forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 166

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
998 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 22/05/2022 :  04:42:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Jezovnik Ortiz: Demoni Džeremaje Kolda (DuBay & Ortiz, 1976) Darkwood

Petodelna 'saga' o starom bradonji Džededaji Penu koji ima dve narukvice uz pomoć kojih priziva demone. U prvoj, trećoj, četvrtoj i petoj priči se pojavljuje njegov sin Džeremaja Kold. U inat tome, najviše mi se svidela druga priča, kada Džededaju i putujućeg trgovca napadne banda Meksikanaca, jer ta priča ima najviše (crnog) humora, i najmanje je usiljena. Prva nas uvodi u likove Džeremaje i Džededaje, o njegovoj prošlosti i o prvom sukobu oca i sina. Treća priča je najmorbidnija (naročito prvih nekoliko strana je da čovek povrati), a pri kraju je debilna - u fazonu ljudi su veća čudovišta od takozvanih ''nakaza'', dakle nešto kao one idiotske Kjaverotijeve priče na Dilanu. Ta mi se priča najmanje svidela. Četvrta i peta su kratke i ne naročito zanimljive, a u petoj je Ortizov crtež u boji, sviđa mi se kako izgleda sa retro kolorom. Što se crteža tiče, najviše mi se dopao u drugoj priči.
Priključujem se onima koji kažu da je ovo treš, a dodao bih, prilično slabašan treš, u rangu (naj)slabijih epizoda pomenutog Dilana Doga. Demoni su kao ideja postali izlizani već nakon druge priče, treća pršti od treša i palamuđenja uz neke od najbednijih akcionih scena koje sam imao prilike da vidim (recimo obaranje aviona), a poslednje dve pričice su mlaćenje prazne slame, naročito četvrta. Peta ima zanimljiv obrt na kraju sa sveštenikom, koji je želeo da iskoristi demone u dobre svrhe, ali se malo zajebao u računici.
Baš razočaravajuće i prilično inferiornije od Apokalipse iz istog Jezovnika.


Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 23/05/2022 10:56:22
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
998 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 23/05/2022 :  10:54:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Miki Maus: Začarani zamak [Blaggard Castle] (Gottfredson, W.Smith, 1932 - 1933)

Čitao sam kao klinac Mikijev Zabavnik, i ostao mi je baš u lepom sećanju. U ovoj kratkoj priči, za koju kažu da je jedna od najznačajnijih Mikijevih iz tog perioda (i uopšte), Miki i njegov drugar Horacije (nakon prethodne avanture sa blagom) bivaju namamljeni u nekakav tajanstveni zamak pun zamki, u kome eksperimente sa hipnotišućim zracima vrše trojica majmuna, profesori Alfa, Beta i Omega. Posebno su mi se svidele rečenice koje izgovara Horacije nakon što ga majmuni hipnotišu - isprva zvuče kao nonsens ali imaju neki šašavi smisao. U priču su uključene i njihove žene Belka i Mini, koje odlaze da ih traže. Simpatična priča, ali joj je najveća mana to što je pisana za novine, pa scenario zbog toga ispašta - na svakih nekoliko kadrova se pojavljuju pravougaonici/didaskalije sa opisom dešavanja. Kapiram da je to moralo tako jer je objavljivano iz delova u novinama, ali eto to mi se nije svidelo i baš usporava flow tokom čitanja.
Inače divan crtež sa super kolorom, teško mi da poverujem da je strip toliko star.


Miki Maus: Na divljem zapadu [Sheriff of Nugget Gulch] (Osborne & Gottfredson, Taliaferro, 1937)

Ova je još bolja priča od prethodne. Ima puno više humorističnih scena a manje (nepotrebnih) pravougaonika sa opisima. Obožavam vestern komedije, tako da mi je baš lepo legla ova Mikijeva i Šiljina avantura na divljem zapadu. Oni odlaze u Zlatođiju na poziv Mikijeve prijateljice Mini, i tamo se susreću sa kopačima zlata, pljačkašima, a Miki postaje šerif, što sa sobom nosi brojne odgovornosti i probleme - treba uhvatiti pljačkaša Gringa O'Debelića. Uglavnom, jako zabavna i duhovita priča, koja kao i naš dvojac M&Š nikada ne miruje. Šilja je posebno zabavan lik, onako šašav u svojoj naivnoj gluposti i definitivno jedan od najdražih sajdkik likova. Baš mi je nakon čitanja bilo žao što se ova priča tako brzo završila.
Baš bih voleo da pročitam još ovakvih zabavnih epizoda, pa ako neko ima preporuke, shoot!
Ovo sam čitao kao skanlaciju sa Srpskim prevodom, mnogo me bolje rade humoristični stripovi na naškom nego na Engleskom. Sledeće u planu su još neke Mikijeve avanture iz 30-ih i 40-ih.


