Author |
Topic  |
Jozzinelli
Senior Member

1672 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 14/07/2022 : 06:39:06
|
quote: Originally posted by alexts
Mislim da je kvalitetna analiza britanske komercijalne produkcije stripova 1960-ih i 70-ih, nešto zašta Jozzinelli, sa svojim isključivim, površnim i "rasističkim" pristupom prema toj produkciji, očigledno nije kompetentan.
I ja sam mnoge od tih stripova preskakao, ili sam ih površno čitao u ranijem detinjstvu (dakle, pre 40-ak i više godina) i nisam im se vraćao, ali dovoljno je podsetiti se da (još) starije generacije čitalaca (od pre Bonelija, u nas), koje su odrastale na Crtanim romanima (UK produkcija) uglavnom imaju znatno bolje mišljenje o ovim stripovima od Bonelija, a posebno se u tome ističu domaći strip-autori tih generacija (dakle, kompetentni ljudi, poput Kerca i dr.) koji su prepoznavali, pre svega, kvalitetne crtače u toj produkciji.
E pa, evo ti mišljenja Baneta Kerca sa Darkwood foruma (ima verovatno nekih njegovih komentara u vezi UK stripa i na ovom forumu, potražiću kasnije, trenutno nemam vremena): http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=445.msg91640#msg91640
quote: Originally posted by Cat Claw
Dredd spada u gadnu englesku skolu gde su dobre crtace (Boland) terali da crtaju budalastine, a dobre likove davali losim crtacima (Nevil Kovin crta Modesti.... Bljak. Dzems Bonda crta MekKlaski.... Fuj) Flitvej je svojevremeno bio najveci proizvodjac stripskog djubreta. OK, imali su i dobrih stvari (Den Deri, Picture library serije), ali kolicina stupidnih drugorazrednih stripova kao sto su Toma Tajfun, Dzoni Panter, Dzek Dzastis, Crni strelac itd, bila je zastrasujuca.
http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=445.msg92499#msg92499
Onih desetak epizoda Dreda koje sam citao tamo negde osandesetih su bile budalastine i to malo povece. Uglavnom kako mali Djokica zamislja Marvel. Ne znam da li se kasnije to popravilo, nisam imo nerava da proveravam. Bilo je i nekih spinoff likova (neka Anderson, ako se ne varam) i svi ti pokusaji da se stvori nekakav dredd svet u kome nista ni teoretski ne moze da funkcionise. Dosta bnaivno, rekao bih, taman za Blekovu ciljnu grupu. Crtezi su nesto drugo. Uglavnom su radili dobri crtaci ali se videlo da rade preko qrca, jer su engleski urednici bili izraziti idioti i zahtevali po svaku cenu da se postuju njihove lose ideje (citaj: besmisleni kadrovi i besmisleno iscrtavanje pozadina na svakoj slici), a sve zarad toga da se uvuku gazadma u dupe. Sve u svemu, crtezi su delovali bogato i isforsirano, na prvi pogled sjajno, ali kad malo zagledas, vidis da to nije strip nego je samo niz nadrkanih ilustracija. Kakogod, Dredd je bar bio bolji od raznih Nippera, Skid Soloa, Sabera, Paklenih motorasa i sl. Pogledajte samo Steel Claw, Storma i Trigan u kakvom su groznom raskoraku crtezi i tekst. Tipicni engleski stripovi.
http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=478.msg90837#msg90837
Mozda ne najgori, ali jedan od deset najglupljih koji postoje. Neverovatno koliko je bio popularan. Dame i gospodo, Dzoni Panter.
S tim što se ne slažem po pitanju Nevila Kolvina, a i Meklaski mi je okej u kasnijoj fazi, u onoj ranoj jeste mu crtež kako da kažem, naporan, dosadan, nezanimljiv, ali se može podneti kad je u pitanju strip kao što je Bond.
Eto, Bane je izneo ono što ja možda ne bih umeo da objasnim šta mi smeta u crtežu kod velikog broja britanskih stripova, ta prezasićenost, čak i ako su dobri crtači, table i kadrovi su toliko gusto nacrtani da te zabole oči i izgubiš svaku želju za čitanjem (ako uopšte imaš želju, kad su im junaci uglavnom neki bezveznjaci). Doduše, kod western dodataka nema tog prezasićenja crteža, ima ih koji su baš ono siromašni, na nivou skice.
|
Mek Koj nema alternativu |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 14/07/2022 : 08:41:18
|
Ja jako cijenim Kerca, ali ovdje se uopce ne slazem s njim. Dredd mi je bolji strip nego sto je Bolland crtac, a McCluskey mi je bolji crtac nego sto je James Bond strip.
