Author |
Topic |
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 03/05/2021 : 09:40:55
|
quote: Originally posted by Zile
Nije problem sto je zamak gradjen na stijeni, to se tako i radi da bi bio sto nepristupacniji, nego sto na toj konkretnoj diorami imaju poveci komadi stijena uz same bedeme, a zidovi nisu mnogo visoki (u razmjeri je to nekih 3.5-4 metara), tako da bi u stvarnosti neko vrlo lako mogao da se popne uz taj zid spolja. Prilikom gradnje zamka to se ocisti tako da uz same zidove nema nista, ni komada stijena a pogotovo ne drveca. Na diorami izgleda atraktivno ali u stvarnosti je fatalno za branioce prilikom napada.
Razumijem ja tebe i vjerovatno su tako oni i napravili i očistili to od drveča i stijena koliko god su mogli da naprave zamak što nepristupačniji. Kod moje diorame, sasvim očiščeni zamak bez kamenja, skala, drveča,...izgledao bi previše prazan, pust, dosadan,....pa mu ovo daje malo na izgledu, atraktivnosti,....meni se upravo sviđa takav. Sigurno bi se pronašlo još nekih nedostataka, ako bi ih se baš tražilo ali ja ih ni ne tražim. Ali kad več razgovaramo o napadu na zamak, kako bi to izgledalo, i da je ovo drveče i kamenje smetnja, da olakšava put napadačima,...pa moglo bi se gledati i ovako, da se je lako moglo iz zamka baciti vrelo ulje (što se inače i radilo) na drveče i zapaliti ga, dok se netko penjao drvečem, pa se to moglo izkoristiti i kao dodatna poteškoča za napadače. Isto tako ako se vrelo ulje bacalo po skalama, možda su zbog toga bile skliskije, uz to ako su skale bile prevelike, teško ih je bilo razbiti, pomaknuti,..jer oni tada nisu imali građevinarske strojeve, pa da su mogli to samo tako napraviti, uz to skala može pomoči a može i odmoči, jer ipak ona predstavlja još dodatnu prepreku koju treba savladati, da ne pričam da na skalu ne možeš postaviti ljestve pa se njima popeti na zamak, kako možeš postaviti na ravnom terenu,....tako da takav teren (drveče, skale) može biti i dodatna prepreka za napadače i pomoč braniocima. Zato je u stvarnosti uvijek svaki strateg organizirao napad ili obranu i sa pomoču terena. Teren je bio najbitniji i tko ga je dobro savladao taj je mogao zahvaljujuči tome i pobjediti. Sigurno su ljudi koji su stvarno živjeli u zamku to znali pa su maknuli ono šta bi bilo ugrožavajuče za njih, a ako im se činilo da je to još jedna u nizu prepreka, oni bi to i izkoristili. Kad več pričamo o mojoj konkretnoj diorami, možda je drveče preslabo, pa se bi slomilo, da se netko pokušao penjati, možda bi ga penjanje usporilo, pa bi ga bilo lakše pogoditi sa obzidja, možda bi usporilo napadače, koji bi se nagomilali ispod drveča u želji za penjanjem, pa ih možeš lakše srediti jednom vručom kupkom iz ulja, ili lakša meta za strijelce (samostrel, luk, čak su poznavali arkebuze) |
|
|
Zile
New Member
United Kingdom
155 Posts
Member since 03/08/2007 |
Posted - 03/05/2021 : 12:02:18
|
A sta ako napadaju nocu a ovi unutra ne ocekuju napad? Pogledaj film Dorotej da vidis kako izgleda kad pljackasi iznenada nocu napadnu zamak, isto realno prikazano. O svemu tome se moralo voditi racuna, ne samo kad se ocekuje da neko dodje. Ako ih uhvate nespremne i popnu se unutra pred zoru kad straza prispava, ovi unutra su gotovi. Velike stijene se lome tako sto se probuse rupe na liniji po kojoj zeli da se stijena prereze, na kracim razmacima, a zatim se u rupe uguraju drveni klinovi koji se pokvase vodom i kad oni nabubre stijena se rascijepi i pukne po toj liniji. Ne trebaju gradjevinske masine za to :) Ni ona kapija ne bi smjela ici ispod kule jer na taj nacin potkopava kulu, pa joj je osnova upola manja nego povrsina i zid ne bi izdrzao tezinu kule. Ima dosta gresaka ali izgleda atraktivno.
