forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1020

karven
Senior MemberSerbia
1480 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 07/01/2018 :  11:07:29  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
O, pa stinky, ti si majstor poze, sta ti tu nema biti po volji. Mislis da je tvoja volja neka premija kojoj težim?
Salu na stranu, ja sam svoje razumevanje izneo, ne bezim od njega, samo ono se krece na drugim frekvencijama od ove rasprave. Zaro se ne pronalazim u ovome. Samo sam se osvrnuo na to da etiketiras samokovanicama tipa poludarknajt a ni sam nisi zadro u sustinu onoga sto je lepo napisano u onom tekstu. Imas potrebu klasifikovati me ili pridruziti taboru da bi vodio svoje ex catedra izlaganje. To nije za mene. DL nema tumačenje ni tabore jer svako moze prepoznati nesto sto voli ili ne u njemu. I svako ko voli taj strip nece biti pokoleban izlaganjem jednog stinkija, karvena, varge ili vlaadise. I obratno.

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  11:28:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Pa čovječe, znam da nećemo biti krvna braća... stavljam te u kontekst "shvati da nema veze s tobom kao tobom".
Ima veze s tobom kao "kritičarem". Ne mogu to izbjeći, kao ni ti, koji si ušao u "arenu" kada si stavio tekst (i postove).

Dvije stvari.
Tvoj tekst je dobro napisan. Ujedno nema snagu. To su neobavezne igrarije jednog tipa koji se igra strip-kritičara. Tu ti je paralela sa DL i Zagorom koji se igra Darkwooda.
Takvim neistinoljubivim analizama nema potrebe ulaziti u suštinu... kad nemaju suštinu.

Drugo,
varaš se. Onaj tko se otarasi balasta poze i igranja, bit će itekako pokoleban - istinitim izlaganjem koje progovara iz izvora. Osim toga, to je vidljivo u godinama postDemona. DL više uopće nije naivno uziman kao nešto vrhunaravno, već je ta naivnost POKOLEBANA. Kod tebe također, kako i sam priznaješ.
Ovo ne znači da ljubitelj DL mora biti UNIŠTEN; da njegov subjektivni doživljaj mora biti skroz uništen.
Ne, to je oštrica britve između subjektivnog doživljaja, koji je u kretanju i istinitog izvornog sagledavanja što to o čemu DL govori zapravo znači.
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
14533 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 07/01/2018 :  14:01:11  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
...ne mogu doći do ODLUČNOG STAVA prema svemu tome, pa i Zagoru, nego se utječu i prišlepaju po liniji Sclavija. Drugim riječima rade jedan kompromis: zar nije INDIKATIVNO da "uljezi" na Zagoru dolaze preko Demona ludila!! Morate sagledati i tu činjencu te otuda opet povratno na sagledavanje fenomena DL.

Jako zanimljiva primjedba.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  15:33:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Dosadno je više to prežvakavanje oko DL.
Uvijek će se naći neki vladiša i reći ti: nisi razumio Sclavija, on ima metarazine, Zagor je ispao junak i to je najbolja ideja.
Sve je to smiješno, pogotovo kad takvi vladiše dolaze s neba i pričaju o površnosti. Vladiša priča o površnosti, a sam ne razumije što govori. Sam u isto vrijeme govori da je Zagor za djecu, da ne "funkcionira u stvarnosti" i onda na kraju, šlag na tortu, "ipak je to možda najbolja ideja".

Ali kako bi "najbolja ideja" moglo biti nešto što ne "funkcionira u stvarnosti"???
To vladiši ne dolazi pred oči, njega zanima samo igranje. Igrarije i meta.

Ne želim se ni svađati ni polemizirati, ni sa vladišom ni sa karvenom ni sa kingom, ali želim im pomoći da osvijeste što govore. Nadam se da ima smisla ukazati im.

Ne znam kako bih s običnim, najjednostavnijim riječima rekao:

Vladiša,
nismo djeca. Ne treba Sclavi doći i govoriti da Zagor KAO TAJ LIK ne postoji u stvarnosti. To je tako ispod svake razine, da je uopće deplasirano pričati. Da, Zagor iz šume i koji skače po lijanama ne postoji u stvarnosti, barem ja ne znam da postoji.

