forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Borbe protiv Turaka
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 18

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17829 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 01/05/2021 : 09:03:28  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

quote:
Originally posted by zeljko

Ima.li iko tursko osmansko casrtvo
Od von hamera u 3 toma

Dobio sam na poklon u osamdesetima.
Ponajbolje na temu turskog carstva, barem od onog što sam čitao.

Cuo sam da zavrsava sa 1815.
Jel istina de malo objasni
Ne daju mi se pare ako nije barem neato zaokruzeno

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

surfer
Average Member

Austria
967 Posts

Member since 09/05/2008

Posted - 01/05/2021 : 09:41:33  Show Profile Show Extended Profile  Send surfer a Private Message  Reply with Quote
Tipican primjer lokalne mitlogije koja ne drzi vodu kad ju se stavi u veci kontekst dogadjanja i uvedu i strani izvori.
Imate tu na kraju i literaturu iz koje je radjeno, tako da ne ispadne da nije znanstveno.
Literatur: Scheuch, Manfred: Historischer Atlas Österreich, 3. Aufl., Wien 1994, S. 58-59, 70-71, 76-79
https://privat.genealogy.net/flacker/kriege.htm
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12516 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 01/05/2021 : 10:11:18  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
puno bolje ispada ako imam neko ozadje, neki poster, još kada bi imao neki bolji fotoaparat a ne ovo jado na mobitelu sa 3,2 megapixela.....

Edited by - 1Euro on 01/05/2021 10:16:39
Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6412 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 01/05/2021 : 10:51:57  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Inzistiranje na vlastitoj junačkoj prošlosti, na bitkama i pobjedama, na doprinosu tokovima svjetske historije i lomljenju moćnih imperija, to je dio one iste malograđanske svijesti koja se kiti visokim školama i titulama, tobožnjim vlastitim obrazovanjem (dok se obrazovanije od sebe podcjenjuje, bivajući sam funkcionalno nepismenim, pa i bez položenog pravosudnog ispita, koji prethodnom pravnom obrazovanju daje određenu težinu, jer pretpostavlja rad u praksi - bez toga si ćato).

Takav pristup, bitke i pobjede, Antemurale Christianitatis i Kosovski boj, to su velike samoobmane dva najveća južnoslavenska naroda, kojima ti narodi lažu sami sebe, ne priznaju si da su mali - ali i da kao takvi imaju svoje mjesto pod suncem, da mogu napredovati u svijetu, ako tu istinu prihvate, ako se prestanu lagati i ako se riješe bolesti malograđanštine.

Edited by - VALTER on 01/05/2021 10:55:37
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25509 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/05/2021 : 13:02:24  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Inzistiranje na vlastitoj junačkoj prošlosti, na bitkama i pobjedama, na doprinosu tokovima svjetske historije i lomljenju moćnih imperija, to je dio one iste malograđanske svijesti koja se kiti visokim školama i titulama, tobožnjim vlastitim obrazovanjem (dok se obrazovanije od sebe podcjenjuje, bivajući sam funkcionalno nepismenim, pa i bez položenog pravosudnog ispita, koji prethodnom pravnom obrazovanju daje određenu težinu, jer pretpostavlja rad u praksi - bez toga si ćato).

Takav pristup, bitke i pobjede, Antemurale Christianitatis i Kosovski boj, to su velike samoobmane dva najveća južnoslavenska naroda, kojima ti narodi lažu sami sebe, ne priznaju si da su mali - ali i da kao takvi imaju svoje mjesto pod suncem, da mogu napredovati u svijetu, ako tu istinu prihvate, ako se prestanu lagati i ako se riješe bolesti malograđanštine.

Genijalno!

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

vladar
Average Member

Serbia
765 Posts

Member since 05/09/2002

Posted - 01/05/2021 : 15:23:14  Show Profile Show Extended Profile  Send vladar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

[quote]Originally posted by sawitch

Kakav ...... Pljuje necije znanje a svoje navodi pod “rekao mi drug” ahahahahahahhahahahahahahahahahahah

Gle buco, ne uspijeva ti isprovocitrati me, čak moram reći da je to što radiš pomalo žalosno:D

'Gle buco'?? 'Gle buco'???

