forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1209

King Warrior
stripovi.com suradnik

22330 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 24/06/2015 : 16:11:36  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Kao što znate nedavno su Italijani birali best of Zagora, najbolje autore imate ovdje:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=731&TOPIC_ID=37611#1873527

Evo koje su priče proglasili najboljima u objavljenim godinama:

1965: Leteći čovjek
1966: Iron Man
1967: Lovci na ljude
1968: Kuća užasa
1969: Seminole
1970: Zagor priča...
1971: Kralj orlova
1972: Zagor protiv vampira
1973: Okean
1974: Dobar i loš
1975: Zimska Zmija
1976: Čarobjnak Kandrax
1977: Tigar
1978: Zlatni pečat
1979: Tiranin s jezera
1980: Teror šeste planete
1981: Povratak vampira
1982: Vuk Samotnjak
1983: Randal mutant
1984: Pet pera
1985: Ukleta zemlja
1986: Alhemičareve žrtve
1987: Hagotova moć
1988: Demon ludila
1989: Sveti brijeg
1990: Graničari
1991: Crni plamen
1992: Tajanstveni samostan
1993: Čovjek s puškom
1994: Nestali istraživač
1995: Sedam gradova Cibole
1996: Osveta vudu
1997: Morska strava
1998: Sotonski Mortimer
1999: Metak za Kelsa
2000: Cainov povratak
2001: Crni brod
2002: Thugsi
2003: Paukova mreža
2004: Močvara robijaša
2005: Posljednja Thula
2006: Huroni
2007: Ratnici
2008: Okrutni Hawak
2009: Vampirica Ylenia
2010: Pun mjesec
2011: Grad ludila
2012: Čovjek koji je pobijedio smrt
2013: Izgubljeni svijet
2014: Mortimerov posljednji čin
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/06/2015 : 16:51:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by igor 12

quote:
Originally posted by DODSFERD

Izbjegavam jedinice koliko god mogu ali jednostavno ih moram dati pričama koje me jako razočaraju i naživciraju, mislim da su do sada bile samo dvije; Otočka skupina i Ljudi iz močvare.
Smekšao sam nešto u zadnje vrijeme, moram malo oštrije da se scenaristi ne opuste.

ajd za ljude iz močvare,i ja sam velikom markusu jedinice zakeljio.

ali za otočku skupinu?

sad sam pročitao tvoj komentar na recenziju.hvataš se za slamku,tj. ne možeš preći preko murdova iskupljenja i katarze,pa ko velimir gruden nabacuješ se sa kako i zašto.kako je murdo onako iznakažen se pretvorio u dobricu?zašto ga zagor nije priveo pravdi?

a odgovor je jednostavan,katarza,murdoovo pročišćenje na fizičkoj bazi i duhovno i moralno.
boseli je tu pogodio u samu sredinu,u bit.
fizičko pročišćenje,kroz vatru i bol do trajne nagrđenosti tijela.lijepi i zgodan razmetljivac i laskavac,sveden na to da se mora sakrivati od ljudskih gadljivih pogleda.živjeti sam.
po aristotelu,katarza treba izazivati strah i sažaljenje,murdo je to dobio,vatrom.
duhovno i moralno pročišćenje je murdo dobio oprostom lady emme i kada se stavio na stranu irskih potlačenih seljaka.

a zagor,naš stari zagor i njegov oprost nekadašnjem neprijatelju?
oprost je odlika jakih,božanski je praštati,a kao što znamo zagor je manituov izaslanik;)

Odlično igore 12, izvrsna analiza a pogotovo naglasak na gubitak ljepote kao kaznu za narcisa, odnosno strah i sažaljenje lady Emme (što je Murdo doživio barem kao podjednaku kaznu, genijalan trenutak stripa) kao ključne sastavnice njegove katarze.

Ima nas znači podosta koji cijenimo ne samo "Otočku skupinu" nego i taj njen (sjajni) Murdo dio.