... zato se slazem s njim u onoj kultnoj raspravi oko Crepaxa. |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 14/07/2022 : 11:01:34
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
quote: Originally posted by ivanl
Da, procitao sam sve svoje stripove.
quote: Originally posted by ivanl
Sranja ma kraju LMS, ZS sam redovno preskakao, jos kao klinac isto kao i sranja nagomilana po revijama tipa EKS i Denis.
Znači, ipak nisi.
Ispada kao lična prozivka, ali moja poenta je bila na tome što si čak i ti, kao veliki kolekcionar, koji je, uz to, sve svoje stripove pročitao (ili bar većinu), na svoju listu stavio Boneli, odnosno EsseGesse junake, koje po navici svrstavamo zajedno.
Stvar je u tome da me nervira to stalno isticanje Bonelija kao nečeg najlošijeg od stripova objavljivanih kod nas, kad su britanski stripovi mnogo gori, a bilo je i njih, bogami, dosta u izdanjima 60-ih i 70-ih, donekle i 80-ih. (U ZS/LMS su se ti dodaci, nažalost, održali do kraja izlaženja, uvek je bila sreća kad je u dodatku neki "normalan" junak, čak i ako nije ni taj vrhunski strip, sve je bilo bolje od onog britanskog western šunda - čast pojedinim izuzecima među njima.)
E, sad, neki kao opravdanje navode to da taj britanski treš nisu ni čitali, a Bonelijeve i srodne im junake jesu. Pa sad recite iskreno, da li je bolji onaj strip koji je naivan i ima, da tako kažemo, "glupih" scena, ali je u toj svojoj naivnosti ipak čitljiv i dobar za puštanje mozga na pašu, ponekad će nas i nasmejati tim scenama; ili je bolji onaj strip, koji nam je totalno nezanimljiv, počev od toga kako je zamišljen lik i radnja u stripu, preko crteža, koji nas odbije na samo jedan pogled (čak i ako je u suštini dobar, ali kad ocrtava nezanimljivu tematiku), pa i do priče, ako uopšte pokušamo da čitamo, smoriš se beskrajno nakon jedne ili dve table.
Recimo, navodio sam drugde ranije, Mandrak je isto prepun glupih treš-scena, ali je ipak čitljiv, zanimljiv je kao lik, za razliku od nezanimljivih junaka, koje su Englezi ne znam na koji način uspevali da osmisle. Pa i Mandraka retko ko navodi na ovakvim listama, ali se zato uvek sete Bonelijevih junaka.
Mislim da je kvalitetna analiza britanske komercijalne produkcije stripova 1960-ih i 70-ih, nešto zašta Jozzinelli, sa svojim isključivim, površnim i "rasističkim" pristupom prema toj produkciji, očigledno nije kompetentan.
I ja sam mnoge od tih stripova preskakao, ili sam ih površno čitao u ranijem detinjstvu (dakle, pre 40-ak i više godina) i nisam im se vraćao, ali dovoljno je podsetiti se da (još) starije generacije čitalaca (od pre Bonelija, u nas), koje su odrastale na Crtanim romanima (UK produkcija) uglavnom imaju znatno bolje mišljenje o ovim stripovima od Bonelija, a posebno se u tome ističu domaći strip-autori tih generacija (dakle, kompetentni ljudi, poput Kerca i dr.) koji su prepoznavali, pre svega, kvalitetne crtače u toj produkciji.
E pa, evo ti mišljenja Baneta Kerca sa Darkwood foruma (ima verovatno nekih njegovih komentara u vezi UK stripa i na ovom forumu, potražiću kasnije, trenutno nemam vremena): http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=445.msg91640#msg91640
Dredd spada u gadnu englesku skolu gde su dobre crtace (Boland) terali da crtaju budalastine, a dobre likove davali losim crtacima (Nevil Kovin crta Modesti.... Bljak. Dzems Bonda crta MekKlaski.... Fuj) Flitvej je svojevremeno bio najveci proizvodjac stripskog djubreta. OK, imali su i dobrih stvari (Den Deri, Picture library serije), ali kolicina stupidnih drugorazrednih stripova kao sto su Toma Tajfun, Dzoni Panter, Dzek Dzastis, Crni strelac itd, bila je zastrasujuca.
