Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29373 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 11/07/2014 : 12:13:31
|
Zima je, lijepo vrijeme, a dva lika s kapama na glavama i škarama u rukama podrezuju lozu. Jedan radi samouvjereno, drugi, suzdržaniji, promatra prvoga i pokušava shvatiti što "povezuje tog tipa s njegovom lozom" i čudi se "jedinstvenom spoju pojedinca i komada stijene na udaru vjetra". Prvi je vinar, drugi je autor stripa.
Godinu je dana Étienne Davodeau uživao u radostima rezidbe, okopavanja, bačvarstva, a i preispitujući se o biodinamici. Richard Leroy je zauzvrat čitao stripove koje je odabrao Étienne, susretao autore, odlazio na festivale, posjetio tiskaru, visio nad Étienneovim crtaćim stolom…
Étienne i Richard razmjenjuju svoja znanja i vještine, pokazuju mjesta koja njihov rad (umjetnički i vinogradarski) mogu dijeliti, a ona su brojnija nego što se na prvi pogled moglo zamisliti...
Orka Specijal 19 • Neznalice: Priča o međusobnoj inicijaciji • 272 stranica • C/B • 170 x 240 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Étienne Davodeau • Crtež Étienne Davodeau • Prijevod Goran Marinić • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 11.7.2014. • Cijena 100 Kn
Preview: http://www.fibra.hr/Download.asp?ID=142
|
Trouble will find me |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
Member since 06/10/2011 |
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4313 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 11/07/2014 : 13:38:03
|
Trsim se kupiti to čim prije, ne bi li se začokotalo na polici do vremena berbe. Markose, koje vino preporučaš uz čitanje? |
Bok, kako si.
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29373 Posts
Posted - 11/07/2014 : 13:48:51
|
Ja preferiram pivo, crno ili pšenično, dok sam oko vina apsolutni neznalica. Oko loze nešto ipak malo znam. Moji imaju vinograd i kao dijete sam uvijek radio u njemu i to mi je bila uzasna gnjavaza. Jedne godine smo brat i ja trebali poviti lozu, a mi smo to odlučili riješiti puno jednostavnije - sve što je stršalo iznad žice, mi smo jednostavno odsjekli:) Ajme. |
Trouble will find me |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4313 Posts
Posted - 11/07/2014 : 14:28:24
|
Što se tiče pive- to je to ;) A što se tiče vinogradarstva- haha slična stvar je bila i u mom slučaju S time da ja ni danas ne znam baš s obrezivanjem i povezivanjem dok moj brat zna. Ili se pretvara da zna. Pa mu uspije!!
Anyways, onda stavljam tekuću preporuku nakon čitanja. Pa tko bude voljan...
|
Bok, kako si.
|
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Posted - 11/07/2014 : 14:37:10
|
Pa i nije toliko komplicirano, samo treba logički razmišljat i malo poznavat lozu. Naravno, možeš sve pojednostaviti s ovim Markosovim rješenjem Doduše mi isto povijamo lozu a ne puštamo samo ove "špirune" s jednim okom kao na naslovnici. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 11/07/2014 : 18:16:52
|
Za razliku od Markosa, ja sam kao klinac svake godine uživao s djedom i u vinogradima u Donjem Polju i Rožicama, i poslije u pravljenju vina, od gaženja u karatelima do prodaje u njegovoj konobi dvaput godišnje. I ne samo zbog toga, već znam da će mi ovo savršeno leći.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
Edited by - Johnny Difool on 11/07/2014 18:42:32 |
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7124 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 22/08/2014 : 00:03:40
|
U ovo suludo vreme, ovaj strip me je smirio. Mrzeo sam vinograd kao klinac i hladnoću po kojoj me je otac sa entuzijazmom terao da riljam meni tada ogromnih 7 ari. Ali sada ideje teranja svega u ..., kupovina vinograda i beg iz "civilizacije" deluje veoma primamljivo i sve više verovatno. |
|
|
sergej773
Senior Member
Cuba
1922 Posts
Member since 03/06/2012 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29373 Posts
|
stbojan
New Member
Serbia
280 Posts
Member since 29/10/2011 |
Posted - 29/09/2014 : 23:27:00
|
Kao sto se desava da covek moze povrsno da uziva u vinu, na isti nacin mislim da moze i da dozivi ovaj strip... da, na prvu loptu Neznalice mogu da ponude jednu sasvim obicnu (neki bi rekli i kvazi-filozofsku) pricu o dve razlicite stvari (vino i strip) i njihovoj medjusobnoj vezi u smislu truda, stvaranja, kreacije, unosenja licnog sebe, nadahnuca..., ali kao i kod vina, kada mu se prepustis i dozvolis svojim culima da "slobodno" i potpuno uzivaju u njemu, osetis i ono sto se na prvi pogled/ukus mozda nije moglo osetiti..., a kod Neznalica ima prilicno toga cemu se mozes prepustiti i uzivati... jer eto "neznanje je sloboda"...
Meni, jedan sasvim opusten i simpatican strip, koji cu (bas zbog toga) sigurno dati/preporuciti i prijateljima da procitaju... nije pretenciozan, ne pretenduje na neko ne znam ni ja kakvo graficko/umetnicko remek delo... jedan sasvim obican strip, ali ako ga ukacis moze i da ti prija...