Međutim, Zagor kao strip, kao način razmišljanja, kao vjera - postoji u stvarnosti. I funkcionira.

Da, i to je NAJBOLJA ideja.

Ne kao neka pričica, kao bijeg od svijeta u fantazije i utopiju, nego DOSLOVNO KAO STVARNOST.

Sclavi to ne može živjeti, on nema vjeru. On će, silinom nužde, reći: ma svijet je loš. Sve propada. Sve je laž i licemjerno. Ne postoji Zagor, nema junaka.
I onda će si u tom crnilu, kada se iskenjao po svemu, ostaviti mali prozorčić kroz koji će možda gledati sunce. Možda nas fantazije drže, možda Nitko stvara svjetove.

Ali ovo je pogrešno rezoniranje.
Da sad ne ulazim u "filozofiranje" i teška izvođenja; postoje razrađeni, teoretski aparati koji satru, mrve to rezoniranje, jednostavno pometu.

Probajmo najjednostavnije, obično reći: radi se o tome da li mi gledamo svijet kao Sclavi (nevjera) ili Nolitta (vjera).
To je čitava stvar sa DL. Također i Zagorom.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnikSwitzerland
18854 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 07/01/2018 :  16:26:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit King Warrior's Homepage  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Polako mislim da ovo trubljenje oko DL nije ništa drugo do obično trubljenje.
Imamo dva nepomična zida i nema šanse da se bilo koji niti jedan cm pomjeri u bilo koju stranu.
Ljudi su imali svoje mišljenje nakon pročitane priče, drugim riječima priča im se ili dopala ili nije, od tada upijaju, ili bolje rečeno, žele da vjeruju samo onoj strani na kojoj su već bili.

Ja bih sada mogao da navedem sve ključne i sporne stvari iz DL i da dokažem da je ideja od svih stvari već postojala i da dolazi iz Nolittinog pera. Bi li šta poslužilo? Ne! Nakon toga jedni bi i dalje vjerovali u jedno a drugi u drugo. Oni drugi bi se još polomili da dokažu da ipak nije tako.

Fino je napisati mišljenje, ali je gubljenje vremena pokušavati ubijediti drugu stranu u nešto u što ne vjeruju. To je možda i dobro tako. Većina ljudi, koliko god glupi izgledali, ipak to nisu.

Ove rasprave ovdje su borbe sa vetrenjačama. Bolje da raspravljate o lakšim temama, kao na primjer zašto Chico više ne nosi sombrero.

Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
1603 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 07/01/2018 :  16:30:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Ovo je logika darknajta (i poludarknajta: karvena, vlaadishe...): u našem svijetu su ideali osuđeni na propast.
Ali nisu u priči, u imaginarnom.

Konfuzija poludarknajta (karvena, vlaadishe...): TO JE NAJBOLJA IDEJA, Zagor je div i besmrtan.

?????

Exactly, to je upravo ono sto mislim da je ideja Sklavijeve price, koju je izmedju ostalog pokusao da ilustruje temom mirne koegzistencije.

Karvena sam zazivao jer sam mislio da je u medjuvremenu nasao odgovor zasto je Zagor morao izvrsiti samoubistvo; Sklaviju se ovde imputira nihilizam, sklonost ka suicidu, necasne namere, a ja sam se ponadao da sam prevideo neku narativnu tehniku. Na tom mestu monomit ponekad trazi zrtvu, ali mogao ga je Sklavi ubiti ko u... Hordama zla, bese? Suicid je stvarno out of character.

