Author |
Topic |
fandango
Senior Member
1614 Posts
Member since 10/06/2004 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 20/08/2015 : 10:56:22
|
Biopunk, evo imate Bacigalupijevu "Djevojku na navijanje" u izdanju Algoritma, odličan primjerak biopunka... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 20/08/2015 : 10:57:00
|
quote: Originally posted by mladjo
Pozdrav Fandango! Dobar osvrt na SF/fantasy temu.Inače, prvi put čujem za pojam biopunk:)) Nisam čitao Wayward Pines (sad izlazi prva knjiga kod nas, odnosno mislim da dosad i nije bila objavljivana) ali serija je odlična. Čitao sam prvu knjigu iz Rivervorld sage i bila mi je odlična. Ideja je super a i razrada je izvrsna. Dalje nisam čitao.
Baci pogled na Bacigalupija - Djevojku na navijanje (imaš Algoritmovo izdanje) - to je više-manje to.
Dosta zanimljivo i vjerojano će obilježit nadolazeći SF u velikoj mjeri ko što ga je cyberpunk obilježio nekad |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
fandango
Senior Member
1614 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 20/08/2015 : 10:59:49
|
Tako je, da, skroz sam zaboravio na Bacigalupija :) Izvrstan roman, a čini mi se da mu koja priča bila objavljena u Siriusu B, "Pump 6" ako se ne varam. |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 20/08/2015 : 11:03:37
|
quote: Originally posted by Space Marine
Pozdrav Fandango! Dobar osvrt na SF/fantasy temu.Inače, prvi put čujem za pojam biopunk:))
Imaš i Dieselpunk
Napišeš neki SF u kojem je glavno pogonsko sredstvo ili stil života voda, ili je voda jedna od temeljnih elemenata tog svijeta pa nazoveš svoj stil Waterpunk. ;) I to je legalno. Svaki pisac može svoj žanr inventirati. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 20/08/2015 : 11:09:58
|
quote: Originally posted by fandango
Tako je, da, skroz sam zaboravio na Bacigalupija :) Izvrstan roman, a čini mi se da mu koja priča bila objavljena u Siriusu B, "Pump 6" ako se ne varam.
I Kockar. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 20/08/2015 : 11:49:38
|
quote: Originally posted by fandango
Živio, mladjo!
Evo potražio sam biofunk na netu da budem siguran pa sam našao da je pisac Paul Di Filippo istaknut u podžanru i to prvenstveno sa zbirkom "Ribofunk". Nisam čitao ništa od njega.
Onda sam našao i dvije liste, 100 najboljih SF-romana napisanih na engleskom od 1949. do 1984. i Di Filippovu nadogradnju, 101 najbolji roman 1985.-2010.
Pringleova lista: https://www.worldswithoutend.com/lists_pringle_sf.asp Broderick-Di Filippo: http://www.listology.com/severian/list/read-science-fiction-101-best-novels-1985-2010
S prve sam liste ipak pročitao više toga. I hvala puno na preporuci za RiverWorld, bacit ću se onda na čitanje :)
Odlične liste Dosta sam pročitao ali dosta nisam. Zanimljivo da na prvoj ima samo jedna knjiga od Asimova i samo dvije od Clarkea, a oba su u tom razdoblju napisali neka od svojih najboljih djela (ok, Zadužbina je ranije napisana ali opet, po meni neka djela fale.) Ah, liste k'o liste:)) |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 20/08/2015 : 11:50:23
|
quote: Originally posted by DeeCay
Biopunk, evo imate Bacigalupijevu "Djevojku na navijanje" u izdanju Algoritma, odličan primjerak biopunka...
Ta nikak da mi odđe na red za čitanje. a i čnilo mi se da ije klasičn sf. |
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 20/08/2015 : 11:51:46
|
quote: Originally posted by DeeCay
quote: Originally posted by Space Marine
Pozdrav Fandango! Dobar osvrt na SF/fantasy temu.Inače, prvi put čujem za pojam biopunk:))
Imaš i Dieselpunk
Napišeš neki SF u kojem je glavno pogonsko sredstvo ili stil života voda, ili je voda jedna od temeljnih elemenata tog svijeta pa nazoveš svoj stil Waterpunk. ;) I to je legalno. Svaki pisac može svoj žanr inventirati.
