Author |
Topic |
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17829 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 01/05/2021 : 09:03:28
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
quote: Originally posted by zeljko
Ima.li iko tursko osmansko casrtvo Od von hamera u 3 toma
Dobio sam na poklon u osamdesetima. Ponajbolje na temu turskog carstva, barem od onog što sam čitao.
Cuo sam da zavrsava sa 1815. Jel istina de malo objasni Ne daju mi se pare ako nije barem neato zaokruzeno |
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
surfer
Average Member
Austria
967 Posts
Member since 09/05/2008 |
Posted - 01/05/2021 : 09:41:33
|
Tipican primjer lokalne mitlogije koja ne drzi vodu kad ju se stavi u veci kontekst dogadjanja i uvedu i strani izvori. Imate tu na kraju i literaturu iz koje je radjeno, tako da ne ispadne da nije znanstveno. Literatur: Scheuch, Manfred: Historischer Atlas Österreich, 3. Aufl., Wien 1994, S. 58-59, 70-71, 76-79 https://privat.genealogy.net/flacker/kriege.htm |
|
|
1Euro
Advanced Member
12516 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 01/05/2021 : 10:11:18
|
puno bolje ispada ako imam neko ozadje, neki poster, još kada bi imao neki bolji fotoaparat a ne ovo jado na mobitelu sa 3,2 megapixela.....
|
Edited by - 1Euro on 01/05/2021 10:16:39 |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6412 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 01/05/2021 : 10:51:57
|
Inzistiranje na vlastitoj junačkoj prošlosti, na bitkama i pobjedama, na doprinosu tokovima svjetske historije i lomljenju moćnih imperija, to je dio one iste malograđanske svijesti koja se kiti visokim školama i titulama, tobožnjim vlastitim obrazovanjem (dok se obrazovanije od sebe podcjenjuje, bivajući sam funkcionalno nepismenim, pa i bez položenog pravosudnog ispita, koji prethodnom pravnom obrazovanju daje određenu težinu, jer pretpostavlja rad u praksi - bez toga si ćato).
Takav pristup, bitke i pobjede, Antemurale Christianitatis i Kosovski boj, to su velike samoobmane dva najveća južnoslavenska naroda, kojima ti narodi lažu sami sebe, ne priznaju si da su mali - ali i da kao takvi imaju svoje mjesto pod suncem, da mogu napredovati u svijetu, ako tu istinu prihvate, ako se prestanu lagati i ako se riješe bolesti malograđanštine. |
Edited by - VALTER on 01/05/2021 10:55:37 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25509 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 01/05/2021 : 13:02:24
|
quote: Originally posted by VALTER
Inzistiranje na vlastitoj junačkoj prošlosti, na bitkama i pobjedama, na doprinosu tokovima svjetske historije i lomljenju moćnih imperija, to je dio one iste malograđanske svijesti koja se kiti visokim školama i titulama, tobožnjim vlastitim obrazovanjem (dok se obrazovanije od sebe podcjenjuje, bivajući sam funkcionalno nepismenim, pa i bez položenog pravosudnog ispita, koji prethodnom pravnom obrazovanju daje određenu težinu, jer pretpostavlja rad u praksi - bez toga si ćato).
Takav pristup, bitke i pobjede, Antemurale Christianitatis i Kosovski boj, to su velike samoobmane dva najveća južnoslavenska naroda, kojima ti narodi lažu sami sebe, ne priznaju si da su mali - ali i da kao takvi imaju svoje mjesto pod suncem, da mogu napredovati u svijetu, ako tu istinu prihvate, ako se prestanu lagati i ako se riješe bolesti malograđanštine.
Genijalno! |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
vladar
Average Member
Serbia
765 Posts
Member since 05/09/2002 |
Posted - 01/05/2021 : 15:23:14
|
quote: Originally posted by mladjo
[quote]Originally posted by sawitch
Kakav ...... Pljuje necije znanje a svoje navodi pod “rekao mi drug” ahahahahahahhahahahahahahahahahahah
Gle buco, ne uspijeva ti isprovocitrati me, čak moram reći da je to što radiš pomalo žalosno:D
'Gle buco'?? 'Gle buco'???