Ako mi se dozvoli jos metatrkeljanja, dao bih jedan likovni osvrt. Moram da kazem koliko mi se oduvek svidjala stranica koju je King postavio. Na prethodnim stranama imamo Zagora i Helingena koji su ocigledno predstavljeni kao divovi, jer imamo reference u planinama i drvecu, koje izgleda minijaturno. Kada Zagor pobedi i imamo samo njega na slici, gotovo je nemoguce reci da li je i dalje div ili je ponovo covek jer niti imamo definitivnu referencu niti preklapanje planova. I onda kad okrenemo stranu, vidimo Duha sa sekirom s ledja i Akota iza njega, i ocito je da je ponovo normalne velicine (ako je stvarno ikad i bio dzinom). Taj prelaz je deo lepote Divova i stripova uopste.Zipa kako je sunce pogresno a opet savrseno postavljeno na trecoj strani.

Edited by - Vlaadisha on 07/01/2018 16:51:39
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  17:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha
Exactly, to je upravo ono sto mislim da je ideja Sklavijeve price,ali nije

da je, da ZAISTA jest, onda ne bi imao potrebe pokazivati da "ne funkcionira u stvarnosti".

quote:
to je odgovor na moje pitanje


odgovor na tvoje pitanje je, vladiša: čitaš li ti Zagora.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnicaGermany
804 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 07/01/2018 :  18:04:39  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by grofica Varga

To je dobra analiza
Nije. Preblaga si prema Vladiši. Njegova analiza je nešto potpuno nejasno, pa i njemu samome. Zato mu i kažem da je konfuzan.
Znači, njegova analiza može tek imati neku uvjerljivost kada on sebi (i nama!) razjasni: kakav je to Zagor koji ne bi funkcionirao u "našemu svijetu", a koji je opet besmrtan, jer je ideja koja je najbolja??

Eto, nek on to razjasni, pa onda možemo dalje.

quote:

1.On ima ideale za koje se bori i on ne zna što nosi budućnost.
2.Sklavi i čitatelji znaju da je njegov ideal osuđen na propast.
3.Ali Zagor i dalje o tome nema pojma, kao što ni ja ne znam hoće li se moji planovi ostvariti.


Ovo ti je isto kontradiktorno.
Zato što si podlegla darknajtu (darknajt dolazi u mnogo oblika i ima moment tvrdokornosti: "Onaj tko s obzirom na užasne besmislenosti i nepravednosti ne predočuje iste u njihovoj potpunoj realnosti, nego govorima o Zagoru u gotovo automatskoj samorazumljivosti prelazi preko njih, taj nam se može činiti neistinitijim od samoga nihilista."

i zato:

"Vjera se stječe iz nevjere. Onaj tko ne poznaje iskustvo nevjere također ne vrši nikakvu samosvjesnu vjeru. Tako je i s DEmonom ludila. Njega ne treba jednostavno odbaciti. On nije nešto suvišno, slučajno, nešto što se treba isključiti. Ona je filozofija na granici. Prijelaz u samo filozofiranje. Ali je ujedno ono što se odbacuje prevladavanjem.")

Vratimo se poslije ovog malog ekskursa (koji je neophodan temelj orijentacije da se razumije stvar Zagora - stvar Zagora je ono što je rekao stari Maurović i što sam korektno citirao) na tvoju izjavu kojom si podlegla i zaplela se u mreže konfuzije i Sclavijevo brkanje razina, vladišino metatrkeljanje. (metatrkeljanje je "izraz za nešto neshvatljivo, za nešto što je na granici događanja, za nešto što je u cjelini nepojmljeno, neželjeno, izopačeno, slučajno, za nešto što nadmoćno utječe kao iz vlastitoga izvora, ali sve to skupa ne dobiva oblik, ne postaje nikakvom teorijom, nego ostaje nestajući izraz neke granice." Metatrkeljanje je darknajt, privlačan kao sve demonsko, otuda poludarknajteri kao što je Vlaadisha, Karven itd. ne mogu doći do ODLUČNOG STAVA prema svemu tome, pa i Zagoru, nego se utječu i prišlepaju po liniji Sclavija. Drugim riječima rade jedan kompromis: zar nije INDIKATIVNO da "uljezi" na Zagoru dolaze preko Demona ludila!! Morate sagledati i tu činjencu te otuda opet povratno na sagledavanje fenomena DL. Vaadisha ne čita Zagora niti razumije išta niti mu je blizak Nolitta, nego je on privučen demonskim u vidu bijega u estetski nazor s mračnom voljom za neodređenim kao za medijem koji je prikladan za izopačeno sampotvrđivanje. Zato će ti Vlaadisha pričati o dark batmanu i mooreu itd. I o DL. Koji je njemu zanimljiv kao "meta", metatrkeljanje, Sclavijevo i njegovo.)

