forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1215

lwood
Advanced Member

Colombia
47610 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 29/11/2019 : 09:18:16  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Ovaj Indijanac bez nosa pari ka neka sprdačina plastične kirurgije.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14756 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 29/11/2019 : 09:31:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

Ne trebaš ništa reći, bit će dovoljno da staviš ovo.

Samo da ne budem kao onaj jedan od kolega koji je podijelio sve jedinice i napisao:

quote:
Ne mogu da verujem da ovakva glupost oduševljava ljude. Stigao sam do sto i neke stranice i stvarno ne mogu više da se mučim. Pa ovo ni deca ne mogu da progutaju. Posebna priča je crtež, obožavani Feri ne ume ni dva Zagorova uha da nacrta iste veličine. Definitivno crna mrlja na Sklavijevoj karijeri.

quote:
Originally posted by manhunter

Meni je on, pored Vuka samotnjaka i alhemičara najubedljiviji od sporednih likova u Zagorovom svetu.

E da, alkemičar je zakon Znam da su pisali da će se on još jednom pojaviti.

quote:
Originally posted by Spock

Nemoj odmah nakon čitanja ići u pisanje komentara. Neka malo odstoji. Razmišljaj prvo koji dan o toj epizodi i prolistaj po potrebi.

Aha, definitivno ću tako napraviti Pogotovo kad je neka duža priča u pitanju (ova je na mislim, 500+ stranica), onda volim malo razmišljati o priči koju sam pročitao, pogotovo još ako me oduševi.

Never leave it in the hands of the judges
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14756 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 29/11/2019 : 09:35:36  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

da, spika sa rijekom i slapom je odična!
Nego u kojoj epizodi je ono kad zagor i Čiko idu kanuom pa ih slap prebaci preko stijene?
I onda se konopcem i sjekirom zavežu za neku granu pa se zaljuljaju i tako odlete uz slap?
Legendarno!

Ima ti Mladjo ona priča, "Tajna na mapi" (baš nedavno čitao), kad su išli rijekom i prisilno su moralo skrenuti u jedan rukavac jer je onaj zločinac pucao na njih, a Zagor izjavio da su to najopasniji slapovi u Darkwoodu. Zaista jedno uzbudljivo putovanje slapovima na nekoliko stranica

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8219 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 01/12/2019 : 11:59:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

ZG EX 296b/297/298a: Sveti brijeg (SR 289a/290/291a, VČ OP 2, ZS 994/995/996)

Broj stranica: 260

Scenarij: Ade Capone
Crtež: Gallieno Ferri
Naslovnice: Gallieno Ferri

Komentar:
Zaplet ove epizode mi je najmračniji i najtjeskobniji u cijelom serijalu. Po tome je nadmašio čak i Sclavijevog "Demona ludila". Capone je (za razliku od nekih kasnijih scenarista) odlučio poštovati sve Nolittine postavke serijala, koliko god one nemoguće bile (lijane npr.) i staviti naglasak na priču i poantu.

Unatoč infantilnom početku s Chicovim hvatanjem vepra golim rukama, Capone nam odmah daje do znanja da će se nešto mračno dogoditi i da ovo nije neka obična epizoda. Nema dugog opuštajućeg zapleta, već scenarist netipično brzo prelazi na stvar.

Ono što razlikuje ovu priču od ostalih je što nam Capone u satniku Flintu servira svojevrsni alter-ego Zagora koji je ostao na mračnoj strani bijesa i osvete. To nam jasno daje do znanja kroz cijelu priču. Nije slučajno što se Zagoru "On" prikazuje u obliku oca, koji je kao zapovjednik bio odgovaran za masakr indijanskog plemena i time pokrenuo nemilosrdni krug zločina koji je kulminirao Zagorovom osvetom i ponovnim masakrom tog istog plemena. Samo što tada Zagor saznaje strašnu istinu koja je potakla to pakleno kolo osvete, a čiji je krivac upravo njegov otac. Za razliku od Anakina u Star Warsu, Zagor prelazi na stranu dobra i odlučuje život posvetiti borbi protiv nepravde, zla i ugnjetavanja slabijih od strane moćnijih i jačih.

