forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 25/12/2013 : 16:42:52  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Nr. 100 - fine by me! Krećemo!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 26/12/2013 : 00:12:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Sirius sam počeo kupovati od broja 98, tako da je ova stotka jedna od prvih koje sam kupio i pročitao. Nakon 29 godina, ne mogu se sjetiti ni jedne od ovih priča osim Pihačeve (a i od nje pamtim samo naslov).
To znači da nema nekih remekdjela, a i da ću morati čitati ponovo.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/12/2013 : 00:38:51  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Hajde, priključi se i ti!

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 26/12/2013 : 14:05:48  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Jack McDevitt - Alex Benedict serijal

Eto zavrsih i ovu avanturu, 6 knjiga o lovcu na antikvitete, Aleksu Benediktu, i njegovoj pomocnici, Cejs Kolpat. Prva knjiga, koja mi je i ponajbolja, me je snazno uvukla u pricu da bi, kako su knjige odmicale jedna za drugom, taj entuzijazam splasnjavao jer sam tacno mogao da ocekujem kakva ce da bude struktura svake sledece knjige i ta predvidljivost mi je najveca mana serijala. Ono sto McDevitta izvlaci iz blata jesu uglavnom dobre ideje koje se kriju iza zapleta u svakoj knjizi i sto bi svako ko je odrastao na filmovima o Indijani Dzonsu znao da cijeni.
Radnja se odvija u dalekoj buducnosti, sa ljudima naseljenim na stotinama svjetova i u skoro savrsenom drustvu. Pronasli smo i komsije vnzemaljce, sa kojima se ne mirisemo puno, malo ratovali i zivimo na bezbjednoj distanci. U takvom okruzenju Aleks pronalazi razne misterije koje su misterije gradioznih razmjera i cije razotkrivanje nerijetko dovodi do krupnih promjena u cijelom drustvu. Izdvojio bih A Talent For War i Seeker kao ponajbolje u serijalu.

A sad da se vratim uzbudljivoj Pandora's Star Petera Hamiltona. Pozdrav!

...
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 27/12/2013 : 23:55:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Dao si si truda Vope :-)
Drago mi je da još netko čita McDevitta, dobar je pisac i kod nas gotovo nepoznat.

Kad smo prije nekoliko mjeseci razgovarali o Benedict seriji, krivo sam napisao da je Polaris dobio Nebulu, nagrađen je Seeker.
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 28/12/2013 : 01:00:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Izišlo je novo izdanje kultne knjige Od kiča do vječnosti Vere Horvat Pintarić.
Sve što želite znati o kiču našem svagdašnjem, kojeg često i nismo svjesni i koji nas okružuje, na detaljan, kroz mnoštvo primjera predstavljen i zavodljivo napisan način.
Što bi se reklo, knjiga koju mora imati svatko tko drži do sebe i do svog (ne)ukusa.

http://www.jutarnji.hr/problem-suvremenog-drustva-je-sebican--kicerski-pojedinac/1147178/

I ja sretna javljam da ju imam. Danima sam pazila da mi ne promakne kad stigne u prodaju. Sad imam problem s kolicinom nakupljenom na cekanju za citanje i radujem se narednim danima koje necu izlaziti iz piđame, i stavljam se u izolaciju dok sve ne procitam.

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 28/12/2013 : 19:29:04  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

Drago mi je da još netko čita McDevitta, dobar je pisac i kod nas gotovo nepoznat.

Kad smo prije nekoliko mjeseci razgovarali o Benedict seriji, krivo sam napisao da je Polaris dobio Nebulu, nagrađen je Seeker.

Nadam se samo da ce Akademija serijal biti malo koncizniji, ne bih volio da se vrtim u krug sa novih 6 knjiga koje vec cekaju na citanje. Koliko sam razumio Akademija je kontinuiran serijal tj. knjige se nadovezuju jedna na drugu?
Jesi li citao dobitnika ovogodisnjeg Huga - Scalcijev Red Shirts? Stigla mi je prije neki dan i prethodna citalacka iskustva me vuku da je odmah citam ali ce morati da saceka malo.

...
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 28/12/2013 : 22:24:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

quote:
Originally posted by Ernie Pike

Nadam se samo da ce Akademija serijal biti malo koncizniji, ne bih volio da se vrtim u krug sa novih 6 knjiga koje vec cekaju na citanje. Koliko sam razumio Akademija je kontinuiran serijal tj. knjige se nadovezuju jedna na drugu?
Jesi li citao dobitnika ovogodisnjeg Huga - Scalcijev Red Shirts? Stigla mi je prije neki dan i prethodna citalacka iskustva me vuku da je odmah citam ali ce morati da saceka malo.

