadnje što je Bonelli napisao na Zagoru. Prvih 14 stranica Očajničkog pothvata je također njegovo. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Posted - 23/06/2015 : 21:44:55
|
Ovisi na koje američke stripove misliš. Tržište im je enormno i neusporedivo je po veličini s talijanskim. Mainstream američke stripove današnjeg vremena krasi i razlikuje od talijanskih strogo izražen kontinuitet, dinamičniji način pripovijedanja (mnogo radnje na malo stranica), modernije kadriranje i crtež, otvorenost izdavača i scenarista prema promjenama u vidu likova, priče, čak i cjelokupnog stripa i tako dalje. Ali opet, njihova scena je ogromna (ne koliko i japanska, ali blizu), tako da je teško koncentrirati se na jednu stvar i naći nekakvu općenitu sredinu.
Mislio sam na mainstream, superheroje i slično. Uglavnom Bonelli je i dalje vjeran staroj školi stripa.
I kao takav teško opstaje u ovom surovom svijetu... |
|
|
|
piquet
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 15/03/2003 |
Posted - 23/06/2015 : 21:50:13
|
quote: Originally posted by Giuda Ballerino
"Covjek iz Siene u Darkwoodu"
Ja sam procitao sve njegove price i bez ustrucavanja tvrdim da je Burattini bolji, o Boselliju da ne govorim, Nolitta takodjer. Kad pogledate ovaj predlist vidite i best of likove koje je stvorio u 12 godina rada. Potpuno marginalni likovi u serijalu, malo, premalo za 12 godina i brojne nizove od po 5-6 svojih prica zaredom.
a koje je to likove buratini stvorio koji su bolji od ovih na predlistu?!? |
"I kako se može razaznati je li neciji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih rijeci?" |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Posted - 23/06/2015 : 21:53:29
|
quote: Originally posted by piquet
"Covjek iz Siene u Darkwoodu"
Ja sam procitao sve njegove price i bez ustrucavanja tvrdim da je Burattini bolji, o Boselliju da ne govorim, Nolitta takodjer. Kad pogledate ovaj predlist vidite i best of likove koje je stvorio u 12 godina rada. Potpuno marginalni likovi u serijalu, malo, premalo za 12 godina i brojne nizove od po 5-6 svojih prica zaredom.
a koje je to likove buratini stvorio koji su bolji od ovih na predlistu?!?
Mortimer mu je najupečatljivi lik. |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 23/06/2015 : 22:15:22
|
Burattini je produktivniji definitivno što se tiče galerije likova mislim, evo tinton spominje samo one koji su se pojavili više puta, dok ima dosta epizodnih koji nisu za podceniti.
Ali to nije merilo. Tonineli je npr. bio svoj, daleko spontaniji u naraciji. Kod Burattinija, malo-malo pa osetiš da je nešto jedva ili na silu ubačeno. Kod Toninelija, dosadnog ili ne, čitanje je, ako ništa drugo, uvek teklo glatko od prve do poslednje strane. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22330 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 23/06/2015 : 22:51:06
|
quote: Originally posted by Deers
Još jedan podatak, ne znam koliko je poznato ali nije susret s Hellingenom zadnje što je Bonelli napisao na Zagoru. Prvih 14 stranica Očajničkog pothvata je također njegovo.
Pa i nije, tri njegova Chico specijala su izasla nakon Hellingena. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22330 Posts
Posted - 23/06/2015 : 22:58:02
|
Americki strip je zaista sirok pojam. U mnogim superherojskim stripovima radnja ima vrtoglav tok, sve ovisno od toga da li se radnja proteze na jednu svesku od 20+ stranica ili na vise sveskica...Pojma nemam na sta je mislio na ovo "amerikanizacija". Mozda na slobodniji nacin kadriranja...
quote: Originally posted by PijaniPatak
B
Ali to nije merilo. Tonineli je npr. bio svoj, daleko spontaniji u naraciji. Kod Burattinija, malo-malo pa osetiš da je nešto jedva ili na silu ubačeno. Kod Toninelija, dosadnog ili ne, čitanje je, ako ništa drugo, uvek teklo glatko od prve do poslednje strane.
