Author |
Topic  |
Markos
Webmaster

Croatia
29621 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 20/10/2017 : 23:10:01
|

Početak šezdesetih godina. Nakon očeve smrti, dva brata, Fabio i Giovanni, jezde cestama za volanom Fiata 500. To putovanje, satkano od svađa, šutnji, sjećanja i susreta, odvest će ih do rodne Italije, nakon tolikih godina. U natruhama se iscrtava portret njihova oca i navodi ih da na vidjelo izađu njihovi burni odnosi…
Rođen 1976., Alfred piše i crta za strip, bavi se ilustracijom i dizajnom. 2007. osvojio je nagradu publike i nagradu Essentiel na Festivalu u Angoulêmeu stripom Zašto sam ubio Pierrea. Come prima, njegov novi samostalni album, hommage je talijanskom poslijeratnom filmu. Ova društvena komedija u obliku filma ceste, u jednakoj mjeri iznenađujuća i dirljiva, osvojila je Grand Prix Festivala u Angoulêmeu za najbolji strip 2013.
Kolorka 92 • Come prima • 224 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Alfred • Crtež Alfred • Prijevod Marija Spajić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.10.2017. • Cijena 200 Kn
http://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-92-come-prima/463/
|
Trouble will find me |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15830 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Dwayne_Looney
Advanced Member

7051 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 21/10/2017 : 09:50:48
|
"Come prima" zvuči totalno gay ali vidim nijedan od glavnih likova se ne zove Come pa sam malo proguglao i vidim tako se zvao neki talijanski glazbeni hit iz 50-ih. Vidjet ćemo komentare... |
loading...
|
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29621 Posts
Posted - 21/10/2017 : 10:27:26
|
Meni je priča jako dirljiva, ali pretpostavljam da pomaže ako ti vlastita obiteljska povijest donekle nalikuje događanjima u stripu (a još ako glavni lik jako sliči na tvog vlastitog pokojnog oca...), pa se lakše poistovjetiš s likovima. Ali i bez toga priča je vrlo zanimljiva, mada, u principu se ne događa ništa previše posebno, dva se brata nađu nakon što se 10 godina nisu vidjeli i idu kući pokopati oca. I cijelim putem iz Francuske do Italije "samo" pričaju, pa polako izlaze na vidjelo grijesi iz prošlosti, krive odluke, prkosi itd itd. A tu se onda vidi vještina autora, kako to putovanje i njihov razgovor uspije učiniti tako zanimljivim.
Inače, "Come prima" bi na talijanskom značilo "Kao nekad" ili "Kao prije", nostalgija izbija iz svake pore, ne vidim odakle ti gej konotacije, ali dobro. |
Trouble will find me |
 |
|
Dwayne_Looney
Advanced Member

7051 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 21/10/2017 : 10:39:49
|
Jutarnja šala. Inače, taj opis "radnje" me privlači, djelić previewa sam pogledao radi crteža i može proći ali mi je dojam da bi možda bolje izgledalo da nije u koloru. Iz ove ture prvi favorit ali pošto ima dosta drugih želja, malo starijih izdanja, teško će se probiti na spisak za Interliber. Ali eto kladit ću se na više iznose iduća dva tjedna pa možda  |
loading...
|
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12914 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 21/10/2017 : 10:44:57
|
quote: Originally posted by Markos
Početak šezdesetih godina. Nakon očeve smrti, dva brata, Fabio i Giovanni, jezde cestama za volanom Fiata 500. To putovanje, satkano od svađa, šutnji, sjećanja i susreta, odvest će ih do rodne Italije, nakon tolikih godina. U natruhama se iscrtava portret njihova oca i navodi ih da na vidjelo izađu njihovi burni odnosi…
Rođen 1976., Alfred piše i crta za strip, bavi se ilustracijom i dizajnom. 2007. osvojio je nagradu publike i nagradu Essentiel na Festivalu u Angoulêmeu stripom Zašto sam ubio Pierrea. Come prima, njegov novi samostalni album, hommage je talijanskom poslijeratnom filmu. Ova društvena komedija u obliku filma ceste, u jednakoj mjeri iznenađujuća i dirljiva, osvojila je Grand Prix Festivala u Angoulêmeu za najbolji strip 2013.
Kolorka 92 • Come prima • 224 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Alfred • Crtež Alfred • Prijevod Marija Spajić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.10.2017. • Cijena 200 Kn
http://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-92-come-prima/463/
Čitao, naravno, i preporučio, dobar strip.
Za one koji se plaše gayeva, bez straha, nema ih ovdje. Ja ih nisam namirisao.
Ovo film ceste je sigurno izraz za road movie. Sviđa mi se
|
Have mercy |
 |
|
nika331
Senior Member