Ali s druge strane, hoćemo li uvjeriti nekoga da promijeni ili modificira mišljenje, ovisi o jednostavno previše toga. Ako nećemo uopće, što je također potpuno legitimno, o tome tu prestaje svaka rasprava. Naravno, obostrana razmjena argumenatacije istovremeno neka potraje dok se ne iscrpi, dapače.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/06/2015 : 18:15:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ni meni nije jasan Dodsferd, ili da kažem strože: Dodsferd je u toj stvari lud.
Otočka skupina je vrhunska epizoda, s tim da se razilazim s vama dvojicom (igorom i willerom), jer moment Novi-Murdo, ma kako ima smisla to što igor govori, nije uvjerljiv do kraja: ne zbog nemogućnosti katarze (na to se Boselli oslanja, jer NAČELNO svatko može započeti i biti nešto drugo u svakom trenutku. kažem načelno - tu sad ulazi velika tema filozofije - sloboda volje, pa bi se dalo raspredati), dakle ne zbog toga što to NE BI MOGLO BITI, već zbog FAKTIČNOSTI PRIJAŠNJIH ČINA. a to su brutalna bezosjećajna (nečovječna) ubojstva u Los Angelesu.

taj FAKTICITET, napisan i nacrtan, a mi ga čitatelji znamo i možemo pogledati/pročitati svaki put kad uzmemo epizodu Okršaj u Los Angelesu, ima jednu nelagodnu okolnost da već samim tim što je napisan posjeduje moment AUTORITETA... i povratno djeluje na nas (čitatelje).

ili da kažem lakše, mi jednostavno ne možemo olako preći preko onih scena. barem ja ne i stoga preobrazba zauvijek ostaje problematična.
da bi se vrhunski vrednovao Novi-Murdo, na način kako čini igor, čovjek bi trebao ispustiti cjelinu - a ja ne mogu niti neću - jer istina je cjelina
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/06/2015 : 19:03:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Stinky, kompleksonost i snaga gubitka ljepote za šarmantnog ljepotana dječačkog osmijeha mogu imati neslućene razmjere. Sasvim sigurno da ubojstvo nedužnih ljudi povratno na nas snažno djeluje, no ta se snaga onda isprepleće s onom upravo spomenutom. U dva različita i različito motivirana ali posljedično ista slučaja, i bez obzira na sve, zločini Zagora i Jacka Mohikanca trajno vape do neba, ali događa se još nešto - nužnost nastavka života (pa makar i na Vječnim Lovištima na kojima Indijanci u "Duginu mostu" nadilaze ljudska shvaćanja, emocije i reakcije).
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/06/2015 : 19:08:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Lady Emma ranila je Murda kao što nitko nikad nije, počinio je tolike zločine a ona ga - žali. Lakše bi podnio da ga je ubila indijanskim mučenjem.
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4620 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 24/06/2015 : 19:16:17  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
onda bi se trebali vratiti na Aljasku,ili još dalje,na Nestalog istraživača.

kako je Murdo postao zločinac?
koji je prvi zločin koji je Murdo uradio?ubojstvo starog,prolupalog kapetana Martina.to bi se moglo protumačiti kao splet okolnosti,Murdo mu je švrljao po sobi,kapetan je počeo zazivati pomoć,Murdo ga je zvekno po glavi,nije baš hladnokrvno smaknuće.čak se po nekoj poremećenoj normi,to ubojstvo može razumjeti.

kao i ostali Murdovi zločini u kasnijim epizodama,sve je to išlo po nekom pravilu,nadogradnji,ubijao je ili da spasi golu kožu ii da pobjegne progoniteljima.

sad tu ima dva elementa koji ga pretvaraju u čistokrvnog,rođenog ubojicu.
prvi,kada je pobio one indijance u epizodi Pobunjenici,među njima i jednog dječaka da se dokopa njihova čamca(mogao ih je onesposobiti,vezati),on ih je hladnokrvo pobio.opet bi se to moglo protumačiti kao:možda nije htio imati i te indijance za leđima,jedna briga manje.
e sad dolazi druga,gdje se gubi ta nadogradnja u klasičnog ubojicu i pretvara ga u psihopata,što je i mene iznenadilo.epizoda Razbojnici,kada Murdo hladnokrvno ubija krčmara i ženu mu.
koji je bio klik u njegovoj glavi,zašto ih je pobio a nisu bili opasnost po njega?

tako bi se i njegova preobrazba u Otočkoj skupini mogla protumačiti,postepena i sa padovima i usponima.nije taj preobražaj došao iznenada,tu je isto ulogu igrala nadogradnja,jer je on oteo lady Emmu,držao je zatočenu u pećini,pokušao je namjestiti hapšenje njenog muža,lorda Frazera,ali istovremeno i pomaže škotskim seljacima u borbi za zemlju.i pomaže Zagoru da spasi seljake

veliku ulogu u svemu tome ima i njegova maska,(ovo pišem kada Zagor zna ko se krije ispod maske)
kada ju nosi,Zagor ga oslovljava sa Kapetan Midnight,u borbi sa njim u onoj krčmi,Murdo nema masku,i Zagor ga zove imenom.
i na kraju,stavivši masku,Kapetan Midnight zaključuje:Murdo je mrtav