http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=445.msg92499#msg92499
Onih desetak epizoda Dreda koje sam citao tamo negde osandesetih su bile budalastine i to malo povece. Uglavnom kako mali Djokica zamislja Marvel. Ne znam da li se kasnije to popravilo, nisam imo nerava da proveravam. Bilo je i nekih spinoff likova (neka Anderson, ako se ne varam) i svi ti pokusaji da se stvori nekakav dredd svet u kome nista ni teoretski ne moze da funkcionise. Dosta bnaivno, rekao bih, taman za Blekovu ciljnu grupu. Crtezi su nesto drugo. Uglavnom su radili dobri crtaci ali se videlo da rade preko qrca, jer su engleski urednici bili izraziti idioti i zahtevali po svaku cenu da se postuju njihove lose ideje (citaj: besmisleni kadrovi i besmisleno iscrtavanje pozadina na svakoj slici), a sve zarad toga da se uvuku gazadma u dupe. Sve u svemu, crtezi su delovali bogato i isforsirano, na prvi pogled sjajno, ali kad malo zagledas, vidis da to nije strip nego je samo niz nadrkanih ilustracija. Kakogod, Dredd je bar bio bolji od raznih Nippera, Skid Soloa, Sabera, Paklenih motorasa i sl. Pogledajte samo Steel Claw, Storma i Trigan u kakvom su groznom raskoraku crtezi i tekst. Tipicni engleski stripovi.
http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=478.msg90837#msg90837
Mozda ne najgori, ali jedan od deset najglupljih koji postoje. Neverovatno koliko je bio popularan. Dame i gospodo, Dzoni Panter.
S tim što se ne slažem po pitanju Nevila Kolvina, a i Meklaski mi je okej u kasnijoj fazi, u onoj ranoj jeste mu crtež kako da kažem, naporan, dosadan, nezanimljiv, ali se može podneti kad je u pitanju strip kao što je Bond.
Eto, Bane je izneo ono što ja možda ne bih umeo da objasnim šta mi smeta u crtežu kod velikog broja britanskih stripova, ta prezasićenost, čak i ako su dobri crtači, table i kadrovi su toliko gusto nacrtani da te zabole oči i izgubiš svaku želju za čitanjem (ako uopšte imaš želju, kad su im junaci uglavnom neki bezveznjaci). Doduše, kod western dodataka nema tog prezasićenja crteža, ima ih koji su baš ono siromašni, na nivou skice.
Priču smo započeli s Fleetwayem, ali zapravo se prelilo na kompletan britanski strip kao takav.
Niti je Fleetway reprezentativan za britanski strip u cjelini, niti je Fleetway izdavao isključivo loše stripove (štogod netko doživljavao kao loše). Istu ovu tvrdnju možemo ponoviti, samo što Fleetway i britanski strip zamijenimo s Bonellijem i talijanskim stripom.
Uvijek sam mrzio ove rasprave u stilu talijanski strip vs britanski strip. Realno, obje su scene izrazito značajne za povijest stripa općenito, ali nijedna ne spada u trendsetersko trojstvo koje čine SAD, Japan i francusko-belgijska veza. Britanska i talijanska scena imaju puno kvalitetnih autora i stripova, te specifičnosti po pitanju stilova, tema, žanrova i formata, ali zapravo poput spužve upijaju i obrađuju utjecaje koji stižu s tri glavne scene. Ovo nije toliko bitno za samu raspravu, ali mislim da nije loše staviti stvari u određeni kontekst.
Nijedan talijanski strip nije toliko dobar kao Charley's War.
Nijedan britanski strip nije toliko dobar kao Alan Ford. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 14/07/2022 : 11:23:43
|
Nema vremena za veću priču sada - ali upravo se o tome radi, bez generalizacije, jer čak i kad je nešto u proseku slabije, uvek ima izuzetaka koji odskaču - u velikim skupovima i veliki broj takvih. |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Posted - 14/07/2022 : 12:17:02
|
Kult je loš/iji/ u odnosu na DKR ili YO, ali nema osnova za manje od *** (od 5). Pročitao sam na forumima više negativnih mišljenja, ali nikad validne i obrazložene primedbe.
