Author |
Topic  |
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
ninel
Senior Member

Serbia
1591 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts
Member since 31/08/2007 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 16/09/2015 : 20:31:40
|
quote: Originally posted by VALTER
Kako nas Burattini čita? Pa on jadan, po starom talijanskom običaju, ne zna ni engleski. Preko Google Translate-a?
www.google.it search: Burattini stripovi.com
results> .... .... ...nas Burattini čita...
click!
VALTER: "Kako nas Burattini čita? Pa on jadan, po starom talijanskom običaju, ne zna ni engleski. Preko Google Translate-a?"
google.transate.it ...
"How to Burattini read? So he poor, the old Italian tradition, does not know English. By Google Translate's?"
Jok,znam srpsko-hrvatski. Uhhh ovi Balkanci...idemo dalje...search "Moreno"...search Bure...a-ha! topic za Helligena 7! E,ovo me baš interesuje!
quote: Bure prati ovaj forum i svejedno inzistira na prepričavanju svega i svačega 
Pa zar i oni? Čoveče, zar se Zagorov fan-klub svodi samo na desetak razumnih glava? Oni će mene učiti kako se Zagor piše a kako ne!
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 16/09/2015 : 21:00:39
|
quote: Originally posted by Poncho
Bure prati ovaj forum i svejedno inzistira na prepričavanju svega i svačega 
Kao da smo mi njemu bitni, ipak se prvo gledaju domaći talijanski fanovi. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12115 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 16/09/2015 : 21:42:13
|
quote: Originally posted by Deers
Čovjek koji je došao s kišom nije napisao Bure.
Mozda je Patak mislio na Coveka koji je dosao s istoka? Vrlo dobra i zanimljiva Buretova prica, koja se preretko spominje kao jedna od boljih njegovih prica. |
 |
|
Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 17/09/2015 : 19:17:30
|
Epizoda „Limena zvijezda“ nastavlja se na svoju prethodnicu po istovjetnoj boom-town tematici naseljavanja i rasta Divljeg Zapada zahvaljujući njegovim novootkrivenim potencijalima. U „Čudnom gospodinu Smithu“ bio je to turizam, sada je to zlatna groznica (neki drugi put bit će izgradnja željeznice) koja nicanjem grada dvosmislenog naziva Paradise Gate ocrtava novo lice i njegovu prirodnom okruženju, mijenjajući ga do te mjere da ga ni iskusni Duh sa Sjekirom više ne može prepoznati. Dok je Boat City svoje dječje bolesti imao u sukobu užih interesa vlasnika uslužnih djelatnosti, dolaskom Zagora u Paradise Gate Nolitta preuzima jedan od najčešćih motiva klasičnog vesterna: ličnost bogatog monopolista čiji se interesi šire na sve aktivnosti mjesta, ovdje prvenstveno ovisnog o crpljenju zlatnih rudnika. Mac Kay kojega zovu i Kraljem, prema uobičajenoj shemi, okružen je ljudima koji ne kotiraju visoko na društvenoj ljestvici, bilo da su loših (revolveraši) ili pak dobrih karaktera (bivši alkoholičar šerif Hilton). I dok se lokalizirani sukob Boat Citya nije stigao odraziti na cjelokupno stanovništvo, izravna i ozbiljna prijetnja razvoju i sreći Paradise Gatea (odnosno prelasku praga vrata Raja), prisutna je već navedenom shemom kao takvom. Njen sastavni dio nužno čine preplašeni i rezignirani mještani nakupljenoga i potiskivanog bijesa, pa je takva nešto mračnija tematika razbijena povećanim brojem Chicovih gegova, među kojima se ističu iskustvo „kopača druge ruke“ i duhovita „krvnikova pjesma“. Do kraja se priča razvija bez inovativnosti, s ključnim trenutkom od Zagora potaknutog zaokreta u građanskoj hrabrosti, koja se nakon ostvarene pobjede pretvara u osvetnički gnjev i želju za nasilnim revanšem. Priča, također, pomaže defininiraju Zagora kao izrazito pragmatičnog borca za pravdu, koji shvaća da se u datim okolnostima, protiv silnika koji je toliko dugo hodao tankom žicom između zakona i bezakonja, uspijevajući održavati savrešeni red može boriti jedino na isti takav način. Prvi put navedenu filozofiju Zagor primjenjuje izazivajući neprijatelje imenovanjem samoga sebe sucem i podizanjem vješala, a drugi i zaključni put, prijetnjom Mac Kayu linčem rulje u slučaju odbijanja prijedloga da nečasno stečeno bogatstvo prepusti mještanima i konačno napusti kraj.
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19901 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 17/09/2015 : 19:36:44
|
Limena zvijezda je jedna od dobrih epizoda svog perioda. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
cronos six
Advanced Member