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/06/2015 : 19:19:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer
ali posljedično ista slučaja

ali nisu isti slučajevi

tu sad ulazi ono što smo raspredali, a trebalo bi još 500 strana.
hermeneutika. razumijevanje "slučajeva", a sve je to opet vezano na ono: metoda je ovdje druga nego "matematički dokaz" (ne može se izračunati), ali to NE ZNAČI DA NE VAŽI.

dakle, Zagor ubija i Murdo ubija u Los Angelesu (ja izričito navodim BAŠ TAJ SLUČAJ) nisu iste situacije niti je njihovo vrednovanje jednako.
1.Zagor ubija u zabludi, misli da ubija ubojicu nevinih roditelja
2.Murdo ubija bez razloga (misli se: bez ovako 'jakih' razloga kao u Zagorovom slučaju)
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/06/2015 : 19:43:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

ali nisu isti slučajevi

hermeneutika. razumijevanje "slučajeva", a sve je to opet vezano na ono: metoda je ovdje druga nego "matematički dokaz" (ne može se izračunati), ali to NE ZNAČI DA NE VAŽI.

dakle, Zagor ubija i Murdo ubija u Los Angelesu (ja izričito navodim BAŠ TAJ SLUČAJ) nisu iste situacije niti je njihovo vrednovanje jednako.
2.Murdo ubija bez razloga (misli se: bez ovako 'jakih' razloga kao u Zagorovom slučaju)

To sam i rekao, motivi su različiti (pa ih različito i vrednujemo), ali su posljedično isti. Nevini životi su prekinuti, a životi njima bliskih osoba trajno obilježeni i možda potpuno upropašteni. Ne bih ni taj dio isključio.

Točno, ništa se ne može izmjeriti. Ali nesretna ljudska povijest upoznala nas je s bezbrojnim varijacijama na temu. Wolfinghamovi zločini u principu ništa nisu manji od toga Murdova u Los Angelesu, pa se nije pokajao. Ali nije mu se ni dogodio takav samopoimajući užas kakav Murdu jest. Poznavajući složenost ljuske prirode, moguća je i još veća mržnja (kako kaže DODSFERD), ali moguć je i ovakakav ishod, sa svim svojim mučnim posljedicama koje trano ostaju.

Murdo se prije "Otočke skupine" nikada nije niti ozbiljno naljutio, život je shvaćao kao igru u kojoj mu je bez posljedica sve dopušteno, pa i hladnokrvno ubojstvo krčmara i njegove žene. Ovo je bio prvi put da se suočio s bilo kakvim posljedicama (i to, s obzirom na njegov karakter, toliko snažnih), a to ga i razlikuje od živčanog zločinca koji ubija zbog nagomilane mržnje ili uvjerenja da je u službi nekoga višeg cilja. Murdo je, naprotiv, bio hedonist na pokvareni način razmaženoga europskog plemića.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3471 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/06/2015 : 19:47:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

ali nisu isti slučajevi

To sam i rekao, motivi su različiti (pa ih različito i vrednujemo), ali su posljedično isti. Nevini životi su prekinuti, a životi njima bliskih osoba trajno obilježeni i možda potpuno upropašteni. Ne bih ni taj dio isključio.

Točno, ništa se ne može izmjeriti. Ali nesretna ljudska povijest upoznala nas je s bezbrojnim varijacijama na temu. Wolfinghamovi zločini u principu ništa nisu manji od toga Murdova u Los Angelesu, pa se nije pokajao. Ali nije mu se ni dogodio takav samopoimajući užas kakav Murdu jest. Poznavajući složenost ljuske prirode, moguća je i još veća mržnja (kako kaže DODSFERD), ali moguć je i ovakakav ishod, sa svim svojim mučnim posljedicama koje trano ostaju.

