forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 205

izivko
Advanced MemberGermany
12061 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 02/03/2022 : 18:25:44  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Donald's Happiest Adventures (ECC 2018, 48 str. / Donald's Happiest Adventures - À la recherche du bonheur )

U prijevodu: U potrazi za srećom.

Ovo je šesti po redu broj serijala Disney-Hommage od ukupno 14 koliko je dosad objavljeno. Ujedno je drugi zajednički rad Trondheima i Keramidasa.
Valja se posjetiti njihovog prijašneg djela jer ima neku poveznicu s ovime.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2130928

Da se podsjetimo: Nakon velikog i sretnog pronalaska Mikijevog zabavnika na buvljaku na Jakuševcu Trondheim i Keramidas nisu uživali na lovorikama. Neee.
Pronalazak tih nekoliko brojeva Mikijevog zabavnika za koje se mislilo da su nestali, izazvao je u njima pravu groznicu pa su se dali u daljnu potragu.
I opet su imali sreće! Na sajmu u Benkovcu na štandu među starim peglama, brusovima i vodirima pronašli cijeli primjerak davno zaboravljenog Pajinog zabavnika očuvanog za za 4+. Koji sretnici!
Oči su im zasuzile od sreće! I onda je Lewis samo preveo priču, Nicolas nacrtao korice et voila.

Ko je sretan ni u hali nije gladan

Baš kad se Paja htio fino tuširati i na miru pročitati novu knjigu, zazvoni telefon. Ujak Baja mu poruči da smjesta dođe do njega. Baš je kurate sreće!
Iako mu trezor puca i on doslovno pliva u novcu, nimalo nije sretan. Što to čovjeka čini sretnim, pita se ujak Baja te šalje nećaka da otkrije tu tajnu.
Put će Paju odvesti na najudaljenija mjesta iza brda sve do diktature Brutopije...

Priča je prava trondheimovska, nema table koja nije smiješna, nasmijat će se i djeca i filozofi.
Jedini nedostatak je što se album brzo pročita a čitatelj bi rado proveo još vremena sa svim tim likovima.

Keramidasov crtež kao da je iskočio iz 60-tih godina prošlog stoljeća a mrlje i fleke na rubovima još pojačavaju retro stil. Preporuka.- Bilo mi je dobro do ovog poziva.- Miki, da me trzneš do Baje?
- Nisam blesav. još se sjećam šta je bilo prošli put!- I još jedna autobsna karta...Aha, karta za kruzer. Ma daj, druga klasa, još mi samo to treba!- Vidi, imaju zatvor i u kolima!- Moja kapa, moja kapa...Moj padobran!
- Koja sreća, evo mi kape!


Have mercy
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20821 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/03/2022 : 18:43:55  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote


Franken,Batam&Jan:Marsupilami #4,epizode 7-9 (Čarobna knjiga)

Marsupilamija uzeh onu nultu epizodu,što je izdao DW u Karuselu,a za dalje praćenje nisam imao neko interesovanje,a da me sad neko pita zašto,ne znam šta bih mu odgovorio.
Ista priča je bila i kad je ČK najavila,te krenula sa izdavanjem integrala.Ali kako sam u prilici da pozajmim a i pročitam ovaj serijal,tu se nisam libio.Doduše,sticajem okolnosti krenuh od 3.integrala.

Sedmi i osmi album čine jednu priču,na kojoj scenario potpisuje Jan,a u sedmici učestvuje i sam Franken,dok je za crtež zadužen crtač svih albuma (osim nultog),Batem.
Crtež je jako lep,liči na Frankenov,bogat,detaljan,razigran;i vizuelno je sve to impresivno,šareno i bogato,i pravi užitak za oči,a posebno je dopadljiv mlađim uzrastima.
I pričom sam uglavnom zadovoljan - Zlato Boaviste i Hram Boaviste je jedna lepa avantura u srcu Palombijske džungle,sa decom otetom sa ulica Čikita ne bi li radila kao robovi tragačima za zlatom i raznim kriminalcima,a tu se greškom,zadesi i izvesniklinac Donald,sim američkog ambasadora;on sa jednim starijim dečkom, indiosom,kradu nađeno zlato i beže,i mahom pratimo tu bežaniju i zgode i nezgode koje će ih zadesiti.U svemu tome je umešan i Marsu,kao neko ko iz senke prati momčiće i pomaže im.
3.5/5