.jpg)
Serbia
7959 Posts
Member since 09/09/2008 |
Posted - 17/09/2015 : 22:32:02
|
quote: Originally posted by tinton
Limena zvijezda je jedna od dobrih epizoda svog perioda.
i jedna od najboljih.i tad a i sad velika prica puna neizvesnosti. |
Juznjak! Tex Willer.
|
 |
|
Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts
Posted - 17/09/2015 : 23:35:23
|
Meni nije među najboljima, ali sigurno da je dobra epizoda, s nekom kontinuiranom usamljeničkom atmosferom.
Tri snažna lika (Ellis, Hilton, Howens) imaju kako svaki svoj trenutak krize, tako i članove obitelji koje niti jednoga trena ne vidimo, pa njihova odsutnost preko utjecaja na muževe i očeve djeluje i na ugođaj stripa u cjelini. Kopaču zlata Ellisu jedino je društvo mazga, a nakon što bude ubijen, saznajemo da ima sina. Šerif Hilton propao je nakon što mu je nakon kratke bolesti umrla žena. Trgovac Howens ustručava se od gradonačelničke kandidature iz straha za obitelj, za koju nakon podmetnutog požara saznajemo da je ipak na sigurnom.
Tome se pridružuje Zagor jednim baš žestokim gubitkom samokontrole (kada je umalo zadavio zatvorenika, do čega zahvaljujući Chicu ipak ne dolazi), pa kako je rečeno u recenziji - duži i usporeni kadrovi Leoneovih špageta, a sasvim sigurno i ugođaj opsadnog stanja Hawksovih vesterna. I sve to kroz škrti Donatellijev crtež, kojemu i boom-town ne djeluje vedrije od hrpe baraka. Čak i "prijeko potrebne" Chicove šale unutar svega toga djeluju nekako tmurno.
Solidno je sve to Nolitta pokupio i povezao. |
 |
|
velka031
Advanced Member

.jpg)
Croatia
17090 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 18/09/2015 : 23:11:33
|
quote: Originally posted by going going
quote: Originally posted by Deers
Čovjek koji je došao s kišom nije napisao Bure.
Mozda je Patak mislio na Coveka koji je dosao s istoka? Vrlo dobra i zanimljiva Buretova prica, koja se preretko spominje kao jedna od boljih njegovih prica.
Evo i ja dižem palac gore za ovu priču.  Čak je i Pesce tu vrlo solidan. |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4664 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 22/09/2015 : 13:04:00
|
To nisam čitao još od kako je izašlo u Klasiku, slijedećom prilikom ću ipak odabrati verziju u koloru. |
 |
|
morski
Senior Member

2666 Posts
Member since 09/08/2014 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
Zeljko Ferri
Senior Member

.jpg)
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 22/09/2015 : 23:54:41
|
Dovoljno :) Lijepo je kad ponajbolji Zagorov crtac (od ovih sto su ostali), komentarise na fb stranici domaceg izdavaca :) |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts
Posted - 23/09/2015 : 10:02:47
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
quote: Originally posted by solar
Sjećam se da je Marolla rekao da radi na jednom scenariju za Zagora.
Eto, to nisam nigde našao. Opet, njegovo pisanje mi se čini prilično gostujuće sudeći po ritmu. Šteta.
Da, steta.
Sudeći po ocjenama najbolji debi još tamo od Bure i Bosellija s početka 90-ih. Al glavno da se Rauch forsira.
Zažalio bih i što Cajelli nije postao učestaliji. Pokazivao je na momente određeni potencijal. |
Edited by - Poncho on 23/09/2015 10:05:02 |
 |
|
Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts
Posted - 23/09/2015 : 16:08:53
|
Cajelli je vrlo solidan u "Riječnim vukovima", ali ništa drugo njegovo još nisam čitao. Zanimljivo mi je Kingovo mišljenje u recenziji navedene epizode. Jedan je od onih na kojega još čekamo hoće li bljesnuti s nekom baš odličnom pričom ili ne. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17892 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 23/09/2015 : 16:37:16
|
pročitao sam OP 4 mislim sa helingenom nije mi jasno gdje je završio helingen u zatvoru? :D
inače so so priča... samuraji su mi bili bolji :D
|
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 23/09/2015 : 17:35:44
|
Mene je kod te priče zasmetalo što su samuraji onakve picajzle, idu ratovati ali moraju se prije toga srediti i našminkati kao dame. Moš' mislit' da će protivniku biti važno kako izgledaju kada ih ubije. |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 23/09/2015 : 17:55:32
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
quote: Originally posted by solar
Sjećam se da je Marolla rekao da radi na jednom scenariju za Zagora.
Eto, to nisam nigde našao. Opet, njegovo pisanje mi se čini prilično gostujuće sudeći po ritmu. Šteta.
Da, steta.
Sudeći po ocjenama najbolji debi još tamo od Bure i Bosellija s početka 90-ih. Al glavno da se Rauch forsira.
Zažalio bih i što Cajelli nije postao učestaliji. Pokazivao je na momente određeni potencijal.
Potvrđujem taj sud. Marollin debi je sjajan, kratak, dinamički ubitačan, grafički potpun (Bisi). i +1 za Cajellija. Nemam šta da dodam na to, osim da je od onih pisaca koji je stilski bio naklonjen samo sebi, stoga i u određenom smislu nepredvidiv rešenjima zapleta. Ovi šablonski probisveti zato "ubiše puru" |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts
Posted - 23/09/2015 : 18:16:56
|
Patak, kojeg je uopće žanra Marollina priča? Djeluje kao neki zatvorski triler....
Cajelli je u ono malo rada na Zagoru definitivno pokazao više od Raucha. Ona njegova priča s onim borilačkim turnirom je dosta dobra, ima jakih scena. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12115 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 23/09/2015 : 19:34:06
|
Cajelli je u ono malo rada na Zagoru definitivno pokazao više od Raucha. Ona njegova priča s onim borilačkim turnirom je dosta dobra, ima jakih scena.
Ratnici noci! Odlicna prica! Pogotovo onaj mexican standoff na kraju price. I Laurenti je tu bio dosta dobar koliko se secam. |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
Topic  |
|