Murdo se prije "Otočke skupine" nikada nije niti ozbiljno naljutio, život je shvaćao kao igru u kojoj mu je bez posljedica sve dopušteno, pa i hladnokrvno ubojstvo krčmara i njegove žene. Ovo je bio prvi put da se suočio s bilo kakvim posljedicama (i to, s obzirom na njegov karakter, toliko snažnih), a to ga i razlikuje od živčanog zločinca koji ubija zbog nagomilane mržnje ili uvjerenja da je u službi nekoga višeg cilja. Murdo je, naprotiv, bio hedonist na pokvareni način razmaženoga europskog plemića.

Sad je pitanje: je li Murdo iz Nestalog Istraživača i Los Angelesa već onda bio dijelom spreman pomoći škotskim siromasima da je uspio doći do novaca ili je tek pod utjecajem nesreće stekao suosjećanje?
Murdo u Nestalom Istraživaču je imao neke dobre osobine, u Los Angelesu je već postao pravi negativac.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 24/06/2015 : 19:58:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by igor 12

quote:

Izbjegavam jedinice koliko god mogu ali jednostavno ih moram dati pričama koje me jako razočaraju i naživciraju, mislim da su do sada bile samo dvije; Otočka skupina i Ljudi iz močvare.
Smekšao sam nešto u zadnje vrijeme, moram malo oštrije da se scenaristi ne opuste.

ajd za ljude iz močvare,i ja sam velikom markusu jedinice zakeljio.

ali za otočku skupinu?

sad sam pročitao tvoj komentar na recenziju.hvataš se za slamku,tj. ne možeš preći preko murdova iskupljenja i katarze,pa ko velimir gruden nabacuješ se sa kako i zašto.kako je murdo onako iznakažen se pretvorio u dobricu?zašto ga zagor nije priveo pravdi?

a odgovor je jednostavan,katarza,murdoovo pročišćenje na fizičkoj bazi i duhovno i moralno.
boseli je tu pogodio u samu sredinu,u bit.
fizičko pročišćenje,kroz vatru i bol do trajne nagrđenosti tijela.lijepi i zgodan razmetljivac i laskavac,sveden na to da se mora sakrivati od ljudskih gadljivih pogleda.živjeti sam.
po aristotelu,katarza treba izazivati strah i sažaljenje,murdo je to dobio,vatrom.
duhovno i moralno pročišćenje je murdo dobio oprostom lady emme i kada se stavio na stranu irskih potlačenih seljaka.

a zagor,naš stari zagor i njegov oprost nekadašnjem neprijatelju?
oprost je odlika jakih,božanski je praštati,a kao što znamo zagor je manituov izaslanik;)

Sve ovo što si naveo meni je samo nedostatak, u cijeloj priči apsolutno mi se ništa ne sviđa dok je Murdo bio samo kap koja je prelila čašu.
Ma kakvo pročišćenje, onaj tko je ranije bio zloban može biti samo još zlobniji kada dođe do te faze da se mora skrivati od ljudi ispod maske. Takva nesreća može okrenuti i dobre ljude na stranu zla kao što je bio slučaj sa onim svećenikom iz maxija Čovjek sa crnom maskom, sama priča nije nešto ali je dobar primjer.
Zagorov oprost također nema smisla a nije ni pošteno prema prijašnjim žrtvama kada je ranije za manje stvari zločince sprovodio pravdi. Hajde probaj napraviti slične zločine pa se kasnije ''pročistiti'' nekim dobrim djelom, mislim da pred licem zakona to neće igrati ulogu i da ćeš odgovarati za sve svoje postupke.
Murdo se prejeftino izvukao, Zagor ga je pustio iako je već ranije u Aljasci napravio sličan zajeb zbog kojega je Murdo pobjegao i napravio mnoge zločine koji su se mogli izbjeći da nije bilo Zagorove lakovjernosti. I sada opet radi istu stvar iako ne može garantirati da će i ovaj put biti drugačije. Sve bi to još držalo vodu da je Murdo ubijao samo zbog nekakve osvete ili velike nepravde nanesene njemu... ali zbog čega? Zbog žene koju nije mogao imati! To je toliko besmisleno kao kada bi ja sada išao ubijati jer ne mogu imati cijelu ZS/LMS kolekciju, kasnije se pokajati i onda očekivati da mi se sve oprosti kao da ničega nije bilo.
Ako i zanemarim tu situaciju s Murdom opet priča ima stvari koje mi se ne sviđaju; Škoti i njihovi običaji su mi dosada na kvadrat tako da je već od samoga početka krenulo u krivom smjeru. Izgleda da ne doživljavam ta Zagorova putovanja u Europu jer mi je i posjet Islandu u Posljednjoj Thuli bio jako loš, ali vjerojatno mnogo toga ovisi o razradi priče koja je zakazala u oba slučaja.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/06/2015 : 20:01:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Sad je pitanje: je li Murdo iz Nestalog Istraživača i Los Angelesa već onda bio dijelom spreman pomoći škotskim siromasima da je uspio doći do novaca ili je tek pod utjecajem nesreće stekao suosjećanje?
Murdo u Nestalom Istraživaču je imao neke dobre osobine, u Los Angelesu je već postao pravi negativac.

