Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 18/05/2023 : 13:14:21
|
“Kartoline su relikt vremena u kojem su pisma bila osobna, začuđujući list papira što nam ga je pošta dostavila nakon mnogih zametnutih desetljeća, knjiga u kojoj o križevima sadašnjosti čitamo kao da je riječ o žutoj prošlosti, iznimno moderan strip. Kartoline nisu prvi autorski album Tomislava Košte, ali su najbolji.”
Orka 63 • Kartoline • 60 stranica • C/B + Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Tomislav Košta • Crtež Tomislav Košta • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 18.5.2023. • Cijena 10 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-63-kartoline/889/
|
Trouble will find me |
|
Tonto
Advanced Member
8301 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
tkosta74
Average Member
620 Posts
Member since 15/03/2014 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38076 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Tonto
Advanced Member
8301 Posts
Posted - 18/05/2023 : 15:10:32
|
quote: Originally posted by tkosta74
Iman jedan dil za tebe, drugu šeteman…ti meni kaka(o), Ivanu rakiju, a ja tebi Kartolinu.
👍 |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
|
blueberry
Average Member
Croatia
526 Posts
Member since 30/03/2006 |
Posted - 18/05/2023 : 22:11:10
|
Naklon za pruženu priliku domaćem autoru. Tomislav je, po meni, u top #3 u Godišnjaku 2023. Prava poslastica i izdanje. Na kraju kvaliteta uvijek ispliva.
Čestitke svima.
|
Edited by - blueberry on 18/05/2023 22:11:39 |
|
|
Milazzo
Senior Member
Croatia
2129 Posts
Member since 30/01/2008 |
Posted - 23/05/2023 : 14:19:54
|
Kartoline su mi zapele za oko čim ih je Tomislav krenuo objavljivati u Autorskom izlogu. Jako mi je drago da su izašle u formi albuma i to u Fibrinoj opremi.
Jučer mi stigao paket od Fibre, danas ujutro izguštao čitanje... Kartoline su odlične, na konceptualnoj i izvedbenoj razini. Sjajna je odluka da su pisane na dijalektu. Ništa nije izvještačeno. Nekoliko priča baš jako udara. Emotivno, životno, iskreno, ljudski. Bravo! |
https://www.instagram.com/wanderereclectic/ // https://abadon.hr/ |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 02/06/2023 : 12:44:51
|
Ima tako nekih albuma koji udaraju crnim mislima, crnjacima i opakim pricama!
Do sad su mi to bili;
Franquenove Crne Misli Bernet/Abulijevi Crnjaci Abuli/Perovic/Oswalove Opake price
Sad su im se pridruzile Kartoline Tomislava Koste. (Da Kartoline...ajme majko vec samog tog lukavog i izopacenog naziva) Ideja. Pa kakva samo ideja nositelj je ovog albuma. Nevjerovatna je hrabrost, a kamoli tek vjestina ovakve ideje pretociti u tablu-dvije... genijalno! Genijalno crno. Genijalne Kartoline. Kako li je samo vjesto autor i pripovjedac i crtac, ( i slikar), uoblicio ove ideje...
Kartoline. Sinonim za nesto lijepo sto cemo pokloniti nekom dragom na spomen nase srece jer smo ih se sjetili i zeljeli podjeliti taj osjet srece... aha, kako da ne. Da ne bi...
Nikad ne znas kome je kraj tebe u gomili preminuo roditelj ili obolilo dijete. Koga je izasrao sef ili je upao u govna zbog droge kocke ili cuge... ili mu se jednostavno srusio svijet zbog svega ovog pomalo, i ne daj Boze svega zajedno...
Ovaj i ovakav album nas tjera da se zamislimo i pokusamo biti bolji ljudi! Album koji ce vas kopkati jos dugo po sklapanju korica. Genijalan album jer su i crnjaci eto, sastavni dio zivota pa cak i kad su prezentirani u fantasticnim koloritima, ulja i akvarela Tomislava Koste...
Crnjaci su tu oko nas. Na njih treba paziti, vrebaju odsvuda, stalno i vec za koji trenutak se spletom neocekivanih okolnosti mozemo naci na dnu...
Zato dati ruke onom do sebe ako je moguce, pomoci, pokusati pomoci bar suosjecati i dati podrsku, kums je ovog albuma.
Bravo za Tomislava Kostu!