Tvoja tri stava:

1.On ima ideale za koje se bori i on ne zna što nosi budućnost.
2.Sklavi i čitatelji znaju da je njegov ideal osuđen na propast.
3.Ali Zagor i dalje o tome nema pojma, kao što ni ja ne znam hoće li se moji planovi ostvariti.,


su gubljenje u "meta". Kada jednom upadneš u tu igru teško se izvući, jer se sve non-stop preokreće, kao Zagoru u DL, pa ne zna što je san a što stvarnost. Nema ni sna ni stvarnosti, sve se preokreće, sve važi za isto i za neisto.

Dakle,
Sclavijev trik koji je teško prozreti (dapače, ni on sam to ne razumije, kao ni karven ni vlaadisha itd.) je što tobože "sintetizira" "stvarni svijet" (naš) i Zagorov. I sada si ti misliš: Zagor ima ideale za koje se bori (tu si u stripu, imaginarnom, Zagorovom svijetu). Ali su ti ideali osuđeni na propast (sada si se, ne primjetivši, prebacila u "stvaran" svijet, naš). I onda novi zaokret: ali Zagor o tome nema pojma (hop. ponovo si u imaginarnom, Zagorovom svijetu).

Ovo je logika darknajta (i poludarknajta: karvena, vlaadishe...): u našem svijetu su ideali osuđeni na propast.
Ali nisu u priči, u imaginarnom.

Konfuzija poludarknajta (karvena, vlaadishe...): TO JE NAJBOLJA IDEJA, Zagor je div i besmrtan.

?????

Vlaadisha, kada izađeš iz svojih površnih analiza, na što sam te, nadam se, potakao - onda možemo nastaviti.

Grofice,
ne pristaj na darknajt i konfuziju poludarknajta.Ma vidi ti njega! Sad se hoće svađati zato što oboje ne volimo istu stvar, ali na različite načine.

Bila sam blaga prema Vlaadiši, skrenula u meta i dark, nesmijem pristati na konfuziju darknajta, moram biti blizu tvojih poimanja.

Posesivan si. I sad bi se svadio iz ničeg. Dovodiš me u situaciju da se opravdavam zbog pizdarije. Zato što sam ja Zagorovka upotpunila Vlaadišin komentar i negdje smo se našli.

Kad je jedan kritičar posprdno upitao Tarantina, u vezi Inglorius Basterds „Znate li vi povijest?“ Ovaj mu je odgovorio da zna. Ali da njegovi likovi ne znaju.

To isto sam primjenila na Zagora u njegovom svijetu. S razlikom u tome što Tarantino nije pametovao svojim likovima, pustio im je njihovu volju, dok je Sclavi došao u Zagora, pametovao mu, „naučio“ ga povijest. S ovim stavom, doduše idem na Sclavijev mlin i ti si to objasnio. (Dva zadnja boldana dijela u tvom postu.)

Mogu te stvari postaviti i ovako, da uklonim ukrštavanje svjetova.

1.On ima ideale za koje se bori i on ne zna što nosi budućnost.
2.Ne znam, treba čitati.
3.Ali Zagor i dalje o tome nema pojma, kao što ni ja ne znam hoće li se moji planovi ostvariti.

Tado je ovo ovako:

I sada si ti misliš: Zagor ima ideale za koje se bori (tu si u stripu, imaginarnom, Zagorovom svijetu).
Ne znam, čitam da doznam. (ostajem u imaginarnom svijetu)
I onda novi zaokret: ali Zagor o tome nema pojma (hop. ponovo si u imaginarnom, Zagorovom svijetu). Zaokreta nema jer nisam ni izašla iz imaginarnog svijeta.