Da li je na s.com dozvoljeno obratiti se nekome sa 'Gle, klempo, nosonjo, coro, smrdo, ...', ako je dozvoljeno nekoga nazivati 'bucom' (a ne tepati mu, tom prilikom)?
Pitam za druga.
Go to Top of Page

vladar
Average Member

Serbia
765 Posts

Member since 05/09/2002

Posted - 01/05/2021 : 15:25:54  Show Profile Show Extended Profile  Send vladar a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jedan od najboljih postova u poslednjih nekoliko godina.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40472 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 01/05/2021 : 17:11:56  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vladar

quote:
Originally posted by mladjo

[quote]Originally posted by sawitch

Kakav ...... Pljuje necije znanje a svoje navodi pod “rekao mi drug” ahahahahahahhahahahahahahahahahahah

Gle buco, ne uspijeva ti isprovocitrati me, čak moram reći da je to što radiš pomalo žalosno:D

'Gle buco'?? 'Gle buco'???

Da li je na s.com dozvoljeno obratiti se nekome sa 'Gle, klempo, nosonjo, coro, smrdo, ...', ako je dozvoljeno nekoga nazivati 'bucom' (a ne tepati mu, tom prilikom)?
Pitam za druga.

Kad ne znas sta ces onda ili kazes da si pogresio uz izvinjenje a neki drugi soj ljudi vredja. A ovde mu se moze.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 01/05/2021 : 18:00:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

A da netko potrazi i neku tursku knjigu, pa da vidimo sta oni sami kazu, i sta oni uce tamo preko, tko i kada ih je odalamio i slomio? :D :D

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19766 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/05/2021 : 18:17:05  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

A da netko potrazi i neku tursku knjigu, pa da vidimo sta oni sami kazu, i sta oni uce tamo preko, tko i kada ih je odalamio i slomio? :D :D

Sjećam se da je Cenk Uygur pričao da su ga u školi u Turskoj učili da nikada nisu izgubili rat prije Prvog svjetskog.
Po mom iskustvu s Turcima, oni i dalje vjeruju da su najjača sila na svijetu. Ili barem tu negdje.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

surfer
Average Member

Austria
967 Posts

Member since 09/05/2008

Posted - 01/05/2021 : 18:48:38  Show Profile Show Extended Profile  Send surfer a Private Message  Reply with Quote
Jako je zabavno sto od svih koji sudjeluju u raspravi
upravo moderator pametuje, naziva sugovornike "malom djecom",
vrijedja ih i podcjenjuje jer imaju manje skole od njega, bahati se svojim ispitima i diplomom,
a sve to zato sto misli da je najskolovaniji na ovom topicu,
a to svakako i sasvim sigurno nije.
Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
623 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 01/05/2021 : 18:59:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
Ono kada zaposlenik MUP-a prijeti na forumu da će nekoga "složiti". Bože sveti...

Šta se tiče rasprave vezane uz temu... Tražiti jednu istinu u povijesnim događajima jednako je uočavanju figurativnosti kod Pollocka.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47293 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 01/05/2021 : 19:06:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by surfer

Jako je zabavno sto od svih koji sudjeluju u raspravi
upravo moderator pametuje, naziva sugovornike "malom djecom",
vrijedja ih i podcjenjuje jer imaju manje skole od njega, bahati se svojim ispitima i diplomom,
a sve to zato sto misli da je najskolovaniji na ovom topicu,
a to svakako i sasvim sigurno nije.

Bah,zato san jučer i poslika ono u atlasu . Sisak se ne spominje uopće. Eno pogledaj.
Inače lik koji je to uređiva :https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Overy
Valjda čovik zna više od lokal patriota i nekog dip. pov- šta predaje dječici u nekoj školici.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Caleb
Advanced Member

Greece
16463 Posts

Member since 01/07/2008

Posted - 01/05/2021 : 19:20:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caleb's Homepage  Send Caleb a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bravo!

Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic
https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 01/05/2021 : 20:38:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Po mom iskustvu s Turcima, oni i dalje vjeruju da su najjača sila na svijetu. Ili barem tu negdje.