Satnik Flint, s druge strane, ne prolazi tu katarzu, već nosi u sebi bijes koji ga izjeda. Ta strašna želja za osvetom ga vodi tome da živi za istrebljenje cijelog jednog naroda. Osvete za ubojstvo njegovih najmilijih. Možda je imao nesreću u tragediji što ga je zadesila, što za razliku od Zagora, nije pronašao razlog za tako stravičan zločin, pa cijeli jedan narod vidi po predlošku njegovih najgorih pojedinaca. Iz tog razloga on je slijep i ne poštuje njihova upozorenja i vjerovanja. Smatra to praznovjerjem divljaka, a ne shvaća da su to ljudi koji žive po zakonima prirode i sigurno da imaju valjan razlog da ne diraju u nešto što stoljećima održavaju nepromijenjenim i za koje sigurno postoji valjan razlog. Tajanstveno brdo, čiju tajnu im je u zalog ostavio narod koji je tu živio ranije, a Gavrani su bespogovorno nastavili poštovati ta vjerovanja i upozorenja njihovih prethodnika. Nisu bili nevjerni Toma kao svi obijesni bijelci čiji idol je moć i bogatstvo, a koji misle da sve mogu objasniti znanošću.

Satnik Flint:

Tajanstvena prijetnja koja se nadvila nad cijeli kraj je još jedno biće opsjednuto željom za osvetom. Biće koje je potpuno zastranilo u svojoj boli i želji za osvetom prema svima na koje naiđe. Capone tu jasno pokazuje kuda vodi bijes i mržnja. Tom biću je strah i bijes drugih postala hrana, pa ima moć čitanja namračnijih strahova pojedinaca koji imaju nesreću da nalete na njega. Manifestiranjem sebe u vidu tih najvećih strahova nesretnicima na koje naleti, "On" izaziva taj strah i bijes kojim se hrani. Nema što, iskonsko zlo bez traga dobrote!

S druge pak strane, satnik Flint prolazi iskupljenje shvaćanjem da je bio u krivu i žrtvovanjem sebe za dobrobit nekoga tko mu je prije tog čina bio neprijatelj. Istina, prekasno, ali dobio je svoj mir.

Ova priča je nastavak Zagorove borbe sa samim sobom i sa svojom prošlošću. Svakom novom dobivenom bitkom sa svojim unutarnjim neprijateljem je sve jači, ali to je i najteža od svih bitki. Indijanski obred je vrhunac priče koji ju izdiže na još jedan nivo više. Capone nam, u Zagorovoj borbi s svojim nemanima, pokazuje neke od teških situacija koje je naš junak proživio, a vrhunac je ponovni prikaz tragedije u kojem je kao dijete izgubio roditelje. Uspješnim prolaskom tog obreda on Gavranima dokazuje da je dostojan saznanja tajni vezanih za tajanstveno brdo.

Capone nam pokazuje da je Zagorova vjera jača i od indijanske. Vrač smatra da to nije njegova bitka i pušta Zagora samog u unaprijed izgubljenu bitku, ali ni to nije pokolebalo našeg junaka.

Ferri je idealno prikazao sve Caponeove zamisli. Možemo mi govoriti o neproporcionalnom crtežu, nekonzistentnom izgledu likova, onome nesretniku Pepeu čije brljotine, odnosno pomaganje Ferriju se mogu tu i tamo primijetiti, ali teško da bi netko drugi mogao ovako dočarati ovu priču.

U svakom slučaju, s nostalgijom ili bez nje, ova epizoda je jedan od vrhunaca ovog dugovječnog serijala kojem se još ne nazire kraj.