Šesti album,Leptir sa krošanja mi je za sada najbolji Marsu - iznad krošnji palombijske džungle je neobična naučna stanica u kojoj nekolicina pametnih glava istražuje faunu prašume.Ali neko pravi sabotaže na stanici.Pored spoja avanture i humora,ovde imamo i triler zaplet,ali i sise.I to sve skupa izgleda jako dobro.
4/5Franken,Batam,Adam&Foš:Marsupilami #5,epizode 10-12 (Čarobna knjiga)

Na pričama 4.integrala se uključuju Adam&Foš,odnosno Batam sam radi ceo 12.album.I oseća se izvesni pad u kvalitetu priče.
U stvari,deseti album,Rusvaj u Palombiji,koja je rađena kao adaptacija Frankenovog scenarija,je u rangu prethodnih albuma,ali Huba banana i Šverc u Džolivudu,su već stepenik ispod (ili pola).Nekako,na momente mi "štucne" scenario.
U priču se uvode novi likovi,Remi i Kolen,kao i papagaj Kavernabrlja,a Marsupilami sa porodicom se seli u urbani Čikito (od 11.epizode).Nešto više krimi elemenata u svim pričama.

Za Rusvaj u Palombiji i kratku pričicu Daglasov rođendan 3.5/5, za ostataka integrala 3/5.

Inače,za klince je Marsu super štivo!!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11673 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 04/03/2022 : 05:12:11  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Navijam za domace izdanje Crne udovice, ipak to crtaju dva majstora od kojih je jedan domaci pa cemo valjda ugledati domace izdanje (vrhunski crtez a verovatno me zbog crteza pomalo asocira i na Ennisovog Punishera). A takodje navijam i za brazilce blizance De:Tales, nakon Daytrippera zelim sto vise njih.


Naravno, Disney na francuski nacin (i uopste Disney) ostaje neprezaljena boljka domace izdavacke ponude.

Edited by - going going on 04/03/2022 05:12:39
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20821 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 06/03/2022 : 15:47:34  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote


Boris Stanić:Anahoreta i priče iz starog Banata (Komiko)
prema prozi Milete Jakšića

Borisa upoznat na Atentatu,i majko mila,njegov crtež nisam tu mogao nikako da svarim.Da se razumemo,svašta mogu da progutam,svakakve "čiče gliše" i slične koještarije,na šta se čak i ne obazirem ako priča vredi,ali ovako nešto baš sa mukom gledam.A radi se o akademskom slikaru;ajde ja sam laik i tupson za ovaj aspekt stripa (za priču svako od nas ima sopstveni ukus,koji niko drugi ne može da ospori),ali popričah sa jednim drugarom stripofilom (čovek je strip autor,znači merodavna osoba (barem više od mene)),i on kaže da mu se Stanićev stil ni najmanje ne sviđa.

Sa druge strane,scenario rađen po književnim predlošcima Milete Jakšića,je stvarno dobar - odlične adaptacije,jake priče,dobra atmosfera,sjajni dijalozi;sviđa mi se što su protkane hrišćanskom tematikom.
Pre svega Daća i Demon;Litija se bazira uglavnom na crtežu,uz jako malo teksta - šteta što nije obratno.Zadnju priču,Anahoretu,nisam razumeo.
Daća/Demon 3.5/5, druge dve ne mogu da ocenim.