Akademija mi je draža od Benedict serijala. Knjige prate život i karijeru pilotkinje Pricille Hutchins. Knjige se nastavljaju jedna na drugu i dobro ih je čitati redom kako su pisane. Ja nisam pročitao zadnju Starhawk koja je ustvari prequel seriji.
Prva knjiga Engines of God mi je bila u top 10 SF romana u devedesetima, ali kvaliteta godinama pada. Bez obzira na to, jedva sam čekao nove nastavke. Broj nepročitanih SF romana na policama je sad vjerojatno trocifren, ali knjige iz ove serije su uvijek bile visoko na listi prioriteta.
I Redshirts mi je na listi prioriteta i vjerojatno će doći na red u slijedećih mjesec ili dva.
Hamiltonova Pandora's Star koju spominješ u svom postu, stoji na polici godinama. Iako je Hamilton jako dobar i zanimljiv pisac, gotovo da ne zna napisati knjigu ispod 750 stranica, a imam premalo vremena za takve knjižurine (publicistika je izuzetak).
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 29/12/2013 : 18:19:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Jedan pogled na Kingovo "Isijavanje", nakon ko zna kojeg iščitavanja...

Srknavljenje "Isijavanja"

Ali baš na ovom dijelu cjelokupne priče dolazimo do srži mog nezadovoljstva: činjenici da "Isijavanje", čak i u svojim najdubljim, polu-svjesnim motivima, ostaje relativno malograđanska, patetična i skoro-pa-reakcionarna pričica. (...)

http://levoilevlje.blogspot.com/2013/12/skrnavljenje-isijavanja.html
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 29/12/2013 : 21:14:19  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Mhejl je ipak živ

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/12/2013 : 09:46:10  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Prve tri su za pripadnike libertarizma, a ova poslednja bi bila melem za oči za druga/tovariša Mhelja.

Samo bih vas pozvao da pročitate (fiktivne) Bastiatovu priču o sviječarima. Naime, oni Sunce optužuju nelojalne konkurencije (jer je svijetlo besplatno) te zbog toga pozivaju francusku vladu, neka to dekretom spriječi, jer bi tako oni dobili posao. Naravno, oni ni ne pomisle na to, da če to biti trošak za ljude. Svijetlo, koje če dolaziti iz njihovih sviječa, neče biti besplatno tako kao sunčeva svijetlost. Ali tko če to pitati njih, važno je da dečki imaju posao, zar ne ...

Ako mislite, da ta kretenluk danas više ne postoji, u krivu ste. Zato se isplati to pročitati, pa kad sljedeči put naletite na poziv koje interesne grupe vladi, neka napravi nešto (bilo što), da bi se jim pomoglo (ili jih se spasilo), sjetite se ove priče.

http://bastiat.org/en/the_law.html
http://bastiat.org/en/petition.html

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 30/12/2013 10:05:41
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/12/2013 : 09:49:16  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Ako vas zanimaju duhovna rast i slične stvari, možete pogledati neke od ovih knjiga. Ako ne, onda jih slobodno preskočite.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/12/2013 : 09:59:00  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Kvaliteta knjiga (barem po meni) raste od lijeve prema desni (lijevo i desno ovdje nema nikakvih političkih konotacija) i od gore prema dolje (ovdje gore i dole nema teoloških konotacija) . Prva je, barem meni, teški smor, jer je to više ženski krimič nego bilo šta drugo. Adler Olsenova knjiga govori o grupi razmaženih mladiča, koji bi mogli biti krivci za duplo ubojstvo ... Dobra, ali mi je bio prvi dio puno bolji ... Pötzscheva knjiga bavi se tajnama templjara i poprilično je zanimljiva, a Beckettova je još za nijansu bolja. Ima vrlo dobru atmosferu (priča se događa na malo poseljenom otoku na Hebridima), a ovde če doči na svoje ljubitelji Agathe Christie jer je zaplet sličan jednoj njezinoj knjizi. Naime, na otoku pronađu žensko tijelo, a poslije dolaska glavnog junaka na otok taj ostane odrezan od ostatka svijeta (tako fizički kao preko interneta) zbog oluje. A ubojstvima još nije došao kraj ... A i knjigu treba pročitati do kraja, jer se tamo krije još jedan "cliffhanger" ...