Mislim da jest bio spreman u "Nestalom istraživaču", imamo dovoljno mjesta u stripu za takav zaključak. Od tada do Los Angelesa doživljava evoluciju od potencijalnoga kriminalca preko ubojice iz koristi do hladnokrvnog zločinca, što se sve nadograđuje na karakter razmaženog derišta. Nakon kazne, slijedi postupni povratak na početak. Vidjeti igorov zadnji post za nijanse u oba slučaja. Uglavnom, mislim da je odgovor na prvo pitanje potvrdan.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/06/2015 : 20:02:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Murdo je, naprotiv, bio hedonist na pokvareni način razmaženoga europskog plemića.

i to ti je točka u kojoj dolazimo do... dijalektike prosvjetiteljstva. Kant, de Sade i Nietzsche kao što su pokazali Horkheimer i Adorno.

a meni je baš ta perverzija prosvjetiteljstva (razmaženi hedonist doveden do krajnosti u de Sadea) nešto najogavnije. hijerhija bi mi bila (od ovih koje spominješ): najniži stupanj - razmaženi hedonist (Američki japi-psiho); mrzitelj, ograničeni glupan ili slab karakter; iskrivljena svijest (profulani ideolog)

u svakom slučaju, ja sam u gornjem postu rekao što mislim o Murdu - ostaje zauvijek problematičan zbog...
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3471 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/06/2015 : 20:06:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Možda da Murdo nije ubio onog krčmara i njegovu ženu i da nije maltretirao Chica i onu djecu, njegovo pokajanje bi djelovalo prihvatljivije jer ne bi došao do točke totalnog zločinca.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/06/2015 : 20:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma kakvo pročišćenje, onaj tko je ranije bio zloban može biti samo još zlobniji kada dođe do te faze da se mora skrivati od ljudi ispod maske.

(...)

Sve bi to još držalo vodu da je Murdo ubijao samo zbog nekakve osvete ili velike nepravde nanesene njemu... ali zbog čega? Zbog žene koju nije mogao imati! To je toliko besmisleno kao kada bi ja sada išao ubijati jer ne mogu imati cijelu ZS/LMS kolekciju, kasnije se pokajati i onda očekivati da mi se sve oprosti kao da ničega nije bilo.

(...)

Baš zbog toga i nije uvijek tako jednostavno u životu, sto ljudi sto ćudi. Hellingen ne ubija "bez razloga" i dakako da će mu mržnja biti veća nakon što mu lice ostane unakaženo, Murdo naprotiv, kako kažeš, ubija baš bez ikakvog razloga (iz razmaženosti potpuno ekvivalentne ubijanju zbog kolekcije ZS/LMS) i između ostaloga i to uvjetuje u ovome slučaju to što uvjetuje.

Neki drugi put, lako moguće i velikom većinom, sličan slučaj razmaženog ubojice ne bi uvjetovao to nego kako kažeš i još veću mržnju, ali jednostavno nije nemoguće da se, kada povežemo te dvije komponente, dogodi baš ovo (komponenta ljepotana koji ubija jer mu je dosadno, i komponenta iste osobe koja se postupno mijenja kada temelj toga hedonističkog identiteta, fizičku privlačnost, izgubi).

Pa ne možemo zaboga toliko složenu ljudsku psihologiju svesti na dvije-tri sheme, onda se sve svodi na dva ili tri u suštini jedna te ista negativca nakon toliko desetljeća izlaženja stripa.