Najveci problem kulta je taj sto je bijedan plagijat DKR-a, kako pripovjedno tako i crtacki. Kada jedan vrhunski ilustrator poput wrightsona izgleda duplo losije od tada jos crtacki polusposobnog millera onda znas koliko je to lose. Da ne postoji DKR kult bi mozda i bio probavljiv, ovako nije. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 14/07/2022 : 12:24:25
|
quote: Originally posted by kiky
u bonelliju to je zasigurno sve što je napisao chiaverotti; BRENDON i MORGAN LOST su definitivno najgori serijali proizašlo iz te izdavačke kuće. nekoliko puta sam već objašnjavao zašto, ali... ne valja niti scenaristički a kamoli ideološki; mrkli mrak čovjeka i duše. bez imalo VJERE u bilo što. a to je za mene praktički osmi smrtni grijeh.
nisam čitao puno stripova izvan bonellija pa tu ne mogu da sudim, ali mogu da vjerujem upisima mnogih ovdje da je primjerice jedan batman ili vačmen loš.
 kako mi je ovo promaklo, Na DD je odličan  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 14/07/2022 : 12:45:44
|
na dylan dogu je bio (donekle) dobar jer je bio nov i svjež autor. iako ne originalan niti prepun ideja. ubrzo se ispostavilo da zapravo vrti jednu te istu ideju, da mu je pisanje i realziracoija tih ideja maniristička, ali sve mu to nekako prolazi jer mu je tadašnji opus prošaran sa humoristično - ironijskim, satiričnim odmakom. na njegovim autorskim djelima to više nije slučaj; odmah postajemo svjesni činjenice da sav taj mrak, nihilizam, ravnodušnost i odsustvo bilo kakvog uvjerenja je upravo sam chiaverotti. da je to ON. nema više ironije, satire, sve je oguljeno od bilo kakvog humora i sprdnje... i samim time sve je toliko hladno, beznadno i trulo. |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 14/07/2022 : 13:56:14
|
Chiaverotti je po svom osobnom priznanju i to sam vise puta procitao, rekao da ima problema s interakcijom naspram ljudi. Da je nocni tip i stvara nocu. Da ne voli previse drustvo, grupe i guzve da je usamljenik. Odatle i njegovi Brendon i Morgan Lost postaju on sam. I to je vise puta govorio. Ne bi mu to uzeo za zlo, ima nas svakakvih. Uvijek su tu 'mi' i 'oni' a bome i neki treci, i cetvrti...
Brendon je kad sam ga prvi put otvorio i izazvao moje zanimanje po prvim epizodama i jako detaljnom crtezu, no to je splasnulo nakon desetak epizoda jer se vitez srece pocinje ponavljati u uvijek istom okruzenju i stalno istim radnjama. Ali to smo navikli kod SBE.
Morgan Lost mi je vec cim sam ga vidio bio atraktivniji, a vidio sam ga frisko po nastanku na Coomiconu u Milanu mislim 2015-e. I to sam greskom zatrazio Nicolu Assirelliju da mi nacrta Dylana Doga, nakon cega je nastala saljiva situacija gdje se on 'opravdao' da ne crta tog junaka, ali ce mi rado nacrtati novo novcato ostvarenje Bonelijane - Morgan Losta. I tako mi ga je uradio. Skupljao sam uredno knjizice Forme B, ali nisam zapocinjao citati dok ne zavrsi serijal. Evo sad kad ih je 'izbacila' sve dosao je na red, iscitao sam ih nedavno 'od puta' i bas mi je jos frisak dojam. I opet sam imao osjecaj potencijala price jer je obilovala tehnickim i crtackim novitetima tako razlicitim od prakse kuce SBE. Vec nakon nekoliko epizoda imao sam dojam, albuma Philippea Druilleta; Noc. Jer je taj autor izbacio to mracno djelo, doslovno ga izbljuvao van, nakon smrti supruge. Taj mi je feeling donio i Morgan Lost, samo u mamjoj mjeri, ali osjetio sam velike osobne nelagode autora. Mracna proganjanja koja moraju van. No nakon nekog vremena opet ppnavljanje, da bi se serijal malo digao u Crnim i Mracnim novelama. Ali to je sve okej, navikli smo. Tko ce i dati stalno nove i nove ideje pa jos da budu dobre.
Morgan Lost je zaista mracan strip skoro bez mogucnosti ikakvog popravljanja takvog mracnog svijeta i pustanja iole svijetla u njega... ali nije los strip.