Da li je na s.com dozvoljeno obratiti se nekome sa 'Gle, klempo, nosonjo, coro, smrdo, ...', ako je dozvoljeno nekoga nazivati 'bucom' (a ne tepati mu, tom prilikom)? Pitam za druga. |
|
|
vladar
Average Member
Serbia
765 Posts
Member since 05/09/2002 |
Posted - 01/05/2021 : 15:25:54
|
Takav pristup, bitke i pobjede, Antemurale Christianitatis i Kosovski boj, to su velike samoobmane dva najveća južnoslavenska naroda, kojima ti narodi lažu sami sebe, ne priznaju si da su mali - ali i da kao takvi imaju svoje mjesto pod suncem, da mogu napredovati u svijetu, ako tu istinu prihvate, ako se prestanu lagati i ako se riješe bolesti malograđanštine.
Jedan od najboljih postova u poslednjih nekoliko godina. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40472 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 01/05/2021 : 17:11:56
|
quote: Originally posted by vladar
quote: Originally posted by mladjo
[quote]Originally posted by sawitch
Kakav ...... Pljuje necije znanje a svoje navodi pod “rekao mi drug” ahahahahahahhahahahahahahahahahahah
Gle buco, ne uspijeva ti isprovocitrati me, čak moram reći da je to što radiš pomalo žalosno:D
'Gle buco'?? 'Gle buco'???
Da li je na s.com dozvoljeno obratiti se nekome sa 'Gle, klempo, nosonjo, coro, smrdo, ...', ako je dozvoljeno nekoga nazivati 'bucom' (a ne tepati mu, tom prilikom)? Pitam za druga.
Kad ne znas sta ces onda ili kazes da si pogresio uz izvinjenje a neki drugi soj ljudi vredja. A ovde mu se moze. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 01/05/2021 : 18:00:12
|
A da netko potrazi i neku tursku knjigu, pa da vidimo sta oni sami kazu, i sta oni uce tamo preko, tko i kada ih je odalamio i slomio? :D :D
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19766 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 01/05/2021 : 18:17:05
|
quote: Originally posted by Poli
A da netko potrazi i neku tursku knjigu, pa da vidimo sta oni sami kazu, i sta oni uce tamo preko, tko i kada ih je odalamio i slomio? :D :D
Sjećam se da je Cenk Uygur pričao da su ga u školi u Turskoj učili da nikada nisu izgubili rat prije Prvog svjetskog. Po mom iskustvu s Turcima, oni i dalje vjeruju da su najjača sila na svijetu. Ili barem tu negdje. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
surfer
Average Member
Austria
967 Posts
Member since 09/05/2008 |
Posted - 01/05/2021 : 18:48:38
|
Jako je zabavno sto od svih koji sudjeluju u raspravi upravo moderator pametuje, naziva sugovornike "malom djecom", vrijedja ih i podcjenjuje jer imaju manje skole od njega, bahati se svojim ispitima i diplomom, a sve to zato sto misli da je najskolovaniji na ovom topicu, a to svakako i sasvim sigurno nije. |
|
|
DK24
Average Member
Croatia
623 Posts
Member since 24/04/2020 |
Posted - 01/05/2021 : 18:59:10
|
Ono kada zaposlenik MUP-a prijeti na forumu da će nekoga "složiti". Bože sveti...
Šta se tiče rasprave vezane uz temu... Tražiti jednu istinu u povijesnim događajima jednako je uočavanju figurativnosti kod Pollocka. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47293 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 01/05/2021 : 19:06:25
|
quote: Originally posted by surfer
Jako je zabavno sto od svih koji sudjeluju u raspravi upravo moderator pametuje, naziva sugovornike "malom djecom", vrijedja ih i podcjenjuje jer imaju manje skole od njega, bahati se svojim ispitima i diplomom, a sve to zato sto misli da je najskolovaniji na ovom topicu, a to svakako i sasvim sigurno nije.
Bah,zato san jučer i poslika ono u atlasu . Sisak se ne spominje uopće. Eno pogledaj. Inače lik koji je to uređiva :https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Overy Valjda čovik zna više od lokal patriota i nekog dip. pov- šta predaje dječici u nekoj školici. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Caleb
Advanced Member
Greece
16463 Posts
Member since 01/07/2008 |
Posted - 01/05/2021 : 19:20:19
|
Bravo! |
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 01/05/2021 : 20:38:46
|
quote: Originally posted by tinton
Po mom iskustvu s Turcima, oni i dalje vjeruju da su najjača sila na svijetu. Ili barem tu negdje.