Uz ona vec tri pobrojena albuma s pocetka teksta, koji su mi godinama zbog svojih crnjaka genijalni, jer crnjaci naprosto vrebaju svakoga, pridruzujem i ovaj sad cetvrti album Tomislava Koste u tu moju grupu crnih misli i opakih prica koje su me dirnule u svijetu stripa i kojima se stalno vracam!
Pa ovo da Stephen King procita/pogleda skinuo bi kapu...
Genijalno!
Da Kartoline... covjece...fantastican album! Da Kartoline...
Jos jednom za kraj, a nije kraj jer cu se ovom albumu redovno vracati; bravo Tomislave! |
Los cukar na fritulama! |
|
|
tkosta74
Average Member
620 Posts
Posted - 02/06/2023 : 21:26:41
|
Fala Ivane,svaka mala vridi...gura naprid. Da iskoristim priliku, negdi na jesen bi tribala biti i promocija u Gradskoj knjižnici u Zadru, u sklopu strip festivala koji je sada već postao tradicionalan, pa eto tko bude u blizini...neka zaobiđe moje govorancije u širokom krugu😁. |
|
|
logo111
Senior Member
Croatia
2841 Posts
Member since 11/09/2016 |
Posted - 03/06/2023 : 19:40:43
|
Odlične "Kartoline"...svaka čast Tomislave.
Meni najbolji "domaći uradak" iz Fibre. Koliko se samo toga može ispričati na jednoj stranici....
I da, nisu sve "crnjaci"...neke su me i nasmijale kao npr. "Ponos i dika" :) |
|
|
Tonto
Advanced Member
8301 Posts
Posted - 07/06/2023 : 20:40:54
|
2.Kartoline (Košta) (Fibra) Kartoline su poezija u stripu. Radio ih je moj prijatelj pa ne mogu biti najobjektivniji, ali zaista mislim da je riječ o vrhunskom komadu umjetnosti. Jad, tuga, bijeda, nesreća, sjeta, čežnja, crnilo i suze - život. Neke priče udaraju baš jako, a svakoga će druga udarit ovisno o tome kakve mu je situacije život priredio. Kada sam pročitao "Krila" samo sam potiho izustio aupičkumaterinu... Tomislavu preporučujem da se iskupi za ovu tugu koju nam je servirao i kontrasta radi napravi Kartoline 2 koje će obilovat vjerom u bolje sutra, srećom, nadom, cvijećem (ne uvenulim ili ovim s grobova) i proljećem. Nek se još malo raspojasa i Hrvatska može imati svog Chaboutea. 5/5 |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
tkosta74
Average Member
620 Posts
Posted - 08/06/2023 : 15:51:58
|
👍 Taman radim na jednoj veseloj, nije Kartolina ali je kratka,par tabli...vodoinstalateri vanzemaljci, u potrazi za poslom stigli do Zadra, pobigli od krize u svojoj galaksiji. Dovoljno proljetna?😎 |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
|
tkosta74
Average Member
620 Posts
Posted - 08/06/2023 : 16:12:43
|
Stipe...ha, čovika znam samo iz viđenja po gradu,trajektu...kvaka je da su ovi došli da ostanu, neće odniti nazad nikog, dapače,čekaju domovnice😉
|
Edited by - tkosta74 on 08/06/2023 16:23:15 |
|
|
Jazzbina1
Starting Member
39 Posts
Member since 19/12/2021 |
|
Chui
Senior Member
1034 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 16/06/2023 : 16:58:05
|
quote: Originally posted by Jazzbina1
Nemam riječi za opisati kako su me Kartoline izule iz cipela. Hvala Tomislave.