A mogu onda napisati knjigu gdje je glavno sredstvo pogona rakija pa ću biti poznat kao utemeljitelj Šnapspunka |
|
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 20/08/2015 : 12:05:34
|
Mladjo, ako ti to napišeš pod utjecajem rakije, to će onda biti ne -punk nego weird fiction! |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 20/08/2015 : 13:41:04
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
Pozdrav Fandango! Dobar osvrt na SF/fantasy temu.Inače, prvi put čujem za pojam biopunk:)) Nisam čitao Wayward Pines (sad izlazi prva knjiga kod nas, odnosno mislim da dosad i nije bila objavljivana) ali serija je odlična. Čitao sam prvu knjigu iz Rivervorld sage i bila mi je odlična. Ideja je super a i razrada je izvrsna. Dalje nisam čitao.
Baci pogled na Bacigalupija - Djevojku na navijanje (imaš Algoritmovo izdanje) - to je više-manje to.
Dosta zanimljivo i vjerojano će obilježit nadolazeći SF u velikoj mjeri ko što ga je cyberpunk obilježio nekad
Cyberpunk mi je izvrstan podžanr ali iskreno nisma baš oduševljen steampunkom. dobro, Polusvijet knjige ne brojim pod steampunk. One su mi genijalne. nego jel' se zna kaj jel' izlaze uskoro nastavci Polusvijeta (Ljeto i Jesen)? Prve dvije knjige su mi remek-djela. |
|
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2850 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 25/08/2015 : 22:31:57
|
Dodjeljene su nagrade Hugo za 2015. Prvi put je nagrada za roman otišla izvan engleskog govornog područja, nagradu je dobio kineski pisac Cixiln Liu za "Three Body Problem" (prijevod Ken Liu). Roman je dobio sjajne kritike i roman je visoko na mojoj listi za čitanje. Protestirajući zbog manipulacija u nominacijama u čak pet kategorija je izglasan No Award (među ostalim za kratku priču i novelu). Manipulirala je ekipa koja je smatrala da su bijeli muškarci premalo zastupljeni u nominacijama te se organizirala i glasala u bloku za svoje kandidate. Do ovog glasanja, u povijesti Huga je bilo izglasano samo pet No Award, zadnji put 1975.
|
|
|
panzer
Advanced Member
12630 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 26/08/2015 : 10:04:36
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Dodjeljene su nagrade Hugo za 2015. Prvi put je nagrada za roman otišla izvan engleskog govornog područja, nagradu je dobio kineski pisac Cixiln Liu za "Three Body Problem" (prijevod Ken Liu). Roman je dobio sjajne kritike i roman je visoko na mojoj listi za čitanje. Protestirajući zbog manipulacija u nominacijama u čak pet kategorija je izglasan No Award (među ostalim za kratku priču i novelu). Manipulirala je ekipa koja je smatrala da su bijeli muškarci premalo zastupljeni u nominacijama te se organizirala i glasala u bloku za svoje kandidate. Do ovog glasanja, u povijesti Huga je bilo izglasano samo pet No Award, zadnji put 1975.
Eto ga na sad. nije dosta što pod SF trpaju apsolutno sve i svašta nego se međusobno kolju. Ufff... |
|
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17821 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 26/08/2015 : 10:18:54
|
književnici ima li čudnijih ljudi zato ih i ne volim upoznavati što bi mi se i djela njihova zgadila
|
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17821 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 26/08/2015 : 13:37:14
|
sve je to ista sorta ljudi pišu protiv stvari koje se događaju u njihovom prisustvu ponekad i oni to pokrenu :D
|
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 26/08/2015 : 15:41:03
|
quote: Originally posted by Ernie Pike Manipulirala je ekipa koja je smatrala da su bijeli muškarci premalo zastupljeni u nominacijama te se organizirala i glasala u bloku za svoje kandidate.