Jos sad sa sultanwannabejem... gdje im je kraj.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17209 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 01/05/2021 : 20:43:58
|
Problem Siska za Osmanlije je dosita taj što su oni stali sa pokušajima osvajanima manjih kula. Pritisak obrane su preuzeli Hrvati kako god to nekom zvučalo smiješno. Naravno uz pomoć saveznika. Osmanlijski napad na Beč je pokušaj osvajanje većih kula, ako padne veća kula past će i manje. Slikovito rečeno. Strategija Osmanlija nije bila loša ali nije za njih dobro završila. |
|
|
Risar_69
Advanced Member
Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
Posted - 01/05/2021 : 21:15:54
|
Nije to samo u stripovima, knjigama, nego i u albumima sa sličicama kao npr Historic Battles, Viaggio nel tempo,Istorijske face i slično... i umnogima istorijskima albumima. A zanimljiv je i album od Mirima npr. Naša istorija. |
Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli! |
Edited by - Risar_69 on 01/05/2021 21:18:09 |
|
|
emirem
Advanced Member
10819 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 01/05/2021 : 21:33:51
|
Valter je pogodio u tancinu!
Nego, Euro,crni Euro (no offense!)😁.. Neki dan velis kako mijesanje figura iz razlicitih epoha nije autenticno,a poster u pozadini ti je bas original srednji vijek,izgleda u Sloveniji kmetovi i seljaci imali PVC prozore, manje imali propuha v hizi nego vlastelini.😁 |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17209 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 01/05/2021 : 23:18:44
|
quote: Originally posted by emirem
Valter nije pogodio ništa, čak ni ne zaključuje logično nego govori ono što se nekim ljudima sviđa na štetu povijesnih činjenica.
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12516 Posts
Posted - 02/05/2021 : 10:29:31
|
quote: Originally posted by emirem
Nego, Euro,crni Euro (no offense!)😁.. Neki dan velis kako mijesanje figura iz razlicitih epoha nije autenticno,a poster u pozadini ti je bas original srednji vijek,izgleda u Sloveniji kmetovi i seljaci imali PVC prozore, manje imali propuha v hizi nego vlastelini.😁
to sam ja samo testirao, da vidim kako ispada ako fotografiram ispred nekog postera ili tako nešto. Ta slika je od nekog kalendara kojeg sam našao i nema veze sa mojom dioramom. Ionako ču fotografirati borbu ispred zamka, pa če to biti ono pravo, ovo je bio samo test, da vidim kako ispada ako se poslužim nekom pozadinom i ovo mi je prvo palo pod ruke. Vjerovatno ču te fotografije kasnije obrisati, kada stavim nove na kojima če biti i zamak. Ovo je samo zagrijavanje, zatišje pred burom. Naravno i sljedeče fotografije koje ču stavljati kasnije još neče biti one prave jer nemam još svih figurica koje želim, trebam još Turke naručiti i još neke druge, tako da če za one završne fotografije trebat sačekati još dosta vremena, a u međuvremenu stavljat ču ono šta budem mogao napraviti sa ovime šta imam trenutačno pri ruci. |
|
|
Zile
New Member
United Kingdom
155 Posts
Member since 03/08/2007 |
Posted - 02/05/2021 : 15:02:05
|
Sto se tice diorame ovog zamka, postoji problem ovog drveca i stijena koji se naslanjaju na same bedeme i dosezu do visine grudobrana. Ovo se nikako nije smjelo dopustiti (u realnosti) jer olaksava potencijalnim napadacima penjanje uz zidine i bez merdevina i drugih opsadnih sprava, pogotovo nocne diverzije pa tako bedem cine besmislenim. |
|
|
1Euro
Advanced Member
12516 Posts
Posted - 02/05/2021 : 18:50:13
|
quote: Originally posted by Zile
Sto se tice diorame ovog zamka, postoji problem ovog drveca i stijena koji se naslanjaju na same bedeme i dosezu do visine grudobrana. Ovo se nikako nije smjelo dopustiti (u realnosti) jer olaksava potencijalnim napadacima penjanje uz zidine i bez merdevina i drugih opsadnih sprava, pogotovo nocne diverzije pa tako bedem cine besmislenim.