|
Edited by - Zile on 03/05/2021 12:10:07 |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 03/05/2021 : 12:45:21
|
ovaj je zamak inače postavljen na brežuljku odakle puca pogled 360 stepeni naokolo i nemoguče je, da se ne bi spazio neki veči broj ljudi. Jer iz tog brežuljka se vidi barem 10+ km daleko, uz to ako se i spazi vojska u dolini, do zamka vodi brdovit put koji se polako uspinje i da bi se došlo do zamka treba barem 2 sata ako ne i više a to je dovoljno vremena, da se vojska u zamku pripremi na sukob. Naravno uvijek je moguče, da se netko prošunja i noču ali teško se je bezslišno šunjati noču jer se može stati na neku granu koja pukne, životinje mogu oznaniti uzbunu, uz to, tu su i stražari, koji se mogu postaviti ispred zidina tako i na tornjevima a unutar zamka su isto tako debela i zaključana vrata, koja se mogu zaključati iz unutrašnje strane. Uz sve to, za ovaj zamak kažu kako je imao neki podzemni rov, koji je mogao poslužiti za vrijeme opsade ili bijega. Mislili su ljudi na sve, da nije tako, ne bi se ovaj zamak održao oko 500 godina, nakon što su ga napustili. Što se tiče kapije tu si u pravu, originalni zamak sigurno nije imao ovakvu kapiju, ili građenu na taj način. Nisam arhitekt ali ako dobro pogledaš moju maketu vidiš da se dio kule oslanja i na kamenu skalu, tako da i ta skala nosi na sebi dosta težine, što može značiti da se težina raspodjeli i da ne mora iči sva težina na onaj svod kapije, nego ide dio i na skalu, uz to, kapija ima dvoje vrata što znači da ima i veoma jak unutrašnji centralni stebar na sredini (jer se vrata otvaraju lijevo i desno) tako da i taj dio drži svoju težinu kule i nije prazan prostor nego taj sredinski stebar služi kao podpora |
|
|
Zile
New Member
United Kingdom
155 Posts
Posted - 03/05/2021 : 16:22:50
|
Zamak jeste na brezuljku, ali diorama je na ravnom :D Na onoj slici iz 17. vijeka sto si postavio, oko zidova kula koje su na vrhu brezuljka zaista i nema nikakvih stijena i drveca. Izmedju dva krila kapije nema nista, jer je ona predvidjena za ulazak i izlazak sirih elemenata kao sto su kola, tako da u sredini mora biti prazan prostor. A svi moji komentari se odnose samo na dioramu, a ne na realan zamak kakav je bio. Taj sto je radio dioramu nije se potrudio da to odgovara realnosti, vec da bude atraktivno.
|
Edited by - Zile on 03/05/2021 16:31:25 |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 03/05/2021 : 18:12:10
|
Zamak jeste na brezuljku, ali diorama je na ravnom :D Na onoj slici iz 17. vijeka sto si postavio, oko zidova kula koje su na vrhu brezuljka zaista i nema nikakvih stijena i drveca. Izmedju dva krila kapije nema nista, jer je ona predvidjena za ulazak i izlazak sirih elemenata kao sto su kola, tako da u sredini mora biti prazan prostor. A svi moji komentari se odnose samo na dioramu, a ne na realan zamak kakav je bio. Taj sto je radio dioramu nije se potrudio da to odgovara realnosti, vec da bude atraktivno.