U imaginarnom svijetu imamo situaciju gdje su Zagorovi ideali potopljeni i da mu je kazana budućnost njegovog svijeta. Plus gadljivo samoubojstvo. (Pročitala pa doznala. Ostala u imaginarnom svijetu.)

I što se tu konkretno promijenilo na kraju balade? I koji je to uopće kurac taj darknajt? Nisam od onih koji dobro barataju sa definicijama.
Go to Top of Page

Džedson
Junior Member482 Posts

Member since 29/04/2008

Posted - 07/01/2018 :  18:12:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Džedson a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky


Toninelli bi dobro došao samo kao šegrt. On nije i ne može biti faca. Toninelli je small time.Taj sam dojam i ja stekao prateći extru. Jednostavno, prenisko leti s ambicijama. Lokalne čarkice i makljažice. Nema epopeja. Ako Boselli pomiče divizije, onda on jedva da pomakne desetine. Plus, Zagor mu je često neoprezan i nesposoban, nikakva faca ili štoveć.

quote:
Originally posted by stinky


Grabežljivci iz Vražje doline, 1987.Taj me se najviše dojmio do sada. Tu ima nešto više nego što je uobičajeno kod njega, veća ambicija. Zagor dolazi na područje sa praktično tri tipa primitivnih ljudskih zajednica - zemljoradnici/država na čelu sa Big Georgeom, lovci sakupljači/banda iz šume i zvijeri/kanibali iz pećina. Dva sjajna trenutka u završnom broju, kada Big Georgeu presudi onaj kome se najmanje nadao, i posebno, kada mladić kojeg su cijelo vrijeme tražili pregrize grkljan brkatom glavnom banditu. Šok i nevjerica za bandite, a nadali se velikoj lovi.

Također Dani straha, ne cijela ta epizoda, ali dio koji se odnosi na Žabu Krastaču, njegova sudbina i zadnja vinjeta na kojoj on izbezumljen i izobličen tetura među pustim planinama a nad njim lebdi smrt.

Ove druge njegove poznatije nisu mi baš nešto, osim dobre akcije. Pogotovo Rendal mutant, imaš takav lik a ti radiš priču o pljački banke. I od njega kokošara.

quote:
Originally posted by stinky


Nijedna od ovih epizoda nije velika niti je mogla podići Zagora kao što je to učinio Boselli.
Sam Burattini je > Toninellija, i to usprkos okolnosti da je Toninelli radio u zlatnim osamdesetima, znači u komotnijoj poziciji kada su nastali SVI veliki srednjestrujaški filmovi, od Gooniesa do Ramba. Trebao je samo to prenijeti u Zagora, dati tzv. zlatnog obiteljskog Zagora. On se međutim zakopao u prirepcima, u "žanrovskom". Dakle, u malome kao što je i sam mali.
Da...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:13:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
NEĆU SE SVAĐATI
samo ti želim pomoći da učvrstiš temelje, budući da već jesi providjela ovu Sclavijevu sprdačinu sa Zagorom (što drugim riječima znači: sprdačinu sa, iz Sclavijevog mračnjačkog gledišta, "naivnim" čitateljem koji vjeruje u ideale, koji vjeruje da je svijet - istinit, dobar, lijep)

ps - tarantino je užas, veći darknajter od sclavija:)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:18:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Džedson

Dani straha, ne cijela ta epizoda, ali dio koji se odnosi na Žabu Krastaču, njegova sudbina i zadnja vinjeta na kojoj on izbezumljen i izobličen tetura među pustim planinama a nad njim lebdi smrt.
to je odlična scena

ali opet su me uvukli u te dosadne DL, pa da probam još jednom objasniti, ako je moguće da se malo mrdne IZ priče, iz cClavijeve glave i metarazina fabule. postoji samo jedna bitna metarazina, a to je razina ZNAČENJA toga što je tamo Sclavi istrkeljao. ne zamjeri:)
Go to Top of Page

Džedson
Junior Member482 Posts

Member since 29/04/2008

Posted - 07/01/2018 :  18:26:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Džedson a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by Džedson