Miki Maus: Odmor u divljini [Mickey Mouse's Wild Holiday] (Gottfredson, D.Shaw, 1943)

Jedna kraća pričica o Mikiju i njegovim nećacima koji putuju u prirodu, da bi kampovali. Tamo se susreću sa halapljivim medvedom i još halapljivijim Indijancem-preprodavcem. Stripić je koncipiran tako da, iako ima kontinuitet, svaki kaiš predstavlja ''pričicu za sebe'', sa humorističnim poslednjim kadrom na kraju svakog kaiša. Slatko, ali (pre)kratko.Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 24/05/2022 11:54:01
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
18542 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 23/05/2022 :  20:15:53  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote


Richardson&Sakai:47 ronina (CRŠ)

Stana Sakai odlično poznajemo (ili barem ja tako smatram) po biseru devete umetnosti,Usagi Jodžimbu (stripu,koji je nažalost potcenjen na ovim prostorima,ma šta ko pričao),a u ovom delu je crtač po scenariju Majka Ričardsona,inače osnivaču trećeg po veličini američkog strip izdavača,Mračnog konja,a koji je nastao po kultnoj japanskoj legendi.

Manje-više klasična priča o časti,pohlepi,odanosti,osveti...ovog puta smeštenoj na tlu srednjevekovonog Japana s'početka 18.veka - mladog,voljenog,časnog...velmožu Asana,carski činovnik naguzi,a njegova ekipa samuraja će to itekako naplatiti.

Sve je Ričardson ovde lepo uradio - postavio scenu,razradio likove,napravio sjajan zaplet kojeg je bez greške odmotavao te bez omaške završio.
Sakai na visini zadatka,boje ugodne oku.
Na sve to imamo i Kazuoa Koikea kao savetnika na priči.

Malo me u čitanju stripa ometalo brdo imena,i trebalo je truda pohvatati ko je sve tu,ali definitivno strip koji preporučujem.Pogotovu ako volite Sakaija,a pogotovo pogotovu ako ste fan samurajštine.
Izdanje bombona.

4.5/5

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
998 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 24/05/2022 :  11:53:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Miki Maus: Detektivi [The Crazy Crime Wave] (Gottfredson, de Maris, 1933 - 1934)

Šilja nasleđuje detektivsku agenciju od svog pokojnog ujaka, te se on i Miki upuštaju u detektivski biznis. Prva polovina priče je urnebesna, sa puno gegova, prve ''misterije'' koje dvojac ''rešava'' su skroz opičene; a situacija se komplikuje sa pojavom prve serije zločina - prvo kosokradice (hah, kakav izraz), a zatim i falsifikatori novca. Tada na scenu stupa i dvojac detektiva poslat iz grada, kod kojih se Miki zapošljava kako bi izučio zanat. Šilju kidnapuju banditi, i na Mikiju je da pronađe prijatelja i reši seriju zločina. Druga polovina priče je akciona komedija, ali je manje urnebesna nego prva. Šiljini gafovi su genijalni. Uglavnom, jako dobra priča, za sada mi je na drugom mestu, posle epizode na Divljem zapadu.Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 24/05/2022 11:55:06
Go to Top of Page

prop_ovednik
Junior MemberCroatia
381 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 24/05/2022 :  14:30:22  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
Enola Holmes (Serena Blasco)

Možda ste gledali film na netflixu, moguće da je netko i knjige čitao. Ovo je lijepo nacrtano i lijepo napisano, lagano se čita i imam dojam da bi lijepo sjelo u fibrinu dječju biblioteku... Sam glavni lik mlade Enole je dobro karakteriziran, osoba koja želi više od života od onoga što društvene norme nameću i čovjek navija za nju, želi da uspije mala...
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
998 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 25/05/2022 :  01:17:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Epic Illustrated #31: Beyond Legend [S one strane legende] (Goodwin & De La Fuente, 1985)

Kratka priča (15 strana) koja na zanimljiv način meša dva žanra: fantazi i vestern. Pažljivijem čitaocu će već na početku biti jasan obrt, koji je zanimljiv a meni je iskren da budem promakao. Sviđa mi se ideja o tome da sudbine i legende kroje neke ''više sile''; priča se na zanimljiv način dotiče teme dobra i zla: loše na ovom svetu mora postojati kao protivteža dobru, i neko od gore aktivno radi na stvaranju legendi i podizanju morala smrtnicima. Sa druge strane, nekome se ne sviđa uloga koja mu je dodeljena i koju iznova igra. Crtača znam od ranije, crtao je na Teks Viler serijalu i gotivan mi je.