jasno ti je, da ne može diorama stajati na brežuljku jer se onda ne može figurice postaviti? zato je i rađena na ravnom a skale i drveče su za ugođaj, da se dava utisak okoline (skale, drveče) kakva je inače zaista tamo. To j esamo da se dobiva utisak okoline, da se ne radi npr o travi, moru, rijeci, pustinji,... na slici koju sam stavio ima jedna ogromna skala, a drveče ima ali su ga u 17 stolječu posjekli kada su izgradili još dodatne prostorije, ali pošto se moja diorama događa 200 godina prije (15 stolječe) tada je vjerovatno tamo još bilo drveče
što se tiče kapije, mi ne možemo znati šta je izza kapije jer se ne vidi ali možemo zamisliti, tu si vjerovatno u pravu, i meni više tako izgleda ali mi ne smeta jer kao što možeš vidjeti na slici, zamak je stvarno stajao na velikoj skali, koja nosi na sebi glavnu težinu tornja, isto tako težina se raspodjeli i na zadnju stranu, koja je ravna, pa tako na tu desnu stranu gdje su vrata ide tek nekih 25 posto težine ako uopšte toliko a i ta težina može se osloniti na neku gredu, tramove koji su stavljeni između katova, tako da nisam previše zabrinut a za detaljnju analizu trebali bismo pitati nekog statičara, da nam stručno objasni i izračuna koliki je rizik urušavanja u pitanju. Sve u svemu ja sam zadovoljan dioramom i nemam baš nekih zamjerki. Uz to, tamo če stajati i figurice, pa če zaklanjati pogled, tako da sumnjam da če puno ljudi to uopšte primjetiti |
|
|
Zile
New Member
United Kingdom
155 Posts
Posted - 03/05/2021 : 20:48:32
|
Naravno da diorama moze stajati na brezuljku, nagne se teren ovako (i opet mogu da stanu figure): http://www.smarttinc.com/post_project_spec/little-round-top-civil-war-diorama/ Drvece na tvom crtezu je daleko 50-100 metara od bedema, a uz sam bedem nema nijedno, kao ni kamenje koje doseze do ivice bedema. Dio ispod kule gdje prolazi kapija je u potpunosti supalj, jer ako se tu stavi neki stub, to zaprecuje prolaz kroz kapiju. Kad kula stoji na stijeni, ona svejedno ima svoj temelj, a taj temelj je potkopan tom kapijom. Sve i da stoji na vrhu planine, to joj nece pomoci da se kula ne urusi. Takvi prepusti u to vrijeme su bili nemoguci za izvesti, usljed nedostatka odgovarajucih nosecih konstrukcija koje danas postoje i to mogu da izdrze (sa kamenom je to nemoguce izvesti). Nisam nikad vidio da neko tako postavlja kapiju na nekoj gradjevini. Da je barem malo pomakao lijevu kulu ulijevo, mogao je lijepo da smjesti kapiju na sredini izmedju dvije kule, sto je logicno, normalno i tipicno. Osim toga, fale i male vratnice u sklopu kapije kroz koje prolaze pjesaci da se ne bi svaki cas otvarala velika kapija, ovako nesto: https://c8.alamy.com/comp/ET0X4R/big-spikes-rivets-fitted-on-strong-huge-main-entrance-gate-small-wicket-ET0X4R.jpg
|
Edited by - Zile on 03/05/2021 21:14:23 |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 04/05/2021 : 10:07:07
|
ako čemo cjepidlačiti onda ovako:
-naklon koji si pokazao se može uraditi ali ako čemo raditi pravu dioramu (stvarnih dimenzija naklona brežuljka) taj naklon je premalo strm, znači pravi naklon je ipak strmiji i kao takav figurice bi mogle polako da se spuštaju same od sebe zbog težine, ne bi dobro stajale, neke bi čak mogle prevagnuti ako im je težina više prema naprijed. Bila bi takva diorama uvjerljivija, zbog prikazivanja strmine, brežuljka, ali meni osobno se više sviđa ovako, gdje se može figurice ljepše postaviti, ima više mjesta i mogučnosti za premeštanja figurica i kreiranje bitke. Uz to, za nekog običnog promatrača, on ni ne zna da je tamo trebao biti brežuljak npr...ono što je njemu bitno je, da vidi neki zamak i bitku ispred njega. Nije sad da sam ja plačen od strane nekog muzeja, ministarstva kulture, povijesti i slično pa da moram da napravim neku maketu, koja izgleda sasvim tačno prema topografiji terena.