U vezi "Posljednje Thule" se slažem, u tome stripu ne nalazi se gotovo ništa, izuzetak je produženi trenutak spuštanja u Maelstrom i još pokoji detaljčić, ali u cjelini...
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 24/06/2015 : 20:23:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Dodsferde, nitko ti ne bi ništa rekao, da nisi dao jedinice. Dati jedinice Otočkoj skupini zbog tih tvojih razloga je baš ovo što Igor veli... hvatanje za slamku... na koje imaš svako pravo... ;)

Zato postoje takve ocjene da se mogu davati po osobnom nahođenju. Svaka ocjena je hvatanje za slamku i ovisi o tome koliko ti se pojedina priča sviđa, ako ti u njoj nema ničega zanimljivog onda ćeš se uhvatiti svih mogućih slamčica da bi je prikazao na onakav način kako misliš da treba biti prikazana.
S druge strane, postoji dosta epizoda kojima se daju jedinice u puno većim količinama, ali ako je ista većinom na lošem glasu onda se to smatra kao nešto sasvim normalno.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3471 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/06/2015 : 20:25:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ja sam vrlo blag kad su ocjene u pitanju, čak i šrot tipa Veliki Marcus kod mene nije dobio jedinice nego nekih 40 %
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 24/06/2015 : 20:31:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možda da Murdo nije ubio onog krčmara i njegovu ženu i da nije maltretirao Chica i onu djecu, njegovo pokajanje bi djelovalo prihvatljivije jer ne bi došao do točke totalnog zločinca.

Upravo kod tih postupaka je otišao predaleko, ali kada je već došao do te faze onda je trebao i ostati na njoj bez mogućnosti povratka.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3471 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/06/2015 : 20:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Upravo kod tih postupaka je otišao predaleko, ali kada je već došao do te faze onda je trebao i ostati na njoj bez mogućnosti povratka.

Misliš li da bi bilo bolje da je Murdova priča završila u vatri ili da se vratio kao krajnji negativac opsjednut osvetom?
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/06/2015 : 20:36:35  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

U vezi "Posljednje Thule" se slažem, u tome stripu ne nalazi se gotovo ništa, izuzetak je produženi trenutak spuštanja u Maelstrom i još pokoji detaljčić, ali u cjelini...

A ja bas mislim suprotno. Poslednja Tula je, za sada, poslednja prava Bosselijeva avantura! U Poslednjoj Tuli se Bosseli vratio u punoj snazi i ponudio pricu na nivou onih iz razdoblja Severnoamericke odiseje.
Mnogo likova, dogadjanja i atraktivne lokacije. Pogotovo je Bosseli vesto iskoristio Island i njegovu okrutnu prirodu, a tek onaj susret Zagora i monaha, koji po mom misljenju mnogo vise znaci za Zagorovu mitologiku od Pahane ili Dambalaha.

Sto se tice Murdoa moracu da procitam jos jedanput sve price sa njim da bih mogao da se ukljucim u ovu raspravu ali me je Otocka skupina bas razocarala.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/06/2015 : 20:37:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Zato postoje takve ocjene da se mogu davati po osobnom nahođenju.

ocjene se mogu davati po osobnom nahođenju, ali se onda mora suočiti sa povratnom informacijom. a povratnu informaciju daje Drugi, tj. ti se tek raspoznaješ po Drugima, ne po sebi (sam sebe spoznaješ kroz druge).

tko ostaje jedino "pri sebi", taj je ili dijete ili divljak ili nezreo

u ovom konkretnom slučaju, ti si gadno profulao, jer Otočka skupina je odlična epizoda, ako ne odlična onda nikako ne šrot, tj. za jedinicu.

"Škoti i njihovi običaji" jesu nosivi te vrhunski element epizode, a to što to tebe ne zanima, nije do epizode, nego do tvoje sebične percepcije, da ne kažem, u ovom slučaju nezrele. jer, sve ako te i ne zanimaju Škoti (što može stajati), tu imaš obrazac različitih gledišta, tj. eminentni politički moment koji ne važi samo za Škote (to je pikanterija koja je žličica vegete na epizodu) već se može ektrapolirati - ovakve boselijevske priče važe univerzalno. zato i jesu dobre. Boselli tu dobro drži palicu, dobro režira "suprotstavljene skupine" i zapravo - slijedi zrelog Nolittu (vidi Mau Mau kao uzorit primjerak)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3471 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/06/2015 : 20:37:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

quote:

A ja bas mislim suprotno. Poslednja Tula je, za sada, poslednja prava Bosselijeva avantura! U Poslednjoj Tuli se Bosseli vratio u punoj snazi i ponudio pricu na nivou onih iz razdoblja Severnoamericke odiseje.
Mnogo likova, dogadjanja i atraktivne lokacije. Pogotovo je Bosseli vesto iskoristio Island i njegovu okrutnu prirodu, a tek onaj susret Zagora i monaha, koji po mom misljenju mnogo vise znaci za Zagorovu mitologiku od Pahane ili Dambalaha.