ovaj grad Rifnik je izgrađen na stjeni, samo što se na onim fotografijama gdje su ruševine ne vidi dobro, jer su zarasle drvečem i grmljem ali inače ako ga posjetiš u živo još se dobro vide stijene. Tako da meni se to baš sviđa, upravo zbog originalnosti kako je u stvarnosti. Inače razumijem tvoju poantu ali ovdje je taj zamak sagrađen na stijeni i u stvarnosti. Naravno da nisu stijene sasvim jednako napravljene jer je nemoguče, u stvarnosti sa ove južne strane ima ravna stijena oko 10 metara a onda tek počinje zamak na njoj koji je imao nekih 20+ metara, tako da je praktički neosvojiva. U biti ga stijena podigne za 10 metara, zato su i gradili na toj stjeni, a na sjevernoj strani je provalija od nekih 100+ metara, tako da ga tamo nitko nije mogao napasti. Zato moj zamak i gleda samo na južnu stranu, jer izza sjeverne nema ništa osim provalije. Inače pronašao sam sliku iz neke topografije iz 17 stolječa kako bi taj zamak izgledao u 17 stolječu:
čitao sam istoriju tog zamka i on je bio sagrađen u 13 stolječu samo kao jedan toranj na istoku, kasnije su ga dograđivali prema zapadu i do 17 stolječa je vjerovatno izgledao tako kako prikaziva fotografija gore, ali pošto se moja diorama događa u 15 stolječu tada je vjerovatno imao dva tornja umjesto 3, jer su ga polako dograđivali od 13-17 stolječa. U 17 stolječu je zamak več bio napušten i počeo propadati i najprije je propao na zapadu jer je tamo bio dograđivan i u renesansi nisu koristili tako kvalitetan material i rad kako su to koristili u 13 stolječu (to sam pročitao na internetu u vezi sa tim zamkom), pa je tamo najprije propao, danas su ionako očuvana samo dva tornja (kao na mojoj diorami) a najbolje je očuvan baš ovaj početni iz 13 stolječa. Zato meni ova diorama dosta znači jer mi predstavlja baš taj zamak iz 15 stolječa, okružen stijenama i drvečem i za mene izgleda dosta vjerno. Ko neka replika kako je možda stvarno izgledalo, jer nitko ne može sasvim znati jer nema fotografija tog zamka iz 15 stolječa. Ja sam se več raspitivao kod muzeja, da bi mi rekli šta god u vezi sa tim zamkom, možda nešto o emblemima, zastavi, ljudima koji su tamo živjeli , pa su mi napisali da i sami nemaju nekih informacija i nisu mi ništa znali reči. Zato ču ja njima poslati fotografije ove makete pa da vidim šta če mi oni reči, da li oni vide neke sličnosti, kako je zamak mogao izgledati u 15 stolječu, pa ču javiti ovdje ako mi budu odgovorili nešto zanimljivo |
Edited by - 1Euro on 02/05/2021 18:53:50 |
|
|
Zile
New Member
United Kingdom
155 Posts
Member since 03/08/2007 |
Posted - 02/05/2021 : 19:34:26
|
Nije problem sto je zamak gradjen na stijeni, to se tako i radi da bi bio sto nepristupacniji, nego sto na toj konkretnoj diorami imaju poveci komadi stijena uz same bedeme, a zidovi nisu mnogo visoki (u razmjeri je to nekih 3.5-4 metara), tako da bi u stvarnosti neko vrlo lako mogao da se popne uz taj zid spolja. Prilikom gradnje zamka to se ocisti tako da uz same zidove nema nista, ni komada stijena a pogotovo ne drveca. Na diorami izgleda atraktivno ali u stvarnosti je fatalno za branioce prilikom napada.
|
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40472 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 02/05/2021 : 22:18:48
|
quote: Originally posted by tinton Sjećam se da je Cenk Uygur pričao da su ga u školi u Turskoj učili da nikada nisu izgubili rat prije Prvog svjetskog. Po mom iskustvu s Turcima, oni i dalje vjeruju da su najjača sila na svijetu. Ili barem tu negdje.
Nisam citao turske knjige ali sam slusao dosta Muamera Zukorlica recimo koji tvrdi da je Danak u krvi glupost i da je to u stvari bila lepa i dobrovoljna prilika za Srbe da napreduju u hijerarhiji carstva. Pa mogu da zamislim koliko slicna moze biti istorija u Turskoj. Ali svakako bi bilo interesantno procitati. Svakako smo za njih bili brabonjak u koji uvek ugase kad hoce negde da krenu, prgavo smetalo pa ne znam koliko paznje su mogli nama posvetiti. Pogotovo nakon V vekova u kojima je ovo bila njihova drzava. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
DinkoJ
New Member
243 Posts
Member since 09/11/2018 |
Posted - 03/05/2021 : 00:43:47
|
quote: Originally posted by Poli
U Turskim izvorima bitka kod Siska se rijetko gdje spominje a tamo gdje se spominje brojke veličine vojske su obrnute, Turci su bili brojčano duplo slabiji a krščani duplo jači. |
|
|
Topic |
|
|
|