-što se tiče u vezi kapije. Ja znam da izza tih zidina nije bilo nikakvog dvorišta, barem ne takvog, da se moglo uči kočijom, pa uopšte nije bilo potrebe po nekakvoj velikoj kapiji, niti tamo nema mijesta za nju, zato sam 100% siguran da velike kapije uopšte nije bilo. Čak nisam siguran da je ulaz uopšte bio sa ove strane. Siguran sam, da je svakome tko pravi zamak u interesu da je ulaz što manji, da ga se lakše može braniti, da u slučaju da protivnici uđu u zamak da ne mogu nahrliti nego da se moraju gurati jedan po jedan koje onda lakše savladaš,....tako da ove velike kapije uopšte ne bi trebalo da bude, ali ona je ipak napravljena i sad je šta je. Ako bude to takav problem, da ljudi neče moči spavati zbog toga, da če mi slati pretječa pisma, da če mi vikati ispred kuče, da če mi bacati mrtve mačke na dvorište i slati konjsku glavu na kučnu adresu, da če me gađati vlastitim govnom dok budem prolazio gradom,....E, onda ču je skinuti i napraviti manja ili jednostavno obojiti zid i kao "ulaz je sa strane" pa če ljudi moči mirnije da spavaju. |
|
|
Zile
New Member
United Kingdom
155 Posts
Posted - 04/05/2021 : 10:27:33
|
Iz tvojih postova sam shvatio da ti je u cilju da napravis nekakvu repliku tog dvorca u tvom kraju. To bi po meni znacilo da se sto vjernije i autenticnije prikaze iz onog sto je dostupno, pa sam zelio da skrenem paznju na mnoge nelogicnosti kad vec na ovoj temi pricamo o dioramama i utvrdama. |
Edited by - Zile on 04/05/2021 10:41:49 |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 04/05/2021 : 11:29:53
|
Iz tvojih postova sam shvatio da ti je u cilju da napravis nekakvu repliku tog dvorca u tvom kraju. To bi po meni znacilo da se sto vjernije i autenticnije prikaze iz onog sto je dostupno, pa sam zelio da skrenem paznju na mnoge nelogicnosti kad vec na ovoj temi pricamo o dioramama i utvrdama.
hvala ti na tome što si skrenuo pažnju ali nije poanta da se baš toliko vjerno prikaže svaki kamen gdje je stajao i svako drvo, nagib terena, širina kapije,...nego je poudarak više na linijama tog dvorca znači dva tornja, jedan pokriveni, povezana među sobom, dvorac okružen skalama i drvečem itd,....tako nešto je meni sasvim dovoljno, nekakva silhueta kako je po mom mišljenju to izgledalo u 15.stolječu Da je moglo bolje, sigurno je ali ja sam i ovako zadovoljan. Možda kasnije kod neke druge diorame budem još detaljniji, za sada se bavim ovom i sada su na redu figurice, da što bolje zapunim prostor, da što vjernije prikažem bitku itd,....zamak je kakav je i to sada više nije ni toliko važno, pogotovo jer nema nigdje neke slike, skice, risbe,...kako je stvarno izgledao u tom 15. stolječu pa je bilo potrebno improvizirati |
|
|
Zile
New Member
United Kingdom
155 Posts
Posted - 04/05/2021 : 12:00:26
|
To sto sam pisao su samo neke osnovne stvari i logika koja se postovala prilikom izgradnje tih utvrdjenja, svakako da neko ko nema pojma o tome kad vidi tu dioramu ce reci da je wow, ali ako je pogleda neko ko se razumije u te stvari, vidjece odmah te nedostatke, a kako se i sam bavim takvim prikazima odmah mi je zapalo za oko :)
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2859 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 04/05/2021 : 20:41:16
|
quote: Originally posted by zeljko
quote: Originally posted by Ernie Pike
quote: Originally posted by zeljko
Ima.li iko tursko osmansko casrtvo Od von hamera u 3 toma
Dobio sam na poklon u osamdesetima. Ponajbolje na temu turskog carstva, barem od onog što sam čitao.
Cuo sam da zavrsava sa 1815. Jel istina de malo objasni Ne daju mi se pare ako nije barem neato zaokruzeno
Željko, previdio sam tvoje pitanje.