Jos sad sa sultanwannabejem... gdje im je kraj.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17209 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 01/05/2021 : 20:43:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Problem Siska za Osmanlije je dosita taj što su oni stali sa pokušajima osvajanima manjih kula. Pritisak obrane su preuzeli Hrvati kako god to nekom zvučalo smiješno. Naravno uz pomoć saveznika. Osmanlijski napad na Beč je pokušaj osvajanje većih kula, ako padne veća kula past će i manje. Slikovito rečeno. Strategija Osmanlija nije bila loša ali nije za njih dobro završila.
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 01/05/2021 : 21:15:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
Nije to samo u stripovima, knjigama, nego i u albumima sa sličicama kao npr Historic Battles, Viaggio nel tempo,Istorijske face i slično... i umnogima istorijskima albumima. A zanimljiv je i album od Mirima npr. Naša istorija.

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 01/05/2021 21:18:09
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10819 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 01/05/2021 : 21:33:51  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Valter je pogodio u tancinu!

Nego, Euro,crni Euro (no offense!)😁.. Neki dan velis kako mijesanje figura iz razlicitih epoha nije autenticno,a poster u pozadini ti je bas original srednji vijek,izgleda u Sloveniji kmetovi i seljaci imali PVC prozore, manje imali propuha v hizi nego vlastelini.😁

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17209 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 01/05/2021 : 23:18:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

Valter nije pogodio ništa, čak ni ne zaključuje logično nego govori ono što se nekim ljudima sviđa na štetu povijesnih činjenica.

Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12516 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 02/05/2021 : 10:29:31  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

Nego, Euro,crni Euro (no offense!)😁.. Neki dan velis kako mijesanje figura iz razlicitih epoha nije autenticno,a poster u pozadini ti je bas original srednji vijek,izgleda u Sloveniji kmetovi i seljaci imali PVC prozore, manje imali propuha v hizi nego vlastelini.😁

to sam ja samo testirao, da vidim kako ispada ako fotografiram ispred nekog postera ili tako nešto. Ta slika je od nekog kalendara kojeg sam našao i nema veze sa mojom dioramom. Ionako ču fotografirati borbu ispred zamka, pa če to biti ono pravo, ovo je bio samo test, da vidim kako ispada ako se poslužim nekom pozadinom i ovo mi je prvo palo pod ruke. Vjerovatno ču te fotografije kasnije obrisati, kada stavim nove na kojima če biti i zamak. Ovo je samo zagrijavanje, zatišje pred burom. Naravno i sljedeče fotografije koje ču stavljati kasnije još neče biti one prave jer nemam još svih figurica koje želim, trebam još Turke naručiti i još neke druge, tako da če za one završne fotografije trebat sačekati još dosta vremena, a u međuvremenu stavljat ču ono šta budem mogao napraviti sa ovime šta imam trenutačno pri ruci.
Go to Top of Page

Zile
New Member

United Kingdom
155 Posts

Member since 03/08/2007

Posted - 02/05/2021 : 15:02:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Zile a Private Message  Reply with Quote
Sto se tice diorame ovog zamka, postoji problem ovog drveca i stijena koji se naslanjaju na same bedeme i dosezu do visine grudobrana. Ovo se nikako nije smjelo dopustiti (u realnosti) jer olaksava potencijalnim napadacima penjanje uz zidine i bez merdevina i drugih opsadnih sprava, pogotovo nocne diverzije pa tako bedem cine besmislenim.
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12516 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 02/05/2021 : 18:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zile

Sto se tice diorame ovog zamka, postoji problem ovog drveca i stijena koji se naslanjaju na same bedeme i dosezu do visine grudobrana. Ovo se nikako nije smjelo dopustiti (u realnosti) jer olaksava potencijalnim napadacima penjanje uz zidine i bez merdevina i drugih opsadnih sprava, pogotovo nocne diverzije pa tako bedem cine besmislenim.

ovaj grad Rifnik je izgrađen na stjeni, samo što se na onim fotografijama gdje su ruševine ne vidi dobro, jer su zarasle drvečem i grmljem ali inače ako ga posjetiš u živo još se dobro vide stijene. Tako da meni se to baš sviđa, upravo zbog originalnosti kako je u stvarnosti. Inače razumijem tvoju poantu ali ovdje je taj zamak sagrađen na stijeni i u stvarnosti. Naravno da nisu stijene sasvim jednako napravljene jer je nemoguče, u stvarnosti sa ove južne strane ima ravna stijena oko 10 metara a onda tek počinje zamak na njoj koji je imao nekih 20+ metara, tako da je praktički neosvojiva. U biti ga stijena podigne za 10 metara, zato su i gradili na toj stjeni, a na sjevernoj strani je provalija od nekih 100+ metara, tako da ga tamo nitko nije mogao napasti. Zato moj zamak i gleda samo na južnu stranu, jer izza sjeverne nema ništa osim provalije.
Inače pronašao sam sliku iz neke topografije iz 17 stolječa kako bi taj zamak izgledao u 17 stolječu:

čitao sam istoriju tog zamka i on je bio sagrađen u 13 stolječu samo kao jedan toranj na istoku, kasnije su ga dograđivali prema zapadu i do 17 stolječa je vjerovatno izgledao tako kako prikaziva fotografija gore, ali pošto se moja diorama događa u 15 stolječu tada je vjerovatno imao dva tornja umjesto 3, jer su ga polako dograđivali od 13-17 stolječa. U 17 stolječu je zamak več bio napušten i počeo propadati i najprije je propao na zapadu jer je tamo bio dograđivan i u renesansi nisu koristili tako kvalitetan material i rad kako su to koristili u 13 stolječu (to sam pročitao na internetu u vezi sa tim zamkom), pa je tamo najprije propao, danas su ionako očuvana samo dva tornja (kao na mojoj diorami) a najbolje je očuvan baš ovaj početni iz 13 stolječa.
Zato meni ova diorama dosta znači jer mi predstavlja baš taj zamak iz 15 stolječa, okružen stijenama i drvečem i za mene izgleda dosta vjerno. Ko neka replika kako je možda stvarno izgledalo, jer nitko ne može sasvim znati jer nema fotografija tog zamka iz 15 stolječa. Ja sam se več raspitivao kod muzeja, da bi mi rekli šta god u vezi sa tim zamkom, možda nešto o emblemima, zastavi, ljudima koji su tamo živjeli , pa su mi napisali da i sami nemaju nekih informacija i nisu mi ništa znali reči.
Zato ču ja njima poslati fotografije ove makete pa da vidim šta če mi oni reči, da li oni vide neke sličnosti, kako je zamak mogao izgledati u 15 stolječu, pa ču javiti ovdje ako mi budu odgovorili nešto zanimljivo

Edited by - 1Euro on 02/05/2021 18:53:50
Go to Top of Page

Zile
New Member

United Kingdom
155 Posts

Member since 03/08/2007

Posted - 02/05/2021 : 19:34:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Zile a Private Message  Reply with Quote
Nije problem sto je zamak gradjen na stijeni, to se tako i radi da bi bio sto nepristupacniji, nego sto na toj konkretnoj diorami imaju poveci komadi stijena uz same bedeme, a zidovi nisu mnogo visoki (u razmjeri je to nekih 3.5-4 metara), tako da bi u stvarnosti neko vrlo lako mogao da se popne uz taj zid spolja. Prilikom gradnje zamka to se ocisti tako da uz same zidove nema nista, ni komada stijena a pogotovo ne drveca. Na diorami izgleda atraktivno ali u stvarnosti je fatalno za branioce prilikom napada.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40472 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 02/05/2021 : 22:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton
Sjećam se da je Cenk Uygur pričao da su ga u školi u Turskoj učili da nikada nisu izgubili rat prije Prvog svjetskog.

Nisam citao turske knjige ali sam slusao dosta Muamera Zukorlica recimo koji tvrdi da je Danak u krvi glupost i da je to u stvari bila lepa i dobrovoljna prilika za Srbe da napreduju u hijerarhiji carstva. Pa mogu da zamislim koliko slicna moze biti istorija u Turskoj. Ali svakako bi bilo interesantno procitati. Svakako smo za njih bili brabonjak u koji uvek ugase kad hoce negde da krenu, prgavo smetalo pa ne znam koliko paznje su mogli nama posvetiti. Pogotovo nakon V vekova u kojima je ovo bila njihova drzava.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

DinkoJ
New Member

243 Posts

Member since 09/11/2018

Posted - 03/05/2021 : 00:43:47  Show Profile Show Extended Profile  Send DinkoJ a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

U Turskim izvorima bitka kod Siska se rijetko gdje spominje a tamo gdje se spominje brojke veličine vojske su obrnute, Turci su bili brojčano duplo slabiji a krščani duplo jači.
Go to Top of Page
Page: of 18 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000