(priča: 10, scenarij: 10, crtež: 10, naslovnice: 10) - 100%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 01/12/2019 12:23:26
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

5213 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 01/12/2019 : 13:09:03  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Slažem se sa komentarom i ocjenom .
Bar šta se mene tiče ima kronološki nakon ove još dvije kultne priče :
SMRTONOSNA OPASNOST i OPAKI MORTIMER
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26074 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/12/2019 : 13:55:16  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Predvidljivo, već viđeno, dosadno.

Nije loša epizoda, ali mene iznenađuje koliko je ljudi smatraju jednom od vrhunskih priča serijala.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 01/12/2019 13:57:16
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 01/12/2019 : 14:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Zato jer i jest jedan od vrhunaca serijala.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26074 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/12/2019 : 15:02:05  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Znači da je kvalitet ono što većina kaže?
Odoh onda da proverim ove pesme od Senideh, većina na Balkanu kaže da su strava.

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 01/12/2019 : 15:13:16  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Ja to nisam rekao.
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17132 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 01/12/2019 : 20:55:06  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Ako većina Zagorovaca ovu priču stavlja u sam vrh, onda ona to ima neku težinu.
Osobno mišljenje naravno da svatko treba imati.
Ja se ovdje uklapam u većinu, čistih 100%!
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26074 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/12/2019 : 21:18:08  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

Ako većina Zagorovaca ovu priču stavlja u sam vrh, onda ona to ima neku težinu.
Osobno mišljenje naravno da svatko treba imati.
Ja se ovdje uklapam u većinu, čistih 100%!

Ma naravno da to ima neku težinu, zezam solara.
Meni nije ni u prvih 25, ali nije ni važno.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12314 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 01/12/2019 : 22:03:48  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Meni je Sveti breg u top 5 zajedno sa Tigrom, Okeanom, Slobodom ili smrt, Vudu osvetom.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26074 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/12/2019 : 22:17:23  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Eto vidiš da se radi o ukusima.
Meni od ovih pobrojanih (osim Tigra) nijedan nije u tih top 25, a možda nije ni u 50.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=46607

Edited by - manhunter on 01/12/2019 22:20:00
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14756 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 02/12/2019 : 00:35:25  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Upravo završio "Demone", uh.. zbunjen sam totalno. Ne znam, osjećaj i raspoloženje potpuno izmiješano, a i nisam ja pola (i više) toga shvatio (kao što sam i pretpostavljao da će biti). Crtež nikad bolji u Zagoru, a naslovnice predivne. Priča, što reći? Zaista nikad viđeno dosad u Zagoru što sam pročitao, ali nemam pojma što da mislim o ovome.

Edited by - ReemCP on 02/12/2019 00:36:24
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8219 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 02/12/2019 : 00:42:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

Upravo završio "Demone", uh.. zbunjen sam totalno. Ne znam, osjećaj i raspoloženje potpuno izmiješano, a i nisam ja pola (i više) toga shvatio (kao što sam i pretpostavljao da će biti). Crtež nikad bolji u Zagoru, a naslovnice predivne. Priča, što reći? Zaista nikad viđeno dosad u Zagoru što sam pročitao, ali nemam pojma što da mislim o ovome.

Sad pročitaj recenziju i komentare, pa onda sutradan ili za dan-dva ponovno prolistaj i sve će ti sjesti.

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 02/12/2019 : 00:45:27  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Pročitaj ovaj topic i sve će ti biti jasno!

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45854
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14756 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 02/12/2019 : 00:53:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
E, znam za taj topic (i to mi je bila jedna od želja za pročitati ga kad jednom pročitam "Demone"), a prvo bih volio pročitati vaše komentare ispod recenzije da vidim kako ste vi to doživjeli, vaše komentare koji redovito komentirate na forumu i ostalih doktora Zagorologije

Iskreno, bilo je trenutaka kad nisam znao što to ja čitam i došlo mi da čak zaklopim strip i odustanem Opet, kako sam čitao dalje, neke stvari su me oduševile. Zato sam na kraju ostao nekako zbunjen. Vjerojatno da sam Dylan Dog fan i da ga često čitam, bilo bi mi jasnije. To što ja nisam sve shvatio, ne bi bilo u redu da idem sad odmah "popljuvati" ovo, jer je zaista napisano kao ništa dosada u Zagoru, na neki posve drugačiji način gdje čitatelj nekoliko puta kroz epizodu "zine" i ostane u čudu Ne znaš da li je "san" ili je java ili zapravo neka druga dimenzija..