Von Hammerov tekst završava s mirom u Kučuk-Kajnardžiju 1774. godine (oko 200. stranice treće knjige). Period od 1774. do 20 stoljeća su pokrili domaći autori. |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 05/05/2021 : 19:52:25
|
slike postaju sve bolje i bolje, još kada naručim figurice Turaka, bit če super:
|
Edited by - 1Euro on 05/05/2021 19:58:58 |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3787 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 05/05/2021 : 22:07:51
|
Ovo su divovi vojnici ili su zidine i vrata mali ;) |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
Chief Warhead
Senior Member
1258 Posts
Member since 28/08/2011 |
Posted - 05/05/2021 : 22:20:22
|
quote: Originally posted by mladjo Bitno je da sam nositelj liste za Vijeće Gradske četvrti Črnomerec, to je glavna stvar.
Črno im se piše. |
Tri ljuta moderatora suzbijala spam. Jedan dobi povišicu, ostade ih dva... |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 06/05/2021 : 10:17:15
|
quote: Originally posted by BeaGea
Ovo su divovi vojnici ili su zidine i vrata mali ;)
sasvim normalne proporcije. Vrata uopšte nisu mala, ono stvarno u pravom omjeru kako i treba, isto tako i proporcije drveča, zamka, spratova, prozora,...čak su mi vrata na kapiji prevelika ali su rađena za vitezove na konju, pa tako i treba da budu, da može vitez na konju izači kroz vrata bez da se saginje, tako da sve je super |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 10/05/2021 : 09:33:08
|
ne možemo razgovarati o borbama protiv Turaka i ne spomenuti USKOKE. Koliko vidim napravljena je neka serija ili film sa naslovom DOBA USKOKA (fuck yeah!!!!!). Jel če se to moči vidjeti i u Sloveniji? Baš me zanima!!!! Gledao sam serije kao što su Hrvatski Kraljevi, Republika,...koje su se prikazivale na HRT, nadam se da če i ovo brzo na HRT!!!!!
Inače, Uskoki su živjeli i u Sloveniji!
https://magazin.hrt.hr/zabava/hrt-ovo-doba-uskoka-u-kinima-1525945 |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11094 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 10/05/2021 : 12:12:25
|
quote: Originally posted by 1Euro
ne možemo razgovarati o borbama protiv Turaka i ne spomenuti USKOKE. Koliko vidim napravljena je neka serija ili film sa naslovom DOBA USKOKA (fuck yeah!!!!!). Jel če se to moči vidjeti i u Sloveniji? Baš me zanima!!!! Gledao sam serije kao što su Hrvatski Kraljevi, Republika,...koje su se prikazivale na HRT, nadam se da če i ovo brzo na HRT!!!!!
Inače, Uskoki su živjeli i u Sloveniji!
https://magazin.hrt.hr/zabava/hrt-ovo-doba-uskoka-u-kinima-1525945
Znam da 1Euro ne voli kad ima puno teksta ali nije nova Severinina... ------------------------------------------------------------------ Prodorom turaka u Bosnu dio stanovništva nije se mirio sa okupacijom njihovih ognjišta te su u nemogućnosti obrane prebjegli u susjedne primorske krajeve. Te došljake primila je njihova braća na obali Jadrana nazvavši ih „uskocima“. Budući da se radilo o stanovnicima šireg područja Uskoci su jedinstvena pojava u ovim krajevima jer se nije radilo o nekom plemenu ili nekom određenom narodu no ujedinila ih je zajednička nevolja. U našim krajevima pomalo pogrešno spominjanje Uskoka odmah asocira na Senj međutim prva poznatija uskočka skupina bila je ona koja je, padom susjedne Hercegovine 1530. godine „uskočila“ na područje Klisa. Postali su sastavni dio posade Klisa pod zapovjedništvom hrvatskog velikaša Petra Kružića. Klis je bio važno strateško uporište i štitio je nesmetanu vezu Bosne i zaleđa Dalmacije sa morem. Uskočka posada je u narednim godinama često napadala i susjedne Turske krajeve pa su natjerali Tursku na vojnu reakcij. Nakon nekoliko pokušaja Turci 1537. godine nakon teške i krvave opsade osvajaju Klis koji je tada bio pod upravom senjske kapetanije. Peživjeli branitelji sele se u Senj gdje sa ostalim Uskocima