Izdanje (Grafostil štamparija) bombonica.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20821 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 06/03/2022 : 15:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote


Glori&Lamontanj:Wild West - 1.Kalamiti Džejn;2.Divlji Bil (Čarobna knjiga)

Divlji zapad,novi vestern serijal iz BD kuhinje,ima sve elemente da bude uspešan (što verujem i jeste) - pored dobrog crteža i živopisnih boja,imamo moderniji pristup žanru (kao uostalom i kod ostalih serijala koji su aktuelni,poput Basa,Pogrebnika,Sterna...) uz nasilje i golotinju.
U središtu događanja su istorijske ličnosti,Marta Kanari i Vilijam Hikok,i ne znam sad (a mrzi me da proverim),koliko je Tijeri Glori uklopio u strip istorijske činjenice vezane za njih dvoje;a nešto sumnjam da ih se držao u većoj meri.Takođe,ne znam da li će uvoditi još neke poznate face (izlazi treći album,koliko vidim,nije niko selebriti na njoj).

Dva albuma,povezanih priča,nam pripovedaju o životnim putevima Kalamiti i Divljeg Bila (koji se neprekidno ukršta),gde je Bil na osvetničkom pohodu,a mladu Džejn život gura u neslućenim pravcima,od prostituke do vojnika.

Strip je jako,jako dobar, i nemam neke zamerke ni na šta;ali,ne mogu da kažem da me je baš pogodio,kako sam očekivao - da li je sad to zbog visokih očekivanja koja sam postavio,ili jednostavno Glori nije pisac koji je na identični talasni dužinama kao i moja malenkost,ne znam.

potanka 4.5/5

eh,da,izdanje - tehnički super (Grafostil),dizajn,prevod takođe,izbor isto,cena top;još da je bio papir što ga Vuk gura,bilo bi perfektno - ovako sam se na momente prilično smorio tražeći pogodan ugao da izbegnem svetlost koja se odbija kao luda od sjajnog papira.
Kad će već jednom čakejci da reše i tu stvar??

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20821 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 06/03/2022 : 17:10:31  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote


Garofalo&Čimpelin:Džoni Logan,knjiga 2 (Golconda)

Joj što mi je Logan Džoni loše ostario.A bio mi je tada,pre zilion godina kao klincu,rame uz rame sa Fordom Alanom.Dobro,meni ni Alan nije tako dobar kao negda,ali Džoni se baš survao žestoko.

Prva knjiga mi nije trenutno pri ruci,pa započeh čitalačku misiju na DžL sa poznatom pričom (t)Ko je ćapio koloseum - i odmah sam izvalio da će to biti naporna misija.
Ajde,Koloseum nekako i pročitah,ali sledeće epizode, Građevinski bum i Vatreni Neron,baš na mišiće;zaspah nekoliko puta.
Nije to sad toliko loše,nego sam očekivao puno,puno više,pa je razočarenje bilo veće.

Izdanje je inače top,prava bombonica;uz opasku da mi se i nije nešto svideo prevod te adaptacija Vladimira Tadića aka Đoleta,koga inače izuzetno cenim u tom poslu.

Koloseum 2.5/5, Bum i Neron po 2/5

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1690 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 06/03/2022 : 22:45:07  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Donald's Happiest Adventures (ECC 2018, 48 str. / Donald's Happiest Adventures - À la recherche du bonheur )
U prijevodu: U potrazi za srećom.
Šta vas čini srećnim? Svašta? Ništa? Sitnice? Pare? Stvari? Kolač od borovnice?
Trond nam opet kroz šaroliku zabavnu pričicu prodaje filozofiju, odnosno deluje da se i sam preispituje šta je sreća. Očigledno je za svakog od nas odgovor drugačiji.
Ovo je, čini mi se, drugi od tri albuma koji je napisao za Diznija, koristeći voljene nam likove Mikija i Paje, uz naravno gomilu ostalih sporednih, i opet je ovo zabavno, prelepo nacrtano i veoma zanimljivo dizajnirano, povremeno zaista duhovito i sigurno vredno vašeg vremena. Mene je ovaj stripić učinio srećnim čitajući ga.