Ima i onaj tekst Pijanog Patka na sajtu kojeg bi isto valjalo pročitati.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12314 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 02/12/2019 : 00:57:45  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Na kraju Odabranih prica ima odlican Djoletov tekst o Demonu ludila.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 02/12/2019 : 07:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čestitam
Nemoj da te mori zbunjola. Svi smo u njoj vec godinama.
Mada, dosao sam do jedne teorije koja, da ne poverujes, udovoljava svima

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 02/12/2019 : 07:18:46  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

E, znam za taj topic (i to mi je bila jedna od želja za pročitati ga kad jednom pročitam "Demone"), a prvo bih volio pročitati vaše komentare ispod recenzije da vidim kako ste vi to doživjeli, vaše komentare koji redovito komentirate na forumu i ostalih doktora Zagorologije

Iskreno, bilo je trenutaka kad nisam znao što to ja čitam i došlo mi da čak zaklopim strip i odustanem Opet, kako sam čitao dalje, neke stvari su me oduševile. Zato sam na kraju ostao nekako zbunjen. Vjerojatno da sam Dylan Dog fan i da ga često čitam, bilo bi mi jasnije. To što ja nisam sve shvatio, ne bi bilo u redu da idem sad odmah "popljuvati" ovo, jer je zaista napisano kao ništa dosada u Zagoru, na neki posve drugačiji način gdje čitatelj nekoliko puta kroz epizodu "zine" i ostane u čudu Ne znaš da li je "san" ili je java ili zapravo neka druga dimenzija..

Taj moj tekst treba izbrisati. Procitaj djoletov na OP Demon ludila

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

7167 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 02/12/2019 : 07:41:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:

Misli da se Sclavi htio narugati serijalu ali ispalo nešto u čemu je velika većina ljubitelja Zagora vidjela nešto veličanstveno. Ili glumi da je vidjela pošto je neugodno oduprijeti se većini.

loading...
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 02/12/2019 : 07:55:15  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Kojoj bre vecini? Danas si faca ako izjavis hipnotisanoj gomili / ferijevim svedocima da je Demon ludila nevidjeno djubre. To je full cool i sigurna karta za ulaz u loze postavaoca drugih skola u koje, kad upadnes, bude ti bas drago

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 02/12/2019 07:56:43
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8219 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 02/12/2019 : 08:12:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Ima li negdje na netu taj Djoletov tekst iz OP jer ne uzimam sva izdanja Zagora, pa nemam to izdanje?

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 02/12/2019 : 08:57:55  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Kojoj bre vecini? Danas si faca ako izjavis hipnotisanoj gomili / ferijevim svedocima da je Demon ludila nevidjeno djubre. To je full cool i sigurna karta za ulaz u loze postavaoca drugih skola u koje, kad upadnes, bude ti bas drago

Ta "većina" postoji s obadvije strane, s jedne ide ona "kako je priča smeće" a s druge "da su Demoni najbolji Zagor svih vremena" a po meni i jedna i druga krajnost su krive i pomalo naivne.

Priča je duboka i jedan od kvalitativnih vrunaca serijala ali njezina suština (Sclavi) promašuje bit Zagora (dekonstruira ga, dovodi do samoubojstva) i onda ga nakon svega ponovno ustoličava nazad (sami kraj) u nekom kompromisu prema čitateljima i Bonelliju.

Edited by - solar on 02/12/2019 09:23:49
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4673 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 02/12/2019 : 09:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
slobodno se ti istresi. Neće ti ništa biti jasno ni 10. put jer priča nema smisla.
quote:

Go to Top of Page
Page: of 1215 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.8 seconds. Snitz Forums 2000