postaju vojnici u Hrvatskoj službi. S vremenom priključuju im se mnogi mletački prebjezi a ime „Uskoci“ širi se na sve vojnike od Rječine do ušća Zrmanje. Zavjet osvete koji su dali u povlačenju pred Turcima prenose na naredne generacije i narednih osamdeset godina nastavljaju svoj sukob sa Turcima. U to vrijeme naglog širenja Turskog carstva rijetki su se odlučili na otvoreni sukob sa moćnim carstvom. Uskočka posada iz Senja napadala je Turke uglavnom na kopnu, međutim vrlo brzo su upoznali plovidbu i život uz i na moru. Time su proširili svoje djelovanje i na Jadran. Oformivši flotu počinju ulaziti u kanjon Zrmanje i napadati Turke dok su istovremeno i gospodarili dijelom Jadrana onemogućivši sigurnu plovidbu Turskim trgovačkim brodovima. Na taj način su preživljavali i opstajali jer je obećana plaća za vojnike najčešće izostajala. Nerijetko, aktivnosti Uskoka išle su na ruku i Mlečanima koji se nisu bunili zbog prelaska preko njihovog teritorija pri sukobu sa turcima a isto tako podržavli su i aktivnosti na moru sve dok su one bile usmjerene protiv zajedničkog neprijatelja. Istovremeno Senj, sa otocima ispred sebe i na drugu stranu tvrđavom Nehaj te brdovitim zaleđem , teško je osvojiva utvrda i sigurno utočište Uskoka kojima je nerijetko i poznata senjska bura bila saveznik. Poznavali su kako more tako i svaki kamen Velebita. Imali su i poseban , mogli bi reći spartanski, način života i bili su spremni na sve pa i na najgoru sudbinu ako padnu u ruke neprijatelju. Imali su i specifičan običaj da se u slučaju pogibje nekog od Uskoka njegovom udovicom oženi uskočki momak. On se brinio o njoj i njenoj djeci. Imali su i posebne, ratovanju prilagođene, odore po kojima su također bili prepoznatljivi. Iskreno, aktivnosti Uskoka nikada nisu baš previše uznemiravali Tursko carstvo, mada česti i uporni napadi kroz godine znali su natjerati Turke na ozbiljnije razmatranje uskočkog problema. Pogotovo što su se Uskoci tako tvrdoglavo držali zavjeta borbe protiv Turaka. Tijekom uspostave mira 1540. godine između Mlečana i Turaka počeo je i mletački progon Uskoka jer nisu mogli dozvoliti da na moru koje su tvrdili da kontroliraju šačica Uskoka stvara problem Turcima koji su im stalno na to ukazivali. Pokušavali su svojim brodovljem zaštititi trgovinu Jadranom no najčešće bezuspješno pa zbog toga čak pristupaju i blokadi Senja 1557. godine. Obnovom sukoba između Mlečana i Turaka zbog Ciparskog rata ( 1570. – 1573. ) nekoliko godina su Mlečani ponovo podržavali uskoke i njihove napade na Turske konvoje i trgovce da bi se stanje ponovo promijenilo uspostavom mira. No, niti vješanje ili bacanje u roblje zarobljenih Uskoka nije ih pokolebalo u njihovim napadačkim aktivnostima, dapače, formiraju sve veću skupine i flote kojima kreću u akcije. Zbog toga Mlečani uspostavljaju posebnu funkciju „kapetana protiv Uskoka“ . Almoro Tiepolo bio je prvi postavljen na tu nezahvalnu dužnost. Krenuo je sa svojih pet galija štiteći promet turske robe pritom hvatajući i austrijske lađe prisilivši carsku vlast u Senju da Uskocima zabrani pomorskke aktivnosti kako bi se izbjegli takvi incidenti. Pridodavši tome odmazde vješanjem koje je provodio po okolnim otocima zaista je aktivnosti Uskoka uspio svesti na zanemarivu mjeru. Neko vrijeme Uskoci su se primirili da bi kad su Mlečani pomislili kako su ih uspjeli ukrotiti ponovo postali aktivni u svojim napadima. Venecija je bila prisiljena nakon 16 godina Tiepola vratiti na funkciju kao „generalnog providura na Jadranu protiv Uskoka“. Poučen ranijim iskustvom odmah je izvjestio nadređene da je Uskoke nemoguće uništiti postojećom taktikom te zatražio dozvolu za brutalnije aktivnosti. Dobivši veće ovlasti odmah je napao Vinodol zapalivši kuće i brodovlje ali razaranje Karlobaga i pogubljenje njegove uskočke posade značilo je početak bespoštednog sukoba izmeđe Mlečana i Uskoka.