Baš bi kod SF-a ljudi trebali biti otvoreni za drugačije, a ne ovo, Ku klux klan stil.... |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2850 Posts
|
vope
Senior Member
Montenegro
2968 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 27/08/2015 : 12:04:46
|
Lično sam očekivao da ova knjiga osvoji Huga, od svih nominacija ova je mi bila najoriginalnija + pisac je kinez, malo osvježenja i drugačijih pogleda i ideja. Knjiga mi se već baškari u Kindlu ali ću sačekati objavljivanje i drugog dijela prije čitanja. |
... |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2850 Posts
Posted - 27/08/2015 : 15:26:56
|
quote: Originally posted by vope
Lično sam očekivao da ova knjiga osvoji Huga, od svih nominacija ova je mi bila najoriginalnija + pisac je kinez, malo osvježenja i drugačijih pogleda i ideja. Knjiga mi se već baškari u Kindlu ali ću sačekati objavljivanje i drugog dijela prije čitanja.
Mislio sam napisati da prije čitanja očekujem Vopeov osvrt, ali nisam htio raditi pritisak na tebe
Drugi dio trilogije, The Dark Forrest je izišao prije dva tjedna. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 31/08/2015 : 14:22:17
|
Chris Carter:JEDAN PO JEDAN
Dobar krimić je dobar krimić čak i kada se ne poštuju osnove svakog dobrog krimića (vjerojatno znate o čemu pričam) i tu me je Carter stvarno ugodno iznenadio. Jedan po jedan jedan je od najboljih krimića koje sam pročitao. Odiše kvalitetnom idejom, surovošću, prevarama, intrigama i svježinom, a sve to zajedno nikako nije kupus svega i svačega nego upravo suprotno - jedna kvalitetna slagalica strave koja čitatelju daje najbolje što knjiga može ponuditi. Priča o manijaku koji ubija svoje žrtve imajući pritom određeni red i sustav koji bi trebalo otkriti da ga se zaustavi, nije naravno novost u žanru ali Carter tom podvrstom vlada suvereno i odlučno. Priča je izvrsno smišljena i do u detalje razrađena te stoga nema prigovora kako ni dinamici, tako ni razgradnji likova kojih ima taman koliko treba i koji funkcioniraju besprijekorno, kako u međusobnoj interakciji, tako i u dijalogu sa samima sobom. Glavni junak je tipični hard-boiled detektiv i tu Carter nije ništa eksperimentirao što je zapravo odlično jer čemu mijenjati nešto što je kvalitetno koncipirano. Ostali likovi se sjajno nadopunjuju na glavnog lika a i radnja je stvarno korektno zamišljena. Sve to zbrojeno daje nam knjigu koju ćete, unatoč velikom broju stranica, pročitati za par dana. |
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 01/09/2015 : 13:36:24
|
Charles Stross:Hladnije od pakla - pročitao i nisam baš zadovoljan pretjerano s ovom knjigom. Mislim, čitljiva je i može dobiti prolaznu ocjenu ali ništa više od toga.
|
|
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7304 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 03/09/2015 : 11:50:00
|
Irvanecova mračna vizija budućnosti jedna je od najmučnijih knjiga koje sam čitao. Svijet je to u kojem se najbliži prijatelji okreću jedni protiv drugih u tren oka i ljudi se pretvaraju u krvoločne zvijeri, a sve zbog pojave sitnih crvenih točkica na kapcima koje su simptom bolesti iz naslova. Ironija je u tome da su "zdravi" ti koji gube svu svoju ljudskost i napadaju "bolesne". To je posljedica ispiranja mozgova od strane sistema (paralele sa SSSR-om su očite) u kojem vladajuća (i jedina) partija govori ljudima što da rade i što da misle, a umjetnost je svedena na puku propagandu. Ima li u takvom svijetu smisla postavljati "Kralja Edipa", čiji tekst je odavno zabranjen, a sadržaja se jedva sjeća samo najstariji među glumcima?
Nažalost, roman ne nudi nikakav odgovor na to pitanje, niti se može iščitati neki poseban razlog za odabir baš tog djela. Bar ja nisam uspio. Uopće se, ako zanemarimo sad već sveprisutnu kritiku totalitarnog režima, teško može razaznati čemu Irvanec u ovom djelu teži. Mnogo je tu zanimljivih detalja koji doprinose vješto stvorenoj mračnoj i mučnoj atmosferi, ali što roman dalje odmiče to više sve izmiče kontroli. Događaji u romanu onoj glavnog lika, a sam roman, bojim se, piščevoj. Potaknut epilogom/prologom, na kraju se pitam da li bih zapravo nešto propustio da sam zatvorio oči pred ovim romanom. No ni na to pitanje ne nalazim odgovor.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
Topic |
|