Croatia
1375 Posts
Member since 13/10/2006 |
|
vukozec
Advanced Member

5055 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 21/10/2017 : 13:13:34
|
u principu se ne događa ništa previše posebno, dva se brata nađu nakon što se 10 godina nisu vidjeli i idu kući pokopati oca.
Jebiga, meni ovaj sinopsis zvuci zanimljivije od većine onih Bitki Dobra i Zla, odnosno privlači me više od 90% ostale strip ponude :) |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29621 Posts
|
kasper
Advanced Member

10914 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
oscar
Starting Member
.gif)
Serbia
48 Posts
Member since 15/04/2016 |
|
vukozec
Advanced Member

5055 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 24/10/2017 : 12:11:58
|
I meni, ali "klasičnoj" strip-publici to baš i nije tako...
Ponekad mi padne napamet da ja zapravo i ne volim stripove na pravi način (a skupa sa mnom i sva takva "moderna" publika), odnosno da od njih tražimo da budu nešto drugo, sličniji filmu ili literaturi. A onda opet, neki stripovi koje ubrajam u vrh osobnih favorita, a koji profilom odgovaraju upravo stripu poput ovoga, mislim da ne mogu biti ništa drugo doli strip. Asterios Polyp naprimjer, da dalje ne nabrajam. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21626 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 09/12/2017 : 01:22:33
|
Nakon odličnog Zašto sam ubio Pjera, u ovoj godini smo dobili još dva albuma iz pera Alfreda - Neću umreti kao lovina i Come prima.I dok sa prvim albumom iz nekog razloga nisam bio najzadovoljniji (u stvari strip mi je jako dobar,ali jedan je od onih za koje nemate želju da ga ikad više pročitate + što mi je crtež u njemu slabašan),Come prima/As before/Kao nekad je već druga priča. Strip govori o dva brata koja se sreću nakon x godina.Stariji,Fabio,je odavno napustio Italiju,oca i porodicu,srušivši sve mostove za sobom,živeći na ivici,varajući i povređivajući sve oko sebe.Đovani,kome je Fabio bio nekada uzor,nalazi ga u nekom francuskom gradu i nagovara da zajedno odnesu u rodno mesto urnu sa pepelom pokojnog oca u kršu od Fiata 500 koji im je ostavljen u nasleđe.Ceo album se bavi njihovim putom,tokom kojeg se oni raspravljau,svađaju...te iznose na videlo svakakve stvari iz prošlosti,odluke koje su ih dovele u trenutnu situaciju... U pitanju je jedan hvalevredan "road slice of life",naslov koji ću sa uživanjem (za razliku od prethodno pomenutog) čitati još dosta puta. Crtež,kadriranje...sve za 5 (i opet za razliku od Lovine). Jedini minus koji bih naveo,je taj što mi Come prima ipak nije izmamio neki veće emocije - nema tu autorovog foliranja,patetike ili nečeg sličnog,jedostavno me nije baš gađao direktno u srce (kao što možda nekog jeste).Barem na na prvo čitanje. Ali u svakom slučaju,apsolutno preporučujem strip!
4.5/5 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19292 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 10/12/2017 : 11:04:25
|
naravno, mi smo klasiki a vi ste super-extra-specijal-premium-publika...a da je problem u vama, niste pomislili? |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21626 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 10/12/2017 : 12:35:58
|
quote: Originally posted by teller
naravno, mi smo klasiki a vi ste super-extra-specijal-premium-publika...a da je problem u vama, niste pomislili?
telleru,ako sa 40 i više godina čitaš jedino one iste stripove koje si gutao kao klinac,moraš sam sebi priznati da tu nešto debelo nije u redu.
|
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19292 Posts
Posted - 10/12/2017 : 15:00:07
|
quote: Originally posted by anto
naravno, mi smo klasiki a vi ste super-extra-specijal-premium-publika...a da je problem u vama, niste pomislili?
telleru,ako sa 40 i više godina čitaš jedino one iste stripove koje si gutao kao klinac,moraš sam sebi priznati da tu nešto debelo nije u redu.
e, sad sam se zamislio...a ja mislio da je ukus i osiječaj za ljepotu u pitanju...hvala, druže. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
kasper
Advanced Member