Dani straha, ne cijela ta epizoda, ali dio koji se odnosi na Žabu Krastaču, njegova sudbina i zadnja vinjeta na kojoj on izbezumljen i izobličen tetura među pustim planinama a nad njim lebdi smrt.
to je odlična scena

ali opet su me uvukli u te dosadne DL, pa da probam još jednom objasniti, ako je moguće da se malo mrdne IZ priče, iz cClavijeve glave i metarazina fabule. postoji samo jedna bitna metarazina, a to je razina ZNAČENJA toga što je tamo Sclavi istrkeljao. ne zamjeri:)ma kakvo zamjeranje, samo navali : )
što se mene tiče DL su demaskirani i demistificirani odavno
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:28:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha
Sklaviju se ovde imputira nihilizam, sklonost ka suicidu, necasne namere, a ja sam se ponadao da sam prevideo neku narativnu tehnikuJesi. Previdio si podosta toga. Lijepo je da ti se sviđa stranica i da si ju likovno tumačiš. Ali to nije sve, ima puno stvari za istumačiti PRIJE toga.
Znači, previdio si narativnu tehniku Sveznajuće Instance, također hermeneutiku i takvog postupka i svega što se događalo i što odatle slijedi.

"Kako se može pobijediti Hellingen", pita Zagor Sveznajuću Instancu:Hellingen NIJE shvatio.
Što Hellingen nije shvatio?
Ajmo vidjeti u sljedećem postu, likovni prilozi jedan po jedan.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:33:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zagor je pobijedio, jer je shvatioŠto je Zagor shvatio?
To ćemo vidjeti uskoro.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:35:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zagor je shvatio da je Hellingen...mrtav.
Ali on to nije htio sam sebi priznati.

Aha, dobro. Idemo dalje.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:38:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
To je jedini način da se pobijedi Hellingen: da mu se kaže The Istina, da mu se rastjera magla, da mu se sruše iluzijeIdemo dalje.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:41:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zagor je dasa. Zagor Hellingenu u lice govori da je moron, da ništa ne kuži, Zagor "poentira"A što Hellingen?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:45:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Hellingen se slomio. Hellingon puzi, cvili, moli.. . ne bi lise još malo mogao igrati u onom lijepom svemirskom broduI Zagor, taj veliki lijepi dečko , plemeniti junak bez straha i mane, istumačit će Hellingenu šifre transcendencije i reći mu da se može ići igrati svemiraca.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  18:49:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ali u svemu tome, u međučinu Zagorovog "shvaćanja" i Hellingenovog poraza, dogodila se jedna malecka stvar.
Da bi se sve tako odigralo, da bi Zagor "shvatio" i postao Div Obasjan Toplim Zracima, potrena je - žrtvaTko je i što ta "žrtva"?

----------------


prekidamo likovne priloge i prelazimo na hermeneutiku
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnicaGermany
804 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 07/01/2018 :  19:10:24  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Džedson

quote:
Originally posted by stinky


Grabežljivci iz Vražje doline, 1987.Taj me se najviše dojmio do sada. Tu ima nešto više nego što je uobičajeno kod njega, veća ambicija. Zagor dolazi na područje sa praktično tri tipa primitivnih ljudskih zajednica - zemljoradnici/država na čelu sa Big Georgeom, lovci sakupljači/banda iz šume i zvijeri/kanibali iz pećina. Dva sjajna trenutka u završnom broju, kada Big Georgeu presudi onaj kome se najmanje nadao, i posebno, kada mladić kojeg su cijelo vrijeme tražili pregrize grkljan brkatom glavnom banditu. Šok i nevjerica za bandite, a nadali se velikoj lovi.

Također Dani straha, ne cijela ta epizoda, ali dio koji se odnosi na Žabu Krastaču, njegova sudbina i zadnja vinjeta na kojoj on izbezumljen i izobličen tetura među pustim planinama a nad njim lebdi smrt.