Edited by - panzer on 30/12/2013 10:06:20
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/12/2013 : 10:01:26  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Dvije knjige sa dirljivim pričama. Prva govori o mladiču, koji se ne može micati zbog nesreče i koji odluči, da če se kroz pola godine ubiti. Zbog toga njegova mama unajmi mladu ženu, da mu ova pomogne pri ponovnom pronalasku samog sebe i tako ga spriječi u njegovoj nakani ...

Druga knjiga govori o posve normalnoj obitelji i njihovom nenormalnom sinu. Naime, sin ne može stajati na nogama bez pomoči. Ne, ne radi se o invalidu. Mali dječak doslovce leti po zraku kao balon (gravitacije ne njega nema nikakvog utjecaja). Jednog dana njegova majka, koja se sina srami, odluči, da če ga izpustiti u zrak. I tako mali Barnaby odleti u svijet i počne upoznavati ljude, koji su, tako kao on, zbog takvog ili onakvog razloga za obične ljude nenormalni tj. drukčiji ...

Edited by - panzer on 30/12/2013 10:07:05
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/12/2013 : 10:03:23  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Knjiga se vuče, tako da bi bilo bolje da sam pogledao film ...

Nove avanture Peponeja i Don Camilla. Izgleda, da su naši odlučili izdati sve priče o toj dvojici (svih njih 300+). Dobra vijest za sve fanove ...

Edited by - panzer on 30/12/2013 10:03:44
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 30/12/2013 : 14:42:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Vope i Panzer - izvrsni tekstovi, svaka čast!
Druže Vope, pa ne budi tipični Crnogorac i radfi (tj. piši) malo više Di si nestao?

Posebne pohvale Mhejlu za izvrsne tekstove i izvrstan blog. Nisam znao da ga imaš, bravo!

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 03/01/2014 : 13:54:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Superrecenzija:SIRIUS broj 100

SIRIUS je najsjajnija zvijezda na nebu domaće znanstvene fantastike.Njegov utjecaj na SF kao medij u cijeloj bivšoj Jugoslaviji bio je nemjerljiv ne samo zbog kvalitete priča koje su odisale vrhunskim autorima nego i zbog pomicanja zanimanja za žanr ka, može se slobodno reći, mainstreamu jer imati 40 000 čitalaca(!) jednog štiva koje ne spada u šund čini se apsolutno ravnim toj istoj znanstvenoj fantastici koju je SIRIUS objavljivao, stoga se mirne duše može reći da se SF na našim područjima prikazuje u intervalu prije i poslije SIRIUSA. Širi osvrt na sam magazin možete pročitati na ovom topicu, stranama 48 i 41 (s obzirom da znam koliko ste lenjavi evo vam link:)) http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=30344&whichpage=48 i drugi: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=30344&whichpage=41 a moje kolega i ja ćemo se ovdje posvetiti recenziji jubilarnog broja 100.
U načelu, recenzirati SIRIUS a ne spomenuti njegove legendarne uvodnike čini se potpuno pogrešnim jer oni su bili i ostali dokument vremena, odnosno davatelj tolikog broja informacija da je čitenje svakog uvijek pravi užitak. E sad, zamislite kako je to bilo u "kamenom dobu" prije interneta, kada su takvi uvodnici bili rijetka prilika da se nešto više sazna o časopisu, događanjima, piscima...Kao što sam volio čitati priče, gotovo sam jednako volio čitati i uvodnike, a naročito uvodnike velikog Borivoja Jurkovića koji je uvijek u svim polemikama pokazivao zavidnu dozu kulture, kvalitetnog ophođenja, znanja i želje za kvalitetnom komunikacijom. da je danas živ, vjerojatno bi istim stilom, smireno i dosljedno, odgovarao na svakojake upite, želje i primjedbe. malo je takvih ljudi...
Radmilo Anđelković i Aleksandar Manić:Mozaik od sto kockica - Na startu imamo priču koja je svojevrstan presjek nekih najbitnijih SF priča objavljenih u SIRIUSU. Čitajući priču ne mogu a da se ne sjetim kada sam prvi put pročitao Amijum Snežane Bulić - Atanasković (jedan od prvih, ako ne i prvi SIRIUS koji sam pročitao)ili Šume, kiše, grad i zvijezde Slobodana Čurčića. Iskreno, priča nema neku literarnu vrijednost i zapravo njena najbolja vrlina je to što je simpatični podsjetnik na neke stare dobre priče.
Branko Pihač:Bumerang - iako su oduvijek postojale tvrdnje o Zvonimiru Furtingeru kao najvećem SF piscu na ovim prostorima, ja ipak na prvo mjesto moram staviti Branka Pihača. Čovjek koji je svojim majstorskim pričama svjetskoga ranga(poput Prometheusa i Točke divergencije) uvijek nudio originalne priče koje su jamčile izvrsno provedeno vrijeme dok ih čitate.priča Bumerang ne spada u vrh njegovih priča. Iako stilski izvrsno napisana priča pati od ne toliko kvalitetnog zapleta, te određenih slabih rješenj problema od strane glavnih likova koji pre olako mijenjaju mišljenja i stavove te time sam tok radnje previše banalno skreće u potpuno nove tokove dajući čitatelju osjećaj da je to sve moglo puno bolje. Sam početak zapleta sa semaforima djeluje poprilično neuvjerljivo, a i verzija da ako se robotu oduzme "baerija" da ga se ne može razlikovati od čovjeka ne drži petjerano vodu. Priča svakako nije loša ali može to Pihač puno bolje. priča definitivno nije zaslužila naslovnicu, a kamoli naslovnicu jubilarnog stotog broja. Ali valjda su htjeli neku domaću a ta je bila najbolja...
U svakom slučaju, od Pihača smo ovdje dobilinekih sat i pol dobre priče.