Upravo tako.
|
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4599 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 24/06/2015 : 13:08:33
|
malo sam pretjerao, priznajem. ja sam dao jedinice u revoltu radi tvojih desetica. inače nikad ne dajem jedinice, ali i to su ocjene. quote: Originally posted by Elderane84
Ima nekoliko, evo sad i tvoj. Mada si trebao dati jedinice, kao sto se to obicava medju ljudima kojima je Boseli "drzavni neprijatelj", kad se njegove price ocjenjuju. :) Ocijenih je i ja, gomilu prica nikad nisam iskomentarisao, a trebao sam, sjecam se koliko su meni znacile recenzije i komentari kad sam se vracao stripovima.
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 24/06/2015 : 13:43:23
|
Izbjegavam jedinice koliko god mogu ali jednostavno ih moram dati pričama koje me jako razočaraju i naživciraju, mislim da su do sada bile samo dvije; Otočka skupina i Ljudi iz močvare. Smekšao sam nešto u zadnje vrijeme, moram malo oštrije da se scenaristi ne opuste. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 24/06/2015 : 14:14:59
|
quote: Originally posted by adriano
quote: Originally posted by Elderane84
Ima nekoliko, evo sad i tvoj. Mada si trebao dati jedinice, kao sto se to obicava medju ljudima kojima je Boseli "drzavni neprijatelj", kad se njegove price ocjenjuju. :) Ocijenih je i ja, gomilu prica nikad nisam iskomentarisao, a trebao sam, sjecam se koliko su meni znacile recenzije i komentari kad sam se vracao stripovima.
malo sam pretjerao, priznajem. ja sam dao jedinice u revoltu radi tvojih desetica. inače nikad ne dajem jedinice, ali i to su ocjene.
Pa i nisu, iskreno. Jedinice iz revolta imaju više smisla nego "objektivne" jedinice. U najgore napisanoj i nacrtanoj priči koju sam ikada pročitao nema niti jednog opravdanja za takvo vređanje autora. Jedinica je objektivno ocena za objavljen strip koju je napisalo neko netalentovano dete od 7 godina i dalo svom mlađem bebanu od brata da je našvrlja flomasterima po njegovim "instrukcijama". To je jedinica. Raskupusana sveska puna besmislenih švrljotina.
Iz revolta može, ali ima ljudi koji dođu i lakomo kažu "ovo je smeće" za nešto šta je neko pisao lep broj dana, pokušavao da sklopi u celinu unutar zadatog roka te neko crtao, i samo puknu tu evaluaciju ničega drugog do svog čistog bezobrazluka.
Ovo nije tebi upućeno. Vežem se za temu razgovora |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 24/06/2015 14:20:14 |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 24/06/2015 : 14:35:31
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
quote: Originally posted by adriano
quote: Originally posted by Elderane84
malo sam pretjerao, priznajem. ja sam dao jedinice u revoltu radi tvojih desetica. inače nikad ne dajem jedinice, ali i to su ocjene.
Pa i nisu, iskreno. Jedinice iz revolta imaju više smisla nego "objektivne" jedinice. U najgore napisanoj i nacrtanoj priči koju sam ikada pročitao nema niti jednog opravdanja za takvo vređanje autora. Jedinica je objektivno ocena za objavljen strip koju je napisalo neko netalentovano dete od 7 godina i dalo svom mlađem bebanu od brata da je našvrlja flomasterima po njegovim "instrukcijama". To je jedinica. Raskupusana sveska puna besmislenih švrljotina.
Iz revolta može, ali ima ljudi koji dođu i lakomo kažu "ovo je smeće" za nešto šta je neko pisao lep broj dana, pokušavao da sklopi u celinu unutar zadatog roka te neko crtao, i samo puknu tu evaluaciju ničega drugog do svog čistog bezobrazluka.
Ovo nije tebi upućeno. Vežem se za temu razgovora
Ne bih se složio, jedinica je po meni ocjena kao i svaka druga, a u slučaju iste autor će već utjehu naći u primljenom honoraru. |
|
|
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2639 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 24/06/2015 : 14:57:18
|
Davanje jedinice za strip koji izdaje Bonelli je pokazatelj bezobrazluka, nepostovanja, zatucanosti i gluposti. Ovo sto je na recenziji za Buffalo Soldiers dao Dudley cini mi se, neke cetvorke i petice je pravo i posteno ocjenjivanje jer strip nije dobar, ali Bonelli, a pogotovo njegovi autori koji kotiraju najvise u hijerarhiji nikad nece izbaciti strip koji zasluzuje asheve.
|
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Posted - 24/06/2015 : 15:37:45
|
Davanje jedinice za strip koji izdaje Bonelli je pokazatelj bezobrazluka, nepostovanja, zatucanosti i gluposti. Ovo sto je na recenziji za Buffalo Soldiers dao Dudley cini mi se, neke cetvorke i petice je pravo i posteno ocjenjivanje jer strip nije dobar, ali Bonelli, a pogotovo njegovi autori koji kotiraju najvise u hijerarhiji nikad nece izbaciti strip koji zasluzuje asheve.