Note 1: Ko nije skapirao paralelu izmedju licnog dozivljaja/ukusa, vrhunskog vina i Mebijusa... neka cita ponovo... Note 2: Za sam ugodjaj u stripu, svakako da nije neophodno neko preterano predznanje o vinu i stripu, ali je mozda donekle i pozeljno, uzivanje je ipak vece ako su coveku bliske obe stvari... Note 3: Anto, nikada neces moci da kazes da si procitao celokupni Trondheimov opus ako ne procitas ovaj strip... jedna strana ce ti uvek faliti i to nece biti to... |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21116 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 29/09/2014 : 23:56:36
|
quote: Originally posted by stbojan
Note 3: Anto, nikada neces moci da kazes da si procitao celokupni Trondheimov opus ako ne procitas ovaj strip... jedna strana ce ti uvek faliti i to nece biti to...
primljeno k znanju! |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Posted - 03/10/2014 : 22:41:58
|
Dobre su Neznalice, poučne baš kako bi i trebale biti. Kako je ovu priču ispričao stripaš mislim da je više namijenjena ljudima koji su upoznati s stripom nego nekome tko poput Richarda o stripu zna jako malo. Slažem se s stbojanom da strip daje najbolji efekt ako je čitatelj upoznat barem s djelomično sa stripom, vinogradarstvom i vinom. Pokušat ću dat ovaj strip nekim ljudima pa da vidim kakva će biti njihova reakcija, možda griješim o namjeni ovoga stripa. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4313 Posts
Posted - 20/10/2014 : 19:10:11
|
Lijepo je kada od stripa dobiješ točno onoliko koliko i očekuješ. Neznalice su potpuno ispunile moja očekivanja. Pa čak i nešto više budući da nisam očekivao i insajderski prikaz stripovske industrije i pripadajućeg mu ljudstva. Dokumentarističko ergo poučno djelo koje je autor ispričao na vrlo frendovski način bez suvišnog kompliciranja. Čitatelj je tihi˝treći čovjek˝. Barem sam se ja tako osjećao. A ne fali niti humora. Majkemi. Etienne je skroz kul lik.
I za kraj, pio sam neki ziheraški low class Caubernet Sauvignion iz 2012. Sjelo je sve taman. Ipak, ak će netko ovih dana čitati ovaj strip nek proba s nekom Malvazijom jer mislim da bi i to moglo bit ok. Pa nebud' lijen nek javi ovdje. |
Bok, kako si.
|
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 25/12/2014 : 11:45:11
|
SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO |
Edited by - kasper on 25/12/2014 11:46:17 |
|
|
gombi
New Member
Slovenia
234 Posts
Member since 27/07/2010 |
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8166 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 17/01/2015 : 18:41:08
|
quote: Originally posted by kasper
SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO SJAJNO
da ne pišem previše ali ovo je zaista SJAJNO |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 17/01/2015 : 21:31:05
|
I ja mogu ponoviti, SJAJNO :-)
Volim kad uzmem strip u ruke bez ikakvih očekivanja, a onda me uhvati i ne mogu stati. Uživao sam u svakoj stranici. Stripovi koji se spominju su nam uglavnom poznati, Davodeau kao da je koristio Fibrin katalog za odabir Richardove stripovske lektire. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38060 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 17/01/2015 : 22:56:04
|
Znaci, zelite reci, da cak i kad ne volim niti ne pijem vino, ovo ce mi biti sjajan strip? Pa dobro onda ... marked.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8166 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 18/01/2015 : 00:34:29
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
I ja mogu ponoviti, SJAJNO :-)
Volim kad uzmem strip u ruke bez ikakvih očekivanja, a onda me uhvati i ne mogu stati. Uživao sam u svakoj stranici. Stripovi koji se spominju su nam uglavnom poznati, Davodeau kao da je koristio Fibrin katalog za odabir Richardove stripovske lektire.
da, ali u onom popisu na kraju popijeno / pročitano se vidi da ima fibra još toga za objavit a vidi se i da čuvari nisu pročitani |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21116 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 23/01/2015 : 21:52:50
|
quote: Originally posted by KuntaKinte
U ovo suludo vreme, ovaj strip me je smirio.
quote: Originally posted by stbojan
Meni, jedan sasvim opusten i simpatican strip,... nije pretenciozan, ne pretenduje na neko ne znam ni ja kakvo graficko/umetnicko remek delo... jedan sasvim obican strip, ali ako ga ukacis moze i da ti prija...
Neznalice je strip o jednogodišnjem (a i nešto dužem) druženju jednog strip autora i jednog vinogradara, kroz koje svako od njih saznaje o profesiji onog drugog;Neznalice je strip o radu,pre svega vinogradarskom,poučan i smirijući.Smirujući verovatno jer rad,posebno onaj u prirodi,pa još kreativan na neki način,smiruje i opušta u ovo ludo vreme kada svi živimo dvesta na sat. Ima tu dosta toga i za naučiti;puno je i dijaloga,možda i kvazi-filozofskih,ali meni su baš prijali.
A posebnu draž daju i prikazi strip izdavaštva,festivala,detalja iz života pojedinih autora koji su nam poznati iz domaćih izdanja. Da ne pominjem Trondhajmovo gostovanje i izlaganje teorije o kljunu.
Etjenov crtež,isto kao i sama priča,je jako prijatan i opuštajući.Jedan od boljih na koje sam naišao u poslednje vreme.
Od stripova koji su nabrojani na kraju stripa (koje je Ričard,vinogradar, pročitao tokom tih godinu dana druženja),a kojih nema u domaćim izdanjima,voleo bih da vidim Lupus,Frederika Pitersa i Aproximativement,Luisa Trondhajma.
I svidelo mi se kad je Ričard, na Etjenovo pitanje kako mu se dopada Mebijus,rekao "nije dobro."
8/10 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
Topic |
|