Opet od tri, "Mickey's Craziest Adventures" i dalje je najbolji, a "Horrifikland : Schauriger Spuk mit Micky Maus" najslabiji. Mikijeve avanture imaju onaj blesavi Trondovski detalj gde je on kao našao stare časopise iz kojih je izvukao tu svoju avanutu, ali nije našao baš sve brojeve, pa tako imamo stranice na preskok i samu radnju hvatamo u letu, "nedostaju" delovi priče, ali se opet sve lako čita, prošetao je Mikija kroz pustinju i prašumu i svašta nešto, mnogo je više avanture tamo. Ovde kod Paje u potrazi za srećom priča je slične koncepcije, možda malo duhovitija povremeno, ali je i linearnija, manje je doživljaja i više je, pa, filozofska.
Enivej, sva tri su sigurno vredna čitanja, nadajmo se da ćemo ikad ugledati ovo u domaćem izdanju.

Fudbal ne treba gledati, fudbal treba igrati!
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 07/03/2022 : 17:06:42  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

PTSD

Napisao i nacrtao: Guillaume Singelin

Kao što se da naslutiti iz naslova dela, ovo je strip sa ratnom tematikom gde pratimo jednu devojku kojoj se psiha raspada nakon grozota proživljenih tokom rata. Iako je uspela da se iz rata vrati živa ona ne prestaje da ratuje, za nju rat i dalje traje, ona sa sobom nosi i fizičke i psihičke ožiljke, pa ne treba čuditi što je spas i utehu pronašla u drogi..

Ne mogu reći da znam puno o PTSD-u, ali deluje da je autor uradio svoj domaći pre početka rada na ovom stripu jer glavna junakinja u jednom momentu dođe u priliku da se stara o psu, a čitao sam o tome da se preporučuje ljudima koji pate od ovog sindroma da uzmu da vode brigu o nekom ljubimcu i da će im to pomoći da se vrate u normalni život. Glavna protagonistkinja takođe često ima flashbackove i grozote rata joj redovno remete san, a poznato je koliko vojnici-povratnici imaju problema sa spavanjem dok pokušavaju da se ponovo integrišu u društvo.

Crtež na prvu ruku deluje da je pomalo previše detinjast za ovakvu vrstu priče, ali tokom vremena me je osvojio i sviđa mi taj anime vajb cyberpunka sa neboderima, lokalnim pijacama, polomljenim staklima, klošarima itd. Autor je u pogovoru naveo da je jedno vreme živeo u Tokiju i da obožava anime filmove kao što su Akira i Ghost in the Shell, čak i da to nije naveo mislim da je poprilično očigledno da su mu ti filmovi poslužili kao inspiracija za ovaj strip.

Ne znam koliko su ljudi trenutno raspoloženi da čitaju stripove sa ratnom tematikom, ali PTSD je lepo nacrtano, dirljivo ispričano, i nadasve edukativno delo
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 09/03/2022 : 20:15:07  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Sheets

Napisala i nacrtala: Brenna Thummler

Tinejdžerka ostaje bez majke i prinuđena je da sama vodi računa o porodičnim biznisu praonice, jer joj je ćale izgubljen u lavirintu depresije. Ona je prerano sazrela i bačena u svet odraslih dok pokušava da odbije jednog čudaka koji se non-stop mota oko prodavnice koju želi da kupi, a plahte iz praonice veoma lako mogu da privuku duhove..