Epic Illustrated #31: Arise Awake Year 20 (Hempel, 1985)

Kratka naučno-fantastična priča (8 strana) u kojoj neki lik halucinira, prethodno provevši dvadeset godina izolovan na mesecu Jupitera. Priča ništa specijalno, dobar crtež.


Epic Illustrated #31: Wah, Wah, Wah (Vanjaka, 1985)

Drugo pojavljivanje izvesnog lika Gideona Plexusa. I vizuelno i narativno u duhu Mebijusa, SF priča (10 strana) o serijskom ubici kapetanu Bučeru, sa obiljem futurističkog slenga, crnog humora i tipičnim žanrovskim klišejima. Ali dopada mi se obrt na kraju.


La bestia [The Beast / Zver] (Serpieri, 1984)

Kratež (6 strana), prvi put objavljen u magazinu L'eternauta. Kao što prva priča (videti gore) kombinuje vestern sa fantastičnim elementima, tako u ovoj priči Serpieri meša vestern i horor, u ovoj vizuelno upečatljivoj ''bajci'' za odrasle, koja nas uči da je pohlepa ta koja rađa zveri, kako to fino sroči stari Indijaner na kraju. Podsetilo me ovo na Topijevu pričicu Black & Tans - isto imamo likove koji ulaze u mrak.Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 25/05/2022 06:21:01
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
998 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 26/05/2022 :  11:22:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Šiljina smešna strana istorije: Frankenštajn [Goofy Adventures #1-2: Frankenstein] (Crosby & De Urtiága, Torreiro, 1990)

Diznijevska ''obrada'' istoimenog klasika, zapravo humoristična parodija, u serijalu u kom je predviđeno da Šilja ima glavnu ulogu a Miki sporedniju, te tako ovde Šilja igra doktora Frankenštajna. Simpa priča, ima humora ali nije baš da padneš na dupe. Crtež je neobičan po tome što često razni predmeti i objekti služe kao ivice vinjeta. Ne znam ni kako bih to opisao, mrzi me da objašnjavam. Uglavnom, neuobičajeno kadriranje i izgled tabli, kako god. Ovo sam uzeo da pročitam jer sam očekivao nešto kao Alan Fordove priče Broja 1, ali ovo ipak nije toliko urnebesno i satirično kao Fordić, i namenjeno je ipak mlađoj publici.Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 27/05/2022 01:43:26
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
998 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 27/05/2022 :  01:24:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Miki Maus: Neobičan san Miki Mausa [The Robin Hood Adventure] (Gottfredson, Osborne, 1936)

Priča počinje tako što Miki uz pomoć preparata učini da mu cveće u bašti poraste u džinovskim proporcijama, a isto se desi i sa mušicom. Sticajem okolnosti se slučajno poprska te smanji na malecku veličinu, i bežeći od uvećane muve, sakriva se u stranicama knjige Robin Hud. Ovaj prvi deo priče sa povećavanjem i smanjenjem mi se nije naročito dopao, prava stvar počinje tek kada Miki uđe u roman. Upoznaje se sa Robinom Hudom, Malim Džonom, fratrom i ostatkom ekipe protiv kojih se dokazuje u raznim veštinama (streljaštvo, borba motkom), a ima i duel ni manje ni više nego sa Ričardom Lavljim Srcem. Zatim kreće u pohod da spasi princezu koja izgleda isto kao njegova Mini. Teraju ga da se oženi princezom, ali on neće heheh. Na kraju beži iz knjige i vraća se u prirodnu veličinu. Fina epizodica, uvek sam voleo ovakve humoristične ''obrade'', sa od-pre-poznatim likovima (Hud i ekipa) i nadrealnim elementima (recimo ulazak u knjigu). Ova priča ima stvarno dosta dobrih humorističnih momenata, izdvojio bih Mikijevo prepucavanje sa likovima iz knjige, Mikijev duel sa Ričardom, dijalog sa princezom, itd.. Samo šteta kod ovih starijih Mikijevih priča što taman kad se zahuhtaju, ono već kraj...Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 27/05/2022 01:32:10
Go to Top of Page
Page: of 166 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000