Ove druge njegove poznatije nisu mi baš nešto, osim dobre akcije. Pogotovo Rendal mutant, imaš takav lik a ti radiš priču o pljački banke. I od njega kokošara.


Evo ja ću kazati nešto na tu epizodu. Da se ne osjećaš ko ćuk, pao s neba, jer komentiraš nešto što nije DL.

Pljačkaši iz đavolje doline je dobra epizoda. Po meni solidna 4. Mislila sam po naslovnicama da je Zagor opet zaglibio u nekom izgubljenom narodu, a ono radilo se o eksperimentu i zatvoru. U takvim uvjetima ljudi su se klasificirali. Zemljoradnici koji imaju robove i pljačkaši su mi ok. Ona treća klasa, ljudi koji su bili u podzemlju i koji su skroz pobudalili pa postali neki primitivci, mi nije logična. Nekako je malo vremena proteklo da bi se toliko srozali na evolucijskoj ljestvici.
S gledišta scenarija takvi ljudi su bili potrebni, jer je upravo iz te klase nastao lik koji je mogao otkinuti grkljan nekome. Da njega nema, ne bi imali tako efektan kraj.
Donatelli je loš. Svi pljačkaši su ko jaje jajetu. Bradati i crni.

Zadnja vinjeta u Dani Straha je bomba. Ne znam jesi li čitao Tropical Corp od Nolitte. Tema je isto namjerna zaraza Indijanaca. Meni se jako sviđa, jer ima poveznice s pojavom biološkog oružja u povijesti.

Rendal je stvarno zanimljiv negativac. Puno sam očekivala od njega. Pogotovo zato što sam na raznim posterima gledala i u predgovorima čitala o njemu. Epizoda mi je dobra, ali da je moglo biti epskije to je istina.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  19:11:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Hellingen nije shvatio da je mrtav.
Ali Sveznajuća Instanca aka Kiki aka Tvorac je sugerirao Zagoru.
I Zagor je skužio.
Skužio je da je Hellingen ništa, priviđenje, ne postoji.
Hellingen je ništa, ne postoji, Zagor je to skužio - i tako pobijedio.

Ovdje treba mudrosti, Vlaadisha.
Zagor je skužio da je Hellingen mrtav, jer se sjetio da je i Helli bio kod Kikija i da Kiki sve zna, on je Sveznajuća Instanca i Kikač mu je natuknuo rješenje.
Sve je to lijepo, ali samo POLA priče, pola formule.
Zagor je skužio da je Hellingen mrtav, ali je previdio da ... je i on također bio kod Kikača te da je, sukladno - i on mrtav!!

Ovu, drugu stranu medalje, drugi dio formule ti stari mračnjak Sclavi nije tako lijepo stavio u slikice kako je stavio Hellingenovo puženje, cviljenje i slamanje.

Nije stavio Zagorov puz guz, Zagorovo cviljenje, nije stavio da Zagor ne postoji, tu na kraju, u "poanti", jer je to stavio u cjelinu! U čitav strip. To je ono što oni koji hoće gledati vide i koji se odvažno hoće suočiti sa Sclavijevim "tezama".

On tobože radi "poantu", Zagor je Div obasjan suncem i vraća se u Darkwood.
Ali, sukladno Hellingenovoj situaciji, kako ju je sam veliki divovski Zagor shvatio, Zagor se zapravo otišao igrati Darkwooda. Hellingen se igra svemiraca, a Zagor Darkwooda.

A da bi se Zagor mogao igrati Darkwooda, potrebna je, ah "sjeti osam se... netko pomaže... netko se žrtvuje".

Tko je taj tko se žrtvuje?

Pa to ti je, Vlaadisha, čitatelj!

Čitatelj se "žrtvuje", pristaje biti moron, glupan, naivni zagorovac... eda bi Zagor mogao "živjeti", biti Div i igrati se Darkwooda.

To ti je ta velika "ideja" Sclavijeve priče. Tog najgrđeg defetista, slabića, klebljivca.
Sclavi si misli: mogu postojati heroji, Nitko stvara svjetove, samo ako prinesem žrtvu - samo ako si slomim razum.