Također još jedan izuveni Kako sam se rodio u Zadru i tamo proživio najveći dio osnovnoškolskog i cijeli srednjoškolski period, a i kroz Zadar m je suđeno da i dalje prolazim cijeli život na putu između Zagreba i otoka Ista, ovaj će strip ostati u kolekciji kao važan dokument. Eto me u Zadru ponovo 24.6. na Derivatu sa Zmaj Orko Star triom |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10349 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
tkosta74
Average Member
620 Posts
|
SenG
Junior Member
Canada
383 Posts
Member since 23/04/2006 |
Posted - 21/06/2023 : 14:21:13
|
Sjajne su Kartoline. Jedino se pitam kakav bi bio dojam da nisu sve crne nego da ih je pola pozitivnih/duhovitih. Al dobro, to je već zadrianje u autorsku viziju :) |
Ich bin nur ein Schauspieler |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26826 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 23/07/2023 : 11:26:09
|
Mogu reći da sam iznenađen a to iz više razloga ne bih trebao biti. Prvenstveno- sjećam se vremena kad je tkosta74 postavljao svoje prve table na forum prilikom čega mi je instantno bilo jasno da se tu događa nešto veliko. I bome veliko jest, jer ove zbirke kratkih "dalmatian doom" pričica se ne bi posramile ni neke stripovske države puno jače od naše. Mračan ton koji prevladava (Škurtoline?) je toliko naš a opet toliko svjetski i vrlo ga lako mogu razumjeti svi, nebitno iz kojeg područja dolaze i kojem narodu pripadaju. Svi ti sobni demoni koje Košta baca na papir su prisutni svugdje gdje žive ljudi i njihovo djelovanje je uvijek isto, dok su razlike samo estetske prirode. Nema čitatelja koji neće pronaći sebe ili neku blisku osobu u nekoj od ovih kartolina. Čemer uz natruhe ironije i apsurda, pa čak i veltšmerca tjeraju na razmišljanje i bome dugo ostaju u primozgu. I unatoč tome što bi netko rekao da se netreba previše utapljati u takvim emocijama meni osobno nije bio overkill crnilom + ima i nekih blago komičnih situacija tako da mislim da ću ovo često skidati s police, a zamalo sam odustao od kupnje samo zbog naslovnice :). Je kužim ja poantu, dobro to predstavlja sadržaj unutra a moguće da na njoj ima i malo autorove samokritike no svejedno- kontejneri su ružni objekti i volio bih kad bi na naslovnici možda radije bio neki ruzinavi brod ili neki takav slični vrag. I da bude preočito i cheezy opet mi je bolje od kontejnera Crtež vrh! Znam da je u počecima Košta imao malo krutosti koja mu je ostala od slikanja ali ovdje se vidi stripovska živost i premda se vide utjecaji Chaboutea i Pratta ipak priča vlastitim autorskim jezikom.
Biti će ovo jedan od stripova godine bez ikakve sumnje.
9.5/10 |
Bok, kako si.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6674 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 22/09/2023 : 07:37:59
|
Kartoline
Čitam gore malo doživljaje ovog stripa. Netko ga je opisao kao poeziju, netko je atmosferu prepoznao kao crnu i depresivnu.
E. Valja prvo utvrdit šta je depresija. Depresija je stanje svijesti kad čovjek primjećuje da radi (ili je radio) nešto krivo.
U tim trenucima očajavanja, zapravo nemate puno izbora. Ili je netko drugi kriv za vaše stanje. Ili ste si sami krivi.
Ili ovaj svijet nema smisla. Ili ima.
Ili se kajemo u očaju. Ili s nadom u Božju milost :)
Svaka stranica Kartolina opisuje te trenutke. Kroz životne, prepoznatljive situacije i probleme koji sada prevladavaju.
Autor, bez ikakve propovijedi (navratite na "Franinu livadu", baš držimo jednu znanstvenu propovijed) Kartoline hvataju samo trenutak. Trenutak Zadra, jezika, i koječega još, ali nikako straha. Bez obzira na teške okolnosti.
I ako mene pitate. Kartoline bude nadu.
Koja ne ide bez depresije :) A ona ne dolazi bez savijesti.
Sve ostalo je na vama :) Ameen.
Tehnički gledano, one slikane table su baš kakve trebaju bit. Divne i vješte. palete su bomba. Crno - bile table, e njih čekamo sa pravim kistom :)
9/10
|
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2132 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 22/09/2023 : 11:28:33
|
quote: Originally posted by frano
E. Valja prvo utvrdit šta je depresija. Depresija je stanje svijesti kad čovjek primjećuje da radi (ili je radio) nešto krivo.
Frano. Da ti temelj nije kriv?
|
Resistance is futile. |
|
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 25/12/2023 : 10:40:23
|
Kartoline
Toliko jada, a nije jadan strip. Jedna stranica, jedna ideja, spretno spojen crtež s tekstom. Priče krenu pomalo nejasno, ali završe glasno. Malo stranica koje sam duuugo čitao. Dnevno 2-3 kartoline, to je moja doza da mi pročitano ostane zapamćeno, a da me crnilo ne preplavi. Uživao sam u svakoj stranici jada!
Ocjena: neka crna devetka od deset, nek mu bude, valjda će bit bolje... 😜 |
|
|
Topic |
|