10914 Posts
|
Bachy
Senior Member

Croatia
1790 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 10/12/2017 : 15:44:42
|
quote: Originally posted by anto
e, sad sam se zamislio...a ja mislio da je ukus i osiječaj za ljepotu u pitanju...hvala, druže.
Jednostavno moram... Telleru, jesi li ikada pročitao neki od Fibrinih stripova? Ako jesi, koji?
Ako nisi, od kud ti potreba komentirati nešto što ne voliš, nije ti ukusno ili osiječaj za ljepotu nije profunkcionirao i obilježio kao lijepo? |
Oj, budi svoj! |
 |
|
kasper
Advanced Member

10914 Posts
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19292 Posts
Posted - 10/12/2017 : 17:31:59
|
quote: Originally posted by kasper
ma telera boli cose za stripove, samo je eto vezan za tu svoju strip istoriju i eto to je, to je sve
 tellerbook je za kaspera pročitana knjiga.... |
|
 |
|
Bachy
Senior Member

Croatia
1790 Posts
Posted - 10/12/2017 : 18:07:37
|
quote: Originally posted by kasper
ma telera boli cose za stripove, samo je eto vezan za tu svoju strip istoriju i eto to je, to je sve
 tellerbook je za kaspera pročitana knjiga....
Istina, teško je nekad priznati da je lakše osuđivati druge, suditi o nečemu a u stvari ne imati pojma o čemu se ustvari govori. To mogu samo veliki umjetnici na skupim drogama. |
Oj, budi svoj! |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12970 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 11/12/2017 : 02:11:55
|
quote: Originally posted by Bachy
Ako nisi, od kud ti potreba komentirati nešto što ne voliš, nije ti ukusno ili osiječaj za ljepotu nije profunkcionirao i obilježio kao lijepo?
Prilično je jasno da je telleru Fibrin katalog odbojan, ali pravi razlog zašto on toliko pljuje po Fibrinim izdanjima nisu sami stripovi, već činjenica da on jednostavno prezire Marka.
Prilično sam siguran da bi on češće napao Marka direktno, ali se zadovoljava time da konstantno pljuje po Fibri. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Bachy
Senior Member

Croatia
1790 Posts
Posted - 11/12/2017 : 08:04:14
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by Bachy
Ako nisi, od kud ti potreba komentirati nešto što ne voliš, nije ti ukusno ili osiječaj za ljepotu nije profunkcionirao i obilježio kao lijepo?
Prilično je jasno da je telleru Fibrin katalog odbojan, ali pravi razlog zašto on toliko pljuje po Fibrinim izdanjima nisu sami stripovi, već činjenica da on jednostavno prezire Marka.
Prilično sam siguran da bi on češće napao Marka direktno, ali se zadovoljava time da konstantno pljuje po Fibri.
Ah, još jedan... onda mi je sve jasno. Što se mene tiče ova rasprava je završena. |
Oj, budi svoj! |
 |
|
Combatrock
Advanced Member

Serbia
4891 Posts
Member since 26/12/2009 |
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2276 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 11/12/2017 : 16:50:26
|
quote: Originally posted by kasper a i nisu mi jasni ljudi koji raspravljaju sa telerom
Niti meni, vjeruj mi. Da li je ikad Marko (a debelo bi mogao) odgovorio na bilo koji njegov post? Nije  |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19292 Posts
Posted - 12/12/2017 : 12:38:12
|
quote: Originally posted by Dalen
quote: Originally posted by kasper a i nisu mi jasni ljudi koji raspravljaju sa telerom
Niti meni, vjeruj mi. Da li je ikad Marko (a debelo bi mogao) odgovorio na bilo koji njegov post? Nije 
šta to znaći? da je on mudar a ja glup? ne! to znaći da Marko teško prihvača kritiku. i da me ima na ignore listi...to je prednost foruma naspram života... živiš u svom idealnom svijetu, svi te vole,hvale,maze...ti si gore, ostali dole... ok je Marko jako, njegov doprinus stripu je golem i nemjerljiv... ali je ipak samo čovjek sa svojim dobrim i ponekom lošom osobinom..isto ko tamo neki teller laprdalo... sve je počelo kad je izkritikovao jednu Ferrijevu naslovnicu Zagora za Distrojer, nisam se složio a ne slažem se ni danas da su sve Fibrine za svršit, oterao je Dade,još par debatra i ignore... još par forumaša oteraš i tvoj sajt je samo tvoj...a ima i pravo jer je on šef i bez njega nebi bilo mojih dragih stripova.com. ja ga čitam, on mene neće, nikakav problem, zemlja je još uvijek okrogla a i još se vrti...
|
|
Edited by - teller on 12/12/2017 12:49:21 |
 |
|
Topic  |
|