Claudio Chiaverotti je jednostavno mracan tip i mracan autor, ali ne i los autor. Normalno je da se svo to odsustvo svijetla ne svida svakome. |
Los cukar na fritulama! |
Edited by - ivanl on 14/07/2022 14:02:04 |
 |
|
verab
Advanced Member

Croatia
3151 Posts
Member since 22/01/2015 |
Posted - 14/07/2022 : 14:21:47
|
na dylan dogu je bio (donekle) dobar jer je bio nov i svjež autor. iako ne originalan niti prepun ideja. ubrzo se ispostavilo da zapravo vrti jednu te istu ideju, da mu je pisanje i realziracoija tih ideja maniristička, ali sve mu to nekako prolazi jer mu je tadašnji opus prošaran sa humoristično - ironijskim, satiričnim odmakom. na njegovim autorskim djelima to više nije slučaj; odmah postajemo svjesni činjenice da sav taj mrak, nihilizam, ravnodušnost i odsustvo bilo kakvog uvjerenja je upravo sam chiaverotti. da je to ON. nema više ironije, satire, sve je oguljeno od bilo kakvog humora i sprdnje... i samim time sve je toliko hladno, beznadno i trulo.
da me netko pita kakvo je stanje na scom forumu zadnjih godinu-dvije, boldano bih citirao. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 14/07/2022 : 14:27:30
|
quote: Originally posted by verab
na dylan dogu je bio (donekle) dobar jer je bio nov i svjež autor. iako ne originalan niti prepun ideja. ubrzo se ispostavilo da zapravo vrti jednu te istu ideju, da mu je pisanje i realziracoija tih ideja maniristička, ali sve mu to nekako prolazi jer mu je tadašnji opus prošaran sa humoristično - ironijskim, satiričnim odmakom. na njegovim autorskim djelima to više nije slučaj; odmah postajemo svjesni činjenice da sav taj mrak, nihilizam, ravnodušnost i odsustvo bilo kakvog uvjerenja je upravo sam chiaverotti. da je to ON. nema više ironije, satire, sve je oguljeno od bilo kakvog humora i sprdnje... i samim time sve je toliko hladno, beznadno i trulo.
da me netko pita kakvo je stanje na scom forumu zadnjih godinu-dvije, boldano bih citirao.
Za to su krivi moderatori a ne forumaši.
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 14/07/2022 : 14:28:56
|
Ne znan,ta dva serijala su mi bzv ka i većina novih B. serijala. Al na DD je briljira. Mislin čak da ima najbolje ocjene od svih DD autora. |
 |
|
verab
Advanced Member

Croatia
3151 Posts
Member since 22/01/2015 |
Posted - 14/07/2022 : 14:31:29
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by verab
da me netko pita kakvo je stanje na scom forumu zadnjih godinu-dvije, boldano bih citirao.
Za to su krivi moderatori a ne forumaši.
Pa jasno... |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 14/07/2022 : 20:45:28
|
quote: Originally posted by lwood
Ne znan,ta dva serijala su mi bzv ka i većina novih B. serijala. Al na DD je briljira. Mislin čak da ima najbolje ocjene od svih DD autora.
ovako... zagor se bori za tu svoju ideju društva. mister no, bez obzira koliko često puta iz svake avanture izađe prevaren, nasamaren i pretučen, ne gubi duh i uzdiže se suvereno pajperom iznad amazone, iznad svih. dylan riješava noćne more svojih mušterija i u isto vrijeme rješava svoje strahove i inhibicije. nik rajder je žestoki borac za pravdu i pravičnost, njemu je policija više od posla... to je njegov život. uvjerenje.
ali ova dvojica... brendon i morgan lost, oni u tim svojim turobnim, nemoćnim, beznadežnim svjetovima egzistiraju čisto kao oportunisti. oni su plaćenici, njih vodi usko ograničena korist, novac, goli interes. pravocrtno gibanje bez stremljenja, bez ideala. s neke strane to se i može razumijeti, jer takva su vremena... tu je čovjek čovjeku vuk. ok, sve jasno. primjera takvih danas imamo unedogled. ali to nije to... oni time nisu junaci. nisu inspiracija. nisu primjer. nose ožiljke, traume, ali ne streme pročišćenju niti katarzi. njihova bol je jača od njih, nemoć ih je sasvim nadvladala, ograničila i otuđila. upravo kao njihovog autora chiaverottija. |
Edited by - kiky on 14/07/2022 20:47:52 |
 |
|
zare80
Average Member

Serbia
586 Posts
Member since 22/09/2008 |
Posted - 27/07/2022 : 23:25:00
|
Topik odlican, ali da procitam da je Eternaut nekome u tri najlosija procitana, sve sam cuo :).