|
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 10/05/2021 : 15:18:49
|
i te kako!
Nego, upravo sam naručio 7 figurica Turaka, računam da ču ih dobiti za nekih 21 dana...trebam sakupiti još nešto love na brzaka za sljedeču rundu, kada ču vjerovatno kupiti TOP i ekipu koja barata topom, da zapaprimo Turcima!!!!!
Jel želi netko kupiti MISTER NO Povratak (komplet, libellus knjiga), javite mi se na PM. Knjige ko nove, jedanput pažljivo pročitane i to je to. Ili TEX ALMANAH broj 1 (libellus knjiga)? |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 10/05/2021 : 16:45:38
|
i te kako!
Nego, upravo sam naručio 7 figurica Turaka, računam da ču ih dobiti za nekih 21 dana...trebam sakupiti još nešto love na brzaka za sljedeču rundu, kada ču vjerovatno kupiti TOP i ekipu koja barata topom, da zapaprimo Turcima!!!!!
Jel želi netko kupiti MISTER NO Povratak (komplet, libellus knjiga), javite mi se na PM. Knjige ko nove, jedanput pažljivo pročitane i to je to. Ili TEX ALMANAH broj 1 (libellus knjiga)?
Ali mora ga, kada ispaljuje đule, vojnik držati k'o Blek, u ruci:D:D
I kada budeš tukao po Turcima, zaurlaj "Jel' se sjećate Siska bando?!! Yeaaah!!"
|
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 10/05/2021 : 18:27:43
|
quote: Originally posted by mladjo
i te kako!
Jel želi netko kupiti MISTER NO Povratak (komplet, libellus knjiga), javite mi se na PM. Knjige ko nove, jedanput pažljivo pročitane i to je to. Ili TEX ALMANAH broj 1 (libellus knjiga)?
Ali mora ga, kada ispaljuje đule, vojnik držati k'o Blek, u ruci:D:D
I kada budeš tukao po Turcima, zaurlaj "Jel' se sjećate Siska bando?!! Yeaaah!!"
tako je!!! Stavit ču im soli na rep, podgrijat ču im guzice grmljavinom iz topa, osvetit ču Sisak, nema predaje
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Posted - 12/05/2021 : 19:40:11
|
Kao što sam več rekao, ja sam naručio 7 različitih figurica Turaka. Ovdje ih ima 13 (a ja sam ih naručio 7 od tih 13), za sada, kasnije ču još.
Ajde da se idemo jednu malu igricu. Kliknite ovaj link:
https://www.firstlegionltd.com/ottomanturks.aspx
pa pregledajte ovih 13 figurica i napišite kojih 7 vam se najviše sviđaju. Napišite samo broj npr REN(i broj)....Zanima me, da vidim, kakav okus imaju različiti ljudi, pa da vidim da li imam i ja sličan okus, to če mi pomoči kada budem kasnije naručivao figurice za dioramu, da vidim šta se ljudima najviše sviđa, jer želim da diorama bude što atraktivnija i zanimljivija pa me zanima, kojih 7 bi vi naručuli, da ste na mom mijestu. Kasnije ču vam reči koje sam ja naručio, pa da vidim tko ima isti ili barem slični okus kao ja. |
Edited by - 1Euro on 12/05/2021 19:43:43 |
|
|
Topic |
|
|
|