Šteta, jer od njega sam očekivao priču koja će biti više od dobre.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 05/01/2014 : 15:23:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
Ja tek počeo čitati stotku... daj mi par dana, ionako radim barem 9 strvari u žurbi :)

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 05/01/2014 : 18:18:49  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ma opušteno samo

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/01/2014 : 16:20:20  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Sirius #19

Čitam malo onu rubriku na kraju Siriusa, i ima baš komentara s premijere Star Warsa. Chris Neville, pisac (za njega na zna niti google!, što znači da ne postoji, hehe), kaže vako...

"Zvjezdani ratovi su svemirska opereta, što je samo podžanr znan-fana. Uđete u kino i što vidite; prvo veliki svemirski brod, plovi, plovi, plovi ekranom. Onda eksplozija, metal se topi, ljud lete u zrak. U 40 minuta filma kliše slijedi kliše i ništa se ne događa. Dijalozi su priglupi, a vizualni efekti jeftini! " ;)

Evo kratkih komentara na neke od priča iz tog broja, koja sam uspio pročitati, a da nisam zaspao od dosade. ;)

The lost robot – Izgubljeni robot by Isaac asimov

Što reći, ovo je jedna od tema kojoj se Asimov vraćao u bezbrojnim varijacijama, roboti i tri zakona robotike, a glavnu ulogu ima robotopsihologinja (izvanredna, no malo neurotična s paranoidnim sklonostima) Susan Calvin. Njezin zadatak je pronaći robota marke Nestor NS-2 s modificiranim Prvim zakonom (i pozitronskim mozgom) na svemirskom postaji koji se izgubio nakon što ga je tehničar dobrano ispsovao i poslao da se gubi! Što je Nestor doslovno poslušao. (mali trik, ali dobro i fora polazište za zaplet)

Priča funkcionira izvrsno na logičkoj razini (Asimov konstantno analizira ta svoja tri zakona, da se ponekad i sam izgubim u tome), samo mi jako smeta Susanim stav naspram robota, paranoični strah od njih i njhove nadmoćnosti, kao samo ih prvi zakon sprečava u tome. Pa zašto je onda postala robotopsihologinja ako ima tako odbojan stav prema njima (a i prema ljudima). No, prema kraju se i pokazuje kako roboti mogu biti opasni po ljudi, ukoliko nisu podložni zakonima. Kao da je možda ovdje strah od atomske bombe ovdje preinačen u strah od robota.

Asimov je ovdje lijepo sročio sukus tih zakona, pa da ne ponavljam ovdje riječima sva tri zakona, njihova osnovna karakteristika je ova - prvi zakon je za sigurnost čovjeka, drugi je zakon poslušnosti, a treći vlastito očuvanje robota. Kratka pričica koja koristi teme kojima će se Asimov uvijek vraćati, i teme koje će mnogi kasniji inkorporirati u svoja djela iz raznih medija...