Moji favoriti: AF Extra, Preacher i Kapetan Miki. Gomila Marvela koju izdaje CK mi je trash, ali to je sledeci krug :)
Betmeni idu od sjaja do ocaja |
 |
|
Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2457 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 28/07/2022 : 00:36:46
|
Uf, tesko je...samo tri. Nek na prvo misto ide... sve u kašeti zajedno, priko Atlantika "s ljubavlju"..sve iste Sage, Panišeri, Lumbrele, Y psiloni, ex masine, Bajke, Kljucevi i brave... |
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2424 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 28/07/2022 : 01:35:31
|
Onako na prvu:
Alice in Sunderland (Bryan Talbot) - Vodič za turiste Istorija piva u stripu (Jonathan Hennessey/Mike Smith) - Počne solidno, pa dođe do raspada sistema. Previše reklama. Mračni Vitez uzvraća udarac (high Frank Miller) - Da sam samo malo impulsivniji, odsekao bih onu drugu polovinu Fibrine mrcine.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 28/07/2022 01:37:11 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 28/07/2022 : 11:35:01
|
Ja sam već godinama u stanju hiperblaženstva, što se tiče stripa. Ne postoji tako nešto "a koji ti se strip nije svidio". Dobro, postoje debilizmi, tipa Burattinijevi Neljudi, ali to su već uračunati gafovi. A ostalo, živim ovu devizu: ne čitam ono što me ne zanima. Što se tiče stripa, to je gotovo sve. Izuzevši TOČNO ODREĐENE, znači, ispravno nanišanjene i onda nepogrešivo pogođene stvari. I tu nema greške. Svakog ljeta, recimo, čitam Nolittinog Mister Noa. Po deset puta jedan te isti strip, tipa Rio Negro. I svaki put mi se sviđa, da me prolaze srsi. Uzmem Zagora, sklepam ljetne paketiće, i znam što čitam. To hoću, to tražim, tako tu ne može biti velikog razočaranja, čak ni kad je evidentno debilno kao Neljudi. A zauzvrat, ugodno me iznenadi da se stari Zagor još drži, da se i dalje odvijaju klasične pustolovine gdje dolaze neki zlikovce, a Zagor to sve rutinski rješava. Ili uzmem točno određenu stvar, recimo Koncert u O molu, samo tu irsku priču i čitam, čitam... To je to, blaženstvo. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 28/07/2022 : 11:49:13
|
To što ti opisuješ je eskapizam u topli zagrljaj majčine utrobe, u sigurnu luku familijarnosti.
Mislim, nije da mi i samom ne godi kad se valjam u komfort zoni familijarnosti, ali znaš ono, širenje vidika, čovjek raste i uči dok je živ, thrill of the uknown, bla, bla...
Sigurnost poznatog i skok u nepoznato su lice i naličje istog novčića. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 28/07/2022 : 12:02:42
|
Pa ipak skroz promašuješ. Da ne bi sad možda ovi svi ljudi tu na scomu bili odvažniji od mene? Da nisi možda ti taj, odvažan među neodvažnima? Kad sad zastaneš, ponukan ovakvim mojim skretanjem pozornosti na to što ti govoriš, i sam uviđaš da stvar ne stoji tako. Naprotiv, malo je onih koji hodaju rubom britve, koji su samostalni i sigurni i odlučni poput mene. To je jednostavno tako, bez lažne skromnosti.
Pa onda, u čemu je stvar? Kako to da na površini može izgledati da se krećem u zoni komfora, dok realno korjenito kopam i dubim, čak do toga da spalim sve mostove za sobom i radim sve na svoju štetu, promatrano očima svakidašnjeg marka? E tu počinju prava pitanja i kako je povezano biti ovako tvrdoglav, zaguljen, možda lud i biti blažen. Ali o tome se žestoko filozofira, moj vukozec.. a ti to ne voliš. |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1672 Posts
Posted - 29/07/2022 : 06:26:11
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Priču smo započeli s Fleetwayem, ali zapravo se prelilo na kompletan britanski strip kao takav.