Simpatično ispričana priča o odrastanju i neočekivanom prijateljstvu, sa luckastim humorom, zanimljivim crtežom i kolorom. Čisto da ne bude nikakve zabune ovo je PG-13 štivo, ali ko voli slice of life priče koje zrače tom nekom sveopštom pozitivnošću u bolje sutra vredi overiti A pošto je jedan od glavnih likova smotani, ali dobroćudni duh, ne moram posebno naglašavati koliko me ovo podseća na onaj kultni crtać o Casperu
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 11/03/2022 : 18:40:28  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Sexcastle

Napisao i nacrtao: Kyle Starks

Sexcastle je madafaka penzionisani plaćeni ubica koji napušta put nasilja kada bi postao baštovan, e, BAŠTOVAN, ali koliko god on želeo da zakopa svoju prošlost ona ga neumitno ponovo uvlači u sebe..

Ovo je jedan presmešan, ali presmešan strip koji dođe kao neki vid parodije kultnih akcionih filmova iz '80tih, ne očekujte ovde ništa više od humoristične akcije, ali ne sećam se kada sam se poslednji put ovako ismejao čitajući neki strip, bukvalno sam pao sa stolice kada se otkrilo koje je Sexcastlovo tajno oružje, a pojedini one-lineri su za hall of fame.

Ja da sam izdavač ovo bi bio prvi naslov koji bi izdao, da me svi pamte po ovom stripu. Ko je igrao legendarni Broforce obavezno da overi ovaj strip
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 11/03/2022 : 18:57:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Sexcastle je vrh!

Šta se one-linera tiče, moji su favoriti "They called me sir." i "You brought you to a me fight".

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20821 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 11/03/2022 : 19:19:43  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
može Sekskestl u domaćici

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikGermany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 11/03/2022 : 20:34:24  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Donald's Happiest Adventures (ECC 2018, 48 str. / Donald's Happiest Adventures - À la recherche du bonheur )

U prijevodu: U potrazi za srećom.


Turio u korpu. Hvala, žile!

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2182 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 11/03/2022 : 20:35:23  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Dobar je Sexcastle ali Rock Candy Mountains je još i bolji
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 11/03/2022 : 20:56:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Dobar je Sexcastle ali Rock Candy Mountains je još i boljiKrenuo sam ga nedavno čitati i bio mi je zabavan, bar ta prva sveska, ne znam ni sam zašto sam pauzirao

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 12/03/2022 : 00:07:41  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
@Paka, you know what's good about twins? Spare parts!

Ali ubedljivo najbolja replika je: you brought YOU to a ME fight

@pcoro, ide Rock Candy na listu
Go to Top of Page

knauso
New Member299 Posts

Member since 18/12/2020

Posted - 12/03/2022 : 08:00:44  Show Profile Show Extended Profile  Send knauso a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Donald's Happiest Adventures (ECC 2018, 48 str. / Donald's Happiest Adventures - À la recherche du bonheur )Ovo izgleda toliko dobro da sam u fazonu da narucim na nemackom iako ga ne znam :D

Vidim radi lepo prevod preko google translate aplikacije, ona opcija da preko kamere real time prevede na engleski.


Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1690 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 12/03/2022 : 14:15:06  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Baš sam se dobro zabavio uz Sexcastle. Rodrigez/Tarantinovski štimung.

Fudbal ne treba gledati, fudbal treba igrati!
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 12/03/2022 : 22:23:47  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
A imao sam osećaj da će ti se svideti, idealno štivo za razonodu
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 14/03/2022 : 21:33:28  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

The Last God: Book I of the Fellspyre Chronicles

Napisao: Phillip Kennedy Johnson
Nacrtao: Riccardo Federici

Legenda kaže da se odvažna Družina popela uz Crne stepenice i zaklala Poslednjeg boga i time donela mir međ kraljevstvo kojim sada kao heroji spasioci po pravu vladaju.. Ali da li se baš tako dogodilo, jer sem grupice izabranika niko zapravo nije video poslednju bitku i što je najgore, postoje naznake da se stari bog vraća, kao i njegova cvetna magija kojom svakoga ko se nabode na trnje pretvara u undead-zombije.. Formira se nova Družina koja će ponovo pokušati da osvoji Stepenice..