A to je glupo, pogrešno rezoniranje. Stav nevjere.

Ali kako se razara taj stav, neću sada izvoditi. Već smo imali previše "ozloglašenog" filozofiranja.
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
1603 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 07/01/2018 :  20:07:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

On tobože radi "poantu", Zagor je Div obasjan suncem
Jasno. Moja poenta (ili "poenta") je bila da je Sklavi to pokusao, tvoja da nije kao sunce jasan ili je zlocest. Moja "zbunjola" se odnosi na ovo:
quote:
Zagor se zapravo otišao igrati Darkwooda. Hellingen se igra svemiraca, a Zagor Darkwooda.
Kad je Solar napisao da se Zagor vraca u imaginarni Darkvud, on je mislio na Nolitin, kog zlocesti Sklavi vidi kao decju slikovnicu ili neostvarivu utopiju. Da je triputnajveci, Sklavi bi ga vratio u THE Darkwood. Priznaces da padobrancu "imaginarni Darkvud" zvuci prvoloptaski; meni na dusu sto mi nije bilo odmah palo na pamet da je Solar to vec prevladao i ima drugo tumacenje. (S kojim se ne slazem u potpunosti, ali koje je dobro argumentovano i plauzibilno.) Solar, sori za klizeci - isao sam na loptu.

Edited by - Vlaadisha on 07/01/2018 20:09:31
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
1603 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 07/01/2018 :  20:10:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

prelazimo na hermeneutiku

takoreci biblijsku egzegezu
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
1603 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 07/01/2018 :  20:37:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

odgovor na tvoje pitanje je, vladiša: čitaš li ti Zagora.

Ne. Boneli sveska je kao forma dala neke estetske rezultate malo kasnije, u Milacu, Alesandriniju i Stanu. Feri je neka medjufaza, bio je na pravom putu kad je isao tragom americkog novinskog stripa; poslednji put se razobadao u Morskim hijenama, valjda ih je zato Binjoti onako krvnicki kopirao. Imas to kod prethodne generacije citalaca, koji su odrasli na Crtanim romanima.

Plus mi je dosta rano smetalo svo to nasilje u Darkvudu, pa sam trazio drugacije heroje, neke koji pucaju gumenim mecima ili jos bolje - "uvek nadju nacin." Kad ti je sjekira jedini alat, ceo svet ti izgleda kao glava koju treba rascopati. Ima tu jos sitnica oko postavke: krvna osveta u sredistu origina, makijavelisticki vasarski trikovi i slicno. Naravno da sam ja sad taj koji povrsno cita, ali imao sam 14 godina.

Glavno je da je to likovno tanko.

Nisam nikad "prerastao" Zagora; on je uostalom Tarzanov unuk i Fantomov bastard.

Edited by - Vlaadisha on 07/01/2018 20:41:57
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9365 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2018 :  21:04:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by stinky
čitaš li ti Zagora


Ne.To ti je odgovor na "zbunjolu" oko najboljih ideja, Sclavija i DL.

Za mene: DL je povremeno atraktivno eksplodiranje mjeseca i Titana; često dosadna varijacija sclavi teme "zaustavite vrtešku univerzuma u mojoj glavi"; te najporaznije od svega: petparačko filozofiranje jednog slabića koji si je umislio da će nam objasniti stvari, jer je eto on, bogompozvan, da objasni zagorstadu kako stoje stvari.

Jako precijenjen strip + šarena laža za mnoge čitatelje

Nolitta je, naprotiv, PUNO DUBLJI od Sclavija. Njemu ne treba pretencioznost multiverzuma i metarazina da bi ZAISTA imao metaznačenja u, naoko, običnim pričama. On je savršeno uklopio značenja u postavljeni zagorovski univerzum; Sclavi je uljez - napada izvana da bi na silu ugurao neke svoje teze (koje su promašene, usput). Zato se pobrao otuda i otišao se igrati Dylana Doga.. gdje je doživio fijasko proglasivši svijet šestim katom.
Go to Top of Page
Page: of 1020 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.82 seconds. Snitz Forums 2000