Niti je Fleetway reprezentativan za britanski strip u cjelini, niti je Fleetway izdavao isključivo loše stripove (štogod netko doživljavao kao loše). Istu ovu tvrdnju možemo ponoviti, samo što Fleetway i britanski strip zamijenimo s Bonellijem i talijanskim stripom.
Uvijek sam mrzio ove rasprave u stilu talijanski strip vs britanski strip. Realno, obje su scene izrazito značajne za povijest stripa općenito, ali nijedna ne spada u trendsetersko trojstvo koje čine SAD, Japan i francusko-belgijska veza. Britanska i talijanska scena imaju puno kvalitetnih autora i stripova, te specifičnosti po pitanju stilova, tema, žanrova i formata, ali zapravo poput spužve upijaju i obrađuju utjecaje koji stižu s tri glavne scene. Ovo nije toliko bitno za samu raspravu, ali mislim da nije loše staviti stvari u određeni kontekst.
Nijedan britanski strip nije toliko dobar kao Alan Ford.
Bushido, kako si ti ovde ispao spin-majstor, a ja već dve nedelje nemam vremena za forum da odgovorim...
Prvo, niko nije napadao britanski strip generalno, već britansko smeće, to je valjda jasno, čak i ako kažem samo "britanski strip", ne mogu non-stop da nabrajam sve njihove loše stripove pojedinačno, a kao izdavač petparačkih izdanja prednjači Fleetway. Naveo sam citate Baneta Kerca, gde je on pri nabrajanju pomenuo i Kolvina i Meklaskog, ali ja sam već jednom ranije izneo mišljenje kako smatram njihov novinski strip nečim najboljim iz takozvane "britanske škole".
Drugo, Fleetway nije izdavao isključivo loše stripove, ali prevashodno jeste objavljivao smeće. Eto, i radovi ove gomile italijanskih, španskih i argentinskih crtača za njih, koje je Peyo naveo u ranijem postu, sigurno nisu svetla tačka u njihovoj karijeri i tačno se vidi da su daleko slabiji od njihovih ostalih radova, kao što sam naveo na dw forumu za Pratove priče, koje su uvrštene u album Koinski.
Treće, kažeš da si uvek mrzeo rasprave "talijanski strip vs britanski strip". Pa gde su te silne rasprave, osim kada ih ja pokrenem? Možda si mislio na rasprave "talijanski vs američki strip", odnosno Boneli vs DC/Marvel, pa i u ovom slučaju nije rasprava kompletna škola, nego konkretno Boneli i srodni mu stripovi protiv Fleetwaya i srodnog britanskog smeća. Dakle, moja je tvrdnja, iako ima i u Fleetwayu neloših stripova, u procentima ima mnogo više loših, i daleko nadmašuje odnos lošeg i dobrog stripa kod Bonelija. Alan Ford uopšte nije parametar ovde, a Charley's War nisam čitao, možda on spada u te bolje stvari kod Fleetwaya, ali, koliko sam sad na brzinu pogledao neke table, i kod njega važi ovo pravilo o prezasićenosti crteža, a da "Nijedan talijanski strip nije toliko dobar kao Charley's War" to tek nema šanse.
Zašto ne daš svoje mišljenje o Džoniju Panteru, Skid Solou i još nekim od ovih koje je Bane Kerac naveo? Pa nisi ih čitao, garant, i nemaš nameru... Pazi sad ovo, ivanl ih je preskakao, alexts ih je isto preskakao, ti ih nisi čitao, ali ih ti i alexts branite onako "po službenoj dužnosti"?!
|
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1672 Posts
Posted - 29/07/2022 : 06:34:24
|
quote: Originally posted by Tonto
Ja jako cijenim Kerca, ali ovdje se uopce ne slazem s njim. Dredd mi je bolji strip nego sto je Bolland crtac
... zato se slazem s njim u onoj kultnoj raspravi oko Crepaxa.
-1 za obe tvrdnje  |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Posted - 29/07/2022 : 09:03:41
|
Jasno je meni da cu ovdje biti u manjini. Bolland je hiperrealist kojem nedostaje srca, duse, poleta i razigranosti, bas ono sto opaljeni dredov scenarij treba. Ajde jos je na dredu dobar, na killing joke mi je ubijboze dosadan, krut i statican. Crepax je pak druga krajnost, volim ja kad netko divlja i ima svoj upecatljiv stil, ali volim i kad je anatomija na svom mjestu. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 29/07/2022 : 09:44:38
|
Bolland mi je uvijek bio najbolji kao naslovničar. Njegove naslovnice za Wonder Woman, a pogotovo za Morrisonovog Animal Mana su fantastične. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 29/07/2022 : 15:09:24
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Nijedan britanski strip nije toliko dobar kao Alan Ford.