Iskreno ovo je prvi put da čujem za ovog scenaristu i ko bi rekao da ovaj autor ima u sebi toliko potencijala, ovo je jedan tako slojevito i gusto sročen dark fantasy da me je prijatno Black Label iznenadio što su imali strpljenja da izguraju ovako složeno krojeno fantastiku. Gotivno što je strip krcat sa dodacima koje svaki fan EF voli: mape, tekstualni predlošci koji su krucijalni za razumevanje priče, ima ovde i poezije, postoje i muzički dodaci sa notama, ovo je zaista punokrvna epska fantastika, kakva i treba da bude.

E sad, iako se meni lično strip svideo ipak moram naznačiti par minusa:
- ako je neko očekivao da će u ovom svetu fantastike sresti vilenjake, patuljke, čarobnjake itd razočaraće se jer ta generička imena su zamenjena sa nekim novim, koja su slična ali ipak različita. Ovo zna biti problem jer trebate se navići na novu nomenklaturu, a pojedina rešenja su za kolutanje očima. A kada već spominjem otežano praćenje -->
- ovaj strip nije lagano štivo i priča nije laka za razumevanje, dešavalo mi se da sam morao da stanem sa čitanjem i vratim se na neka ranija poglavlja kako bih pohvatao o čemu se ovde zapravo radi. Ne pomaže što u ovom stripu pratimo dve paralelne priče, dve Družine, jednu u sadašnjosti i jednu u prošlosti, scenarista često skače iz sadašnjosti u prošlost, ponekad bukvalno na svakih nekoliko panela što zna biti iritirajuće i što samo dodatno otežava praćenje radnje. Tekstualni predlošci se ne mogu preskakati i ako hoćete da u potpunosti shvatite priču poželjno je da ih iščitate.
- crtež je generalno hvaljen i scene epskih borbi izgledaju odlično, ali po meni na momente sve to izgleda kao overkill i kolor deluje previše drečav. Takođe, možda se na ovim oglednim tablama ne vidi najbolje, ali ne mogu reći i da sam zadovoljan kako su nacrtane face likova i životinja, na momente mi crtež ostavlja utisak da je previše sterilan. Ali verovatno ću ovde biti u manjini jer većina komentara kaže da je crtež melem za oči.
- iako je ovo epska avantura od dvanaest poglavlja i sve vodi ka konačnom sukobu sam kraj i poslednja bitka se završi pomalo antiklimatično što je bedak i ostavlja gorak ukus u ustima što se sve prerano završilo. Ali pošto je reč o prvom ciklusu držimo fige da će se stvari pobošljati u nastavcima. Postoji i one-shot, Songs of the Lost Children, koji nisu radili isti autori koji su radili i osnovni serijal, ali vredi pročitati jer dodatno produbljuje priču.

Sve u svemu, iako je daleko od savršenog stripa, ovaj naslov će naći svoje fanove među ljubiteljima fantastike kojima nije problem da čitaju strpljivo. Makondo je rasturio kod publike sa pojedinačnim albumima Elrika, a nadam se da čuveni albino i kod Fibre ima dobru prođu pa da jedan od ova dva izdavača uzme da radi ovo. Ovako ambiciozni dark fantasy stripovi se ne viđaju svaki dan
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 17/03/2022 : 20:49:11  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Children of the Sea (Viz #1-5)

Napisao i nacrtao: Daisuke Igarashi

Devojčica biva izbačena iz rukometnog tima (japanci i rukomet wtf?) zbog pregrube igre i pošto tokom leta ima vremena na pretek ona slučajno upoznaje čudnog dečaka koji kao da je iz mora proizišao i od njega saznaje da nešto tera morski svet na površinu, ribe neobjašnjivo pokušavaju da pojedu svaku trunku svetla na koju naiđu, a svetlo u vodi sjaji kao zvezde na nebu, kao oslikani nebeski svod..