Sto se tice Murdoa moracu da procitam jos jedanput sve price sa njim da bih mogao da se ukljucim u ovu raspravu ali me je Otocka skupina bas razocarala.

Meni se sviđala Posljednja Thula u prve dvije trećine, ali me kraj razočarao, ono kada je Richter pao u pećinu i sve nakon toga je bilo neuvjerljivo i pokvarilo dojam.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 24/06/2015 : 20:40:42  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Misliš li da bi bilo bolje da je Murdova priča završila u vatri ili da se vratio kao krajnji negativac opsjednut osvetom?

Upravo to, nije se ni trebao vraćati ali ako već jest trebao je ostati barem na toj razini na kojoj je bio u Okršaju u L.A.
Sada mi pade na pamet da je i Rakosi pao u vatru, valjda se ne bude i on vratio kao pokajnik.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/06/2015 : 20:41:40  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni se sviđala Posljednja Thula u prve dvije trećine, ali me kraj razočarao, ono kada je Richter pao u pećinu i sve nakon toga je bilo neuvjerljivo i pokvarilo dojam.

To se mogu sloziti, sam kraj je prebrzo odradjen. Bosseli je gradio i gradio pricu i onda kada je stgiao do vrhunca bas i nije znao sta ce. Steta. Jer da je taj kraj dobro izveo dobili bismo pricu koju bi ljudi uporedjivali sa Nestalim istrazivacem i Morskom stravom.
Ali verovatno je i morao da bude takav kraj da bi doslo do Juznoamericke sage i nadajmo se konacnog razresenja celog ovog, da se izrazim na engleskom, story-linea.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3471 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/06/2015 : 20:45:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

quote:

To se mogu sloziti, sam kraj je prebrzo odradjen. Bosseli je gradio i gradio pricu i onda kada je stgiao do vrhunca bas i nije znao sta ce. Steta. Jer da je taj kraj dobro izveo dobili bismo pricu koju bi ljudi uporedjivali sa Nestalim istrazivacem i Morskom stravom.
Ali verovatno je i morao da bude takav kraj da bi doslo do Juznoamericke sage i nadajmo se konacnog razresenja celog ovog, da se izrazim na engleskom, story-linea.

To će dosta ovisiti o kvaliteti zadnje epizode na Antarktici, koja je po nekim glasovima na forumu promašaj, ali tko zna.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 24/06/2015 : 21:06:06  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
ocjene se mogu davati po osobnom nahođenju, ali se onda mora suočiti sa povratnom informacijom. a povratnu informaciju daje Drugi, tj. ti se tek raspoznaješ po Drugima, ne po sebi (sam sebe spoznaješ kroz druge).

tko ostaje jedino "pri sebi", taj je ili dijete ili divljak ili nezreo

Ne vidim u čemu je problem, ja uvažavam tuđa mišljenja ali moram ocjenjivati po svome dojmu, neću valjda davati prosječnu ocjenu koju pojedina priča ima samo da bih se uklopio u nekakvu cjelinu.
quote:
u ovom konkretnom slučaju, ti si gadno profulao, jer Otočka skupina je odlična epizoda, ako ne odlična onda nikako ne šrot, tj. za jedinicu.

I black metal je odlična muzika ali što mogu kada se uvijek nađe netko tko će je popljuvati.

quote:
"Škoti i njihovi običaji" jesu nosivi te vrhunski element epizode, a to što to tebe ne zanima, nije do epizode, nego do tvoje sebične percepcije, da ne kažem, u ovom slučaju nezrele. jer, sve ako te i ne zanimaju Škoti (što može stajati), tu imaš obrazac različitih gledišta, tj. eminentni politički moment koji ne važi samo za Škote

Opet se vraćamo na početak; kao što rekoh, jasno je meni da se takva priča nekome sviđa ali zar moramo biti svi isti. To je nešto slično tome kao da te netko ubjeđuje da su priče sa švercerima alkohola odlične a tebi su dosadne, nebitno zbog kojih razloga.

Go to Top of Page
Page: of 1209 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.5 seconds. Snitz Forums 2000