"Knock" ilitiga "Kuc-kuc!" by Frederic Brown

Mladjo je malo opširnije o tome već ranije, pa ću ja samo ukratko. Kratka priča o posljednjem čovjeku (zapravo muškarcu) na Zemlji i kako je spriječio izvanzemaljsku invaziju na Zemlju. On je Walter, a ona je Grace, par ljudske vrste (uz ostale parove životinjskih vrsta) koje izvanzemljska rasa Zani želi skupiti po principu Noine arke. Brzopotezna priča čiji završetak krasi iznenađujući plot-twist, koji je istodobno i veliki kliše, kao jedan primjerak ljudska rase nadmudri tko zna koliko napredniju civilizaciju, što znači da smo skoro najpametniji u bližem (a možda i širem) svemiru. ;)

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/01/2014 : 16:43:05  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
E sad,

Sirius #100

Kako ja uvijek čitam od pozadi, što novine što ovakve zbirke priča, ja sam tako pročitao druge priče nego mladjo!

Fritz Leiber – Misterij u muzeju Metropolitan
Simpatična humoristička pričica o konferenciju buba; već sam čuo prije o Leiberovim humornim pričicama... Ne bi čovjek povjerovao koliko buba na svijetu postoji i kako je pod našim nogama pravo malo kraljevstvo! 5/5

Fredric Brown – Pismo Feniksu
(na #19 zvao se Frederic, možda je to isti čovjek, što vjerujem perma stilu pisanja)

Pismo Feniksu ja bih zapravo nazvao Priručnik za uspješnog besmrtnika, napisan izrazitom ozbiljnim tonom (kao da stvarno vjeruješ u to)... Možda priča i nije nešto iznad prosječno, ali ima dobro primijećenu opasku i poantu o izmjeni civilizacija; one dosegnu vrhunce, pa izumiru i prave mjesta drugim civilizacijama. Stalna je dakle samo mijena. Autor, odnosno taj Besmrtnik tvrdi da su samo Zemljani jedini u svemiru koji neće izumrijeti, malo egocentrično razmišljanje (kao i u onoj Kuc-Kuc pričici).

Evo što kaže: "U cijelom svemiru samo je ljudska vrsta dostigla visoki stupanj inteligencije, a da nije dostigla visoki stupanj zdravog razuma. Mi smo jedinstveni! Samo ona vrsta koja sebe i svoj razvoj periodički uništava, koja se vraća na početke, može jako dugo preživjeti."
Živjelo naše bezumlje, zbog njega ćemo preživjeti kao civilizacija! ;) 3/5

John W. Campbell Jr. – Sljepilo iz 1935.

Jao, jao, izrazito zastarjela SF minijatura (meni uvelike naporna); sa zastarjelim konceptima, o atomskoj energiji i predviđanjima i inzistiranjem na tehničkim detaljima i tehno-blebetanju. Dr. Mackay i njegov asistent Burns žele eksploatirati atomska energija našeg Sunca te se upućuju na višegodišnje putovanje i proučavanje Sunca. A kad se profesor slijep vrati na Zemlju, dočeka ga iznenađenje! Zgodna invencija, doktor je otkrio (u svojoj mladosti) termelektrijski element, koji je kasnije stavlje u uporabu da crpi energiju iz topline u zraku. Neograničena energija, vau, s jedne strane me iznenađuje da su već 1935. razmišljali o neograničenoj energiji i manjku ograničenih resursa... Vjerojatno je to onaj Campbell koji je napisao i Who goes there? (odnosno The thing), ima sličnosti u pristupu priči. 2/5

Damon Knight – Hoće li prah tebe slaviti?

Došao je Sudnji dan, anđeli uništenja obavili svoje, a Bog se spusti na Zemlju; no pitanje je samo kome će Bog presuditi, ako više nema ljudi? Kratka crtica, meni ne u potpunosti jasna do kraja... 3/5

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 08/01/2014 : 17:44:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
Pa ja ću onda što je ostalo da se ne ponavljamo iako se ne slažem za Sljepilo - mani je priča legla ko budali šamar i baš sam uživao u starom tonu pripovijedanja. I da, ima poprilično sličnosti (odnosno isti je stil) kao i Who goes there?

Branko Pihać - Bumerang

Da sam ranije pisao recku za stotku vjerojatno bih rekao isto što i Mladjo, ali priča baš ne valja iako je dobro pisana. PA ako se držimo one Asimova kako je bolje lošu ideju dobro napisati nego dobru ideju loše napisati, onda je Pihać položio ispit.