Dobro osmišljena priča i misterija gde na prvu loptu nije lako provaliti u kom smeru će se radnja dalje kretati što je plus jer te tera da čitaš dalje. Ono što mi se ne sviđa je što autor odlično crta morski svet, ali uvrnuto mi je što su muškarci često prikazani previše ženstveno. Kao što se iz naslova može zaključiti mesto dešavanja je more pa nadam se da volite biologiju, jer autor često spominje morski svet i ulazi u detalje prilikom opisa pa se često stiče utisak kao da čitate neku enciklopediju o ribama.

Treba ovde biti strpljiv za neke stvari, ali ko izdrži do kraja biće nagrađen. Autor polako u priču uvodi mitove i kako radnja dalje odmiče ovo postaje jedan filozofsko-egzistencijalni strip, a poslednji tom se pretvori u suvu ezoteriju gde teksta praktički ni nema i sve je podređeno grafizmu. Posebno obratiti pažnju na Dendeh, najbitniji lik u stripu i svaka rečenica joj je zlata vredna.

Rekao bih da je ovo neortodoksna manga koju će mnogi preskočiti, ali najvećim posvećenicima je ovo verovatno nešto najbolje ikada. Uostalom, ne bi Seth ovaj strip rangirao toliko visoko na svojoj listi najboljih stripova, a da ne vredi
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
12845 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 18/03/2022 : 09:47:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Rekao bih da je ovo neortodoksna manga koju će mnogi preskočiti,


S obzirom da je japanska stripovska produkcija blago rečeno OGROMNA, nije baš jednostavno odrediti što bi tu bilo ortodoksno.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 18/03/2022 : 12:59:35  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Samo momenat da stavim naočare za čitanje jer stavili ste tako sitan font pa se teško vidi
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20821 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 19/03/2022 : 16:43:40  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote


Batervort&Lorens:Trigansko carstvo,knjiga 1 (Komiko)

Daleku planetu,kao i cela moja generacija,sam upoznao u Stripoteci,u tim obojenim stranicama (jel beše u sredini ili na početku i kraju (čini mi se ovo drugo)),i tada mi je bila impresivna (radi se o epizodi Rat sa Herikonom u ovoj knjizi).Pre svega zbog Lorensovog crteža,koji me i danas zadivljuje,ali mi je tada i priča bila skroz dobra,u duhu novinskih avanturističkih naslova koje sam tada gutao,a i dan danas ih volim.

Zilion godina kasnije,to jest danas,Komiko nam je podario prvu knjigu (uskoro i ostale) ove epopeje koja će izaći u 4 knjige (tri su izašle,uskoro i zadnja (pričam o oriđiđi izdanju)).U susjedstvu,u istoj priči je i Bukgrob.

Videvši na scomu prve komentare u fazonu "loše ostarilo" i slično,nije me dalo omesti,jer znam da sam i dan danas slab na ovakve stvari.I ne samo da sam bio u pravu,nego su moja očekivanja prilično nadmašena,a Trigansko carstvo,iz mog ugla,je teški masthev svake ozbiljnije stripofilske kolekcije,a sa druge strane,jedan od najznačajnijih i najbitnih strip projekata domaće izdavaštva ikad.

Što se tiče samog stripa,u pitanju je SF avantura,kao što spomenuh,istinska epopeja,o usponu i padu jednog moćnog carstva na dalekoj planeti Elekton;o narodu koja su naseljevala zemlju Vorg,i koja su se od plemenske zajednice uzdigli,pod ambicijom njihovog vođe Trigona,do najmoćnijeg naroda planete.Tu sad pratimo kako je do toga došlo,i u kakva su sve iskušenja upadali Trigon i njegova porodica sa celokupnim stanovništvom - od spletki susednih Lokanaca,preko invazije raznih vanelektonskih rasa (epizoda Vanzemaljska invazija je loš prevod - valjda treba Vanelektonska??),do unutrašnjih izdaja i prevrata.
Crtež je impresivan,tu nema šta da se kaže;priča jeste malo "matora",ali ako se sagleda strip u kontekstu istorije stripa,njegovog značaja za devetu umetnost,nostalgije...ovo je teška masthevuša.
Doduše,uz ogradu da sam ja inače slab na ovakve stripove,mislim na taj novinski "štih".