To ima smisla s pozicije karaktera Bonelli stripova u cjelini, koji u sebi sadrži ograničenja. Ali svejedno ne vidim što ste uhvatili jedinice kao nekog ultimativnog zla, da su ocjene od 5 do 15, pa ljudi dijele petice, to vjerojatno već ne bi bilo toliko strašno jer petica kod nas ne zvuči strašno, nego naprotiv. Ocjene su od 1 do 10, a ne od 4 do 10 i to je sve. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22330 Posts
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Posted - 24/06/2015 : 15:57:03
|
quote: Originally posted by King Warrior
Meni je uvijek bila vaznija ocjena pojedinca, onih ljudi koji znam da slicno razmisljaju(imaju slican ukus) kao i ja.
Meni je prezanimljivo pročitati svaki komentar koji objašnjava svoj stav o stripu kojeg sam netom pročitao (tada uglavnom i pročitam recenziju i komentare, puno rjeđe kad strip nisam čitao), pa mi je onda dakako i lijepo vidjeti ako se nečiji ukus poklapa s mojim. Ali da ću se nervirati ako je netko dao jedinicu stripu koji je mene oduševio, pa mislim, ono, neću. Ne vidim u čemu je problem. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22330 Posts
Posted - 24/06/2015 : 15:58:35
|
U vecini slucajeva vec znamo koji ljudi preferiraju koje autore/junake ili sta vec, pa se ocjene kod vecine mogu dobrim dijelom predvidjeti. |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Posted - 24/06/2015 : 16:00:37
|
U vecini slucajeva vec znamo koji ljudi preferiraju koje autore/junake ili sta vec, pa se ocjene kod vecine mogu dobrim dijelom predvidjeti.
Točno, tim više. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Posted - 24/06/2015 : 16:06:24
|
Meni je uvijek bila vaznija ocjena pojedinca, onih ljudi koji znam da slicno razmisljaju(imaju slican ukus) kao i ja.
Meni je zanimljivo čitati komentare koji nastoje malo dublje objasniti što im se svidjelo ili nije svidjelo, koji su se potrudili napisati više od jedne rečenice. Bez obzira slažem li se ili ne. |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4620 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 24/06/2015 : 16:08:11
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Izbjegavam jedinice koliko god mogu ali jednostavno ih moram dati pričama koje me jako razočaraju i naživciraju, mislim da su do sada bile samo dvije; Otočka skupina i Ljudi iz močvare. Smekšao sam nešto u zadnje vrijeme, moram malo oštrije da se scenaristi ne opuste.
ajd za ljude iz močvare,i ja sam velikom markusu jedinice zakeljio.
ali za otočku skupinu?
sad sam pročitao tvoj komentar na recenziju.hvataš se za slamku,tj. ne možeš preći preko murdova iskupljenja i katarze,pa ko velimir gruden nabacuješ se sa kako i zašto.kako je murdo onako iznakažen se pretvorio u dobricu?zašto ga zagor nije priveo pravdi?
a odgovor je jednostavan,katarza,murdoovo pročišćenje na fizičkoj bazi i duhovno i moralno. boseli je tu pogodio u samu sredinu,u bit. fizičko pročišćenje,kroz vatru i bol do trajne nagrđenosti tijela.lijepi i zgodan razmetljivac i laskavac,sveden na to da se mora sakrivati od ljudskih gadljivih pogleda.živjeti sam. po aristotelu,katarza treba izazivati strah i sažaljenje,murdo je to dobio,vatrom. duhovno i moralno pročišćenje je murdo dobio oprostom lady emme i kada se stavio na stranu irskih potlačenih seljaka.
a zagor,naš stari zagor i njegov oprost nekadašnjem neprijatelju? oprost je odlika jakih,božanski je praštati,a kao što znamo zagor je manituov izaslanik;) |
Vamos a la playa tralalalala |
|
|
Topic |
|