Bushido, kako si ti ovde ispao spin-majstor, a ja već dve nedelje nemam vremena za forum da odgovorim...
Prvo, niko nije napadao britanski strip generalno, već britansko smeće, to je valjda jasno, čak i ako kažem samo "britanski strip", ne mogu non-stop da nabrajam sve njihove loše stripove pojedinačno, a kao izdavač petparačkih izdanja prednjači Fleetway. Naveo sam citate Baneta Kerca, gde je on pri nabrajanju pomenuo i Kolvina i Meklaskog, ali ja sam već jednom ranije izneo mišljenje kako smatram njihov novinski strip nečim najboljim iz takozvane "britanske škole".
Drugo, Fleetway nije izdavao isključivo loše stripove, ali prevashodno jeste objavljivao smeće. Eto, i radovi ove gomile italijanskih, španskih i argentinskih crtača za njih, koje je Peyo naveo u ranijem postu, sigurno nisu svetla tačka u njihovoj karijeri i tačno se vidi da su daleko slabiji od njihovih ostalih radova, kao što sam naveo na dw forumu za Pratove priče, koje su uvrštene u album Koinski.
Treće, kažeš da si uvek mrzeo rasprave "talijanski strip vs britanski strip". Pa gde su te silne rasprave, osim kada ih ja pokrenem? Možda si mislio na rasprave "talijanski vs američki strip", odnosno Boneli vs DC/Marvel, pa i u ovom slučaju nije rasprava kompletna škola, nego konkretno Boneli i srodni mu stripovi protiv Fleetwaya i srodnog britanskog smeća. Dakle, moja je tvrdnja, iako ima i u Fleetwayu neloših stripova, u procentima ima mnogo više loših, i daleko nadmašuje odnos lošeg i dobrog stripa kod Bonelija. Alan Ford uopšte nije parametar ovde, a Charley's War nisam čitao, možda on spada u te bolje stvari kod Fleetwaya, ali, koliko sam sad na brzinu pogledao neke table, i kod njega važi ovo pravilo o prezasićenosti crteža, a da "Nijedan talijanski strip nije toliko dobar kao Charley's War" to tek nema šanse.
Zašto ne daš svoje mišljenje o Džoniju Panteru, Skid Solou i još nekim od ovih koje je Bane Kerac naveo? Pa nisi ih čitao, garant, i nemaš nameru... Pazi sad ovo, ivanl ih je preskakao, alexts ih je isto preskakao, ti ih nisi čitao, ali ih ti i alexts branite onako "po službenoj dužnosti"?!
Cijenim tvoje mišljenje i ono Baneta Kerca, ali po ovom pitanju se ne mogu nikako složiti s vama.
Jer pazi, kada kažeš "Fleetway i srodno britansko smeće", ti onda zapravo misliš na izdavačke kuće kao što su Fleetway, Amalgamated Press, International Publishing Company, Odhams Press, itd.
Kada to uzmeš u obzir, onda vidiš da te izdavačke kuće (ili točnije, izdavački konglomerat) nisu izdavali samo stripove kao što su Skid Solo, Johnny Cougar, Nipper, Saber i slični.
Te izdavačke kuće objavljivale su i stripove kao što su Charley's War, Darkie's Mob, Rat Pack, Johnny Red, Rogue Trooper, Slaine, Nemesis the Warlock, The Ballad of Halo Jones, Strontium Dog, itd. Koliko je meni poznato, ništa od toga nije objavljivano u jugoslavenskim revijama, a radi se o nekima od najboljih britanskih stripova. Možda bi tada tvoje i Kerčevo mišljenje o "britanskom smeću" bilo drukčije?
Također, općenito ne volim koristiti izraz "smeće" kako bi opisao nečiji kreativni rad, bez obzira koliko bio nekvalitetan. Mislim da to nitko ne zaslužuje. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
Edited by - Mr. Bushido on 31/07/2022 02:13:12 |
 |
|
Topic  |
|
|
|