Kakogod,Trigansko carstvo će mi biti u samom vrhu najboljih stripova (u svakom pogledu) za ovu godinu.
Izdanje za svaku pohvalu.To je to.Dizajn,papir,prevod,tehnikalije...nemam zamerke.Dokaz da i Simbol može kad hoće.A za izbor papira moj najdublji naklon.

4.5/5

*ocena nije previše visoka,ali celokupna impresija ovim stripom/izdanjem je na najvišem nivou.
**cenim da će se ovo brzo rasprodati,pa nemojte previše čekati na nabavku.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 21/03/2022 : 20:46:54  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Parasyte (#1-8 Del Rey manga)

Napisao i nacrtao: Hitoshi Iwaaki

Populacija zemlje raste sve više i više i deluje da ova planeta nije predviđena da podnese toliki broj ljudi, možda ne bi bilo loše da nas je manje, mnogo manje.. Neočekivana "pomoć" dolazi od vanzemaljskih entiteta koji se kao paraziti infiltriraju među ljude, oni ulaze u naša tela i preuzimaju kontrolu, ne zato što su maliciozni već zbog toga što im je to u prirodi, oni samo slede iskonski nagon za preživljavanjem, koji neugodno podseća na način na koji se čovečanstvo odnosi prema životinjama, biljkama, okolini..

Moj problem sa ovim stripom je što sam nedavno čitao Death Note koji me nije oduševio, a ovde se dobije nešto veoma slično. Opet imamo srednjoškolca tinejdžera koji u svojoj sobi razgovara sa stranim entitetom o svojim planovima, oni spletkare i u sitna crevca analiziraju kako da pobede svoje protivnike. Njihov odnos deluje opušten, skoro drugarski, iako entitet stvari gleda drugačijim očima i ima svoje interese. Strip nažalost pati i od previše lakomislenih momenata koji su za kolutanje očima, kao npr kada se lik uspne na drvo da bi zubima naoštrio granu da bude kao koplje. Iskreno mislio sam da će ovo biti ozbiljnije štivo.

Autor ponekad pokuša da proširi priču i ubaci po koju filozofsku misao, ovo je u suštini najzanimljiviji deo stripa, ali to je otprilike rečenica, dve, po tankobonu i to je to, većina stripa otpada na srednjoškolsku romantiku i držanje za ruke, policijsko-detektivsku akciju i česte scene borbi gde će krv da teče u litrama, a osakaćena tela će i biti grafički prikazana. Ako uzmem za poređenje prethodnu mangu koju sam pročitao, u Children of the Sea te autor non stop bombarduje filozofskim mislima da imaš osećaj kao da čitaš Hegela, ovde sve ostaje na veoma površnom nivou, a ako ste očekivali neko detaljnije objašnjenje odakle su paraziti došli, ko ih je poslao itd, ostaćete razočarani, jer se autor nije potrudio da ponudi neko detaljno objašnjenje. Mnogi će reći da je fora kada stvari ostanu nedorečene, jer onda možeš da doneseš sopstvene zaključke o kraju, ja to zovem lošim i lenjim pisanjem gde je autor imao ideju kako da počne strip, a nije znao kako da ga završi. Parasyte te tera da se zamisliš, ali Children of the Sea te tera da dovedeš u pitanje ceo svet oko sebe.

Meni lično se Parasyte nije preterano svideo, jer sam imao pogrešna očekivanja, ali ovo nije loša manga i deluje da bi ovaj strip imao svoju publiku kod nas. Tematski se uklapa sa mangama koje je Darkwood do sada izdavao
Go to Top of Page
Page: of 205 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.76 seconds. Snitz Forums 2000