Isaac Asimov - Čistac

Katastrofa. Em nije ideju razradio kako treba, em likovi postoje samo kao imena - bez karaktera, emocije, ma biločega, em je ideja o vremeplovu toliko ižvakana da mi je muka pri samom spomenu vremeplova. Obožavam Asimova, ali ovo je napisao onako uz kiflu i kavu ujutro... KAo da se zagrijavao za prave stvari koje će pisati popodne :)

Doris Piserchia - Pravo na smrt, odgođeno

NIkada nisam do sada čuo za Doris. Pa sam malo istraživao i našao tužnu priču da je objavljivala do 1983. godine kada joj je starija kći iznenada umrla i ostavila trogodišnju unuku njoj na skrb. POslje smrti kćeri nikada više nije sjela za pisaći stroj. Inače, Doris je još uvijek živa - ima 85 godina.

Priča:

Motorići koji se usađuju u tijelo i zamjenjuju funkcioniranje organa u tijelu. PA imamo motoriće za srce, jetra, bubrege...čak ide toliko daleko da je tipu koji je ostao bez ekstremiteta ugrađena anti-gravitacijsko postolje pomoću kojeg pluta metar iznad tla. Uglavnom, ljudi nakon smrti počnu oživljavati jer motorići i dalje rade, pa se zakapaju u otvorene grobove kako bi mogli izaći van i tumarati po svijetu dok je valjda baterije ne istroše. Korporacija unajmljuje mehaničara koji će mrtvacima isključiti motore jer se svi zgražaju na pojavi živih mrtvaca koji zapravo nemaju svijest nego rade motorićima programirane radnje.
Mislim, simpatična pričica puna znanstvenih rupa. Vidi se da je Doris stara škola. U svakom slučaju, zabavno.

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/01/2014 : 17:52:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi

Pa ja ću onda što je ostalo da se ne ponavljamo iako se ne slažem za Sljepilo - mani je priča legla ko budali šamar i baš sam uživao u starom tonu pripovijedanja. I da, ima poprilično sličnosti (odnosno isti je stil) kao i Who goes there?

Vjerojatno su te privukle tehnikalije, to je valjda neka tvoja profesionalna deformacija.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/01/2014 : 17:58:28  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Heh, istini za volju ja se i nalazim negdje istocno od pizde materine, nedaleko bogu iz nogu nekih 5-6 hiljada km od kuce... I vjerujte, kao da sam na drugoj planeti - podsjeca na Dinu...
A Dee je projahao na kamili neki dan, veli da juri neke odmetnute Siriuse - trag mu se u pustinji gubi, ostala je samo prica...

hehe, tek sam danas vidio da je bila prava potraga za mnom, što svemirom, što pustinjama bogu iza nogu. No, zapravo sam cijelo vrijeme bio tu, doma, u privatnom labosu s fizičkim tijelom u hibernaciji u staznoj komori, dok sam um uploadao na internet (samo što mi je dretva zapela u nekakvoj logičkoj petlji na nekoj web S&M stranici). Malo sam se rebootao i vraćam se u punoj formi...

Edited by - DeeCay on 08/01/2014 18:00:59
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/01/2014 : 13:40:00  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Isaac Asimov: Čistac - Što reći o starom dobrom Isaacu a da nije već rečeno, što na netu, što na ovom topicu, pa onda hajmo odmah na priču; ovo je najmanje kvalitetna priča koju sam od njega pročitao. Zamišljena kao minijatura, djeluje potpuno ogoljeno i nemaštocito, sa punch lineom koja nije dostojna ni mnogo gorih pisaca a kamoli ovakvog barda. Ne znam stvarno zašto je Asimov uopće dao objaviti ovu priču, biti će da je ovo napisao ujutro dok se još nije razbudio, onako u polusnu:)) Očekivao sam na kraju nekakav veliki preokret, nešto po čemu će se priča pamtiti ali - ništa. da ovo nije napisao Asimov nego npr. netko sa naših prostora, pitanje je da li bi uopće bila objavljena u SIRIUSU.

William Tenn:Zločin po kazni - već sam spominjao ovu priču zbog njene originalne ideje i sada, na ponovno čitanje moram reći da je priča potvrdila svoju kvalitetu. Ideja da se prvo odsluži kazna pa da se onda počini zločin za koji je odslužena, svakako nikada ne bi zaživjela u praksi (naravno, mislim na naš svijet i naše vrijeme. Tko zna, u nekakvoj radikalnijoj budućnosti je naravno sve moguće) ali ideja je stvarno izvrsna jer ljudi kada jednom dođu u zatvor i vide kako je tamo, jednostavno zaključe da sve to nije vrijedno toga. A još ako su zatvori kao ovi u priči...Uglavnom, odlična priča, jedino je kraj mogao biti malo kompleksniji.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.7 seconds. Snitz Forums 2000